Які овочі містять харчові волокна

Авторadmin

Які овочі містять харчові волокна

Джерела харчових волокон Овочі (броколі, морква, шпинат). Зернові культури (овес, цілозерновий хліб, квасоля). Горіхи та насіння (горіхи, соняшникове насіння, лляне насіння).6 жовт. 2023 р.

Перше місце за кількістю харчових волокон на 100 г продукту посідає цвітна капуста і броколі — вони містять до 3 г клітковини. Цінним джерелом складних вуглеводів виступають морква, буряк і гарбуз — в 100 г цих овочів міститься приблизно 2,5 г клітковини.

Саме в складі необроблених хлібних продуктів міститься велика кількість харчових волокон. Бобові, капуста, крупи, зелень також є багатим джерелом харчових волокон. Шкірка і м'якоть овочів і фруктів містять як клітковину, так і пектини, а поєднання цих компонентів дуже корисне для нашого організму.

До розчинних харчових волокон належать полісахариди рослин — фруктів, овочів, плодів, кореневищ (інулін, пектин, фруктани), бобові та молочні продукти (галакто-олігосахариди), морських водоростей (агароїди, карагінати і альгінати); грибів (бета-глюкани), або мікробного походження (камеді).

Харчові волокна, які також називають рослинною клітковиною або грубими чи баластними речовинами, це різновид вуглеводів, які організм не спроможний перетравлювати. Харчові волокна містяться переважно у фруктах, овочах, горіхах, насінні, бобових та цільнозернових крупах.

Крім м'яса і молока високий вміст білка можна знайти в бобових, грибах, горіхах, насінні, цільно зернових крупах і навіть в овочах, хоча не всі містять всі незамінні амінокислоти. При цьому рослинні білки, що містяться, наприклад, у гречці, кіноа або сої, є повноцінними, оскільки мають усі незамінні амінокислоти.





Клітковина – це так звані складні вуглеводи (полісахариди), повільно засвоювані компоненти, які в основному містить рослинна …

Про автора

admin administrator