Який розмір риби мінтай

Авторadmin

Який розмір риби мінтай

Як смачно запекти минтая в духовці – рецепти апетитної рибки

Приготовлена у такий спосіб риба виходить смачною, ситною й поживною.

Минтай – доступна морська риба практично без дрібних кісток. За своїм складом вона належить до дієтичних страв. Після запікання в духовці така риба виходить смачною, ситною та поживною.

Минтай, запечений у фользі в духовці

  • Минтай – 400 г
  • Вершкове масло – 50 г
  • Сіль – 0,5 десерт. л.
  • Перець чорний мелений – 25 ч. л.
  • Спеції сухі – за смаком

Минтай перед приготування розморозити, залишивши у воді за кімнатної температури. Рибу можна готувати цілою або порізати на шматочки – за бажанням.

Читайте також Неймовірно смачні вергуни: як приготувати хрусткі й пишні смаколики Увімкнути розігріватися духовку до 190°С. Розморожену рибу помити проточною холодною водою. Відрізати у риби плавники і хвіст, випатрати й зняти чорні плівки. Якщо риба з головою, то за бажанням її можна відрізати. Взяти фольгу, викласти на неї минтай.

Сухі спеції, сіль та чорний мелений перець змішати й натерти ними рибу з усіх боків. Вершкове масло порізати на маленькі шматочки і викласти рівномірно на кожну рибу.

Минтай загорнути фольгою, відправити форму з рибою у попередньо розігріту духовку на 15-25 хвилин. Час приготування буде варіюватися, залежно від потужності духовки та розміру обраної риби. Аби отримати рум’яну рибу, через 15-20 хвилин розгорнути фольгу й запікати так її ще 5 хвилин відкритої в духовці.

Рибу можна подавати прямо у фользі, а можна витягти її з фольги й викласти на блюдо. Перед подачею минтай можна посипати рубаною свіжою зеленню кропу.

Запечений минтай у сметанному соусі

  • Минтай (тушка) – 750 г
  • Ріпчаста цибуля – 230 г
  • Майонез – 120 г
  • Сметана (10-15%) – 120 г
  • Гірчиця – 1,5 ч. л.
  • Сир – 90 г
  • Рослинна олія – для змащування форми

Нарізати філе минтая на порційні шматочки. Посолити, поперчити, скропити соком лимона й акуратно перемішати.

Цибулю нарізати півкільцями і викласти у форму, злегка змащену олією.

Для соусу змішати майонез, сметану та гірчицю.

Кожен шматочок минтая вмочити у соус і викласти у форму. Решту соусу вилити на рибу та покласти її в холодильник на 60 хвилин для маринування.

Відправити форму в заздалегідь розігріту до 200°С духовку й запікати впродовж 15 хвилин. Потім посипати сиром, натертим на великій тертці. Знову покласти минтая в духовку на 7-10 хвилин.

Минтай з овочами в духовці

  • Минтай – 2 шт. (філе розморожене)
  • Помідор – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Приправа – за смаком
  • Оливкова олія – 1 ст. л.
  • Паприка червона – 1 ч. л.

Помити та почистити всі овочі. Нарізати помідори, перець і цибулю великими шматочками.

Читайте також Соковита шинка зі свинини: як приготувати апетитну закуску Скласти овочі на деко. Посолити і поперчити, додати приправу за смаком. Зверху полити оливковою олією. Запікати їх у розігрітій духовці до готовності. При цьому постійно перемішувати і стежити за овочами.

Зробити надрізи з одного боку кожного шматка філе. Натерти рибу сумішшю солі, перцю та паприки. Покласти одне філе на інше, щоб краще просочилися спеціями.

Викласти зверху на запечені овочі філе минтая і відправити у духовку на 5 хвилин. Потім перевернути філе й повернути в духовку ще на 2-3 хвилини.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

Минтай: чим корисна дана риба і як правильно її готувати

Риба — дуже важлива складова нашого раціону. У ній містяться кальцій, фосфор, корисні жирні кислоти, особливо в морській рибі. Дієтологи рекомендують їсти рибу не менше одного разу на тиждень, а краще збільшувати споживання до двох разів, інформує Ukr.Media.

На жаль, часто споживача відлякують високі ціни на рибну продукцію і невміння її готувати: рибу пересушують, пересмажують, в результаті чого вона стає дуже сухою і позбавленою смаку.

Є види риби, які не дуже дорогі в магазинах. Це не лосось і осетрина, а, наприклад, деякі види тріскових. Пропонуємо звернути увагу на скромний минтай. Його зазвичай вважають другосортною рибою через сухувате м’ясо. Але при цьому минтай дуже корисний і не поступиться своєю дорогою родичці — трісці. Минтай — відмінне джерело омега-3 жирних кислот. При цьому маленька рибка відноситься до маложирних і низькокалорійних: всього 72 Ккал на 100 грамів.

У минтаї досить багато йоду і хрому. Йод важливий для щитоподібної залози, а хром бере участь в регуляції ліпідного і вуглеводного обміну, через що минтай дуже корисний людям, що страждають цукровим діабетом.

У рибі міститься досить багато вітамінів групи B, є вітамін B12, який дуже потрібен тим, хто відмовляється від м’яса.

Є в невеликій рибці кобальт, причому відразу 150% добової норми в 100 грамах. Цей мікроелемент потрібен для регуляції обмінних процесів в організмі, допомагає засвоюватися залізу, важливому для згортання крові.

Як вибрати

Якщо йдеться про тушки, то вони зазвичай продаються без голови. Також можна побачити в магазинах брикети філе минтая.

Тушки варто вибирати без пошкоджень шкури, без темних плям. Шкіра повинна бути рівна, світла, приваблива. А зріз голови — білий, без сірих плям, які свідчать про неправильне зберігання риби і її позапланове розморожування.

Звичайно, не повинно бути на рибі льодової глазурі, великої кількості снігу.

Не повинно бути глазурі і на філе.

У випадку з філе ми не можемо орієнтуватися на зовнішній вигляд рибки, дивитися на її шкіру, але тоді потрібно звернути увагу на колір м’яса — воно повинне бути білим, без жовтих, рожевих і дуже темних вкраплень. Сіруваті плями можуть бути, якщо це порційне філе.

Перед приготуванням минтай потрібно розморозити. Робити це потрібно повільно, переклавши продукт в холодильну камеру не менше ніж за добу до початку готування.

Як готувати

Найкраще запікати, тушкувати або смажити в клярі. Причому смажити потрібно дуже швидко, щоб рибка не встигла віддати сковороді всю соковитість, яка в ній є. Також краще вмочати рибу в кляр, суміш яєць і борошна, щоб утримати в ній соковитість.

Смажити можна як цілу рибу, так і філе.

А ось тушкувати найкраще цілу рибу, так вона буде більш ніжна і соковита. Соуси додадуть смак і ніжність, зроблять страву більш виграшною.

До минтаю можна додати моркву, цибулю, редьку, зробити його в томатному або вершковому соусі.

Риба мінтай – користь, шкода і рецепти найсмачніших страв

Риба мінтай – продукт з високою харчовою цінністю. У ста грамах філе міститься всього сімдесят калорій, шістнадцять грамів білка і всього один грам жиру. Це робить минтай незамінним як у дієтичному, так і в повсякденному харчуванні кожної людини.

Зміст матеріалу

  • Що за риба трісковий минтай?
  • Чим корисна риба минтай?
  • Як приготувати рибу минтай?
  • Риба минтай під маринадом – класичний рецепт
  • Суп з риби минтай
  • Салат з вареною рибою минтай
  • Як приготувати котлети з риби минтай?
  • Риба минтай у духовці з овочами
  • Як приготувати рибу минтай у лаваші?
  • Риба минтай на пару
  • Рецепт риби минтай у духовці з картоплею
  • Пиріг з рибою минтай – рецепт
  • Заливна риба з желатином з минта

Що за риба трісковий минтай?

Те, де водиться риба минтай, свідчить про її виняткову натуральність. Живе цінний різновид тільки в диких умовах, в океані. Харчується дрібнішими рибами, планктоном. Її не розводять на спеціальних фермах, чиїх мешканців годують переважно штучною їжею. Вилов виробляють в:

Чим корисна риба минтай?

Риба мінтай, користь і шкода якої давно досліджені, рекомендована до вживання дітям, починаючи з восьмимісячного віку, і всім дорослим, які не мають алергії на морепродукти. Частіше в свій раціон її слід включати спортсменам, вагітним жінкам і людям, що сидять на дієті. У мінтаї містяться:

  • вітаміни групи В, фолієва кислота, фосфор, калій, кальцій, фтор необхідні для підтримки нормальної життєдіяльності людського організму;
  • вітамін РР, що знижує холестерин, покращує метаболізм жирів, допомагає синтезу еритроцитів і гемоглобіну;
  • вітаміни А і С, потрібні для відновлювальних процесів;
  • йод, незамінний для профілактики захворювань щитовидної залози;
  • залізо, цинк, магній, сірка, чий високий вміст сприяє нормальній роботі захисних сил організму та травної системи.

Як приготувати рибу минтай?

Страви з риби минтай рекомендується готувати з тушок, філе або брикетів сухої заморозки. Вони зберігаються при температурі не нижче -30 ° С, тому зберігають всі корисні властивості, а їх смакові якості ніяк не порушуються. Розморожування слід проводити в холодильнику або в прохолодній воді, але в такому випадку тушку треба герметично запакувати, щоб не стикалася з водою безпосередньо. Відтаявшу рибу можна:

  • підсмажити;
  • загасити;
  • відварити;
  • приготувати на пару;
  • запекти;
  • комбінувати з різними овочами.

Риба минтай під маринадом – класичний рецепт

Тушкована риба минтай зі смачним овочевим маринадом – улюблене багатьма кушання, яке ніколи не набридає. Воно чудово смакує в гарячому вигляді, але ще краще стає після охолодження. Для готування підійдуть як шматочки з кістками, так і філе. Приготування рекомендується здійснювати в казані або товстостінному посудині.

  • минтай – 1,5 кг;
  • цибуля, морква – 900 г;
  • томатна паста – 130 г;
  • борошно – 100 г;
  • гаряча вода – 800 мл;
  • рослинна олія – 100 мл;
  • запашний, чорний перець – 4 горошини;
  • лавровий лист – 2 шт.
  • Риба минтай ріжеться шматочками до 2 см товщиною.
  • Потім її присалюють, обвалюють у борошні.
  • Оскаржують з обох сторін по 4 хв., прибирають.
  • У тій же олії обсмажують півкільця цибулі і крупно терту моркву.
  • Викладають на дно казана горошини перцю і лавровий листок.
  • Укладають рибу і повторюють шари, уклавши останнім овочі.
  • Кладуть лавровий лист, вливають пасту, розведену у воді.
  • Гасять 40 хв. на тихому полум ‘ї.

Суп з риби минтай

Сама по собі відварена риба минтай сподобається далеко не кожному. Однак, варто приготувати з нею суп, як все сімейство тут же збереться за обіднім столом. Апетит миттєво пробуджує привабливий аромат, який з ‘являється завдяки вдалому поєднанню продуктів. За бажанням можна додати улюблені трави або спеції.

  • мінтай – 1 тушка;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква, цибуля, болгарський перець – 1 шт.;
  • вода – 2 л;
  • олія – 2 ст. ложки;
  • рис – 1 ст. ложка;
  • укроп – упучка.
  • Приготування риби минтай для супу починають з розділювання тушки.
  • Хвіст з головою опускають у воду і доводять до вскипання.
  • Проціжують рідину і повторно її кип ‘ятять.
  • Кидають кубики картоплі, промиту крупу, варять 10 хв.
  • Кладуть шматочки тушки, розділеної на філе.
  • Проварюють 10 хв., додають підсмажування з тертої моркви, кубиків цибулі та перцю.
  • Готують ще 7 хв., посипають зеленню і дають настоятися 20 хв.

Салат з вареною рибою минтай

Варена риба минтай не менш прекрасно смакує і в різноманітних салатах. Метод приготування одного з них запропоновано нижче. Для його здійснення знадобиться мінімальний продуктовий набір, на який не доведеться витрачати занадто багато грошей. Салат хоч і бюджетний, але запаморочливо смачний!

  • мінтай – 500 г;
  • молоко – 400 мл;
  • морква, цибуля – 2 шт.;
  • майонез – 3 ст. ложки;
  • олія – 1 ст. ложка;
  • укроп – 1/3 пучка.
  • Риба мінтай ріжеться на стейки, вариться 20 хв. в молоці.
  • Потім її присалюють і остужають прямо в молоці.
  • Відокремлюють від шкіри і кісток, ріжуть дрібними шматочками.
  • Моркву варять у мундирі до м ‘якості, крупно натирають.
  • Цибулю обжарюють до золотистості.
  • Формують шари: риба, морква, цибуля, роблячи прошарки з майонезу.
  • Присипають зеленню і дають настоятися 30 хв.

Як приготувати котлети з риби минтай?

Відмінно виходять котлети з риби минтай. Важливо надати фаршу правильну консистенцію. Тушки після миття обов ‘язково обсушують. Для подрібнення встановлюють решітку з найменшими отворами. Якщо вимішаний склад все ж вийшов водянистим, то додають трохи пшеничного борошна.

  • філе мінтая – 500 г;
  • картопля, яйця – 1 шт.;
  • петрушка, кріп – 1/3 пучка.
  • Філейки двічі пропускають через м ‘ясорубку.
  • Аналогічним способом подрібнюють крохмалисті клуби.
  • Заготовки з ‘єднують з подрібненою зеленню, яйцем.
  • Присалюють, перчать і смажать на помірному полум ‘ї по 5 хв. з кожного боку.

Риба минтай у духовці з овочами

Другі страви з риби минтай можна готувати в духовій шафі. Неймовірно апетитним виходить яство, приготування якого описано нижче. Спочатку овочі запікаються окремо, оскільки якщо відразу ж покласти до них рибу, то ніжне філе може згоріти, а інші компоненти так і залишаться сирими.

  • філе мінтая – 600 г;
  • кабачки – 300 г;
  • помідори – 250 г;
  • болгарський перець – 150 г;
  • цибуля – 100 г;
  • рослинна олія – 40 мл;
  • лимон – ^ шт.;
  • прованські трави – до смаку.
  • Дольки помідор, півкільця цибулі, четвертинки кілець кабачка, перець соломкою поливають маслом, присипають травами і печуть при 200 ° С 20 хв.
  • Філе натирають сіллю, збризкують соком цитруса.
  • Викладають цілком поверх припечених овочів, печуть ще 10 хв.
  • мінтай – 500 г;
  • сметана – 200 г;
  • часник – 3 зубки;
  • Тушки ріжуть шматочками, обвалюють у борошні, обсмажують до золотистості.

Пікантна риба хе з мінта привнесе східні ноти в звичний раціон. Для готування слід використовувати вже очищені від кісток філейки. Нарізати їх краще дрібними шматочками, щоб вони якомога швидше промаринувалися. Масло обов ‘язково прогрівається. Воно має бути рафінованим і без запаху.

  • філе мінтая – 800 г;
  • корейська морква – 100 г;
  • оцтова есенція – 10 мл;
  • цибуля – 80 г;
  • часник – 3 зубки;
  • соняшникова олія – 2 ст. ложки;
  • червоний мелений перець, соєвий соус – 2 ч. ложки;
  • коріандр – 1 год. ложка;
  • свіжа кінза – 1/3 пучка.
  • Філейки ріжуть шматочками, заливають есенцією.
  • Перемішують з півкільцями цибулі, давленим часником, рубаною зеленню, прогрітим маслом та іншими компонентами.
  • Риба по-корейськи минтай охолоджується 2 год.

Як приготувати рибу минтай у лаваші?

Риба минтай в лаваші подається як основна страва або ж як закуска. Продукти викладаються на лист шарами в один ряд. Щоб філейки швидко пропеклися і знайшли більш виразний смак, їх треба маринувати не менше п ‘ятнадцяти хвилин. Соус жаліти не варто. Так конверти будуть хрусткими зовні і соковитими всередині.

  • філе мінтая – 300 г;
  • сметана, майонез – 100 г;
  • сік лимона – 30 мл;
  • помідори – 2 шт.;
  • олія – 1 ст. ложка;
  • лаваш – 1 аркуш.
  • Філе присалюють, перчат, збризкують соком цитрусу, залишають на 15 хв.
  • Лист ділять навпіл, на кожну частину в ряд кладуть цибулеві кільця, а зверху шматок філе.
  • Змащують сметаною, змішаною з майонезом.

Риба минтай на пару

Риба минтай на пару в мультиварці – ідеальна обід або вечеря для всіх, хто з тих чи інших причин дотримується дієтичного харчування. Також яство чудово впишеться в дитячий раціон, якщо готувати його без спецій. Паралельно можна приготувати овочі, які стануть відмінним доповненням до легкої трапези.

  • Тушки ріжуть шматочками 3 см товщиною.
  • Перемішують з сіллю і коріандром.
  • Викладають на ґрати, прикриті гілочками і парасольками свіжої зелені.
  • Готують на режимі “На пару” 25 хв.

Рецепт риби минтай у духовці з картоплею

Любителям яств поситніше сподобається риба минтай у духовці з картоплею. Для готування допустимо використовувати не тільки філе, а й шматочки тушки з кістками. Але в такому випадку доведеться їсти з обережністю, на ходу позбавляючись від кісточок. Якщо під рукою не виявилося майонезу, то змастити верхівку можна жирною сметаною.

  • філе мінтая – 500 г;
  • твердий сир – 50 г;
  • картопля – 10 шт.;
  • цибуля, морква, помідор – 1 шт.;
  • майонез.
  • У глибокий жаропрочний посуд розподіляють четвертинки тонких гуртків картоплі.
  • Укладають шматки філійок, обвалені в солі та перці.
  • Покривають підсмаженням з тертої моркви і кубиків цибулі.
  • Кладуть півкола помідор, щедро змащують майонезом, присипають тертим сиром.
  • Риба минтай в духовці запікається 40 хв. при 180 ° С з фольгою і ще 15 хв. без неї.

Пиріг з рибою минтай – рецепт

Рідних і близьких однозначно порадує свіжоспечений пиріг з рибою мінтай. М ‘яка випічка чудово смакує вприкуску з різними супами і навіть з чашечкою солодкого чаю. Цей різновид риби не має яскраво вираженого запаху, тому шматочок пирога можна спокійно брати з собою на роботу або навчання в якості перекусу.

  • філе мінтая – 500 г;
  • вершкове масло – 180 г;
  • тепле молоко – 250 мл;
  • майонез – 2 ст. ложки;
  • Втручають шматочки розтрощеного масла, борошно.
  • Викладають поверх шматочки присоленого філе.
  • Змащують майонезом, накривають другою частиною борошняної маси.

Заливна риба з желатином з минта

Цей рецепт приготування риби минтай виручить господарок, які ламають голову над тим, чим би здивувати гостей за святковим столом. Прекрасне заливне розметуть за кілька хвилин! За бажанням кріп можна замінити або доповнити іншою зеленню. Щоб яство схопилося загусник треба засипати в добре прогрітий бульйон.

  • мінтай – 500 г;
  • морква – 100 г;
  • желатин – 25 г;
  • вода – 1 л;
  • чорний перець – 3 горошини;
  • цибуля – 1 шт.;
  • кріп – 1 пучок.
  • Шматочки тушки заливають водою і доводять до закипання.
  • Додають цибулину та гуртки моркви, варять 5 хв.
  • Присалюють, кидають горошини і готують ще 10 мін.
  • Рибну м ‘якоть відокремлюють від кісток, викладають разом з морквою і гілочками зелені в піали.
  • Рідину проціжують, втручають желатин до розчинення кристаликів, виливають у піалу.
  • Риба заливна минтай охолоджується до повного застигання.

Про автора

admin administrator