Зміст:
- 1 Вишуканий соус з журавлини до м’яса
- 2 Журавлинний соус – рецепти з фото. Як приготувати соус з журавлини до м’яса, птиці або рибі
- 2.1 Рецепт журавлинного соусу до м’яса
- 2.2 Журавлинно-бруківковий соус
- 2.3 Журавлинно-медовий соус з гірчицею
- 2.4 Журавлинний соус до качки
- 2.5 Як зробити журавлинний соус: покроковий рецепт
- 2.6 Інгредієнти:
- 2.7 Приготування:
- 2.8 Журавлинний соус до курки
- 2.9 Соус з журавлини до риби
- 2.10 Основні інгредієнти
- 2.11 Журавлинний соус до індички
- 2.12 Кисло-солодкий соус з журавлини
- 3 Кисло-солодкий соус із журавлини до м’яса
Вишуканий соус з журавлини до м’яса
Приємна кислинка, ніжна текстура і пряний аромат. Так можна охарактеризувати цей соус. Добре підходить до запеченої птиці та свинини. Соус з журавлини настільки хороший, що хочеться його їсти просто так, ложкою, як варення:-)
Дивіться відео-рецепт приготування вишуканого соусу з журавлини:
Інгредієнти
- 500 грам свіжої або замороженої журавлини
- 200 грам цукру
- 1 апельсин (сік і цедра)
- ¼ ч.л. меленого мускатного горіха
- ¼ ч.л. меленого духмяного перцю
- 50 мл. води
1) У сотейник помістити журавлину, цукор, спеції і 50 мл. води. Апельсин ошпарити, просушити, зняти тонкими смужками цедру і видавити сік. Цедру додатково подрібнити і відправити до соусу. На середньому вогні, постійно помішуючи, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити 8-9 хвилин, час від часу помішуючи.
2) Додати апельсиновий сік, довести до кипіння, добре перемішати і вимкнути.
3) Соус збити блендером і протерти через сито, для додаткової ніжності. Шкірку, яка залишиться в ситі, викинути.
Подавати теплим або холодним. Зберігається в холодильнику до 1 місяця. Можна заморожувати.
Журавлинний соус – рецепти з фото. Як приготувати соус з журавлини до м’яса, птиці або рибі
Якщо з заправками ви тільки починаєте експериментувати, то простий рецепт журавлинного соусу підійде вам ідеально. Він виходить густим, з яскраво вираженим смаком. М’ясо з журавлинним соусом, приготованим за наступним рецептом з фото, виходить просто чудовим. Хороша буде ця підливка і в поєднанні з рибою, птахом. У вас вийде невелика піала, якої цілком вистачить для двох порцій будь-якої основної страви.
- Рецепт журавлинного соусу до м’яса
- Журавлинно-бруківковий соус
- Журавлинно-медовий соус з гірчицею
- Журавлинний соус до качки
- Як зробити журавлинний соус: покроковий рецепт
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Журавлинний соус до курки
- Соус з журавлини до риби
- Основні інгредієнти
- Журавлинний соус до індички
- Кисло-солодкий соус з журавлини
- журавлина свіжа – 170 г;
- вода – 125 мл;
- цукор – 185 г.
- Ягоди старанно промийте, обсушіть на паперовому рушнику. Зіпсовані відкладіть.
- У каструлю всипайте цукру і налийте води. Поставте на середній вогонь і варите, безперервно заважаючи, до розчинення всіх крупинок.
- Зніміть каструлю з плити, присипте туди ягоди. Поставте на мінімальний вогонь, розмішайте.
- Варите хвилин 7-10, поки ягідки не полопаються.
- Перед подачею потримайте підливку пару годин в холодильнику, щоб вона стала гущем.
Рецепт журавлинного соусу до м’яса
- Час приготування: 20 хв. Ух!
- Кількість порцій: 4 персони.
- Калорійність страви: 456 ккал.
- Призначення: соус для м’яса з журавлини.
- Кухня: домашня.
- Складність приготування: легка.
Наступний соус з журавлини до м’яса підходить так само добре, як і попередній, і готується за не менш простим рецептом. До його складу входить звичайна ріпчаста цибуля, трошки яблучного оцту. Цукор і кориця, присутні в заливці, надають їй додаткової солодощі. Журавлинна заправка виходить дуже густою, за консистенцією нагадує варення або джем, приготовані в домашніх умовах.
- журавлина – 0,3 кг;
- сіль – 1 ч. л.;
- цибуля – 2 шт.;
- кориця – 2 ч. л.;
- яблучний оцет – 4 ст. л.;
- цукор – 6 ст. л.
- Покладіть у каструлю промиті й обсушені ягоди та подрібнену цибулю.
- Налийте туди склянку води і гасіть хвилин 10.
- Пюруйте масу блендером. Залийте оцет, посоліть. Додайте кориці та цукру.
- Гасіть на мінімальному вогні ще 10 хвилин. Перед тим, як подавати на стіл, остудіть.
Журавлинно-бруківковий соус
- Час приготування: 20 хв. Ух!
- Кількість порцій: 6 персон.
- Калорійність страви: 594 ккал.
- Призначення: журавлинна підлива для м’ясних страв.
- Кухня: фінська.
- Складність приготування: легка.
Традиційно у Фінляндії до м’яса подають соус з журавлини і брусники. Він дуже солодкий за смаком і ідеально поєднується з бараниною, яловичиною, свининою. Приготувати таку журавлинну підливу з брусникою неймовірно просто, на це піде не більше півгодини. Вона дуже довго зберігається, якщо поставити в холодильник в закритій скляній банку, то не зіпсується цілий місяць. Обов’язково запам’ятайте, як готувати брусничну заправку.
- брусника – 250 г;
- імбир свіжий тертий – 0,5 ч. л.;
- журавлина – 250 г;
- цукор – 160 м.
- Ягоди помийте, відкиньте на дуршлаг, щоб вони добре просохли. Подрібніть блендером, але не до кінця.
- Пюре перелийте в емальовану каструльку, поставте на невеликий вогонь.
- Введіть цукор, перешкоджаючи масу.
- Гасіть журавлинну підливу чверть години. Додайте імбир, перемішайте і через пару хвилин відключіть. Перед подачею бажано остудити страву.
Журавлинно-медовий соус з гірчицею
Відмінно підійде до холодних м’ясних закусок.
- Клюква – 80 гр.
- Мед – велика ложка.
- Готова гірчиця – це маленька ложка.
- Розсол від помідорів (огірків) – 30 мл.
- Оливкова олія – велика ложка.
- Сіль.
- Складіть інгредієнти в будь-яку ємність. Подрібніть блендером до однорідності.
- Влийте масло, покладіть гірчицю, посоліть. Добре розітріть масу. Рекомендую робити соус безпосередньо перед подачею, оскільки довго він не зберігається.
Журавлинний соус до качки
- Час приготування: 20 хв. Ух!
- Кількість порцій: 10 персон.
- Калорійність страви: 346 ккал.
- Призначення: журавлинна заправка для качиного м’яса.
- Кухня: домашня.
- Складність приготування: середня.
Соус з журавлини до качки допоможе розкрити смак цього м’яса, який багато хто вважає специфічним і не надто скаржить. Секрет успіху цієї підливки полягає не тільки в ягодах, але і в додаткових компонентах, серед яких мед, сіль і цукор, часник, букет спецій. Вона виходить в міру солодкої з ледь вловимими нотками гостроти. Качине м’ясо під журавлиним соусом, приготованим подальшому рецепту, буде просто чудовим.
- заморожена журавлина – 0,45 кг;
- розмарин – 1,5 ч. л.;
- вода – 350 мл;
- базилік – 1,5 ч. л.;
- олія пісна – 3 ст. л.;
- тимьян – 1,5 ч. л.;
- сіль – пару трісок;
- кориця – 1,5 ч. л.;
- цукор – 4,5 ст. л.;
- часник – 6 зубочків;
- мед – 4,5 ст. л.
- Розморозьте ягоди. Помийте їх, обсушіть на паперових серветках і розітріть у пюре. Правильніше всього робити не блендером, а в ступці, щоб у готовій страві траплялися цілі фрагменти.
- Помістіть пюре в емальовану ємність, влийте туди води і пісного масла, перемішайте. Поставте на вогонь і гасіть хвилин 10 без кришки, щоб рідина випаровувалася.
- Додайте товчений часник, спеції, цукор з медом, посоліть, старанно перемішайте. Засушені трави бажано змішати і трохи перетерти в ступці.
- Усильте вогонь і варите ще 5 хвилин журавлинну заправку. Остудіть її і можете подавати.
Як зробити журавлинний соус: покроковий рецепт
Щоб зробити журавлинний соус до м’яса, слід спочатку підготувати ягоди. Для цього необхідно придбати їх стиглі. При виборі плодів слід звертати увагу на насичений і трохи бордовий колір, переконатися в свіжості і соковитості. Така журавлина зробить соус соковитий і ароматний.
Якщо вдалося придбати ягоду недоспілу, тоді необхідно додати більше цукру зі спеціями, тому що такі ягоди трохи гірчать, що може нашкодити смаку заправки. Відрізнити недоспілі плоди можна за світло-червоним кольором і обмеженою соковитістю. У них добре виражений гіркий смак і кислий присмак. Заморожені ягоди потрібно повністю і поступово розморозити за природних умов. Не слід застосовувати гарячі лазні та мікрохвильову піч. Це тільки їх зіпсує.
- Калорійність на 100 г – 150 ккал.
- Кількість порцій – 2
- Час приготування – 30 хвилин
Інгредієнти:
- Клюква – 150 г
- Цукор – 2 ст.л.
- Питна вода – 3 ст.л.
- Молитва кориця – тріска
- Мускатний горіх – тріска
- Гвоздика – 2 бутони
- Лимон – 1 шт.
- Апельсин – 1 шт.
Приготування:
- У каструлю з товстим дном покладіть вимиту журавлину. Додайте цукор, залийте водою і закип’ятіть. Варите ягоди при середній температурі 3-5 хвилин. Плоди почнуть лопатися і пускати сік.
- Цитрусові (апельсин і лимон) помийте й обсушіть. Теркою зніміть цедру і витисніть сік, з апельсину – 3 ст.л., лимона – 2 ч.л.
- До журавлини додайте цедру, мускатний горіх, гвоздику, корицю і варите ще 5 хвилин. Можна додати обов’язкову пряність, що входить в американський журавлинний соус – тріску ямайського запашного перцю.
- Влийте сік цитрусових і продовжуйте уварювати соус ще 5 хвилин. Після цього його остудіть і перелийте в ємність для зберігання.
- Якщо хочете соус загустити, тоді розведіть трохи крохмалю в апельсиновому соці і влийте в холодну заправку. Також крохмаль можна додати безпосередньо в сам соус в самому кінці варіння.
- Готовий соус за бажанням подрібнюється блендером або перетирається через сито. Але також можна в соусі і залишити шматочки цільних ягід.
Журавлинний соус до курки
- Час приготування: півгодини.
- Кількість порцій: 8 персон.
- Калорійність страви: 532 ккал.
- Призначення: журавлинна підлива для курячого м’яса.
- Кухня: домашня.
- Складність приготування: легка.
Куряче м’ясо є в раціоні безлічі людей, воно корисне, поживне. Однак, іноді смак його хочеться чимось урізноманітнити, зробити більш незвичним. Якщо у вас з’явилося таке бажання, спробуйте приготувати і подати соус з журавлини до курки. Завдяки йому м’ясо відкриється для вас зовсім по іншому. Кислинку журавлинній підливі забезпечує не тільки ягода, а й цитрусовий фрукт.
- журавлина – 0,4 кг;
- цукор – 1,5 ст. л.;
- лимон – 2 шт.;
- сіль – щіпка;
- вино червоне сухе – 150 мл;
- перець мелений чорний – тріска;
- крохмаль картопляний – 1 ч. л.;
- корінь імбиря свіжий – маленький шматочок.
- Помийте ягоди. Помістіть їх у каструлю, додайте вина і трохи води. Дочекайтеся випарювання половини рідини.
- Імбирний корінь почистіть і натріть дуже дрібно. Процедіть сік, додайте до ємності з ягодами.
- Присипте цукор, посоліть, поперчите.
- Зробіть найменший вогонь, варите страву чверть години.
- Крохмаль розведіть у невеликій кількості води, влийте в журавлинну заправку. Дочекайтеся кипіння і вимкніть через пару хвилин. Можете процедити підливку перед подачею або залишити, як є.
Соус з журавлини до риби
- Час приготування: 25 хв. Ух!
- Кількість порцій: 5 персон.
- Калорійність страви: 438 ккал.
- Призначення: заправка для рибних страв.
- Кухня: домашня.
- Складність приготування: легка.
Деякі люди вважають, що смажена або запечена риба – це занадто банально. Вони змінять свою думку, якщо спробують доповнити її журавлинною підливкою. Вона підійде як до річкової риби, так і до морської. Заправка виходить дуже красивою, яскраво-червоною, в міру густою. Запам’ятайте, як приготувати журавельний соус до риби з цибулею, медом і вершковим маслом.
- Як збільшити яскравість екрана на ноутбуці
- Як болять нирки і де у жінок і чоловіків
- Схуднення за допомогою амінокислот
- журавлина свіжа – 0,3 кг;
- червоний перець гострий мелений – 0,5 ч. л.;
- вершкове масло – 75 г;
- сіль – щіпка;
- апельсин – 1 великий;
- мед – 3 ст. л.;
- цибуля – 1 шт.
- Розтопіть у сковорідці вершкове масло і обсмажте в ньому порізану дрібними кубиками цибулину.
- Дрібною теркою зніміть з апельсина цедру, а потім витисніть з м’якоті сік.
- У каструльку складіть ягоди, цибулю. Додайте апельсинового соку та цедру, мед. Варите на маленькому вогні під кришкою чверть години.
- Відкрийте каструлю. Гасіть журавлинну заправку, завадячи, 8 хвилин.
- Перетягніть страву. Посоліть, поперчите, дайте охолонути і подавайте.
Основні інгредієнти
Основою для соусу є сама ягода. Вона, можливо, свіжою або замороженою, неважливо, головне, щоб журавлина була стиглою, не гнилою, не перезрілою. Переберіть ягоди. Видаліть м’яті і зіпсовані плоди. Промийте свіжу журавлину, очистіть її від листочок і гілочок.
Ягоду з морозилки не потрібно попередньо розморожувати. Її достатньо буде перебрати. Для соусу можна використовувати купівельну заморожену журавлину, яку легко знайти в будь-якому супермаркеті.
За деякими рецептами в соус додається вода, не обов’язково кип’яченая. Можна використовувати сиру, але фільтровану.
Особливу пікантність надають коньяк і напівсолодке червоне вино. Не бійтеся використовувати в приготуванні соусу алкогольні напої. Спирт у процесі готування випарюється. Залишаються ароматичні речовини, які насичують смак і створюють вишуканий аромат.
У журавлинному соусі активно використовуються спеції, такі як кориця, гвоздика, свіжий і сухий імбир, мускатний горіх.
Трохи гостроти вноситься за рахунок чорного і запашного перцю. Іноді в якості приправи кладуть мед.
У соус із журавлини додають апельсиновий і лимонний сік, цедру цитрусових, ягоди брусники. За деякими рецептами заправка здабрюється вершковим маслом і згущується крохмалом.
Соус виходить дуже яскравий, насичений, ароматний. Його прийнято подавати до святкового столу в країнах, де відзначається День подяки. Там він традиційно доповнює запечену індичку.
Спробуйте і ви зробити журавлинний соус для улюблених м’ясних і рибних страв. Ми пропонуємо кілька варіантів приготування. Рецепт – це лише основа для творчості, а практика допоможе виявити ідеальні співвідношення.
Журавлинний соус до індички
- Час приготування: 40 хв. Ух!
- Кількість порцій: 12 персон.
- Калорійність страви: 675 ккал.
- Призначення: заправка для індички.
- Кухня: американська.
- Складність приготування: середня.
У кожній американській родині, в якій прийнято запікати індичку, обов’язково вміють готувати журавлинну підливку до неї. Без заправки така страва не буде вважатися повноцінною. Індичка під журавлинним соусом розкривається зовсім по-іншому, знаходить незвичайний смак. Крім того, під заливкою яскраво-рубінового кольору м’ясо виглядає дуже ошатно і святково.
- журавлина – 0,6 кг;
- бренді – 4 ст. л.;
- цукор – 0,3 кг;
- апельсини – 2 шт.
- Промийте ягоди, складіть їх у посуд, де варитиметься журавлинна заправка. Посипайте цукром.
- З двох апельсинів зніміть цедру, а з одного відтисніть сік і відразу додайте в каструлю з соусом обидва компоненти. Перемішайте продукти, поставте на середній вогонь.
- Як тільки страва почне кипіти, зменшіть вогонь, варите хвилин 10.
- Додайте спиртний напій. Дочекайтеся повторного закипання і відразу вимкніть.
Кисло-солодкий соус з журавлини
- Час приготування: 20 хв. Ух!
- Кількість порцій: 8 персон.
- Калорійність страви: 396 ккал.
- Призначення: заправка для основних страв.
- Кухня: домашня.
- Складність приготування: легка.
Дуже приємний на смак кисло-солодкий соус з журавлиною універсальний, він підійде і до риби, і до м’яса, і до пасти. Готується він за дуже простим рецептом. Крім ягід додаються яблука і цукор. Весь процес від підготовки продуктів до подачі займає не більше двадцяти хвилин, тому не доставить вам зайвого клопоту. Обов’язково спробуйте зробити таку заправку до своєї улюбленої страви, вам сподобається.
- журавлина – 340 г;
- вода – 0,2 л;
- цукор – 8 ст. л.;
- яблуко – 2 шт.
- Почистіть яблуко від шкіри, насіння. Поріжте дрібно. Складіть в емальовану ємність.
- Додайте ягоди, цукор і воду. Поставте на маленький вогонь.
- Варите заправку 10 хвилин після закипання, постійно перешкоджаючи.
- Отриману масу пюруйте блендером, а потім процедіть через сито.
Кисло-солодкий соус із журавлини до м’яса
Кисло-солодкий соус із журавлини – не тільки яскравий додаток до м’яса чи десертів (наприклад, морозива). Журавлиний соус, крім цього, допомагає засвоюватись ‘важкій’ їжі і збагачує наш організм цілим набором корисних речовин.
Журавлину перебрати, викласти на сито і гарно промити, потім дати воді стекти.
Ягоди на соус розтерти з цукром за допомогою блендера або перетерти через сито.
За бажанням, щоб видалити кісточки і залишки шкірки, можна перетерти масу з журавлини через дрібне сито (якщо ягоди довго розтирати за допомогою блендера, соус із журавлини можна потім не перетирати через сито: кісточки і шкірки подрібняться так, ніби їх і не було).
Готовий кисло-солодкий соус із журавлини перелити в скляну банку, зберігати у холодильнику.
Корисні поради:Журавлина чудово переносить заморожування – після розморожування ягоди практично нічим не відрізнятимуться від свіжих.
Назва | Од. | К-сть | К-сть гр | Ціна | Калорій | Білки | Жири | Вуглев. |
Журавлина | г | 350 | 350 | 119.9 | 26 | 0.5 | 0.0 | 6.8 |
Цукор | г | 100 | 100 | 22.45 | 379 | 0.0 | 0.0 | 99.8 |
Вага всього / на порцію | 450 г | 40 г | |
Вартість продуктів всього / на порцію (орієнтовна) | 44.21 грн | 3.68 грн | |
Поживна (харчова) цінність на 100 г: | |||
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
104 ккал (середня) | 0.4 г | 0 г | 27.5 г |
Про автора