Які рослини не люблять деревну золу в городі

Авторadmin

Які рослини не люблять деревну золу в городі

Зміст:

Ukraineer

Деревна зола є природним органічним добривом No1. Вона відіграє важливу роль у структуруванні ґрунту: знижує її кислотність, благотворно впливає на життєдіяльність ґрунтових мікроорганізмів. Ті городники, у яких є піч або залишається багато золи від мангала, нерідко підгодовують всю землю на ділянці. Однак не всім рослинам це йде на користь. Які культури удобрювати таким способом не можна і чому?

  • Чим корисна
  • Коли застосовувати не варто
  • Кавун
  • Редіс
  • Клацання
  • Декоративні та лікарські культури
  • Кімнатні рослини
  • В яких ще випадках від золи варто відмовитися
  • Як правильно застосовувати золу як добриво?
  • Склад і властивості
  • Що корисного міститься в золі?
  • Речовина
  • Користь золи для рослин
  • Культури, найбільш чутливі до нестачі елементу
  • Зола і попіл – у чому різниця?
  • На яких ґрунтах можна застосовувати золу?
  • Коли золу використовувати не можна?
  • Підготовка продукту
  • Як правильно використовувати. Норми внесення золи
  • Мірна тара
  • маса в г
  • Для городу
  • Підживлення розсади золої
  • Огірки
  • Цибуля і часник
  • Томати і перці
  • Картопля
  • Капуста
  • Морква і буряк
  • Кабачки
  • Для садка
  • Виноград
  • Полуниця
  • Дерева і кущі
  • Для кольорів
  • Підготовка ґрунту
  • Період
  • Скільки речовини на 1 м
  • Культура
  • Підготовка насіння
  • Посадка рослин
  • Підживлення рослин
  • Які рослини не люблять золу
  • Інструкція
  • Зола як добриво
  • Застосування золи як добрива
  • Коли і як використовувати золу як добриво?

Чим корисна

  • тля;
  • болісна роса;
  • личинки колорадського жука;
  • хрестоцвітні блошки;
  • слимаки.

Це сприяє вкоріненню розсади, а також допомагає ґрунтовним мікроорганізмам швидше розкладати органіку, перетворюючи її на доступні рослинам елементи. Але не всяка зола буває корисна. Те, що залишається після спалювання побутового сміття, дощок, покритих лаком або фарбою, поліграфічної продукції, використовувати не можна, тому що така зола містить масу хімікатів. У золі від різних рослин переважають різні мінерали:

  • багато кальцію залишається після спалювання осики, ялини, сосни, липи – розкислюючі властивості;
  • калій у надлишку міститься в деревині будь-яких молодих дерев, соняшнику, траві;
  • фосфору багато в пшеничній і житній соломі, картопляній ботві.

Корисна дія складу триває в ґрунті від 3 до 4 років. З цієї причини добриво дерев золий недоцільно проводити частіше.

Коли застосовувати не варто

Якщо землю для цих рослин підклацнути, вони будуть хворіти, цвітіння припиниться. Нерідко культури гинуть.

Кавун

В результаті плоди розтріскуються і загнивають, внаслідок припинення розвитку верхівки. Баштана тля, з якою можна було б впоратися, заручившись допомогою золи, часто заважає виростити врожай кавунів.

Редіс

При посадці редису на лужному ґрунті він буде погано розвиватися і жовтіти. Тому, Якщо ґрунт необхідно підклацнути, то це не слід робити безпосередньо перед вирощуванням редісу. Золу можна розсипати на рік раніше, перед попередньою культурою.

Клацання

Не варто навіть пробувати садити рослину в лужний ґрунт. Воно не зможе адекватно розвиватися і давати повноцінне насіння.

Декоративні та лікарські культури

У список декоративних культур, які воліють кислу реакцію середовища, входить більшість популярних квітучих рослин (астра, космос, дельфініум). Всі вони добре себе почувають при pH від 5,5 до 6.

Шалфей, лаванда, примула і календула також ростуть і накопичую свої речовини в сприятливій кислій землі. Якщо ґрунт буде лужним, то рослини не зможуть адекватно розвиватися, що позначиться на лікувальних властивостях.

Кімнатні рослини

Орхідеї люблять слабокислий ґрунт. Якщо ґрунт занадто закислений, трохи золи додати можна. Фіалки можна удобрювати невеликою кількістю добрива один раз на рік для підтримки необхідного pH. Але не торф’яного, оскільки в ньому мало калію, необхідного для цвітіння, і багато кальцію, через який квітка гине.

В яких ще випадках від золи варто відмовитися

  • надлишковим зростанням листових розеток;
  • відмирання втечі;
  • втратою листя біля декоративних квітучих рослин;

Ознаками надлишку калію виступають побурення і гіркість плодів, передчасна втрата листя біля квітів. Для кожного добрива є відповідний час. Деревна зола стане в нагоді восени, незадовго до дозрівання плодів, коли рослини дуже потребують калії.

Застосування золи важливо нормувати – вона корисна в розумних дозуваннях. Для запобігання зараження шкідниками рослин, що воліють кислу реакцію середовища, можна підгодовувати нею ґрунт за 1-2 роки до їх висадки. Періодично потрібно стежити за рівнем кислотності ґрунту під будь-якими культурами. Якщо pH більше 7, то золу краще не використовувати.

Використання золи як добрива практикується давно. Вона являє собою справжню скарбницю цінних для рослин речовин, сприяє оптимізації консистенції та складу ґрунту, сприяє розвитку корисних ґрунтовних бактерій, ефективно захищає від шкідливих комах. Цей засіб доступний і простий у застосуванні.

Як правильно застосовувати золу як добриво?

Продукт горіння рослинних відходів містить безліч корисних мінералів у легко засвоюваному вигляді, сприяє динамічному зростанню і формуванню культури, що дозволить отримати відмінний урожай. Використовуючи золу як добриво, потрібно розуміти, як її застосовувати.

Склад і властивості

Речовина утворюється при горінні різноманітної органіки. Менделєєв вивів приблизну формулу золи, де в 100 г речовини знаходиться:

  • до 17% карбонату кальцію;
  • 16% силікату кальцію;
  • 15% ортофосфату натрію;
  • 14% сульфату кальцію;
  • 11% хлориду кальцію;
  • 13% ортофосфату калію;
  • до 4% карбонату, силікату та сульфату магнію;
  • 0,5% хлориду натрію.

У землеробстві особливо цінними вважаються такі властивості золи:

  1. поліпшення якості ґрунту;
  2. посилення ґрунтового повітрообміну;
  3. каталізація перегнивання відходів з рослинної органіки.

Що корисного міститься в золі?

Комплекс поживних компонентів допоможе зрозуміти, чим корисна зола як добриво:

Речовина

Користь золи для рослин

Культури, найбільш чутливі до нестачі елементу

Активує розвиток зеленої маси, налагоджує хіміко-біологічні процеси, оптимізує транспортування поживних речовин у клітини, робить рослинний організм несприйнятливим до хвороб

Пасленові, огірки, цибуля, петрушка, виноград, полуниця, троянда, морква, яблуня

Прискорює фотосинтез, сприяє формуванню коренів і бутонів, забезпечує регуляцію дихання

Помідори, огірки, гарбузові

Підтримує оптимальний рівень вологи в тканинах, підвищує стійкість до холодів

Виноград, троянди, лілії, хризантеми

Покращує метаболізм та енергетичний обмін, сприяє утворенню крохмалю

Хімічний склад золи і відсоток речовин у складі обумовлений видом сировини, з якої її отримують:

  • перегоріла ботва, лоза або трав’янисті рослини мають 40% калію;
  • згоріла деревина листяних порід рясніє кальцієм;
  • у спалених хвойних деревах багато фосфору.

До відома. Найбільш поживним є склад попелу молодих гілок, соломи і злаків. Продукт горіння вугілля і торфу набагато бідніший за вмістом макро- і мікроелементів.

Знаючи, з чого складається зола, можна легко заповнити нестачу мінеральних речовин, не вдаючись до додаткових калійних і фосфорних добрив.

Зола і попіл – у чому різниця?

Дачники задаються питанням: чим же відрізняється зола від попелу? Ззовні вони розрізняються кольором і структурою. Зола має чорний відтінок і містить крупиці недогорілої речовини різної фракції. Попіл схожий на сірий пил, одержуваний від горіння паперу, сухого листя, трави і дожигання золи. За вмістом обидві речовини близькі, тому можуть замінити один одного.

На яких ґрунтах можна застосовувати золу?

Застосування деревної золи заповнює брак мінералів у ґрунті, розрихляє ґрунт, вирівнює PH-баланс, що благотворно відбивається на врожаї. Добриво ефективне для пісковиків, супесчаників, дерново-підзолистих і болотних ґрунтів, воно відмінно заповнює брак калію і фосфору. На солонцюватих ґрунтах використовувати золу деревну як добриво не рекомендовано.

Щоб важкий ґрунт перетворити на легку і повітропроникну, вносити зольну добавку потрібно восени від 0,1 до 0,8 кг на квадратний метр. Піщаний грунт краще удобрити по весні.

Коли золу використовувати не можна?

Перед використанням варто розібратися, до яких добрив відноситься зола. Цінний для рослин азот при горінні повністю виділяється з вугілля і попелу, тому розглянутий засіб не відноситься до азовмісних комплексів. Багато хто помилково вважає, що відшкодувати нестачу цього елемента можна застосуванням розглянутої речовини разом з іншою органікою або азотними препаратами. Насправді категорично заборонено використовувати золу одночасно з гноєм і послідом, суперфосфатом і складами з азотистими сполуками.

Не можна допускати прямого контакту золи з кореневою системою. Щоб уникнути опіків, її потрібно перемішати із землею.

Не рекомендується застосовувати таке підживлення під розсаду до появи 3-4 постійного листя.

Непридатна до використання пічна зола, що вийшла при згорянні дров з побутовими відходами і пластмасою.

Підготовка продукту

Застосування золи в городі вимагає певних підготовчих робіт. При розсипанні сухого попелу його потрібно змішувати з землею.

Для позакореневих підживлень і поливу можна приготувати рідкі добрива в домашніх умовах, використовуючи такі рецепти:

  1. Виготовлення зольного розчину вимагає 0,2 кг сухого продукту розвести у відрі сирої холодної води, добре розмішати і наполягати 7-10 діб, щодня перемішуючи.
  2. Для маточного настою треба 1 кг золи залити 10 л води і кип’ятити чверть години. Удобрювати культури таким складом можна після повного його остигання.

Продукт горіння деревини та соломи використовують для приготування компостної суміші: попіл змішують з перегноєм у пропорції 1 до 3 і залишають прію. Замість перегну можна додати торф. Процес переробки істотно прискориться, склад компоста стане багатшим за набором мінералів.

Як правильно використовувати. Норми внесення золи

Будь-яка поживна добавка повинна вноситися в правильному дозуванні. Для зручності дотримання пропорцій можна скористатися таблицею заходів і ваги.

Мірна тара

маса в г

Як можна підгодовувати золою рослини:

  • Сухою речовиною: при перекопуванні додають 150 г на квадрат, при посіві – по 6-12 г в ямку.
  • Рідкі розчини використовують по 0,5 л на кущик.

Для городу

Застосовуючи розглянуте добриво на городі, слід знати, які рослини люблять золу. Лояльні до зольних підживлень пасленові, бобові, майже всі види зелені, огіркові та хрестоколірні, цибуля, часник і більшість коренеплодів. Для будь- якої городньої рослини визначається спосіб і доза добрива.

Підживлення розсади золої

При пересаджуванні розсади овочів в городні лунки потрібно додати 6-9 г сухого попелу, перемішаного із землею.

Огірки

Чим корисна зола як добриво для огіркових культур: кальцій і калій, що містяться в ній, потрібні для формування втечі і зав’язків. Ось так рекомендують удобрювати золою ці рослини:

  1. перед висівом засипають міждуряддя з розрахунку 50г/1 м плечей;
  2. у фазі бутонізації потрібно лити по 0,5 л зольного настою на куст тричі на місяць;
  3. рослини на незахищеному ґрунті обризкують до появи нальоту.

Цибуля і часник

Для запобігання гнили на часникові та цибулеві гряди при штикуванні доцільно додавати по 2 склянки сухого продукту на 1 м ­ восени або 1 склянку золи навесні. Можна підгодовувати попільним настоєм під корінь тричі за літо.

Томати і перці

Помідори підгодовують золою неодноразово за літо:

  • під час формування грядок додають півсклянки на квадрат площі;
  • при висадці розсади в город насипають в лунку жменьку земельно-попільної суміші;
  • на етапі зростання і зав’язування плодів двічі зармлюють зольною водою по літру на рослину.

Болгарський перець удобрюється при перекопуванні навесні з розрахунку 0,6 кг на квадрат і при висадці в ямку по склянці змішаної із землею золи.

Картопля

Деревна зола продуктивна і як добриво для картоплі. Підгодовування проводять кілька разів:

  • при перекопуванні навесні вносять склянку попелу на 1 м ­;
  • перед висаджуванням по 3 столові ложки в ямку;
  • під час кожного окучування вносять зольний настій (0,4 мл на рослину).

Капуста

Хрестоколірні краще підгодувати золою при формуванні грядки по 2 склянки на квадрат і під час висадки по горсті в ямку. При вологій погоді необхідно кілька разів обприскати рослини попільним настоєм від гусениць і слимаків.

Морква і буряк

При перекопуванні навесні вносять по склянці попелу на квадратний метр. Коли насіння проросте, треба посипати золою при зрошенні двічі або тричі на місяць.

Кабачки

Гарбузові культури можна удобрювати кілька разів: перед висадкою беруть 200 г на квадрат, під час посадки – 12 г на ямку, при цвітінні розсипають по склянці на 1м плечей і проливають водою.

Для садка

Щоб грамотно проводити підживлення, потрібно знати, які садові рослини люблять золу. Деревний попіл результативний в садівництві не тільки як добриво, але і при захисті від захворювань і паразитів.

Виноград

Виноградну лозу можна удобрювати позакореневим способом до 4 разів за літо. Готують добриво так: потрібно взяти 1 кг золи і залити 30 л води, розчин повинен наполягатися 72 години при щоденному завадженні. Настій розводять водою у співвідношенні 1 до 5 і розпорошують на листя ввечері.

Полуниця

Полуничні та земляничні кущики підгодовують наступним чином:

  • в період плодоношення і після засипають суху золу між рядками в пропорції 65 г/1 м ­;
  • при утворенні ягід рослини обприскують розчином з 100 г попелу і відра води по літру на квадрат.

Дерева і кущі

Зола як добриво оптимальна для дерев. Підживлення золої вишень, яблунь, груш і злив проводиться раз на 3 роки. У вириту канавку пристовбурного кола заливають розчин з 2 кг попелу і 40 л води, після отвору засипають ґрунтом.

При висадці молоденьких саджанців для швидкої адаптації в землю треба зачепити 150 г попелу на 10-сантиметрую глибину.

Дорослі ягідні чагарники вдобрюють по 0,6 кг сухої речовини під рослину. На етапі цвітіння можна використовувати рідкі зольні підживлення.

Для кольорів

Зола корисна для таких кольорів, як лілія, троянда, клематис, гладіолус, піон, астра, бегонія, бальзамін. Коли висаджують квіткову розсаду, в посадкову ямку насипають 10 г зольно-грунтової суміші. Від комах і гусениць захистить припудрювання речовиною в сухому вигляді.

Зола для кімнатних рослин використовується так: 3 столові ложки речовини потрібно розвести в склянці води і поливати насадження щомісяця.

Добрим добривом для квіткових культур є згорілий тютюн. Сигаретний попіл може стати відмінним харчуванням для кімнатних кольорів. Зробити підживлення можна так: 15 г тютюнової золи залити літром води і залишити на 72 години. Таким засобом з попелу від сигарет треба удобрювати квіти будинку по 50 мл на рослину тричі за рік.

Садівникам потрібно знати, чим корисна зола як добриво для троянди. Вона сприяє формуванню бутонів, захищає рослину від захворювань і підвищує її стійкість до температурних коливань. Попіл потрібно внести по осені при організації місця для рожевого куща. Підгодовувати розочку краще з дворічного віку, поливаючи розчином з 100 г золи і 10 л води. Увечері можна обприскувати склянкою трав’яного попелу, розлученим у відрі води.

Підготовка ґрунту

Дуже часто золу використовують на дачі при обробленні субстрату під посадку. Застосовується розглянутий засіб у сухому вигляді при змішуванні з ґрунтом. Що і як можна удобрювати золою при перекопуванні:

Деревна зола: особливості застосування

Багато садівників і городників вважають за краще використовувати органічні добрива, і одним з найбільш популярних по складу є деревний попіл. Вона добре знижує кислотність грунту, а мікроелементи, що входять до її складу, надають благотворну дію на ріст плодових дерев, ягідних чагарників, овочів і квітів. Проте зола як добриво підходить не всім культурам. Зупинимося докладніше на властивостях речовини та особливостях його застосування на городі.

Які елементи містяться у золі

Товари з цієї статті

Деревна зола є цінним та корисним органічним добривом, у її складі знаходяться такі елементи:

• калій – необхідний рослинам для підвищення імунітету;

• фосфор – стимулює формування кореневої системи, забезпечує рясне цвітіння декоративним рослинам, завдяки йому покращується смак плодів;

• кальцій – добре розкислює ґрунт, підвищує стійкість рослин до грибкових хвороб;

• магній – речовина потрібна для фотосинтезу, при його нестачі листя стає блідо-зеленим, починає згортатися і сохне.

Однак важливо розуміти, що не кожне вугілля, особливо з мангалу, має дані властивості. Якщо для смаження м’яса використовуються дрова хвойних порід, такий попіл не принесе користь на городі. Дрова хвойних порід містять багато смоли, які при спалюванні утворюють нерозчинні компоненти, і для підживлення така зола не годиться. Також не можна використовувати золу, отриману після спалювання лакованих та пофарбованих дощок.

Найкращі характеристики має зола, отримана при спалюванні березових дров, змішаних із сухою травою. На прилавках магазинах можна придбати золу та попіл. За характеристиками дані речовини аналогічні, і відмінності полягають у зовнішньому вигляді:

• зола має чорний колір, містить грудочки вугілля;

• попіл має порошкоподібну структуру та сіро-білий колір.

Обидві речовини повинні зберігатися у герметичних ємностях у сухому приміщенні.

Особливості застосування речовини

У присадибному господарстві застосування речовини дуже широке.

• Зола, як добрива для садових квітів та кімнатних рослин використовується при посадці, у період формування бутонів її додають у воду для поливу. За рахунок цього збільшується декоративність та тривалість цвітіння.

• Висаджуючи ягідні чагарники та плодові дерева, золу додають у посадкову лунку, змішуючи її з азотними комплексами, торфом або перегноєм. Завдяки цьому саджанець швидше адаптується на новому місці та починає зростання.

• Золу використовують для обробки садової ділянки восени або навесні за 2-3 тижні до висадки розсади. Крім збагачення ґрунту корисними речовинами, вона відлякує комах-шкідників, які зазвичай зимують у ґрунті.

Восени деревну золу вносять під перекопування, вона:

• ефективно знижує кислотність;

• покращує якість ґрунту, його проникність для повітря та вологи;

• благотворно впливає на мікроорганізми, що знаходяться у ґрунті.

Корисні властивості золи зберігаються протягом 3-4 років, тому не рекомендується використовувати речовину частіше рекомендованих норм. Перед використанням необхідно враховувати, які рослини люблять підживлення золою. Адже існують і такі культури, яким ці підживлення завдають шкоди.

Які рослини не люблять золу

Існує досить великий список рослин, які не варто висаджувати на грядку після внесення золи, до них належать:

Про автора

admin administrator