Зберігання овочів на зиму

Авторadmin

Зберігання овочів на зиму

Зміст:

Як правильно обрізати моркву для тривалого зберігання

–>Морква є досить примхливим овочем, зберігання якого вимагає підтримки певних умов. Щоб максимально продовжити термін збереження коренеплоду, перед заготівлею на зиму його потрібно правильно обрізати і ретельно підготувати. Дізнайтеся, як це зробити в домашніх умовах.

  • Ознаки зрілості моркви
  • Правильна прибирання моркви з грядок
  • Навіщо обрізати морква
  • Підготовка та обрізка моркви на зберігання
  • Зберігання моркви у домашніх умовах
    • У погребі
    • У квартирі
    • У під’їзді та на балконі

    Ознаки зрілості моркви

    Морква являє собою дворічна рослина, яка в перший сезон зростання формує коренеплід довгастої форми, заради чого й вирощують. Коренеплід має дуже тонкою і ніжною шкіркою, яка легко пропускає хвороботворні бактерії, внаслідок чого морква швидко проростає, псується та гниє. Для заготівлі на зиму необхідно вибирати повністю достиглі, здорові, без симптомів гниття і механічних пошкоджень овочі.

    Ознаки зрілості плодів:

    • пожовтіння нижніх листків свідчить про те, що коренеплід дозрів і його необхідно викопувати. Якщо пожовтіння торкнулося листя, розташованої в середині зеленої маси — строки збирання були пропущені, що може негативно позначитися на зберіганні овочів;
    • наявність на викопаному плоді тонких ниточок-корінців білого забарвлення говорить про його повному дозріванні;
    • тріщини на коренеплоді є свідченням перезрівання моркви.

    Також слід керуватися встановленими для кожного сорту строками збирання врожаю. Пізні сорти прийнято збирати в перший місяць осені (три тижні), або до настання перших заморозків, якщо на вулиці переважає тепла і суха погода. Ранньостиглі та середньостиглі сорти моркви готові до збору вже в кінці літа.

    Овочі, зібрані раніше потрібного часу, не повністю визрівають, не встигають накопичувати достатню кількість цукру та інших поживних речовин, що погано позначається на їх лежкості та смакових властивостях.

    Важливо! Перетримувати в землі ранні різновиди помаранчевого овоча не рекомендується, інакше коренеплоди швидко почнуть розтріскуватися і гнити.

    Правильна прибирання моркви з грядок

    Правильна прибирання моркви є одним з головних факторів, що роблять вплив на тривалість її зберігання.

    Фахівці радять проводити прибирання плодів обов’язково в суху і вітряну погоду, при оптимальних температурних показниках +1. +5°С. Вважається, що морква, викопана в прохолодну погоду, буде зберігатися довше, так як всі фізіологічні процеси при знижених температурах сповільнюються, і це позитивно позначається на лежкості плодів.

    Овочі невеликих розмірів допускається витягати із ґрунту руками, довгі і великі — за допомогою лопати. На великих ділянках прибирання коренеплодів здійснюють за допомогою мотоблоків або міні-комбайнів. Акуратне витяг плодів вважається головним правилом збору врожаю. Не можна допускати пошкоджень, надломів, надрізів коренеплодів, так як все це істотно скорочує термін збереження овочів.

    Знаєте ви? Батьківщиною помаранчевого овоча є Афганістан, де він виростає в дикому вигляді. Дивно, але спочатку він володів фіолетовим забарвленням. Появі помаранчевої моркви світ зобов’язаний селекціонерам з Нідерландів, які вивели плід спеціально для королівської династії Оранської, династичним кольором якої був саме помаранчевий.

    Навіщо обрізати морква

    Як тільки морква буде прибрана, городники радять зрізати гичку; в іншому випадку листя почне випаровувати вологу, а коренеплоди — в’янути, що суттєво погіршує їх лежкість. Процедура обрізання дає можливість зберегти в овочах корисні речовини і вологу, тим самим зберігаючи поживну цінність і приємний смак. Бадилля можна відкручувати руками або відривати, її треба акуратно зрізати, застосовуючи гостро наточенный, продезінфікований ніж або садовий секатор. Для заготівлі на зиму моркву можна не очищати від залишків грунту і не мити.

    Категорично забороняється при викопуванні бити плоди один про одного для струшування ґрунту, так як подібні маніпуляції приводять до утворення мікротріщин і порушення цілісності коренеплодів, що не кращим чином позначається на їх збереження.

    Підготовка та обрізка моркви на зберігання

    Бадилля, яка залишається на моркві після її збирання, незабаром починає активно рости, забираючи у плода вологу і цінні речовини. Саме тому процес її видалення вважається обов’язковим.

    Здійснюючи процедуру по обрізанню моркви, рекомендується враховувати терміни її збереження:

    • до 3-4 місяців — обрізання роблять на 2-3 см вище головки коренеплоду;
    • до 8-12 місяців — обрізають бадилля разом з голівкою плоду на 2-3 див.

    При цьому останній варіант обрізки, який дозволяє підготувати овоч до тривалого зберігання, проводять у кілька етапів:

    • обрізають основну зелену масу, видаляючи бадилля трохи вище верхнього краю коренеплоду;
    • підсушують моркву на сонці протягом доби;
    • відрізають 0,5–1 см від головки плодів. При наявності на поверхні плодів тріщин, кільцевих поразок — видаляють від головки до 1,5–2,5 см;
    • обрізають хвостову частину, оскільки саме з неї починається гниття овоча. Хвостик відрізають в тій частині, де його ширина становить приблизно 0,5 див.

    Перед закладанням на зберігання овочі слід добре просушити на сонці протягом 2-3 годин, розташувавши їх в один шар на поліетиленовій плівці. За час підсихання місця зрізів утворюють кірку, яка захистить від подальшої псування і гниття коренеплодів. Після сушіння, плоди в обов’язковому порядку розміщують на добу в прохолодному місці, і лише потім складують у необхідному сховище — погребі, сараї, квартирі або балконі.

    Зберігання моркви у домашніх умовах

    Тривале зберігання моркви передбачає створення певних умов, які дозволять з успіхом зберегти смакові якості плодів на довгі місяці. Існує кілька способів і місць для складування овочів.

    У погребі

    Найбільш оптимальним місцем для збереження моркви вважається підвал або льох.

    Перед закладкою моркви приміщення слід правильно підготувати:

    1. Добре провітрити. Важливо, щоб до льоху не було сторонніх запахів, вогкості, неприємних ароматів, які легко вбирають коренеплоди.
    2. Продезінфікувати. Стіни і стеля приміщення необхідно обробити 2-процентним розчином вапна хлору, який знищить грибки та віруси, а також запобіжить їх розвиток.
    3. Побілити. Через два тижні після дезобробки, рекомендується побілити у погребі стіни, використовуючи свежегашеную вапно.

    Важливо! Заходи по дезінфікуванню приміщення слід проводити мінімум за 1 місяць до майбутньої закладки овочів.

    Крім підготовки приміщення, необхідно організувати в ньому оптимальні умови для зберігання:

    • найбільш комфортними температурними показниками вважаються 0. +2°С. При більш низьких температурах морква ризикує замерзнути, при високих — зів’янути і засохнути;
    • рівень вологості в межах 80-85%. При занадто високій вологості повітря коренеплоди почнуть гнити;
    • вентиляція. Фахівці рекомендують максимально обмежити надходження повітря в приміщення, а вентиляцію зробити помірною.

    Що стосується зберігання овочів у підвалі, то передбачено кілька найбільш простих і доступних варіантів:

    1. Ящики з піском або тирсою. Морква закладають у тару і пересипають піском або тирсою хвойних дерев. Шари чергуються. Дуже важливо розташовувати коренеплоди на деякій відстані один від одного, щоб вони не торкалися.
    2. Поліетиленові пакети. Можна брати пакети невеликого обсягу до 1-2 кг, якщо урожаю багато — до 25 кг. Перед закладкою коренеплоди ретельно оглядають на наявність ушкоджень, прибирають вибракувані, упаковують в пакети, щільно закривають і розташовують у підвалі на полицях або спеціальних піддонах. Час від часу їх перевіряють на наявність псування.
    3. Насипний метод. Найбільш поширеним варіантом зберігання великого обсягу овочів вважається насипний, при якому морква насипають гіркою прямо на підлогу, або ж в спеціальні відсіки з настилом. Істотним недоліком описуваного способу є високий ризик псування врожаю гризунами та іншими паразитами.

    Знаєте ви? Постійне споживання описуваного коренеплоду здатне призвести до зміни кольору шкіри та інших покривів на жовтувато-оранжевий. Цю властивість часто застосовують працівники зоопарків для підтримки яскравості забарвлення у фламінго.

    У квартирі

    При відсутності льоху або підвалу, моркву можна зберігати в квартирних умовах. Безумовно, найпростіший метод — розміщення коренеплодів у холодильнику, в нижньому відсіку, призначеному для овочів. Для цього їх потрібно ретельно очистити від бруду, промити, підсушити і скласти в поліетиленові пакети.

    Досить зручно зберігати овочі в пластикових ємностях з герметичними кришками.

    При такому методі:

    • моркву очищають від грунту, промивають, висушують;
    • на дно тари стелять паперову серветку, зверху укладають плоди;
    • ємність щільно закривають кришкою.

    Якщо урожай моркви не може порадувати своїм достатком, овочі доцільно перетерти на тертці, скласти в поліетиленові пакети або пластикові ємності і заморозити в морозилці.

    У під’їзді та на балконі

    Для збереження моркви на зиму також підійде балкон або під’їзд. Проте в даному випадку доведеться стежити за тим, щоб температурні показники не опускались нижче позначки 0°З і на коренеплоди не потрапляли прямі промені сонця, інакше плоди проростуть або загинє.

    Складувати овочі на балконі можна, використовуючи:

    • дерев’яні або пластикові ящики, в які укладають коренеплоди і пересипають тирсою, піском;
    • поліетиленові пакети або мішки з-під цукру;
    • каструлю з парафіном. Чисті і висушені плоди опускають у посудину з розплавленим парафіном, змішаним з малою кількістю бджолиного воску. Зберігають овочі в парафін при температурі 0. +2°С протягом 4-5 місяців;
    • тару з торфом. Торф вважається відмінним матеріалом для збереження овочів, оскільки характеризується бактерицидними якостями і поганою теплопровідністю. Морква поміщають в ящики рядами, наповнені торфом. Навесні торф’яну суміш використовують як добрива для кімнатних квітів.

    Важливо! Морква не слід зберігати недалеко від яблук і картоплі, оскільки там вона втратить свої смакові якості.

    Ящики, де розміщуються овочі, незалежно від їх наповнювача, повинні щільно закриватися кришкою, щоб не допустити надходження повітря. При сильних заморозках тару необхідно укутати теплим старою ковдрою або спеціальним утеплювачем.

    При заготівлі овочів на зиму фахівці радять дотримуватися кількох рекомендацій:

    • кращою стійкістю володіють тільки повністю визрілі, здорові плоди;
    • для тривалого зберігання потрібно відбирати примірники великого розміру, а дрібні плоди — швидше переробити;
    • після зрізання гички слід обов’язково почекати, коли місце зрізу підсохне і затягнеться кіркою;
    • перед закладкою в обов’язковому порядку слід просушити не тільки овочі, але і приміщення;
    • при ураженні коренеплодів гниллю не потрібно перебирати їх. Слід акуратно прибрати хворі овочі, а ділянку, де вони розташовувалися, обприскати вапном-пушонкою для повного знищення збудників хвороби.

    Отже, морква досить примхлива в тому, що стосується зберігання. Однак, уважно ознайомившись з правилами та методами його збереження, кожен городник зможе продовжити термін придатності плодів до наступного сезону. Вибираючи підходящий варіант, фахівці також радять враховувати сорт коренеплодів і клімат відповідного регіону.

    Умови зберігання овочів, коренеплодів і фруктів на зиму в домашніх умовах

    Як зберігати зимою овочі, коренеплоди і фрукти в підвалі, погребі

    Загальні правила для закладки на зберігання овочів, коренеплодів і фруктів на зиму

    Будь-які овочі, коренеплоди й фрукти відбираємо за одними принципами. Вони повинні бути:

    • абсолютно здоровими,
    • без видимих ​​пошкоджень,
    • очищеними від землі та інших забруднень,
    • добре підсушеними,
    • зібраними на стадії нормальної зрілості.

    Найкраще зберігати овочі, коренеплоди й фрукти в сухих підвалах або погребах, але при їх відсутності підійде і звичайна комора. Головне, щоб приміщення для зберігання врожаю було достатньо прохолодним і сухим.

    Зберігання овочів на зиму в домашніх умовах

    Зберігання ріпчастї цибулі взимку

    Перед закладанням на зиму цибулю гарненько просушуємо. Час сушіння залежить від температури повітря, розміру та вологості самих овочів. Дрібні цибулини сушимо не менш 7 днів, а великі — до 20 днів. Очищаємо їх від покривних лусок і сухої частини листя. Щоб зберегти цибулю до іншого врожаю, укладаємо її в ящики на підстилку, якою може виступати щільний нетканий матеріал або старі покривала. Дуже добре зарекомендував себе вертикальний варіант зберігання даної культури. При цьому овочі укладаємо в сітки або кошики і підвішуємо їх на стінах або до стелі. Ще наші мами в якості тари використовували старі капронові колготки, в яких цибуля довго зберігала свої корисні властивості.

    Як зберігати часник, щоб не висихав

    Часник — вибаглива культура, збереження якої нерідко доставляє клопоти. При неправильному підході цей овоч може згнити, засохнути або прорости. Перед зберіганням його добре просушуємо і очищаємо від засохлої землі. Найкраще зберігати часник на зиму вертикально в плетених «косах». Для цього сплітаємо його бадилля. Головки повинні опинитися зовні коси. Розміщуємо цей овоч і в мішки з-під цукру (з пропіленової тканини). Найголовніше — це розташувати його подалі від тепла.

    Дуже перспективний спосіб зберігання очищених зубків в рослинному маслі. Часточки складаємо в банки, заливаємо їх маслом і закручуємо кришками. Залишаємо такі заготовки в темному місці. Часник використовуємо у міру потреби. Рослинне масло, яке залишилося підходить для овочевих і м’ясних страв. Для попередження всихання головок часнику перед зберіганням замочуємо його в розплавлений парафін (без барвників та ароматизаторів). Для цього в ємкість з парафіном швидко опускаємо очищені від стебел і коріння головки. Така обробка запобігає не тільки всихання, але і передчасне проростання часнику.

    Зберігання капусти взимку в домашніх умовах

    Капуста при неправильному зберіганні може повністю згнити. Саме тому так важливо дотримуватися вологості — температурний режим і правильно підготувати качани до зими. Капусту, відрізавши у неї качани і обірвавши зовнішнє листя, поміщаємо в дерев’яні ящики або контейнери, пересипавши качани соломою. Укладаємо головки овочів без зіткнення один з одним. Коли качанів не дуже багато, підвішуємо їх за кочерижки в підвалі (погребі) під стелею, попередньо очистивши від листя, що розкрилося.

    Укладаємо капусту і на підлозі, підклавши під неї нетканий матеріал. Качани обсипаємо товченою крейдою і розкладаємо, перемежовуючи їх тканиною. Замість тканини використовуємо і папір, який в міру його зволоження замінюємо на новий. Умови зберігання овочів: температура від -1 до +1 С, вологість 90 — 98%. Взимку частіше оглядаємо качани, видаляючи підгниле або зів’яле листя.

    Кабачки і гарбуз — зберігання зимою в домашніх коморах

    На відміну від інших культур, такі овочі віддають перевагу більш теплим приміщенням. Вони нормально зберігаються в звичайних домашніх коморах. Краща температура для них складає 5 — 12 С. Гарбуз прекрасно може триматися до самої весни, а от кабачки краще зберігати близько 30 днів, оскільки вони швидко втрачають свою харчову цінність.

    Зберігання помідорів взимку

    Цю культуру зберігаємо деякий час і без переробки. Це можливо зробити, якщо зібрати всі плоди (зелені, молочні, бурі, дозрілі) перед загрозою заморозків. Розсортувавши овочі за ступенем зрілості, укладаємо різного кольору помідори в ящики подалі один від одного, щоб при дозріванні томатів етилен який виділяється не прискорював дозрівання зелених плодів. Зберігаємо помідори в темряві, витримуючи відповідні температури: для стиглих томатів — 1 — 2 С, зелених і молочних — 10 — 12 С, бурих — 4 — 6 С. Довше зберігаються помідори, обгорнуті папером (кожен окремо). Укладаємо овочі в шухлядки в один шар і пересипаємо їх соломою або тирсою. Плоди розташовуємо плодоніжками догори.

    Зберігання баклажанів в домашніх умовах зимою

    Восени неушкоджені, доспілі баклажани укладаємо на зберігання на підстилку з соломи, направляючи плодоніжки вниз. Потім накриваємо овочі мішковиною і залишаємо на 2 тижні. Після цього баклажани сортуємо, а здорові й цілі загортаємо в папір. Підготовлені овочі укладаємо на солом’яну підстилку, товщиною до 20 см і накриваємо товстим шаром мішковини.

    Невелику кількість баклажанів можна зберегти, увійшовши в зиму, пересипавши їх деревною золою або загорнувши в газету. Цей овоч не втрачає свої якості близько 2 місяців. Збереження баклажанів залежить від сорту, ступеня дозрівання та умов утримання. Оптимальна температура становить 6 — 7 С, а вологість — 85 — 90%.

    Зберігання коренеплодів взимку

    Збереження коренеплодів (ріпи, буряка, пастернаку, брукви, моркви) залежить від їх цілісності. Перед закладанням очищаємо їх від землі, добре просушуємо, обрізаємо бадилля, запобігаючи проростання овочів. Корінці залишаємо в цілості. Зберігаємо вище-перелічені культури в дерев’яних ящиках і контейнерах. Для цього укладаємо коренеплоди рядами, пересипаючи овочі сухою тирсою, торфом, піском, лушпинням цибулі, травою. Для попередження деяких хвороб (у моркви і буряка) в пісок і торф підмішуємо мелену крейду (1:10).

    Як зберігати моркву зимою

    Вона прекрасно зберігається в глині. Для цього моркву вмочаємо в бовтанку з глини і висушуємо її на сонці. Серед городників популярний метод зберігання моркви в зволоженому піску. Укладаємо її в гірки до 1 м. Овочі розташовуємо головками назовні. Всі ряди коренеплодів пересипаємо вологим піском, утворюючи шар в 1 см. У міру його висихання скроплюємо гірки водою.

    Є хороший варіант із застосуванням вологої суміші тирси і стружки в ящиках з маленькими отворами (щоб вона не висипалася) або картонних коробках. При цьому, виклавши початковий шар тирси зі стружкою, викладаємо пошарово моркву і суміш. Якщо в підвалі підвищена вологість, можна використовувати і суху суміш, але в даному випадку розміри моркви за зиму трохи зменшаться через зменшення в ній вологи. Втім, на великих овочах це абсолютно непомітно.Хороший результат дає і вмочення коренеплодів в крейдяний розчин. Після процедури її просушуємо і формуємо з неї невеликі купи.

    Картопля — зберігання зимою

    Про неї варто поговорити детальніше. Є багато перевірених роками способів зберігання цієї культури. У деяких селах картоплю досі зберігають у траншеях, накриваючи бульби великим шаром соломи і дерну. Цей коренеплід повинен добре просохнути на повітрі в тіні при 14 — 18 С. Укладаємо бульби в дерев’яні ящики і контейнери зі щілинами в стінках, розташувавши їх на піддонах, що відокремлюють овочі від підлоги на 20 — 25 см. Товщина шару бульб у контейнерах не повинна бути більше 1 м. Зверху картоплі укладаємо різні коренеплоди (підійде буряк), які будуть нормалізувати вологість. Бульби не будуть сиріти, а коренеплоди вберуть вологу і надовго залишаться свіжими.

    Якщо картоплі не надто багато, можемо зберігати її і на нетканому матеріалі, на якому бульби розкладаємо максимально рівномірно. Зверху накриваємо їх мішковиною. В давнину картоплю на зиму пересипали засушеной червоною м’ятою, полином, чебрецем, листям берези, бузини, горобини. Ці рослини, що виділяють фітонциди і очищаючі атмосферу від бактерій, сприяють схоронності овочів.

    Картоплю для посадки зберігаємо окремо, пересипаючи її товченою крейдою або деревною золою, підтримуючи оптимальну температуру в 2 — 4 С. Картоплю яка зберігається регулярно перебираємо, видаляючи хворі екземпляри і обламуючи паростки. При сильному зниженні температури для запобігання підмерзання коренеплодів накриваємо її соломою, ковдрами або старим одягом. При зростанні вологості насипаємо на підлогу вапняну муку, прекрасно поглинаючу надлишок вологи.

    Зберігання Хрону взимку

    У холодний осінньо — зимовий період затребуваний і свіжий хрін. Для його зберігання вибираємо неушкоджене коріння, у якому відрізаємо бадилля. Хрін зашпаровуємо у вологий пісок, що знаходиться в ящиках. Оптимальна температура — 4 — 5 С.

    Зберігання Редису взимку

    Деякий час можна зберегти редис (як його виростити — тут) осінніх сортів свіжим, не допускаючи його в’янення. Для цього відрізаємо бадилля в 2,5 — 3 см від коренеплоду. Корінці залишаємо недоторканими. Редис укладаємо в поліетиленові мішки. Така процедура дозволить зберегти овоч в холодильнику свіжим протягом декількох тижнів. Такі сорти редиски, як Червоний велетень і Дунганський зберігаються і до грудня. Для цього зібраний перед настанням заморозків урожай очищаємо. У коренеплодів відрізаємо бадилля, коріння і укладаємо овочі рядами в ящики, пересипаючи їх вологим піском. Зволожуємо його періодично шляхом сприскування водою, витримуючи температуру в 1 — 2 С.

    Зберігання фруктів взимку в домашніх умовах

    Для зберігання придатні неушкоджені фрукти. Яблука та груші укладаємо в дерев’яні ящики. Пересипаємо фрукти сухою тирсою, стружкою, сіном. Дуже хороший результат отримуємо від зберігання плодів, загорнутих у спеціальний папір, оброблений олією. Так можна запобігти масовому гниттю. Хороший результат дає і обробка їх гліцерином. Для цього кожен фрукт протираємо ганчірочкою, змоченою в даній речовині. Плоди бажано тримати подалі від овочів, які сильно пахнуть. Оптимальна температура 0 — 5 С, а вологість 85 — 90%.

    Зберігання винограду зимою

    Деякі його сорти (з щільною м’якоттю і товстою шкіркою) можна зберегти в сухому і прохолодному приміщенні. Для цього вибираємо кращі грона. На суху тирсу кладемо папір. На неї викладаємо грона винограду в один шар. Зверху фрукти накриваємо бавовняною тканиною. Періодично оглядаємо грона, видаляючи підгнилі ягоди.

    Кавуни та дині

    Кавуни та дині зберігаємо в закритому приміщенні, виклавши їх на гратчастий піддон в один ряд. Всі хвостики повинні направлятися вгору. Перекладаємо ці плоди сухою дерев’яною стружкою, щоб вони не торкалися одне одного. Оптимальна температура: 3 — 5 С. Для зберігання придатні недостиглі дині, які придбають за цей час потрібну стиглість.

    Зберігання зелені

    Не надто довго, але досить тривалий час, можна зберігати свіжими не тільки овочі, фрукти і коренеплоди, а й зелень. Для цього загортаємо зелену цибулю, петрушку, кріп, салат в тонкий харчовий поліетилен окремо і відправляємо в холодильник. Вся зелень попередньо гарненько просушується від вологи. Можна зберігати свіжу зелень в прохолодному місці, опустивши обрізані кінчики стебел в ємкість з водою. Так вона не зіпсується кілька днів. Щодня воду замінюємо на нову.

    Інші види овочів, наприклад огірки, взимку можуть зберегтися у вигляді солінь і маринадів. Також довго зберігається квашена капуста та яблука. Найкраще заготовлювати ці культури в дерев’яних діжках.

    Відео: Де зберігати продукти на зиму, щоб вони не псувалися

    На цьому все сподіваємося Ви зрозуміли як зберігати зимою овочі, коренеплоди і фрукти в підвалі, погребі. Залишайтеся з нашим сайтом Сільське господарство і садівництво і не-знайте турбот.

    Читайте також:

Про автора

admin administrator