Яйця після варіння стали коричневими

Авторadmin

Яйця після варіння стали коричневими

Як правильно варити і зберігати яйця: основні тонкощі та нюанси

Варені яйця – максимально проста страва. Але тільки на перший погляд, адже щоб приготувати ідеальні варені яйця, треба знати декілька простих, але корисних порад.

Відео дня

Варіння яєць є простим і досить очевидним процесом, але все ж під час приготування можна допустити декілька помилок, які не дозволять досягнути бажаного готового результату. Серед важливих нюансів – температура приготування та навіть спосіб занурення яєць у воду.

Спершу, слід зазначити, що головним критерієм хорошої страви є якісні продукти, тому почати слід з вибору яєць. Свіжі яйця смачніші, тому їх краще використовувати для приготування пашот, омлетів, яєчень, випічки та інших страв, де яйця є одним з базових компонентів. До того ж свіжі яйця краще тримають форму і менш розпливаються.

Проте старіші яйця краще чистяться після варіння, тому для такого способу приготування можна брати яйця, що лежать уже тиждень і більше.

Як правильно варити яйця:

  • Помістіть яйця в каструлю і залийте холодною водою. Саме така послідовність важлива, якщо ви не хочете, щоб шкарлупа тріснула, коли ви покладете яйця в гарячу воду і вони впадуть на дно каструлі. Тому ж і не варто заливати яйця гарячою водою чи окропом, так вони можуть тріснути при різкій зміні температури.
  • Поставте каструлю на максимальний вогонь і доведіть воду до кипіння, після чого зніміть каструлю з вогню та накрийте кришкою. Довго перебуваючи у киплячій воді, яйця проходять хімічну реакцію, через яку жовтки зеленішають. Тому яйцям краще дати настоятись у воді після того, як вона закипить.
  • Після приготування одразу злийте воду з яєць та перекладіть їх у крижану воду, краще додати лід. Це зупинить термічну реакцію, вони припинять готуватись за рахунок накопиченої температури, а шкарлупа легше відходитиме від білка під час чищення.

Скільки хвилин варити яйця?

Час варіння залежить від бажаної консистенції жовтка та розміру яєць:

  • Настоюйте яйця 2−4 хвилини в окропі, якщо хочете рідкі жовтки, білки також будуть досить м’які;
  • Настоюйте яйця 6−8 хвилин, якщо хочете м’які жовтки, але твердий білок;
  • Настоюйте яйця 10−15 хвилин, якщо хочете повністю тверді жовтки з білками.

Як зберігати зварені яйця?

Зварені яйця в шкаралупі можна зберігати в холодильнику до одного тижня. Оболонка запобігатиме тому, щоб варений білок вбирав запахи холодильника.

Почищені зварені круто яйця можна зберігати у герметичному контейнері з вологим паперовим рушником на дні до одного тижня, щодня оновлюючи вологий рушник.

Також яйця радять натирати рослинною олією, щоб продовжити термін зберігання яєць.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!

Важливі нюанси при зберіганні варених яєць: не всі про це знають

Правила зберігання різних продуктів здатні продовжити строк придатності, яйця – не виняток. Важливо пам’ятати, що свіжі яйця в сирому вигляді мають одні вимоги, а продукт після варіння трохи інші. Якщо зберігати варені яйця правильно, то вони довше залишаться смачними та свіжими.

Як пише видання Express, варені яйця можна зберігати в холодильнику протягом декількох днів за правильної температури, хоча, на думку експертів, ви можете продовжити цей час до тижня за допомогою правильних лайфхаків. Про них розповіла вчена Трейсі Брігман – заступниця директора Національного центру домашньої консервації харчових продуктів.

По-перше, яйця слід прибирати в холодильник лише після того, як вони охолонули. Експертка пояснила, що коли гарячі предмети містяться в холодильнику, то можуть нагрівати інші продукти, провокуючи небезпечну температурну зону, де люблять розмножуватися бактерії.

По-друге, якщо ви очищаєте варені яйця, обов’язково зберігайте їх у герметичному місці. У такому вигляді продукт необхідно захищати від впливу повітря, запахів та будь-яких мікроорганізмів. Для продовження терміну придатності можете покласти в контейнер вологий паперовий рушник, щоб яйця не підсихали в холодильнику, “імітуючи” роботу шкаралупи.

По-третє, вчена радить тримати зварені круто яйця в пакеті або контейнері на середній полиці холодильника, де температура “найбільш стабільна”. Залишення яєць при кімнатній температурі навіть на короткий час може негативно вплинути на їх строк придатності. За її словами, приготовані яйця не можна залишати за кімнатної температури більш ніж на дві години.

До речі, заморожувати варені яйця, на відміну сирих, не варто. Після розморожування яєчний білок стане жорстким із водянистою текстурою і буде неїстівним.

Раніше “Телеграф” розповідав, як зберігати яблука хрусткими та свіжими більше місяця. Декілька зрозумілих нюансів дозволять вам насолоджуватися улюбленим фруктом довше.

Про автора

admin administrator