Клеродендрум томпсону розмноження

Авторadmin

Клеродендрум томпсону розмноження

Забезпечити хороший догляд клеродендрум томпсона може навіть новачок

Серед Клеродендрум багато декоративних, красивоквітучих рослин, але в якості кімнатної квітки приживаються далеко не всі з них. Серед різновидів, готових порадувати яскравими кистями любителів квітникарства – клеродендрум Томпсона, догляд в домашніх умовах за яким не важко і під силу навіть новачкам.

Опис клеродендрум Томпсона

На підвіконня російських квітникарів багаторічна ліана потрапила з тропіків західній частині Африки.

В умовах теплого, без серйозних сезонних коливань температури клімату рослини формують пагони, що досягають 4-метрової довжини. У кімнаті такого розростання клеродендрум Томпсона, як на фото, не вийде, та й не потрібно через обмеженість простору.

Головне, що привертає увагу до цієї декоративної різновиди клеродендрум, це:

  • «Стьобана» яйцевидно-загострена листя, яка в залежності від сорту може бути темно-зеленою, строкатою або навіть пурпурової;
  • гроновиднісуцвіття, що складаються з 10-20 невеликих 5-пелюсткових віночків в оточенні об`ємних прицветников в формі ліхтариків.

Цвітіння клеродендрум Томпсона триває з першої половини весни аж до середини осені. Суцвіття утворюються в пазухах бічних пагонів. Квітки і приквітки в залежності від сорту рослини відрізняються відтінками і поєднаннями кольором. Віночки з подовженими тичинками тримаються недовго, а ось оцвітини білого, рожевого, бордового або бузкового кольору тривалий час надають рослині незвичайну чарівність.

На місці квіток після запилення з`являються дрібні плоди жовто-оранжевого відтінку. Усередині кожного з них розташоване по одному насіння, яке при дозріванні можна використовувати для розмноження клеродендрум Томпсона.

Умови для вирощування клеродендрум Томпсона в домашніх умовах

На батьківщині рослина живе в півтіні під кронами дерев. І в домашніх умовах клеродендрум Томпсона, на фото, краще ставити на східні або західні вікна, під прикриття лоджії або вглиб кімнати, якщо вікна виходять на південь. Єдине місце, де рослині буде некомфортно, це на північній стороні. Тут не обійтися без додаткового підсвічування на період вегетації і цвітіння, інакше декоративна культура не зможе закласти бутони або їх кількість буде незначним.

Щоб домогтися від тропічної ліани пишного цвітіння і стабільного зростання, для неї потрібно створити умови, близькі до природних.

У весняно-літній період чагарник добре росте при 18-24 ° C. До осені і в зимовий час догляд за Клеродендрум Томпсона, на фото, змінюється. Рослина, що готується в зимівлі, скидає листя. На відпочинок його переносять в прохолоду, де при 14-16 ° C клеродендрум пробуде до весни. Якщо декоративному чагарнику не влаштувати прохолодної зимівлі або поставити біля опалювальних приладів, цвітіння в майбутньому сезоні чекати не доводиться.

Скинуло листя рослина менше споживає вологи, не потребує додаткового висвітлення і підгодівлі.

Догляд за Клеродендрум Томпсона

З весни і до кінця літа догляд за Клеродендрум Томпсона в домашніх умовах полягає:

  • з регулярного поливу;
  • з підгодівлі, покликаних підвищити декоративність чагарника і підтримати його сили під час цвітіння.

Зволожувати грунт під багаторічною культурою потрібно з таким розрахунком, щоб від поливу до поливу верхній шар просихав, але всередині земляний кому залишався трохи вологим. Це не дасть загнити коріння, що трапляється при надмірному поливі, або в сухому субстраті пов`янути надземної частини кущів. У зимовий час, коли клеродендрум Томпсона відпочиває, поливати його потрібно вкрай обережно і рідко, стежачи лише, щоб грунт повністю не висох.

З поливами поєднують проводяться з весни і до другої половини літа підгодівлі, для яких використовують комплексні засоби для домашніх квітучих рослин.

Для пишного цвітіння при догляді за Клеродендрум Томпсона краще брати кошти з переважанням калію і фосфору. Азот корисний лише на початку вегетації, коли культура нарощує зелену масу.

Перед початком активного весняного зростання рослина пересаджують. Молоді екземпляри можна перевалювати в горщики більшого розміру щороку, то пересадка дорослих проводиться з інтервалом 2-3 роки. Якщо гострої необхідності в процедурі немає, можна замінити тільки частину субстрату і провести обрізку кореневої системи клеродендрум Томпсона.

Для всіх різновидів Клеродендрум потрібен пухкий слабокислий грунт багатий органікою і поживними речовинами. Такий субстрат можна зробити самостійно з перегною, торфу, хвойної землі і піску. Але при бажанні грунтову суміш легко отримати з трьох частин готового грунту для квіткових культур і однієї частини кислого субстрату для азалій.

Обрізка і розмноження клеродендрум Томпсона

Розростання пагонів вимагає обов`язкової обрізки і формування крони рослини. Кращий час для цього етапу догляду за Клеродендрум Томпсона домашніх умовах – рання весна, коли зелений вихованець ще не рушив у ріст.

Стебла можна безболісно скорочувати на третину, що тільки викличе пробудження неактивних нирок і поява бічних пагонів з новими суцвіттями. У дорослих екземплярів обрізають навіть здерев`янілих стебла, а молоді рослини піддають прищіпка.

Верхівкові живці з 2-3 парами сформованих листя легко використовувати для розмноження клеродендрум Томпсона. Вони вкорінюються у воді, а потім висаджуються в пухкий субстрат під плівку. Через місяць, коли саджанці акліматизуються, їх переносять в постійний горщик.

Обрізання і формування в процесі догляду за Клеродендрум Томпсона допомагає перетворити природну ліану в компактний чагарник, штамбові дерево або використовувати культуру для озеленення вертикальних поверхонь.

Догляд в домашніх умовах за квіткою клеродендрум Томпсона, розмноження і пересадка

Клеродендрум – абсолютно нетипова для кімнатного квітникарства рослина. Більшість різновидів вимагають тепличного змісту. Виняток становить Клеродендрум Томпсона, який, при ретельному дотриманні всіх правил вирощування, прекрасно росте в домашніх умовах.

В аматорському квітникарстві поширення набув clerodendrum thomsoniae – Клеродендрум Томпсона. У природі ця ліана досягає 4 м, в домашніх умовах – 2,5 м. Пагони густообліственнимі. Листя темно-зелені, яйцевидні, з загостреним кінчиком та виразним рельєфом з прожілок- 10-15 см в довжину. розташовані супротивно.

Високою декоративністю відрізняється квітка Клеродендрум Томпсона. Суцвіття щитковидні, формуються в пазухах. Чашечка, що нагадує паперові ліхтарики, складається з п`яти білих чашолистків і червоного віночка з відігнутими на верхівці пелюстками. Тичинки довгі, ниткоподібні, червоні. Пік цвітіння припадає на літо. Після запилення формуються невеликі, до 1 см, овальні помаранчеві плоди.

Догляд в домашніх умовах за Клеродендрум Томпсона

Незважаючи на свій творчий хист до адаптації, Клеродендрум Томпсона вимагає ретельного догляду в домашніх умовах. Він не переносить сухість повітря влітку і високу температуру взимку. Радувати господарів рясним цвітінням і пишною зеленню Клеродендрум буде тільки при строгому дотриманні усіх правил агротехніки.

Місцезнаходження та освітлення

Клеродендрум Томпсона легко адаптується до будь-якого рівня освітленості, але рясного цвітіння простіше від нього домогтися при яскравому розсіяному світлі. Прямі промені обпалюють листя, тому влітку південні підвіконня малопридатні для цієї рослини. Оптимальне місце розташування горщика – вікна східної чи західної спрямованості. На північній стороні варіегатной різновиди можуть втратити строкате фарбування листя- однотонні же будуть закладати менше бутонів.

Температура і вологість повітря

Клеродендрум Томпсона теплолюбний. Більшу частину року воліє рости при температурі 20-25 градусів. Легко переносить літню спеку при досить високій вологості повітря. Взимку, в період полупокоя, Клеродендрум потрібно прохолода – не вище 15 градусів, але не нижче 12. При цьому вона частково скидає листя. Без холодної зимівлі Клеродендрум НЕ зацвітає наступного літа.

Тропічний «гість» непогано адаптувався до сухого повітря, але тим не менш, для успішного культивування Клеродендрум в домашніх умовах його регулярно оббризкують. Особливо це важливо в жарку пору року, коли листя інтенсивно випаровують вологу. Влітку для підвищення вологості повітря горщики встановлюють на ємності з керамзитом, піском або мохом сфагнумом. Взимку Клеродендрум в обприскуваннях не потребує, досить берегти його від сухого повітря батарей.

Полив і внесення підгодівлі

Навесні і влітку Клеродендрум Томпсона потрібен рясний полив. При цьому він не любить заболочування грунту: зайву воду з піддонів обов`язково зливають, дають злегка просохнути верхньому шару грунту. Якщо взимку дерево долі міститься місцях із низькою температурою, його поливають акуратно, намагаючись не допустити перезволоження або повного пересихання земляної грудки. Вода повинна бути м`якою, відстояною протягом трьох діб в широкій відкритій посуде- перед використанням її злегка підігрівають.

Рясно квітучий Клеродендрум Томпсона вимагає відповідних підгодівлі у весняно-літній період. Кожні два тижні до води для поливу додають органічні добрива в дозі, зазначеної на упаковці. Вибирають суміші для квітучих кімнатних рослин, що містять підвищену кількість калію і фосфору. З приходом осені підгодівлі сокращают- взимку припиняють зовсім.

обрізка

Клеродендрум Томпсона добре піддається обрізку. Ця процедура допомагає сформувати густу крону і змусити його цвісти рясніше, адже бутони формуються тільки на новому прирості.

Пагони обрізаються в кінці лютого, перед початком інтенсивного весняного зростання. Молодим рослинам достатньо прищипнуть верхівки, щоб спровокувати появу бічних гілок. Дорослим Клеродендрум з здеревілим підставою пагони обрізають на 1/3. При цьому їм можна надати як ампельную, так і кущувату форму. В обох випадках гілкам Клеродендрум потрібна додаткова підтримка. Її можна забезпечити за допомогою спеціальних кріплень або решіток.

розмноження

Незважаючи на всі капризи чудовою ліани, розмноження Клеродендрум не представляє складності. Найлегший спосіб – живцювання. Досить помістити полуодревесневшіе гілочки, що залишилися після обрізки, в стакан з водою. У теплому і світлому місці у живців вже через місяць розвинуться міцне коріння, і їх можна буде пересадити в горщики. Досвідчені квітникарі радять садити по кілька черешків в вазон для досягнення найбільшої декоративності.

Вирощування Клеродендрум з насіння – більш тривалий і трудомісткий процес. Посадковий матеріал можна купити в спеціалізованих магазинах або зібрати самостійно. Після зав`язування насіння визрівають досить довго – близько трьох місяців. Збирати їх можна тільки після того, як чашолистки порозовели і зів`яли, а ягоди повністю висохли.

Висівати бажано відразу після збору – насіння швидко втрачають схожість. Для посадки використовують суміш торфу з агроперліту. Посадковий матеріал злегка заглиблюють, рясно зволожують і поміщають в тепличку, забезпечивши їм високу температуру (близько 25 градусів) і яскраве розсіяне світло. Сіянці починають прокльовується вже через тиждень. У цей період важливо регулярно провітрювати теплички і підтримувати грунт у вологому стані.

Через місяць, коли сіянці зміцніють і сформують першу пару справжніх листків, їх пересаджують в невеликі горщечки (діаметр 8 см) і починають поступово відучувати від тепличних умов.

пересадка

Як і будь-який швидко зростаючий кімнатна квітка, Клеродендрум потребує регулярної заміни ґрунту і збільшенні обсягу горщика. Пересадку краще проводити на початку березня. Молодим Клеродендрум процедура потрібна щорічно. Дорослим – раз в декілька років.

Вибір відповідного горщика і грунту

Субстрат для цього тропічного квітки повинен бути поживним, пухким і вологоємним. Його можна виготовити самостійно, змішавши в рівних частинах листову землю, пісок і торф. Важливо, щоб кислотність суміші залишалася нейтральною. Можна придбати готову землю – в такому випадку вибирайте субстрат для декоративно-листяних рослин. Горщик для Клеродендрум вибирають широкий і низький. Від стовбура до бортів залишають по 10 см.

Покроковий процес пересадки

Клеродендрум добре ставиться до пересадки.

Щоб процедура пройшла успішно, досить слідувати наступним алгоритмом:

  1. У новий горщик укладають шар керамзиту, попередньо переконавшись в наявності дренажних отворів.
  2. Зверху укладають невеликий шар свіжої землі.
  3. Рослина з земляним комом акуратно витягують з ємності, нахиливши її на бік. Не намагайтеся витягнути Клеродендрум за пагони.
  4. Коріння частково звільняють від субстрату і підрізають, присипаючи зрізи стовченим деревним (можна користуватися активованим) вугіллям.
  5. Ком поміщають в нову ємність, досипляючи землю з боків і злегка її утрамбовуючи. Важливо не заглиблювати рослину.
  6. Землю рясно поливають, щоб вона «прилягла» до коріння.

Кілька днів після пересадки Клеродендрум тримають в затіненому місці. Якщо рослина молоде, його можна накрити поліетиленовим пакетом, щоб прискорити адаптацію. Якщо Клеродендрум Томпсона зріс до підлоги діжки, обсяг горщика їй немає підвищують, обмежуються частковою заміною ґрунту і підрізанням коренів.

Проблеми при вирощуванні

Клеродендрум Томпсона може дивуватися павутинним кліщем і щитівкою. У першому випадку позбутися від паразита допоможуть акарициди, наприклад, Неорон, кліщовий або Фитоверм. Чим раніше ви помітите клещика і почнете обробки, тим простіше його позбутися.

Перші ознаки зараження:

  • світлі точки на листі – сліди укусів;
  • тонка павутинка;
  • слабкі, що відстають у розвитку, молоде листя.

Акарициди розводять відповідно до інструкції виробника і ретельно обробляють кожен лист з обох сторін, приділяючи особливу увагу точок росту. Проводять 2-3 обробки з інтервалом в тиждень.

Щитівку помітити легко – це невеликі коричневі горбки, «приліпилися» до листів і стовбура. Проблема в тому, що коли на кущі масово з`являються ці горбки – дорослі самки з кладками яєць – рівень зараження оцінюється як високий.

Для боротьби застосовують комплекс заходів:

  1. Обробляють системними інсектицидами раз на тиждень-знадобиться 4-5 обробок.
  2. Вручну знімають самок, протираючи місце під ними спиртовим або мильним розчином.

Набагато простіше боротися з щитівкою на ранніх стадіях. Помітити її можна по характерному блиску на листках – вони виглядають, ніби окроплені солодкою водою. Щоб попередити появу дорослих самок на даному етапі досить декількох обробок будь-яким системним інсектицидом.

Грибковими захворюваннями Клеродендрум страждає рідко. Зазвичай це трапляється з вини господарів, надто рясно поливають рослину взимку. При появі плям гнили на стовбурі або масовому зів`яненні листя рослині допоможе пересадка з «ампутацією» всіх пошкоджених ділянок кореневої системи.

Часто Клеродендрум Томпсона втрачає зовнішній вигляд через тих чи інших порушень агротехніки.

Зовнішні проявленіяПрічіниСпособи усунення
Масово опадає листяЯкщо у Клеродендрум влітку жовтіє і опадає листя, це сигналізує про сухе повітря або недостатньому поливі. Взимку ж така поведінка ліани природно.Рясно поливайте і щодня обприскуйте рослину в літній період.
Клеродендрум не цвітеЦе явище відбувається по ряду причин. Найпоширеніша – недостатньо низька температура взимку. Можуть позначатися: низька освітленість, нестача поживних речовин, зневага весняної обрізанням.Забезпечте прохолоду в період полупокоя. Обрізуйте його щовесни, регулярно удобрюйте і забезпечте доступ яскравого розсіяного світла.
На листках з`являються сухі бурі плямиКлеродендрум страждає від сонячних опіківЗахищайте кущ від прямих сонячних променів

Клеродендрум – чудова ліана, здатна прикрасити будь-який інтер`єр. Незважаючи на тропічне походження, доглядати в домашніх умовах за ним нескладно. Дотримуючись кілька простих правил, можна регулярно милуватися рясним цвітінням цієї рослини.

Про автора

admin administrator