Основними джерелами йоду в харчуванні є продукти моря: морська риба (палтус, тріска, лосось, кора, оселедець, макрель) містить від 30 до 60 мкг, морські молюски (кальмари, креветки) – від 110 до 200 мкг, ламінарія (морська капуста) – 100 г готової до вживання повністю покривають добову дозу йоду для людини.20 трав. 2022 р.
З усіх видів морської риби тріска містить найбільше йоду: 170 мкг на 100г. крім того, в її м'ясі містяться вітаміни В1, В2, В6 і В9. Вони покращують засвоєння вуглеводів, жирів і білка. З іншого боку, одна порція макрелі (150 г) містить всього 208 калорій і 255 мкг йоду.
А найбільше йоду міститься в морепродуктах, а також в їстівних водоростях. Джерелом йоду є не тільки свіжа риба і морепродукти.
- Йодована сіль Хоча це не зовсім їжа, така сіль – найбагатший йодом продукт: 1900 мкг на 100 грам. …
- Морські водорості Море – природне джерело йоду, тому водорості відрізняються високим вмістом цього елемента. …
- Журавлина …
- Свіжа риба …
- Мідії …
- Курятина …
- Креветки і лангустини
Продукти, багаті на йод морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску тощо); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
СКУМБРІЯ – вважається найкориснішою з усіх риб. Містить найбільше білку, полінасичених жирних кислот Омега-3 та вітаміну D. Всі інші види риб містять ті ж корисні речовини, але у значно меншій кількості.
Окремо варто сказати про йодованої солі. Вона була спеціально створена для боротьби з йододефіцитом. Третина чайної ложки при приготуванні їжі повністю покриє добову потребу в мікроелементі. Корисне фейхоа При покупці зверніть увагу на характер з’єднання, що входить до складу. Йодид …
Про автора