Як зробити вино з соку

Авторadmin

Як зробити вино з соку

Зміст:

Вино з виноградного соку: як зробити в домашніх умовах, ТОП 6 рецептів приготування

Виготовлення вина — складний процес, що вимагає акуратності, самовіддачі і терпіння. Виноград використовується для цих цілей вже дуже давно, за тисячоліття рецептура істотно модернізувалася. Домашнє виноробство дає можливість поекспериментувати, розробити власний особливий букет, а секрет його виготовлення в якості сімейної реліквії передати у спадок. Тому можна озброїтися цікавими рецептами і створити вишукане вино з соку винограду.

Особливості приготування вина з соку

Приготування вина включає свої нюанси, які слід знати кожному, хто бажає приготувати самостійно смачне домашнє вино.

Як стежити за процесом бродіння

Бутель потрібно періодично оглядати. Активне бродіння легко розпізнати за утворилася на поверхні сусла на піні і роздутою рукавичці.

Якщо процес зупинився раніше покладеного терміну, його необхідно миттєво відновити. Для початку перевірити якість затвора, далі відрегулювати тепловий режим.

Також на бродіння може вплинути цукристість вихідного матеріалу, тому перед приготуванням потрібно підібрати більш солодкі сорти культури для соку.

Цікаве: Мариновані патисони з огірками: 9 смачних рецептів приготування на зиму

Коли рукавичка впаде, а осад осяде на дно, то потрібно приступити до наступних дій, а саме злити молоде вино з осаду, застосувавши спеціальну трубочку в іншу ємність.

Необхідно використовувати дріжджі

Крім звичної закваски з родзинок, можна скористатися і винними дріжджами. Завдяки дії грибків сахароза, що є основною складовою продукту, буде перероблятися в спирт і вуглекислий газ. З допомогою дріжджів цей процес можна значно прискорити і через місяць вже отримати смачний і натуральний продукт.

Терміни приготування вина

Час бродіння залежить від способу приготування. Без додаткового втручання він протікає повільно, тому досвідчені винороби часто додають немитий родзинки, а також винні дріжджі. В середньому процес займає від 30 до 90 днів.

Вино з яблук – 12 простих рецептів в домашніх умовах

Тема домашнього спиртного буде нерозкрита, якщо не додати до переліку міцних напоїв яблучне вино. Цей натуральний шедевр популярний на сімейних і святкових вечірках, але тільки, якщо він був правильно приготований.

Потрібно простежити за тим, щоб фрукти були якісними, тому що гнилі та хворі яблука зіпсують смак готового напою. Саме, тому перед приготуванням напою слід ретельно відсортувати сировину, щоб в бутель потрапили тільки найкращі фрукти.

Найсмачнішими вважаються комбіновані варіанти, оскільки вино виходить цікавим смаком. Продукт відрізняється оригінальним ароматом і яскравістю, головне, не боятися експериментів і шукати улюблених компаньйонів для соковитого яблука.

Слід налаштуватися на те, що чекати дозрівання ігристого напою доведеться довго, адже зріє воно тижнями. В цьому випадку неприємний присмак спирту зміниться ніжним яблучним ароматом. Потрібно тільки бути обережніше з цукровим піском, щоб не отримати занадто солодкий напій.

  1. Вино з яблук в домашніх умовах – простий рецепт без соковижималки
  2. Домашнє вино з яблук без додавання дріжджів
  3. Як зробити вино з яблучного соку в домашніх умовах з родзинками
  4. Рецепт яблучного вина в домашніх умовах з рукавичкою
  5. Вино з яблук і чорноплідної горобини на дріжджах
  6. Вино з груш і яблук по домашньому рецепту без віджиму соку
  7. Яблучний сидр – домашній рецепт з яблучного соку
  8. Смачне домашнє вино з яблук і винограду
  9. Яблучне вино з винними дріжджами в домашніх умовах
  10. Виготовлення домашнього вина з яблук з водою і цукром
  11. Як приготувати яблучне вино з медом без цукру
  12. Швидка домашня наливка з яблук з горілкою

Вино з яблук в домашніх умовах – простий рецепт без соковижималки

Домашнє вино готувати просто, причому воно виходить дуже смачним на основі свіжих або заморожених яблук. Якщо використовується заморожена сировина, то для запуску процесу бродіння слід використовувати додаткові інгредієнти. В результаті можна отримати терпке вино з приємною кислою ноткою.

Інгредієнти:

  • Яблука – 6 кг;
  • Цукор-пісок – 3 кг;
  • Вода – 3 літра.

Яблука не слід мити до початку обробки. Справа в тому, що на шкірці є наліт, який утворюють природні дріжджові грибки.

Приготування:

Кожне яблуко порізати половинками, видалити з нього серцевину. Нашаткувати невеликими шматочками, скласти в глибоку ємність.

Залити яблучні фрукти достатньою кількістю води. Настоювати в темному місці 35 діб, періодично перемішуючи масу.

Додати 1/3 частину цукру і поставити на ємність гідрозатвор.

Коли процес бродіння завершиться, знову додати таку ж частину цукру. Процідити напій через кілька шарів марлі, розлити по стерильних пляшках або банках. Покласти залишок цукрового піску і настоювати в темному місці ще 2-4 місяці. Можна не додавати в напій цукровий пісок, а просто зберігати його після фільтрації в холодному підвалі. Це не завадить бродінню, але знизить градуси в отриманому алкоголі.

Домашнє вино з яблук без додавання дріжджів

Дуже смачним виходить домашній сидр, приготований з яблук за рецептом без додавання дріжджів. Якщо робити все правильно, на виході вийде повністю натуральне і корисне вино, що вражає дивовижним присмаком і ароматом.

Перелік необхідних інгредієнтів:

Коли напій розливається в пляшки, їх горлечко обов’язково накривається щільною марлею, щоб зняти осад.

Спосіб приготування:

  1. Магазинні фрукти вимити, нарізати половинками, видаливши попередньо серцевину.
  2. Пропустити через м’ясорубку або соковижималку, залишити у відкритій ємності на 3 дні, не відціджуючи пюре.
  3. Видалити пінку, яка піднялася на поверхню соку, пропустивши масу через сито.
  4. Додати цукровий пісок, перелити яблучний сік в скляну простору ємність і закрити гідрозатворною пробкою.
  5. Настояти протягом 30 днів, а потім розлити по підготовлених пляшках і відставити на 2-3 місяці.

На виході виходить слабкоалкогольне вино, міцність якого складає 12%. Воно відрізняється ніжним фруктовим ароматом, не зберігається більше 3 років. Винороби настійно радять випити його протягом 24 місяців, а потім створити новий напій.

Як зробити вино з яблучного соку в домашніх умовах з родзинками

Цей рецепт вина на основі яблучного соку, приготувати можна дуже просто. Бродіння прискорює додавання в сусло саморобної закваски на основі родзинок або самостійно висушених виноградних ягід.

Будуть потрібні такі інгредієнти:

  • 2200 гр цукру;
  • 6 кг соковитих яблук;
  • 10 ст. л. горілки;
  • 2 ст. л. родзинок.

Запах закваски має значення. Він не повинен бути хімічним, тільки трохи схожим на квас. Якщо запах неприємний або занадто різкий, то масу краще вилити і зробити нову на основі іншого сорту родзинок.

Приготування:

Кожне яблуко розділити на 4 частини, видалити перетинки і насіння гострим ножем.

Пропустити яблучні скибочки через м’ясорубку.

Перемішати отримане пюре і сік з 2 кілограмами цукру.

Додати родзинки, розкласти по стерильних ємностях зі скла. Залити воду, надіти на горлечка рукавички з латексу і відправити в тепло на 21 день.

Отриману мезгу ретельно відцідити через щільну марлю.

У віджатий сік додати склянку цукру, перелити масу в бутель, відставити на тиждень. Знову віджати мезгу через марлю, влити горілку і розлити по невеликих пляшках.

Вино на соково-родзикові основі виходить світло-жовтим, прозорим і дуже ароматним. Аромат залежить від аромату конкретного сорту яблук, який використовується для соку.

Рецепт яблучного вина в домашніх умовах з рукавичкою

Домашнє вино за цим рецептом відрізняється бурштиновим або рожевим відтінком, насиченість якого безпосередньо залежить від сорту яблук. Напій відноситься до столових або кріплених, його п’ють як аперитив до їжі, щоб покращити апетит.

Нам знадобиться:

  • яблука різних сортів – 10 кг;
  • вода фільтрована – 2 л;
  • цукор – 2800 гр.

Плоди для сидру можна зібрати з різних яблук. Змішування різних сортів дозволяє зробити смак готового напою цікавіше, свіжіше і ароматніше.

Спосіб приготування:

  1. Яблука замочити у воді на 5 хвилин, видалити зіпсовані ділянки.
  2. Помістити в соковижималку, не видаляючи серцевину, видавити сік.
  3. Перелити яблучний сік в скляну ємність, всипати в нього цукровий пісок (2 кілограма) і розмішати довгою лопаткою.
  4. Влити воду, поки вона не дійде до плічок бутля для приготування вина.
  5. Одягти на горлечко гінекологічну рукавичку, поставити для бродіння в темне тепле місце на тиждень.
  6. Змішати ще 200 гр цукру з соком, відлитого з бутля, повторити процес через кожні 2 дні, поки кількість цукру не дійде до 800 грам.
  7. Почекати приблизно 30 днів, поки рукавичка не опаде.
  8. Перелити вино в інший посуд за допомогою трубочки так, щоб не захопити осад.
  9. Знову надіти рукавичку на горлечко і відправити в підвал на добродіння ще на 2-3 місяці.

Найдовговічніший сидр вийде з того сорту яблук, які прекрасно зберігаються всю зиму. Подібний напій здатний простояти до наступного літа в прохолодному підвалі. Якщо хочеться вжити вино протягом осені та зими, то на виборі сорту можна не зупинятися.

Вино з яблук і чорноплідної горобини на дріжджах

Щоб отримати вираженого окрасу вино з насиченим смаком, фахівці радять додати до макухи з яблук дрібно наріжані ягоди аронії. Крім додавання відмінно підійдуть плоди чорноплідної горобини, процес приготування напою не змінюється.

Інгредієнти:

  • горобина – 900 гр;
  • яблука – 300 гр;
  • фільтрована вода – 1300 мл;
  • цукровий пісок – 400 гр;
  • дріжджі винні – 1 гр.

Винні дріжджі настійно рекомендують брати промислові. Потрібно розуміти, що 5 грамової упаковки вистачає на те, щоб спровокувати бродіння 20 літрів сусла.

Спосіб приготування:

В відповідну банку помістити нарізані кубиками яблука. Чорноплідну горобину пом’яти руками до виділення соку.

Посипати пюре з горобини цукром, додати дріжджі і залишити до повного розчинення.

Перекласти отриману масу в банку до яблук, залити водою.

Одягти на горлечко бутля гумову рукавичку, яку доведеться проколоти після початку бродіння на 2 пальцях голкою. Через місяць яблука і горобина опустяться на дно, тому вміст потрібно процідити, розлити по пляшках і поставити в холодне місце.

У вині ідеально поєднуються яблука і терпкі ягоди, які можуть створити дуже смачний букет. Приготувати спиртне однозначно варто, хоча на це піде дуже багато часу. На виході вийде напій, який за характеристиками не поступиться класичному варіанту.

Вино з груш і яблук по домашньому рецепту без віджиму соку

Подібний слабоалкогольний напій наповнений насолодою соковитих груш і терпкістю яблук. Разом ці фрукти дають легкий приємний присмак, пряний аромат і неймовірний післясмак. Яблучний сидр з грушевим присмаком дуже сильно відрізняється від аналогів м’яким смаком.

Склад продуктів:

  • 7 кг підготовлених яблук;
  • 7 кг нашаткованих груш;
  • 8400 мл води;
  • 2100 гр цукрового піску.

Для приготування напою підходять тільки солодкі м’які і максимально стиглі груші. Соковитий фрукт робить рідину каламутною, тому освітлювати її доведеться не менше 4-5 місяців.

Етапи приготування:

  1. Яблука нарізаємо на четвертинки, видаляємо з них биті місця, серцевини або червоточини.
  2. Нарізаємо на товсті частинки, перекладаємо в кулер для води або бутель з темного скла.
  3. Груші протираємо сухою ганчіркою, нарізаємо на дольки, видаляючи серцевину.
  4. Розміщуємо підготовлені плоди в кулер, засипаємо цукром через воронку і заливаємо водою.
  5. Закриваємо кришкою, що загвинчується, в яку вставлена ​​трубка від крапельниці.
  6. Один її кінець опускаємо в банку з водою, весь час приготування стежимо, щоб рідина не випаровувалася.
  7. Наполягаємо при температурі не нижче 20 градусів тепла приблизно 2 місяці.
  8. Потім проціджуємо через марлю, додаємо ще трохи цукру і розливаємо по пластикових пляшках.

На виході можна отримати десятиградусне сухе вино, яке відрізняється наявністю різкого присмаку спирту. Від нього можна легко позбутися, якщо витримати в холодному приміщенні кілька місяців.

Яблучний сидр – домашній рецепт з яблучного соку

Щоб не мучиться з переробкою фруктів і не віджимати їх, потрібно зробити ароматне вино безпосередньо з яблучного соку. У цьому випадку відразу доведеться настояти рідину, а потім просто відфільтрувати її, щоб зробити світлішим.

Небажано застосовувати для отримання яблучного вина сік після соковарки. Справа в тому, що він уже позбавлений дріжджових бактерій, а напій з нього виходить прісним через слабке бродіння.

Процес приготування:

  1. Половини або четвертинки яблук пропустити через потужну електричну соковижималку.
  2. Дати емульсії постояти мінімум 6 годин, потім процідити, щоб зняти пюреподібну верхівку.
  3. Перемішати сік з цукром, помістити в пластикову або скляну ємність і накрити кришкою.
  4. Потрясти ємність, щоб цукор повністю розійшовся.
  5. Кожен день доведеться легенько струшувати пластикову пляшку протягом 1-2 місяців.
  6. Злити рідину в іншу ємність за допомогою пластикової трубочки, додатково профільтрувати через кілька шарів марлі і розлити по пляшках для тримісячного дозрівання в холодному темному місці.

Сидр представляє собою продукт бродіння фруктової основи, причому без термічної обробки. У вині зберігаються всі корисні речовини з соковитих яблук, зберігати напій можна 3 роки в щільно закритій тарі і в прохолодному підвалі.

Смачне домашнє вино з яблук і винограду

Дивовижне за смаком вино на основі фруктів і ягід можна отримати при комбінуванні солодкого сорту яблук з зернами чорного винограду. Початківці винороби віддають перевагу рецептам алкоголю з яблук з додаванням винограду, завдяки його бюджетности.

Перелік інгредієнтів:

  • виноград синього кольору – 1 кг;
  • цукор – 250 гр;
  • вода – 1 л;
  • яблука – 2 кг.

Винні дріжджі не знадобляться, якщо в сік покласти трохи макухи з винограду. Він просто замінюється осадом після того, як було злито виноградне вино.

Етапи приготування:

  1. Виноград потовкти товкачем в пюре з соком. У нього покласти нарізані кубиками яблука разом з серцевиною.
  2. На дні скляної ємності можна залишити макуху від минулого вина або взяти чистий бутель.
  3. Перекласти в нього виноградно-яблучну масу, цукор, надіти на шийку рукавичку або гідрозатвор.
  4. Поставити для бродіння на 7 днів в тепле місце.
  5. Процідити напій, додавши при необхідності додатково цукор. Помістити в скляні пляшки і відправити в холодне місце.

Яблучні вина не доведеться зберігати довго, оскільки вони втратять власний аромат і свіжість. Їх настійно радять випити за рік, причому збереження забезпечується при зберіганні при температурі не вище +12 ˚С.

Яблучне вино з винними дріжджами в домашніх умовах

Не потрібно відкидати таких помічників, як дріжджі, оскільки вони допомагають соку заграти. Дріжджовий запах зникає повністю через кілька місяців, причому на виході виходить якісний продукт.

Продукти для приготування:

  • 9 кг яблук або 3 л свіжовичавленого соку;
  • 1 ч. л. винних дріжджів;
  • 150 гр меду;
  • 150 мл води.

Для виноробства заборонено застосовувати хлібопекарські дріжджі, оскільки вони швидко розвиваються спочатку, а потім гинуть. У проблему перетворюється концентрація спирту, що перевищує 15%.

Спосіб приготування:

  1. Пластикову каністру простерилізувати п’ятивідсотковим розчином йоду. Якщо яблука магазинні, їх потрібно промити, а домашні просто протерти.
  2. Пропустити яблука, нарізані на половини, через соковижималку.
  3. Профільтрувати отриманий сік через марлю або використовувати ситечко, щоб видалити пюре.
  4. Змішати дріжджі з невеликою кількістю соку, поставити в тепле місце для бродіння на 90 хвилин.
  5. З’єднати дріжджову масу з рештою яблучного соку, закрити бутель гідрозатвором і відправити в темне місце на 5-6 днів.
  6. Перелити масу, що забродила в каністру. Поставити сотейник на слабкий вогонь і розчинити в ньому мед з водою, довівши до кипіння.
  7. Остудити до кімнатної температури, з’єднати з пропущеним через сито суслом.
  8. Закрити каністру з підготовленою яблучною масою пластиковою кришкою. Дати побродити 5 днів, раз на добу нацьковуючи гази, трохи відкриваючи кришку.
  9. Розлити в бугельні пляшки через марлю, поставити в холодне місце для дозрівання на 10-15 днів. Можна додати в кожну пляшку по 4 столові ложки цукру для газованого смаку.

Сидр виходить неймовірно смачним, пити його хочеться, завдяки ніжному аромату і золотистому відтінку. Напій можна випити відразу після приготування або дати йому дозріти протягом 4 місяців. Зберігати домашнє вино, приготоване за даним рецептом, можна 3 роки.

Виготовлення домашнього вина з яблук з водою і цукром

Гарне домашнє вино готується і з цілих яблук, і з переробленої сировини. Якщо хочеться отримати дуже смачний напій з цукровим піском, можна використовувати навіть яблучний фреш.

Перелік інгредієнтів:

  • вода – 1, 5 л;
  • цукровий пісок – 3, 5 кг;
  • яблучний сік – 1, 5 л.

Якщо хочеться приготувати вино солодке або ж напівсолодке, потрібно додати в сік в два рази більше цукрового піску. Потрібно бути обережним з додаванням води, щоб не перетворити алкоголь в незрозумілий компот.

Приготування:

  1. Пропустити через соковижималку половинки немитих яблук.
  2. Накрити ємність з отриманим соком і мезгою відрізком марлі або рушником, витримати 2 доби.
  3. Прибрати мезгу за допомогою тарілки або ж шумівки повністю, додати фільтровану воду.
  4. Додати в сік половину цукрового піску і перемішати до розчинення піщинок.
  5. Щільно накрити відро кришкою, вставити в пророблений отвір гідрозатвор з невеликою кількістю води.
  6. Відставити ємність на 45 діб при температурі 25 градусів вище нуля.
  7. Полити отриманий напій залишком цукрового піску, розведеним в напівлітрі яблучного соку.
  8. За допомогою трубки з фільтром процідити сік в іншу ємність, відставити для дозрівання в прохолодному місці на 10 днів.

Після того, як в сусло буде додана чиста вода, зміниться кількість отриманого вина. Щоб смак готового напою не зіпсувався, потрібно застосовувати рідину, яка пройшла через процедуру фільтрації.

Як приготувати яблучне вино з медом без цукру

Смак звичайного яблучного вина можна легко поліпшити самостійно, додавши в нього додаткові ягоди, плоди, спеції. Корисним напій стає, завдяки додаванню в нього квіткового або липового меду. Цей інгредієнт надає готовому напою карамельний присмак, що, безумовно, оцінять гурмани.

Інгредієнти:

  • яблука – 500 гр;
  • горілка – 500 мл;
  • вода – 500 мл;
  • мед – 5 ст. л.

З яблук обов’язково потрібно видаляти кісточки, плівки, серцевину, щоб уникнути гіркоти в готовому напої. Краще використовувати квітковий або липовий, акацієвий або травневий мед, оскільки каштановий робить вино гірким і терпким.

Спосіб приготування:

  1. Шкірку яблук промити крижаною водою, видалити гнилі місця і серцевину.
  2. Дрібно нашаткувати фрукти, перекласти їх в скляну ємність.
  3. Покласти в окремий сотейник мед, влити горілку або якісний самогон і ретельно перемішати.
  4. Змішати отриману масу з яблуками, втопити шматочки плодів в алкоголі.
  5. Настояти масу при кімнатній температурі не менше 2 тижнів в темній коморі.
  6. Раз в день настоянку ретельно збовтувати для прискорення реакції.
  7. Процідити перебродилу масу через сито, застелене паперовим рушником, в скляну миску.
  8. На цьому етапі спробувати сік на солодкість, додаючи цукровий сироп (100 гр) або додатково мед (2 ст. л.).
  9. Перемішати масу ложкою до повного розчинення меду. Розбавити водою в пропорції 1:1, перелити в скляну пляшку і відставити в темне місце на 10 днів.

Це найбільш простий рецепт медовухи на основі яблук, який порадує всіх любителів вина. Приготувати фруктовий напій нескладно, тому його вибирають початківці винороби. Зберігати ароматне вино рекомендується в темних ємностях з товстого скла.

Швидка домашня наливка з яблук з горілкою

Якщо звичайне слабкоалкогольне вино на основі яблук не підходить, його градус можна підвищити, вливши в нього спиртне. У підсумку, яблучний сидр вийде кріпленим і збережеться набагато довше.

Склад продуктів:

  • 1000 мл горілки (40%);
  • 4 великих яблука;
  • 1 невеликий шматочок кориці;
  • 1-2 ст. л. цукрового піску.

Напій на основі диких яблук або плодів пізніх сортів виходить терпким, тому що наповнений природними нотками.

Етапи приготування:

  1. Натерти на крупній тертці яблука, залишаючи серцевину, і перекласти в стерилізовані банки.
  2. Покласти до яблучної маси корінь кориці, залити горілкою.
  3. Закрити пластиковою кришкою, відправити в темне тепле місце на 2 доби.
  4. Відкинути яблучне сусло на щільну матерію, складену вдвічі, щоб зцідити сік.
  5. Всипати в ємність з яблучним соком цукровий пісок і знову накрити пластиковою кришкою.
  6. Збовтати банку, перелити її вміст в пляшку і щільно закупорити пробкою.
  7. Поставити в холодильник ще на 48 годин для дозрівання.

Яблука прекрасно наполягають на якісному алкоголі, наприклад, горілці або очищеному самогоні, коньяку або спирті, який розведений до 40 градусів. Алкогольна основа може бути будь-якою, тому що результат однаковий у всіх випадках, крім коньяку.

Вино з яблук з дріжджами або ж без них простим рецептом готується з плодів будь-якого забарвлення. Неважливо, коли вони дозрівають, головне, щоб були соковитими і максимально стиглими. Бувалі винороби радять змішати відразу кілька сортів яблук, вони кажуть, що найсмачніше вино виходить із суміші солодких і кислих плодів.

Коли людина готує яблучний сидр, вона повинна скласти пляшки з ним в закриту простору ємність. Це робиться для того, щоб врятувати вміст, якщо пляшка розірветься, або з неї вилетить пробка.

Потрібно обов’язково підписати на склі пляшок чорним маркером дату, коли був поставлений сидр для бродіння, тому що термін придатності цього напою обмежений.

Домашнє вино з яблучного соку: рецепти

У розпал яблучного сезону очі розбігаються від рясного врожаю і виникає питання: що з ним робити?

Доводиться включати фантазію і крім варіння, сушіння та запікання соковитих плодів шукати інші варіанти їх використання, аби не зіпсувалися. Коли вже всі кулінарні страви придбали яблучний аромат, рекомендую зайнятися приготуванням ароматного і смачного домашнього вина.

Народні умільці розробили безліч версій якісного спиртного з яблук, але особливе, почесне місце займає вино з яблучного соку, що має незрівнянний насичений смак, бездоганний фруктовий аромат і чарівний янтарний відтінок.

Розберемо кілька простих покрокових рецептів вина з яблучного соку, які елементарно провести в домашніх умовах.

Рецепт вина із свіжого яблучного соку

Запропонований простий рецепт вина з соку яблук доступний будь-якому виноробу-початківцю і легко реалізується в домашніх умовах. Алкогольний напій виходить дуже смачним, з яскравими і глибокими нотками фрукта, а в його ароматі домінують свіжі відтінки стиглого плоду.

Спиртне є легким прохолодним напоєм, здатним освіжити і підбадьорити жарким літнім днем. Деякі винороби рекомендують розбавляти солодку рідину водою, щоб отримати більше вина, проте для мене важливіша якість продукту, тому представляю версію вина з чистого свіжого соку.

Список компонентів

складовікількість
яблука20 кг
гранульований цукор150-350 г на 1 л

Процес приготування

  1. Перебираємо немите плоди, вибираючи соковиті та стиглі яблука. Далі вирізаємо серцевину і видаляємо насіння. Якщо є бажання приготувати домашнє спиртне з легкою гіркуватістю, то кісточки варто відкласти в окрему ємність, а потім додати до сусла.
  2. Вижимаємо сік з підготовлених фруктів зручним для вас способом.
  3. Отриманий сік переливаємо у велику каструлю, накриваємо марлею для захисту від комах і залишаємо в такому вигляді на три доби. Протягом цього часу суперечки диких дріжджів трансформують рідину, поділяючи її на мезгу та безпосередньо сік.
  4. Мезгу, що утворилася, збираємо з поверхні рідини за допомогою дуршлагу або сотейника. Як тільки на поверхні сусла з’явиться піна, буде чутно тихе шипіння і по приміщенню пошириться характерний кислувато-спиртовий запах – це означає, що бродіння почалося і настав час переходити до наступного етапу.
  5. Додаємо у фруктову рідину цукровий пісок і добре розмішуємо сусло, намагаючись максимально розчинити крупинки останнього. Кількість солодкого компонента залежить від початкової солодощі плодів і оптимального рівня солодощі, який ви бажаєте отримати. Для приготування сухого спиртного рекомендую на літр засланого сусла додавати 160-200 г цукру, для десертного та солодкого сорту – удвічі більше. Не раджу перевищувати дані норми, оскільки вино вийде занадто нудотним.
  6. Переливаємо отриману суміш у дерев’яну бочку або скляну сулію для подальшого бродіння. Місткість не повинна бути заповнена більш ніж на 75%, решта простору припадає на піну і газ, що виділяється.
  7. Встановлюємо гідравлічний затвор та переносимо ємність у тепле місце з оптимальною температурою від 19 до 23 градусів. Дуже важливо, щоб сусло було приховано від прямого потрапляння сонячних променів.
  8. Залишаємо сусло “грати” протягом 35-45 діб.
  9. алкоголь, Що Відкинув, проціджуємо через складену в 4-5 шарів марлю і переливаємо в попередньо пастеризовану суху ємність, скориставшись силіконовим шлангом або спеціальною трубочкою. Посудину заповнюємо доверху і герметично закупорюємо щільною пробкою або кришкою, щоб максимально уникнути контакту з киснем.
  10. Переносимо сулія в прохолодне, затемнене місце мінімум на два місяці. Протягом цього часу напій дійде і повністю сформує свій смак. У разі виникнення на дні судини відчутного осаду вино переливаємо в іншу ємність – це дозволить приготувати кристально чистий алкоголь.
  11. Коли осад перестане з’являтись, розливаємо готовий продукт по пляшках і щільно закупорюємо їх. Термін придатності даного домашнього спиртного сягає трьох років, а градус міцності коливається від 8 до 10 оборотів.

Рецепт вина із покупного яблучного соку

Трохи простіше і швидше в домашніх умовах готується вино з пакетованого соку з яблук.

Готовий продукт відрізняється чудовим ароматом стиглих фруктів та приваблює оригінальним, чистим смаком із домінуючими нотками соковитих яблук. Колір спиртного вражає золотавим відтінком з легкими янтарними відблисками і неодмінно приведе в захват представниць прекрасної статі.

Список компонентів

складовікількість
яблучний сік4 л
гранульований цукор1 кг
сухі дріжджі8 г

Процес приготування

  1. Фруктовий сік заливаємо у відповідний посуд та прогріваємо на повільному вогні до 25 градусів.
  2. Туди ж додаємо цукровий пісок і при постійному розмішуванні розчиняємо його у рідині.
  3. Розводимо дріжджі в окремій мисці, точно дотримуючись інструкцій на упаковці.
  4. Додаємо дріжджову масу в приготовлену суміш і добре все розмішуємо.
  5. Сусло переливаємо в бродильний сулій і встановлюємо на нього гідравлічний затвор.
  6. Переносимо судину в тепле, затемнене місце і наполягаємо до припинення процесу бродіння. Зазвичай бродіння займає півтора-два місяці.
  7. Акуратно зливаємо молодий напій з осаду, що утворився, після чого проціджуємо його через марлеву тканину, попередньо склавши її в 3-4 шари.
  8. Готовий алкоголь розливаємо по пляшках та відправляємо у прохолодне місце для дозрівання приблизно на пару тижнів.

Рецепт вина із концентрованого яблучного соку

Вино з концентрату яблучного соку виходить більш солодким, ніж зі свіжого. Колір даного спиртного коливається від майже прозорого, світло-бурштинового до яскраво вираженого медового, майже бурого.

Дане спиртне чудово поєднується з морепродуктами, рибними та м’ясними стравами, а також стане чудовою основою для виготовлення жіночих коктейлів, оскільки воно чудово маскує високий градус і спиртовий аромат будь-якого міцного алкоголю.

Список компонентів

складовікількість
концентрат яблучного соку3 л
гранульований цукор2,4 кг
дистильована або джерельна вода12 л
винні дріжджі60 г

Процес приготування

  1. У відповідну ємність викладаємо концентрат, цукор та розмішуємо компоненти.
  2. Поверх них заливаємо половину від загальної маси води і знову добре перемішуємо.
  3. Ставимо ємність на вогонь і доводимо рідину до кипіння, поступово вливаючи воду, що залишилася.
  4. Охолоджуємо приготовлену суміш до 20-25 градусів, після чого додаємо до неї розведені дріжджі.
  5. Накриваємо отримане сусло марлею і даємо спокій на три години.
  6. Через зазначений термін переливаємо брагу в скляну сулію для бродіння і надягаємо гідрозатвор або рукавичку.
  7. Після десяти діб процес бродіння досягне свого завершення.
  8. Відфільтровуємо напій через марлевий фільтр та розливаємо його по пляшках.
  9. Даємо спиртному дозріти в прохолодному місці протягом декількох місяців.

Відео рецептів вина з яблучного соку

Наважуюся припустити, що багатьох із вас зацікавлять авторські рецепти вина із соку яблук від буваючих виноробів.

Ознайомившись із представленим відеоматеріалом, ви навчитеся готувати в домашніх умовах десертне яблучне вино з покупного соку.

Переглянувши цей ролик, ви побачите покрокове приготування яблучно-медового вина зі свіжого яблукового соку.

Тут представлено цікаве поєднання двох різновидів магазинних соків, з яких у результаті виходить ароматне та дуже гідне вишнево-яблучне вино.

Корисна інформація

  • Багато досвідчені винороби називають гідним уваги та поваги вино з винограду, яке насправді досить просто виготовити в домашніх умовах.
  • Не менш популярним серед народних умільців є вино з родзинок, першорядним достоїнством якого є можливість приготувати його будь-якої пори року.
  • Виноробство настільки виросло у своєму розвитку, що на сьогоднішній день не складе труднощів власноруч зробити вино з компоту.
  • У випадках, коли на полицях раптово виявляється забруднена консервація, не засмучуйтесь, а починайте готуватися до приготування вина з варення, яке передасть майбутньому напою всі свої корисні та смакові якості.

Ось такі нехитрі рецепти допоможуть вам здивувати друзів та близьких чудовим смаком та відмінним ароматом гідного вина з яблучного соку.

Незважаючи на тривалість процесу та деякі трудомісткі маніпуляції, виготовлене вино дозволить вам насолодитися чудовим слабоалкогольним напоєм, у складі якого відсутні штучні ароматизатори та барвники.

Діліться у коментарях своїми версіями приготування цього благородного алкоголю. Дякую за увагу та удачі у виноробстві!

Рецепти та приготування вина з яблучного соку

Винороби вигадали безліч рецептів вина з яблук. Серед них напої із яблучного соку посіли своє почесне місце. Адже вино з соку виходить ароматнішим, з більш насиченим смаком, а його колір відрізняється дивовижним бурштиновим відтінком.

Для того, щоб зробити домашнє вино з яблучного соку потрібно зовсім небагато вміння, точний рецепт і знання деяких важливих секретів. Виготовити гарне вино з соку яблук під силу навіть виноробам-початківцям. А наявність домашніх яблук зробить процес недорогим і виправдає витрати на догляд за деревами.

Що потрібно знати про яблучний сік?

Яблучний сік для приготування вина повинен бути з домашніх яблук і тим більше не можна готувати вино з купленого в супермаркеті напівфабрикату.

Про яблука

Перед переробкою плоди слід підготувати. Важливо пам’ятати кілька правил.

Яблука не можна мити, ними живуть колонії дріжджів, які забезпечують бродіння.

Перед переробкою їх потрібно очистити від бруду за допомогою м’якої ганчірки або м’якої щітки. Слід видалити серцевину і всі зіпсовані місця.

Якщо не плануєте вино з терпким присмаком, видаліть насіння.

Про засоби отримання соку

Одержання яблучного соку

Для отримання вина з соку буде потрібно освітлений з мінімальною кількістю м’якоті сік (пектин гальмує процес бродіння). Отримати сік із заготовок, можна використовуючи цілий ряд пристроїв:

  • За допомогою електричної соковижималки. Це дорогий, але легкий спосіб. Сік вийде прозорим і не потребуватиме додаткового віджиму.
  • За допомогою преси. Це важчий (у фізичному плані) процес, ним варто користуватися, якщо заплановано отримання великого обсягу продукту на виході.
  • За допомогою м’ясорубки. Цей метод вимагатиме додаткового віджиму через кілька шарів марлі або полотно. Сік використовують для виготовлення вина, а макуха – викидають. Це досить довгий та трудомісткий процес.
  • Протерши заготівлі плодів на тертку. При цьому доведеться докласти чимало зусиль, процес займе багато часу, а після отримання яблучного пюре його потрібно буде відцідити через марлю для отримання чистого соку.

Важливо пам’ятати! Не можна використовувати соковарку для одержання напівфабрикату. Такий сік погано бродитиме, а вино виявиться неміцним і несмачним.

Про інструменти та тару

Перед тим як зробити вино з яблучного соку слід запастись усіма необхідними інструментами та посудом.

  • Для бродіння використовують посуд із емальованим покриттям або скло, ідеальний варіант – дубові бочки. Не підходять алюмінієві та чавунні ємності.
  • Як затвор (гідрозатвор) використовують заводські вироби, стерильні медичні рукавички (в одному з пальців роблять дірочку) або кришки зі спеціальними трубками (в пластмасову кришку встромляють маленьку трубку або голку від крапельниці з трубкою, другий кінець трубки опускають у воду на 3 4 см). Затвор потрібен для відходу вуглекислого газу, а також для запобігання попаданню кисню.
  • Для зберігання вина потрібна скляна тара (зазвичай пляшки або банки) та коркові пробки.
  • Для зброджування в домашніх умовах слід поміщати ємності із соком у спеціальне приміщення (бродильню) з температурою 19–23 0 С та сильним затемненням. Для цього використовують комору або відводять спеціальне приміщення, у крайніх випадках судини з суслом залишають у кухні, але закривають бавовняною тканиною від світла (наприклад, футболкою).

Про сорти яблук

Для отримання соку підійдуть будь-які солодкі та кислі сорти (1:2). Найбільш оптимальним вважається отримання напівфабрикату із кисло-солодких плодів. Краще брати соковиті яблука, їх більше вихід соку. Якщо говорити про зимові, осінні та літні сорти – то можна використовувати будь-які.

І ще чим солодші яблука, тим менше знадобиться цукру. Для приготування сухого вина на 1 л соку середньої солодощі використовують 200 г цукру, при виробництві десертного на 1 л соку – 0,4 кг цукру.

Стандартне вино із яблучного соку

Розглянемо найпростіший рецепт яблучного вина. На його основі виробляють більшість видів домашнього вина із яблучного соку.

Для виготовлення вина із соку потрібно на кожен літр соку 100 г цукру-піску (це усереднений показник). Кількість спирту залежить від бажаної міцності напою, але не має перевищувати 40 г на 1 л соку (5-40 г/л).

Перед початком приготування напою в домашніх умовах необхідно підготувати тару (пропарити та висушити), а також інвентар.

  1. Підготовлений яблучний сік заливають у посуд із широким верхом, накривають зверху тканиною та залишають у бродильні на 3 доби. За цей час на поверхню підніметься шум та піна (мезга), її потрібно кожні 12 годин перемішувати. Так, дріжджі поступово розподіляються по рідини. Наприкінці 3 дні заважати перестають і дають меззі зібратися зверху. На четверту добу її прибирають за допомогою великої ложки або дуршлагу. На поверхні соку (сусла) залишається близько 5 мм мезги.
  2. Це додавання цукру. Перед цим сусло краще перелити в чистий і сухий посуд. При виготовленні десертного вина додають по 0,4 кг на кожний літр соку, а при виробництві сухого 0,2 кг на 1 літр. Сік та цукор розмішують. Якщо планується отримати додаткові нотки, то цей період додають і сік інших плодів.
  3. Влаштування затвора. Беремо спеціальний затвор, влаштовуємо його як описано вище або просто стерильну рукавичку і щільно закриваємо шийку. Якщо використовується рукавичка на скляну банку, вона сяде щільно. Шийка бутля краще обмотати скотчем, щоб рукавичка не сковзнула під час відходження вуглекислого газу.
  4. Конструкцію з ємності та затвора ставлять у бродильню. Оптимальна температура для бродіння соку 230С, але допускається діапазон від 18 до 24. Від температури у бродильні та кількості цукру залежатиме швидкість процесу. Зазвичай він займає від 21 доби до 45. Для закінчення зброджування характерне припинення виділення бульбашок у воду або опадання рукавички. Якщо через 45 діб процес бродіння не припинився, сусло обережно зливають в чисту і суху ємність, а осад викидають. Новий посуд знову закривають затвором та дають добродити.
  5. На цьому етапі додають в отримане вино молоде спирт або горілку. У такий спосіб йому надають потрібну фортецю. Але виноробам-початківцям слід пам’ятати, чим вище градус, тим більш терпким буде смак. Після додавання вино закривають щільно (звичайною поліетиленовою кришкою) та залишають у бродильні на 10 діб. Потім зливають із осаду.
  6. Тепер потрібно, щоби продукт освітлився. Для цього його поміщають у холодне приміщення і періодично обережно переливають у чистий посуд, при цьому осад викидають. Процедуру повторюють спочатку через 10 діб, а потім рідше, доки на дні тари не буде осаду.
  7. Отримане молоде вино можна розлити по пляшках, закупорити кіркою та відправити на зберігання у горизонтальному положенні. Ідеальна температура зберігання +160 С, допускається в діапазоні 6–18.
  8. Наступний етап – це витримка. Його можна пропустити, але тоді смак буде менш яскравим та більш терпким. Для повного дозрівання потрібно від 30 до 90 діб (в ідеалі до 6 місяців).

Вино з яблучного та грушевого соку

Цей напій має приємний змішаний яблучно-грушевий смак, насичений аромат. Для його освітлення обов’язково потрібно витримати молоде вино у холоді щонайменше 10 діб. Зливаючи осад через 3-4 дні.

Вино з яблучного соку з додаванням грушевого слід робити за таким рецептом: на кожен літр яблучного соку додають 80 мл грушевого, а також 10 г родзинок та 100 г цукру.

Спочатку відокремлюють мезгу, для чого змішують сік обох видів і залишають на 3 доби в теплі. Потім мезгу видаляють, а до суслу додають цукровий пісок та родзинки. Потім закривають затвором і відправляють у бродильню.
Після закінчення бродіння відстоюють у холоді, періодично освітлюють (через 3-4 дні) переливаючи в чистий посуд.

Витримка вина із яблучного соку

Після того, як напій отримав потрібну прозорість, його переливають у тару для витримки та зберігання.

Вино з яблучного та лимонного соку

Такий напій чудово освіжить улітку. Він має кисло-солодкий приємний смак і відмінно вгамовує спрагу в охолодженому вигляді. Міцність вина до 70.

До класичного рецепту при заправці сусла цукром (крок № 2) додають лимонний сік із розрахунку 1 лимон на 1 л яблучного напівфабрикату. У всьому іншому слідують основному рецепту (але не додають спирт). Витримка бажано від 90 діб.

Кріплене вино з яблучного соку, що забродив.

Це той випадок, коли виробництво вина врятує ситуацію, але при цьому смак напою не постраждає. Крім того, виготовлення такого напою займає набагато менше часу, аніж класичний варіант.

Для виробництва яблучного вина за цим рецептом підійде свіжий сік, що забродив, або старий з минулого року, будь-який.

Потрібно на 6 л соку 1 кг цукру-піску, 50 г родзинок та 600 г горілки.

Для початку потрібно змішати сік з половиною цукрового піску і розмішувати, поки цукор не розчиниться весь без залишку. Потім додати цукор, що залишився, і родзинки (його мити не можна), тепер потрібно знову розмішати сусло.

Потім споруджуємо затвор і відправляємо резервуар із суслом у бродильню. Бродіння буде швидким від 7 до 10 днів. Слідкувати за ним уважно (щоб не перестояло).

Коли бульбашки перестануть виділятись, переливаємо молоде вино в чисту тару і додаємо горілку. Залишаємо у бродильні ще на 5 діб.

Потім зливаємо в чисту тару (без осаду!) та відстоюємо. Коли осад знову осяде, рідину проціджують через щільну тканину. Потім розливають по пляшках і можна подавати.

Домашнє вино з яблук сорту «Антонівка»

Одне з найпоширеніших фруктових дерев у нашій смузі – це яблуня. Вона росте майже в кожному саду, а плоди вживаються в будь-якому вигляді: свіжі яблука, заготівлі на зиму, кулінарія, яблука сушені та мочені.

Не обійшлося без цього сонячного фрукта і у виноробстві – домашнє бурштинове вино, виготовлене з антонівки, давно завоювало серця виноробів. Ароматичні та смакові характеристики такого вина набагато кращі за інші алкогольні напої.

На виході любителі домашнього алкоголю отримають приємний на смак та корисний (без зловживання у кількості) напій, міцність якого становитиме 10-12°. Крім приємного смаку, він має корисні та цілющі властивості.

Додатковий плюс – приготування такого смачного вина із соковитих яблук хрумкої антонівки у звичайних домашніх умовах під силу і не найдосвідченішому виноробу. Це може бути сидр або столове вино, десертне або лікерне.

Органолептичні властивості залежать від правильності підбору сировини та точності технології.

Як робити яблучне вино з антонівки своїми руками: підготовка сировини

Основним пунктом у виготовленні алкоголю із яблук є підбір сировини. Плоди відрізняються один від одного за зрілістю, часом, коли вони дозріли, цукристістю, кислотністю. З кислих недозрілих яблук антонівки вийде сухе вино, тоді як десертні кислитимуть.

Перезрілі та яблука, що дозріли влітку, дадуть напій, який не зберігатиметься довго. А сорти, що дозрівають взимку чи восени, дадуть чудовий букет і особливо гарні для виноробства.

Найуніверсальніші для різних вин кисло-солодкі яблука, їх ще називають господарськими сортами. Вдалим буде поєднання солодких та кислих плодів – це дасть цікавіший купаж.

В осінніх сортах дуже багато соку, що робить їх чудовим матеріалом для домашнього виноробства.

Наприкінці серпня – на початку вересня їх збирають, дають їм полежати близько 2-х тижнів, доводячи до остаточного дозрівання, і пускають у роботу. Важливо не дати їм стати в’ялими або зіпсуватися – якщо вони переспіють, кількість соку скоротиться.

Смачне вино, виготовлене своїми руками, виготовляється із сортів Антонівка, Білий Налив, Аніс сірий та смугастий.

Антонівка стоїть на першому місці за рахунок того, що містить багато соку, ароматна, для неї характерний чистий смак, служить чудовою основою для приготування домашнього сидру.

Важливий розмір плода: середні чи малі плоди дають кращу якість, т.к. містять більше цукру, у яких помірна кислотність.

Яблука мити не можна. Щоб підготувати плоди перед тим, як самому робити ароматне яблучне вино з хрустких антонівок, їх потрібно витерти серветкою, бруд зняти щіткою. Однак у жодному разі не мочити у воді: важливо зберегти живі бактерії, які знаходяться на шкірці яблука і допоможуть переробляти цукор у спирти, коли почнеться процес бродіння.

Плоди варто брати цілі, без хробаків, не гнили, пошкоджені місця зчистити або вирізати. Видалити серцевину – так вино не гірчить.

Підготовка соку антоновки вручну або через соковитискач для вина в домашніх умовах

Щоб вийшло найбільше соку для вина з плодів антонівки, варто пропустити їх через соковитискач. У тому випадку, коли в господарстві її немає, допоможе м’ясорубка. За відсутності її яблука натираються вручну.

Сік настояти 3 дні, потім почати відділення від рідини мезги. У ці дні через 8-12 годин мезгу необхідно притопити – так дріжджі поступово поширяться, що попередить закисання. Для простоти подальшого пресування за 6 годин до початку процесу поставити в кімнату з низькою температурою. Віджати вручну чи пресом.

Щоб вино з соку стиглої антоновки, навіть у домашніх умовах було приготовлено правильно, всі інгредієнти, у тому числі цукор, вносяться перед приміщенням соку в посудину, де він ходитиме потім.

Цукор краще засипати порціями: половину потрібно ввести спочатку, чверть пізніше, на 4-й день і залишок через тиждень.

Це найважливіше тоді, коли яблука взяли солодкі: при надмірному цукрі бродіння зупиниться.

Посудину, залишену для бродіння, обов’язково потрібно прикрити, щоб повітря не стикалося з суслом, проте газ, що утворюється в процесі, повинен виходити. Цьому допоможе гідрозатвор (саморобний або фабричний). У побутових умовах використовують рукавичку із гуми, палець якої проколюють голкою.

Коли бродіння завершиться, вину потрібно відстоятися ще в одному посуді. Алкоголь наливають у ній, додають спирт, цукор (на випадок, якщо напій здасться мало солодким). Тиждень на ємності стоїть гідрозатвор, потім він щільно закривається. Розливається вино у пляшки тоді, коли набуде прозорості.

Устаткування для приготування вина з яблучного соку антоновки

Досвідчені винороби, рекомендуючи, як правильно зробити приємне вино з плодів антонівки, пропонують розпочати виготовлення напою з десертного чи міцного алкоголю.

З обладнання потрібно наступний набір:

  • Шайка (з дерева);
  • Обладнання – для віджимання соку;
  • Пляшки скляні (на 10 л);
  • Рукавички гумові);
  • Кришка з діркою та трубою із пластику;
  • Банка із водою (1 л).

Перед застосуванням слід вимити і висушити.

Технологія та рецепт приготування домашнього вина із соку кислих яблук «Антонівка»

Є класичний рецепт ароматного домашнього вина, виготовленого з яблук хрусткої антонівки.

Для нього потрібні такі інгредієнти:

  • 10 кг яблук (тих господарських сортів);
  • 2 л води;
  • 1,6 кг цукру.

Виробництво вина із яблук.

Перебрати плоди, підготувати їх до обробки, видаливши гнилизна, пом’ятість. Роздрібнити через м’ясорубку, соковитискач, можна вручну на тертці. Суміш, що вийшла, залишити в ємності (наприклад, каструлі або відрі), вгорі обв’язати марлею або при її відсутності – тонкою тканиною. Поставити у приміщенні на 3 дні. Кожні 8-12 годин вміст ретельно перемішувати всі ці три дні.

Мезгу видалити, шар залишити приблизно 0,3-0,5 см.

Далі, за рецептом самостійного приготування домашнього яблучного вина, саме з антоновки як ароматного сорту, потрібно додати води, цукру (0,8 кг), перелити все в ємність, і там у вині почнеться бродіння. Встановити гідрозатвор. Відкрити його через 4-х днів, злити за допомогою трубки 0,2 л сусла. Розвести у вині 0,4 кг цукру, злити назад. Затвор знову встановити.

Коли пройде 3-4 дні, зробити так само.

Відповідно до технології виробництва домашнього вина, зробленого із соку популярної антонівки, температура, найбільш сприятлива, щоб почався процес бродіння яблучного сусла, це 20-20°. Вагатися повинна не нижче 18 ° і не вище 24 °.

Гідрозатвор підкаже, чи закінчено процес – він припинить булькати. Рукавичка, використовувана замість фабричного гідрозатвору, у разі втратить повітря і впаде. Цього може бути досить довго.

Коли минуло 50 днів, а бродіння не закінчилося, треба злити сусло, вилити його в нову ємність, теж із гідрозатвором, це має допомогти завершити процес.

Далі напій переливається в іншу (чисту) ємність, закривається дуже щільно та обстоюється. Кожні два тижні зливати вино з осаду. Воно має стати практично прозорим, тоді злити його вже востаннє розлити по пляшках.

Приготування саморобного вина зі свіжого яблучного соку смачної антонівки дасть чудовий столовий алкоголь, міцність 10-12 °.

Яблучне вино: рецепт приготування в домашніх умовах із яблучного соку, компоту та варення. Як зробити смачне домашнє вино з яблук з дріжджами та без дріжджів?

Основні рецепти приготування яблучного вина вдома. Користь домашнього вина.

Яблучне вино: користь

Яблучне вино домашнього виготовлення стає дедалі популярнішим сьогодні. Оскільки вина власного виробництва мають менш негативний вплив на організм. А здебільшого благотворно впливають на загальний стан здоров’я.

Вино із стиглих яблук кисло-солодких сортів має приємний аромат. А міцність і насолоду можна регулювати за бажанням під час приготування.

Дивний смак виходить при виготовленні домашнього вина з декількох сортів яблук, це також прискорює процес бродіння.

У яблуках міститься наступний вітамінний склад:

  • вітаміни груп А, В, С
  • мінерали у вигляді магнію, міді, заліза
  • пектини та фітонциди

А власне вино з яблук позитивно впливає на організм.

  • захищає нервову систему від депресивного стану
  • підвищує стресостійкість
  • благотворно впливає на роботу травного тракту
  • регулює артеріальний тиск, приводить до норми рівень цукру в крові
  • Великою популярністю яблучне вино користується й у сучасній косметології. Його використовують при виготовленні різноманітних масок та обгортань
  • Для додавання в лосьйони для обличчя та тіла
  • Волоссям також додасть привабливості ванни з яблучним вином
  • У дієтології жінками активно застосовується яблучне вино для активізації обміну речовин та спалювання жирів.

Оскільки яблучне вино готується без теплової обробки яблук, всі корисні речовини у повному обсязі зберігаються.

Навіть ложка яблучного вина підвищить апетит, допоможе вийти з депресивного стану.

Вживання склянки вина уповільнить появу вільних радикалів в організмі, уповільнить процес старіння шкіри.

Корисний вплив на організм домашнє вино надаватиме лише у разі помірного споживання.

Яблучний сидр є слабоалкогольним напоєм. Його використовують у медицині, для виведення токсичних речовин із організму. Використовується сидр у профілактичних цілях і на лікування шлункових розладів, цукрового діабету.

Для здоров’я рекомендується випивати близько ста грамів сидру на день.

Яблука для приготування яблучного вина та сидру

Як приготувати вино в домашніх умовах?

Щоб приготувати домашнє яблучне вино, беремо різноманітні сорти зелених, червоних і жовтих яблук.
Головні інгредієнти:

  • яблука у розмірі 20 кілограм
  • цукор – не більше 0,5 кілограма

Стадії приготування яблучного вина:

  • Підготовка яблук. Зібрати яблука, не мити – протерти ганчіркою.
  • Переробка яблук та отримання соку. За допомогою соковижималки або терки видобуваємо сік
  • Наполягання. За три дні наполягаємо, отриманий пюреподібний склад. Процес бродіння відбувається за рахунок проникнення природних бактерій та дріжджів. Ділимо суміш на два компоненти. Це мезга та сік яблучний. Щоб компоненти змішувалися, не забувайте перемішувати суміш дерев’яною паличкою.
  • Введення цукру. Після відстоювання додаємо цукор. Він додається залежно від солодощі використовуваних яблук. Чим вони солодші – тим менше цукру. Норма цукру дорівнює: двісті грамів цукру на один літр соку. Додавання цукру слід здійснювати частинами. Введення цукру слід розподілити на три дні
  • Процес бродіння. Необхідно виключити будь-яке попадання повітряних мас у сусло. А для отримання вуглекислого газу спорудити водяний затвор. У процесі бродіння ємність з вином повинна розташовуватись у темному, теплому місці близько тридцяти днів.
  • Етап дозрівання. Після приготування молодого яблучного вина починаємо доводити його до ідеального смаку без різкого запаху. Переливаємо вино у чисту, герметичну ємність. За десять днів знімаємо вино з опади. Потім чекаємо поки що зовсім не накопичуватиметься осад. Після цього переливаємо готове вино в чисті пляшки та закупорюємо для зберігання
  • Колір готового вина – яскраво-бурштиновий

Поради щодо виготовлення домашнього вина:

  • плоди мають бути зрілими
  • щоб соку було більше перед пресуванням яблук, добре подрібніть їх
  • від кількості використовуваного цукру залежатиме міцність вина. Чим більше цукру буде додано, тим міцнішим буде напій.

Відео: Виготовлення яблучного вина в домашніх умовах:

Домашнє вино з яблучного варення, рецепт

Вино можна приготувати не тільки з цільних яблук. Яблучне варення також придатне. А процес бродіння не буде таким довгим. Цей рецепт вважається дуже економним.
Для виготовлення напою беремо:

  • варення з яблук – близько одного літра
  • дріжджі, бажано свіжі – тридцять грам
  • рис – двісті п’ятдесят грам
  • чисту велику ємність для бродіння

Виготовлення яблучного вина:

  1. У чисту банку закладаємо варення, рис, дріжджі
  2. Все заливаємо водою
  3. Інгредієнти перемішуємо та надійно закріплюємо зверху банки гумову рукавичку
  4. Робимо прокол у рукавичці і ставимо ємність у тепле місце
  5. Готовність вина перевіряємо по осаду
  6. Після того, як залишок став мінімальним, а колір вина став прозоро бурштиновим, розливаємо готове вино по пляшках.

Вино із яблучного соку

З яблучного соку можна виготовити солодке яблучне вино, сидр, шампанське.

Щоб приготувати шампанське нам знадобиться:

  • вода – близько 7 літрів
  • горілка – одна пляшка 0,5 літра
  • сік яблука – близько 2 літрів
  • цукор не більше 2 кілограм
  1. Беремо сік яблучний. Наливаємо його у високу каструлю
  2. Перемішуємо воду з цукром. Сироп, що вийшов, підігріваємо на повільному вогні, не більше години
  3. У теплий сироп повільно додаємо сік
  4. Наполягаємо напій у холоді сім днів.
  5. У напівготове шампанське додаємо горілку, акуратно заважаємо
  6. Переміщуємо в холод назад на чотири місяці

Відео: Вино з яблучного соку (сидр)

Вино з яблучного компоту в домашніх умовах

Якщо у вас є яблучний компот, що зіпсувався, не варто виливати його відразу. Він може стати в нагоді для приготування домашнього вина. Можна використати забруднений консервований компот.
Для виготовлення вина знадобиться:

  • цукор-не більше 400 грам
  • родзинки- близько 50 грам
  • компот яблучний – 3 літри
  • Цідимо компот і переливаємо в банку
  • Насипаємо в компот ізюм
  • Закваску зі шматочків яблук та решти родзинок ставимо в тепле місце на кілька годин
  • Потім все з’єднуємо, додаємо цукор, заважаємо
  • Отриманий напій розливаємо в банки з гідрозатвором, накриваємо ковдрою для підтримки стабільної температури
  • Відносимо знову у тепле місце
  • Після припинення бродіння розподіляємо молоде вино по пляшках
  • Переносимо у прохолодне місце на два місяці.

Кріплене вино з яблук у домашніх умовах із дріжджами

Кріплене яблучне вино готують із зимових сортів яблук. Це повинні бути стиглі солодкі яблука. Приготовлене в домашніх умовах вино набагато смачніше за магазинне.

Дріжджі в процесі виноробства використовуються для отримання насиченого смаку.

Для виготовлення беремо наступні інгредієнти:

  • цукор 2 кг
  • дріжджі (обов’язково свіжі) – 1 столова ложка
  • яблука 2 кг
  • лимон 1 штука
  • Яблука миємо, видаляємо серцевину та кісточки. Нарізаємо невеликими шматочками. Закладаємо у каструлю
  • Заливаємо вміст гарячою водою, ставимо під вантаж і чекаємо на п’ять днів
  • Потім проціджуємо напій та отримуємо п’ять літрів готового продукту
  • Додаємо дріжджі та цукор
  • Лимони ретельно миємо і обдаємо окропом, вичавлюємо з них сік. Додаємо до яблучного
  • Переливаємо яблучно-лимонний склад у пляшку і надягаємо гумову рукавичку
  • Ставимо сулію в тепле місце для проведення процесу бродіння
  • Після бродіння вміст струшуємо і залишаємо ще чотири дні

Насолоджуємося прекрасним та ароматним напоєм!

Сухе вино з яблук у домашніх умовах

Натуральне, якісне сухе вино вийде, якщо дотримуватися всіх правил приготування та послідовності. Таке вино готуємо із зрілих плодів. Не дозрілі яблука можуть надати неприємного гіркого присмаку.

Відео: Сухе вино з яблук у домашніх умовах:

Вино з яблук у домашніх умовах рецепт без дріжджів

Вино яблучне, освітлене яєчним білком

Вино з кисло-солодких яблук готується без дріжджів, цукру та спецій.
З основних інгредієнтів нам знадобиться:

  1. Кисло-солодкі яблука – чотири кілограми
  2. Білок яєчний-одна штука
  • Яблука подрібнюємо, зберігаємо яблучне пюре у дерев’яному посуді близько тижня.
  • Для проведення бродіння не забуваємо періодично помішувати
  • Потім все добре віджимаємо
  • Сік переливаємо в чистий посуд та поміщаємо під гідрозатвор
  • Залишаємо вино відстоюватись тиждень. Спостерігаємо за осадом. Коли він буде мінімальним, вино вважається готовим
  • Завершальним етапом буде освітлення яблучного вина. Білок збиваємо, додаємо до вина через два тижні, білок осяде, а вино матиме гарний чистий колір.

Відео: Рецепт приготування яблучного вина з родзинками, без дріжджів

Вино із зелених яблук у домашніх умовах

Зелені яблука чудово підходять для приготування смачного вина.

Для приготування вина беремо:

  • зелені яблука – 8 кг
  • вода очищена – 6 л
  • мед натуральний 1.5 кг
  • Кожне яблуко розрізаємо на чотири частини, влаштовуємо в полотняний мішок. Мішок улагоджуємо до каструлі
  • Накриваємо кругом дерев’яним і притискаємо зверху вантажем
  • Готуємо сиром з води та меду. Заливаємо їм яблука і залишаємо для бродіння на 5 тижнів, у прохолодному місці
  • Після п’яти тижнів чисте вино злийте, а мезгу залийте сиропом знову
  • Процедуру провести тричі
  • Потім з’єднайте три чисті вина разом
  • Готове яблучне вино поставити відстоюватися вісім місяців
  • Після повного припинення процесу бродіння розлити по пляшках вино та зберігати у прохолодному місці
  • Якщо є бажання надати насичений аромат вину можна додати прянощі-корицю, гвоздику, коріандр.

Відео : Сидр із зелених яблук та його дегустація:

Відео : Швидке вино з яблук у домашніх умовах

Вино з яблучного соку – прості покрокові рецепти для приготування в домашніх умовах

Яблука є сировиною для багатьох домашніх заготовок. З них роблять варення, компоти, соки та навіть вина. Незважаючи на легкий смак, вино з яблучного соку виходить досить міцним. Процес приготування не такий складний, як може здатися новачкові. Головне – точне дотримання технології.

Початковий етап – підготовка ємностей для бродіння та пристроїв для отримання соку.

Про інструменти та тару

Потрібно знайти велику каструлю, сулія або бідон. У цій тарі відбуватиметься весь процес бродіння. Готове вино найкраще розливати у скляні невеликі пляшки. Чим менше ємність, тим швидше назріє напій.

Способи одержання соку

Сік можна отримати кількома способами:

  • соковижималкою;
  • пресом;
  • м’ясорубкою;
  • теркою.

У разі сік доведеться віджимати через марлю руками.

Про сорти яблук

Сидр та столові вина готуються з кисло-солодких яблук. Також для цих цілей використовуються солодкі сорти упереміш або з кислими, або з терпкими. Міцні напої готуються із кислих яблук, наприклад, Антонівки. Лікери та десертні вина роблять із кисло-солодких плодів із пізнім терміном дозрівання. Сухі напої готуються з недозрілих плодів.

Такі яблука як Китайка у виноробстві вважаються універсальними. Київська грушовка і подібні сорти, що не мають кислоти, для цього не годяться. Найкращим варіантом є комбінування декількох сортів.

Літні сорти використовуються одразу після збору, осінні мають тиждень полежати у темному приміщенні, щоб дозріти. Зимові яблука на місяць переносяться у льох.

Етапи виробництва вина із соку яблук

Яблучне виноробство вважається маловитратним, але завдяки правильно підібраному складу виходить непоганий букет. У домашніх умовах можна приготувати будь-яке вино: від десертного та столового до лікерного. Популярний і сидр, що має шипучість.

Вибір та підготовка плодів

Плоди збираються виключно стиглі. Якщо є забруднення, яблука миються та залишаються до висихання. Після цього кожен плід розрізається навпіл, виймається серцевина та гнилі ділянки. Шкірку зчищати не потрібно.

Перші етапи процесу

Сік повинен бути максимально освітлений, тому що м’якуш перешкоджає бродінню. Пристосування для вичавлювання соку:

  1. Електричний соковитискач. Дорогий агрегат, що дозволяє за короткий термін отримати освітлений напій.
  2. Віджимання пресом – трудомісткий процес.
  3. При використанні м’ясорубки м’якуш потрібно віджимати через марлю.
  4. Протирання плодів через тертку займе багато часу. М’якуш доведеться віджимати вручну.

Скороваркою краще не користуватися, тому що продукт довго бродитиме, і це позначиться на смаку і фортеці. Отриманий сік пару днів повинен простояти в теплому приміщенні, щоб розпочалося бродіння. Тара зверху накривається марлею. Щодня кілька разів рідину потрібно перемішувати дерев’яною лопаткою. На 3 день видалити мезгу з поверхні

Кількість цукру, що додається, залежить від солодощі плодів. Додається він у кілька прийомів. Перший раз цукор засипається одразу після зняття мезги. Суміш ретельно перемішується. За кілька днів засипається друга партія. Процедура повторюється кожні 5 днів. На 1 л соку необхідно від 30 до 80 г цукру.

Етап бродіння

Основне бродіння відбувається у бутлі із встановленим на неї гідрозатвором. Вибирається тепле приміщення без різких перепадів температур. Світло і вологість теж негативно впливають на процес. Протягом тижня відбувається виділення газу, тому рідина не можна наливати до країв. Іноді сулію треба струшувати.

На етапі тихого бродіння утворюється осад, дріжджі починають гинути. За часом він триває приблизно місяць.

Останній етап – дозрівання

Вино відразу після бродіння має різкий смак та запах. Щоб покращити ці характеристики, напій через трубочку зливається з сулії в чисту тару. При необхідності можна підсолодити.

Пляшки відносяться до підвалу для подальшого зберігання. Кожні 3 тижні слід ознайомитися з появою осаду. У цьому випадку слід перелити напій, не зачіпаючи каламут.

Повністю освітлене вино готове до вживання.

Рецепт вина з яблучного соку з додаванням дріжджів

Для швидкого приготування користуються винними дріжджами. Це позитивно позначається і на смак продукту. Для приготування потрібно:

  • яблука – 15 кг;
  • дріжджі – 150 г;
  • цукор – 6 кг;
  • вода – 8 л.

Простий рецепт вина з яблучного соку:

  1. Протерті сухою тканиною плоди очищаються від серцевини.
  2. Фрукти або подрібнюються у пюре, або з них вичавлюється сік.
  3. Перелити масу в емальовану каструлю, накрити марлею і залишити в теплі на 3 дні. Кілька разів на добу вміст перемішується.
  4. Сік процідити, додати решту інгредієнтів. Воду потрібно попередньо підігріти.
  5. Розмішати і перелити в сулію з гідрозатвором. Перенести ємність у тепле місце.
  6. Коли бульбашки перестануть з’являтися, напій можна розлити окремими ємностями.
  7. Вино переноситься до підвалу, де дозріватиме протягом кількох місяців.

Після цього можна розпочинати дегустацію.

Вино з яблучного соку з мускатом та лимоном

На виході виходить напій зі смаком цитрусу та мускату. Знадобляться:

  • яблучний сік – 7 л;
  • родзинки – 20 шт.;
  • половина мускатного горіха;
  • цукор – 1,5 кг;
  • лимон – 1 шт.

Етапи приготування вина:

  1. У ємність із соком вичавити лимон, кірки кинути туди ж. Додати ізюм, 500 г цукру та нагріти. Суміш залишити в теплі, причому кілька разів на день її потрібно перемішувати.
  2. При перших ознаках бродіння рідина проціджується та виливається в сулію. Туди ж кидається горіх. Зверху отвір закривається рукавичкою з дірочкою. Через 3 дні додається 500 г цукру. Решта його вводиться через 5 днів після цього.
  3. Коли газовідділення завершиться, напій розливається чистими банками, а осад залишається в колишній тарі. Ємності ставляться на холод. Кожні 3 тижні слід перевіряти появу осаду.

У виноробстві використовуються різні додаткові інгредієнти, що передають вину свій аромат.

Вино з яблучного та грушевого соку

Для цього рецепту знадобляться:

  • яблука – 2 кг;
  • груші – 2 кг;
  • цукор – 3 склянки.

Напій готується швидко: термін його дозрівання – лише 45 днів. Технологія приготування:

  1. Фрукти подрібнюються будь-яким зручним способом, отримана маса переливається у широкі ємності.
  2. Зверху тара накривається тканиною та переноситься у тепле приміщення на 3 дні.
  3. Декілька разів на добу суміш перемішується дерев’яною лопаткою. Як тільки м’якуш спуститься на дно, можна припинити перемішування.
  4. Сусло виливається в сулію, куди додається цукор у пропорції: на 1 л соку – 1 склянка цукру. Щоб отримати кріплене вино, знадобляться 3 склянки.
  5. На шийку встановлюється гідрозатвор. Коли ферментація закінчиться, сулія закривається на 1,5 місяці.

Готовий напій розливається на окремі пляшки.

Вино з яблучного та лимонного соку

Вино з яблучного соку готується з додаванням лимонного. Для приготування знадобляться:

  • цукор – 1,5 кг;
  • яблука – 1 кг;
  • лимон – 2 шт.;
  • мелена кориця – 1 ст. л.;
  • вода дистильована – 4,5 л;
  • дріжджі – 20 г.
  1. Вимиті фрукти розрізають на маленькі шматки. Потім вони пересипаються в широку тару, заливаються окропом і ставляться під прес.
  2. Через 5 днів маса фільтрується, до неї додаються решта інгредієнтів.
  3. Всі компоненти перемішуються і ставляться тепло для бродіння.
  4. Після завершення газоутворення суміш перемішується, і вона ще кілька днів.
  5. Рідина знову проціджується, після чого напій виливається у ємність.

Дозрівання завершиться за півроку. Зберігається вино у підвалі в окремому посуді.

Кріплене вино із яблучного соку

Таке вино ніколи не псується. Сировиною служать будь-які плоди: осінні, зимові, літні. Оптимальний смак дає комбінування кислих та солодких сортів.

Із закинутого соку

Трапляється, що сік заготовлений у великій кількості, і він починає псуватися. Кріплене вино з нього за запропонованим рецептом буде готове вже через півмісяця. Потрібні:

  • яблучний сік, що забродив, – 6 л;
  • цукор – 1 кг;
  • горілка – 0,7 л;
  • родзинки – 50 г.
  1. Підігрітий сік виливається у містку ємність. До нього додається 500 г цукру. Рідина перемішується до розчинення кристалів.
  2. Засипається цукор, що залишився, сік знову перемішується. Місткість переноситься в темне місце на кілька тижнів. Якщо бродіння йде повільно, можна додати немити родзинки.
  3. Коли рідина перестане пінитися, її потрібно перелити у сулію. Зробити це краще повільно, щоб рідина якнайдовше контактувала з киснем.
  4. Додається горілка.
  5. Через 5 днів вино розливається по пляшках і переноситься у льох.

Отриманий продукт має міцність і яблучний післясмак.

З додаванням горілки

Потрібні такі продукти:

  • яблука – 10 кг;
  • цукор – 2 кг;
  • родзинки – 100 г;
  • горілка – 200 г.

Покрокова технологія приготування домашнього вина із яблучного соку з додаванням алкоголю:

  1. Фрукти протираються сухою тканиною та очищаються від насіння.
  2. Плоди подрібнюються на тертці або за допомогою м’ясорубки. У пюре додається родзинки та цукор.
  3. Суміш переливається в сулію, на яку кріпиться гідрозатвор.
  4. Тара переноситься у тепле місце на 3 тижні.
  5. Осад, що відстоявся, слід залишити в бутлі, а сусло злити в іншу ємність. Додати 1 склянку цукру та розчинити його.
  6. Дати напою настоятися протягом 2 тижнів.
  7. Рідина знову знімається з осаду, до неї додається горілка.
  8. Перемішати склад та віднести ємність у прохолодне місце на місяць.

Виходить кисло-солодкий напій із фруктовим відтінком.

Висновок та корисні поради

Поради майбутнім виноробам:

  1. Використання електричного соковитискача дозволяє отримати світлий сік без м’якоті, а після м’ясорубки доведеться віджимати пюре через марлю.
  2. Оптимальна сировина – це або зимові сорти, або суміш із кількох.
  3. Зброджувати мезгу потрібно в теплі та у повній темряві. Температура має бути нижче +22…+28°С. Якщо в приміщенні холодно, сулію можна укутати ковдрою, під яку помістити грілку.
  4. Важливе правило – не мити фрукти перед використанням, інакше вимиваються всі мікроорганізми, що запускають природне бродіння.
  5. Якщо напій готується виключно із солодких сортів, потрібно збільшити кислотність, додавши близько 10% горобинового соку.
  6. Готовий напій рекомендується зберігати в горизонтальному положенні у погребі, що провітрюється.
  7. Продукт, приготований із перезрілих плодів, зберігатиметься недовго.
  8. Підсилити бродіння можна за допомогою додавання родзинок.
  9. Смачну палітру можна міняти. Для цього потрібно додавати різні соки: горобиновий, грушевий, апельсиновий, чорномородиновий.
  10. Напій не відрізняється великою міцністю. Щоб її підвищити, можна додати спирт або горілку. Після цього дати напою настоятись протягом 10 днів.

Домашнє вино із яблучного соку є корисним напоєм. Він має такі властивості:

  • порятунок від стресів;
  • рятування від фізичної перевтоми;
  • розслаблення м’язів;
  • нормалізація діяльності шлунково-кишкової системи;
  • допомога у виробленні шлункового соку;
  • зниження тиску та рівня глюкози;
  • стабілізація жіночих гормонів;
  • прискорення обмінних процесів;
  • профілактика ракових захворювань

Крім цього, вино використовується в косметології та при масажах. У ньому міститься безліч кислот, дубильних речовин та мінералів.

Про автора

admin administrator