Коментар до притчі про сіяча

Авторadmin

Коментар до притчі про сіяча

«Притча про сіяча» аналіз

Тема: розповідь Ісуса про значимість для людини місця, куди вона посіє зерно.

Ідея: возвеличення людської чуйності, доброти, прагнення безкорисливо надати допомогу тому, хто її потребує; ролі слова — зерна, яке потрапляє у різне середовище.

Основна думка: зерно, яке впало на кам’янистий грунт,- це про людину, що чує Слово і відразу ж з радістю приймає його, але оскільки в цього зерна нема глибоких коренів, воно довго не проживе; зерна, що впало в тернину,- це про людину, яка чує Слово, та турботи цього віку та омана багатства заглушають його, і зерно не приносить плоду; зерно ж, яке впало на добрий грунт,- це про людину, яка чує Слово і розуміє його, така людина приносить врожай в сто, в шістдесят або в тридцять раз більше посіяного.

Композиція «Притча про сіяча»
Експозиція: зустріч Ісуса з великою кількістю людей.
Зав’язка: розповідь Бога про значимість грунту, куди потрапить зерно, кинуте землеробом.
Кульмінація: «Коли хто-небудь чує вістку про Царство і не розуміє її, то приходить лукавий та викрадає те, що було посіяне в серці».
Розв’язка: зерно — слово, яке повинно потрапити на добрий грунт, принесе багатий врожай.

«Притча про сіяча» скорочено

Ось вийшов сіяч, щоб посіяти своє зерно. І як сіяв, упало одне край дороги. Там воно було витоптане, а птахи небесні його повидзьобували. Інше ж упало на грунт кам’янистий і, зійшовши, засохло без вологи. Ще інше упало під терен, який виріс і заглушив паросток.
Одне ж упало на добру землю, а зійшовши, вродило стократно. Це сказавши, закликав: «Хто має вуха, щоб слухати,- нехай слухає!»
Запитали ж учні Господа, що значить ця притча. А він відказав своїм учням, що їм дано пізнати таємниці Божого Царства, а іншим ці таємниці розкриваються у притчах, щоб «дивились вони — і не бачили, слухали — і не розуміли».

А притча ця означає ось що. Зерно — Боже Слово. Аті, хто край дороги,- люди, які слухають, а потім приходить диявол і забирає слова з їхнього серця, щоб не вірили вони й не спасалися. А що на кам’янистому грунті, — це ті, хто тільки почує, то слово приймає з радістю; а кореня не мають вони, вірують дочасно,- і за час випробування відпадають. А що впало між терен,- це ті, хто слухає слово, але, перебуваючи в постійних клопотах за багатство, життєві розкоші,- і плоду вони не дають. Те ж, що на добрій землі,- це люди, що почули слово й бережуть його в щирому й доброму серці,- і плід приносять вони в терпеливості.

  1. «Притча про сіяча» Біблія «Притча про сіяча» з Біблії — одна з притч Ісуса Христа. У ній розповідається про насіння, кинуте в різні умови для сходів. Одні з насіння загинули, а інші дали плід: «Притча про сіяча» Біблія читати Ісус Христос вийшов з дому. Читать далее.
  2. «Притча про блудного сина» аналіз Притча про блудного сина — одна з найвідоміших притч Ісуса Христа. Сюжет цієї притчі у символічній формі ілюструє взаємовідносини між людиною та Богом. Син спочатку відходить, а потім повертається до батька, ніби людина повертається до свого небесного Отця Бога. «Притча. Читать далее.
  3. «Ні сіло ні впало» фразеологізм Що означає фразеологізм «ні сіло ні впало» знає багато школярів, адже його часто можна зустріти в літературі та повсякденному житті. «Ні сіло ні впало» значення фразеологізму Ні сіло ні впало (пало) — раптово; безпричинно; зовсім несподівано. «Ні сіло ні впало». Читать далее.
  4. Притча про виноградник і виноградарів Притча про виноградник і виноградарів — одна з притч Ісуса Христа, що міститься в Євангелії від Матвія. У ній Ісус уподібнює Царство Небесне винограднику, господар якого вранці вийшов наймати працівників. Першим найнятим він пообіцяв плату в один динарій. Потім господар. Читать далее.
  5. «Притча про блудного сина» мораль Чому вчить нас «Притча про блудного сина» ? Яка мораль цієї біблійної притчі Ісуса Христа? «Притча про блудного сина» мораль Молодший син не захотів займатися важкою роботою разом з батьком і старшим братом. Він вирішив відправитися в мандрівку, при цьому. Читать далее.
  6. «Притча про блудного сина» «Притча про блудного сина» читати повністю має кожен, адже вона досить повчальна. Притча про блудного сина — одна з найвідоміших притч Ісуса Христа. Сюжет цієї притчі у символічній формі ілюструє взаємовідносини між людиною та Богом. Син спочатку відходить, а потім. Читать далее.
  7. Притча про загублену вівцю і загублену драхму Притча про загублену вівцю і загублену драхму Приходили до Нього всі митники Й грішники, щоб послухати Його. (Лука 15:1-10) До Нього всі митники й грішники, щоб послухати Його приходили. «Приймає Він грішників та з ними їсть», — фарисеї та книжники. Читать далее.
  8. ПРИТЧА О ДОБРОМ САМАРЯНИНЕ ЗАРУБЕЖНАЯ ЛИТЕРАТУРА БИБЛЕЙСКИЕ РАССКАЗЫ Библия — это не просто явление культуры, это ее сердцевина, так как в Библии рассматриваются вопросы жизни и смерти человека, который ищет дорогу к правде и добру. ПРИТЧА О ДОБРОМ САМАРЯНИНЕ Иисус учил: «Люби ближнего своего. Читать далее.
  9. ПРИТЧА О БЛУДНОМ СЫНЕ ЗАРУБЕЖНАЯ ЛИТЕРАТУРА БИБЛЕЙСКИЕ РАССКАЗЫ Библия — это не просто явление культуры, это ее сердцевина, так как в Библии рассматриваются вопросы жизни и смерти человека, который ищет дорогу к правде и добру. ПРИТЧА О БЛУДНОМ СЫНЕ У одного человека было два. Читать далее.
  10. «Старий і море» аналіз «Старий і море» — повість-притча американського письменника Ернеста Хемінгуея про кубинського рибалку Сантьяго, його боротьбу з гігантською рибиною, що стала найбільшою здобиччю у його житті. «Старий і море» Хемінгуей аналіз Рік написання: 1952 (У 1953 році за свою повість Ернест. Читать далее.
  11. Уроки Библии (притча о блудном сыне) Жанр притчи очень часть используется в Библии, в народных сказаниях. Основой жанра является отвлеченный рассказ о каком-то событии, который заставляет нас понять и задуматься о главной мысли. Она может быть высказана не явно, но думающий и понимающий человек всегда поймет. Читать далее.
  12. Трудно или легко делать добро? (Притча о милосердном самарянине) Библия является книгой книг. В ней можно найти ответы на многие вопросы. В виде притч в ней рассказывается о тех или иных поступках человека, о добре и зле, равнодушии и жестокости, о благополучных и несчастных людях, о чувствах, которые одолевают. Читать далее.
  13. «Без хліба» аналіз «Без хліба» аналіз оповідання Бориса Грінченка викладено в цій статті. «Без хліба» Грінченко аналіз Оповідання «Без хліба» щире співчуття викликає. Головний герой оповідання, рятуючи близьких людей від неминучої голодної смерті, змушений був красти зерно. Сім’я Петра — головного героя оповідання. Читать далее.
  14. Понятие о повести-притче Жанр произведения Э. Хемингуэя «Старик и море» часто определяют как повесть-притча. Слово повесть вам хорошо знакомо: так называют эпическое произведение, характеризующееся однолинейным сюжетом, а по широте охвата жизненных явлений и глубине их раскрытия занимающее промежуточное место между романом и рассказом. Читать далее.
  15. «У невідому путь» притча Черепаха з’явилася на світ у затишній долині, біля широкого ставу, що поріс очеретом. Цілі рої веселих комашок були їй солодкою поживою. Коли вдоволена, грілася проти сонця, — усе дивилася на далеку гору, де сідали орли ширококрилі. Звідти щоранку випливало в. Читать далее.
  16. «Про перших людей Адаму і Єву» аналіз Біблійна легенда «Про перших людей Адаму і Єву» починає історію людства. «Про перших людей Адаму і Єву» аналіз Тема: розповідь про створення богом Ягве перших людей на землі і всього живого, покарання перших людей за неслухняність. Ідея: возвеличення прагнення багато. Читать далее.
  17. «Лісова панна» легенда аналіз «Лісова панна» скорочено У Косівщині вірять, що в горах у великих лісах є лісові панни. Вони показуються людям увечері, звичайно лише тим, хто йде одиноко лісовою дорогою. Така панна спереду виглядає зовсім як молода дівчина, дуже гарної вроди, але ззаду. Читать далее.
  18. «Чайка на крижині» аналіз Вірш Ліни Костенко «Чайка на крижині» складається з п’яти частин. Аналіз вірша «Чайка на крижині» Ліни Костенко наведений в цій статті. «Чайка на крижині» Ліна Костенко аналіз Тема: Відтворення роздумів поетеси про смисл життя людини. Ідея: Возвеличення любові до рідного. Читать далее.
  19. «Чума» А. Камю аналіз Аналіз роману «Чума» Альбера Камю — тема, ідея, жанр, головні герої, проблематика, сюжет і композицій наведені в цій статті. «Чума» А. Камю аналіз твору Рік написання : 1947 Літературний рід : епос Жанр : філософський роман-притча; роман-парабола Стиль : екзистенціалізм. Читать далее.
  20. «Мина Мазайло» аналіз твору «Мина Мазайло» — п’єса Миколи Куліша. Характеристика «Мина Мазайло» та аналіз твору Представлені в цій статті. «Мина Мазайло» аналіз твору Літературний рід : драма Жанр «Мина Мазайло»: сатирична комедія Тема «Мина Мазайло»: зображення міщанства й українізації в Україні у 20-і. Читать далее.
  21. «Блакитна дитина» аналіз Аналіз «Блакитна дитина» А. Дімаров Тема «Блакитна дитина» — Прагнення добра і справедливості. Ідея «Блакитна дитина» — Вміння мріяти, товаришувати, відповідальність за молодших і слабших. Основна думка «Блакитна дитина» — Тонке відчуття краси і природи, її благотворного впливу на людину. Читать далее.
  22. «Ялинка» Коцюбинський аналіз «Ялинка» Коцюбинський аналіз Тема — Пригода хлопчика в лісі та його щасливий порятунок Головні герої — Василько, батько Яким, мати Олена, Петро Жанр — Оповідання Головна думка — Ніколи не можна втрачати присутності духу, завжди потрібно намагатися знайти вихід зі. Читать далее.
  23. «Різдвяна пісня в прозі» аналіз «Різдвяна пісня в прозі» аналіз Тема – зображення моральної руйнації людини, яка нестримно прагнула збагачення, здатність людини на духовне переродження. Ідея – згубний вплив на людину бажання розбагатіти, уславлення щирих, милосердних, здатних на співчуття людей. Композиція І строфа – зображення. Читать далее.
  24. «Незнайомець з 13 квартири» аналіз Аналіз твору В. Нестайка «Незнайомець з тринадцятої квартири» — Тема, ідея, основна думка «Незнайомець з 13 квартири» аналіз «Незнайомець з 13 квартири» скорочено Тема: зображення перебування Павла і Яви в Києві та різноманітних пригод, до яких вони потрапляли, особливо під. Читать далее.
  25. Роберт Бернс «Моя Любов» аналіз Роберт Бернс «Моя Любов» аналіз Поезія кохання шотландського поета Р. Бернса зачаровує щирістю, мелодійністю та простодушністю. У його віршах ідеться про почуття звичайної людини, яка сумує, радіє, страждає і вірить у щастя. Сам Бернс сприймав кохання як надзвичайно важливе джерело. Читать далее.
  26. «Ведмежий суд» Гребінка аналіз «Ведмежий суд» мораль: Судити можуть всі усіх, але чи правельно вони це роблють, чи ні, потрібно розібратись! Не тільки круті та сильні масю право на все, якщо у людини є своя голова і щось у тій голові, вона обов*язково цим. Читать далее.
  27. А. Малишко «Приходять предки» аналіз Аналіз вірша А. Малишка «Приходять предки»: Тема, ідея, художні засоби, жанр, основна думка, ідейно-художній аналіз. А. Малишко «Приходять предки» аналіз А. Малишко у вірші «Приходять предки» ніби звітує перед своїми предками — чи так він живе, як треба, чи не. Читать далее.
  28. Притча о свободе и страдании человека Все, что было в душе, все как будто опять потерялось, и лежал я в траве, и печалью и скукой томим. И прекрасное тело цветка надо мной поднималось, и кузнечик, как маленький сторож, стоял перед ним. Николай Заболоцкий Идея блага человечества. Читать далее.
  29. Назарук «Роксоляна» аналіз «Роксоляна» — повість Осипа Назарука. Аналіз «Роксоляна» — тема, ідея твору, жанр, проблематика описані в цій статті. Осип Назарук «Роксоляна» аналіз Тема «Роксоляна» : достовірне зображення історичних подій XVI ст., відтворення поетичного образу Роксоляни, її тяжких переживань, викликаних спогадами про. Читать далее.
  30. «Сірко» Б. Грінченко аналіз Аналіз казки Б. Грінченка «Сірко» — тема, ідея, головна думка, проблематика, жанр, композиція. «Сірко» Б. Грінченко аналіз Тема: зображення собаки Сірка, який намагався заробляти собі на життя «легкий хліб» за вовчими законами, але не зміг. Ідея: возвеличення чесності, порядності, працьовитості;. Читать далее.
  31. «Кольорові миші» аналіз Аналіз вірша «Кольорові миші» Ліни Костенко — тема, ідея, жанр, художні засоби «Кольорові миші» Костенко аналіз Тема: зображення давніх часів, коли людей страчували за будь-яке чаклування, та звинувачення Анни в тому, що вона з багряного листя робить мишей. Ідея: засудження. Читать далее.
  32. «Два кольори» Павличко аналіз «Два кольори» Павличко Аналіз вірша — тема, ідея, головна думка, художні засоби, віршовий розмір. «Два кольори» аналіз Вид лірики : особиста (інтимна). Жанр твору : пісня. Провідна тема твору «Два кольори» — це роздуми про долю людини, про те, що. Читать далее.
  33. «Гімн» Франко аналіз вірша Вірш «Гімн » — один з найкращих зразків революційно-патріотичної лірики в українській літературі. Поезія «Гімн» (Вічний революціонер) входить до збірки І. Франка «З вершин і низин». Автор змальовує образ вічного революціонера як утілення могутності, нездоланності народу, його одвічних прагнень до. Читать далее.
  34. «Страшні слова, коли вони мовчать» аналіз «Страшні слова, коли вони мовчать» аналіз вірша Вірш «Страшні слова, коли вони мовчать» завершує збірку «Неповторність». У творі Ліна Костенко говорить про те, що слова, ніби згустки, увібрали в себе радощі й болі людей. Чутлива душа поета не тільки вловлює. Читать далее.
  35. «Євгенія Гранде» аналіз «Євгенія Гранде» — роман Оноре де Бальзака 1833 року. Короткий зміст твору «Євгенія Гранде» Допоможе зробити аналіз твору та характеристику героїв. «Євгенія Гранде» аналіз Художня проблематика твору полягає в розробці двох антагоністичних одна одній тем — любові до грошей і. Читать далее.
  36. «Чому пес живе коло людини?» аналіз Легенда «Чому пес живе коло людини?» — уславлює народну мудрість. «Чому пес живе коло людини?» аналіз Тема: пошуки собакою небезпечного місця для житла, яке вона віднайшла тільки поруч із людиною. Ідея: уславлення людської мудрості, сили, могутності, людина — цар природи. Читать далее.
  37. Прислів’я про казку Прислів’я про казки — завжди актуальні для дітей. Але народні приказки та прислівя про казки мало збереглися, вони уособилися в Прислівях про книги. Прислів’я про казкових героїв теж більш сучасні — про дурня Івана, про царівну-жабу, т. д. Прислів’я про. Читать далее.
  38. «Маленький принц» аналіз «Маленький принц» аналіз Жанр «Маленький принц» — філософська алегорична казка-притча Елементи казки: незвичний сюжет, персоніфікація рослин, тварин (Лис, Троянда, Змія) Елементи притчі: багато алегорій (баобаби, вода), подаються морально-філософські роздуми письменника Повчальні моменти : твір містить філософські роздуми про сенс життя. Читать далее.
  39. «Талант» Васильченко аналіз «Талант» Васильченко аналіз повісті викладений в цій статті. «Талант» Степан Васильченко аналіз Автор — Степан Васильченко Жанр «Талант» — соціально-побутова повість. Тема «Талант» — зображення життя сільської інтелігенції, трагічної долі талановитих людей з народу, зокрема вчителів. В центрі повісті —. Читать далее.
  40. «Божественна комедія» аналіз «Божественна комедія» аналіз Історія написання. Поему «Комедія» Данте писав 14 років, розпочав писати в 1290 році, переробив у 1313 році, а закінчив 1321 року. Твір написаний на тосканському діалекті Назва твору. Данте назвав свою поему «комедією» за усталеними середньовічними канонами. Читать далее.

Притча про сіяча – БІБЛІЯ – СВЯЩЕННІ КНИГИ ЛЮДСТВА ЯК ПАМ’ЯТКИ КУЛЬТУРИ І ДЖЕРЕЛО ЛІТЕРАТУРИ

2. І багато навчав Він їх притчами, і в науці Своїй їм казав:

3. «Слухайте, вийшов сіяч ось, щоб сіяти.

4. І як сіяв, упало зерно одне край дороги, і налетіли пташки, і його повидзьобували.

5. Друге ж упало на ґрунт кам’‎янистий, де не мало багато землі, і негайно зійшло, бо земля неглибока була;

6. а як сонце зійшло то зів’‎яло, і, коріння не мавши, усохло.

7. А інше впало між терен, і вигнався терен, і його поглушив, і плоду воно не дало.

8. Інше ж упало на добрую землю, і дало плід, що посходив і ріс; і видало втридцятеро, у шістдесят і в сто раз.

9. І сказав: Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!»

10. І, як остався Він насамоті, Його запитали найближчі з Дванадцятьма про цю притчу.

11. І Він їм відповів: «Вам дано пізнати таємниці Божого Царства, а тим, що за вами, усе відбувається в притчах,

12. щоб оком дивились вони і не бачили, вухом слухали і не зрозуміли, щоб коли вони не навернулися, і відпущені будуть гріхи їм!»

13. І Він їх запитав: «Ви не розумієте притчі цієї? І як вам зрозуміти всі притчі!

14. Сіяч сіє слово.

15. А котрі край дороги, де сіється слово, це ті, що як тільки почують, то зараз приходить до них сатана, і забирає слово, посіяне в них.

16. Так само й посіяні на кам’‎янистому ґрунті, вони, як почують те слово, то з радістю зараз приймають його,

17. та коріння не мають у собі й непостійні; а згодом, як утиск або переслідування наступає за слово, вони спокушаються зараз.

18. А між терен посіяне, це ті. що слухають слово.

19. але клопоти цьогосвітні й омана багатства та різні бажання ввіходять, та й заглушують слово, і плоду воно не дає.

20. А посіяне в добрую землю це ті, що слухають слово й приймають, і родять утридцятеро, у шістдесят і в сто раз».

Переклад Івана Огієнка

Працюємо з текстом

1. Поясніть алегоричний зміст притчі: що є зерно, земля, хто такий сіяч?

2. Про які види ґрунту, куди може впасти зерно, розповідає Учитель?

3. Що у «Притчі про сіяча» розуміється під поняттям «добра земля»?

4. Наведіть приклади, які «плоди» може вродити «добра земля» – ті, хто слухають слово Боже і приймають?

5. Розкрийте морально-філософський зміст «Притчі про сіяча».

Про автора

admin administrator