Чим підгодувати смородину та аґрус навесні

Авторadmin

Чим підгодувати смородину та аґрус навесні

Зміст:

4 способи підгодувати смородину навесні: урожай буде гігантським

Підгодуйте смородину навесні цими домашніми засобами, і будете здивовані багатим урожаєм.

Навесні після зігрівання грунту можна підгодувати кущі смородини. Тоді влітку врожай ягід буде здоровим і дуже щедрим. Удобрювати смородину можна в першій половині квітня, коли вже не буде “мінусових” температур. Перед внесенням добрива розпушіть грунт навколо куща, щоб коріння краще ввібрало речовину.

Мінеральні добрива

Мінеральні добрива для смородини можна купити в агромагазині і на ринку. Смородина дуже любить азот, тому обирайте азотовмісні препарати.

Ось кілька варіантів мінеральних добрив для смородини:

  • Нітроамофоска – дуже корисне для смородини добриво, яке прискорює пробудження куща після зимівлі. Під кожним кущем розкладають по 10 г сухого добрива. Потім полийте смородину теплою водою.
  • Сечовина добре підходить для першої підгодівлі смородини в році. Її розсипають біля куща на вологу землю. На один кущ вистачить 60 г сечовини.
  • Аміачна селітра прискорює ріст смородини і підвищує її врожайність. Для приготування добрива готують розчин – 1 столову ложку селітри на 1 л води. Таким розчином поливають смородину в сухий день.
  • Сульфат калію вносять під смородину під час другої підгодівлі на початку-середині травня. А ось для першої підгодівлі він не підходить. Розчиніть добриво у воді (10 г сульфату калію на 1 л води) і полийте кущі.

Під час роботи з добривами обов’язково надягайте рукавички і захисну маску.

Вітамінний коктейль для смородини

Приготуйте цілющу суміш, яка значно підвищить врожайність смородини. Такий “коктейль” наливають в пульверизатор і обприскують ним смородину в період цвітіння.

Готується суміш так: 10 л води + 2 г мідного купоросу + 3 г борної кислоти + 3 г молібдату амонію.

Послід

Смородина добре відгукується на підгодівлю послідом, але ні в якому разі не свіжим, а віком мінімум 2-3 тижні. Підійде курячий або свинячий послід, його бажано компостувати соломою. На 10 квадратних метрів смородини вносять приблизно 2 кг посліду.

Також зі свіжого посліду можна приготувати розчин для поливання смородини. Розчиніть послід у воді у співвідношенні 1:20, накрийте ємність кришкою і залиште на 7 днів. Полийте цим розчином смородину під кущами.

Компост або перегній

Компост – відмінне органічне добриво для смородини. У ньому є все, що потрібно для гарного врожаю ягід. Для приготування добрива всипте в відро компосту стакан золи. Розкладіть цю суміш навколо стовбурів смородини і злегка присипте землею.

Вас також можуть зацікавити новини:

Чим підгодувати смородину і агрус навесні

Чим підгодувати смородину і агрус навесні — найкращі варіанти добрив

Всі живі організми, включаючи і рослини, мають потребу в харчуванні. Однак в різних грунтах змісту мікро- і макроелементів може бути недостатнім для нормального розвитку дерев, городніх культур і кущів. Щоб правильно застосовувати добрива, давайте дізнаємося, чим підживити смородину і агрус навесні.

Весняна підгодівля смородини і агрусу

Серед інших плодово-ягідних культур агрус і смородина особливо вимогливі до родючості грунту. Тоді ці рослини будуть плодоносити довго і якісно. Зустрічаються випадки, коли при належному догляді кущі агрусу давали хороші врожаї навіть у віці 40 років. Щоб підгодувати ці чагарники, необхідно враховувати деякі нюанси:

  • особливості ґрунту;
  • його кислотність;
  • ступінь його родючості;
  • вік рослин.

Іноді садівники можуть помітити, що кущі смородини або агрусу стоять пухнасті і зелені, а ось ягід на них немає. І причина цього може критися не тільки в поганому запиленні квіток, але і в неправильному або недостатньому внесення підгодівлі навесні. Тому так важливо знати, як і в який час застосовувати добриво для смородини і агрусу навесні.

Підживлення сечовиною навесні смородини і агрусу

Джерелом азоту і відмінним стимулятором росту є таке добриво, як сечовина або карбамід. Весняна обробка смородини і агрусу сечовиною — одна з найефективніших. Існує два способи, як підгодувати ці рослини навесні:

  1. Суха. Щоб підгодувати ранньою весною ягідні кущі, під ними розсипають гранули сечовини з розрахунку 25-50 г на рослину в залежності від його віку. Зверху кристали присипаються тонким шаром грунту.
  2. Розчин. Для поливу смородини ранньою весною треба в відрі води розчинити 20 г сечовини, а під агрус ця пропорція повинна становити 10 г карбаміду х 10 л води. Таким же розчином слід поливати грунт під чагарниками в період росту пагонів.
  3. Обприскування. Його застосовують до початку набрякання бруньок для захисту кущів від шкідників. Використовують для цього семивідсотковий розчин сечовини.

Підживлення смородини і агрусу навесні йодом

Вченими доведено, що йод впливає благотворно на рослини:

  1. Допомагає краще засвоювати азотні сполуки.
  2. Позитивно впливає на врожайність культур.
  3. Підвищує в плодах і ягодах вміст вітаміну С.
  4. Покращує якість продукції — величину плодів, їх забарвлення і смак.
  5. Захищає від хвороб і шкідників.

Аптечний йод для смородини і агрусу застосовується в мікродозах: не більше 1-2 крапель на 2 л води. Перш, ніж підгодувати чагарники, їх треба добре пролити звичайною водою. Ефективність йодної підгодівлі можна збільшити, додавши в розчин золу з розрахунку 1х10. Іноді йод застосовують для обприскування ягідних кущів таким розчином. Навесні до розпускання бруньок можна полити їх розчином з 15 крапель йоду і 1 відра води. Цей метод допоможе позбутися від довгоносиків і хрущів.

Рецепт поливу агрусу і смородини дріжджами

Нерідко садівники використовують дріжджі як добриво для смородини і агрусу. Така підгодівля навесні захистить посадки від хвороб і шкідників, зробить благотворний вплив на мікрофлору грунту, прискорить корнеобразование. Щоб підгодувати рослини, найкраще використовувати хлібопекарські дріжджі. Вони бувають двох видів і розчини з них готуються різними способами:

  1. «Живі дріжджі». 1 кг продукту заливається 5 л води, настоюється до повного розчинення. Перед поливом настій розбавляють водою в співвідношенні 1х10.
  2. Сухі дріжджі. 100 г матеріалу заливають відром води, додають 50 г цукру. Суміш настоюється 2 години і розбавляється водою 1х5.

Зола для агрусу і смородини

Деревна зола — дуже цінне добриво. Вона ощелачивает грунту, в ній немає хлору, тому це добриво використовують, щоб підгодувати ягідні кущі, які негативно реагують на цей елемент. Суха зола як добриво для чагарників використовується по 3 склянки під одну рослину. Від шкідників і хвороб застосовують обсипання золою. Можна приготувати розчин з 100-150 г золи на відро води. Його використовують для весняного поливу або обприскування смородини і агрусу.

Коли і як підгодовувати смородину і агрус навесні?

Всі плодові та ягідні культури в саду для гарного росту і плодоношення потребують харчуванні. Зміст необхідних для рослин елементів в грунті може бути недостатнім як через особливості різних типів грунтів, так і просто тому, що рослини витратили весь запас поживних речовин. У зв’язку з цим внесення добрив є необхідною. Садівникам, які вирощують на своїх ділянках ягідні чагарники, стане в нагоді інформація про те, чим підживити смородину і агрус навесні, які застосовувати добрива, коли і в яких обсягах їх вносити. Коли і як підгодовувати смородину і агрус навесні, читайте в нашій статті.

Терміни підживлення смородини і агрусу навесні

Період закінчення зими і початку весни, коли температура повітря починає підніматися вище нуля і тільки-тільки почне сходити сніг, є часом первинного огляду ягідних кущів: В першу чергу видаляються старі пагони, які не порадували плодоносінням в минулому сезоні. На цей фактор впливає вік пагонів (старше чотирьох років). Такі гілки вирізують без жалю, та й сухостій небажаний, оскільки буде заважати розвитку нових пагонів. У березні сніг ще не розтанув і чагарники перебувають в стані зимового сну, отже, нирки поки не готові до пробудження і вегетації. Ось це і буде часом першої обробки чагарників від хвороб і шкідників. Обов’язково кущі проливаються окропом, що дозволить знищити зимуючі лялечки шкідників (перше покоління) і збудників захворювань. Приблизно через сім — десять днів проводиться обробка однопроцентним мідним купоросом (сто грам препарату на десять літрів води) або будь-яким медьсодержащим препаратом (тривідсотковий бордосская рідина, ХОМ, оксихом, Хомоксіл). Обробка агрусу і смородини даними препаратами проводиться ТІЛЬКИ ДО моменту розпускання нирки!

Смородина і агрус короткий опис

Надземна частина смородини багаторічна, дерев’яниста, без головного стовбура. Кущі смородини в залежності від сорту і умов вирощування досягають висоти 1,5-2 м і в діаметрі до 2 м. За формою кущі бувають стислі та розлогі. Щорічно з підстави куща ростуть молоді пагони. Протягом першого року стебла не розгалужуються. На нижній частині їх розміщені ростові, на середній і верхній — ростові і плодові бруньки. На другий рік на прикореневих пагонах з’являються скелетні гілки, знизу більш розвинені, а в міру наближення до верхівки стебла слабкіше. Верхівкові нирки на всіх пагонах зростання плодовими, вони бувають на кільчатках. Плодові бруньки змішані, з них виростають нові пагони і суцвіття. Квітки чорної смородини зібрані в гроно. Довжина його в деяких сортів досягає 10 см. На молодих сильних пагонах кисті довше, ніж на старих. Незважаючи на те, що більшість сортів чорної смородини самопильні, кращий урожай завжди буває при перехресному запиленні. Плоди — помилкові ягоди, розмір їх від основи до верхівки кисті поступово зменшується. Залежно від сорту і умов вирощування середня вага нижньої ягоди становить 0,5-1,6 г, а у верхній — 0,3-0,7 г. При перезріванні плоди осипаються.

Коренева система добре розгалужена, мочковатая. Чорна смородина щодо морозостійка, переносить недолік і надлишок вологи легше, ніж суниці і малина, добре росте на чорноземних і суглинних грунтах, забезпечених вологою.

Ріст і розвиток червоної смородини такий же, як у чорної смородини, крім плодоношення, яке має свої особливості. На приростах минулого року утворюються плодові, змішані і ростові бруньки. Усі гілки закінчуються ростовими бруньками. На добре розвинених однорічних гілках і на пагонах, що походить із заснування куща, переважна більшість бічних нирок ростові. На однорічних гілках середніх розмірів (до З0 см) більшість плодових бруньок змішані — з них ростуть пагони і суцвіття. На пагонах довжиною до 15 см з бічних плодових бруньок формується основна маса врожаю. Плодові гілочки більш довговічні, ніж у смородини. Грона довгі, кількість квіток в кисті іноді досягає до 25. Червона смородина менш вимогливі до вологості грунту, ніж чорна смородина.

За характером росту кущі агрусу бувають великі, рідкі і загущені. Висота їх становить від 0,5 до 1,5 м. Прикореневі однорічні пагони в перший рік можуть давати невеликий урожай. Всі бічні нирки на однорічних пагонах другого і третього порядків змішані; з них розвивається по 1-3 квітки і одному побіжу. Стебла покриті колючками, розмір і кількість яких залежить від особливостей сорту. Колючки ускладнюють догляд за кущем і збір ягід.

Квітки невеликі, поодинокі або зібрані по 2-3 в суцвіття, запилюються власним пилком за допомогою комах, але кращі врожаї агрусу бувають при перехресному запиленні.

За формою, кольором, розмірами, опушкою і смаковими якостями ягоди агрусу різноманітні. Вага ягід становить від 0,5 до 20 г. Плоди мають округлу або грушоподібної форми. За зовнішніми ознаками плодів агрусу легко розрізняти сорти. Агрус досить чутливий до посухи, хороші врожаї дає на нормально зволожених грунтах.

Чим підгодовувати смородину і агрусу навесні?

Все недосвідчені садівники цікавляться, ніж підгодувати агрус і смородину навесні. Найчастіше використовують 3 види добрив:

Перш ніж приступати до удобрення, слід ретельно ознайомитися з тим, як підгодівля впливає на рослини.

Підживлення смородини і агрусу навесні азотними добривами

Азот використовується рослиною для синтезу білків, які на 15-19% складаються з цього елемента. Він входить до складу хлорофілу, а значить бере участь у фотосинтезі. Від достатнього надходження азоту залежать зростання і розвиток пагонів і коренів, утворення листя, квітів і плодів. При нестачі азоту чагарники ростуть повільно, пагони утворюють тонкі, листя дрібне. Відбувається передчасне опадання листя, що послаблює рослину. Дефіцит азоту в ґрунті призводить до зниження врожаю, осипання зав’язей, особливо це помітно на високопродуктивних сортах.

Надмірне внесення азоту теж має негативні наслідки. Вегетативна маса стрімко наростає в збиток утворення квіткових бруньок. Затягується зростання і розвиток рослини, плоди дозрівають з запізненням. Надлишок азоту знижує опірність грибкових захворювань.

Засвоєння азотних добрив ускладнюють низька температура і щільна структура грунту, недолік вологи. Тому вносити їх доцільно навесні. Найчастіше недолік азоту зустрічається на легких супіщаних грунтах, проте азотні добрива необхідні для смородини і агрусу на будь-яких видах грунтів.

Підживлення проводять рано, поки нирки не розпустилися. Гранули аміачної селітри (40-60г) розсипають під кущем, рівномірно розподіляючи по колу проекції крони. Після цього їх необхідно заправити в землю, виробляючи розпушування на глибину 10-12 см.

Для молодих посадок дозу добрива зменшують вдвічі. Знизити норму вдвічі необхідно і для зрілих кущів, під які восени вносилася органіка.

Особливості весняної обробки смородини і агрусу

Підживити ослаблену після зими плодові чагарники можна добривами з довгим терміном дії. Форма випуску таких засобів буває у вигляді паличок, брикетів і таблеток. Необхідно просто закопати вбрання добриво в землю близько підстави куща. Працює підгодівля так: відбувається поступове розчинення добрива, кущ насичується додаткової підживленням.

Сухе добриво акуратно підсипають в прикореневу зону і злегка розпушують землю, щоб гранули пішли всередину

Спосіб міжряддя також популярний серед садівників. Заснований він на висадці сідератних культур рослин, наприклад, гороху, вики, люпину. До моменту цвітіння пагони висаджених рослин скошують, змішують із землею і укладають навколо смородинового або листках куща, так щоб покрити весь радіус кореневої системи. Рослини перепревающей, і грунт насичується поживними речовинами.

Підживлення смородини і агрусу навесні йодом

Вченими доведено, що йод впливає благотворно на рослини:

1. Допомагає краще засвоювати азотні сполуки.

2. Позитивно впливає на врожайність культур.

3. Підвищує в плодах і ягодах вміст вітаміну С.

4. Покращує якість продукції — величину плодів, їх забарвлення і смак.

5. Захищає від хвороб і шкідників.

Аптечний йод для смородини і агрусу застосовується в мікродозах: не більше 1-2 крапель на 2 л води. Перш, ніж підгодувати чагарники, їх треба добре пролити звичайною водою. Ефективність йодної підгодівлі можна збільшити, додавши в розчин золу з розрахунку 1х10. Іноді йод застосовують для обприскування ягідних кущів таким розчином. Навесні до розпускання бруньок можна полити їх розчином з 15 крапель йоду і 1 відра води. Цей метод допоможе позбутися від довгоносиків і хрущів.

Коли сніг розтане, набухнуть бруньки, саме час проводити обробку смородини навесні від хвороб і шкідників. Під час обрізки ви вже могли оцінити здоров’я кущів. Можливо, деякі з них захворіли і їм потрібна термінова допомога. Якщо ж ніяких ознак не спостерігається, обов’язково проведіть профілактичне обприскування. Кращий час для процедури — березень-квітень, поки нирки ще не розкрилися.

Чим і коли обробляти смородину і агрус навесні

Хвороби агрусу і смородини навесні і раннім літом можуть стати причиною неврожаю. Серед найчастіших і небезпечних можна назвати такі грибкові захворювання, як:

  • антракноз — на листках помітні червоно-бурі плями, які з часом розростаються і зливаються;
  • септоріоз — спочатку листя покриваються дрібними коричневими плямами, до середини літа світлішають в центрі, а по краях стають бурими;
  • сіра гниль — листя покриваються бурим нальотом і засихають, іноді на деревині з’являються грудочки з характерним нальотом;
  • іржа — з’являються жовтуваті плями, які поступово зливаються між собою, а з нижньої сторони листя помітний іржавий наліт;
  • сферотека (американська борошниста роса) — листя, стебла куща, а пізніше і плоди покриваються білим нальотом (потім забарвлення стає коричневою).

Не менш небезпечні і вірусні хвороби, наприклад, махровість (реверсія) і смугаста мозаїка, які не піддаються лікуванню і вимагають повного знищення кущів.

Щоб захистити рослини, проведіть обробку смородини і агрусу навесні до розпускання бруньок наступними препаратами на вибір:

  • 3% -ним розчином мідного купоросу;
  • 5% -ним розчином залізного купоросу;
  • 3% -ним розчином бордоської рідини;
  • Фітоспорін-М, Гамаіром, фундазолом, Топазом і ін.

Також можна провести захисне обприскування золою. Для цього 100 г золи залийте 1 л води, дайте настоятися 3 дні, процідіть і долийте 3 л води.

Шкідники смородини і агрусу навесні ще не так помітні, але скоро дадуть про себе знати. Так великої шкоди рослинам завдають почковая моль, огневка, пилильщики, смородина галиця, попелиці та інші небезпечні комахи.

Найбільш популярними засобами для захисту смородини можна назвати біопрепарати Фитоверм, Бітоксибацилін і ін. Для обробки сильно уражених рослин підійдуть Карбофос, Біотлін, Актара, Актеллік, Фуфанон і ін.

Крім цього вирізуйте все відмирають гілки, і особливо пошкоджені гусеницями стеклянніци смородиною. Їх після цього потрібно спалити.

Після збирання врожаю ягід від антракноза та інших хвороб, обробіть кущі 1% бордоською рідиною. Від павутинних кліщів і борошнистої роси використовуйте ті ж кошти, що і під час цвітіння навесні і влітку.

Смородина підгодівля навесні відео

Підживлення смородини і агрусу

Осіння підгодівля смородини і агрусу є процедурою, що дозволяє заповнити рослині втрату необхідних компонентів, які витрачаються при дозріванні ягід. Внесення в грунт добрив для смородини і агрусу восени має важливе значення при підготовці до зими і для відновлення нормальної врожайності в майбутньому вегетаційного періоду.

Підживлення при посадці смородини і агрусу

При осінньої висадки ягід з метою гарній приживлюваності і якісного плодоношення потрібно знати, чим підгодувати кущі.

Можуть застосовуватися підгодівлі, має наступне походження:

Внесення в ґрунтовий шар органіки дозволяє запастися рослині потрібною кількістю корисних речовин для інтенсивного розвитку кущів смородини і агрусу протягом 1-2 років.

Перед висадкою кущів восени слід змішати рівні частини компосту і верхнього грунтового шару, який знімається при копанні посадкової лунки. Ця поживна суміш використовується при засипці кореневої системи рослин, що висаджуються.

Додатково підгодовують чагарник шляхом додавання в посадкову лунку половини коробка для сірників кошти, що складається з сульфату калію і суперфосфату, замінити останній можливо подвійним суперфосфатом.

Чим підгодувати чагарники восени

Для отримання хорошого врожаю потрібно знати, чим підживити смородину і агрус восени. У цей час здійснюється підготовка кущів до майбутнього вегетаційного періоду.

Перед внесенням добрив слід провести обрізання кущів. Навколо нього необхідно розпушити грунт. При перекопуванні грунту потрібно внести Підкормові суміш добрив.

Після проведення підгодівлі рослині легше пережити зиму, а урожай наступного року буде більш багатим. При підготовці до зимового періоду оптимальним добривом вважається суперфосфат. Це засіб вноситься в обсязі 2 ст.л. на кущ. Препарат застосовується в пристовбурної області в процесі проведення розпушування грунтового шару на 7-10 см в глибину.

Застосування суперфосфату при осінній підгодівлі дозволяє ягідним кущах протистояти різним патологій і зимових холодів, що скорочує відновний період у рослин навесні. Після проведення такої підгодівлі кущі можуть порадувати власника раннім цвітінням. Правильне внесення подкормочних сумішей дозволяє рослинам економніше витрачати воду і накопичувати більшу кількість вуглеводів в плодах.

Гарне вплив на плодоносні кущі надає внесення добрив, які в своєму складі містять калій. Краще їх застосовувати при підгодівлі восени. Для цієї мети можна скористатися сульфатом калію, який вноситься в прикореневій зоні з розрахунку 15-20 г на м².

У ролі мінеральної поживи, що містить в своєму складі велику кількість калію, може виступати зола, яку вносить раз в 3-4 року в обсязі 1 л під рослину.

Осіннє внесення добрив рекомендується проводити в останній третині вересня. У цей час найбільш необхідними поживними мікроелементами є фосфор і калій. Восени у чагарнику відпадає необхідність збільшувати зелену масу, в цей час для рослини більш важливим завданням є зміцнення та розвиток коренів.

Добриво грунту восени дозволяє забезпечити максимальний захист від хвороб і отримати максимальну стійкість до негативних умов зовнішнього середовища, що виникають взимку.

Чагарники добре реагують на внесення в прістволовой області курячого посліду. Це органічне добриво може вноситися в ґрунтовий шар як в сухому вигляді в процесі перекопування (0,8 кг / м²), так і у вигляді розчину у воді (1:15).

При внесенні підгодівлі можна допускати контакту коренів рослини з активним добривом, тому необхідно вносити розчин на міжряддях, а грунт повинен перекопуватися на невелику глибину.

В кінці жовтня під кожен кущ агрусу і смородини рекомендується внести по 0,5 відра гною. Власники присадибних ділянок і дач здійснюють в цей період обприскування кущів багатокомпонентним складом, який містить:

  • 3 г борної кислоти;
  • 5 г марганцівки;
  • 40 г гідроксиду міді.

Всі компоненти розчину для обприскування вказані з розрахунку приготування 10 л суміші.

Чим підгодувати чагарники навесні

Ягідні кущі є вимогливими до поживності грунту. Своєчасне і правильне введення в грунт підгодівлі для рослин дозволяє забезпечувати тривале плодоношення, отримувати більш якісний урожай. З цієї причини потрібно знати, чим підживити смородину і агрус навесні.

Для проведення правильної підгодівлі потрібно враховувати наступні нюанси:

  • особливості складу грунту;
  • його рН;
  • ступінь родючості грунту;
  • вік культивованих рослин.

Якщо рослина отримало підгодівлю при висадці в грунт, то перше добриво грунту здійснюється через 3 роки. Протягом 2 років відбувається розвиток куща і нарощування його кореневої системи і пагонів.

У перші 2 роки можна отримати незначний обсяг врожаю, тому поживні речовини з грунту потрапляють у рослини в невеликій кількості. Починаючи з 3 роки життя кущ формує плоди у великому обсязі.

вибір добрив

Джерелом рослинного азоту і хорошим стимулом для активації ростових процесів кущів є сечовина, або карбамід. Внесення цієї поживної компонента в весняні місяці — один з методів поліпшення росту плодових рослин.

Можна застосовувати 3 способу підгодівлі сечовиною:

  1. Сухий. Цей спосіб передбачає внесення добрива навесні перед початком процесу сокоруху. Для цієї мети під смородиною і агрусом розсипають гранульоване добриво з розрахунку 25-30 г на кущ. Поверх добрива розсипається тонким шаром грунт.
  2. Розчин. Цей спосіб передбачає внесення під смородину розчин, який готується в пропорції 20 г хімічної сполуки на 10 л води, а для агрусу — з розрахунку 10 г сечовини на 10 л води. Аналогічними складами поливається грунт під кущами в період активної вегетації.
  3. Обприскування. Цей спосіб внесення підгодівлі застосовується до початку весняного сокоруху для того, щоб забезпечити максимально можливий захист ягідних кущів від хвороб і шкідників. В процесі проведення процедури рекомендується використовувати 7% розчин карбаміду.

Доброю підгодівлею можуть служити для ягідних кущів картопляні очистки. У них є велика кількість необхідних елементів.

Очищення з картоплі збираються протягом зими і підсушують. Навесні вони розмочуються протягом 2 діб. Підготовлена ​​органіка вноситься під кущі, але вона не повинна застосовуватися на поверхні грунту, очищення присипаються землею.

Перед початком періоду цвітіння викопується канава по контуру крони рослини глибиною не менше 15 см. У неї укладаються очищення і присипаються грунтом. У процесі розкладання вони будуть насичувати рослина комплексом корисних компонентів.

Внесення аптечного йоду в грунт надає наступну вплив на рослини:

  1. Дозволяє краще переробляти азотсодержащие добрива.
  2. Позитивно впливає на ступінь врожайності.
  3. Збільшує кількість вітаміну С в складі плодів.
  4. Збільшує розмір ягід і покращує їх смакові якості.
  5. Забезпечує захист від патологій і шкідників.

Йодид калію вноситься в ґрунт в мікродозах. Для цієї мети готується розчин в співвідношенні 1-2 краплі на 2 л води. Перед його внесенням ягідні кущі потрібно добре полити водою. Ефективність йодової підгодівлі підвищується, якщо в розчин додати золу в співвідношенні 1:10.

У деяких випадках можна використовувати йодний розчин для обприскування кущів перед розпусканням бруньок. Він готується з розрахунку 15 крапель йодиду калію на 10 л води. Така обробка рослин дозволяє позбутися від довгоносиків і деяких інших шкідників.

В якості біологічної добрива багато досвідчені садівники застосовують хлібопекарські дріжджі, які вносять в грунт.

Відмінною мінеральної підгодівлею може виступати деревна зола. Використання цього компонента для поліпшення складу грунту дозволяє ощелачивать родючий шар. Суха зола вноситься з розрахунку 3 склянки на 1 чагарник в пристовбурної області. Для захисту від комах-шкідників і з метою підгодівлі можна скористатися обсипанням кущів сухої золою.

Для поливу в весняний період плодоносних кущів або їх обприскування можна використовувати розчин золи, який готується з розрахунку 100-150 г порошку золи на 10-12 л води.

Для поліпшення поживних властивостей грунту під плодоносними ягідними чагарниками рекомендується в ґрунтовий шар вносити кісткове борошно. Підживлення містить в своєму складі такі мікроелементи, як:

Кісткове борошно вноситься в грунт для поліпшення поживних властивостей грунту 1 раз в 3 роки. При використанні зазначеного добрива відпадає необхідність додаткового внесення в землю суперфосфату, що може заощадити кошти.

Внесення органічних підгодівлі впливає не тільки на темпи розвитку кущів, але і забезпечує поліпшення складу грунту.

Способи підгодівлі добривами

Для поліпшення постачання рослин поживними сполуками, макро- і мікроелементами застосовуються різні способи поліпшення стану грунту. Одним з поширених методів поліпшення родючості є добриво грунту.

Найбільш популярними методами внесення добрив є:

  • прикоренева підгодівля, що розподіляється по проекції крони;
  • внесення поживних компонентів в невеликі поглиблення, які не перевищують 20 см, що розташовуються на відстані 0,3 м від стовбурової частини куща;
  • введення в ґрунтовий шар гранульованих добрив.

При використанні добрив у вигляді грануляту їх потрібно вносити в грунт на деяку глибину. Такий спосіб підживлення дозволяє полегшити доступ кореневій системі до корисних компонентів, макро- і мікроелементів, які містяться в їх складі.

Підживлення рослин повинна обов’язково поєднуватися з рясним поливом, інакше добрива здатні спровокувати появу опіків коренів.

Добрива, що мають органічне походження, потрібно вносити з осені 2 роки вирощування кущів. Для розкладання такого добрива буде потрібно якийсь час. Це дозволить чагарнику в весняний період отримати для засвоєння велика кількість корисних компонентів.

Чим підгодувати агрус і смородину навесні, влітку і восени?

При правильному і своєчасному внесення добрив агрус здатний давати врожай протягом 30 років. При відсутності сезонних годувань плодоносний період різко скорочується. Щоб цього уникнути, потрібно орієнтуватися, в яких елементах живлення чагарник потребує восени, влітку, а також ніж підгодувати агрус навесні.

Внесення добрив при посадці агрусу

Рослина дуже чуйно на органіку і мінеральні підгодівлі. Але якщо регулярно грунт виснажується, а запас потрібних елементів не заповнюється, то настане занепад в зростанні, знизяться стійкість до хвороб та морозів, листя і зав’язь почне опадати.

Перші поживні речовини вносяться в лунку при посадці. Це може бути суміш, яка складається з компонентів:

  • 8-10 кг компосту, що складається з перепрілого гною, листя, трави;
  • 200-250 г золи;
  • 2 ст. л. подвійного суперфосфату;
  • 1,5 ложки амонію сірчанокислого або 0,5 — аммонийной селітри.

Всі компоненти перемішуються з грунтом (з лунки) ретельно, щоб коренева система не отримала опік.

Якщо грунт на ділянці кисла, то проводять вапнування, вносячи вапно з розрахунку 0,5 кг / м2 або доломітове борошно (0,3 кг / м2).

Це потрібно робити при плануванні розміщення плодових дерев в саду за 12 місяців до посадки.

Зверху лунки землю мульчують компостом або добре перепрілим перегноєм. Якщо посадка проводилася після танення снігів, то додатково можна полити поживними засобами, приготованих за народними рецептами:

  1. У квітні — настій коренеплодів картоплі з золою.
  2. У травні або червні проводять підживлення зеленими (настій трави) добривами під корінь і по листу.
  3. У серпні поливають настоєм біогумусу.
  4. У вересні — 10 кг гною або компосту під перекопування.

Аналогічна послідовність виконується на наступний рік осінньої посадки.

сезонні підгодівлі

Розглянемо, чим удобрювати агрус по сезонах.

навесні

Добрива для агрусу навесні використовуються для активного зростання, якісного цвітіння і формування зав’язі. У перші три роки життя в період після пробудження нирок агрус підгодовують наступними добривами:

вид добриваЯк і коли підгодуватиКількість, ст. л. / М 2
азотні
Сульфат амонію, гранулиНа початку весни (до набрякання бруньок), на грунт1,5
Аміачна селітраПри появі листочків, на грунт1
сечовинаВ період утворення бутонів і зав’язі, під корінь1 ст. л. на 10 л води
фосфорні
фосфоритне борошноДо набрякання бруньок, разом з азотними добривами на грунт2,5-3
подвійний суперфосфатУ квітні, травні, при посадці і пересадці, в сухому вигляді на землю2-2,5
калійні
хлористий калійНавесні, при посадці і пересадці1
калійна сільУ другому весняному місяці, разом з азотними при перекопуванні1

Крім мінералів, вносять органіку: перепрілий гній, компост або перебродивший пташиний послід. Ними удобрюють після відтавання грунту ранньою весною — на поверхню і між кущами під перекопування. Другий раз органіку вносять під час цвітіння, витрата складає 5 кг на 1 плодовий екземпляр.

Сухі препарати розкидають поверх органіки на пристовбурних колі на відстані 30 см до стовбура. Після розкиду гранул або порошку грунт добре проливають і розпушують на 7-10 см, щоб мікро- і макроелементи пішли вглиб.

влітку

Підживлення агрусу в літні місяці необхідна для живлення рослини, формування і нормального розвитку ягід. Третє годування куща дає йому можливість протистояти шкідникам і хворобам. Влітку вносять:

  • Простий суперфосфат — 2 столові ложки на квадратний метр, з подальшою закладенням або в рідкому стані під корінь.
  • Сульфат калію — 40 г / м2.
  • Зольний настій — 1 л.
  • Гнойова рідина заливається в траншею на пристовбурних колі. Готують у великій ємності. На 200 л води знадобиться 2-3 відра свіжого гною і 10 кг компосту. Склад наполягають протягом тижня, потім розводять з водою: 1 л густої суспензії на 10 л води, і поливають.

Процедуру внесення рідкого гною можна проводити два рази на місяць аж до повного дозрівання плодів. Дане годування обов’язково повинно бути поєднане з мінеральними добривами.

Крім кореневих підгодівель проводять обприскування по листу, уникаючи моменту цвітіння, розчином сечовини або сульфату амонію. Змішують 20 г одного або іншого виду азотних добрив з 10 л води.

восени

Після збору врожаю (у вересні або жовтні — в залежності від регіону) ділянку добре прополюють, рясно поливають, а потім удобрюють наступними складами:

  1. Перепрілий гній або компост — 8 кг на землю з наступним розпушуванням.
  2. Поверх натуральних інгредієнтів вносять (г / м2):
  • суперфосфат — 120;
  • сульфат калію — 100.
  1. Деревна зола — 1 л.

Годувати насадження азотними добривами восени можна: це стимулює ріст пагонів, внаслідок чого кущ продовжує зростати і може вимерзнуть.

Види добрив для агрусу

Крім промислових хімікатів, рослина можна удобрити органікою: не тільки гноєм, компостом, послідом, золою, а й змішаними — з кісткової і кров’яного борошна.

мінеральні препарати

Основні елементи — калій, азот і фосфор, далі можуть бути їх комплекси, кожен з яких при вирощуванні надає свою дію.

  1. Азот — грає головну роль в процесі фотосинтезу, відповідає за активний ріст пагонів і кореневої системи, так як утворює будівельний елемент — білок. Недолік азоту зупиняє ріст, листочки світлішають, зав’язь обсипається. Зайва кількість виражається кількістю зеленої маси куща і відсутністю плодів.
  2. Фосфор — відповідає за нормальний перебіг процесів дихання, споживання вологи і формування зав’язі. При його недоліку на листочках з’являються червонуваті плями, зав’язі формуються мало, пагони не ростуть, цвітіння настає пізніше за звичайний термін. Надлишку фосфору в ґрунті не спостерігається, так як навіть при більшому його внесення рослина візьме потрібну йому кількість і не більше.
  3. Від калію залежать смакові якості ягід, тривалість їх зберігання. Він підсилює стійкість до хвороб та морозів, підвищує врожайність. При нестачі відбувається відмирання пагонів, бічна поросль не розвивається, листочки скручуються. При її різноманітті з куща опадає листя, квітки і зелені ягоди.

Виправити помилку (передозування або недолік) можливо. Перенасичення усувається рясним поливом, щоб мінерали вимилися з верхніх шарів грунту і пішли вглиб. З нестачею справа йде простіше: потрібно зрозуміти, якого елемента не вистачає, і додатково внести його.

Комплексні добрива промислового виробництва

Дані комплекси найбільш популярні у садівників для підгодівлі плодових чагарників: малини, агрусу, смородини.

Амофос в своєму складі має фосфор і азот, Нітрофос містить всі три основних елементи в рівних пропорціях. Такі склади вносять при нестачі одного зі складових в грунті.

Дуже затребуваний комплекс «Мікромікс», який містить додаткові хімічні елементи: магній, марганець, кальцій, залізо, цинк, мідь, молібден. До комплексам промислового виробництва також відносять нітрофоски і Нітроамофоску.

органіка

Як природних добрив використовують:

  • перепрілий гній;
  • гнойову рідину;
  • трав’яний настій;
  • курячий послід;
  • компост.

Органічні добрива для смородини і агрусу краще вносити в рідкому стані. Насадження поливають розчинами з розрахунку 10 літрів під один кущ. Для приготування поживних складів 1 л речовини розводять наступною кількістю води (в л):

  • гнойова жижа — 10;
  • компост — 4;
  • свіжий коров’як — 6;
  • рідкий послід — 13.

Під кущем роблять борозну, в яку і виливають органіку, зверху мульчують торфом або сухим компостом.

Сумісність різних видів добрив

У таблиці нижче можна побачити, які компоненти поєднуються, а які ні.

Назва препаратуСульфат амонію, амофос, диаммофосСелітра, нітрофоскасечовинасуперфосфатфосфоритне борошноХлористий калій, калійна сільЗола, вапноГній, послід
Амоній сірчанокислий, амофос, диаммофос++++/-+/-+
Селітра, нітрофоска+++/-+/-+/-+/-
сечовина++/-+++/-+/-+/-+/-
суперфосфат+/-+/-+++/-+/-+
фосфоритне борошно+/-+/-+/-+/-++/-+
Хлористий калій, калійна сіль++/-+/-+/-+/-++/-+
Деревна зола, вапно+/-+/-+
Гній, послід+/-++++

Позначення: «+» — можна змішувати; «+/-» — змішуються безпосередньо перед використанням; «-» — не можна змішувати.

Склади для позакореневого підживлення

Зрошення поживними розчинами — найпростіший і швидкий спосіб забезпечити відсутні рослині елементи. Обприскування можна проводити:

  • 2% -ми рідкими фосфорними або калійними добривами;
  • водним розчином 0,05% -й борної кислоти;
  • 0,5% -м розчином води і сірчанокислого марганцю;
  • сечовиною (10 г на 10 л води) — в першій половині вегетаційного періоду.

Зрошення проводять у вечірній або ранковий час, до появи сонця.

Особливості підживлення молодих і дорослих кущів

Знову посаджені кущики агрусу вимагають меншої кількості добрив, так як їх «організм» тільки будується і розвивається. А ось після 3 років зростання, коли чагарник набуває період активного плодоношення, дозування удобрювати елементів збільшують удвічі.

Для дорослого куща потрібні додаткові підгодівлі фосфорними і калійними препаратами, щоб кущ міг оновлювати пагони, набратися сил перед наступним плодоносінням.

Ми розглянули всі варіанти , ніж підгодувати кущі агрусу (чорної смородини, малини) навесні, влітку і восени. В результаті чого стало ясно, що своєчасне внесення необхідних поживних елементів — запорука гарного врожаю і безболісного розвитку рослини протягом довгих років.

Підживлення смородини і агрусу навесні

Всі плодові та ягідні культури в саду для гарного росту і плодоношення потребують харчуванні. Зміст необхідних для рослин елементів в грунті може бути недостатнім як через особливості різних типів грунтів, так і просто тому, що рослини витратили весь запас поживних речовин. У зв’язку з цим внесення добрив є необхідною. Садівникам, які вирощують на своїх ділянках ягідні чагарники, стане в нагоді інформація про те, чим підживити смородину і агрус навесні, які застосовувати добрива, коли і в яких обсягах їх вносити.

азотні добрива

Азот використовується рослинами для синтезу протеїнів, які на 1/5 складаються з цього компонента. Він необхідний і для створення хлорофілу, тому має вплив на проходження процесів фотосинтезу. Азот необхідний в основному для зростання зелених частин рослини, особливо на ранніх етапах їх розвитку. Якщо спостерігається нестача цього елемента, чагарники ростуть повільно, їх пагони стають тонкими, а листя дрібними і можуть опадати завчасно. Це послаблює кущі, призводить до осипання зав’язі і до зниження врожайності. Особливо від дефіциту азоту страждають високопродуктивні сорти смородини та агрусу.

Надлишок азоту також негативно позначається на рослинах. Зелена маса швидко наростає, плоди достигають пізніше терміну, квіткові бруньки майже не закладаються, а це значить, що квітів на наступний рік буде мало. Також надлишок азоту зменшує опірність чагарників до грибкових захворювань.

Першу весняну підгодувати смородини і агрусу проводять дуже рано, як тільки зійде сніг. Раннє внесення добрив зумовлено тим, що їх засвоєння ускладнює щільна структура грунту і її недостатня зволоженість вже до середини весни. Найчастіше недолік азоту відзначається на легких супіщаних грунтах, але, незважаючи на це, підгодовувати агрус і смородину потрібно на грунтах будь-якого типу.

В якості азотного добрива найкраще використовувати аміачну селітру. 40-60 г цієї речовини розсипають біля куща, розподіляючи рівномірно навколо по проекції крони. Потім грунт глибоко розпушують, щоб гранули потрапили в грунт.

Дворічні кущі смородини та агрусу зовсім не потребують весняної підгодівлі азотом, якщо посадочні ями були добре удобрені.

У тому випадку якщо, незважаючи на проведені роботи, у рослин будуть виявлені ознаки азотного голодування, навесні можна провести позакореневе підживлення смородини і агрусу сечовиною. Для цього 30-40 г карбаміду розчиняють у відрі теплої води і обприскують кущі цією рідиною. Працювати краще вранці або ввечері, але обов’язково в безвітряну погоду. Провести таку позакореневе підживлення можна буде також і в тому випадку, якщо зав’язь почне обсипатися. Це допоможе утримати її на кущі.

Весняну підгодівлю смородини і агрусу мінеральними добривами можна замінити підгодівлею органічними, і замість готових мінеральних сумішей, внести в землю перегній або компост. Для цього землю навколо кущів засипають органікою в такій кількості, щоб вона покрила її шаром в 2-3 см. Для підгодівлі також можна застосовувати розчин коров’яку в пропорції 1 до 5 або посліду птахів в пропорції 1 до 10. Коровяк і послід попередньо настоюють протягом 2-3 днів. Норма внесення — 1 відро на 3 або 4 куща. Також можна замульчувати грунт навколо кущів люпином, буркуном, конюшиною або приготувати з них настій і підгодувати чагарники.

ть інструкції по застосуванню і брати їх саме в тому обсязі, в якому там вказано: як недолік, так і надлишок елементів в підгодівлі в однаковій мірі шкідливий для рослин.

фосфорні добрива

Підживлення смородини і агрусу навесні потрібно проводити не тільки азотними, а й фосфорними добривами. Збалансоване харчування з вмістом фосфору необхідно для посиленого росту кореневої системи, яка починає сильніше гілки і глибше проникає в грунт. Фосфор сприяє прискоренню формування і дозрівання ягід, посилення зимостійкості чагарників. Він міститься в багатьох елементах і вітамінах, які знаходяться в листі і плодах ягідних кущів.

Найчастіше дефіцит фосфору спостерігається на кислих і найменше — в багатих гумусом грунтах. Максимальна концентрація цього елемента відзначається в верхньому шарі грунту і в міру поглиблення знижується. Фосфор поглинається тільки кореневою системою, тому весняне внесення фосфорних добрив для смородини і агрусу може бути тільки кореневих. Позакореневе підживлення малоефективні.

Для підгодівлі чагарників застосовують такі фосфорні суміші:

  • суперфосфат простий;
  • подвійний;
  • збагачений;
  • фосфоритне борошно;
  • преципитат.

Вносять їх до початку вегетації, щоб рослини встигли насититися цим елементом до початку розпускання бруньок і нормально розвивалися протягом поточного сезону. Дозування добрив для підгодівлі вказана в інструкції до них, якій і потрібно дотримуватися, готуючи робочий розчин.

Калійні добрива

Калій необхідний ягідним чагарниках для нормального перебігу фотосинтезу, збільшує цукристість плодів і їх лежкість, посилює опірність рослин до захворювань і морозостійкість коренів і надземної частини, робить позитивний вплив на загальний стан рослин, прискорює їх відновлення після пошкоджень шкідниками, хворобами, морозами. Тільки що посадженим рослинам калій допомагає нормально прижитися.

При нестачі цього елемента спостерігається недружнє дозрівання ягід, знижується стійкість до грибкових хвороб і загальна продуктивність чагарників. Калійне голодування можна визначити, перш за все, по нижнім листю, краї яких починають спочатку жовтіти, а потім буріють і відмирають. Підживлення калієм ягідних кущів проводять на будь-яких типах грунтів, крім глинистих, але особливо вона необхідна рослин, що зростають на піщаному грунті. Чагарники, що ростуть на глинах, удобрюють калієм восени, після опадання листя.

Калійне добриво для кущів смородини і агрусу, яке вносять навесні, не повинно включати хлор: цей елемент рослини не люблять. Для підгодівлі підійде сульфат калію, який, крім сірки і калію, містить ще кальцій і магній. Ці елементи також необхідні рослинам. Можна використовувати також калійну селітру і калій вуглекислий (поташ).

Під дорослі кущі агрусу і смородини вносять 40-50 г добрива, розкидаючи їх навколо кущів рівномірно, а потім розпушують землю для того, щоб закрити гранули в грунт. Для молодих кущів, ще не вступили в плодоношення, досить внести половину обсягу добрив.

Чим ще можна підгодувати навесні смородину і агрус? Для цього ідеально підійде деревна зола. Під кожен кущ висипають по 2-3 жмені золи або готують з неї розчин для поливу: наповнюють відро на 1/3 золою, заливають гарячою водою і залишають настоюватися тиждень. Потім 1 л цього концентрату розводять в 1 відрі води і виливають під кожну рослину.

Добрива при посадці

У підгодівлі навесні потребують не тільки дорослі кущі смородини та агрусу, а й молоді саджанці. Щоб вони прижилися на новому місці і почали рости, потрібно забезпечити їх всіма необхідними речовинами. При посадці використовуються всі 3 основні елементи живлення: N, P і К. Добрива, в які вони входять, всипають на дно посадочних ям. Для підгодівлі можна використовувати компост в кількості 5 кг на кущ в поєднанні з 0,5 кг деревної золи. Замість органіки, можна застосовувати мінеральні добрива: суміш з сульфату амонію (40 г), сірчанокислого калію (60 г) і селітри або сечовини (40 г).

підживлення йодом

Йод використовується в садівництві для підгодівлі і як фунгіцидної кошти, яке пригнічує розвиток численних патогенів різного походження: грибків, вірусів, бактерій. При внесенні йоду в землю відбувається її знезараження.

Підживлення смородини і агрусу йодом навесні проводять за такими правилами:

  1. Розчин йоду аптечного використовують в мікродозах: на 2 л води беруть 1-2 краплі.
  2. Саджанці чагарників поливають йодним розчином тільки після того, як вони приживуться і зміцніють. Дорослі кущі можна поливати без обмежень.
  3. Перед тим як пролити розчином землю, її потрібно зволожити простою водою.
  4. Для того щоб розчин для підгодівлі став ефективніше, до нього додають золу з розрахунку 1 до 10.
  5. Можна проводити позакореневе підживлення, розпорошуючи розчин по листю з обприскувача.

Йод можна використовувати і для знищення личинок хруща і довгоносиків. Для цього 15 крапель йоду розчиняють в 10 л води і поливають розчином землю навколо кущів. На самі рослини розчин потрапляти не повинен. Час проведення робіт — до розпускання бруньок.

висновок

Підживлення кущів смородини і агрусу навесні — необхідний етап агротехнічних робіт в процесі вирощування цих культур. Якщо вона буде проведена правильно, результатом стане отримання рясного і якісного врожаю ягід.

Leave a Comment Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Про автора

admin administrator