Як вивести бліх у собаки

Авторadmin

Як вивести бліх у собаки

Як вивести бліх у собак: народні та ветеринарні способи

Блохи – небезпечні комахи, яких собаці легко підчепити не лише на вулиці. Господарі часто стикаються з цією проблемою, адже їх важко помітити на шерсті й існує помилкова думка, що у домашніх собак таких паразитів взагалі не буває. Лише вичісуванням цих паразитів не виведеш. Як позбутися бліх та попередити їх появу, розповідає PetsLike.

Як дізнатися, чи є в собаки блохи

Якщо тварина починає постійно чухатись – це перша ознака наявності паразитів. Якщо розсунути шерсть, на шкірі можна побачити невеличкі червоні плямки з крапелькою крові – рани від бліх, а також білі крупинки, схожі на сіль, – яйця бліх.

Як вивести бліх за допомогою народних засобів

Одним із найпопулярніших способів є суміш соди та води в рівних пропорціях. Її наносять на килими і залишають на ніч. Наступного дня килим потрібно пропилососити. Сода токсична для яєць та личинок бліх, а при потраплянні на саму блоху буквально висушує її. Цю процедуру потрібно повторювати протягом двох тижнів кожні 4 дні.

Ще один варіант виведення бліх – настоянка полину. Шерсть тварини обробляють водним розчином у пропорції одна третя склянки настоянки на півлітра води.

Виведення бліх за допомогою ветеринарних препаратів

Народні засоби від бліх використовуються все рідше, адже існує надійніші методи боротьби. У сучасній ветеринарії рекомендують використовувати спреї, краплі, таблетки та нашийники від бліх. Кожен засіб є безпечним для собаки, якщо ретельно дотримуватися інструкції та рекомендацій ветеринарів.

Краплі – найпопулярніший спосіб виведення бліх, проте вони бувають досить токсичними як для тварини, так і для людини. Найкраще користуватися краплями, якщо ви рідко купаєте улюбленця і якщо в домі немає інших тварин, що можуть його облизати.

Подібний принцип дії у спреїв, проте вони більш ефективні, бо покривають більшу площу шерсті. Шампуні від бліх – найменш ефективний спосіб захисту, адже їх дія триває лише 5-7 днів. Таблетки від бліх застосовуються рідко, адже можуть викликати розлади травлення.

Нашийники від бліх як засіб профілактики

Лідери серед засобів профілактики бліх – нашийники, просочені спеціальним розчином, який відлякує бліх або ж вбиває їх. Це тонкі ремінці з пористого матеріалу, які собаки носять постійно. Активні компоненти, які протидіють паразитам, наносяться на нашийник у чітко дозованій кількості, щоб не нашкодити тварині. Та якщо блохи вже завелися, краще звернути увагу на більш активні засоби (спреї, краплі, таблетки).

Більше читайте у рубриці « Домашні тварини »

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

  • Новини Закарпаття
  • Тварини
  • Новини Тернополя
  • Новини Волині
  • Новини Чернівців
  • Новини Рівного
  • Новини Івано-Франківська
  • Дім
  • Домашні тварини

Як вивести бліх у собаки в домашніх умовах: позбавляємося паразита раз і назавжди

Частими ектопаразитами, що вражають вихованців, є блохи. Кровосмоктуючі комахи не тільки завдають незручностей, пов’язаних із свербінням, але й служать джерелом рознесення безлічі хвороб, здатних порушувати психіку вихованців. Оскільки жодна тварина не застрахована від зараження паразитами, кожному господареві важливо знати про головні прояви захворювання і про те, як можна позбутися бліх у собаки.

  1. Ознаки паразитування бліх на собаці
  2. Чим небезпечні укуси комахи
  3. Як боротися з паразитами у вихованця
  4. Народні рецепти
  5. Пігулки
  6. Порошок
  7. Спреї
  8. Щеплення
  9. Нашийник
  10. Краплі
  11. Шампуні
  12. Ціни на ліки
  13. Правила обробки тварини
  14. Нюанси виведення бліх
  15. У вагітного собаки
  16. У щенят
  17. Захищаємо вихованця під час прогулянок та повсякденного життя
  18. Методи профілактики
  19. Огляд засобів захисту
  20. Проводимо дезінсекцію приміщення

Ознаки паразитування бліх на собаці

Щоб своєчасно розпочати лікування та позбавити собаку проблеми, потрібно знати, як мають виглядати комахи.

Наявність кровососів можна виявити самостійно. Провівши гребенем проти вовни, неозброєним оком видно личинки, які схожі на дрібні крупинки білого кольору. А чорні крупинки – це фекалії бліх, вони зазвичай знаходяться на шкірі.

Блохи моторні, коричневого кольору, швидко здатні сховатися в шерсті. Вони бояться води, тому можна побачити під час купання, т.к. комахи вистрибують у воду або переміщаються на суху частину тіла (голову).

На наявність бліх вказують такі ознаки:

  • Перший симптом, коли паразитують блохи, пес чухає все тіло безперервно.
  • Пес може несподівано схопитися, намагаючись вкусити себе.
  • Сліди укусів паразитів добре помітні на собаках з короткою шерстю, виявляючись червоними плямами та ранами.
  • Тварина стає неспокійною, дратівливою, не спить, погано їсть.
  • Різко знижується маса тіла навіть за хорошого годування.

Алергія на наявність бліх буває у кожного четвертого пса і вказує на:

  • випадання вовни, часто в зоні паху, живота, пахв;
  • виникнення корости на тілі;
  • дерматит.

Оскільки ектопаразити є переносниками серйозних патологій, через деякий час основні симптоми поповнюються ще й розладом ШКТ, зміною кольору слизових, гіпертермією.

Чим небезпечні укуси комахи

Постійне почуття сверблячки від укусів бліх – менша проблема, яка може турбувати собаку. Існують проблеми набагато серйозніші, а саме:

  • Блохами переносяться паразити, як огірковий ціп’як та окремі види глистів.
  • Тварина може заразитися від бліх сальмонельозом, бруцельозом, чумою.
  • При попаданні слини блохи до організму собаки розвивається алергія.

Крім цього, вихованцем ковтаються бліхи та гельмінти, які знаходяться на проміжних етапах життєвого циклу, тобто. які починають свій розвиток в організмі пса. Глистна інвазія несе небезпеку тварині, особливо якщо це щеня, собака ослаблена, вагітна. Як виглядають і чим небезпечні блохи у собак читайте у статті тут.

При сильній інвазії блохи у цуценят здатні спровокувати анемію.

Щоб унеможливити ризик захворювань, їх наслідки, потрібна щорічна вакцинація вихованця.

Як боротися з паразитами у вихованця

Виявивши паразитів на тварині, потрібно швидко приступати до лікування. Щоб позбутися бліх на собаці, ветеринар підбирає ефективний засіб, спираючись на фізіологічні особливості пацієнта.

Звичайно, потрібно використовувати всі доступні засоби, які допомагають винищити кровососи:

  • Домашні рецепти
  • Жувальні таблетки.
  • Нашийник.
  • Краплі.
  • Ін’єкції.

Щоб позбавитися народними засобами від бліх у собак потрібно слідувати 2 головним правилам:

Народні рецепти

Вивести бліх у домашніх умовах у собаки , використовуючи народні рецепти, можна лише при постійній та ретельній обробці вовни цими засобами. Якщо обробляти з порушенням режиму, блохи можуть повернутися знову.

  • Полин від паразитів у вигляді відвару. Потрібно сухе 20 гр і свіже листя полину 40 гр заварити в 500 мл води. Засіб остуджується, наноситься на шерсть собаки. У ході обробки блохи зістрибуватимуть із вихованця.
  • Часник роздавити в часнику, потім отриману кашку з 2 зубців залити 3-4 склянками води і наполягати протягом всієї ночі. На наступний день необхідно псу протерти цим складом шерсть, особливо на спині та загривку, куди важко дістатися.
  • Використання господарського мила для приготування розчину. Потрібно відварити евкаліптове листя, остудити і ввести до них трохи олії кедра, ялиці, сосни на вибір, і подрібнене мило. Составом, що вийшов, миють собаку.
  • Цибуля має таку ж дію, як і часник. Головка цибулі дрібно нарізається, заливається водою, додається господарське або дьогтьове мило. Розмішати розчин і нанести на шерсть вихованця.
  • Яблучний оцет розвести у воді у пропорції 1:3. Цим розчином рясно обробити тулуб вихованця, залишивши на годину. Потім цей засіб змивається, а шерсть добре прочісується.

Пігулки

Препарати дієві та прості у застосуванні. Але вони не популярні у боротьбі з бліхами у собак, оскільки не лікують, а лише скорочують кількість паразитів.

Самостійно неможливо підібрати дозування та засіб, їх призначає лише ветеринар.

Через прийом пігулок у більшості псів розвиваються алергічна реакція, індивідуальна непереносимість.

З переваг таблеток виділяють:

  • можливість застосування без обмежень за віком;
  • побічні ефекти відсутні;
  • таблетки безпечно давати собакам із 2-х місячного віку;
  • пігулки мають приємний запах та смак.

При проникненні активної речовини в організм собаки вона поглинається руслом крові, вступаючи в хімічний взаємозв’язок з білками плазми.

Коли блоха кусає тварину, таблетки паралітичним чином діють на паразита, що призводить до її знищення. Дія препаратів на організм пса виявляється протягом трьох місяців.

Порошок

Порошки є найдешевшими ліками. Виробляють їх у ветеринарних аптеках із бутоксу. Засоби безпечні, тому можуть застосовуватись і для молодих собак.

Пудри з порошками не здатні захистити від повторної появи паразитів, а застосовуються лише як профілактика, або при зараженні бліхами малого або середнього ступеня тяжкості.

Мінус порошку, зводиться, наприклад, до утримання чистого будинку та тривалого курсу лікування (близько 2-х тижнів).

Спреї

Найшвидшим засобом, що дозволяє боротися з паразитами, є спрей. Дія ліки миттєва, захист залишається 30 днів, залежно від виробника.

Увага ! Перед застосуванням слід ознайомитися з інструкцією. Це пов’язано з тим, що є препарати, які призначені для безпечного виведення бліх у цуценят.

Щеплення

Під щепленням розуміють укол інсектициду, оскільки вакцини проти бліх немає. Укол для собак від бліх та кліщів ефективний, його дія досягає півроку. Коли комаха кусає пса, то отримує дозу отруйної речовини, що провокує порушення нервової системи блохи, після чого вона гине.

Плюс ін’єкцій є простота методу. Щоб захистити собаку, достатньо поставити один протиблошиний укол. Ін’єкція також виключає можливість проникнення препарату в шлунково-кишковий тракт собаки, тому загроза отруєння відсутня.

Нашийник

Нашийник – ефективний засіб, яким можна позбавляти собаку від кровососів. Він підходить для повсякденної профілактики. Нашийник зроблений з пластику і містить ліки, що відганяють бліх. Хоча й повільно, але цей засіб оточує тварину захисним шаром.

Нашийник одягається і не знімається, його дія поступова. Головне, щоб він увесь час висів у пса на шиї, інакше зникне весь ефект. Термін дії нашийника, вказаний у інструкції, що додається. Кожен нашийник має свою концентрацію речовини, яка підходить певним породам собак.

При покупці кошти необхідно враховувати такі моменти:

  • нашийник заборонено носити собакам під час вагітності, годування, за наявності захворювання;
  • не надягають нашийник цуценям до 6 місяців, дорослим тваринам старше 10 років;
  • окремі види нашийників мають отруйний вплив як на бліх, а й у собак;
  • якщо довго носити цей засіб, то може розвинутися дерматит.

Краплі

Зручним та ефективним засобом для виведення паразитів є краплі. Але їх дія починається не відразу, а проявляється через 2 дні. У ці дні миття собаки заборонено, інакше засіб змиється і не працюватиме.

Важливо! Вибираючи краплі, необхідно уважно ознайомитись з інструкцією з урахуванням віку вихованця. Більшість коштів заборонено використовувати для видалення бліх у щенят до 3 місяців.

Рейтинг найкращих крапель від бліх та кліщів для собак

Шампуні

Шампунь – сучасний препарат, його часто призначають боротьби з кровососами в молодих псів.

Активна протипаразитарна речовина у шампунях від бліх для собак – інсектициди. Зауважимо, що воно не тільки пригнічує на життєдіяльність бліх, але й у ряді випадків викликає побічні дії у собак.

Якщо до складу шампуню не входять інсектициди, його можна застосовувати більше 1 разу на місяць як профілактичні цілі проти виникнення бліх у пса.

Ціни на ліки

Собівартість протиблошиних ліків на території Росії:

  • Шампунь Луговий 270 мл – 140-155 руб.;
  • Краплі Барс 4 шт. по 1,8 мл – 260-275 руб.;
  • Нашийник чистотіл – 90-100 руб;
  • Пігулки Бравекто – 1250-1700 руб.;
  • Ін’єкції Епрімек 100 мл – 720-750 руб.

Ціни на продукти в Україні:

  • Шампунь Фітоеліта 220 мл – 43-45 грн.;
  • Спрей Фронтлайн 250 мл – 600-650 грн.;
  • Краплі Фронтлайн 1 піпетка – 210-215 грн.;
  • Пігулки Бравекто – 680-685 грн.;
  • Нашийник Містер Зоо – 15-20 грн.

Правила обробки тварини

Коли собаці встановлено діагноз і призначено засіб, потрібно суворо дотримуватись призначеного дозування та періодичності обробки за допомогою інсектоакарицидного засобу.

Як правильно застосовувати препарати:

  • Шампуні . Спочатку вихованець вичісується щіткою із густою щетиною, потім купається протягом 5 хвилин у ванній. Вода для водних процедур має бути 37 градусів. Можна обробити засобом мокру вовну, змилити, а через 5 хвилин змити. Шерсть собаки після купання повинна бути повністю сухою, тому тварина повинна знаходитися весь цей час в кімнаті, що опалюється.
  • Краплі слід наносити від потилиці до холки тварини. При цьому потрібно розсувати вовну, щоб препарат потрапив на покриви шкіри. Далі діючі речовини проникають під шкіру, потім у кров’яний потік, надаючи протипаразитарну дію. Процедура проводиться з використанням гумових рукавичок. Щоб запобігти злизуванню засобу, вихованцю одягається захисний комір.
  • Спрей застосовується шляхом рівномірного розбризкування по тілу пса. Голова не оббризкується, щоб не розпорошити випадково в область очей, пасти. Для кращого влучення ліків на шкіру, шерсть слід розправляти руками. Коли засіб нанесено, пса потрібно зайняти, щоб він не вилизував себе. Незважаючи на те, що це – хімія, як і будь-які ліки, існує допустима кількість, яку можна випадково проковтнути.
  • Порошком користуються в окремих випадках. Проводиться обробка всієї тварини, щоб речовина потрапила на шкірні покриви, крім області геніталій та морди. Після обробки шерсть собаки вичісується з використанням густої щітки.
  • Таблетки жувальні дають собаці в потрібній дозі згідно з інструкцією, які пес повинен заїдати разом із прийомом корму.
  • Нашийники проти бліх надягають після позбавлення тварини від паразитів, щоб запобігти рецидиву. Важливо суворо дотримуватися термінів носіння нашийника і своєчасно його міняти.
  • Ін’єкції призначає ветеринар, ставляться вони у клініці. Самовільне лікування уколами неприпустимо.

Незалежно від підібраного препарату для виведення комах тварині необхідно давати антигістамінні препарати.

Нюанси виведення бліх

Вибираючи засіб від кровососів для сучки в положенні або цуценя, важливо проконсультуватися з ветеринаром.

Рейтинг ефективних засобів від бліх та кліщів для собак

У вагітного собаки

Щоб позбавити кровососів вагітну собаку, рекомендують застосовувати народні рецепти. Але при множинні поразки комахами, слід вибрати засоби сильної дії.

Вагітним тваринам заборонено одягати нашийник, а щодо інших варіантів радять використовувати краплі – Адвокат, Фронтлайн. Якщо сука спокійно переносить водні процедури, то як обробку можна скористатися шампунем.

У щенят

Молодим псам знищити комах важче, ніж дорослим, оскільки більшість коштів, наявних над ринком, дозволено тваринам лише з 6-місячного віку.

20 ефективних засобів позбутися бліх у цуценя

Перелік допустимих препаратів.

  1. Спрей Стронгхолд, Барс, шампунь Фтоеліта, Чистотіл – з 1,5 місячного віку.
  2. Краплі Чистотіл, Фронтлайн, нашийник Беафар – з 2 місяців життя.

Перед прийомом кожного засобу важливо ознайомитися з пам’яткою, щоб позбавити тварину комах і не допустити її інтоксикації.

Цікаво! Ідеальними засобами у боротьбі з паразитами у цуценят є полин та дьогтьове мило.

Захищаємо вихованця під час прогулянок та повсякденного життя

Краще слідувати профілактичним заходам, ніж позбавлятися кровососів.

Методи профілактики

Для зниження ризику інфікування паразитами, господарі собак повинні дотримуватись наступних заходів профілактики:

  • проводити регулярну обробку, дезінфекцію та заміну лежанки вихованця;
  • утримувати свій будинок у чистоті;
  • вимивати вольєр, будку;
  • оглядати пса після виходу у двір, прогулянки, в’язки;
  • захищати пса від контакту з іншими собаками;
  • надягати нашийник від бліх;
  • 2 рази на рік як профілактика проводити обробку тварини відповідними краплями.

Блохи не заводитимуться, якщо дотримуватись цих заходів. Якщо не виходить самостійно вивести кровососів у тварини, потрібно записатися на прийом до ветеринару.

Огляд засобів захисту

Препарати від комах, які живуть на тілі вихованця, можуть мати відлякувальний, згубний або комплексний ефект. Багато препаратів від ектопаразит мають широкий спектр дії, вони одночасно відлякують і знищують комах.

Як довго діятиме ліки, залежить від властивостей та концентрованості основних елементів засобу.

Препарати захисту від кровососів:

  • Пігулки – Бравекто, Сімпаріка, Комфортіс, Фронтлайн, Нексгард;
  • Спреї – Фронтлайн, Барс, Хартс;
  • Ін’єкції – Івермектин, Епрімек, Люфенурон;
  • Нашийники – Барс, Хартс, Чистотіл, Фореста;
  • Краплі – Чистотіл, Бар’єр, Адвокат, Адвантікс, Барс форте;
  • Шампуні – ФітоЕліта, Дана, Луговий, Барс;
  • Присипка – Чистотіл, Санал, Інсектал.

Проводимо дезінсекцію приміщення

Щоб виключити паразитів у собаки, недостатньо лише обробити собаку. Кровососи, які мешкають поруч, знову повернуться назад після закінчення терміну дії ліків. Внаслідок цього паралельно потрібне проведення очищення житлового приміщення та будки, в якій живе тварина. Для дезінсекції квартири можна скористатися одним із наступних способів:

  • Термічна обробка. Взимку речі виносяться на мороз, вистачає кілька годин, щоб паразити загинули. Можна знищити бліх шляхом кип’ятіння або обдавши речі окропом.
  • Хімічні речовини. Підлога, стіни, кути, підсобні приміщення обробляються Карбофосом, Рейдом, Фенаксином. Вдаються до інсектицидних засобів – спреї, порошки, якими проводилося лікування тварини.
  • Домашні методи Для очищення приміщення користуються полином, гасом, сосновою тирсою. Загибель паразитів можлива при гасовій дезінсекції. За допомогою приготованих відварів та настоїв із рослин, протираються всі поверхні в приміщенні 2-3 рази на добу. Розкладають полин, де проходить плінтус, у кути, під меблі. Регулярно кладуть нову порцію, коли попередня висихає.
  • Професійні послуги. У складних ситуаціях і за недієвості застосовуваних способів боротьби звертаються до спеціалізованих служб. Обробка професіоналами має на увазі штучну організацію дрібнодисперсних частинок пари, які містять інсектицид. Частинки осідають, потрапляючи всередину пористих матеріалів, провокуючи загибель кровососів.

Будка вихованця також потребує обробки. Використовуються самі методи, як у будинку. Підстилку тварини спалюють. Для профілактики повернення комах по колу будки і до неї розкладають полин, пижму.

Щоб правильно підібрати препарат від кровососів краще звернутися до ветеринару. Він пропише засіб, який буде відповідати віку та іншим особливостям вихованця.

Про автора

admin administrator