Якого кольору хрін

Авторadmin

Якого кольору хрін

Домашній хрін

Готовий, тертий та приправлений хрін – є традиційним додатком до м’яс. Скільки себе пам’ятаю, не було ні Різдвяного ні Великоднього столу без баночки пекучого хрону. Для мене, така баночка білого чи червоного хрону – це просто квінтесенція свят! Особливо це стосується Великодня!

На українському Великодньому святковому столі, завжди панують домашні ковбаси, шинки, печені м’яса. І хрін – це один з найкращих додатків до них. Крім того, хрін – це давній символ покути на святковому столі. Покути за людські гріхи. Тому він займає таке важливе місце!

Дивіться відео-рецепт приготування домашнього хрону:

За традицією, на Великдень не можна було навіть вогонь запалювати. Гріх було будь-що робити й усе готувалось завчасно. І тому, на столі в основному були холодні страви. Гарячим лиш було те, що з вечора попереднього дня, ставилось до гарячої печі й жар печі дотримав страву гарячою й до ранку. Найпам’ятніша страва – це змішана м’ясна печеня моєї бабусі. Це було м’ясо різних видів, просто посолене, часом трішки підперчене, складене в баняк та відправлене до гарячої печі. Воно ніжно томилось усю ніч, і діставалось до Великоднього сніданку, коли всі ми повертались з церкви, після освячення кошиків з їжею та пасками, під ранок. Хоч страва проста, але смак її особливий! І без хрону було просто ніяк! Їли м’ясо з хроном навіть діти.

Нема вже бабусі, печі теж нема. Лишились лише смачні спогади! І тепер, моя мама готує подібне м’ясо, з тією різницею, що в сучасній духовці. Звичайно ж, це не те саме, але головне атмосфера яка панує навколо! Близькі люди за столом! Святковий настрій та відчуття вдячності за всі життєві благословіння!

Щодо приготування домашнього хрону, то рецептів є безліч. Це мій улюблений спосіб приготування.

Запарювання хроном окропом, надає йому потрібної консистенції. Він одразу м’якне і робиться ніжнішим, але не менш гострим. Попереджаю, якщо терти хрін ще більш менш терпимо (через випари, що подразнюють очі та ніс), то додавання окропу до хрону, не для слабких! Одразу прочищає як ніс, так і очі та горло! Просто робіть це при відкритому вікні та стримайте не на довго подих. Навіть як трішки пощіпає, – це лиш на користь!

І обов’язково натирайте хрін на тертці! Не подрібнюйте його в чаші блендера! Консистенція зовсім не та буде! А щоб натирати хрін було легше, його можна попередньо заморозити та натирати не розморожуючи. Менше різких випарів буде і швидше буде натиратись. Цим секретом поділилась зі мною одна бабуся на ринку, що продавала хрін.

Решта інгредієнтів, виключно для смаку! Так само, до смаку, можна додати сік з квашених буряків і тоді це вже буде червоний хрін (хоч насправді він малинового кольору, але так його називають). Але тоді не потрібно додавати лимонний сік. Ще можна додати невелику кількість дрібно тертих яблук до смаку. Хоч я особисто, найбільше люблю саме такий, білий хрін.

Його можна додавати у страви, до деяких супів на сметані чи невелику кількість до картопляного пюре. Також, готувати на його основі різноманітні соуси, тощо.

Приблизно 200 мл

Інгредієнти

  • 100 грам свіжого кореню хрону
  • 3 ст.л. окропу
  • 2 ст.л. вершків або сметани
  • Сік 1/4 лимону
  • 1/2 ст.л. цукру
  • 1/2 ч.л. солі

1) Хрін дрібно натерти на тертці й помістити в глибоку миску.

2) Додати окріп і швидко перемішати. Додати решту інгредієнтів і ще раз все ретельно перемішати.

3) Розкласти готовий хрін по стерилізованих баночках та зберігати в холодильнику.

Використовувати за призначенням.

Хрін: властивості та найкращі рецепти страв з хріном

Хрін — це коренеплід з родини капустяних, батьківщиною якого є Південно-східна Європа. Віддаленими родичами хрону є гірчиця, васабі, броколі, капуста та редька. Коренева частина рослини являє собою видовжений білий плід, що за формою нагадує моркву або корінь петрушки. Хрін культивується та використовується в усьому світі як спеція. І листя і коренева частина рослини мають сильний характерний запах та гострий смак завдяки високому вмісту гірчичної олії.

Хрін в українській кулінарній традиції

Хрін здавна є важливим інгредієнтом української кухні, адже він вільно зростав територією всієї країни задовго до того, як нам стали відомі інші закордонні спеції. Цікавий факт, який допомагає оцінити важливість хріну: українці здавна клали його до великодніх кошиків та обов’язково освячували на рівні з іншими продуктами. Найпростіший спосіб використання хріну як приправи — нарізати свіжий коренеплід тонкими пелюстками та посипати ними м’ясну нарізку, закуски, холодець або ковбаси. Для довшого зберігання та зручного використання, хрін дрібно натирають, змішуючи з олією, сіллю та спеціями до отримання однорідної пасти. Зберігати таку приправу варто у чистій банці або іншому скляному герметичному контейнері. Дуже популярною є намазка та водночас приправа — цвіклі. Готується вона на основі пасти з дрібно натертого хріну, з додаванням відвареного буряка, який, по-перше, своєю солодкістю злегка балансує активну гостроту хрону, а по-друге, надає намазці красивого рожевого кольору. Подавайте цвіклі до м’ясної нарізки, буженини, холодцю, ковбас, запеченої картоплі. Також не можна не згадати хріновуху — традиційний алкогольний напій на основі горілки, настояної на корені хріну.

Ідеї використання хріну на кухні

Хрін може бути інгредієнтом соусів та заправок.Наприклад, додайте трохи натертого хріну до сметани та подавайте такий пікантний соус до запеченої картоплі по-селянськи. Урізноманітьте смак набридлого салату, додавши до заправки трішки натертого хрону. Мілко натертий хрін можна також додати до картопляного пюре для пікантного гарніру. Томатний соус для пасти цілком можна урізноманітнити хріном. Додайте хрін до домашнього хумусу або пасти\пюре з відвареної квасолі.

Харчова цінність хріну

  • 1,18 г білка
  • 0,69 г жирів
  • 3,3 г клітковини
  • 11,3 г вуглеводів
  • 246 мг калії
  • 420 мг натрію
  • 24,9 мг вітаміну С

Калорійність 100 г хріну становить 48 ккал.

Корисні властивості хріну

Про лікувальні властивості хріну здавна ходили легенди, а сучасна наука підтверджує деякі з них.

Має природну антибактеріальну дію. Дослідження показали, що хрін містить антибактеріальний компонент під назвою алілізотіоціанат або гірчична ефірна олія, яка здатна вбивати бактерії та збудники інфекцій.

Може бути корисним при закладеному носі. Високий вміст сірки у складі хріну допомагає очистити гайморові пазухи та вивести слиз.

Прискорює метаболізму. Хрін містить природні хімічні речовини ізотіоціанатами, здатні прискорювати метаболізм.

Входить до групи жовчогінних засобів, оскільки стимулює жовчний міхур вивільняти жовч, що є ключовим аспектом травного процесу.

Правила безпеки по роботі з хріном

Свіжий корінь хріну має по-справжньому потужний аромат, через вміст тієї самої гірчичної олії. Він може подразнювати очі, ніс, горло та шкіру. Деякі особливо чутливі люди можуть навіть відчути запаморочення від специфічного міцного аромату. Тож рекомендуємо нарізати або натирати свіжий корінь хрону у добре провітрюваному приміщенні. А відкриваючи щільно закоркований контейнер не варто одразу вдихати запах.

Про автора

admin administrator