Який час доби краще пити свіжий сік

Авторadmin

Який час доби краще пити свіжий сік

Як і коли пити свіжовичавлені соки

Користь свіжих соків не можна переоцінити. Однак для того, щоб отримати від них користь, необхідно знати головні правила їх вживання. У цій статті розглянемо, чим корисні фреші, коли краще пити свіжовичавлені соки, як правильно пити сік і можливі побічні ефекти.

Користь вживання свіжих соків

Свіжовичавлені соки приносять людському організму багато користі. Перш за все, це справжнє джерело вітамінів і корисних елементів. Під час кулінарної обробки фрукти і овочі втрачають майже половину корисних елементів, а в вичавленому соку зі свіжих продуктів вони зберігаються на все 100%. Крім того, в такому вигляді вони краще засвоюються організмом.

До одним з найважливіших властивостей фрешів відносяться:

  • насичення організму вітамінним комплексом;
  • очищення від шлаків і токсинів;
  • зміцнення імунітету;
  • додають бадьорості і енергії;
  • покращують травлення;
  • покращують апетит;
  • супроводжують підвищення гемоглобіну;
  • деякі соки (огірковий, грейпфрутовий, яблучний, ананасовий, томатний) сприяють розщепленню жирів і тому рекомендуються бажаючим схуднути;
  • сприяють виведенню зайвих рідин з організму і т. д.

Конкретна користь свіжовичавленого соку залежить від того, з яких фруктів або овочів він зроблений.

Чи знаєте ви? Для досягнення комплексного ефекту можна комбінувати в одному соку кілька складових. Одним з найбільш корисних вважається сік з моркви, буряка, гарбуза і яблук. Перед приготуванням комбінованих соків слід обов’язково уточнити сумісність продуктів.

Як правильно пити свіжовичавлені соки

Щоб фреш приніс організму користь і не нашкодив, потрібно знати, як правильно пити соки натуральні і коли краще пити фреш. До найважливішим правилам того, як вживати свіжовичавлені соки, відносяться наступні:

  • вживати напій слід відразу після того, як його вичавили, так як вітаміни швидко руйнуються;
  • при щоденному вживанні більшості фруктових соків потрібно обов’язково в раціон харчування додавати клітковину, інакше фруктоза, якої багаті такі фреші, може порушити в організмі цукровий баланс;
  • овочеві соки, за винятком бурякового та морквяного, не ведуть до підвищення в організмі рівня цукру;
  • не слід вживати більше кількох склянок фруктових фрешів в день;
  • не слід поєднувати свіжовичавлені соки з вживанням їжі, це може привести до печії, здуття, метеоризму, порушення травлення;
  • перед вживанням свіжого соку потрібно виключити наявність протипоказань за станом здоров’я, при деяких захворюваннях фреші протипоказані;
  • перед приготуванням соку обов’язково добре помийте фрукти і овочі;
  • пити сік бажано зі скляної ємності.

Важливо! Буряковий сік, на відміну від інших фрешів, перед вживанням потрібно обов’язково наполягти в холодильнику близько двох годин. В іншому випадку летючі речовини, які в ньому знаходяться, можуть викликати нудоту і блювоту.

Коли пити свіжовичавлені соки

Крім розглянутих правил того, як краще приймати соки, для отримання більшої користі важливо знати, в який час краще пити свіжовичавлені соки. Дуже часто любителі фрешів задаються питанням, коли пити свіжовичавлені соки – вранці або ввечері або це не має ніякого значення.

Пити фреші потрібно до обіду. При цьому свіжовичавлений сік вранці не слід вживати на порожній шлунок. Випитий свіжовичавлений сік натщесерце може викликати подразнення слизової органів травлення, неодноразове порушення цього правила призведе до розвитку гастриту або виразки. Також не слід запивати соком їжу. Фруктовий фреш приймають за хвилин 15-20 до або після їди.

В обід і вечірній час від свіжих соків краще відмовитися, особливо від фруктових і ягідних. Якщо ви хочете знати, чому не можна пити свіжовичавлений сік в цей час, так це тому що в них багато фруктози. Надлишок легкозасвоюваних вуглеводів призведе до швидкого набору зайвої маси. Крім того, свіжі соки по ефективності впливу можна порівняти з енергетиком: випивши такий напій на ніч, можна постраждати від безсоння. Людям із зайвою вагою не слід вживати солодкі фреші частіше ніж один раз на день.

Чи знаєте ви? У 250 мл свіжого апельсинового соку міститься кількість фруктози, рівноцінна восьми чайним ложкам цукру.

Що стосується того, як правильно пити овочеві соки, чи корисні овочеві соки і коли їх пити, для таких фрешів діють ті ж правила, що і для фруктових, за деякими винятками. Овочеві соки теж дуже корисні. До того ж такі фреші, крім бурякового та морквяного, не призводять до підвищення кількості цукру в організмі, і тому їх можна вживати кілька разів на день. З огляду на те, що соки з овочів несуть в собі великий заряд енергії, пити їх потрібно до обіду. Винятком є ​​томатний сік, яким можна поласувати і перед вечерею. Картопляний сік – єдиний напій, який в лікувальних цілях можна приймати натщесерце. Решта ж вживають за півгодини до або після їди.

З чим можна розбавляти свіжовичавлені соки

Уточнимо, як поліпшити ефективність свіжих соків і як їх правильно з цією метою пити. Перерахуємо найважливіші правила:

  • соки з підвищеним рівнем кислотності краще розбавляти водою в консистенції 1: 3;
  • добавка до фрешу чайної ложки вершків сприяє поліпшенню засвоюваності організмом вітамінів A, K, E, D, особливо це стосується гарбузового та морквяного фрешів. Для соків з підвищеною кислотністю (наприклад, яблучний, апельсиновий) це правило не підходить, так як додавання в них вершків може привести до згортання рідини і утворення грудок;
  • для зниження калорійності до свіжовичавленим сокам можна додати трохи висівок;
  • пікантності фрешам додасть добавка меду або спецій (кориця, куркума, мускатний горіх).

Найкорисніші свіжовичавлені соки

Сік можна отримати з будь-якого овоча, фруктів і ягід. Кожен вид соку має свій набір корисних речовин і по-своєму впливає на організм людини. При цьому слід враховувати, що, якщо людина має деякі хвороби, сік може приносити користь в одній сфері і в той же час шкодити в інший. Розглянемо найкорисніші види фрешів.

Апельсиновий

Корисні властивості апельсинового соку:

  • збагачує організм вітамінами А, С, Е, К, В;
  • вміщує велику кількість заліза, ніж корисний при анемії;
  • сприяє зміцненню імунітету;
  • підтримує гостроту зору;
  • завдяки вмісту значної кількості рослинних флавоноїдів перешкоджає появі онкологічних і судинно-серцевих хвороб;
  • покращує апетит;
  • надає бадьорості;
  • володіє легкими тонізуючими і антисептичними властивостями;
  • покращує діяльність кишечника, допомагає від закрепів;
  • зміцнює стінки судин.

Цей сік також часто застосовують в косметології для поліпшення пружності шкіри, створення омолоджуючих масок, засобів проти вугрів.

Грейпфрутовий

Грейпфрутовий сік дуже популярний, особливо серед тих, хто бореться з надмірною вагою. Це один з низькокалорійних фрешів. Він сприяє розщепленню жирів, виведенню з організму токсинів і зайвої рідини, ніж сприяє схудненню. Крім цього, грейпфрутовий фреш:

  • покращує обмінні процеси в організмі;
  • покращує вироблення шлункового соку;
  • має антибактерицидні і жарознижуючі властивості;
  • виявляє легку сечогінну дію;
  • допомагає в боротьбі з гепатитом С;
  • містить багато вітамінів С, А, В.

Морквяний

Морквяний сік несе таку користь для організму:

  • дуже багатий каротином, ніж корисний для зору;
  • покращує розумову працездатність;
  • сприяє у відновленні сил після фізичних навантажень;
  • містить безліч заліза, ніж корисний при анемії;
  • зміцнює судини;
  • покращує функціональність серця;
  • сприяє очищенню і поліпшенню функціональності печінки і нирок.

Буряковий

Буряковий сік має таку користь:

  • покращує діяльність кишечника, допомагає при запорах;
  • містить багато клітковини;
  • прискорює травлення;
  • сприяє виведенню з крові холестерину;
  • покращує роботу печінки;
  • зміцнює судини;
  • сприяє зниженню тиску;
  • покращує стан при анемії;
  • сприяє розщепленню жирів.

Чи знаєте ви? Буряковий сік вважається одним з кращих природних енергетиків. Він здатний збільшити продуктивність роботи людини на 16%.

Томатний

Томатний сік несе таку користь для організму:

  • збагачує вітамінами А, С, В, Е, РР, каротин;
  • добре впливає на зір;
  • допомагає при запорах;
  • сприяє зміцненню серцево-судинної системи;
  • нормалізує вміст цукру в крові;
  • допомагає при гастриті, виразці дванадцятипалої кишки;
  • виводить холестерин;
  • підвищує гемоглобін;
  • знижує внутрішньоочний тиск.

Томатний сік дозволяється пити при цукровому діабеті. Він дуже корисний вагітним і годуючим мамам.

Гарбузовий

Гарбузовий сік має таку користю для організму:

  • багатий каротином, вітамінами В, Е, РР, залізом, калієм;
  • сприяє зміцненню серцево-судинної системи;
  • покращує роботу нирок;
  • покращує згортання крові;
  • попереджає розвиток рахіту;
  • допомагає вагітним при токсикозі;
  • зміцнює нігті і волосся;
  • володіє глистогінним властивістю;
  • покращує травлення;
  • очищає шкіру, допомагає боротися з висипом вугрів.

Яблучний

Яблучний сік є найпопулярнішим і доступним. У той же час він несе організму багато користі:

  • збагачує вітамінами С, В, Е, РР, залізом, магнієм, фосфором, калієм;
  • покращує апетит;
  • насичує енергією;
  • сприяє розщепленню жирів;
  • зміцнює судини;
  • покращує функціональність серця, кишечника;
  • корисний при недокрів’ї, гастритах;
  • покращує обмін речовин.

Важливо! При гастриті з підвищеною кислотністю потрібно пити фреш з солодких яблук, зі зниженою – з кислих.

Потрібно знати, як правильно пити яблучний сік, щоб він дійсно приніс користь і не нашкодив. Оскільки він має кислотністю, ні в якому разі не пийте напій натщесерце. Найкраще це робити через хвилин 20 після їжі.

Виноградний

Виноградний сік дуже корисний при недокрів’ї та анемії, так як він володіє великою кількістю заліза. Це справжнє джерело енергії. До корисних властивостей соку відносяться:

  • покращує роботу мозку;
  • сприяє омолодженню і регенерації клітин;
  • виводить холестерин;
  • виводить з організму вільні радикали;
  • зміцнює імунітет;
  • допомагає при анемії і недокрів’ї;
  • сприяє зміцненню судин і серцевого м’яза;
  • перешкоджає розвитку катаракти;
  • сприяє очищенню печінки;
  • запобігає розвитку ракових захворювань.

За сферами впливу з виноградним дуже схожий гранатовий сік. Користь гранатів особливо безцінна для людей, які страждають недокрів’ям і анемією. Гранатовий сік допомагає налагодити роботу кровоносної системи, знижує артеріальний тиск, є ефективним антиоксидантом, попереджає розвиток злоякісних пухлин, уповільнює процеси старіння в організмі. Що стосується того, чи можна пити гранатовий сік натщесерце, то робити це не рекомендується, так як це може привести до пошкодження слизової шлунка.

Лимонний

Лимонний сік володіє такою користю:

  • збагачує організм вітамінами С, Е, РР, а також великою кількістю мінералів (натрій, фосфор, цинк, марганець, фтор, залізо, молібден і т. д.);
  • виводить токсини і шлаки;
  • покращує мозкову активність і пам’ять;
  • покращує концентрацію уваги;
  • зміцнює імунітет;
  • протидіє вірусним, інфекційним захворюванням;
  • має виражені антисептичні властивості;
  • нормалізує тиск;
  • покращує роботу серця;
  • маски з використанням лимонного соку покращують колір шкіри і її пружність.

Чи знаєте ви? Полоскання ротової порожнини лимонним соком, розведеним водою в консистенції 1: 1, допомагає вгамувати зубний біль і запобігає розвитку карієсу.

Як правильно зберігати свіжовичавлені соки

Соки свіжовичавлені не призначені для зберігання, так як які приносить ньому вітаміни і корисні речовини дуже швидко руйнуються. Виняток – буряковий фреш, який перед питвом, навпаки, рекомендується наполягати.

Бувають випадки, коли немає можливості вжити сік відразу. Тоді напій слід помістити в скляну ємність, щільно закрити і помістити в холодильник. Однак пам’ятайте, що після трьох годин зберігання фреш втратить практично всі свої корисні властивості.

Найкращим способом для тривалого зберігання фрешу є його заморозка. Напій розливають в контейнери або пластикові стаканчики і поміщають в морозильну камеру. При цьому заповнювати ємності потрібно не повністю, так як при заморожуванні сік збільшиться в об’ємі, що може привести до пошкодження ємності. У замороженому вигляді сік можна зберігати близько півтора місяців. При такому вигляді зберігання в напої зберігається більшість корисних речовин.

Важливо! У яблучному соку швидко починаються процеси окислення. Щоб уповільнити їх при необхідності зберігання фрешу, в напій слід додати трохи лимонного соку.

Свіжовичавлені соки: шкода і протипоказання

З огляду на велику концентрацію в соках вітамінів, мінералів, фруктози і кислот, їх шкідливо вживати у великій кількості. Тому думати, чим більше соку я п’ю, тим здоровіше буду, – велика помилка. Максимальна кількість вжитого фрешу не повинно перевищувати двох склянок на день. Надмірне вживання соків, насичених фруктозою, може привести до ожиріння, порушення цукрового балансу в крові, фрешів з підвищеною кислотністю – до пошкодження слизової шлунка, загострення гастриту, руйнування зубної емалі.

При наявності деяких захворювань і станів організму вживання свіжих соків може бути протипоказано. Так, майже всі фреші, крім гарбузового, протипоказані при:

  • виразкових захворюваннях;
  • панкреатиті;
  • загостренні гастриту;
  • проносі.

При цукровому діабеті вживання солодких соків не повинно перевищувати однієї склянки в день. Крім того, при холециститі протипоказаний томатний сік, при захворюванні нирок – буряковий, при цукровому діабеті, запаленні легенів, метеоризмі – виноградний.

Свіжовичавлені соки є найціннішим джерелом вітамінів і корисних речовин. Однак користь вони принесуть тільки при правильному застосуванні. Тому дуже важливо знати, як вживати свіжовичавлений сік. Перед питтям фрешу необхідно впевнитись у відсутності протипоказань.

Схожі статті:

Як правильно пити свіжовичавлені соки. Як краще і як часто можна пити свіжовичавлені соки.

Сік – це напій, який багато п’ють з дитинства! Людям подобається пити соки. Ці напої, створені зі свіжих плодів рослин, бувають солодкими, кислими, кисло-солодкими. Смак залежить від ягід і фруктів, з яких зроблений напій. Бувають соки овочеві. Ці соки вже люблять не всі, а в основному цінителі. По крайней мере, це не для ласунів! Але чи всі знають, як правильно пити і скільки можна випити свіжовичавленого соку в день?

Так, тут варто підкреслити, що говорити має сенс тільки про свіжовичавлених соках. Справа в тому, що магазинний продукт, який продається під виглядом аналізованого варіанта, вкрай рідко насправді є таким. Найчастіше це соковмісні суміш або просто солодкий напій з цукром, лимонною кислотою і барвником, ідентичним натуральному. Про ці «соках» міркувати не будемо. Нехай їх п’ють ті, хто готовий це робити на свій страх і ризик. А цю статтю присвятимо свіжовичавленим сокам.

Як правильно пити свіжовичавлені соки

Перш ніж дати відповідь на це питання, розберемося, а в чому взагалі полягає користь свіжих соків? Справа в тому, що мало хто розуміє, що при вичавці соку з овочів і фруктів, ми вивільняє більшу кількість корисних речовин з цих плодів, ніж ми зможемо їх отримати, поїдаючи ці рослинні продукти. Наш організм влаштований так, що ми не здатні прийняти всю користь овочів і фруктів в повній мірі. Однак сік цю проблему вирішує. Такий напій засвоюється повністю.

Організм людини з соком отримує майже весь обсяг вітамінів, що містяться в ягодах, овочах і фруктах, з яких зроблений напій. Тому можна зробити висновок, що пити свіжі соки дуже корисно! І, якщо цього хочеться, неодмінно варто. Але потрібно розуміти: чим м’якше фрукт або ягода, тим менше необхідності вичавлювати з цього плоду сік. Дуже соковиті плоди здебільшого складаються з соку, який доповнений лише харчовими волокнами, клітковиною. Однак, якщо дуже вже хочеться кавунового або апельсинового соку, то чому ні? Шкоди не буде точно.

Інша розмова про овочі. З них варто робити соки, бажаючи отримати максимум користі. Вся справа в тому, що овочева клітковина міцно замикає соки, а в людському організмі не виробляються ферменти, здатні допомогти в отриманні рідкої складової з цієї категорії плодів. Виходить, що, поїдаючи овочі, ми насичуємо організм лише тими соками, які здобули в процесі пережовування. Все інше пройде через травний тракт і не віддасть нашому тілу всієї користі.

Говорячи про те, як правильно пити свіжовичавлені соки, перш за все треба вказати, що пити такі напої потрібно тільки в свіжому вигляді! Ніколи не варто запасатися соками про запас. Це і марно, і в якомусь сенсі шкідливо. Тому пити соки правильно так: вичавили сік і випили його. Максимальний термін зберігання – 2 години. Потім вже все – напій не можна вважати свіжим.

Коли краще пити свіжовичавлений сік

Строгих меж часу для вживання свіжих соків не існує. Всі організми різні! Кому-то правильніше буде випити сік вранці, а хтось отримає максимум задоволення і користі, випитої склянки напою в обід. Не забороняється пити соки ввечері. Втім, пийте їх хоч цілий день, якщо так хочеться! При цьому потрібно враховувати індивідуальні потреби і переносимість. Якщо сік з якогось фрукта і овоча надає на ваш кишечник послаблюючу дію, звичайно, не варто його пити перед роботою або походом на якийсь захід. Якщо сік бадьорить і освіжає, можна випити стаканчик серед спекотного дня. Чому ні? Так що пити свіжовичавлені соки потрібно тоді, коли вам цього хочеться і коли ви вважаєте це зручним.

Як часто можна пити свіжовичавлені соки

На цю тему не вщухають суперечки. Хтось каже, що свіжий сік шкідливий і небезпечний у великих кількостях. Інші кажуть, що сік потрібно пити щодня, але не більше 100 грамів на день. І ті й інші, на нашу думку, не мають рації. Натуральний свіжий сік не може бути шкідливим для людини! Виняток – наявність протипоказань або індивідуальна непереносимість вихідного продукту. А так соки можна пити досить часто. Рамок немає. Єдине – пити потрібно тоді, коли хочеться. Не варто себе змушувати в спробі наздогнати здоров’ям.

Існують загальні рекомендації і опис користі продуктів. Але, відштовхуючись від них, можна лише отримати необхідну інформацію. Зовсім не означає, що неодмінно треба пити томатний сік людині, яка бажає зміцнити імунну систему або вилікуватися від якоїсь хвороби. Важливо прислухатися до свого організму! Якщо вам хочеться сьогодні соку з брокколі і селери, по можливості зробіть такий напій і насолодитеся їм. Якщо вам захотілося такий же напій і на інший день – будь ласка! Але якщо сьогодні ви випили сік з яблука і моркви, а через день вже не хочете пити таке, то і не потрібно!

Скільки можна пити свіжовичавленого соку в день

В продовження попереднього питання виникає наступне: скільки свіжовичавленого соку можна пити в день? Відповідь проста як ніколи! Пити можна стільки, скільки дійсно хочеться, не більше і не менше. Людський організм так влаштований, що легко розпізнає потреби і завжди сигналить про них. Якщо вам раптом дуже захотілося свіжого соку з апельсина і черешні, значить, вашому тілу потрібні вітаміни і біоактивні речовини, що містяться в цьому напої. Випийте стільки, скільки хочеться, і не пийте, якщо вже не хочете. Ця арифметика проста!

Коли організм отримав необхідну, він подає сигнал про те, що більше йому це не потрібно. Ви можете налити собі стаканчик улюбленого соку з брокколі і селери, але відчути відторгнення вже після двох ковтків. Значить, вам достатньо. І не варто пити сік через силу! Ніякої користі ваше тіло не отримає, якщо його проти волі намагатися наситити якимись корисними речовинами. Слід запам’ятати, що випити свіжих соків в день, можна стільки, скільки ви хочете! Якщо вам зовсім не хочеться соку – не біда! Швидше за все, з вами все в порядку, просто на даний момент вам нічого з того, що міститься в натуральних овочевих і фруктових соках, не потрібно.

Як правильно пити овочеві свіжовичавлені соки

Повернемося до овочів. Наш організм не здатний переробляти овочі в повній мірі, і тому він не отримує корисні речовини при поїданні таких плодів в потрібному обсязі. Значить, пити сік з овочів вкрай бажано! Але як правильно готувати і пити свіжовичавлені соки з овочів? Основний секрет соку: він повинен бути свіжим і зробленим зі свіжих плодів. Принцип виготовлення напою не настільки важливе. Головне, щоб за допомогою обраного кухонного агрегату ви змогли відокремити рідку складову від макухи. Бувають варіанти приготування соку, при яких в рідку складову потрапляє невелика кількість зруйнованої клітковини. Це не страшно! Такий овочевий сік цілком можна пити. Клітковина послужить свою службу травній системі, а зокрема, кишечнику. Хороші і сильно очищені від твердої складової овочеві соки. Пити їх дуже приємно і смачно. Багато можна назвати освіжаючими, що бадьорять.

Хтось робить сік з одного виду овочів, а деякі люблять поєднувати. Можна і так і сяк! Якщо є бажання випити сік з моркви і яблука – чому ні? Хочеться соку з селери і шпинату? Теж, будь ласка! Будь-які корисні поєднання допустимі, якщо хочеться.

А чи є щось, чого робити з овочевими соками можна? Звісно! Ось список тих дій, які можуть зіпсувати сік:

  • Не потрібно додавати в овочеві соки ні цукор, ні сіль. Не потрібні в цьому напої спеції. Нехай це буде просто сік! Повірте, томатний сік можна і потрібно пити без солі. Сік з топінамбура не потребує підсолоджувачах. І вже точно не треба сипати цукор і корицю в сік з моркви, яблук, гарбуза або буряка.
  • Гріти, варити і піддавати будь-термічній обробці овочеві (будь-які) соки категорично не можна! Коли ви варите плоди з водою, це вже компот, бульйон, узвар, але це не є соком. Тільки віджим! Це єдиний спосіб отримання смачного, свіжого соку.
  • Соки можна консервувати. Те, що вийде в результаті процесу консервації, вже не буде свіжовичавленим, та й соком ми його не назвемо.
  • Спеції, пряні трави – гарне доповнення до напоїв! Але не для соків. Овочевий сік смачний сам по собі. Якщо ви додали в сік прянощі, рослинне масло, спеції і щось подібне, ви приготували якийсь напій, може бути, суп. Можливо, він смачний і навіть корисний, але мова вже не йде про сік.
  • Заморожувати шматочки овочів можна, але сік не варто. Не те щоб від заморозки псувалися властивості . Вони, безсумнівно, знизяться, але не зникнуть. Однак зрозуміти, для чого взагалі може знадобитися так чинити зі свіжовичавленим соком, досить складно.
  • Не треба овочевий сік готувати про запас, а потім зберігати його навіть самим надійним способом. Через 2 години напій втрачає смак, змінює аромат, в ньому знижуються корисні властивості. При неправильному зберіганні продукт може стати небезпечним для вживання. Як мінімум можна заробити розлад кишечника, максимум – отруєння!

Часто запитують: чи можна пити свіжовичавлений сік, розбавляючи його водою? В принципі, можна, якщо саме в такий варіації цей напій вами сприймається краще. Вода не може нашкодити смаку, не вб’є корисні властивості і не забариться засвоюваність. Чому б і ні!? Але це тільки для тих випадків, коли людині дійсно подобається пити розведений овочевий сік.

Соки – цілюща рідина!

Хочеться підсумувати, що сік – це смачно, корисно, правильно! Пити соків можна стільки, скільки хочеться, коли хочеться і в тих варіаціях поєднань, яких хочеться. Головне правило – сік повинен бути свіжовичавленим, без добавок і підсилювачів смаку. Сік відмінно засвоюється організмом і не дає майже ніякого навантаження на травну систему. Основна користь такого напою криється в тому, що з соку ми отримуємо більшу кількість необхідних речовин, ніж при вживанні фруктів, овочів, ягід в натуральному вигляді.

Бажаємо вам здоров’я! Пийте свіжовичавлені напої і насолоджуйтеся соками, які дарує нам сама природа.

Про автора

admin administrator