Що робити якщо завязь огірків не зростає

Авторadmin

Що робити якщо завязь огірків не зростає

Чому немає зав’язі на огірках і що робити

Якщо немає зав’язі на огірках слід якомога швидше з’ясувати причину, щоб усунути її. Якщо не зробити цього, то врожайність знизиться в рази, а в найскладніших випадках плодоношення не буде зовсім. Розібратися з проблемою під силу навіть початківцю городнику, головне – слідувати простим інструкціям і забезпечити оптимальний догляд рослинам.

Чому немає зав’язі на огірках у відкритому ґрунті

Відкритий ґрунт – не найоптимальніше з точки зору умов місце для огірків, якщо їх вирощують в середній смузі або інших регіонах з перепадами температур і мінливими погодними умовами. Це рослина, яка любить тепло і найкраще росте в південних районах. Через це часто буває так, що на огірках немає зав’язі – один пустоцвіт, що робити в цій ситуації:

  1. Брак тепла або вирощування культури на затіненому ділянці. Для нормального плодоношення потрібно середньодобова температура вище + 15 ° C і рясне сонячне освітлення. Якщо вирішити проблему з затінюванням навряд чи вийде, то при зниженні температур можна прийняти деякі заходи – зменшити кількість поливів, поставити невеликі дуги і вкрити грудку плівкою, якщо батоги стеляться по землі. Для варіантів на шпалері можна використовувати агрополотно – просто накидають його поверх рослин і температура всередині підвищиться.
  2. Недолік поливів. Огірки – одне з найбільш вологолюбних рослин, тому поливати в сонячну погоду їх слід щодня, а якщо на вулиці спека – двічі, вранці і ввечері. Поливають строго під корінь, для збереження вологи у кореневій частині мульчують поверхню або періодично акуратно рихлять її.
  3. Сильні протяги. Проблема, притаманна відкритого ґрунту, через яку кількість які виникають зав’язей набагато менше. Треба підбирати місце, не продувається вітрами або з одного боку розмістити високі рослини, які створять природний бар’єр.
  4. Занадто бідні ґрунти. Через активного росту і розвитку огірки споживають багато поживних речовин. При їх нестачі всі процеси порушуються, особливо сильно це може відбитися на освіту зав’язей. Тому грядки попереднього готують в весняний період – вносять комплекс мінеральних добрив або органіку.

До речі! Варто купувати тільки сорти, районовані в регіоні. Для відкритого ґрунту це особливо важливо, тому що якщо набувають варіант, призначений для вирощування на півдні, то він не зможе нормально розвиватися і плодоносити і вирішити проблему навряд чи вдасться.

Ознаки пустоцвітів на огірках

Важливо оглядати рослини хоча б через день після того, як почалося активне цвітіння. Спершу розбираються у відмінностях жіночих квіток від чоловічих. Перші можна дізнатися по невеликій зав’язі плоду під бутоном, вона добре помітна. У чоловічих квітів зачатка плода немає – це просто бутон на тонкій ніжці з тичинками. Оглянувши рослини без праці можна побачити різницю.

Нормою є приблизна рівність чоловічих і жіночих квітів або ж меншу кількість пустоцвіту. Деякі городники видаляють частину, але не варто занадто сильно захоплюватися, так як якщо прибрати весь пустоцвіт, то зав’язі в запилюють сортах не зможуть сформуватися. Якщо було помічено, що чоловічих бутонів більше, ніж жіночих, необхідно вживати термінових заходів.

Що робити, якщо немає зав’язі на огірках

Важливо виявити причину і вибрати актуальне для конкретної ситуації рішення:

  1. Молоді рослини можуть не цвісти через те, що вони ще знаходяться в фазі активного зростання.
  2. Особливості сорту. Якщо він бджолозапилювальний, то зав’язі можуть не утворюватися через відсутність чоловічих квіток – жіночі просто не можуть сформувати плід без запилення.
  3. Висока вологість, коли комахи малоактивні і природного запилення не відбувається.
  4. При температурах понад + 30 ° C пилок втрачає свої властивості і рослини не можуть зав’язати плоди.

Якщо зав’язі не утворюються, але при цьому рослина активно нарощує наземну частину – у нього товсті стебла і велике листя, то виною всьому порушення балансу поживних речовин в ґрунті.

Надлишок азоту провокує посилений ріст зелені на шкоду утворенню квіткових бутонів. В цьому випадку слід зменшити кількість води при поливі і внести мінеральний комплекс для плодоносних огірків, найпростіше купити спеціальний варіант. При придбанні треба переконатися, що частка азоту невелика, а ще краще, якщо в складі взагалі не буде цього мікроелемента.

До речі! В разі порушення балансу харчування краще використовувати позакореневе підживлення, так як в цьому випадку живильні речовини засвояться набагато раніше і вдасться забезпечити швидкий ефект. При покупці треба переконатися, що обраний комплекс можна розчиняти в воді. Важливо, щоб були вказані точні пропорції приготування розчину.

У відкритому ґрунті

При вирощуванні на грядках є свої характерні причини відсутності зав’язі. Тому найпростіше розібратися в них, щоб точно знати, на що звертати увагу і які заходи краще зробити в тій чи іншій ситуації:

  1. Якщо вночі прохолодно, на цей період бажано вкривати насадження нетканим полотном. А якщо вдень стовпчик термометра піднімається вище 30 ° C, рекомендують створювати штучне затінення з одного боку і використанням все того ж агрополотна, добре пропускає повітря.
  2. При тривалій відсутності дощів частоту поливів збільшують до 2 разів на день, так як 1 разу на добу буде недостатньо. Поливають строго під корінь, краще зробити насип з двох сторін, щоб волога не розтікалася і вбиралася в прикореневій зоні. Поверхня бажано мульчувати скошеною травою, торфом, або тирсою.
  3. Полив холодною водою – ще одна поширена причина великої кількості пустоцвіту. Щоб виключити подібну проблему, наливають воду заздалегідь і дають їй постояти як мінімум кілька годин перед використанням. Найкраще пристосувати під цю ємності відповідного розміру, щоб рідина відстоювалася і нагрівалася.
  4. Занадто загущені посадки також перешкоджають нормальному розвитку батогів і провокують зменшення кількості зав’язей. Щоб вирішити проблему, прищипують верхівки, тоді почнуть утворюватися бічні пагони. У найскладніших випадках бажано видалити слабкі рослини, щоб звільнити простір для інших.
  5. Поразка борошнистою росою та іншими грибковими захворюваннями призводить до осипання сформувалися бутонів. Тому обов’язково оглядають рослини і при перших ознаках хвороб використовують відповідний склад для обробки. Найчастіше це біопрепарати, які не містять шкідливих речовин, після обробки ними можна збирати урожай вже через кілька днів.

Важливо! Після поливу треба не забувати рихлити ґрунт і своєчасно видаляти бур’яни, які забирають у огірків поживні речовини. При цьому важливо пам’ятати, що у рослин поверхнева коренева система, тому обробляти ґрунт можна не більше ніж на 2-3 см.

У теплиці

Цей варіант вирощування дозволяє створити оптимальні умови для високої врожайності. Але іноді бувають проблеми і в закритому ґрунті, тому важливо знати про них і своєчасно усувати будь-які порушення агротехніки:

  1. Занадто висока температура в денний час. Влітку стовпчик термометра може підніматися вище + 30 ° C, що небажано для нормального плодоношення і запилення. У цьому випадку обов’язково відкривають двері або кватирки, щоб забезпечити нормальний повітрообмін. А на дах теплиці з сонячної сторони можна покласти агрополотно, щоб штучно затінити простір.
  2. Використання бджолозапильних сортів. Якщо вирощують саме такий варіант, необхідно забезпечити безперешкодний доступ комах в денний час. Якщо зробити це проблематично, доведеться вручну запилювати квіти, для цього беруть ватяну паличку і акуратно обробляють їй спочатку чоловічі, а потім жіночі бутони. Але найпростіше відкривати кватирки або двері на день.
  3. При загущеності посадок треба приймати ті ж заходи, що описані вище. Щоб забезпечити хороший повітрообмін і освітлення, бажано вести батоги по шпалерах, це заодно заощадить місце.
  4. Незбалансовані підгодівлі можуть порушити нормальний розвиток рослин – утворення зав’язей сповільниться або зупиниться. Причому, надлишок мікроелементів так само небезпечний, як і їх нестача. Важливо дотримуватися графіка внесення і дозування, зазначену на упаковці.
  5. Підвищена вологість також небажана, тому що через це порушується запилення бутонів і різко зростає ризик виникнення грибкових захворювань і різних гнилій. Якщо буде вражена коренева система, то врятувати рослини вже не вдасться.

В теплиці важливо створити відповідний мікроклімат і підтримувати його, тому поєднувати огірки з томатами і іншими культурами небажано. Найкраще вони ростуть на самоті.

Чим підживити огірки

Забезпечувати рослини необхідними поживними речовинами треба з самого початку. Тому слід використовувати просту інструкцію, щоб виключити брак мікроелементів:

  1. При перекопуванні ґрунту вносити перепрівший гній або компост з розрахунку 10 кг на квадратний метр. Якщо ґрунт бідна, додатково треба використовувати мінеральні добрива – на квадратний метр потрібно 10 г хлористого калію і по 20 г сульфату калію, сечовини і суперфосфату.
  2. Коли з’явиться 2 і більше справжніх листочка, треба поливати рослини розчином нітрофоски (1 ст. Л. На 1 л теплої, відстояної води). Вносять під корінь у вечірній час.
  3. Після появи квітів потрібно виключити азот зі складу добрив взагалі. Використовують розчин коров’яку з додаванням деревної золи і сечовини, можна застосовувати і настояний пташиний послід. Органіка з додаванням 40 г суперфосфату на 10 л води також дає хороший ефект. Підійдуть будь-які комплексні склади для огірків, в яких немає азоту.

Рада! Слід чергувати органічні та мінеральні добрива, варіювати їх спосіб внесення, використовувати як традиційні, так і позакореневе підживлення. Це дає найкращий ефект.

Профілактичні заходи

Використання декількох простих рекомендацій дозволить знизити ризик пустоцвіту і забезпечить хорошу врожайність. Треба пам’ятати наступне:

  1. Варто купувати гібриди (позначаються F1), які не потребують запилення і не утворюють пустоцвіту. Підбирають варіанти, районовані в регіоні і які підходять під певні умови вирощування (теплиця або відкритий ґрунт).
  2. Для запилюють сортів бажано сіяти поруч квітучі культури, які будуть залучати бджіл та інших комах. Це забезпечить нормальну освіту зав’язей.
  3. При формуванні рослини прищипують верхівку над 8 втечею або вище. Справа в тому, що основна частина пустоцвіту утворюється на стеблі, а на бічних пагонах зазвичай набагато більше зав’язі.
  4. Варто використовувати засоби для поліпшення освіти зав’язей. Вони бувають різними, але всі діють за одним принципом, стимулюючи збільшення врожайності і забезпечуючи нормальний розвиток зав’язків зеленців.
  5. Слід дотримуватися режиму поливу та догляду, не допускати порушення агротехніки.
  6. Треба використовувати тільки насіння, яким 3 роки і більше, молоді не підходять, так як вони сходять гірше, а на рослинах утворюється набагато більше пустоцвіту.
  7. Необхідно своєчасно розбиратися, чому жовтіє листя, сповільнюється розвиток або, навпаки, через що вони занадто великі. Будь-які хвороби і проблеми погіршують плодоутворення.

Відсутність зав’язі на огірках завжди говорить про якусь проблему і, якщо її не вирішити, постраждає врожайність. Тому треба з’ясувати причину великої кількості пустоцвіту або слабкого цвітіння, після чого вжити відповідних заходів, щоб нормалізувати розвиток рослин.

Чому зав’язки на огірках не ростуть, засихають, опадають і що робити?

Якщо огірки не вродилися, то це справжня катастрофа для всіх господарок. Адже без цих улюблених усіма овочів не обходиться жоден літній салат. А ще їх можна приготувати як малосольні, засолити, замаринувати і додати в овочеве асорті. Можна було б, якби вони вдалися.

  • Неякісне насіння огірків
  • Занадто довга огіркова плеть
  • Неправильний полив огірків
  • Надто висока температура повітря
  • Нерегулярні підживлення огірків
  • Хвороби і шкідники огірків
  • Поганий досвід

Плоди огірка можуть жовтіти і опадати в силу різних обставин. Частина з них навіть не залежить від старань дачника. Як точно визначити, де саме ви допустили помилку, і чи є ваша провина в тому, що культура погано плодоносить і скидає недозрілі зав’язки? Давайте разом розбиратися в причинах того, що відбувається.

Неякісне насіння огірків

У багатьох випадках, хоча і далеко не завжди, в “огіркових” “бідах дачника винен виробник. Особливо часто неприємні сюрпризи “” підкидають “” “багатофункціональні” “пучкові партенокарпічні гібриди, біля яких як не танцюй, а очікуваного результату все одно не отримаєш. Якщо це ваш випадок, зверніть увагу на плеть в цілому.

Наприклад, коли на упаковці з товаром вам обіцяні золоті гори, а замість обіцяних жіночих квіток «» партенокарпік «» пучками викидає чоловічі (хоча їх в принципі не повинно бути у такого гібрида), то ви просто придбали неякісний товар. При цьому жіночі квітки, як правило, одиночні, цвітіння мізерне, а плоди сохнуть, не встигаючи дозрівати. Повноцінного врожаю в такій ситуації можна і не дочекатися – тому поки не пізно, оновіть свої огіркові «» джунглі «» липневим посівом. Якщо не виправдали очікування “високоврожайні” “батоги вам викидати шкоду, спробуйте їх прищипнути і поспостерігати за плодоношенням на пасинках. Але краще викиньте і не мучтеся.

Занадто довга огіркова плеть

Це актуально в основному для рослин, посаджених дещо раніше належного терміну. Другий фактор – різкі коливання температури в міжсезоння. Обидві обставини погано впливають на здатність культури засвоювати поживні речовини, в результаті чого зав’язки недоотримують харчування і поливу.

Врегулювати ситуацію просто. Видаліть всі листя, під якими вже опали зав’язки, а також і розташовані в тих місцях пасинки. Звільнився відрізок батога злегка присипте землею, але так, щоб під час поливу вода не оголювала стебель. Це потрібно для того, щоб культура наростила нові корені, розташовані ближче до вже плодоносних частин рослини. Так ви дасте вже наявним зав’язам шанс зміцніти і збільшите ймовірність повноцінного плодоношення у тих, які тільки знаходяться в процесі.

Якщо ви вирощуєте огірки вертикальним способом, зніміть пліти зі шпалери, звільніть від листя і пасинків її відплодоносець відрізок, акуратно зніміть невеликий верхній шар землі біля його кореня і туди кругоподібно складете плеть. Потім засинайте ґрунтом, а при необхідності – досипте землі.

Неправильний полив огірків

Огірки переважно складаються з води, люблять полив і погано розвиваються без необхідного для них обсягу рідини. Тому якщо ви регулярно недоливаєте їм воду – вони можуть погано зав’язувати плоди. Втім, те ж саме відбувається і при переливі: культура може почати хандрити, і їй вже буде не до плодоношення. У огірків є суворо певні норми поливу, порушувати які не рекомендується. Зокрема, після появи зав’язків і до закінчення активного збору плодів поливати огірки потрібно тричі на тиждень, витрачаючи до 8-12 л води на 1 кв. м.

Температура води для поливу огірків повинна бути не менше 25-28 ° С, щоб рослини використовували необхідний їм об’єм, а надлишки вологи випаровувалися. Одна з причин втрати зав’язків – полив холодною водою.
Існує безліч суперечок на тему того, в який час дня здійснювати додатковий полив по листям – вранці або ввечері. Однак всі досвідчені дачники солідарні в одному: під час активного сонця робити цього точно не можна. Щоб допомогти рослинам добре плодоносити, під корінь їх краще зрошувати вранці, а по листям – рано вранці, або пізно ввечері, орієнтуючись на наявність або відсутність опадів.

Надто висока температура повітря

У випадку з огірками в період плодоношення в ясну погоду температура повинна бути в межах 23-26 ° C, в похмурі дні – 21-23 ° C, в нічний час – 18-20 ° C. При більш високих значеннях пилок у бджолоопилюваних сортів злипається, опадає, і врожаю чекати не варто. Втім, “партенокарпіки” “також не дуже скаржать спеку.

Захистити рослини від палючого сонця потрібно за допомогою затінення, а при вирощуванні в захищеному ґрунті ще додатково організувати провітрювання. Якщо в темний час доби температура тримається вище зазначених значень, дверцята і кватирки теплиці на ніч не зачиняють.

Нерегулярні підживлення огірків

Мова не йде про явний дефіцит якогось певного елемента (це зазвичай можна помітити, оглянувши листя). Іноді рослинам бракує харчування в цілому, або пропорції макро- і мікроелементів у ґрунті не дозволяють деяким з них повною мірою засвоюватися.

Щоб допомогти огіркам, на самому початку плодоношення застосовують розчин з 1 ст.л. нитрофоски на 10 л води. Через пару тижнів у такому самому обсязі води розводять 0,5 л коров’яка і 1 ст.л. сульфата калію. У серпні проводять позакорневе підживлення з 1 ст.л. суперфосфата і 1 ст.л. сульфата калію на 10 л води. Можна вибрати для підживлення і комплексні добрива з позначкою “Для огірків, кабачків, гарбузів” “і слідувати інструкції на упаковці.

Хвороби і шкідники огірків

Прямий і непрямий вплив на плодоношення огірків можуть надавати і інфекції. Їх у цієї культури досить багато, і в більшості випадків перші ознаки видно неозброєним оком. Щоб нічого не пропустити, пару раз на тиждень уважно оглядайте листя і основу стебля. Якщо частини рослин підозріло змінили колір або на них з’явилися плями, гнилі місця, потемнення, терміново проведіть обробку батогів відповідними препаратами.

Поганий досвід

Іноді комахи не можуть повноцінно запилити ваші огірки (наприклад, вдень ви ховаєте посадки від спеки, а вночі бджоли та інші природні «» запилювачі «» сплять). У цьому випадку вам доведеться допомогти комахам і виконати цю процедуру самим.

Щоб самому запилити рослини вручну, візьміть чоловічу квітку без зав’язку, обірвіть всі пелюстки і докладіть її до всіх жіночих квіток.

Чому ще можуть опадати зав’язки огірків? Є кілька причин: брак світла, а також низька температура повітря та ґрунту. У цьому випадку потрібно організовувати культурам додаткове освітлення та укриття або обігрів приміщення, а також мульчувати ґрунт.

Про автора

admin administrator