Як зробити відварний буряк смачним

Авторadmin

Як зробити відварний буряк смачним

Як запекти буряк в духовці? 6 рецептів запеченого буряка

Здрастуйте, дорогі гості мого блогу! Кожній господині хоч раз у житті доводилося готувати буряк. Зазвичай її відварюють або готують в мікрохвильовці, але я хочу запропонувати інший спосіб приготування. Розповім вам рецепти як запекти буряк в духовці, щоб вона була м’якою і соковитою. Такий спосіб термічної обробки має набагато більше переваг, ніж інші. Якщо все зробити правильно, овочі вийдуть не водянистими, а щільними, солодкуватими і з яскравим насиченим відтінком.

Калорійність на 100 г складає всього 48 калорій, а використовувати запечений продукт можна де завгодно. Він підійде для борщу, дієтичного вінегрету, просто з сиром, а також як гарнір до м’ясних страв. Крім того, користь запеченої буряка більше, ніж у відварний. Вона зберігає більшу частину корисних речовин і вітамінів, які при варінні йдуть у воду.

Цікаве: Як солити грузді на зиму, щоб були хрусткими і ароматними? 3 простих рецепта

Готувати бурячки можна різними способами – в шкірці, в фользі або шматочками. При якій температурі запікати, щоб овоч залишився соковитим і як довго? Оптимальний показник – близько 180-200 градусів, не нижче і не вище. А відповідь на питання, скільки часу запікати, залежить від віку коренеплодів. Молоді готуються 30-40 хвилин, а на старі йде близько 40-60 хвилин. А тепер я розповім, як правильно приготувати овочі різними способами, щоб вони залишилися соковитими і смачними 🙂

Як запекти буряк в духовці для салату, борщу і гарніру

Буряк – дуже корисний коренеплід, з якого можна приготувати масу смачних страв. Але не всі люблять її смак і краще взагалі виключати зі свого раціону. Щоб такого не відбувалося, і людина зміг отримувати з буряка всі необхідні вітаміни і мікроелементи, цей овоч можна запікати в духовці, а не відварювати. Чому? Про це і піде мова нижче.

Чому запечена буряк краще варених?

Більшість рецептів, в які входить цей соковитий коренеплід, починаються зі слів «відварити буряк». Насправді, відварений буряк не така вже й приємна на смак, тому більшість людей відразу відкидають ідею готувати такі страви.

Але є один простий секрет, як зробити блюдо набагато смачніше, не докладаючи при цьому ніяких зусиль і не доповнюючи її іншими інгредієнтами: буряк можна запекти в духовці, а не відварювати. Саме в запеченому вигляді вона не тільки зберігає свої корисні властивості, але й набуває більш насичений і солодкий смак.

Запечена буряк стане прекрасним доповненням до таких звичних страв, як борщ, оселедець під шубою або вінегрет. Завдяки її насиченому солодкого смаку, будь-яка звичайна їжа стане в рази апетитніше. Крім усього іншого, тут є і ряд інших переваг:

  1. При запіканні буряк зберігає не лише смакові якості, але і всі вітаміни та інші корисні речовини (під час варіння вони випаровуються);
  2. Запечений бурячок залишається таким же насичено бордовим, як і в свіжому вигляді;
  3. Овоч не пригорить, як це часто буває при варінні, коли випаровується вода;
  4. Такий спосіб приготування набагато чистіше, і господині не доведеться після всього наводити порядок на кухні.

Скільки часу буде потрібно, щоб запекти буряк? Це досить частий питання кулінарів, у яких мало досвіду. А тепер просто запам’ятайте! Для того, щоб запекти цей овоч, буде потрібно різний час, адже все буде залежати від величини коренеплоду. Наприклад, максимальний час готування займе до 2-х год, при тому, якщо температура буде не менше 200°.

ІнгредієнтиКількість
Буряк середнього розміру –5 шт.
Олія оливкова –100 мл
Сіль, перець –за смаком та бажанням
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 47 Ккал
  1. Перед тим, як починати основні приготування, необхідно включити духовку і розігріти його до 200°;
  2. Поки духовка розігрівається, можна зайнятися буряком: її необхідно промити в холодній воді, ретельно відчистити від землі і іншого бруду, але при цьому шкірку зчищати не потрібно. Також не потрібно обтирати її;
  3. Кожну буряк натерти невеликою кількістю оливкової олії (це однозначно запобіжить пригорання до фользі, а також позитивно позначиться на смакових якостях страви). При бажанні можна присипати коренеплоди сіллю і меленим перцем;
  4. Широкий деко застелити фольгою для запікання, викласти на нього коренеплоди, залишаючи між ними невелика відстань (не менше 5 см);
  5. Зверху овочі накриваються ще одним листом фольги, після чого акуратно обертаються в нього (можна загорнути у фольгу кожну буряк окремо);
  6. Деко з підготовленими коренеплодами відправити в розігріту духовку на 55 хв;
  7. По закінченні часу перевірити буряк на м’якість за допомогою ножа або виделки;
  8. Якщо овочі досить м’які, їх можна вийняти з печі, якщо ж ні, то можна злегка відкрити фольгу і збризнути овочі водою (приблизно по 1 ст. л. на кожен), після чого запікати в духовці ще 10 хв.

Як запекти крупний коренеплід в рукаві

Запікати цей овоч можна різними способами, в тому числі і з застосуванням рукава:

Що необхідноСкільки брати
Буряк невеликого розміру3-4
Сіль, перецьНа розсуд

Приблизний час приготування – від 1,5 год до 2 ч. Калорійність такого продукту не перевищить 44 ккал на 100 гр.

  1. Насамперед необхідно включити духовку і розігріти її до 200°;
  2. Тепер можна зайнятися буряком, яку потрібно дуже добре промити, можна навіть задіяти в цій справі щітку або губку для того, щоб змити з неї весь бруд і пісок;
  3. Мокрі коренеплоди укладаються в рукав для запікання, при необхідності їх можна злегка присолити або поперчити, після чого рукав щільно зав’язується з обох сторін;
  4. Деко або форму для запікання застелити двома шарами фольги, викласти на неї рукав з буряком, після чого накрити її ще двома шарами фольги;
  5. Поставити деко в розігріту духовку на 1,5 год, після чого дістати овочі і перевірити на готовність за допомогою тонкої дерев’яної палички (або ж ножа і виделки);
  6. Після того, як буряк буде готова, її потрібно витягнути з духовки і дати їй охолонути прямо в рукаві, після чого можна вживати в їжу або застосовувати в інших стравах.

Як правильно запекти буряк в солі на деку

Один з незвичайних способів запекти буряк і отримати при цьому смачний продукт – це приготувати її солі.

ПродуктиПропорції
Буряк середніх розмірів4 шт
Морська сіль2 кг
Розмарин4 гілочки
Масло вершкове50 гр

Готується таке блюдо приблизно 1 год 40 хв, а калорійність його буде зовсім низька – всього 19 ккал на 100 гр.

  1. Першим ділом потрібно дуже ретельно відмити буряк від всіх шматочків бруду, після чого її необхідно добре обсушити (в даному рецепті мокра буряк не підійде);
  2. Гілочки розмарину порізати на середні шматочки;
  3. У велику миску всипати морську сіль, перемішати її з рубаним розмарином;
  4. Частина змести солі і приправи висипати на дно підготовленої форми для запікання;
  5. Викласти у форму чисту і просушену буряк, зверху засипати її залишилася сіллю з розмарином (овочі повинні повністю «потонути» в солі);
  6. Розігріти духовку до 180°;
  7. Після того, як пройде зазначений час, буряк можна діставати з духовки і обережно відкопувати солі;
  8. Овочі викладають на тарілку, з них зрізується верхівка, а на її місце кладеться по шматочку вершкового масла.

Сирні маффіни з яблуками — читайте як приготувати смачну і ароматну випічку.

Читайте як приготувати цвітну капусту з яйцем на сковороді.

Читайте як приготувати смачну підливку з курки і сметані в нашій статті.

Як запекти овочі для вінегрету, борщу та інших страв

Запечені в духовці овочі – це не тільки запорука смачної страви, але і здорового харчування в цілому. Але для того, щоб овочі для таких страв насправді виявилися корисними, їх потрібно вміти правильно заекать. Існує ряд обов’язкових правил:

  1. І морква та буряк повинні випікатися в шкірці, тобто чистити овочі не потрібно;
  2. Перед тим, як відправити продукти в духовку, їх необхідно дуже ретельно відмити;
  3. Для запікання бажано підбирати продукти однакового розміру (або хоча б приблизно однакового). Завдяки такій умові, овочі приготуються практично одночасно;
  4. Для того, щоб перевірити готовність овочів, бажано використовувати тонкий і гострий предмет з дерева, наприклад, зубочистку;
  5. Щоб овочі не втрачали своєї соковитості, їх необхідно готувати в глибоких формах для запікання, в рукаві або фользі.

Що можна приготувати

Із запеченої буряка можна приготувати різні страви, наприклад, корисні і ситні салати. Розглянемо їх рецепти.

Страва №1 – Салат з часником

ПродуктиПропорції
Печений буряк6-7 шт
Майонез4 ст. л.
Часник2 зубчики
Волоські горіхи1 жменю
СільЗа смаком
Мелений чорний перецьЗа смаком

Час приготування салату займе всього 15 хв, однак, на запікання овоча доведеться близько 1,5 ч. Калорійність такого сала складе близько 120 ккал на 100 гр.

  1. Запекти буряк в духовці;
  2. Тим часом перемолоти за допомогою блендера горіхи;
  3. Часник пропустити через прес;
  4. Готову буряк перетерти на середній тертці, змішати її з горіхами і часником, додати майонез і подавати до столу.

Страва №2 – Салат з козячим сиром і спаржею

ПродуктиПотрібну кількість
Запечена буряк3 шт
Сир козячий250 гр
Помідори черрі150 гр
Спаржа зелена (або стручкова квасоля)200 гр
Горіхи (будь-які)1 жменю
Олія оливкова3 ст. л.
Цибулина червона1 шт
СільЗа смаком
Оцет бальзамічний1 ст. л.
Прованські травиЗа смаком

Час приготування салату – 20 хвилин максимум. Час запікання овочів – 1,5 ч. Калорійність в 100 гр страви – 169 ккал.

  1. Коренеплоди запекти в духовці будь-яким зручним способом;
  2. Тим часом цибулину порізати на півкільця середнього розміру;
  3. Спаржу і томати черрі також порізати на невеликі шматочки;
  4. На оливковій олії трохи обсмажити цибулю, томати і спаржу;
  5. Зменшити вогонь до мінімуму, влити в сковороду бальзамічний оцет, накрити кришкою і тушкувати овочі близько 6 хв;
  6. Готову буряк нарізати дрібними кубиками;
  7. Козячий сир покришити;
  8. У глибокій мисці змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, додати прованські трави і подавати до столу.

Буряк перед запіканням не треба чистити. Також не слід зрізати з неї хвостик, інакше з неї весь сік випарується, і тоді овоч вже не буде таким соковитим і смачним.

Якщо печена коренеплід потрібен для приготування якоїсь страви, то слід пам’ятати, що при запіканні він втратить до 1/3 від своєї маси. Це потрібно враховувати при розрахунку кількості інгредієнтів на блюдо.

Рецепти страв з відвареного буряка: корисно і дуже смачно

Є продукти, регулярне вживання яких – ключ до прекрасного самопочуттю і здоров’ю. Буряк – один з таких продуктів, тому лікарі й дієтологи рекомендують їсти її якомога частіше. І це так просто, адже з нею можна приготувати чимало смачних страв.

Відомо, що відварений буряк надає менш агресивну дію на ШКТ, ніж сира, тому, хоча цей овоч можна їсти і без термічної обробки, частіше ми додаємо його в різні страви у відварному вигляді. Про такі стравах ми і поговоримо в цій статті – з відвареного буряка.

Буряк можна відварити звичайним способом – у воді, а можна використовувати для цього пароварку: в будь-якому випадку в ній збережуться корисні речовини – вітаміни групи В, бетаїн та мінерали. Як і сира, відварений буряк має послаблюючий і сечогінний дію, при регулярному вживанні нормалізує роботу ШКТ, активізує обмінні процеси, нормалізує артеріальний тиск, надаватиме профілактику гіпертонії, запорів, атеросклерозу і багатьох інших поширених захворювань.

Крім того, в відвареної буряках міститься фолієва кислота, що надає позитивний вплив на формування нервової системи малюків, тому її необхідно включати в свій раціон вагітним жінкам.

Рецепти страв з відвареного буряка

Відварений буряк найчастіше використовується для приготування різних салатів, але на цьому її застосування в кулінарії зовсім не обмежується. Давайте розглянемо рецепти найсмачніших і цікавих страв з цього продукту.

Рецепт бутербродів з відвареної буряком

Знадобиться: 200г житнього хліба, 100г ветчинного або оселедцевого масла, 0,5 відвареного буряка, 1 огірок солоний.

Як приготувати бутерброди з вареним буряком. Зрізати з шматочків хліба скоринки, намазати оселедцевим або шинковим маслом, викласти зверху тонко нарізану відварну буряк і на неї – шматочок солоного огірка.

Швидко, смачно і корисно – такі бутерброди будуть прекрасним варіантом перекусу на роботі або в інших ситуаціях. Ну а ми перейдемо до класики – закусці з буряка з товченим часником, але розглянемо трохи інший рецепт.

Рецепт закуски з вареного буряка з часником і цибулею

Знадобиться: 3-4 зубчики часнику, 3 буряка варених, 1 цибулина, 5 ст.л. майонезу, 2 ст.л. масла рослинного, оцет 3%, сіль.

Як приготувати закуску з вареним буряком, цибулею і часником. Дрібним кубиком нарізати відварену очищену буряк, обсмажити її на олії, додати тертий на дрібній тертці часник і подрібнену цибулю, перемішати і скропити все оцтом, підсолити, викласти на блюдо і прикрасити майонезом.

Можна відразу перемішати закуску з майонезом.

Ще один дуже популярний і улюблений багатьма варіант страви з буряка – салат з чорносливом і волоським горіхом.

Рецепт салату з буряка з чорносливом і волоським горіхом

Знадобиться: буряк відварна, волоський горіх, чорнослив, майонез.

Як приготувати салат з буряка з горіхами і чорносливом. Залити чорнослив кип’яченою водою і дати набрякнути, на тертці потерти остигнула очищену відварну буряк, горіхи подрібнити. З’єднати буряки з нарізаним чорносливом і горіхами, додати майонез і перемішати.

Такий салат користується популярністю як в повсякденності, так і на святковому столі. Схожий і теж дуже смачний варіант – відварений буряк з волоським горіхом, плавленим сиром, майонезом і часником.

Будь-які закуски з буряка, в тому числі наступну, можна їсти як самостійно, так і з хлібом – і в будь-якому вигляді вони будуть дуже гарні!

Рецепт закуски з буряка в маринаді

Знадобиться: 250г відвареної буряків, 30г кореня хрону, 10мл оцту винного, кмин, цукор, рослинна олія, сіль.

Як приготувати закуску з відвареного буряка з хріном. Для маринаду невеликою кількістю води розвести оцет, всипати кмин, цукор і сіль, додати хрін, нарізаний кружками, перемішати. Остигнула буряк очистити, кружками порізати, викласти в маринад і залишити в ньому на 3-4ч, заправити рослинним маслом перед подачею.

Дуже смачне блюдо – котлети з буряка, їх обов’язково оцінять всі любителі овочевих котлет.

Рецепт котлет з відвареного буряка

Знадобиться: 300г буряків, 2 яйця, 0,5 склянки родзинок, по 2 ст.л. манної крупи, вершкового масла, молока і муки, сіль.

Як приготувати котлети з відвареного буряка. Очистити і потерти буряк на дрібній тертці. Промити родзинки, викласти в каструлю, додати масло і молоко, буряк, згасити на слабкому вогні 10 хв, періодично помішуючи. Всипати тонкою цівкою манну крупу, проварити 10хв до загустіння, прибрати з плити і дати злегка охолонути, вбити яйця, ретельно перемішати. З маси сформувати котлети, запанірувати їх в борошні, на розпеченій сковороді з вершковим маслом обсмажити до зарум’янювання з двох сторін. Подавати краще зі сметаною.

Цікавий рецепт з буряка, придуманий нашими кмітливими кулінарами – буряковий песто, навіяний італійської кухні, в якій під соусом «песто» мається на увазі суміш оливкового масла, сиру і базиліка. Італійці їдять свій песто, намазуючи на хліб, з крекерами, з пастою, додають його в лазанью і супи, таке ж широке призначення і у нашого варіанту соусу з буряка: завдяки чудовому смаку його можна їсти і поєднувати з самими різними продуктами і стравами.

Рецепт приготування закуски «Буряковий песто»

Знадобиться: 40-50г гострого сиру, по 2 зубчики часнику і відварних буряків, 1 пучок зелені за смаком, 0,5 склянки смажених горіхів (арахіс, волоський горіх), 4 ст.л. оливкового масла, 1 ст.л. соку лимона, чорний перець, цукор і сіль.

Як приготувати песто з буряка. Відварну очищену буряк, зелень і часник некрупно нарізати, додати горішки і блендером все до однорідності подрібнити. Додати в суміш тертий сир, знову подрібнити, влити олію, сік лимона, всипати по дрібці солі і цукру, поперчити, ще раз перемішати.

Можна приготувати буряковий песто, додавши авокадо, сир пармезан, бальзамико та інші продукти.

Страви, які можна приготувати з відвареного буряка, дуже різноманітні, завдяки чому їсти цей корисний овоч можна кожен день, і він ніколи не набридне, адже всі з ним виходить дуже смачним! Зробіть свій щоденний раціон ще корисніше для здоров’я!

Про автора

admin administrator