За якої температури сушити Іван чай в електросушарці

Авторadmin

За якої температури сушити Іван чай в електросушарці

Зміст:

Діарея, температура, біль у серці, тиск: як лікуватися в умовах війни? Інструкція

Під час війни не всі українці можуть дістатися до лікарні чи навіть зв’язатися з лікарями онлайн.

Та якщо у вас підвищена температура чи тиск, діарея, низький цукор, серцевий біль тощо, певну допомогу ви можете надати собі самостійно.

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що робити з такими симптомами, якщо ви не можете звернутися до медиків.

“МОЗ ніколи не надавало рекомендації до лікування із визначеними препаратами для пацієнтів.

І у мирний час ми точно б цього не робили, але нинішні умови та подекуди ускладнений доступ до медичної допомоги вимагають від нас цього кроку”, – наголошують у відомстві.

Основні правила залишаються незмінними:

❌НЕ призначайте собі самостійно антибіотики;

❌НЕ скасовуйте лікування, яке отримували до цього;

Якщо ви перебуваєте у відносно безпечних регіонах, варто консультуватися з лікарем.

ПІДВИЩЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА

Вживайте багато рідини

Якщо ви у відносній безпеці та є така можливість, починайте з фізичних методів охолодження:

  • розкрити людину;
  • розстібнути одяг;
  • протерти вологою тканиною відкриті ділянки тіла.

Дайте людині жарознижувальні препарати:

дорослим: парацетамол 500 мг до 4 разів на добу або ібупрофен 400 мг до З разів на добу (можна чергувати).

дітям: 10-15 мг/кг маси тіла парацетамолу або ібупрофену в суспензіях (не забудьте збовтати перед застосуванням).

Так само ці препарати можна чергувати.

Пам’ятайте: після вживання жарознижувального температура НЕ обов’язково має збитися до 36,6 °С.

Зниження на 1,0°С вважається позитивною динамікою.

За можливості, проконсультуйтеся з лікарем.

ПІДВИЩЕННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

Якщо немає можливості зв’язатися з лікарем, випийте ліки проти гіпертонії:

Проконтролюйте артеріальний тиск після вживання ліків за допомогою тонометра.

Ви можете застосувати препарат вдруге за 40 хв.

За можливості, проконсультуйтеся з лікарем.

ДІАРЕЯ

Діареєю вважається дефекація рідким калом три і більше разів за добу.

Якщо ви помітили в себе цю ознаку, припиніть споживати солодощі та молочні продукти.

Вживайте каші та затяжне печиво, а також продукти, що містять клітковину.

Якщо діарея зберігається тривалий час, випийте препарати, що поповнюють запас електролітів (солей).

Для цього підходять аптечні препарати, зокрема: “Регідрон”, “Іоніка”, “Ре-соль”, а також мінеральні води на кшталт “Поляна квасова”.

Ці препарати треба розчиняти у великій кількості рідини, більшій за одну склянку, тому уважно читайте інструкцію до кожного препарату.

❌Уникайте вживання лопераміду та інших “протидіарейних” ліків. Ці препарати можна використовувати за крайньої потреби.

Наприклад, дорога без можливості сходити до вбиральні, евакуація і т.д.

Якщо є лихоманка, діарея не проходить кілька днів, відчуваєте значне виснаження – обов’язково сконтактуйтеся з лікарем.

Для запобігання діареї та іншим хворобам пийте лише кип’ячену воду або воду із закритих пляшок, часто мийте руки з милом або користуйтесь антисептиком.

ГІПОГЛІКЕМІЯ

Симптоми гіпоглікемії (зниження рівня глюкози в крові):

  • відчуття голоду та внутрішнє тремтіння;
  • прискорене серцебиття;
  • холодний і липкий піт.

Негайно випийте солодкий чай або інший солодкий напій.

Також варто розсмоктати льодяник або трохи цукру.

ГОСТРИЙ СЕРЦЕВИЙ БІЛЬ

Якщо ви відчуваєте стисний біль практично по центру грудної клітки (як правило, люди показують такий біль, приклавши кулак):

Нітрогліцерин таблетки 0,5 мг під язик АБО нітрогліцерин в аерозолі 1-2 дози 0,4 – 0,8 мг;

Ацетилсаліцилову кислоту (АСК) 300 мг (одноразово розжувати 3 таблетки по 1ОО мг (“Магнікор”, “Кардіомагніл”, “Аспірин-кардіо” чи будь-яка інша АСК).

✅ Якщо у вас є протипоказання до ацетилсаліцилової кислоти (гастрит у стадії загострення, виразкова хвороба, шлунково-кишкові кровотечі в анамнезі):

Якщо біль триває, повторіть прийом нітрогліцерину максимум 3 рази з інтервалом 5 хв.

Якщо після 2 таблеток не буде ефекту – негайно викликайте швидку допомогу!

Вас також може зацікавити:

Як висушити петрушку в духовці

Розкажемо, як сушити петрушку в домашніх умовах на зиму кількома способами. Не розглядатимемо мікрохвильову піч. Зазначимо, що позбавлена ​​вологи зелень відрізняється від свіжої чи замороженої петрушки. У неї є свої переваги та недоліки. На вибір методу заготівлі впливає спосіб використання. Зручно робити кілька варіантів.
Переваги сушіння перед заморожуванням:

  • простота зберігання;
  • насичений аромат;
  • економія місця;
  • краще у гарячих стравах.
  • не підходить для салатів;
  • змінюється смак;
  • потребує більше часу.

У духовці або електричній сушарці

Особливість приготування петрушки в духовці необхідно стежити за процесом. Не можна давати температурі підвищуватись вище 50 градусів. Ідеальний режим – 40. Для цього відкривають дверцята, виставляють мінімальне нагрівання. Допускається сушити з простоями – півгодини духовка працює, стільки ж коштує, остигає.

  1. Висипаємо листочки на лист, застелений пергаментом.
  2. Ставимо в духовку.
  3. Починаємо сушити.
  4. Періодично розмішуємо, акуратно перевертаємо.

Господині цікавляться, як правильно сушити листя петрушки в електросушарці. Технологія ще простіша. Необхідно розсипати листочки спеціальними лотками, включити мінімальну потужність, залишити на 5-6 годин.

Нижче температура більше цінних речовин зберігається. Не пришвидшуйте процес. Краще сушити довше, ніж отримати марну заготівлю.

Способи сушіння та заготівлі петрушки

Сушимо петрушку в аерогрилі

Сучасна кухонна техніка в рази полегшує процес заготівель, економить час, сили. Розкажемо, як швидко засушити петрушку на зиму в аерогрилі. Цей спосіб займе мінімум часу та сил.

  1. Викладаємо гілочки на нижні ґрати.
  2. Вставляємо шампур або паличку, щоб кришка щільно не зачинялася.
  3. Виставляємо 120 градусів та 15 хвилин.
  4. За потреби додаємо час.

Сушити в аерогрилі просто, швидко, тільки є суттєвий недолік. При такому високому температурному режимі гинуть корисні речовини. Варіант – виставити менше, сушити по 15 хвилин із перервами в кілька прийомів.

Готуємо зелень класичним способом на сонці

Простий, давній спосіб. Тільки багато господинь досі не знають, як правильно посушити петрушку на сонечку. Насправді не можна залишати підготовлену рослину під прямими променями. Воно жовтітиме, втратить аромат. Замість запашної заготовки отримаємо пучок сіна.

  1. Висипаємо підготовлені листочки на плоску поверхню. Беремо розноси, листи, лотки, що знайдеться вдома.
  2. Виносимо надвір, але тримаємо під навісом чи дахом. Іноді залишають на столах під деревами.
  3. Пару щодня розмішуємо.
  4. Продовжуємо сушити 4-5 днів.

Допускається сушити пучками

Важливо не перестаратися. Робимо невеликі букетики по кілька гілочок, підвішуємо у провітрюваному місці

Відмінно підходить навіс, горище.

Сушити можна не лише листочки з гілочками, а й корінь петрушки. Для цього вибирають спеціальні сорти, інгредієнт нарізають пластинками, соломкою, також відправляють в аерогриль. Допускається використання інших методів.

Як сушити петрушку в пучках

Підсохлі гілочки петрушки з’єднують по кілька штук і роблять невеликі пухкі букетики, зв’язуючи їх ниткою або перехоплюючи гумкою. Підвішують їх за натягнуту мотузку «вниз головою» на протягу, але уникаючи потрапляння прямих сонячних променів.

Хоча на сонці зелень сохне швидше і деякі частенько цим користуються, цей спосіб краще не застосовувати. По-перше, сонячні промені знищують хлорофіл, і від цього висушені листочки стають жовтуватого кольору. А по-друге, через сушіння на сонці випаровуються ефірні олії, заради яких ця зелень цінується.

Як підготувати яблука до сушіння в домашніх умовах

Отже, ви зібрали плоди. Тепер потрібно провести сортування. Відповідні екземпляри відкладаємо, решту відправляємо на переробку або приготування страв.

Тепер відібрані плоди необхідно підготувати до сушіння.

Перше правило – не намагайтеся обробити відразу всі фрукти. Всім відомо, що м’якоть яблучна на свіжому повітрі швидко окислюється. Розділіть на порції та обробляйте врожай частинами.

Вимийте фрукти та обітріть рушником. Вологі плоди будуть сохнути набагато довше.

Далі необхідно видалити серцевину. Якщо у вас немає спеціального інструменту, то розріжте плід на кілька частин і видаліть серцевину кожної часточки.

Також зріжте гострим ножем

Якщо ви сушите покупні фрукти, то краще зчистити шкірку, тому що в ній можуть накопичитися нітрати. Примірники зі свого саду чистити необов’язково.

Тепер нарізаємо часточки не товщі 5 мм.

Також перед закладкою на сушіння яблучка можна замочити у водяному розчині сірчистої кислоти (1 гр препарату на кожен літр води). Таке замочування повинне займати не більше 3 хвилин.

Сушіння рослин у сушарці та дегідраторі

Цей вид сушіння дуже ефективний для сучасних сироїдів, так як він дозволяє найбільше ефективно сушити саме харчову зелень, що зберігає максимум вітамінів. Взимку її можна і потрібно додавати в їжу до будь-яких страв.

На допомогу приходить пристрій для сушіння зелені. У хорошій сушарці (з регулятором температури) або в будь-якому дегідратор зберігається стабільна температура до 40С, яку можна виставити вручну.

Поклав рослини на піддон сушарки і невдовзі все готове. Як сушити різну зелень в електросушарці, докладніше дивіться в інструкції, що додається.

В результаті немає ризику, що трава зіпсуватиметься або сушиться при нестабільній температурі. Крім того, все швидко, ви не залежите від погоди, яка може раптово зміниться на дощову та вологу.

І на відміну від грубки, у сушарці рослини не пересушуються, зберігаються вітаміни. Я вважаю дегідратор або сушарку дуже корисним придбанням у сім’ї, адже в ній не тільки можна зелень і сухофрукти сушити, а й готувати сироїдські хлібці, та й іншу смакоту. Але про це поговоримо іншим разом.

Сушарка більше підійде для тих, хто використовує сонячне сушіння, і за поганої погоди має страховку — досушити сировину, щоб вона не зіпсувалася. А якщо заготовляєте багато зелені, особливо в умовах квартири в місті, тоді дегідартор просто незамінний.

Хороший вибір дегідрататорів і сушарок для будь-яких об’ємів і цілей дивіться тут.

Як правильно сушити зелень в електросушарці

Виробники побутової техніки значно спростили нам життя. Сьогодні сушіння зелені в електросушарці вважається одним із найзручніших способів зробити запаси. У травах зберігаються усі корисні речовини. Листочки залишаються зеленого кольору. Вони тішать насиченим ароматом.

Плюси використання електросушарки:

  • чистота продукту;
  • захист від комах;
  • простота використання;
  • не потребує уваги.

Мінуси:

  • потрібно купити;
  • обмежений розмір;
  • Витрати електроенергії.

Необов’язково для зимових заготівель купувати імпортні моделі. Підійдуть найпростіші прилади типу Ротор. Суть одна – нагрівання та обдування. Деякі електросушарки мають таймер із звуковим сигналом.

Проста інструкція з сушіння:

  1. Розкласти зелень на лотки електросушарки.
  2. Увімкнути нагрівання.
  3. Періодично перевіряти готовність.

Небажано розміщувати одночасно зелень із соковитими овочами, вологими грибами. Соки почнуть активно випаровуватись, час приготування затягнеться. На кожному лотку можна розподілити різні рослини. Єдиний момент – аромати не повинні суперечити. М’ята, жасмин, меліса, тархун повинні висушуватись окремо від кропу з петрушкою.

За якої температури сушити зелень в електросушарці

Хочеться зберегти колір, аромат при цьому не зволікати з процесом заготовок. Назріває питання, за якої температури сушити трави в електросушарці. Режим залежить від соковитості рослини. Чим вона вища, тим більший градус виставляють. При цьому не варто старатися. Можна сушити і за 70-90 градусів. Тільки всередині почнуть розпадатися вразливі вітаміни, корисні речовини.

Правильний температурний режим від 35 до 50 градусів. Якщо працюємо з вологими травами, ставимо трохи вищим. Готуємо кілька годин, потім знижуємо. Іноді надходять навпаки. Дають рослинам зав’янути за 30 градусів. Потім додають небагато, доводять до готовності.

Скільки сушити зелень в електросушарці

Час безпосередньо з температурою сушіння трав в електросушарці. Чим вона нижча, тим довше піде процес. Він може зайняти цілу добу. Найчастіше коливається в межах 3-6 годин.

  • соковитість рослин. Листочки салату, стебла селери доведеться тримати в електросушарку довше;
  • Розмір. Дрібну нарізку сушити швидше, ніж цілі рослини зі стеблами;
  • обдув. Старі електросушарки мають слабкі вентилятори.

Для рівномірного приготування рекомендуємо міняти яруси електросушарки місцями. Зверху завжди вища вологість. Швидше сохнуть нижні лотки.

Способи сушіння зелені

До розвитку технічного процесу існував лише один спосіб сушіння – на свіжому повітрі. Сучасні технології дозволяють пришвидшити процес. Електросушарка, духовка, аерогриль скорочують час сушіння до кількох годин. Підготовка зелені всім агрегатів однакова.

В електросушарці

Кращий пристрій для оптових зимових заготовок – електросушарка ВОЛТЕРА 1000 Люкс. Агрегат у рази скорочує час сушіння. Процес не потребує зусиль з боку господині.

  1. Зелень нарізається на частини по 2 сантиметри та розкладається на лотка одинарним шаром.
  2. На агрегаті виставляється режим трави, або температура 40-45 градусів.
  3. Якщо використовується відразу 2 лотки, то їх треба періодично міняти місцями.

Час висушування коливається від двох до шести годин. Це залежить від потужності агрегату. Уточнити час можна в інструкції, що додається до електросушарки.

В електрсушарці можна відразу заготовити кілька видів зелені

На відкритому повітрі

Природний спосіб сушіння передбачає два варіанти. Для першого горизонтального знадобиться пергамент, а другий вертикальний вимагатиме мотузку або шпагат. Зелень не можна залишати під відкритими сонячними променями, вона висушується в тіні в місці, що добре продується. Холодна дощова погода несприятлива для сушіння. Чим коротший процес, тим більше корисних компонентів зберігається у продукті.

Вертикальне сушіння складається з кількох кроків.

  1. Промиті та висушені гілочки треба зв’язати мотузками в пучки по 5-6 штук.
  2. Розвішуються трави під навісом, де немає сонця та гарне провітрювання. Але сильні пориви можуть спричинити вивітрювання аромату приправи.
  3. Пучки розміщуються з відривом 10 сантиметрів друг від друга.
  4. Правильно висушена зелень зберігає колір та пружність. Процес триває кілька днів. Перетримувати трави не можна, тому що вони припадають пилом, а аромат вивітрюється.

На відкритому повітрі зелень потрібно сушити пучками.

Для петрушки, кропу та коріандру вертикальний спосіб сушіння найбільш прийнятний. Зелень можна розкласти на стелаж, сито або піддон, попередньо нарізавши на пластинки. Протягом всього процесу сушіння потрібно перевертати траву, щоб вона не загнивала.

Як сушити зелень у духовці

Щоб не втратити цінних якостей, треба суворо стежити за температурою в духовці. Загалом вона підходить для зимової заготівлі зелені.

  1. Зелень викладається на лист, застелений пергаментом. Шар трави не повинен перевищувати 2 сантиметри. Зверху він закривається пергаментом.
  2. Температура у духовці виставляється на 40 градусів. Щоб досягти цього ефекту, можна залишати дверцята відкритими.
  3. Коли зелень в’яне, треба збільшити температуру до 50 градусів.

У духовці треба відчиняти дверцята, щоб виходила зайва волога

Процес займає 2-4 години, залежно від виду рослини. Зелень треба періодично перевіряти, щоби не пересушувати. Тривала дія високої температури знизить цілющі властивості.

На підвіконні

Нарізана зелень висохне на підвіконні за кілька днів. Її треба покласти на пергамент або полотняну тканину. Двічі на день трава перевертається акуратними рухами, щоб зберегти листочки. Товщина шару – максимум півтора сантиметри: волога, що міститься в зелені, повинна випаровуватися.

Добра традиція – заготівля у природних умовах

Добре, якщо є можливість не вдаватися до використання кухонної техніки, а висушити петрушку на свіжому повітрі. Результат перевершує всі очікування. Зелень зберігає не тільки чудовий аромат, але і яскравий зелений колір.

На повітрі

Папір краще розстелити в добре провітрюваному місці, захищеному від потрапляння прямих сонячних променів. Перший захід дозволить петрушці в процесі сушіння не запліснівніти, а другий – не пожовтіти, зберегти корисні речовини та аромат. В іншому випадку є ризик отримати стос сіна.

  1. свіжозірвані пучки добре вимити від земельних грудочок та іншого сміття
  2. видалити жовте пошкоджене листя
  3. подрібнити траву разом із стеблами
  4. розкласти тонко на папері
  5. протягом 3-4 діб періодично ворушити зелень
  6. зібрати в будь-яку ємність, що герметично закривається.

На замітку! Особливих умов зберігання готова петрушка не потребує. Головне, не допускати до неї вогкості чи сторонніх запахів.

Сушіння пучками

Цей спосіб цікавий тим, що в результаті господиня отримує сировину без грубих стебел – одне листя.

Просте завдання – зібрати і зв’язати по 7-15 гілочок петрушки в акуратні пухкі пучки і підвісити їх за хвостики на вулиці в тіні дерев або в приміщенні, що провітрюється.

Приблизно через тиждень (а якщо погода видає на-гора спеку за 30°С, то й значно раніше) пучки знімають із мотузки та обмолочують – відокремлюють листя від стебла. Сушіння петрушки закінчено. Траву прибирають у банку та зберігають до наступного врожаю.

В духовці

Як сушити петрушку в умовах катастрофічної нестачі вільного часу чи негоди? Прийде звернутися до кухонної техніки.

  1. застелити пергаментом лист
  2. петрушку скласти в пучки
  3. видалити стебла без листя
  4. верхівки, що залишилися, крупно порізати
  5. сировину тонко розстелити на деку
  6. розігріти духовку не більше ніж на 40°С
  7. сушити зелень, часто воруша листочки

Про готовність сировини говорить підвищена крихкість. Отже, настав час виймати сушену петрушку і розкладати по пляшках і пакетиках.

Важливо! Зачинені дверцята духовки можуть призвести до запарювання зелені! А більш висока температура обробки – до підгоряння, негарної зміни кольору та запаху. Ризикувати не варто.

До речі, аромат висушеної на повітрі та в духовці (мікрохвильовій печі) петрушки відрізняється. У другому випадку в запаху практично завжди будуть присутні пряні нотки. І все одно з магазинним продуктом приготовлену в домашніх умовах спецію не порівняти.

Використання

Ця пряна трава використовується для приготування багатьох страв з м’яса, риби та овочів. Чи корисна сушена петрушка? Її цілющі властивості доведені як медиками, а й косметологами. Вона містить багато аскорбінової кислоти, що зміцнює імунну систему та пригнічує запальні процеси в організмі. Вітаміни групи В, Е, Р, РР та рідкісний К, макро- та мікроелементи впливають на загальний стан, регулюють згортання крові, перешкоджають передчасному старінню, підтримують чоловіче та жіноче здоров’я, репродуктивні функції. Сушена петрушка має більш насичений аромат і смак, ніж свіжа, тому кидати її потрібно менше. Завдяки такому багатому списку “корисностей”, зелень широко застосовують у кулінарії.

  • Супи та бульйони.
  • Соуси.
  • Пироги.
  • М’ясо.
  • Риба та морепродукти.
  • Фарш.

Запаривши сушену зелень, можна отримати вітамінний тонізуючий напій або еліксир для полоскання ясен. У косметології з настою роблять маски, що очищають і омолоджують, і тоніки для обличчя, рук або шиї.

Попередня Як сушити зелень та прянощіЯк сушити зелену цибулю Наступна Як сушити зелень та прянощіПриправа не для всіх: як сушити гіркий перець

Сушіння зелені в електросушарці правильна температура та час

У вік високих технологій на допомогу господаркам приходять різні електричні прилади такі як міксер, блендер, мікрохвильова піч і мультиварка. Ось і для сушіння трав, овочів та фруктів придумали електросушарку. Вона складається з декількох ярусів, що є сіточкою. При використанні цього приладу корисні речовини із зелені зберігаються по максимуму. Тепер пропоную вам дізнатися як все ж таки правильно підготувати матеріал до сушіння і правильно його висушити. Сьогодні висушуватимемо зелень на зиму.

1. Відбираємо якісну сировину, миємо її, даємо стекти воді. Раджу використовувати лише листочки від рослин. Стебло і гілочки не підійдуть для цього методу.

2. На сітчасті піддони викладаємо порізане листя або цибулю шаром 1-2 см. Встановлюємо їх на основу агрегату.

3. Температура сушіння та час, залежить від виду зелені. Зазвичай це 35-40 градусів. В інструкції все докладно написано. Тому перед застосуванням цього способу будь ласка ознайомтеся з інструкцією із застосування.

4. Час сушіння близько 4 годин. Щогодини піддони потрібно переставляти з одного ярусу на інший. Якщо потрібно час сушіння збільшуємо до готовності. Зелень стане крихкою, ламкою і змінить колір на темніший і блякліший.

Трави можна сушити будь-які, на вашу смакову пристрасть. Її можна використовувати окремо чи комбінувати. Можна придумати свої улюблені поєднання, наприклад, базилік+петрушка+рукола або кріп+листя коріандру+селера.

Зберігати готовий продукт різного виду краще окремо, щоб їх запахи не перемішувалися і не нашарувалися один на одного. Зберігається сушена зелень у щільно закритій тарі, найкраще підійдуть скляні банки.

Підпишіть назву кожної трави прямо на банку. Я використовую непрозорий білий скотч. Відрізаю невелику стрічку, пишу на ній назву трави та приклеюю на тару. Трави після просушування можна подрібнити. Можна використати ступу, а можна розтерти руками. Сушені спеції додаються до страв з м’яса, овочів, риби та картоплі. Додаючи її до готових страв, навіть узимку на вашому столі пахнуть літні аромати пряних трав.

Як сушити зелень у духовці

Цей спосіб один із найпростіших і чудово підходить, якщо зелені у вас багато.

1. Зелень розбирають, прибираючи жовті та зіпсовані частини. Якщо є коріння і товсті, грубі гілки їх відрізають. Для сушіння нам підійдуть молоді, свіжі листочки. Якщо це продукт зі свого городу досить просто помити у кількох водах. Але якщо ми придбали її в супермаркеті або на ринку, краще опустити пучок на 10 хвилин у слабосолену воду (їдальня ложка солі з гіркою на 1 літр рідини). На наступному етапі листочки розкладаємо на чистий бавовняний або паперовий рушник в один шар (підійде рушник), щоб вона просохла.

2. Наші трави або цибулю необхідно нарізати, якщо невеликі листочки можна залишити гілочками.

3. На деко від духової шафи кладемо подрібнені листочки. Шар повинен бути не дуже товстим 1,5-2 см, щоб листочки добре просохли. Зверху накриємо папером для випікання.

4. Встановіть температуру сушіння на 40С на кілька годин. Після того як листочки пов’януть, збільшимо жар до 50С. Коріння рослин моркви, петрушки або селери сушаться при вищій температурі приблизно 65С.

Коли сушиться зелень або коріння цим способом, духову шафу краще залишити відкритим.

І не забувайте її перемішувати, щоб вона просушилася поступово. Час сушіння приблизно 4-5 годин, залежить від розміру та кількості листків.

5. Готовий продукт можна зберігати у скляних банках або картонних коробках (я використовую з-під взуття), накривши їх кришкою.

Як сушити корінь петрушки

Перш ніж сушити кореневища, їх потрібно правильно підготувати. Для цього їх миють за допомогою твердої щітки під проточною водою. Деякі рекомендують знімати (зіскребати) тонкий шар шкірки, але робити це необов’язково. Після цього сировину викладають на паперові рушники, промокують серветками і ріжуть соломкою або тонкими пластинами.

  • Відкрите повітря (5-16 днів).
  • Духовка (6-8 годин при температурі 55-60 ° С).
  • Дегідратор або електрична сушарка (5-9 годин на 55-62 ° С).
  • Аерогриль (2-4 години при 45-60 ° С).

У мікрохвильовій печі коріння переважно не сушити. Вся волога з них не випаровується, тому потім доводиться досушувати продукт на відкритому повітрі 6-12 годин.

Як сушити зелень у мікрохвильовій печі

Цей спосіб менш витратний за часом. Ще він чудово підходить, якщо у вас залишився невеликий пучок пряних трав чи цибулі.

Але будьте обережні, наприклад кріп при сушінні в мікрохвильовій печі може спалахнути! Тому треба контролювати процес сушіння щохвилини, адже час залежить від обсягу порції.

1. Відрізаємо погані листочки та м’ясисті частини у рослини. Вони не підійдуть для сушіння у мікрохвильовій печі. Нам потрібні тонкі листочки та гілочки.

2. Промиваємо нашу зелень під проточною водою. Трохи промокнемо паперовою серветкою.

3. Тепер визначимося із посудом. Підійде велика плоска тарілка, яку можна ставити у мікрохвильову піч.

4. На тарілку кладемо пару паперових серветок, зверху підготовлені трави. Не робіть шар надто товстим. І ще одну серветку стелимо поверх.

5. Потужність для сушіння в мікрохвильовій печі встановіть максимальну 700-800 Вт. Сушимо близько 4 хвилин. Заважати не потрібно, але краще перевіряти за кожну хвилину. Якщо листочки втратять яскравість і стануть ламкими та сухими, то процес закінчено. Якщо ж ні, то час збільшуємо на 1-2 хвилини.

Вимоги до умов зберігання

Взимку всім хочеться внести різноманітність до раціону, покласти в суп чи салат трохи зелені. На допомогу прийде петрушка, пряність багата на мікро та мікро мінерали, органічні кислоти та вітаміни. Щоб зберегти зелень узимку, треба забезпечити мінімальну температуру не більше + 2 градуси або заготовити з консервантом сіллю чи оцтом. Дорогі читачі, пропоную способи, перевірені часом та моїм досвідом.

Отже, як зберігати петрушку взимку:

В холодильнику

  1. Мою та стерелізую банку в духовці 5-10 хвилин, гвинтову кришку в окропі.
  2. У зелені обриваю листочки, складаю в банку, добре закриваю кришкою і відправляю в холодильник.
  3. У такому вигляді зберігаю ароматну приправу до нового року.

Петрушка не мийте у воді, залишки вологи в закритій ємності провокують процес гниття.

При кімнатній температурі

Листя зелені при температурі +12-18 градусів швидко в’януть і втрачають вітамін С, в результаті набувають солом’яного кольору. Петрушка у приміщенні зберігається недовго, максимум 1-2 доби. Щоб збільшити термін зберігання на 3 або 4 дні, загорніть пучок у вологу ганчірку і покладіть у прохолодне місце або поставте в ємність із водою. У мене петрушка стоїть разом із корінцями, лише періодично заміняю воду.

Тривале зберігання

Для більш тривалого зберігання використовую два способи: у першому випадку як консервант – сіль, у другому – оцет.

  1. Спочатку перебираю гілочки, видаляю з пожовклим листям, промиваю водою від бруду, розкладаю на рушник, щоб зійшла зайва волога.
  2. Потім нарізаю зелень якомога дрібніше ножем, складаю в миску, додаю 3 ст. л. солі на 200 г нарізки, добре перемішую та залишаю на 30 хвилин.
  3. Коли петрушка пустить сік, розкладаю в стерилізовані банки, щільно закриваю пластиковою кришкою і ставлю в холодильник.

Перед застосуванням обов’язково промийте петрушку від солі в друшляку або покладіть у миску з водою на 10 хвилин.

  1. Для заготівлі варю маринад, наливаю в ємність 1 л води, коли закипить, додаю 50 г цукру та 50 г солі та розмішую до розчинення, наприкінці вливаю 200 мл оцтової кислоти (6%).
  2. Подрібнену петрушку розкладаю в стерилізовані банки (0,5л), заливаю маринадом, що остигнув, накриваю металевою кришкою.
  3. Стерилізую банки 5 хвилин і закочую машинкою.
  4. Зберігаю заготівлю в підвалі, коли необхідно дістаю і додаю до салатів або перших страв.

Подрібнену петрушку залишилося розкласти у баночки

У морозилці

Цей процес вимагатиме більше часу, але повірте ваші трудові витрати окупляться. Взимку ви можете дістати кубик льоду та кинути в суп чи борщ наприкінці приготування.

  1. Петрушку промиваю у воді і нарізаю якомога дрібніше.
  2. Потім розкладаю в комірки ємності для льоду на 2/3, заливаю водою фільтрованою і ставлю в морозилку.
  3. Наступного дня дістаю та складаю кубики в поліетиленовий пакет.

У відділенні для овочів

Щоб зберегти зелень на пару тижнів, промиваю у воді, підсушуванню на рушнику та укладаю в поліетиленовий пакет. Перед тим, як зав’язати, випускаю повітря. Зберігаю у нижньому відсіку для овочів.

Дивіться відео, як правильно зберігати петрушку

Представляю вам таблицю термінів зберігання:

Спосіб зберіганняТермін придатності
В холодильникувід 3 днів до 3 місяців
Заморожування кубиками льодудо 6 місяців
У маринаді чи з сіллю12-18 місяців
У рослинній оліїдо 6 місяців
У сухому вигляді12-24 місяці

Як заготовляти коріння?

Вимите коріння петрушки очищають від шкірки, подрібнюють на великій тертці, залишають на повітрі на 2-3 дні просохнути і підвялитися. Або ж відправляють на 3-4 години до духовки (до 40 °С).

Готову стружку насипають у пакети чи баночки, щільно запечатують і дістають за необхідності.

Увага! Сушена петрушка – концентрат, додавати в їжу спецію треба у значно менших кількостях, ніж свіжу траву!

Наочно побачити процес сушіння зелені можна за роликом нижче

Всі матеріали на сайті Priroda-Znaet.ru представлені виключно для ознайомлення з інформаційною метою. Перед застосуванням будь-яких засобів консультація з лікарем ОБОВ’ЯЗКОВА!

Опубліковано в рубриках: Харчування, спеції Теги запису: петрушка

Лікувальні властивості та протипоказання петрушки до застосування

Як заготовити петрушку на зиму в домашніх умовах

Дієві рецепти з кореня петрушки та корисні поради щодо його застосування

Способи засушування петрушки

На свіжому повітрі

Для того, щоб засушити пряну ароматну траву в домашніх умовах, потрібно вибрати затемнене і добре провітрюване місце, без доступу сонячного світла. Інакше листя петрушки може пожовтіти. Можна порізати траву разом із стеблами, а можна засушити гілочки загалом. Якщо хочеться зробити сушку цілих гілочок, їх потрібно зібрати в невеликі пучки і підвісити листям вниз. Пучки повинні містити не більше п’ятнадцяти гілочок кожен. Приблизно через десять днів пучки знімають і відокремлюють сухі листочки від стебел. Готову сушену зелень зберігають у закритій тарі до наступного врожаю.

Для того, щоб засушити різану зелень, слід дотримуватися рекомендацій:

  1. Свіжу промиту траву нарізати разом із стеблами.
  2. Приготувати спеціальні піддони або розстелити папір у вибраному приміщенні.
  3. Тонким шаром розподілити поверхнею порізану петрушку.
  4. Перші три – чотири дні періодично ворушити масу.

Сушити зелень потрібно приблизно один чи два тижні, термін залежить від погодних особливостей, способу нарізки та сорту петрушки. Готовий продукт помістити в будь-яку ємність, банку чи контейнер, та закрити кришкою. Зберігати сушену зелень петрушки слід у темному сухому місці.

Може так статися, що немає вільного часу возитися з петрушкою або особливості клімату не дозволяють правильно просушити траву. Тоді гарною альтернативою природному засушуванню стане сушіння зелені петрушки у духовці.

Для того, щоб прянощі швидко висохли, попередньо обривають листя від стебел. Приготовлений лист слід застелити папером або пергаментом. Листя петрушки розподілити по деку тонким шаром і поставити в нагріту духову шафу. Нагріти духовку до температури не вище 50 градусів. Щоб зелень добре просушилася і не запарилася, рекомендується відкрити двері. Під час просушування зелень необхідно періодично перемішувати. Через 1,5 – 2 години сушена зелень готова. Ступінь готовності продукту можна визначити при перетиранні листя пальцями – якщо петрушка хрумтить і легко ламається і розсипається, то час виймати.

Другий спосіб сушіння в духовці передбачає термічну обробку різаної зелені. Для цього петрушку подрібнюють разом із стеблами та розкладають тонким шаром на деко. Температура в духовці повинна бути від 45 до 50 градусів. Добре просушена зелень легко кришиться. Зберігати різану сушену петрушку слід у щільно закритих скляних банках.

В електросушарці

Для приготування сушених овочів та зелені існують спеціальні пристрої – електросушарки. На приладі потрібно виставити спеціальний режим сушіння трав. Підготовлену та промиту зелень треба розкласти на спеціальні грати. Вимкнення електросушарки відбувається в автоматичному режимі. Щоб трава добре просушилася та зберегла корисні властивості та аромат, слід підсушити петрушку після промивання. Надлишки води можуть вплинути на час сушіння.

У мікрохвильовій печі

Ще один добрий спосіб заготовити сушену петрушку на зиму – це використання мікрохвильової печі. Підготовка зелені відбувається як і за інших методів сушіння – видаляються пошкоджені гілочки та бур’яни зі сміттям. Плоска страва зверху покривається серветкою. На блюдо викладається ціла чи порізана петрушка. Тепер потрібно все прикрити іншою тарілкою і можна приступати до процедури сушіння. Вибрати найвищу потужність та увімкнути прилад на 3 хвилини. Якщо зелень недостатньо просохла, то дію слід повторити. Готову сушену зелень зберігати треба в закритій тарі в сухому та темному приміщенні.

Якісно висушена зелень петрушки стане чудовим доповненням для будь-яких страв на всю зиму. Її можна додавати в супи, в другі страви, використовувати при приготуванні салатів. Їжа, що містить зелень петрушки, не тільки відрізняється ароматним запахом і приємним смаком, але й забезпечить організм необхідними вітамінами. Особливо це потрібно в зимовий період, коли так не вистачає свіжих овочів та фруктів.

Як сушити петрушку в духовці

Якщо погодні умови не дозволяють висушити петрушку на повітрі, її можна сушити у духовці.

Щоб петрушка швидше висохла, її краще сушити без стебел. Тому у підготовленої петрушки обривають усі листочки. Деко застилають пергаментом. На нього зелень викладають тонким шаром.

Поміщають зелень у духовку, нагріту до 45—50°, і сушать із прочиненими дверцятами, щоб зелень не запарилася. Петрушку періодично ворушать для рівномірного просушування.

Час сушіння може розтягнутися до кількох годин, але прискорювати процес не можна, щоб сировина не підгоріла і не побуріла.

Петрушка можна сушити і в порізаному вигляді.

Для цього петрушку подрібнюють разом з тонкими стеблами, розкладають в один шар на листі, застеленому пергаментом, і ставлять у духовку. Сушать теж при температурі 45-50 °.

Добре висушена сировина легко кришиться.

Колір правильно висушеної петрушки зелений. Запах пряний, смак з легкою гіркуватістю.

Порізану петрушку зберігають у скляних банках із кришкою, що загвинчується, щоб не випарувався аромат. Зберігають у сухому, добре провітрюваному приміщенні.

Гострий перець

Цей овоч використовують як приправу повсюдно. Засушування перцю чилі в електросушарці дозволить зберегти його для подальшого використання, у тому числі подрібнити його на порошок для створення власної приправи.

Як заготувати його таким чином? Для цього вимийте та обсушіть перець чилі. Виберіть лише свіжі овочі. Якщо на них помітні ознаки гниття, не використовуйте їх.

Надягнувши тонкі рукавички, видаліть стебла, наріжте товстіші перці на кільця і ​​розділіть їх уздовж навпіл. За бажання можна залишити їх цілими, але в такому випадку вам знадобиться більше часу на сушіння. Рукавички важливі при роботі з перцем, тому що олії з цього овочу можуть випалювати шкіру.

Покладіть перець на піддони дегідратора. Розподіліть їх рівномірно, щоб тепло могло правильно розподілятися. Увімкніть електросушарку на 45-50 градусів.

Як тільки перці висохнуть, дістаньте їх із пристрою та зберігайте в тканинних пакетах. Тримайте їх у темному місці для тривалого зберігання.

Сушіння

Існує кілька способів, як правильно сушити петрушку.

Найбільш щадним є сушіння петрушки природним способом. Найкраще розкласти її, попередньо видаливши найбільш товсті стебла, на сітчастій поверхні або на бавовняному рушнику. Потрібно вибрати місце, що добре провітрюється в тіні. Якщо зелень сушити на сонці, вона вигоряє, а вітаміни руйнуються. Краще петрушку для сушіння не різати, а дати її листочкам висохнути цілими. Таке сушіння займає від кількох днів до двох тижнів.

В духовці

Якщо дощове літо, немає вільного місця для розміщення трави або потрібно зробити цей процес швидко, можна скористатися духовкою.

Підготовлену петрушку розташовують на деку, попередньо застеляному папером, і поміщають у духовку. Для цієї мети включають піч на найменшу температуру, а дверцята залишають прочиненими, щоб повітря вільно циркулювало.

Через 3-4 години ми отримаємо повністю висушену зелень. Готовність сушеної петрушки визначаємо по тому, як легко вона кришиться між пальцями. Після остигання із сухої зеленої маси видаляють стебла. Готову пряність зсипають у ємності для зберігання.

У пучках

Можна підготовлену зелень зв’язати нитками в невеликі пучки і підвісити під навісом або в приміщенні з хорошим повітрообміном. Час сушіння залежить від температури та вологості повітря і може тривати до двох тижнів. Коли сушена зелень повністю готова, її обминають від грубих стебел.

Отримана суха петрушка залишається зеленою, запашною, не втрачає своїх властивостей протягом двох років. Нею зручно користуватися та легко дозувати. Потрібно пам’ятати, що суха петрушка має більш виражений смак. Тому додавати до страв її потрібно зовсім небагато, наприкінці приготування.

В домашніх умовах

Зараз з’явилися електричні пристрої, які допомагають господаркам сушити зелень. Вони є багаторівневою сітчастою конструкцією, куди поміщають підготовлену зелень.

Так само як зелень можна заготовляти і кореневу петрушку. Для цього коріння її викопують, очищають від зеленого листя, миють. Чистити їх не потрібно, досить добре пошкребти. Гострим ножем тонко нарізають корінь кільцями чи соломкою. Сушити коріння краще за допомогою духовки, дотримуючись тих же правил, що і для звичайної зелені, або в електросушарку, керуючись інструкціями до неї. Зберігають висушену кореневу петрушку у паперових пакетах або тканинних мішечках.

Приготування страв неможливо без пряних трав. Але збереження свіжої зелені без спеціальної обробки на довгі місяці неможливе. Тому доводиться шукати обхідні шляхи.

Покроковий рецепт з фото

Петрушка – широко відома кулінарна приправа, що використовується для приготування різних страв. Вона покращує смак страв і надає їм особливого аромату.

У петрушці містяться: залізо, калій, кальцій, магній, фолієва кислота та вітаміни: А, С, РР, В1, В2. Поширеними способами збереження корисних речовин є сушіння та заморожування. Найпростіший і практичніший спосіб – це сушіння. До того ж, висушена зелень не займає багато місця.

Сушити петрушку можна двома способами: на свіжому повітрі або за допомогою техніки: електросушарки, духовки, мікрохвильової печі та аерогрилю. Кожна господиня вибирає той спосіб сушіння, який їй зручніший.

Найтриваліший спосіб сушіння – це сушіння на повітрі. Залежно від погоди та від того, як нарізана трава (дрібно чи крупно), час приготування сухої петрушки може тривати від 5 днів до двох тижнів. При використанні техніки час сушіння значно скорочується і може тривати від 20 хвилин до двох годин.

Мені зручніше сушити петрушку в духовці, тому пропоную розглянути такий варіант заготівлі зелені.

Приготуємо основний інгредієнт рецепту – петрушку. Зрізати її краще за сухої погоди.

Зрізану зелень перебираємо, видаляючи пожовклі або мляві гілочки. Укорочуємо стебло і добре промиваємо петрушку у прохолодній воді. Потім струшуємо зайву вологу, розкладаємо тонким шаром на паперові рушники і даємо обсохнути. Для прискорення процесу висихання петрушку можна промокнути рушником.

Відокремлюємо листочки від стебла і подрібнюємо їх, щоб швидше сохли. За бажання можна порубати і стебла рослини, але я цього не роблю.

Деко застилаємо пекарським папером і тонким шаром розподіляємо на ньому нарізану зелень.

Поміщаємо лист в духовку, розігріту до 40-50 градусів. Дверцята духовки залишаємо трохи відчиненими, щоб петрушка не запарилася. Сушим зелень протягом півтора-двох годин (орієнтуйтеся на свою духовку), іноді перемішуючи вміст дека. У мене петрушка висохла за 2 години.

Готовність петрушки дуже просто визначити навпомацки. Для цього беремо в руку трохи зелені з листа і стискаємо, якісно висохла петрушка розсипатиметься.

Сушена петрушка готова, висипаємо її в скляну банку, закриваємо щільною кришкою і прибираємо на зберігання сухе темне місце.

Як правильно сушити фрукти в духовці

Будь-які продукти краще сушити в електричних духовках із конвекцією. Обдування прискорює процес, нагрівання йде мінімум з двох сторін. Газові духовки поширюють тепло лише знизу. В результаті шматочки фруктів прилипають, потрібно постійно перевертати.

  1. Розкладаємо шматочки фруктів на лист. Краще використовувати ґрати. Якщо продукт активно виділяє сік, можна підкласти лист.
  2. Включаємо духовку на 70 градусів, відкриваємо, починаємо сушити.
  3. За кілька годин перевіряємо. Якщо поверхня фруктів підсохла, знижуємо температуру до 50-60 градусів. Шматочки на деку бажано перевернути на інший бік.
  4. Продовжуємо сушити до готовності. В’ялені фрукти залишаються м’якими, пружні при натисканні. Сушені аналоги жорсткіші, але також зберігають еластичність.

При викладанні груш, персиків, абрикосів намагайтеся спочатку розташовувати зрізом вгору, шкіркою вниз. Тоді нічого не прилипне до аркушів.

Як сушити свіжу зелень у духовці

Альтернатива електросушарці – духовка. Підходять будь-які моделі. Важливий момент – піч не повинна набирати високу температуру. Зручно готувати із конвекцією. Не можна повністю зачиняти дверцята. Залишається невелика щілина для виходу пари.

Як правильно висушити зелень у духовці

Зелень розкладають відразу на деках. Рекомендуємо підстилати папір, силіконові килимки. Допускається накривати ґрати. За один раз ставлять до трьох листів. Періодично змінюють місцями.

  1. Розкладаємо заздалегідь підготовлену зелень.
  2. Ставимо в духовку.
  3. Включаємо температуру 45 градусів, починаємо сушити.
  4. Періодично ворушимо, перевіряємо.

Температура та час при сушінні зелені в електросушарці та духовці приблизно збігаються. Процес може йти швидше через конвекцію. Іноді затягується за високої вологості.

Переваги та недоліки даного способу

Необов’язково сушити у духовці без перерви. Допускається виймати таці, залишати на деякий час. Іноді комбінують із приготуванням на відкритому повітрі. Пекти рятує, якщо раптово зіпсувалася погода.

Переваги:

  • чистота готового продукту;
  • швидкість приготування;
  • можливість зупинки.

Недоліки:

  • витрати електроенергії;
  • не можна залишати поза увагою;
  • потрібен контроль температури.

Нюанси сушіння зелені в електросушарці

Про автора

admin administrator