Які продукти потрібні для приготування солянки

Авторadmin

Які продукти потрібні для приготування солянки

Як приготувати солянку з ковбасою: прості рецепти ароматного супу

Приготування солянки – складний і, в той же час, абсолютно невигадливий процес.

Сама назва “солянка” походить від слова “селянка” – так називали сільських мешканок. Справа в тому, що здавна в селах готували оригінальне блюдо: в котлі змішувалися залишки різних продуктів і вода, масу варили до готовності і їли. Саме так народився рецепт збірної солянки. Згодом він трансформувався, доповнювався і зараз густий суп можна покуштувати в кращих ресторанах.

Раніше ми розповідали, як приготувати капусняк, а сьогодні поділимося рецептами наваристої солянки. У попередній статті УНІАН також говорив про те, як робиться ситна солянка – рецепт, який ви точно собі запишете.

Солянка з копченостями

  • грудинка копчена – 250 гр;
  • ковбаса сирокопчена – 150 гр;
  • морква – 150 гр;
  • цибуля ріпчаста – 50 гр;
  • картопля – 200 гр;
  • огірки солоні – 200 гр;
  • рослинна олія – 20 мл;
  • томатна паста – 50 гр;
  • лавровий лист – 1 шт;
  • сіль, цукор – за смаком;
  • маслини (за бажанням) – 100 гр;
  • кріп – 1 пучок;
  • лимон, сметана – за смаком.

Закип’ятити в каструлі 2.5 л. води. Цибулю і картоплю очистити, промити і нарізати кубиками. У киплячу воду покласти овочі, варити 15 хвилин. Нарізати кубиками грудинку, ковбасу і огірки, моркву натерти на крупній тертці.

На сковороді розігріти олію, викласти моркву, тушкувати 2-3 хвилини, помішуючи. Додати ковбасу і грудинку, тушкувати ще 2-3 хвилини. Додати томатну пасту, долити води і перемішати. Посипати спеціями, цукром і сіллю. Викласти огірки, перемішати, тушкувати 5-7 хвилин.

Дочекатися, поки картопля стане м’якою, викласти зі сковороди в каструлю всі інгредієнти, додати лавровий лист і перемішати. Варити солянку на повільному вогні 10-20 хвилин. Після цього прибрати блюдо з вогню і дати йому настоятися. Кріп промити, дрібно нарізати і додати в каструлю. Маслини, сметану і лимон викладати порційно в тарілки за бажанням.

Солянка з нирками і салом

  • телячі нирки – 2 шт;
  • сало – 60-70 гр;
  • копчена ковбаса – 200 гр;
  • цибуля ріпчаста – 1-2 шт;
  • часник – 3 зубчики;
  • томатна паста – 2-3 ст.л;
  • солоні огірки – 3-4 шт;
  • каперси (за бажанням) – 10-20 гр;
  • сметана, лимон – за смаком;
  • зелень, спеції, сіль, цукор – за смаком.

Промити свинину, залити водою, поставити на середній вогонь. Постійно знімати пінку, коли бульйон закипить, зменшити вогонь. Накрити кришкою і варити 1 годину.

Читайте також Як смачно приготувати картоплю з грибами: тушковану, запечену та у горщиках Якщо використовуєте телячі бруньки, то їх потрібно очистити від плівки, вимочити в холодній воді 2-3 години. Покласти в каструлю, залити водою, поставити варитися на півгодини. Після цього змінити воду, промити нирки і знову варити 1 годину.

М’ясо (свинину або нирки) дістати з каструлі і нарізати шматочками, ту ж процедуру виконати з салом, а ковбасу нарізати соломкою. Цибулю і огірки нарізати кубиками, часник очистити, натерти на дрібній тертці.

Розігріти сковороду, викласти сало, обсмажувати 2-3 хвилини. Додати цибулю, смажити ще 5 хвилин. Половину м’яса, ковбасу, огірки, спеції і томатну пасту викласти в сковороду, перемішати. Додати часник, тушкувати 5 хвилин.

Викласти зажарку в бульйон і додати другу половину м’яса, посолити, накрити кришкою і варити на маленькому вогні 3-5 хвилин. Зелень промити, дрібно нарізати і додати в суп. За бажанням також можна покласти каперси, лимон і сметану.

Рецепт солянки з капустою і грибами

Для приготування солянки можна використовувати будь-які інші гриби

  • гриби білі сушені – 50 гр;
  • гриби білі мариновані – 400-500 гр;
  • гриби білі свіжі або заморожені – 200 гр;
  • капуста квашена – 250 гр;
  • капуста свіжа – 300 гр;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт;
  • морква – 1 шт;
  • лавровий лист – 2 шт;
  • зелень – за смаком;
  • перець чорний горошком – 5 шт;
  • рослинна олія;
  • лимон.

Гриби залити 2 літрами води і поставити на плиту. Після закипання покласти в каструлю лавровий лист і перець, зменшити вогонь, варити 30 хвилин.

Читайте також Коли гості на порозі: прості і смачні святкові страви на швидку руку Цибулю і моркву очистити, дрібно нарізати або натерти на тертці. Розігріти сковороду і обсмажити на ній овочі 2-3 хвилини. Додати квашену капусту, тушкувати 20 хвилин. Якщо ви бачите, що рідини недостатньо, можна влити трохи грибного бульйону. Свіжу капусту нашаткувати, засипати в сковороду і тушкувати 15 хвилин.

Процідити грибний бульйон, викласти гриби на тарілку, почекати, поки охолонуть, і нарізати кубиками. Бульйон закип’ятити, додати нарізані свіжі або морожені гриби, варити 10 хвилин.

Взяти керамічний горщик або каструлю з товстими стінками, викласти суміш з овочів і влити грибний бульйон. Додати нарізані мариновані і сушені гриби, посолити. Накрити кришкою, поставити блюдо в духовку. Запікати солянку 1-1.5 години при 170°C.

Вас також може зацікавити:

Як приготувати солянку – 10 найкращих рецептів (покроково)

З давніх-давен солянка вважалася сільською стравою, назва якої походить від слова «селянка». Але сьогодні її подають у ресторанах та під час пишних застіль. Ми зібрали для тебе чудові рецепти солянки на будь-який смак та бюджет!

1. М’ясна солянка – класичний рецепт

Чим більше видів м’яса ти покладеш у каструлю, тим смачнішим і наваристішим вийде солянка!

Тобі знадобиться: 600 г м’яса на кістки, 2 ріпчасті цибулини, 2 моркви, 2 л води, 3-4 солоні огірки без шкірки, 3 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. каперсів, 60 г чорних маслин, 70 г варено-копченої ковбаси, 70 г стегенця, 2 сосиски, 50 г м’яса копченої курки, 60 г ковбаси, 150 мл огіркового розсолу, 1 ст. л. цукру, сіль та перець, лимон.

Приготування:
1. М’ясо, великі шматки моркви та цибуля в лушпині (зніми лише зовнішню оболонку), залий водою та зварити бульйон.

2. Дрібно поріж цибулю, що залишилася, обсмаж на маслі, всип подрібнені огірки, морква і томатну пасту. Влий у сковороду огірковий розсіл, склянку води та посип обсмажені овочі цукром.

3. З бульйону витягні цибулю та моркву, м’ясо відділи від кісток. У каструлю переклади тушковані в огірковому розсолі овочі, коли закипить, по черзі (з інтервалом у кілька хвилин) всип каперси, маслини, спеції, дрібно порізані м’ясо, окіст, копчену курку та інші м’ясні продукти. Проварити всі разом три хвилини під щільно закритою кришкою.

Про автора

admin administrator