Яка картопля небезпечна для людини

Авторadmin

Яка картопля небезпечна для людини

Якщо картопля почала проростати, її вживання стає небезпечним для здоров'я. Можна легко отруїтися. У пророщеній картоплі сильно збільшується рівень токсичної речовини соланін, пише glavred.net. Ця речовина міститься і у свіжій щойно викопаній картоплі, але там її дуже мало – від 2 до 10 мг у 100 г продукту.13 січ. 2024 р.

Під дією сонця в бульбах збільшується кількість токсину соланіну. У нормі соланін в картоплі є завжди в невеликій кількості, але в зелених ділянках його набагато більше. Ця отрута потрібна картоплі для захисту від шкідників.

Якщо не дотримуватись правил зберігання, то картопля швидко позеленіє. Токсичну картоплю не слід використовувати для приготування різних страв. Ця речовина несе небезпеку для внутрішніх органів. Зелена картопля шкодить таким чином: Соланін може потрапити у кровотік.

Діабетикам краще уникати регулярного вживання в їжу білої картоплі, оскільки у ній високий глікемічний індекс. Також слід утримуватися від картоплі фрі і картопляного пюре. Харчуватися діабетикам можна солодкою картоплею і ямсом. Важливо також дотримуватися здорового і збалансованого раціону харчування.

Потенційні мінуси картоплі Варена картопля має відносно високий глікемічний індекс, що означає, що ця їжа підвищує рівень цукру в крові швидше, ніж інша. Залежно від сорту картоплі та способу приготування, глікемічний індекс картоплі може коливатися від 50 до 111, згідно з дослідженням Foods 2022 року.

Смаження картоплі при 150 — 170 °C руйнує практично весь наявний соланін; але приготування в мікрохвильовій пічці знижує концентрацію соланіну приблизно на 25 — 35 %, а звичайне варіння практично його не руйнує.





Як розповіла Ірина Юзуп – лікар-педіатр і нутриціолог, на набір корисних речовин впливає сорт картоплі та вміст крохмалю в ній. "У дрібних бульбах міститься більше органічних кислот, мінералів і вітамінів. …

Про автора

admin administrator