Заготівля живців для щеплення восени

Авторadmin

Заготівля живців для щеплення восени

Щеплення винограду зеленим у зелене або чорним у зелене

Деякі сорти не відрізняються гарною зимостійкістю, часто хворіють, наражаються на напади шкідників, погано запилюються, горошать або просто застаріли.

Щоб це виправити, кущ винограду можна прищепити на невибагливого “сородича” або просто на інший сорт. Таким чином, вам вдасться отримати багатий урожай смачних плодів.

Також за допомогою щеплення можна отримати кілька сортів винограду на одному кущі. Так ви не тільки поласуйте плодами різного смаку, але й отримаєте красиву рослину, яка чудово впишеться у ландшафт вашої ділянки.

Крім того, кілька сортів винограду на одному кущі – це ще й хороша економія простору у саду. Начебто посадили багато культур, але місця зайняли мало.

Якщо вам набрид якийсь сорт винограду, його можна повністю замінити іншим. І для цього не потрібно садити нову рослину і довго чекати, поки вона досягне плодоносного віку. Наприклад, щеплення в розщеп або за кору замінить непотрібний, старий сорт більш новим та врожайним.

Щеплення винограду не багатьом відрізняється від щеплення плодових дерев (наприклад, яблунь або груш), але все ж таки є свої особливості, які необхідно врахувати, щоб «операція» пройшла успішно.

Успішно прищепити культурний сорт винограду на старий кущ не так просто, для цього необхідно правильно підготувати щеплення та підщепу.

Заготівля живців винограду

Щоб отримати якісну щеплення, живці (чубуки) необхідно заготовляти восени (у жовтні-листопаді), але обов’язково до того, як почнуться заморозки або відразу ж після перших “легких” заморозків (див. Заготівля живців винограду).

Для цього оберіть здоровий кущ з гарним врожаєм яскравих та соковитих плодів і за допомогою спеціального чистого та гострого ножа наріжте живці так, щоб на кожному було по 2-3 вічка. Середня довжина живця винограду має бути 20-45 см.

Врахуйте, що жируючі, пошкоджені, недозрілі, криві та занадто тонкі живці не годяться: вони навряд чи приживуться на кущі. Також краще не використовувати верхню частину пагона – довжиною близько 30 см.

Щоб щеплення пройшло успішно, дуже важливо, щоб зріз живця був рівний. Тому новачкам спочатку рекомендується потренуватися на будь-якій непотрібній лозі.

Нарізані живці винограду на 30 секунд зануріть у 3% розчин мідного купоросу (для знезараження), потім розкладіть на рівній поверхні і дайте висохнути. Після чого оберніть їх папером або вологою тканиною і помістіть в холодильник або холодний льох з температурою не вище 5°С.

Щеплювати виноград можна різними способами.

  • Окулювання. На живці зрізають щиток, відступивши 1,5-2 см вище і нижче вічка, прикладають його до підщепи, в якій попередньо роблять аналогічний зріз. Місце щеплення обв’язують шпагатом або пластиром.
  • Підземне щеплення впритул. Саджанець, який послужить підщепою, вирощують на окремій ділянці, навесні його зрізають трохи нижче за рівень землі (приблизно на 5 см). Потім роблять поперечний розріз, поміщають у нього заточений із двох сторін дерев’яний стрижень довжиною 2,5-3 см і діаметром 5 мм, на який насаджують щеплення.

Місце щеплення обмотують вологою тканиною і на всю цю “конструкцію” надягають поліетиленовий пакет, який потім щільно зав’язують. Щоб тканина не пересихала, періодично її змочують за допомогою голки, яку просовують через пакет. Після розпускання бруньок на прищепі поліетилен надрізають, а при появі 5-сантиметрових пагонів – повністю прибирають.

Щеплення винограду влітку чорним у зелене

З 20-х чисел травня (регіон Харків, Полтава, Суми, Луганськ) можна робити комбіноване щеплення здерев’янілим живцем у зелений пагін в розщеп (у південних регіонах можна починати на тиждень-два раніше):

  • На заготовлених з осені живцях оновіть зріз трохи нижче вічка і загостріть кінчик живця з двох боків приблизно на 2-3 см. У вас має вийти клин.
  • Потім помістіть живець у ємність з водою і тримайте, поки на ньому не набухнуть бруньки.

Як показала практика, можна і не чекати, коли прокинуться бруньки, а вимочити кілька годин чубук у воді та проводити щеплення.

Для стимуляції росту живця винограду можна потримати в розчині кореневіну протягом 15-20 хвилин.

  • Після набухання бруньок можна приступати до щеплення: робити це краще рано-вранці або ввечері після 18.00, коли сонце менш активне, або в будь-який інший час у похмуру погоду.
  • Ретельно підготуйте підщепу – лозу, на яку будете прищеплювати живець. Відріжте частину здорового пагона і посередині ножем зробіть розріз довжиною 3-4 см.
  • Акуратно вставте живець у розріз підщепи так, щоб вічка підщепи та живця були повернені в різні боки, обмотайте місце щеплення плівкою для щеплення (або смужкою від медичної вінілової рукавички), а поверх місця щеплення прикріпіть поліетиленовий пакет так, щоб він перекривав місце щеплення.

Зелене щеплення винограду – зелене в зелене

У червні-липні зазвичай проводять щеплення зеленими живцями на зелений пагін.

Технологія така сама, тільки живці не потрібно «оживляти» за допомогою води або стимулятора росту. Їх просто нарізають з кущів потрібного сорту винограду безпосередньо перед щепленням. Кінчик зеленого живця загострюють у вигляді клина і вставляють у розріз на підщепі.

На живці залишають один листок, і той рекомендується обрізати на одну третину, тобто, залишаємо лише третину листової пластинки.

Щеплення винограду восени

Восени виноград зазвичай прищеплюють у розщеплений штамб старого куща, який вже погано плодоносить. Успіх осіннього щеплення полягає у правильній розщепі та грамотній підготовці живців.

  • Насамперед замочіть живці в стимуляторі росту (Епіні, Гетероауксині, Корневині та ін.). Через 2-3 дні мають з’явитися ознаки того, що рослина жива: набухання бруньок, прокльовування листочків, поява вусиків.
  • На початку жовтня при температурі повітря не менше 15°С акуратно обріжте надземну частину штамба, очистіть місце зрізу гострим продезінфікованим ножем і протріть вологою ганчіркою.
  • Поставте ніж або невелику сокирку посередині штамба і акуратно вбийте за допомогою молотка. Розмір розщепу має бути невеликим – близько 3 см завглибшки. Сам розщеп, щоб він не схлопувався, фіксуємо викруткою з прямим шліцем.
  • Один кінчик живця загостріть у формі конуса. Зріз повинен бути не довшим за 2,5-3 см.
  • У розріз виноградного штамбу акуратно вставте живець загостреним кінчиком. Якщо залишилися щілини, їх потрібно закласти невеликими шматочками виноградної лози або розмоченим туалетним папером.
  • Після того, як ви заклеєте всі щілини між тканинами рослини, міцно обв’яжіть місце щеплення шпагатом або шматком міцної бавовняної тканини і замажте його вологою глиною, садовим варом або іншим засобом, щоб захистити живець від пересихання.

Якщо стовбур підщепи набагато ширший за живець, до одного штамбу можна прищепити 2-3 живця.

А якщо хочете запитати поради чи поділитися досвідом, підписуйтесь на нашу групу у Фейсбук «Виноград-виноград» – https://www.facebook.com/groups/840750949432929/

Підведемо підсумки!

Які бувають щеплення?

По-перше класифікація за пори року:

  • Весняна (простим копулюванням, наприклад, надземна, підземна, у розщеп…);
  • Літня. Носить часто комбінований характер: одерев’янілий живець прищеплюють до виноградного пагона, що розпустився, в розщеп або до саджанців-відводків – живці. Часто до молодого пагону винограду прищеплюють сідлом зелений чубук;
  • Осіння. Підходить для старого куща, який потрібно замінити. Робиться у штамб рослини.
  • Настільне, або зимове щеплення. Живець на живець, або на коренеласний саджанець.

Друга класифікація – ґрунтується на характеристиці підщепи та прищепи:

  • Щеплення винограду «Чорне в чорне» — частіше цей метод використовується навесні, коли до торішнього пагону прищеплюють живець з минулого року.
  • «Чорним у зелене» – застосовується навесні, коли пагони вже розпустилися, і влітку. Виноградний щеплений матеріал з минулого року прищеплюють на пагін, що розпустився.
  • «Зеленим у зелене» — здійснюється влітку чи восени. І підщепа, і щепа – зелені, до переходу в стан спокою.

Догляд за щепленим кущем винограду

Відразу після проведення весняного, літнього і осіннього щеплення підщепу слід полити і підгорнути. Не забудьте ретельно розпушити землю в прутовому колі, щоб вона наситилася киснем.

Якщо ви робите щеплення в розщеплений штамб (наприклад, восени), безпосередньо місце з’єднання підщепи та щепи не потрібно засипати землею.

Якщо через 2 тижні на щепленому живці не з’явилися нові пагони, зріжте верхню частину підщепи (з щепленням) і знову прищіпіть на нього живець.

Кожні 10-13 днів перевіряйте, як відбувається зрощення.

Прищеплені восени кущі винограду до настання перших морозів слід вкрити землею, соломою або ялиновим лапником (див. Укриття винограду в зиму).

Сподобалася стаття? Підписуйтесь на канал і розкажіть друзям.

Прищеплюйте виноград правильно і вам вдасться отримати багатий врожай найсмачніших сортів. А живці різних сортів винограду на щеплення можете переглянути в каталозі. vinograd-loza.com/katalog-sortov-vinograda.html

Як заготовляти та зберігати живці плодових культур?

Яка пора року найбільше підходить для щеплення? Ви не помилитеся, якщо назвете весну. Саме в цю пору найчастіше проводять цей захід, чому є цілком розумне обґрунтування. Справа в тому, що навесні краще зростається щеплення з підщепою, і ця нова співдружність встигає зміцніти до наступної зими. Але успіх весняного щеплення багато в чому залежить від знання одного секрету, який ми охоче розкриємо.

Увага: навесні зрізати живці безпосередньо перед щепленням в жодному разі не можна – ймовірність того, що вони приживуться, дуже мала. Це відбувається через те, що живці, які вже прокинулися (у них почався рух соку), втрачають набір пластичних речовин і здебільшого засихають після щеплення.

Ідеальні умови для щеплення – це коли підщепа вже прокидається, а щеп ще спить. Саме для того, щоб досягти таких умов, і заготовляють живці, зберігаючи їх у сплячому стані.

Знання такого простого правила зможе вберегти вас від серйозних розчарувань, з якими неодноразово стикалися недосвідчені садівники. Але це далеко не всі нюанси, про які потрібно обов’язково дізнатися, перш ніж ви почнете щеплення своєї улюбленої яблуні, груші або вишні. Одна з найважливіших складових у такій специфічній справі – це підготовка живців. Для того щоб щеплення вдалося, потрібно правильно вибрати, зрізати і зберегти гілочки щепи.

Час заготівлі живців

Осінь

Заготовляти живці можна пізно восени, коли опаде листя і закінчиться рух соку. При правильному зберіганні вони спокійно доживуть до весни та стануть чудовим матеріалом для щеплення.

Заготівля в цей час має такі переваги:

  • зрізати живці можна в більш комфортних умовах, ніж взимку/провесною;
  • зрізаний матеріал не замерзне і не буде пошкоджений у разі суворої зими.

Зима

Коли вдарять перші морози до -10 градусів, можна одразу зрізати живці плодових. Не бійтеся того, що така температура негативно позначиться на їхній якості. Навпаки: за словами знавців, це лише загартує живці і сприятиме їхньому кращому зберіганню.

Весна

Наприкінці зими/початку весни теж можна заготовляти живці, які ви використовуватимете для весняного щеплення. У цьому випадку зберігати їх доведеться зовсім недовго. Можна поєднати дві корисні справи: весняну обрізку та підбір живців. Головне, зрізати їх до початку руху соку (тим більше, до набухання нирок), інакше вони не приживуться.

Як вибирати живці для щеплення?

  1. Як живці потрібно зрізати гілки першого року, які виглядають добре розвиненими. На них мають бути повноцінні нирки. Брати такі пагони найкраще з південного та добре освітленого боку дерева. Саме в таких місцях гілки знаходяться у найоптимальніших умовах для розвитку. І не забудьте про головну вимогу: живці потрібно брати зі здорового дерева хорошого сорту.
  2. Жирові пагони для щеплення брати не слід, адже вони почнуть плодоносити набагато пізніше за звичайні. Ідентифікувати такі гілки дуже легко: вони ростуть вертикально, мають інший колір (наприклад, зелений у яблуні) і нирки на них знаходяться на більшій відстані один від одного, ніж у інших пагонів. Крім того, нирки «дзиґів» виглядають менш розвиненими (дрібнішими і не настільки опушеними).
  3. Під час пізнього осіннього або весняного обрізання дерев живця можна попросити у сусідів або знайомих. Це найекономічніший спосіб розмноження плодових, який дозволяє раціональніше розпоряджатися «живим матеріалом». Адже дати життя обрізаній гілці значно краще, ніж викинути або спалити її.
  4. Якщо у вас є старе дерево хорошого ґатунку, яке вже майже не плодоносить, використовуйте його пагони для щеплення. Ви зможете успішно зберегти цінний сорт, що надалі дозволить вам насолоджуватися його плодами навіть після того, як старе дерево висохне. На таких деревах молоді пагони виростають досить короткими (10-15 см). Тому краще взяти їх у більшій кількості, ніж потрібно, щоб підстрахуватися від загибелі під час зберігання та навесні мати гарний вибір матеріалу для щеплення.

Зверніть увагу: зрізаючи живці, обов’язково дивіться на їхній стан. Вони мають бути без тріщин чи ран, а серцевина на зрізі – природного кольору (не коричнева). Якщо кора пошкоджена, а серцевина темна, значить, ця втеча пошкоджена морозом.

Як правильно зберігати живці?

Якщо ви плануєте робити щеплення на кілька підщеп і навіть кілька сортів або культур, у вас вийде досить багато живців. Їх потрібно зв’язати в пучки та вказати сорт/культуру, причепивши відповідний «ярлик».

Такі пучки можна зберігати такими способами:

  • Загорнути кожен у вологу ганчірку з боку зрізів і заховати у поліетиленовий пакет, залишивши верхівки відкритими. Волога не дасть живцям засохнути. У такому вигляді їх потрібно залишити у льоху чи підвалі, де температура повітря – приблизно 0 градусів (+/-). Крім пакетів можна також брати пластикові пляшки.
  • Пучки можна опустити наполовину у вологу тирсу або пісок, залишивши в тому ж підвалі/льохі.
  • Ще один досить поширений варіант – закопати цей матеріал у траншею або яму, глибиною 30-40 см. А зверху насипати горбок або укрити шаром снігу.
  • Якщо ви зрізаєте живці взимку, їх можна сховати під півметровим шаром снігу. А для того, щоб сніг не танув – закрити кучугуру соломою або тирсою. Але це лише у тих кліматичних зонах, де немає зимових відлиг.
  • Можна сховати живці в заморожену тирсу, зробивши досить великий бурт, щоб вони не промерзли. Цей варіант теж найчастіше використовують при зимовому обрізанні, якщо немає снігу або бувають відлиги.
  • Частина садівників вважають за краще зберігати пагони в холодильнику. У такому разі температура має бути постійною (без збоїв та сюрпризів). Її оптимум від 0 до +2 градусів.
  • Крім перерахованих вище способів, садівники-аматори практикують зберігання живців за вікном або на балконі в добре обмотаному вигляді. Але це крайній варіант, який найчастіше використовують дачники, які мешкають взимку в квартирах.

Якщо це можливо, під час зберігання живці можна періодично перевіряти, щоб переконатися, що умови не змінилися і пагони не зіпсувалися. Важливо, щоб вони не випрівали, не висихали, не вимерзали, не пошкоджувалися гризунами, не проростали та не покривалися цвіллю. Для того, щоб застрахувати себе від подібних проблем, крім дотримання оптимальних умов зберігання, важливо заготовити більше живого матеріалу, ніж необхідно для щеплення.

Про автора

admin administrator