Шлунок – резервуар із гладкої м'язової тканини, в якому відбувається часткове розщеплення і розрідження їжі та її поступове просування в тонку кишку. Розрідження досягається за рахунок шлункового соку та сильного механічного подрібнення їжі. Шлунок дорослої людини зазвичай може вмістити 1,5 літра харчової маси.
Більша його частина знаходиться в лівому підребер'ї (близько 3/4 всієї поверхні), менша — в епігастральній ділянці. Розміри шлунка значно відрізняються залежно від дієтичних уподобань людини. Тому його об'єм варіює від 1 до 5 л. Довжина шлунка при середньому наповненні становить близько 21–25 см.
Шлунок (gaster) Розташований у лівій частині черевної порожнини під діафрагмою; об'єм у дорослої людини – близько 2 л, може збільшуватися до 5 л; стінка складається із: серозної оболонки, трьох шарів непосмугованих м'язів, підслизової та слизової оболонок.
Харчова моторика шлунка — складний фізіологічний процес скорочення шлункових м'язів. Місткість шлунка людини становить близько 3 л, унаслідок чого він виконує функцію депо вжитої їжі.
Він має вигляд вигнутого мішка. Його ємність у дорослої людини в нормі становить 2-3 літри. Але, якщо людина звикла споживати велику кількість їжі та рідини, об'єм шлунка може збільшуватися до 5 літрів.
Розташоване нижче діафрагми, вище і зліва від кардії, є куполоподібним очним дном. Нижче очного дна знаходиться тіло, основна частина шлунка.
У більшості ссавців залози шлунка диференційовані. У людини шлунок міститься у верхньому відділі черевної порожнини між стравоходом і дванадцятипалою кишкою.
Про автора