Як зберігати моркву в підвалі в піску

Авторadmin

Як зберігати моркву в підвалі в піску

Як можна зберегти моркву на зиму в піску?

Взимку організм особливо сильно потребує додаткових вітамінів – саме тому багато дачники намагаються зберегти свіжими овочі, в тому числі і коренеплоди, як можна довше. Однак морква – досить вибаглива культура, і при тривалому зберіганні часто уражається грибком, що призводить до гниття. Про те, як якісно і довго зберегти ці плоди на зиму, читайте нижче.

Важливо! Морква – джерело великої кількості корисних речовин, серед яких вітаміни А, С, К, групи В, бета-каротин і багато інших елементів. Особливо цінним в зимовий період є що міститься в ній вітамін А, який допомагає шкірі переносити сильні морози без тріщин і лущення.

Переваги та недоліки зберігання в піску

  • Цей метод зберігання має ряд переваг:
  • пісок забирає зайву вологу з плодів, попереджаючи появу гнилі;
  • матеріал захищає коренеплоди від зайвого холоду або тепла;
  • пісок надає на моркву ефект природного консервації;
  • спосіб забезпечує значний термін зберігання – до 8 місяців.
  • З недоліків методу можна відзначити:
  • забрудненість коренеплодів і необхідність промивання перед подальшим використанням.
  • необхідність витрат часу і сил, а також місця для зберігання.

Морква можна зберігати в піску в ємностях, розміщених в підвалі, погребі чи гаражної ямі. Головне – не розташовувати її близько до нагрівальних приладів

Терміни і технологія збору моркви

Зазвичай для зимового зберігання використовуються сорти пізньої стиглості, які мають період вегетації більше 120 днів. Також допускається використання середньостиглої моркви. Термін збору врожаю залежить від того, яким був клімат конкретної місцевості. Так, в середній смузі він починається в середині вересня і може тривати аж до кінця жовтня. Для цього вибирається теплий день без опадів, оскільки вийнята з грунту морква – трохи волога і потребує просушування.

Чи знаєте ви? Найдовшу морква виростили в Британії: її довжина становила 5, 84 м. А найважчуна Алясці: вагою 8, 61 кг!

Викопувати її зручніше вилами, притримуючи за бадилля. Також можна користуватися невеликий лопаткою. Велику застосовувати не варто, щоб не розрізати плоди – хіба що трохи підкопувати грунт і потихеньку витягати коренеплоди за бадилля. Якщо окремі плоди були пошкоджені, то краще їх використовувати відразу, оскільки вони погано зберігаються і швидко загнивають.

Підготовка до зберігання коренеплоду

Після прибирання зібраний урожай слід розкласти в тіні на підстилці в один шар і просушити протягом декількох годин. Якщо плоди дуже вологі, може знадобитися до 2-3 діб. Під час сирої дощової погоди просушку слід організувати в будинку або гаражі.

Чи знаєте ви? Бадилля моркви також є їстівною продуктом: багато гурмани відзначають її приємний смак в супах, рагу і салатах. Також морквяний бадилля можна заварювати як звичайний чай.

Як правильно обробити зібрану морква:

  1. Вручну очистити від залишків землі. У глинистих ґрунтах на плодах можуть залишатися присохлі шматочки землі, їх можна не чіпати.
  2. Відібрати занадто дрібні і пошкоджені коренеплоди для якнайшвидшого використання. Цілі здорові екземпляри середнього і великого розміру слід залишити на зиму.
  3. Щоб уникнути проростання гострим ножем обрізати бадилля на висоті 1-2 мм від плоду.

Деякі городники воліють обрізати бадилля за 1-2 тижні до збирання врожаю. Однак такий спосіб не дуже поширений, оскільки набагато зручніше витягувати овоч із землі, тримаючись за наземну частину рослини

Підготовка місця і піску для зберігання

Зберігати моркву потрібно в прохолодному приміщенні з високою вологістю – погребі, підвалі або гаражної ямі. Для цього може використовуватися різна тара – дерев’яні ящики, контейнери і навіть відра. Як матеріал використовується глинистий або суглинний пісок, його обсяг приймається з розрахунку, що на 1 кг овочів знадобиться близько 0, 5 м³ засипного матеріалу. Багато городників задаються питанням: який пісок взяти – сухий або вологий.

Важливо! При зберіганні моркви в відрі на дно слід засипати шар піску до 10 см, куди верхівкою вгору вставити коренеплоди і знову засипати піском. При вертикальному способі в основний матеріал можна додати трохи крейди, що закупорить пори і припинить рух рослинних соків.

Досвідчені дачники радять використовувати вологий, але не мокрий матеріал. Перевірити рівень вологості можна простим способом – стиснувши пісок в кулаці. Одержаний грудку не повинен розсипатися і з нього не повинна капати вода. Такого ефекту можна домогтися, якщо на 1 відро сухого матеріалу взяти 1 л води. Сухий пісок використовувати не варто, оскільки в ньому морква почне сохнути і стане млявою.

Як зберігати плоди:

  • дно чистого ящика викласти поліетиленовою плівкою, виконавши кілька отворів, щоб плоди «дихали»;
  • засипати шар вологого піску товщиною 2-3 см і розмістити плоди так, щоб вони не торкалися одне одного;
  • насипати пісок шаром близько 10 см і знову викласти шар моркви;
  • чергувати шари до наповнення ємності, накрити ящик кришкою.

Відео: як зберігати моркву в погребі в піску

Терміни зберігання моркви в піску

При правильно організованих умовах термін зберігання розглянутого коренеплоду в піску складає 6-8 місяців. Істотно подовжити його (до 12 місяців) дозволить періодична сортування врожаю з видаленням зіпсованих примірників і обрізанням відростила бадилля. Оскільки дрібні коренеплоди висихають швидше, вживати їх краще в першу чергу.

Радимо вам ознайомитися з особливостями зберігання моркви взимку в льосі.

Таким чином, дотримуючись всіх рекомендацій, можна домогтися мінімальних втрат врожаю і практично до нового дачного сезону насолоджуватися свіжої, міцної і солодкої морквою, насичуючи свій організм цінними вітамінами і мінералами.

Як можна зберегти моркву на зиму в піску?

Взимку організм особливо сильно потребує додаткових вітамінів – саме тому багато дачники намагаються зберегти свіжими овочі, в тому числі і коренеплоди, як можна довше. Однак морква – досить вибаглива культура, і при тривалому зберіганні часто уражається грибком, що призводить до гниття. Про те, як якісно і довго зберегти ці плоди на зиму, читайте нижче.

важливо! Морква – джерело великої кількості корисних речовин, серед яких вітаміни А, С, К, групи В, бета-каротин і багато інших елементів. Особливо цінним в зимовий період є що міститься в ній вітамін А, який допомагає шкірі переносити сильні морози без тріщин і лущення.

Переваги та недоліки зберігання в піску

  • Цей метод зберігання має ряд переваг:
  • пісок забирає зайву вологу з плодів, попереджаючи появу гнилі-
  • матеріал захищає коренеплоди від зайвого холоду або тепла-
  • пісок надає на моркву ефект природного консервації-
  • спосіб забезпечує значний термін зберігання – до 8 місяців.
  • З недоліків методу можна відзначити:
  • забрудненість коренеплодів і необхідність промивання перед подальшим використанням.
  • необхідність витрат часу і сил, а також місця для зберігання.

Терміни і технологія збору моркви

Зазвичай для зимового зберігання використовуються сорти пізньої стиглості, які мають період вегетації більше 120 днів. Також допускається використання середньостиглої моркви. Термін збору врожаю залежить від того, яким був клімат конкретної місцевості. Так, в середній смузі він починається в середині вересня і може тривати аж до кінця жовтня. Для цього вибирається теплий день без опадів, оскільки вийнята з грунту морква – трохи волога і потребує просушування.

Чи знаєте ви? Найдовшу морква виростили в Британії: її довжина становила 5,84 м. А найважчуна Алясці: вагою 8,61 кг!

Викопувати її зручніше вилами, притримуючи за бадилля. Також можна користуватися невеликий лопаткою. Велику застосовувати не варто, щоб не розрізати плоди – хіба що трохи підкопувати грунт і потихеньку витягати коренеплоди за бадилля. Якщо окремі плоди були пошкоджені, то краще їх використовувати відразу, оскільки вони погано зберігаються і швидко загнивають.

Підготовка до зберігання коренеплоду

Після прибирання зібраний урожай слід розкласти в тіні на підстилці в один шар і просушити протягом декількох годин. Якщо плоди дуже вологі, може знадобитися до 2-3 діб. Під час сирої дощової погоди просушку слід організувати в будинку або гаражі.

Чи знаєте ви? Бадилля моркви також є їстівною продуктом: багато гурмани відзначають її приємний смак в супах, рагу і салатах. Також морквяний бадилля можна заварювати як звичайний чай.

Як правильно обробити зібрану морква:

  1. Вручну очистити від залишків землі. У глинистих ґрунтах на плодах можуть залишатися присохлі шматочки землі, їх можна не чіпати.
  2. Відібрати занадто дрібні і пошкоджені коренеплоди для якнайшвидшого використання. Цілі здорові екземпляри середнього і великого розміру слід залишити на зиму.
  3. Щоб уникнути проростання гострим ножем обрізати бадилля на висоті 1-2 мм від плоду.

Підготовка місця і піску для зберігання

Зберігати моркву потрібно в прохолодному приміщенні з високою вологістю – погребі, підвалі або гаражної ямі. Для цього може використовуватися різна тара – дерев`яні ящики, контейнери і навіть відра. Як матеріал використовується глинистий або суглинний пісок, його обсяг приймається з розрахунку, що на 1 кг овочів знадобиться близько 0,5 м³ засипного матеріалу. Багато городників задаються питанням: який пісок взяти – сухий або вологий.

важливо! При зберіганні моркви в відрі на дно слід засипати шар піску до 10 см, куди верхівкою вгору вставити коренеплоди і знову засипати піском. При вертикальному способі в основний матеріал можна додати трохи крейди, що закупорить пори і припинить рух рослинних соків.

Досвідчені дачники радять використовувати вологий, але не мокрий матеріал. Перевірити рівень вологості можна простим способом – стиснувши пісок в кулаці. Одержаний грудку не повинен розсипатися і з нього не повинна капати вода. Такого ефекту можна домогтися, якщо на 1 відро сухого матеріалу взяти 1 л води. Сухий пісок використовувати не варто, оскільки в ньому морква почне сохнути і стане млявою.

Як зберігати плоди:

  • дно чистого ящика викласти поліетиленовою плівкою, виконавши кілька отворів, щоб плоди «дихали»-
  • засипати шар вологого піску товщиною 2-3 см і розмістити плоди так, щоб вони не торкалися одне одного-
  • насипати пісок шаром близько 10 см і знову викласти шар моркви-
  • чергувати шари до наповнення ємності, накрити ящик кришкою.

Відео: як зберігати моркву в погребі в піску


Терміни зберігання моркви в піску

При правильно організованих умовах термін зберігання розглянутого коренеплоду в піску складає 6-8 місяців. Істотно подовжити його (до 12 місяців) дозволить періодична сортування врожаю з видаленням зіпсованих примірників і обрізанням відростила бадилля. Оскільки дрібні коренеплоди висихають швидше, вживати їх краще в першу чергу.

Таким чином, дотримуючись всіх рекомендацій, можна домогтися мінімальних втрат врожаю і практично до нового дачного сезону насолоджуватися свіжої, міцної і солодкої морквою, насичуючи свій організм цінними вітамінами і мінералами.

Як правильно збирати та зберігати моркву: корисні поради

Щоб морква довго зберігалася взимку, її потрібно вчасно і правильно зібрати.

До того ж, є певні правила підготовки моркви до зберігання. Кілька порад зібрала Gazeta.ua.

Важливо розпочинати викопувати моркву, коли вона дозріє. Для цього дивляться на її бадилля. Якщо нижні листки пожовтіли, то моркву можна збирати.

Пам’ятайте, що перед тим, як викопувати моркву, її не можна поливати, інакше стане занадто соковитою. Краще моркву викопувати ввечері, адже за день коренеплоди накопичують цукор, а вночі його витрачають.

Після збирання моркву потрібно просушити на свіжому повітрі протягом 2-3 годин. Тоді на коренеплодах затягнуться мікротравми від механічних ушкоджень. Після просушування треба зрізати бадилля, воно може перетягнути на себе потрібну вологу та поживні речовини, що зменшить час зберігання овочів. Спочатку потрібно прибирати зелену частину трохи вище верхівки, а потім відрізати від основи шар моркви в 0,5-1 см разом з точкою росту. Бажано також видалити тонкі кінчики коренеплодів, адже часто саме з них починається гниття.

Коренеплоди слід перевірити на наявність механічних пошкоджень, хвороб та шкідників, тому що одна пошкоджена морква здатна заразити решту. Моркву слід відсортувати за розміром плодів. Краще найперше з’їсти найдрібнішу, потім середню, а наприкінці ‒ велику.

Перед тим, як закласти на зберігання, моркву переносять до прохолодного приміщення з температурою повітря +10. +14°C на 7-10 днів.

Зберігати моркву можна у багатьох місцях. Добре закладати її в погребі. При цьому температура там має бути в межах -2…+2°C, вологість повітря 90-95%. Підвал повинен мати достатню, але не дуже інтенсивну вентиляцію, адже за великої кількості повітря коренеплоди почнуть проростати. Тару для зберігання і саме приміщення слід очистити, продезінфікувати та прибрати старі овочі, які можуть бути джерелом додаткових проблем.

Моркву також можна зберігати в підвалах у піску. Він не дозволяє моркві зів’янути, затримує розвиток гнилі та підтримує постійну температуру в сховищі.

Для цього потрібен пісок, вода і ящики. Пісок зволожують в пропорції 1 л води на відро піску, висипають мокрий пісок до ящика шаром 3-5 см, а зверху розкладають моркву, присипають шаром піску і знову викладають моркву. І так роблять до заповнення ящика.

Якщо моркву зберігати у тирсі або лушпині цибулі, це уповільнить розвиток грибків та бактерій на плодах, не дозволить коренеплодам прорости. Моркву та тирсу чи лушпиння необхідно викладати пошарово.

Зберігати моркву можна також в поліетиленових пакетах. Пакети потрібно щільно наповнити морквою й залишити у прохолодному місці. При цьому пакети не можна закривати, бо морква виділяє вуглекислоту. Коли мішок відкритий, її не так багато накопичується. Це запобігає появі захворювань. А якщо пакет закрити, моркві не буде чим “дихати”, й овочі пропадуть. Якщо в пакеті з’явиться конденсат, це означає, що в погребі висока вологість. Тому потрібно навколо мішків розкласти вапно.

У підвалі моркву можна тримати в каструлях. Коренеплоди компактно складають в емальовані каструлі, а зверху накривають серветками або кришками. Морква таким чином може зберігатися до весни, але бажано її періодично перебирати, щоб там не з’явилися шкідники або інфекція.

Досвідчені городники частину врожаю моркви залишають у ґрунті до весни. Але для цього потрібно видалити бадилля. Потім грядки посипають піском і вкривають плівкою. Щоб уберегти моркву від морозів, її ще можна вкрити листям, торфом й знову плівкою.

Якщо у вас немає погреба чи підвалу, зберігати моркву можна й на балконі у квартирі. Вона там може лежати кілька місяців. За температури вище нуля морква добре зберігається в ящику з тирсою чи лушпинням на балконі. Якщо ж будуть заморозки, то урожай слід накрити товстою тканиною, старим килимом, ковдрою чи іншою товстою тканиною. Якщо мороз сильний, то слід занести до прохолодного місця у квартирі.

Зберігати моркву можна у відділенні для овочів у холодильнику. Коренеплоди варто обгорнути у міцний пакувальний папір або кілька шарів газети. Це дозволить моркві дихати та вбереже її від вологи. Якщо папір стане вологим, його потрібно замінити. Якщо морква очищена, то її краще класти до холодильника в плівці. Кожен очищений та вимитий овоч загортають у харчову плівку. Тоді до коренеплодів не надходитиме повітря і не з’явиться конденсат.

Якщо морква пошкоджена чи дрібна, її краще заморозити. Для цього моркву потрібно нарізати чи натерти на тертці. Потім її перекладають до пластикових контейнерів чи пакетів та заморожують.

Морква ‒ одна з найневибагливіших овочевих культур. В Україні її вирощують ледь не на кожному городі.

Але інколи важко зрозуміти, коли морква вже дозріла і її можна збирати. Про ознаки дозрівання моркви, правила її збирання та зберігання пише Gazeta.ua. Час дозрівання моркви залежить від її сорту.

Про автора

admin administrator