Які спеції до козлятини

Авторadmin

Які спеції до козлятини

Зміст:

Страви з козлятини: топ-8 рецептів приготування в домашніх умовах

Інтерес до страв з дикої козлятини не випадковий. За смаковими якостями м’ясо наближається до ніжної баранини. Існує кілька тонкощів приготування як тушок молодих тварин, так і дорослих. В результаті має вийти кілька воістину королівських страв, яких будуть у захваті ваші гості, близькі. У рецептах можна використовувати м’ясо домашньої кози.

Правила вибору та зберігання продукту

Потрібно навчитися розрізняти м’ясо молодих та старих тварин. Насамперед, це щільність волокон у тушці. У козенят м’ясо свідомо ніжніше, у дорослих – трохи жорсткіше.Також характерною ознакою є жир: білий у молодняку та жовтуватий у старих тварин. М’ясо дикої кози ще жорсткіше, тому його маринують. За свіжим продуктом краще відправитися на ринок, там більше вибір.

Прикмети свіжого м’яса – природний рожевий, червонуватий колір, відсутність слизу, запаху, що відштовхує. Розроблене м’ясо (відокремлене від кісток) зберігається довше, ніж тушка. Але й надто довго зберігати його не можна. Умови заощадження такі самі, як і свинини, яловичини: заморозка. Вважається, що довше 3 днів витримувати продукт немає сенсу. Він втратить всі свої корисні властивості.

Особливості використання

Щоб у блюді козяче м’ясо було без запаху, особливо, якщо вирішили використати дику козу, застосовується маринад. Обов’язково додають спеції: вони підкреслять ніжний смак, аромат козлятини, розкриють букет. Професіонали можуть приготувати навіть зі старого гірського цапа чудові котлетки або філе в соусі.

Існує безліч рецептів страв з козлятини, спробувавши які ви ні за що не захочете повертатися до курятини або яловичини.

Рецепти за участю козячого м’яса

З козлятини готуються як традиційні страви, так і специфічні, національні, прийняті у деяких народів.

Найчастіше використовуються рецепти:

  • м’ясо в соусі бешамель;
  • пікантні котлетки;
  • люля-кебаб;
  • рулет;
  • спекотне;
  • м’яна юшка (шурпа).

Повний перелік усіляких варіантів на цьому не вичерпується. З козячого м’яса роблять бастурму, запікають на реберцях і багато іншого.

М’ясо козеня в соусі бешамель

Немає якихось особливих складнощів у цій смачній страві для того, хто не з чуток знайомий із готуванням. Потрібно тільки точно слідувати рецептурі. І обов’язково беремо молоду козлятину, це впливає на смак.

Для приготування необхідно:

  • козляче філе – 500 грам;
  • вершки – 500 грам;
  • масло вершкове – 100 грам;
  • борошно – 100 грам;
  • цибуля – 1 штука.

Ще знадобляться мускатний горіх, інші спеції, сіль за смаком. Спочатку м’ясо проварюють приблизно 30 хвилин, потім ріжуть на шматки. Окремо готують соус – розігрівають олію, додаючи вершки та борошно.Ретельно перемішують. Залишається залити козлятину сумішшю, що вийшла, і протушкувати на повільному вогні.

Котлети

Секрет цієї страви в тому, що його можна готувати з м’яса старих тварин, навіть диких кіз. Попередньо дрібно нарубані шматочки слід обробити в маринаді з оцту, столового вина і спецій. Це зробить м’ясо ніжнішим, прибере специфічний аромат.

Що нам буде потрібно:

  • філе – 500 грамів;
  • сало свиняче – 100 грам;
  • оцет столовий – 50 мілілітрів;
  • вино сухе (біле або червоне) – 100 мілілітрів;
  • цибулина – 1 штука;
  • часник – 3-4 зубки;
  • батон, зачерствіла булка (несолодка) – близько однієї третини;
  • панування;
  • молоко;
  • сіль, спеції (на свій смак).

Козлятина в маринаді нудиться близько години в холодному місці. Потім її разом із салом пропускають через м’ясорубку, додаючи цибулю та часник. Від того чи іншого інгредієнта допускається відмовитись, якщо у вас у сім’ї їх не вживають. Або знизити кількість до мінімуму. Булку замочують у молоці, як для звичайних котлет. Обвалені в паніровці шматочки фаршу запікають у духовці.

Тушене м’ясо з чорносливом

Незвичайний спосіб приготування надає м’ясу пікантного смаку, робить ніжніше.

Ось що потрібно для реалізації:

  • філе – 200 грамів;
  • стиглий або в’ялений чорнослив – 170 грам;
  • цибуля ріпчаста – 1 цибулина;
  • борошно – 30 грам;
  • томат – 1 столова ложка.

Також додають цукор, оцет, корицю, гвоздику. Попередньо обсмажену козлятину укладають у відповідну каструлю (сотейник), змішують з цибулею, томатною пастою, протушкують у бульйоні, що залишився після варіння козлятини. Далі до них додають чорнослив, борошно, інші спеції і витримують на слабкому вогні до готовності.

Люля-кебаб

Зробити в домашніх умовах кебаб – що може бути найкращою ідеєю? Тільки козлятина йому потрібна без кісток, одна м’якоть.

Повний перелік інгредієнтів:

  • філе – 600 грам;
  • сало – 200 грам;
  • цибуля – 2 штуки;
  • кумін, коріандр, перець (за смаком).

Козлятина обов’язково очищається від жиру, плівок, дрібно рубається (подрібнюється м’ясорубкою), змішується із салом, цибулею – як при приготуванні фаршу для котлет. Не забуваймо про спеції, вони є основою кебабу. З суміші ліпляться ковбаски, які потім потрібно насадити на дерев’яні палички.

Заготовки для кебабу смажать у сковороді до золотистого кольору, періодично перевертаючи.

Святковий рулет

Щоб приготувати смачний рулет на свято, знадобиться зовсім небагато – трішки терпіння, бажання та необхідні складові.

  • козлятина (м’якоть) – 800 грам;
  • яйця курячі – 5 штук;
  • хліб (м’якуш або батон) – 300 грам;
  • молоко – 100 мілілітрів;
  • панування – 400 грам;
  • часник – 6 зубків;
  • цибуля – 1штука.

Ще в рецептурі застосовуються: зелень петрушки, пір’я цибулі, спеції, сіль. Рулет випікається в духовці, після готовності ріжеться скибками, остуджується.

Бастурма

В’ялений делікатес готується з:

  • козлятини (2 кілограми);
  • спирта (100 мілілітрів);
  • коньяку (50 мілілітрів);
  • перкової суміші (приблизно столова ложка);
  • спецій.

Спершу м’якоть розрізають на смуги, які потім обливаються спиртом. На дно широкої каструлі, де нудьгуватиме бастурма, насипають шар кухонної солі. Потім укладають вирізку, знову засипають сіллю. У наступні дні м’ясо, поміщене холодильник, періодично перекладається для рівномірної обробки. Через 4 дні смуги виймають, очищають від солі і знову поміщають на холод, поклавши під гніт і загорнувши у марлю. Залишається приготувати обмазку – спеції наполягають у воді, отриманий бульйон змішують із коньяком. Потім знову обробляють м’ясо, але цього разу сушать на відкритому повітрі в марлі.

Спекотне з овочами

У класичному варіанті використовуються солодкий перець, картопля та кабачок. Можна розширити цей перелік, то страва тільки виграє. Знадобляться:

  • козлятина – 500 грам;
  • болгарський перець – 2 штуки;
  • картопля – 4 штуки;
  • томати – 4 штуки;
  • кабачок, морква, цибулина – по 1 штуці;
  • часник – 4 зубки.

Гасить як звичайне жарке, в закритому посуді, тільки в духовці і в томатному соусі (пюре). За 20 хвилин до готовності знімають кришку, щоб м’ясо підрум’янилося.

Копчені реберця в глазурі

Коптити м’ясо без спеціального обладнання, навичок дуже складно. Можна замінити цей етап спеціальним складом – рідким димом. Він надасть реберцям смак копченості. А ось рецепт страви:

  • м’ясо на кісточці – 700 грам;
  • сік лимона – 20 мілілітрів;
  • соус соєвий – 40 мілілітрів;
  • цукор коричневий – 2 столові ложки;
  • цибуля – 1 штука.

Спеції традиційно додаємо на свій смак.

Готуємо маринад з лимонного соку, соєвого соусу, цукру, спецій та цибульного пюре. У ньому протягом кількох годин (можна поставити на ніч) замочуємо м’ясо. Потім запікаємо на ґратах у духовці, періодично перевертаючи. Якщо є бажання, облийте рідким димом для отримання ефекту копченості.

Рекомендуємо

Вино з виноградного соку: як зробити в домашніх умовах, ТОП 6 рецептів приготування

Вино із соку винограду: особливості приготування алкогольного напою, важливі нюанси, правила вибору необхідних інгредієнтів, прості рецепти, умови зберігання готового продукту.

Вино з ревеню в домашніх умовах: ТОП 6 простих рецептів приготування

Вино з ревеню в домашніх умовах за простим рецептом – тонкощі та алгоритм. Рецепт класика з лимоном, з апельсином, з малиною, на дріжджах.

М’ясні страви на Новий 2022-2023 рік: ТОП 40 найсмачніших рецептів зі свинини, курки та яловичини з фото та відео

Різноманітність пікантних рецептів – м’ясні страви, їх готування на Новий 2022-2023 рік. Святкове меню з будь-якого виду м’яса відповідно до смакових уподобань та вмінь господарів урочистостей.

Страви з козлятини: топ-8 рецептів приготування в домашніх умовах

Інтерес до страв з дикої козлятини не випадковий. За смаковими якостями м’ясо наближається до ніжної баранини. Існує кілька тонкощів приготування як тушок молодих тварин, так і дорослих. В результаті має вийти кілька воістину королівських страв, яких будуть у захваті ваші гості, близькі. У рецептах можна також використовувати м’ясо домашньої кози.

Правила вибору та зберігання продукту

Потрібно навчитися розрізняти м’ясо молодих і старих тварин. Насамперед, це щільність волокон у тушці. У козенят м’ясо свідомо ніжніше, у дорослих – трохи жорсткіше.Також характерною ознакою є жир: білий у молодняку та жовтуватий у старих тварин. М’ясо дикої кози ще жорсткіше, тому його маринують. За свіжим продуктом краще відправитися на ринок, там більший вибір.

Прикмети свіжого м’яса – природний рожевий, червоний колір, відсутність слизу, запаху, що відштовхує. Оброблене м’ясо (відокремлене від кісток) зберігається довше, ніж тушка. Але й надто довго зберігати його не можна. Умови заощадження такі самі, як і свинини, яловичини: заморозка. Вважається, що довше 3 днів витримувати продукт немає сенсу. Він втратить всі свої корисні властивості.

Особливості використання

Щоб у блюді козяче м’ясо було без запаху, особливо якщо вирішили використовувати дику козу, застосовується маринад. Обов’язково додають спеції: вони підкреслять ніжний смак, аромат козлятини, розкриють букет. Професіонали можуть приготувати навіть зі старого гірського цапа чудові котлетки або філе в соусі.

Існує безліч рецептів страв з козлятини, спробувавши які ви ні за що не захочете повертатися до курятини або яловичини.

Рецепти за участю козячого м’яса

З козлятини готуються як традиційні страви, так і специфічні, національні, прийняті у деяких народів.

Найчастіше використовуються рецепти:

  • м’ясо в соусі бешамель;
  • пікантні котлетки;
  • люля-кебаб;
  • рулет;
  • жарке;
  • м’яна юшка (шурпа).

Повний перелік різних варіантів на цьому не вичерпується. З козиного м’яса роблять бастурму, запікають на реберцях і багато іншого.

М’ясо козеня в соусі бешамель

Немає якихось особливих складнощів у цій смачній страві для того, хто не з чуток знайомий із готуванням. Потрібно тільки точно слідувати рецептурі. І обов’язково беремо молоду козлятину, це впливає на смак.

Для приготування необхідно:

  • козляче філе – 500 грам;
  • вершки – 500 грам;
  • масло вершкове – 100 грам;
  • борошно – 100 грам;
  • цибуля – 1 штука.

Ще знадобляться мускатний горіх, інші спеції, сіль за смаком. Спочатку м’ясо проварюють приблизно 30 хвилин, потім ріжуть на шматки. Окремо готують соус – розігрівають олію, додаючи вершки та борошно. Ретельно перемішують. Залишається залити козлятину сумішшю, що вийшла, і протушкувати на повільному вогні.

Котлети

Секрет даної страви в тому, що його можна готувати з м’яса старих тварин, навіть диких кіз. Попередньо дрібно нарубані шматочки слід обробити в маринаді з оцту, столового вина і спецій. Це зробить м’ясо ніжніше, прибере специфічний аромат.

Що нам буде потрібно:

  • філе – 500 грамів;
  • сало свиняче – 100 грам;
  • оцет столовий – 50 мл;
  • вино сухе (біле або червоне) – 100 мл;
  • цибулина – 1 штука;
  • часник – 3-4 зубки;
  • батон, зачерствіла булка (несолодка) – близько однієї третини;
  • панування;
  • молоко;
  • сіль, спеції (на свій смак).

Козлятина в маринаді нудиться близько години в холодному місці.Потім її разом із салом пропускають через м’ясорубку, додаючи цибулю та часник. Від того чи іншого інгредієнта допускається відмовитись, якщо у вас у сім’ї їх не вживають. Або знизити кількість до мінімуму. Булку замочують у молоці, як для звичайних котлет. Обвалені в паніровці шматочки фаршу запікають у духовці.

Тушене м’ясо з чорносливом

Незвичайний спосіб приготування надає м’ясу пікантного смаку, робить ніжніше.

Ось що знадобиться для реалізації:

  • філе – 200 грамів;
  • стиглий або в’ялений чорнослив – 170 грам;
  • цибуля ріпчаста – 1 цибулина;
  • борошно – 30 грам;
  • томат – 1 столова ложка.

Також додають цукор, оцет, корицю, гвоздику.Попередньо обсмажену козлятину укладають у відповідну каструлю (сотейник), змішують з цибулею, томатною пастою, протушковують у бульйоні, що залишився після варіння козлятини. Далі до них додають чорнослив, борошно, інші спеції та витримують на слабкому вогні до повної готовності.

Люля-кебаб

Зробити в домашніх умовах кебаб – що може бути найкращою ідеєю? Тільки козлятина йому потрібна без кісток, одна м’якоть.

Повний перелік інгредієнтів:

  • філе – 600 грам;
  • сало – 200 грам;
  • цибуля – 2 штуки;
  • кумін, коріандр, перець (за смаком).

Заготівлі для кебабу смажать у сковороді до золотистого кольору, періодично перевертаючи.

Святковий рулет

Щоб приготувати смачний рулет на свято, знадобиться зовсім небагато – трішки терпіння, бажання та необхідні складові.

  • козлятина (м’якоть) – 800 г;
  • яйця курячі – 5 штук;
  • хліб (м’якуш або батон) – 300 грам;
  • молоко – 100 мілілітрів;
  • панування – 400 грам;
  • часник – 6 зубків;
  • цибуля – 1штука.

Бастурма

В’ялений делікатес готується з:

  • козлятини (2 кілограми);
  • спирту (100 мілілітрів);
  • коньяку (50 мілілітрів);
  • перечної суміші (приблизно столова ложка);
  • спецій.

Спершу м’якоть розрізають на смуги, які потім обливаються спиртом. На дно широкої каструлі, де нудьгуватиме бастурма, насипають шар кухонної солі. Потім укладають вирізку, знову засипають сіллю. У наступні дні м’ясо, поміщене холодильник, періодично перекладається для рівномірної обробки. Через 4 дні смуги виймають, очищають від солі і знову поміщають на холод, поклавши під гніт і загорнувши у марлю. Залишається приготувати обмазку – спеції наполягають у воді, отриманий бульйон змішують із коньяком.Потім знову обробляють м’ясо, але цього разу сушать на відкритому повітрі в марлі.

Спекотне з овочами

У класичному варіанті використовуються солодкий перець, картопля та кабачок. Можна розширити цей перелік, то страва тільки виграє. Знадобляться:

  • козлятина – 500 грам;
  • болгарський перець – 2 штуки;
  • картопля – 4 штуки;
  • томати – 4 штуки;
  • кабачок, морква, цибулина – по 1 штуці;
  • часник – 4 зубки.

Гушить як звичайне жарке, в закритому посуді, тільки в духовці і в томатному соусі (пюре). За 20 хвилин до готовності знімають кришку, щоб м’ясо підрум’янилося.

Копчені реберця в глазурі

Копіти м’ясо без спеціального обладнання, навичок дуже складно. Можна замінити цей етап спеціальним складом – рідким димом. Він надасть реберцям смак копченості. А ось рецепт страви:

  • м’ясо на кісточці – 700 грам;
  • сік лимона – 20 мл;
  • соус соєвий – 40 мл;
  • цукор коричневий – 2 столові ложки;
  • цибуля – 1 штука.

Спеції традиційно додаємо на свій смак.

Готуємо маринад з лимонного соку, соєвого соусу, цукру, спецій та цибульного пюре. У ньому протягом кількох годин (можна поставити на ніч) замочуємо м’ясо. Потім запікаємо на ґратах у духовці, періодично перевертаючи. Якщо є бажання, облийте рідким димом для отримання ефекту копченості.

Смачні страви з козлятини: правила приготування, рецепти

Козяче м’ясо, смачне і надзвичайно поживне, не настільки частий гість на наших столах. Зазвичай його готують у сім’ях, які займаються розведенням цих тварин. Або ж у тих будинках, господар яких є мисливцем. Як правило, м’ясо кіз придбати можна тільки на ринку, та й то далеко не завжди. Що ж стосується магазинів, то на прилавках звичайних супермаркетів воно і зовсім не з’являється. Швидше за все, саме через недоступність у наших господарок не користуються популярністю страви їх козлятини. Крім того, існує думка, що це м’ясо володіє специфічним запахом і виходить жорстким, яким би його способом не готували. Варто зауважити, що все це не більше ніж міфи. Якщо слідувати алгоритму дій, який пропонують для приготування будь-якої страви з козлятини рецепти, а також грамотно підійти до вибору м’яса, то на виході можна отримати вишукане, що володіє чудовим смаком кушання. До того ж ще й надзвичайно корисне.

  • Правила вибору та зберігання
  • Особливості приготування
  • Спекотне
  • Як приготувати
  • Плов
  • Готуємо
  • Шурпа
  • Котлети
  • Шашлик
  • Кілька слів про м’ясо диких тварин і маринування
  • Козлятина в кокосовому молоці

Отже, як готувати козяче м’ясо?

Правила вибору та зберігання

Козлятина вважається дієтичним продуктом. Правда, більшою мірою це відноситься до м’яса молодих особин. У старих воно покрите жовтими жировими прошарками, крім того, набагато темніше за кольором. До речі, саме знання цього нюансу багато в чому сприяє правильному вибору. Крім того, горезвісний специфічний запах притаманний саме шкірі тварини, тому, купуючи м’ясо без нього, ви ніяких додаткових ароматів не відчуєте. А ось на відсутність решти запахів і сум, які притаманні будь-якому несвіжому продукту такого плану, увагу звернути треба обов’язково.

Як вважають кулінари, всі свої корисні властивості (яких, до речі, дуже багато) козлятина у свіжому вигляді зберігає протягом трьох днів. Тому, якщо ви придбали не дуже великий шматок і всього на кілька страв, то відокремите насамперед м’ясо від кістки. Так воно буде довше зберігатися. Якщо ж продукту багато, то надлишки найкраще відразу ж після розділки відправити в морозильну камеру.

Особливості приготування

Потрапляючи під вплив все того ж міфу про «козлиний» запах, багато хто перед приготуванням практично будь-якої страви неодмінно маринують це м’ясо. Це не зовсім правильно. Гарне м’ясо молодих домашніх кіз, та ще без шкіри, піддавати цій процедурі слід тільки в тому випадку, якщо того вимагає рецептура. Інша справа – лісові особини. Їх м’ясо дійсно жорсткувате, та й трохи попахує навіть після ретельної розділки. Саме з цієї причини при приготуванні будь-якої страви з дикої козлятини рецепти, причому практично всі, мають у своєму складі пункт, в якому вказана необхідність маринування.

Що ж стосується самого маринаду, то він може бути різним, проте найчастіше використовується сухе вино (краще біле), а також фруктовий оцет – виноградний, яблучний. У всьому ж іншому приготування цього м’яса нічим не відрізняється від інших видів. Єдино, що часом просто час температурної обробки слід дещо збільшити, щоб воно стало м’якшим.

Ну а далі перейдемо безпосередньо до розмови про те, як і які можна приготувати смачні страви з козлятини.

Спекотне

Багато господинь, які люблять і вміють готувати страви з козлятини, віддають найчастіше перевагу саме спекотному. Воно і зрозуміло. Козяче м’ясо взагалі досить довго готується, так що хочеться зробити процес максимально продуктивним. Спекотне ж виходить надзвичайно смачним і поживним. Якщо приготувати таку страву у великому обсязі, то можна кілька днів годувати сім’ю, причому ніхто не буде говорити, що «сьогодні на обід у нас знову те ж саме». Тарілки рідних вмить спорожніють. А деякі члени сім’ї ще й вимагатимуть добавки.

А щоб приготувати такий кулінарний шедевр, потрібно запастися: кілограмом козячого м’яса (можна брати і ребришки), фасіллю (краще зеленої, а взяти треба 300 г), двома цибулинами, кілограмом картоплі, склянкою молока, борошном (вистачить і половинки склянки), половиною пачечки масла вершкового.

Як приготувати

Як ми вже згадували, коли готуються страви з молодої козлятини, маринування не потрібно. Якщо, звичайно, тварина не стрибала не так давно по лісу, а мирно паслася за будинком. М’ясо потрібно покласти в каструлю, посолити і гасити близько години. У цей же час варимо картоплю. Причому зі шкірою. Беремо форму для запікання і робимо в ній «подушку» із зеленої квасолі і порізаної кілечками цибулі. Зверху кладемо м’ясо. Прикриваємо його очищеним і порізаним досить крупно картоплею. І готуємо соус. У розтоплену олію додаємо борошно, розмішуємо, потім вливаємо молоко. І варимо суміш хвилин п’ять. Не забуваючи при цьому завадити її. Потім солім-перчим, можна при бажанні додати дрібно нарізаний часник. Заливаємо соусом спекотне і відправляємо в духовку. Все. На годину можна забути про спекотне. Після цього часу дістаємо форму, збризкуємо страву соком лимона і розкладаємо кушання по тарілках. Час до столу!

Плов

Що ще можна зробити з козячого м’яса? Які існують цікаві рецепти? З козлятини виходить просто відмінний плов. Вважається, що це м’ясо дуже схоже на бараняче, яке, як правило, є основним інгредієнтом цього знаменитого східного кушанья. А тому, готуючи страви з козлятини, ні в якому разі не можна упускати цей момент з виду. І якщо у вас є свій рецепт плова, який ви вважаєте дуже вдалим, то при наявності в будинку козячого м’яса можете спокійно класти його в цю страву замість баранини. Ми ж, зі свого боку, запропонуємо вам наш варіант. Причому такий плов можна однаково успішно готувати як на плиті, так і в мультиварку.

Готуємо

Круглий рис (кілограм) замочіть на годинку в холодній воді, потім промийте його і дайте рідині збігти. М’ясо (теж кілограм) поріжте на довільні шматочки і загасіть на сковороді у власному соку, намагаючись після його випарювання домогтися підсмажуваної корочки без додавання олії. Для цього просто достатньо мати якісний посуд і постійно перешкоджати м’ясо. Наприкінці приготування додайте нарізану довільно цибулину, потім, через хвилин п’ять, натерту морквину. Перешкоджаючи, готуйте хвилин 5. Потім залийте водою і гасіть до тих пір, поки суміш не стане практично в’язкою. Після цього перекладіть її в каструлю/казан/чашу мультиварки, засипте рисом і, не додаючи води, готуйте півгодини. Потім додайте приправи і сіль, розмішайте, гасіть страву ще десять хвилин. Якщо ви готуєте в мультиварці, оптимальний режим – «Плов». Якщо його немає, найкраще взяти «Випічку».

Шурпа

Вище ми розповіли про те, як готуються страви з молодої козлятини. А ось що робити, якщо попалося м’ясо тварини далеко не юного віку? Спробуйте приготувати шурпу. Така страва готується, як правило, досить довго, так що м’ясо «ветерана» в будь-якому випадку набуде необхідної м’якості.

Кілограм козячого м’яса, порізаного великими шматками, покласти в каструлю, залити водою і варити півтори години. Після цього його потрібно дістати і охолодити. А потім порізати на невеликі шматочки. Обжаріть на олії цибулі і порізану кубиками одну велику морквину. Потім додайте м’ясо, склянку бульйону, розмішану з двома ложечками томатної пасти, загасіть всі півгодини. Після цього отриману масу потрібно викласти в каструлю, залити бульйоном (його знадобиться на вказану кількість інгредієнтів один літр, так що якщо не вистачає, просто долийте води), присипте порізані кубиком три картоплини, посоліть-поперчите і варите ще годину. При подачі на стіл присипте зеленню прямо в тарілках.

Котлети

Не варто думати, що страви з козлятини готуються тільки з використанням цільного м’яса. Можна робити з неї і відмінний фарш. Що до речі, ідеально підходить для тих, у розпорядженні кого опинилася ціла тушка кози. Найкраще м’ясо можна залишити на приготування вишуканих страв, а з усіляких обрізків і не дуже апетитних шматків зробити фарш. Тільки бажано додати до нього трошки свинячого сала або жиру, щоб приготовані страви були соковитішими.

Як приготувати з такого фаршу котлети? Так, в принципі, практично точно так само, як і з будь-якого іншого. Тільки багато досвідчених господинь рекомендують додавати обов’язково розмочений в молоці батон. А в усьому іншому – все традиційно. У фарш, крім батона, додаємо цибулю або часник, спеції, яйце. Формуємо котлетки і смажимо не менше ніж по п’ять хвилин з кожного боку.

Шашлик

Розповідаючи про те, які існують страви з м’яса козлятини, ніяк не можна обійти увагою і шашлик. Правильно приготовлений, він здивує своїм смаком навіть бувалого гурмана.

Отже, що потрібно зробити. Насамперед розділене на потрібній величині шматочки і очищене від різних плівок і прожилок м’ясо (рецепт даємо в розрахунку на два кілограми) замочується години на три в солоній воді. Після цього рідина зливається. М’ясо обсушується і відправляється у велику ємність, засипається порізаною кільцями цибулею (п’ять штук). А потім заливається чотирма літрами води, в яку додано дві ложки виноградного оцту (брати потрібно 9-відсотковий), три листочки лаврушки, з десяток горошин чорного перцю і сіль. Останній інгредієнт, а також улюблені приправи додаються довільно, до смаку. Маринуємо близько 12 годин, ємність при цьому тримаємо в прохолодному місці. Ну а потім можна відправлятися на пікнік і смажити такий шашлик традиційним способом.

Кілька слів про м’ясо диких тварин і маринування

Ми вже згадували, що, коли готуються страви з м’яса козлятини дикої, бажано цей основний інгредієнт піддати маринуванню. І якщо правильно провести цю процедуру, то можна смажити його на грилі досить великими шматками, не переживаючи при цьому, що м’ясо буде жорстким і джерелити поганий запах. Навпаки, приготувавши його таким чином, можна тільки здивувати гостей під час вечірки, похвалившись одночасно і своїми кулінарними здібностями, і мисливськими навичками. Що ж стосується рецепта маринада, то найбільш популярним вважається наступний: треба взяти півлітра сухого білого вина і додати до нього винного або виноградного оцту. За власним смаком. Туди ж відправити тріску-іншу солі, стільки ж суміші чорного і червоного перців, кілька листочків лаврушки, два-три зубчики порізаного дуже дрібно часнику. Трохи підігріти на вогні, а потім залити маринадом м’ясо. Час експозиції – мінімум добу.

А наостанок представимо вам цікавий рецепт страви з козлятини дикої.

Козлятина в кокосовому молоці

Півтора кілограма м’яса залити маринадом, приготовленим за представленим вище рецептом. Витримати добу. Потім перекласти в каструлю, додати попередньо дрібно порізані помідорчик, болгарський перчик, цибулину. Влити три ложки масла оливкового, додати води, щоб тільки прикривала м’ясо, і гасити до м’якості. Коли козлятина буде готова, додати в каструлю дві склянки молока кокосового, тримати на вогні ще десять хвилинок. Якщо у вашій родині є мисливець, і в якості трофея він приніс додому кізочку, обов’язково спробуйте приготувати її м’ясо таким чином. Не пошкодуєте!

Про автора

admin administrator