З якими спеціями поєднується розмарин

Авторadmin

З якими спеціями поєднується розмарин

Розмарин – незамінний помічник на кухні

Ароматна трава розмарин родом із Середземномор’я стала застосовуватися у нас ще з шістнадцятого століття. Причому використовували її не стільки в кулінарії, як для лікування безлічі захворювань. Розмаринова олія застосовувалося для поліпшення пам’яті, стимулювання розумової діяльності, поліпшення кровообігу і позбавлення від застоїв у венах (тромбів), а також застосовувалося в якості компонента для косметичних масок, які продовжують молодість, передає Ukr.Media.

Згодом було доведено антисептичну, знеболюючу і бактерицидну дію розмарину, його жовчогінні і тонізуючі властивості.

Розмарин покращує роботу всіх систем організму, стимулює травлення, прискорює обмінні процеси і виводить шлаки. Завдяки цьому при регулярному вживанні розмарину очищається шкіра і поліпшується стан волосся і нігтів. Але ось гіпертонікам і вагітним вживати розмарин потрібно з обережністю, так як він здатний підвищувати артеріальний тиск і володіє тонізуючим ефектом.

Крім володіння цілим рядом цінних властивостей розмарин характеризується прекрасним пряним смаком і божественним ароматом, який здатний перетворити будь-яку страву і успішно використовується з цією метою в кулінарії.

Приправа розмарин – застосування в кулінарії

Розмарин в якості приправи можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в сушеному, а куди, в які страви можна додати і скільки, ми розповімо далі.

Ароматні листочки з хвойними нотками і відтінками камфори часто додають в маринади для нейтралізації специфічного запаху при приготуванні дичини, кролика, баранини, свинини, птиці і додання м’ясу приємних смакових якостей. Щіпка сушеного розмаринових листя помітно змінюють палітру ароматів і смаків в кращу сторону.

Консервуючі властивості розмарину будуть доречні при маринуванні грибів і овочів, а також при квашенні капусти або в інших подібних заготовках. Тут краще використовувати свіжі гілочки приправи, додаючи її в посудину цілком або ж обірвавши з неї голочки, залежно від обсягу заготівлі.

Часто розмарин використовується для ароматизації диму при приготуванні м’яса або овочів на грилі. Його кидають прямо на вугілля або ж обертають гілочками скибочки м’яса або птиці. Існує думка, що розмарин якимось чудодійним чином нейтралізує при цьому шкідливу дію канцерогенів.

Використовувати розмарин можна при приготуванні абсолютно будь-яких м’ясних страв. Його додають не тільки при смаженні м’яса, але і при його варінні, тушкуванні, запіканні і в поєднанні продукту з овочами, грибами та іншими компонентами.

Розмарин чудово поєднується і з іншими спеціями, крім лаврового листа. Ним можна замінити лавровий лист, але використовувати приправу разом з ним не можна, так як смак того й іншого змінюється не в кращу сторону, що значно псує результат при приготуванні страви. Розмарин можна зустріти у складі прованських або італійських трав, а також спеції під назвою «букет гарни».

Не варто також додати розмарин в страву забагато або більше ніж інших спецій. Його смак і аромат досить насичений і може перебити всі інші приправи і зробити страву нудною.

Крім страв з м’яса розмарин чудово поєднується з грибами і яйцями, сиром і овочами, з піцою і пастою. Його можна додати в рагу або салат, соус або суп, значно поліпшивши тим самим смакової результат страви.

Розмарин результативно використовується також для ароматизації спиртних і безалкогольних напоїв і навіть вина, наповнюючи вже наявний букет додатковими відтінками.

Дуже часто приправа використовується для настоювання олії або оцту і отримання запашної основи до заправок в салати.

Розмарин: в які страви додають та поєднання з іншими спеціями

Розмарин можна сміливо назвати універсальною приправою, але через насичений аромат і гіркуватий смак додавати його в страви потрібно дуже акуратно. У кулінарії використовують тільки голчасті частини рослини (листя). Особливо популярна ця спеція в Італії, Греції та Франції.

Розмарин допоможе приготувати соковите і ароматне м’ясо птиці. Для цього готують приправу з сушеного листя цієї рослини, вершкового масла і листя петрушки. Не зайвим буде розмарин в маринадах, супах і овочевих гарнірах.

Він робить пікантними страви з сиром, картоплею, рибою, бараниною. Без нього важко уявити національні страви: італійське фокаччо і грузинське сациві. А в грецькій кухні ця спеція одна з найбільш затребуваних.

За допомогою розмарину можна ароматизувати оцет і оливкову олію, досить в рідину покласти кілька листочків цієї рослини. Спеція зустрічається в спиртних напоях: лікері, пунші, вермуті, грозі.

Однієї щіпки розмарину досить, щоб надати незвичайний аромат випічці, фруктовому желе і іншим десертам. Спеція стане в нагоді і під час приготування страв на решітці або грилі, нею посипають вугілля або роблять з гілочок рослини шампура.

Поєднання розмарину з іншими спеціями

Розмарин має сильний запах, тому високий ризик, що в страві він переб’є аромат інших спецій. Шеф-кухарі радять тим, хто вперше користується цією приправою, додавати її в їжу зовсім небагато, адже вона здатна зробити смак звичної страви невпізнанним.

З розмарином поєднується не так багато спецій, але разом з ним можна додавати майоран, чорний перець, петрушку, ялівець, паприку або чебрець. А щоб приготувати смачний соус для риби або курки, знадобиться розмарин, каперси, лимонна цедра і часник. Але доведеться поекспериментувати, щоб визначити для себе відповідні пропорції цих приправ. До речі, розмарин додають і в прованські трави, він прекрасно поєднується з медом, але може зіпсувати будь-яку страву разом з лавровим листом.

Про автора

admin administrator