Як зробити чорнослив сушений

Авторadmin

Як зробити чорнослив сушений

Як зробити сушені сливи самостійно і отримати чорнослив

Слива – один з найбільш популярних в нашій кліматичній смузі осінніх плодів. Це дуже смачний і корисний фрукт, обожнюваний більшістю дітей і дорослих. Але в свіжому вигляді він довго не зберігається, тому з нього роблять різні заготовки. Найчастіше сушать. А як називається сушена слива, відмінно відомо. Звичайно ж, це чорнослив, який широко використовується в кулінарії.

Історія і застосування сушених слив

Люди вирощували сливи з давніх часів. Навряд чи вдасться з`ясувати, хто першим придумав сушити плоди сливи. Найімовірніше, це зробила сама природа. Люди просто спробували впав, вже підсушений сонцем плід, і знайшли його дуже смачним.

Сьогодні чорнослив використовують для приготування різних страв. Він використовується в багатьох кухнях: північноафриканської, близькосхідної, скандинавської, американської. З нього роблять численні десерти. Чорнослив використовують в приготуванні салатів, а де-не-де навіть додають в супи. Він популярний як начинку для пиріжків. З нього виходить відмінна приправа до м`яса.

Користь і шкода

У сушеної зливі міститься чимало вітамінів (А, В, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К) і мікроелементів (залізо, кальцій, калій, магній, натрій, фосфор, цинк). Чорнослив має безліч корисних властивостей. Це антибактеріальний, сечогінну, жовчогінну і проносну дії. Його рекомендують вживати при авітамінозі, анемії, гіпертонії, ревматизмі, подагрі, ниркових захворюваннях, онкології. Крім того, це непогане протикарієсну засіб.

Шкоди безпосередньо від чорносливу практично немає. Хіба тільки не рекомендується вживати ці сухофрукти при надмірній вазі і цукровому діабеті. А ось через спосіб сушіння чорнослив може бути шкідливим для здоров`я. Справа в тому, що велика частина слив сушиться в димових сушарках. У процесі такої сушки сухофрукти накопичують канцерогени (які точно здоров`я не додають). Тому самостійна сушка слив куди краще покупки їх в магазині.

Самостійне приготування чорносливу

Найкращий для сушки сорт слив – Угорка. Плоди обов`язково повинні бути дозрілими. Все червиві і підгнилі плоди безжально відкидають. В ідеалі сливи для сушки – приблизно одного розміру і однієї ступеня зрілості. Перед сушінням плоди необхідно добре вимити.

Фрукти в електросушарці

Миті сливи опускають на 5-10 секунд в киплячу воду, після чого різко охолоджують холодною водою. Такі маніпуляції (або бланшіровка) дозволяють прискорити процес сушіння і підвищити якість майбутніх сухофруктів. Зливи можна сушити цілими (разом з кісточками) або половинками (без кісточок). Можна сушити цілі плоди без кісточок.

Плоди викладають на спеціальні піддони і завантажують в сушилку, попередньо розігрів останню до 50 градусів. Зливи сушаться приблизно добу – двоє, в залежності від розміру і нарізки плодів. Протягом перших п`яти годин сушку проводять при 50 градусах, після чого температуру збільшують до 65 градусів.

Можна використовувати іншу тактику сушки, яка дозволить домогтися більш рівномірного просушування чорносливу. Після 15-20 годин роботу сушарки можна зупинити приблизно на 10 годин. За цей час волога в плодах рівномірно розподілиться. Потім залишиться тільки досушити сливи до готовності.

Правильно висушений чорнослив повинен мати суху поверхню та пружну м`якоть. При стисканні плоду в руці сік виділятися не повинен.

Сушений чорнослив зсипають в картонні або дерев`яні ящики, попередньо простелений харчовою плівкою. Це так званий процес зволоження, який триває близько 2 тижнів. У цей період ящики з сухофруктами повинні стояти в помірно сухому приміщенні при температурі не вище 20 градусів.

Потім чорнослив запаковують в картонні коробки або паперові мішки. Зберігають в сухому, прохолодному приміщенні. Якщо вологість в приміщенні для зберігання буде вище 70%, сушені сливи можуть запліснявіти.

Термін зберігання чорносливу – рік. Краще за цей час його повністю використовувати, а через рік заготовити новий. Тоді сухофрукти будуть смачними і корисними. Чорнослив, що простояв довше, втрачає корисні властивості і стає менш смачним.

Сушка в духовці

Через брак сушарки сливи цілком можна висушити в духовці. До речі, якщо є бажання надати майбутнім сухофруктам характерний блиск, можна деякий час відмочити їх в медовому розчині. Процес приготування:

  • Стиглі плоди бланшують і трохи підсушують.
  • Деко застеляють пергаментом, викладають плоди (один шар).
  • Духовку розігрівають до 60 градусів, поміщають в неї деко з плодами. Дверцята духовки залишають відчиненими.
  • Раз на годину плоди необхідно перевертати;
  • Сушка проходить близько 10-15 годин, в залежності від розміру плодів.

Готові сухофрукти зберігають в сухому, прохолодному приміщенні.

В`ялення на сонці

Перед в`яленням сливи бланшируют і злегка обсушують. Для більш швидкої сушки плоди ріжуть навпіл. Для приготування:

  • Половинки плодів розкладають на піддон (або фанерний лист) і виносять на сонце.
  • Для захисту від мух, ос та інших любителів солодких фруктів піддон затягують марлею. Добре, якщо у нього є бортики – тоді марлю можна щільно натягнути зверху, а кутами піддону притиснути краю марлі.
  • На ніч сухофрукти залишати на вулиці не можна – вранці роса їх намочить.
  • Сушка проходить до тижня (зазвичай менше). Ще кілька днів чорнослив рекомендується потримати на вулиці, в тіні, після чого можна відправляти на зберігання.

Самостійне приготування чорносливу зовсім не обтяжливо, а натомість можна отримати відмінну заготовку на зиму.

Посмотрите похожие рецепти
  • Як сушити сливу на зиму? Переглянути рецепт
  • Компот зі сливи. Рецепт з покроковими фото Переглянути рецепт
  • Компот з білої сливи. Рецепт з покроковими фото Переглянути рецепт
  • Маринована слива. Заготівля на зиму. Покроковий рецепт Переглянути рецепт
  • Слива мірабель у власному соку без кісточок і цукру або просто `сливка в подлівке` – улюблений рецепт заготовки зі слив на зиму. Переглянути рецепт
  • Слива – корисні властивості і протипоказання: опис, вітаміни і калорійність сливи. Переглянути рецепт
  • Слива в желе на зиму – старовинна заготівля слив за рецептом наших бабусь. Переглянути рецепт
  • Слива мірабель з цукром на зиму – домашній рецепт смачної заготовки зі слив. Переглянути рецепт
  • Фруктовий мус з сливи мірабель – рецепт як приготувати фруктовий мус просто і швидко будинку. Переглянути рецепт
  • Секрети домашніх заготовок з сливи на зиму Переглянути рецепт
  • Чорнослив або сушена слива – як зробити чорнослив в домашніх умовах. Переглянути рецепт
  • Як сушити сливу на зиму: всі способи – готуємо чорнослив в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Смачний сливовий джем – рецепт як приготувати джем з сливи на зиму. Переглянути рецепт
  • Варення з чорносливу: способи приготування десерту зі свіжих і сушених слив Переглянути рецепт
  • Джем `зливу в шоколаде`. Рецепт з фото Переглянути рецепт
  • Слива заморожена в сиропі – незвичайна заготовка на зиму Переглянути рецепт
  • Слива у власному соку Переглянути рецепт
  • Чорнослив в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Джем з чорносливу: два смачні рецепти приготування незвичайного десерту із сухофруктів. Переглянути рецепт
  • Хитрощі приготування повидла з чорносливу – як зробити повидло зі свіжого і сушеного чорносливу Переглянути рецепт

Як приготувати чорнослив в домашніх умовах: 6 способів на зиму, зберігання заготовок

Чорнослив – унікальний продукт, який використовується в якості десерту, так і в ролі додаткового інгредієнта до різних страв. Отримують його шляхом засушування будь-якого сорти слив, але для отримання смачного, а головне – корисного продукту, потрібно знати тонкощі приготування. Як правильно приготувати чорнослив в домашніх умовах і що для цього потрібно, розберемося нижче.

Специфіка заготовки чорносливу в домашніх умовах

При заготівлі продукту в домашніх умовах слід пам’ятати про наступні нюанси:

  • не залежно від розміру плоду, не забувайте видаляти кісточку. В кінцевому продукті вона не згодиться;
  • сливи слід вибирати побільше, адже в процесі сушіння вони значно зменшаться в габаритах;
  • при сушінні злив в духовці на деку розкладайте заготовки зрізом вгору.

Цікаве: Хек в сметані в духовці – 5 рецептів запеченої риби (фото)

Вибір і підготовка плодів

При виборі плодів для заготовок необхідно звертати увагу на:

  • якість сливи. Термін зберігання свіжого чорносливу значно вище;
  • на шкірці сливи не повинно бути слідів хвороби;
  • не вибирайте м’які, «податливі» сливи.

Підготовка зводиться до ретельного миття плодів. Це дозволить видалити сміття і комах, що позитивно позначиться на смакових якостях та термін зберігання кінцевого продукту.

Про автора

admin administrator