Як зварити заморожену цвітну капусту

Авторadmin

Як зварити заморожену цвітну капусту

Зміст:

Знадобиться лише дві хвилини, щоб правильно й смачно заморозити на зиму цвітну капусту. Лайфхак від експерта

Український ресторатор і кулінарний експерт Євген Клопотенко на своєму сайті розповів, як правильно й смачно заморозити цвітну капусту.

За словами Клопотенка, для заморожування найкраще обрати качани середнього або маленького розміру, бо вони смачніші.

“Перед покупкою цвітної капусти уважно її огляньте. Капуста повинна бути чистою, без пошкоджень і слідів цвілі. Чим чистіші та біліші головки, тим краще”, – зазначив експерт.

Заморожування

  1. Промийте капусту під проточною водою, просушіть.
  2. Розріжте головку на суцвіття, видаливши листя й качан.
  3. Підготуйте посудину із холодною водою і льодом. Вона стане в пригоді, щоб зупинити процес приготування.
  4. Наберіть воду у велику каструлю, доведіть до кипіння. Помістіть суцвіття цвітної капусти в окріп і проваріть протягом двох хвилин, потім перемістіть у посудину з холодною водою. Довше ніж дві хвилини варити не потрібно.
  5. Викладіть суцвіття на рушник і добре просушіть.
  6. Складіть суцвіття в один шар у пакет із застібкою й покладіть у морозильну камеру.

Скільки варити заморожену цвітну капусту?

Заморожену цвітну капусту, не розморожуючи, викласти в окріп і варити 15-17 хвилин. У мікрохвильовці заморожену цвітну капусту варити 8-9 хвилин.

в мультиварці на пару і пароварці заморожену кольорову капусту варити 25-35 хвилин.

Як варити заморожену цвітну капусту

знадобляться — заморожена цвітна капуста, вода

1. Заморожену кольорову капусту перед приготуванням не розморожувати.
2. Великі суцвіття замороженої капусти можна руками розламати на невеликі суцвіття, щоб зварити швидше, або залишити цілими.
3. Покласти заморожену цвітну капусту в емальовану каструльку або каструлю з товстим дном.
4. Влити в каструльку з капустою холодної води, щоб вона на пару сантиметрів покривала капусту.
5. Підсолити воду в каструлі половинкою чайної ложки солі, закрити каструлю, щоб вода закипіла швидше.
6. Помістити закриту каструлю з капустою на швидкий вогонь, дати закипіти.
7. Відкрити кришку, поміняти вогонь плити на середній.
8. Окремі невеликі суцвіття капусти варити 10 хвилин, цілі великі суцвіття — 15-17 хвилин. Готують кольорову капусту, не закриваючи каструлю — інакше суцвіття можуть придбати жовтуватий колір.

Як варити в мікрохвильовці

1. Викласти 400 грам замороженої цвітної капусти в глибокий посуд для мікрохвильовок.
2. Влити півсклянки води.
3. Налаштувати мікрохвильовку на потужність 800 вт і час 5 хвилин.
4. Натиснути на старт, готувати до сигналу.
5. Перевірити на напівготовність, перемішати і варити ще 4 хвилини.

як варити в мультиварці на пару

1. Цвітну капусту (400 грам) не розморожувати, викласти в лоток для варіння на пару.
2. У ємність мультиварки налити воду.
3. Закрити кришку мультиварки, налаштувати на режим « варка на пару».
4. Варити капусту 25-35 хвилин в залежності від розміру суцвіть і кількості.

Фкуснофакти

— вартість замороженої цвітної капусти — від 45 грн./400 грам (в середньому в Києві на червень 2017 року).

— заморожену цвітну капусту не можна повторно заморожувати після розморожування — вона втрачає форму, смак, корисні якості.

— купуючи в магазині заморожену цвітну капусту, важливо звернути увагу на розмір суцвіть — вони повинні бути цілими, не дрібними. В іншому випадку капусту зберігали з порушеннями рекомендованих умов. Купуючи заморожену капусту в непрозорому пакеті, можна визначити цілісність суцвіть, помацавши їх руками. У пакетах з капустою також не повинно бути велика кількість льоду — це ознака повторного заморожування.

Заморожена цвітна капуста на сковороді

Людський організм постійно потребує отримання вітамінів та мінералів. Якщо влітку з цим жодних проблем не виникає – взимку ситуація кардинально змінюється. Виходом із ситуації стане заморозка корисних для організму продуктів, щоб узимку додавати їх у їжу. Одним із таких продуктів є цвітна капуста – дієтичний продукт, що містить велику кількість корисних речовин. Давайте розберемося, як заморозити на зиму цвітну капусту в домашніх умовах, і дізнаємося про всі нюанси її консервації.

Чи можна заморозити цвітну капусту на зиму

Кожна господиня, яка бажає заготовити запаси на зиму, хоче знати про те, як це зробити з максимальною користю, і яким чином краще не користуватися. Говорячи про цвітну капусту, хочеться порадити не зберігати її у льоху. Овочі швидко зіпсуються, і ви не зможете їсти його всю зиму.

Найкращим способом для консервації цвітної капусти буде її заморожування в морозильнику. Такий варіант не зашкодить продукту та збереже всі корисні властивості у повному обсязі. Для цього потрібно дотримуватися загальних правил, і ви можете вживати капусту не тільки в зимовий період, та й навесні.

Як правильно заморозити цвітну капусту

Щоб продукт зберіг початковий вигляд, і смак дотримуйтесь кількох правил:

  1. Брати тільки соковиту та свіжу капусту, без плям та інших похибок.
  2. Ретельно вимити та очистити овоч.
  3. Розібрати на невеликі суцвіття, попередньо зрізавши зелене листя.
  4. Довести до кипіння воду у великій за величиною каструлі та додати сіль (на 1 л води 2 ч. ложки солі). І проварити 3 хвилини.
  5. Відразу охолодити в холодній воді (можна навіть із кубиками льоду) протягом 5 хвилин і висушити, переклавши на дошку, рушник або іншу суху та чисту поверхню.
  6. Розподілити на необхідні за обсягом порції і скласти у спеціальні контейнери для заморозки чи пакети, випустивши повітря з середини.
  7. Покласти контейнери чи пакети у морозильну камеру.
  8. Розморожений продукт повторно заморожувати не рекомендується, оскільки він вже піддався термічній дії .

Відео: Заморожування цвітної капусти на зиму

Швидка заморозка без бланшування

Заморозити овоч можна і без варіння, попередньо замочивши в холодній підсоленій воді 10-15 хвилин, потім промити і проробити ті ж дії, що описані вище.

Важливо! Якщо ви маєте проблеми з нирками, слід утриматися від цього продукту. У ньому міститься велика кількість пуринів, які перетворюються на сечову кислоту та ведуть до утворення в суглобах кристалічних відкладень.

У пакетах чи барильцях

Для кращої безпеки продукту необхідно випускати повітря, щоб уникнути зайвого льоду в морозильній камері і всередині пакету. Барилки вважаються практичнішими, так як більшість з них вже мають вакуумні кришки.

Відварюючи у підсоленій воді

Для першого прикорму малюка або для дорослих дітей і навіть усієї родини можна попередньо відварити у підсоленій воді. Вона стає напівготовою та м’якою, що полегшує подальше приготування. Для однорідного пюре немовля такий овоч більше підійде.

У більшості випадків не відварена капуста може потемніти, пожовтіти або посиніти в морозильній камері. Заздалегідь відварений овоч приготується у блюді швидше, тому кинути його потрібно в останню чергу, щоб уникнути розварювання.

Особливості заморожування цвітної капусти

Заморожування цвітної капусти має свої нюанси, які в першу чергу залежать від того, в яких стравах ви збираєтеся її використовувати. Наприклад:

  1. Капусту, яку надалі ви використовуватимете для приготування супу, можна заморожувати повністю.
  2. Продукт, що використовується для смаження та гасіння, краще заздалегідь розділити на однакові частини та відправити їх у морозилку у такому вигляді.

Іншою особливістю, від якої залежатиме подальший вид продукту, є заморожування у сирому вигляді або після термічної обробки:

  1. Оброблена в окропі капуста добре збереже свій початковий колір та текстуру, але втратить частину поживних речовин.
  2. Продукт у сирому вигляді в процесі заморозки стане менш щільним та його колір стане темнішим. Плюсом такого методу є те, що всі корисні речовини збережуться в овочах у повному обсязі.

Зверніть увагу! Еталонною вважається обробка цвітної капусти на окремі суцвіття, діаметр яких дорівнює 3 сантиметри.

Як приготувати заморожену цвітну капусту на сковороді?

1. Якщо у вас немає свіжої цвітної капусти – не біда! Можна використати і заморожену. Я зазвичай на зиму залишаю близько кілограма суцвіття, щоб балувати своїх домашніх різними смаколиками. Отже, спершу капусту потрібно трохи розморозити. Для цього я прямо в пакеті залишаю її у теплій воді на 20-30 хвилин.

2. Після цього ретельно розбираю суцвіття, мою під проточною водою і відправляю в підсолену киплячу воду. Відварюємо суцвіття близько 2 хвилин і відкидаємо на друшляк. Паралельно готуємо кляр традиційним способом.

3. Обмочуємо з усіх боків суцвіття в клярі та відправляємо на сковороду.

4. Смажимо з усіх боків на слабкому вогні.

5. Подається заморожена цвітна капуста на сковороді у гарячому чи холодному вигляді як закуска. У кляр за бажанням можна додати трохи майонезу.

Як правильно вибрати та підготувати

Господині, які не вирощували продукт самостійно, а придбали його в магазині, повинні звертати увагу на його якість та зовнішній вигляд. Хороший овоч можна вибрати, керуючись такими правилами:

  1. Овочі повинні бути чистими, і на його поверхні не повинно бути ознак гниття.
  2. Хороший продукт матиме білий колір з невеликими жовтуватими відтінками.
  3. Капусту, суцвіття якої не прилягають один до одного, краще залишити на прилавку та вибрати інший, більш щільний на вигляд овоч.
  4. Візьміть продукт до рук і відчуйте його важкість. Занадто легка вага, яка не відповідає розміру, говорить про те, що при вирощуванні використовувалися прискорювачі росту. Особливої ​​соковитості від такого овочу чекати не варто.
  5. Зустрічається сорт цвітної капусти, суцвіття якої мають зелений колір. Це нормально, і не варто лякатися такого овочу.

ТОП 3 рецепти замороженої брусниці на зиму в домашніх умовахЧитати

Куплений у магазині овоч на кілька хвилин опустіть у солону воду. Таким чином ви позбавитеся комах, які можуть ховатися на стеблах і між суцвіттями.

Як заморозити кабачки

Зараз якраз у розпалі сезон кабачків, тому саме час задуматися про те, як заморозити кабачки на зиму.

Спочатку їх потрібно вимити, витерти насухо і порізати. Можна порізати кубиками, щоб додавати в супи та овочеві страви. Для цього просто ріжемо кабачки на кубики по 1,5-2 см (можна і дрібніше – як подобається), складаємо порційно в маленькі пакетики, щільно зав’язуємо їх і закладаємо в морозильну камеру. Чому у маленькі? Тому що, склавши багато кабачків в один пакет або контейнер, вам згодом буде важко відокремити потрібну кількість заморожених кабачків для приготування страви. Краще робити такі порції, щоб не потрібно було ділити – просто дістати з пакета і одразу кинути в каструлю або сковорідку (звичайно не розморожуючи).

Можна заморозити кабачки та кільцями. У такому разі ви зможете взимку поласувати смаженими кабачками або зробити з них запіканку в духовці. Для цього чисті сухі кабачки потрібно нарізати кільцями товщиною 1-1,5 см, розкласти їх в один шар на блюді, застеленому попередньо поліетиленовим пакетом (щоб кабачки не примерзли до страви і легко з нього знімалися). Якщо вам потрібно заморозити багато кабачків, то можна викласти їх на одній тарелі в кілька шарів, перекладаючи кожен шар поліетиленом. Страву поставити в морозильну камеру до повного замерзання кабачків. Потім вийняти та скласти заморожені кабачки у пакет чи контейнер для подальшого зберігання.

Щоб посмажити кабачки, їх потрібно попередньо розморозити, по можливості видалити з них вологу (промокнути рушником) і вмочити в борошно. Якщо цього не зробити – вони «стрілятимуться» на сковороді.

Підготовка холодильника

При заморожуванні овочів зверніть увагу на такі нюанси, які дозволять зберегти продукт тривалий проміжок часу без втрати корисних властивостей:

  1. Переконайтеся, що у морозилці достатньо вільного місця. Бажано, щоб на 2 кілограми овочів припадало щонайменше 8 літрів вільного простору. Зберігаючи в таких умовах, овоч не пошкоджуватиметься, що позитивно позначиться на терміні зберігання та його користі при розморожуванні.
  2. Температура, що підтримується в морозильній камері, не повинна опускатися нижче – 19. Це дозволить капусті зберігати свої корисні властивості від півроку до 9 місяців, залежно від якості продукту.

Найкращі способи заморожування цвітної капусти

Заготівлю овочів до зимового сезону можна здійснювати кількома різними способами. Найбільш оптимальними вважаються:

  • заморожування у свіжому вигляді, без бланшування;
  • заморозка продукту, що попередньо пройшов процес бланшування.

Для зберігання найкраще використовувати:

  • пластикові пакети;
  • спеціальні пластикові контейнери.

Інші способи не підходять для довгострокового зберігання цвітної капусти і краще утриматися від їх використання.

Швидка заморозка без бланшування

Для того, щоб заморожувати овочі у свіжому вигляді, необхідно:

  1. Помити продукт. Робити це потрібно ретельно, щоб бруд та інше сміття не потрапили вам у їжу.
  2. Видалити листя та пошкоджені ділянки.
  3. Опустити овоч у підсолену воду. Таким чином ви позбавитеся комах, які можуть ховатися в суцвіттях та інших важкодоступних місцях.
  4. Відокремити суцвіття від товстого стебла, якщо ви хочете заморожувати її частинами.
  5. Перед упакуванням всю овочеву масу необхідно ретельно просушити. Бажано використовувати з цією метою рушник.
  6. Розфасувати продукт за порціями у спеціальні бокси або пластикові пакети.

Такий спосіб застосовується у тому, щоб зберегти максимум вітамінів. Якщо ви не женетеся за користю продукту і вам важливо, щоб капуста не потемніла в процесі заморожування, бланшуйте її.

Чи можна заморожувати виноград на зиму та ТОП 4 способи в домашніх умовахЧитати

У пакетах чи барильцях

Заготувати овочі – це половина справи. Крім процесу підготовки їх необхідно правильно упаковати. Найкращим способом зробити це є розфасовка маси по пластикових пакетах або барильцях. Вони надійно зберігати продукт, поки ми його морозимо, і запобігають проникненню неприємних запахів та інших непотрібних речовин. Фахівці радять відкачувати повітря з пакетів. Це запобігатиме появі надлишків льоду в самій тарі та морозильнику. Барилки в цьому плані є більш універсальним засобом, а деякі вже оснащені вакуумними кришками.

Відварюючи у підсоленій воді

Варену в підсоленій воді капусту готують так:

  1. Качан промивається великою кількістю чистої води.
  2. Видаляються листя та зіпсовані ділянки.
  3. Качан обробляється на окремі суцвіття. Це дозволяє обробити продукт ретельніше.
  4. Відварювати овоч необхідно з розрахунку 4 літри рідини на 0,5 кг продукту.
  5. Поки у вас закипає вода, наберіть в іншу ємність воду і додайте до неї лід. Якщо льоду немає і його не можна приготувати найближчим часом – надішліть ємність у холодильник.
  6. У киплячу рідину додається сіль, і вирушають овочі. Варимо їх упродовж 3-5 хвилин.
  7. Після варіння капуста одразу вирушає у холодну воду. Це дозволить зберегти її текстуру та колір.
  8. Далі її необхідно обсушити та розфасувати по пакетах.

Найкращі рецепти заморожування цвітної капусти на зиму

Цвітну капусту можна заготовляти на зиму у спеціальних пакетах або барильцях.

Для цього необхідно:

  • Качан капусти;
  • сіль;
  • велика ємність;
  • пакетики на застібці.
  • Очистити овоч від листя і поділити його на суцвіття. Для приготування цвітної капусти в клярі краще відібрати шматочки середнього розміру. Овочі для борщу або рагу необхідно нарізати на невеликі порції завдовжки до 3-4 см.
  • У каструлю з холодною та підсоленою водою опускаємо качан на 5 хвилин. Потім розділити його на суцвіття та викласти на сухий рушник для просушування.
  • У підготовлені пакети закладаємо продукт та видаляємо все повітря.

Порада! Для повного звільнення повітря з пакета можна вставити в нього трубочку для коктейлю і відсмоктувати повітря, що залишилося. Потім швидко застебнути блискавку.

Не забудьте відзначити на пакеті прорахований термін зберігання продукту.

Подивіться відео! Як заморозити цвітну капусту на зиму.

Бланширована капуста у підсоленій воді

  • капусту – 1 шт;
  • сіль;
  • велика ємність;
  • сухий рушник.
  • Під холодною проточною водою промийте руками овоч для того, щоб очистити його від пилу.
  • Потім обріжте листя, видаліть стебло, а суцвіття наріжте однаковими шматочками. В цьому випадку процедура бланшування проходитиме якісно.
  • На 0,5 кг капусти потрібно приготувати ємність з водою об’ємом 4 л., можна бланшувати овочі в два заходи.
  • Опускаємо качан у киплячу воду і накриваємо кришкою. Після повторного закипання додаємо у воду сіль, чекаємо на 3 хвилини. Овоч перебуває у стані напівготовності.
  • Дістаємо капусту та швидко опускаємо її в каструлю з холодною водою. Для зниження температури води покладіть у неї лід або потримайте в холодильнику. У цьому випадку овоч збереже смак, соковитість та первісний колір.
  • Важливо всі суцвіття добре просушити перед заморожуванням.

Заморожування кольорової капустою та броколі без варіння

Якщо ви думаєте, як краще заморозити цвітну капусту з більшою користю, то можете заготовити асорті, додавши брокколі. Взимку можна приготувати суп, рагу, а також страву зі свіжих овочів для підгодовування малюку. Асорті можна заготовити методом бланшування або відварювання. Для цього підготуємо:

  • качан цвітної капусти – 1;
  • броколи – 1;
  • сіль;
  • ємність;
  • суху тканину.

Підготовка до заморожування

  • Овочі добре промити під проточною водою. Таким чином можна позбутися не тільки пилу та комах, але й знизити кількість пестицидів.
  • Зрізати з овочів все листя, зіпсовані та сильно забруднені ділянки.
  • У кольорової капути та броколі видалити основний стрижень.
  • Поділити овочі на невеликі шматочки відповідно до рецептів страв, які готуватимуться в зимовий період.
  • У велику ємність із кип’яченою водою додаємо сіль, поміщаємо туди цвітну капусту та броколі, тримаємо 30 хвилин. Це допоможе позбутися личинок різних комах.
  • Розкласти овочі на сухий рушник і ретельно просушити. Крапельки вологи можуть пошкодити продукти під час зберігання.
  • Розподілити асорті у кілька пакетиків чи контейнерів залежно від необхідних порцій приготування страв.

Як і скільки зберігається заморожений продукт

Цвітну капусту можна зберігати:

  1. В холодильнику. Термін зберігання становить трохи більше місяця.
  2. На балконі, якщо він досить утеплений – трохи більше 1 місяця.
  3. У підвалі чи льоху безпеку забезпечується протягом трьох місяців.
  4. Морозильна камера дозволить зберегти овоч протягом 9 місяців. Трапляються випадки, коли вдавалося продовжити цей період до 1 року.
  5. Зберігання в інших місцях залежатиме від того, яка температура та вологість довкілля будуть підтримуватись.

Правила розморожування

Розморожувати капусту можна такими способами:

  • відміряти необхідну порцію та покласти її в холодильник. Такий підхід дозволить зберегти соковитість продукту та максимум вітамінів;
  • готувати її, не розморожуючи. Це дозволить зберегти максимум поживних речовин.

Зверніть увагу! Розморожуючи овочі за кімнатної температури, ви втрачаєте багато вітамінів, які залишають їх разом з рідиною.

Здійснювати розморожування, опускаючи овочі у воду, – не найкраща ідея. Ви втратите багато вітамінів та інших корисних речовин. Ці поради відмінно підійдуть не тільки для розморожування овочів. У такий спосіб ви можете розморожувати ягоди, зелень і навіть фрукти.

Про автора

admin administrator