Як розсадити маранту в домашніх умовах

Авторadmin

Як розсадити маранту в домашніх умовах

Зміст:

Як доглядати за марантою в домашніх умовах

Серед численних кімнатних рослин екзотична маранта (Maranta) займає особливе місце. Її природна середа зростання – вологі, теплі джунглі Центральної і Південної Америки.

Рід культури був названий на честь італійського лікаря, дослідника і ботаніка 16 століття Бартоломео Маранто і налічує близько 30 видів рослин, але лише кілька з них адаптовані до вирощування в домашніх умовах.

Догляд за марантою вимагає певних знань, без яких успішне культивування тропічного екзота неможливо. Однак комфортні умови для росту і розвитку допоможуть виростити здорову і сильну рослину.

Опис

Не багато кімнатних рослин можуть похвалитися таким яскравим листям, в якому і є головна декоративна цінність культури. Забарвлення його варіює від майже білого кольору до темно-зеленого.

Листяний малюнок представлений яскравими плямами, смугами й характерними прожилками. Рослина відрізняється дуже цікавою і рідкісною особливістю, яка притаманна деяким представникам сімейства Марантових (калатея, строманта, ктенанта).

Полягає вона в реакції листя на світло. При низькому освітленні або з настанням ночі пагони підіймаються майже вертикально, а листя злегка скручується, а з появою сонця або включенням фітолампи знову опускаються, розгортаючи листя з малюнком. Завдяки такому ефекту маранта отримала другу назву – «молитовна рослина».

У кімнатному квітникарстві квітка може служити свого роду живим індикатором рівня освітленості та вологості, «пророкуючи» погану погоду та дощ. Така особливість послужила поширенню різних забобонів і прикмет, пов’язаних з цією рослиною.

Цвітіння маранти також заслуговує уваги. Білосніжні, бежеві або блідо-бузкові квіточки зібрані у колоскове суцвіття, яке розташоване на вершині квітконоса.

На тлі зеленої маси вони досить непримітні, тому досвідчені квітникарі вважають за краще своєчасно видаляти квітки, які послаблюють рослину, зменшуючи її декоративність. Після цвітіння утворюються плоди-коробочки з насінням.

У природі представники роду можуть досягати висоти півтора метра, але кімнатна маранта є низькорослою рослиною всього 30-40 см висоти.

Кімнатні види маранти з фото

Маранта двоколірна (M. bicolor, сін. M. cristata). Листя оливкового відтінку з поздовжною світло-зеленою плямою вздовж центральної прожилки, нижня сторона блідо-фіолетова, злегка запушена.

Маранта біложильчата (М. leuconeura). Висота пагонів не перевищує 30 см, бархатисте, овальне листя зі сріблястими контрастними прожилками та плямами світло-зеленого забарвлення.

З-за високих декоративних якостей даний вид найбільш популярний, але в чистому вигляді його рідко культивують. У квітникарстві популярніші більш ефектні різновиди M. leuconeura.

Маранта триколірна (Maranta leuconeura var. Erythroneura), синонім – маранта Фасцинатор триколор (Fascinator Tricolor).

Характерною особливістю різновиду є триколірний малюнок на поверхні листя. Листяна пластина зверху має ніжну бархатисту текстуру. Її зелений тон контрастує з поздовжніми червоними або рожевими жилками.

Центральна частина прикрашена яскравими салатово-жовтими або блідо-зеленими плямами. Нижня частина листя фіолетова. Варієгатні форми вражають строкатістю малюнка.

Маранта Керховена (Kerchoveana). Це маленький, досить щільний кущ не більше 25 см заввишки. Зовнішня сторона листя насиченого зеленого кольору з красивим малюнком у вигляді пір’я або плям. Нижня частина червоно-зелена.

Маранта Масанжена (M. leuconeura Massangeana), яку нерідко називають чорною через дуже темний малюнок на зеленому фону. Білі прожилки та сріблясті плями вздовж центру листя створюють неповторний контрастний ефект.

Маранта тростинна (Maranta arundinacea). В основному культивується через їстівні крохмалисті бульби, які мають високу поживну цінність.

В декоративних цілях вирощують сорт «Variegata» з кремово-зеленим або білосніжно-зеленим листям.

Особливості догляду за марантою

Екзотична красуня потребує умов, що наближені до природного середовища, тому догляд за марантою — не дуже просте завдання для початківця квітникаря.

Полив і вологість

Найважливішою умовою успішного вирощування молитовної рослини є стабільна вологість — постійна супутниця тропічних лісів. В період активної вегетації зрошують часто і рясно, підтримуючи ґрунт весь час помірно вологим.

Щоб уникнути заболоченості поливайте після того, як верхній ґрунтовий шар просохне на 1-1,5 см. З середини вересня періодичність поливу скорочують до 2 разів на тиждень, а взимку рясно зрошують ґрунт 1 раз у неділю.

Рослина характеризується підвищеною чутливістю до сухого повітря, тому необхідне часте обприскування. Чим вище температура, тим частіше обприскують зелену масу.

Підтримати вологість допоможе також глибоке блюдо, яке наповнене водою з керамзитом або постійно вологим мохом сфагнумом. Горщик встановлюють на блюдо.

Будьте уважні — воду для поливу та обприскування беруть тільки злегка теплу і м’яку, без вмісту вапна. Жорстка вода після висихання залишає некрасиві білі плями на листі.

Освітлення і температура

Культурі подобається розсіяне світло і легка півтінь. Яскраве сонце викликає опіки, тому оптимальною експозицією буде східна або північно-західна сторона вікна.

Річна комфортна температура в діапазоні 22-26 ̊С. При високій вологості повітря рослина здатна витримувати спеку в 30 ̊С. З листопада по березень температура трохи нижче – 18-20 ̊С.

Більш прохолодні умови негативно впливають на кімнатну маранту, а холодні протяги й різкі температурні перепади можуть викликати загибель вашого зеленого вихованця.

З-за дуже чутливої кореневої системи квітковий горщик з тропічним екзотом не можна розміщувати на холодних поверхнях. Холодний ґрунт нижче 18 ̊С погано впливає на розвиток екзота, викликаючи розвиток хвороб.

Підживлення та обрізування

Внесення добрив проводять на стадії активних процесів росту, а саме – з початку весни по кінець серпня кожні два тижні спеціальним багатокомпонентним мінеральним добривом для культур з декоративним листям. Концентрація в три рази нижче, ніж в інструкції виробника.

Оптимальна доза становить 1 г на літр води, що призначена для поливу. Надлишок добрив, як і їх недолік, послаблюють культуру і роблять її дуже вразливою до патогенної мікрофлори.

Для омолодження та густоти куща деякі квітникарі практикують осінню стрижку раз у два роки. Коренева система культури влаштована таким чином, що навіть після повного видалення наземної частини рослинка виживе, і з часом з’являться нові численні пагони.

Ця життєздатність неодноразово захищала молитовну рослину маранту від вимирання. Стебла вкорочують гострим, стерильним інструментом над листяними вузлами.

Пересадка та ґрунт для маранти

В догляд за марантою в домашніх умовах входить пересадка, яку проводять раз у 1-2 роки з березня по травень. Пересаджувати краще в неглибокий, широкий горщик, що лише на один розмір більше попереднього.

Шар керамзиту на дні горщика необхідний для дренажу. Процедуру пересадки проводять методом перевалки.

Культура добре росте на легких, родючих і слабокислих ґрунтах. Суміш можна приготувати самостійно, змішавши перліт, торф і універсальний квітковий ґрунт у співвідношенні 1 : 2 : 3. Корисно додати до субстрату кілька шматочків деревного вугілля для профілактики розвитку цвілі та грибків.

Розмноження маранти в домашніх умовах

Для розмноження маранти використовують два простих і результативних способів: діленням кореневищ і апікальними живцями.

Розподіл кореневої системи зазвичай проводять під час пересадки. Кущик ділять на дві-три частини з кількома листочками та бульбами на кожній частині.

Потім висаджують в родючий ґрунт, добре поливають теплою водою і накривають горщик великим пакетом, що пропускає світло. В такій теплиці саджанці знаходяться до тих пір, поки не почнуть формуватися нові листочки.

Живці можна брати під час обрізування пагонів. Кожен з них довжиною 10-12 см повинен мати 2-3 листочки. Перед посадкою в субстрат живці ставлять у теплу воду для утворення коренів. Воду міняють кожні 3 дні.

Після появи корінців посадковий матеріал поміщають в суміш з піску і торфу, поливають, накривають пакетом і тримають в теплому місці. Періодично провітрюють тепличку і підтримують помірну вологість субстрату. Після початку нового зростання пересаджують в родючий ґрунт.

Можна живці відразу помістити в торфово-піщану суміш, але укорінення займе близько місяця. Метод розмноження насінням — дуже трудомісткий і складний процес, тому рідко використовується в домашніх умовах.

Чому у маранти сохне листя?

Поширені причини: протяги, холодні умови утримання, різкі температурні перепади.

Скручування і пожовтіння листя маранти вказує на відсутність достатньої вологості ґрунту і сухе повітря в кімнаті.

Кінчики листя коричневого кольору сигналізують також про полив жорсткою, вапняною водою або нестачу поживних речовин.

Хлороз, що викликаний надлишком фосфату в ґрунті, призводить до пожовтіння листя, особливо молодого.

Шкідники й хвороби маранти

Плямистість листя — грибкове захворювання, що викликає появу невеликих мокрих плям на листках кімнатної квітки маранти. Ці плями незабаром жовтіють, збільшуються, а потім стають коричневими з жовтим ореолом. До розвитку хвороби призводить постійний перелив з високою вологістю повітря.

Коренева гниль – результат постійно мокрого, погано дренованого ґрунту. Коріння розм’якшується і відмирає, пагони втрачають пружність біля основи та падають.

Рослина нерідко уражується такими шкідниками як попелиця, борошнистий червець і павутинний кліщ.

Найкращим способом лікування перших двох шкідників є протирання листя інсектицидним мильним розчином.

Лікування від павутинного кліща полягає в неодноразовій обробці спеціальними препаратами. Краще прийняти профілактичні заходи, які полягають у підтриманні вологості та обприскування листя.

Маранта (Maranta): догляд, фото, види

Автор і редактор: Олена Н. https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=21 Правки: 15 листопада 2023 Опубліковано: 25 лютого 2019 Перша редакція: 26 квітня 2012 🕒 7 хвилин 👀 67248 разів 💬 3 коментарі

  • Ботанічний опис
  • Стисло про вирощування
  • Фото маранти
  • Догляд за марантою у домашніх умовах
    • Освітлення
    • Температура
    • Полив маранти
    • Обприскування маранти
    • Підживлення маранти
    • Пересадка маранти
    • Розмноження маранти поділом
    • Розмноження маранти живцями
    • Маранта біложильчата / Maranta leuconeura
    • Маранта двоколірна / Maranta bicolor
    • Маранта Керховена / Maranta Kerchoveana
    • Маранта Масанжа / Maranta Massangeana
    • Маранта очеретяна / Maranta arundinacea
    • Маранта триколірна (триколор) / Maranta tricolor
    • Коментарі

    Ботанічний опис

    Маранта (лат. Maranta) належить до родини Марантові і налічує приблизно 25 видів. Свою назву рід отримав на честь Барталомео Маранти – медика з Венеції. У природному середовищі маранта мешкає в Південній і Центральній Америці, а саме в лісах на болотистих місцевостях.

    У культурі маранти вирощують переважно заради гарного листя, яке буває від лінійно-ланцетної форми до овально-круглої, зазвичай зеленого кольору з малюнками різної форми і відтінків. Цвітіння маранти в домашніх умовах домогтися досить складно, але якщо вийде, квіти зазвичай виростають білі й дрібні. Маранта триколірна, або молитовна, отримала свою назву через листя, яке при поганих умовах піднімається, а при нормальних розташовується горизонтально.

    З коріння деяких видів отримують борошно, яке застосовують при дієтичному харчуванні. Також існують чутки, що рослина оберігає квартиру від негативної енергії, зменшує надмірну збудженість, тримає дім у злагоді – без сварок і суперечок.

    Стисло про вирощування

    • Цвітіння: рослина вирощується як декоративно-листяна.
    • Освітлення: яскраве розсіяне світло. Може рости маранта і під штучним освітленням, яке має працювати не менше 16 годин на добу.
    • Температура: навесні й улітку температуру повітря підтримують у межах 23-25 ​​ºC, при цьому температура субстрату в горщику має бути не нижче 18 ºC. Із середини осені до кінця весни маранті комфортно при 18-20 ºC.
    • Полив: навесні й улітку – рясний, щойно висохне верхній шар ґрунту в горщику, у решту часу помірний. Вода для поливу має бути теплішою за кімнатну температуру на 2-3º.
    • Вологість повітря: висока. Рекомендується цілий рік обприскувати маранту теплою водою та тримати горщик із рослиною на піддоні з мокрим керамзитом.
    • Підживлення: цілий рік по два рази на місяць по черзі органічними розчинами й мінеральними добривами в половинному дозуванні.
    • Період спокою: яскраво не виражений.
    • Пересадка: на початку весни кожні два роки.
    • Субстрат: 1 частина піску, 3 частини садової землі й 1,5 частини торфу.
    • Розмноження: живцюванням і поділом куща.
    • Шкідники: павутинний кліщ.
    • Хвороби: в неналежних умовах і через недостатній догляд листя часто втрачає декоративність.

    Фото маранти

    Догляд за марантою у домашніх умовах

    Освітлення

    Найкраще розміщувати маранту на східній або західній стороні квартири, оскільки рослина не зносить прямих сонячних променів – світло має бути яскравим, але розсіяним. Якщо домашня маранта стоїть під прямими сонячними променями, то доросле листя може втратити свій малюнок, а молоде буде виростати меншим. Якщо природні умови не виходить налаштувати для вирощування кімнатної маранти, то вона чудово росте під лампами денного світла, але освітлювати її необхідно протягом не менше 16 годин на добу.

    Температура

    Маранта в домашніх умовах боїться як перегріву влітку, так і переохолодження взимку. У літню пору температура повинна бути в межах 23-25 °C, а ґрунт не має охолоджуватися нижче 18 °C. З середини осені і до кінця весни температуру потрібно тримати на рівні від 18 до 20 °C – рослина може загинути, якщо повітря охолоне нижче 10 °C. Рослина не повинна стояти на протязі і піддаватися різким перепадам температури.

    Полив маранти

    Навесні і влітку маранту поливають рясно, не даючи ґрунту пересихати, але і не доводячи до закисання ґрунту. В інший час поливають помірно – земля має просохнути між поливаннями. Оскільки коріння боїться переохолодження, то поливати треба теплою водою, на кілька градусів вище кімнатної температури. Вода має бути м’якою і постояти хоча б 12 годин перед поливанням.

    Обприскування маранти

    Кімнатна маранта дуже вимоглива до вологості повітря, тому обприскують її цілий рік м’якою, відстояною водою. Якщо рослина маранта зростає в приміщенні з сухим повітрям, то обприскувати її слід уранці і ввечері, а для більшого ефекту горщик із рослиною потрібно розмістити на піддоні з вологою галькою або керамзитом, але так, щоб горщик не торкався води в піддоні. Якщо влаштовувати маранті літній душ, то не можна забувати, що ґрунт потрібно вкрити целофановим пакетом. Але навіть при всіх цих засобах у квартирі у маранти можуть засихати кінчики листя.

    Підживлення маранти

    Підживлюють домашню маранту 2 рази на місяць поперемінно органічними та мінеральними добривами (їх потрібно розбавляти в 2-3 рази).

    Пересадка маранти

    Зазвичай пересаджують маранту кожні 2 роки на початку весни. Горщик беруть неглибокий, трохи більший за попередній і бажано з пластмаси. На дно горщика насипають керамзит (або биту цеглу) і рінь. Ґрунт мусить бути слабкокислим: один варіант ґрунту – одна частина піску, півтори частини торфу і 3 частини садової землі, другий варіант – перегнійна, торф’яна і листова земля в рівних частинах. Непогано додати в субстрат трохи хвойної землі і деревного вугілля. Переш ніж посадити квітку маранту в новий горщик, слід видалити в’яле і сухе листя, щоб молоді пагони розвивалися швидше.

    Розмноження маранти поділом

    При розмноженні поділом кореневища (робити це найкраще при пересадці рослини) дорослий екземпляр, намагаючись не пошкодити коріння, ділять на 2-3 частини, після чого садять в індивідуальні горщики з торфом. Молоді рослини поливають, даючи висохнути ґрунту між поливаннями. Горщик із рослиною ставлять у целофановий пакет, нещільно зав’язують і утримують у теплому місці до появи молодих листків.

    Розмноження маранти живцями

    У травні-червні необхідно відрізати від молодого пагона живець із двома-трьома листками. Живець поміщають у банку з водою, де він за місяць-півтора пустить коріння. Після появи коренів живець садять у ґрунтову суміш на основі торфу і ретельно доглядають.

    Хвороби і шкідники маранти

    Кінчики листя маранти сохнуть. Якщо вологість повітря буде нижчою, то кінчики листя сохнуть і стають коричневими, можуть навіть опадати. Ріст рослини при сухому повітрі уповільнюється.

    Маранта гниє. Стебла втрачають тургор і можуть почати гнити, якщо взимку температура повітря низька або полив занадто рясний.

    Плями на листі маранти. Якщо вологи в ґрунті недостатньо, то на листі з’являються плями, воно згортається, а нижні листки ще й жовтіють.

    Маранта блідне. Маранта не любить прямого сонця, тому що під його променями листя втрачає своє гарне забарвлення і сохне.

    Шкідники маранти. Найчастіше маранту вражає павутинний кліщ.

    Види маранти

    Маранта біложильчата / Maranta leuconeura

    У природі зустрічається в тропіках в бразильських вологих лісах. Корінь у біложильчатої маранти бульбоподібний; стебло виростає в довжину до 30 см. Листові черешки не більше 2 см у довжину. Листя – завдовжки до 15 см, завширшки до 9 – округло-еліптичної форми і серцеподібне біля основи; нижня сторона листової пластини червонувата або сизо-зелена, а верхня – вкрита світло-зеленими візерунками і білими жилками на темно-зеленому тлі листа. Найчастіше в кімнатних умовах вирощують різновиди цього виду – Керховена (kerchoveana), Масанжа (massangeana), триколірна (tricolor) або червоножильчата (leuconeura).

    Маранта двоколірна / Maranta bicolor

    Цей вид не утворює бульб. Листя овальної форми і з трохи хвилястим краєм кріпиться на коротких черешках, у довжину виростає до 15 см; зверху листок зелений із плямами бурого відтінку вздовж центральної жилки, а знизу – червонуватого відтінку і вкритий волосинками.

    Маранта Керховена / Maranta Kerchoveana

    Маранта біложильчата різн. Керховена (Maranta leuconeura var. Kerchoveana). Трав’янистий багаторічник, що досягає у висоту 25 см. Листові черешки короткі. Листя овальної форми до 15 см у довжину; верхня сторона листової пластини яскраво-зеленого кольору з білою смужкою уздовж центральної жилки і плямами темно-зеленого кольору по всій поверхні листка. Нижня сторона листової пластини забарвлена у відтінок, що переходить від червонуватого до блакитного. Квітки маранти біложильчатої білого кольору, зібрані по дві-три квітки в суцвітті.

    Маранта Масанжа / Maranta Massangeana

    Маранта біложильчата різн. Масанжа (Maranta leuconeura var. Massangeana). Майже нічим не відрізняється від різновиду Керховена, за винятком кольору плям на листі – вони оливково-коричневого відтінку.

    Маранта очеретяна / Maranta arundinacea

    Маранта очеретяна (Maranta arundinacea). Цей вид – чагарник, що досягає у висоту до метра з невеликим. Коріння – бульбоподібне і товсте. Листя в довжину до 25 см, яйцевидної форми і незначним загостренням на верхівці. Нижня сторона листа темно-зеленого кольору і вкрита волосинками. Цвіте білими квітками.

    Маранта триколірна (триколор) / Maranta tricolor

    Маранта біложильчата різн. триколірна (Maranta leuconeura var. tricolor). Інша назва – маранта біложильчата різн. червоножильчата (Maranta leuconeura var. erythrophylla). Листя опушене, овальної форми, в довжину виростає до 13 см, а в ширину – до 6; верхня сторона листової пластини від світло- до темно-зеленого кольору з червоними жилками і світло-зеленими плямами уздовж центральної жилки і пір’яподібними темно-зеленими плямами уздовж бічних. Нижня сторона листа малинова з рожевими жилками. Квітки світло-бузкового кольору.

    Маранта – догляд в домашніх умовах, пересадка, розмноження, хвороби, фото і відео

    Маранта – трав’яниста багаторічна рослина, з сланкими або прямими пагонами і з корінням бульбоподібний форми. Листя бувають овально-округлими, довгасто-еліптичними, лінійно-ланцетоподібними, зеленими або пофарбованими. Виділяється ефектною забарвленням, на рівному тлі виразні плями або яскраві жили. Фон самих листя від темно-зеленого, майже що чорного, до бежевого кольору. Рід Маранта має приблизно 25 видів рослин, названих на честь венеціанського лікаря Бартоломео Маранти (ХVI століття). Так як батьківщина маранти – вологі тропічні і болотисті джунглі Південної і Центральної Америки, то потрібно розуміти, що в сухому кліматі рослина не виживе, і перш, ніж його садити, потрібно обов’язково підготувати сприятливі умови.

    види маранти

    1. Лідирує за популярністю в інтер’єрах маранта беложильчатая декоративна. Невеликий стебло що не перевищує 30 см, увінчаний овальними листочками завдовжки до 10-15 см і шириною до 5-9 см. Зовнішній край пластини темно-зелений, має сріблясту смужку по центру, кольоровий візерунок і з боків білі жилки. Нижня частина листка прикрашена червоним і сизо-зеленим малюнком. Беложильчатая маранта невибаглива і легка в розмноженні, відрізняється різноманіттям поверхонь. Ці квіти не для декору, а для душі.
    2. Маранта красножільчатая (триколірна) зі світло-бузковими квіточками. Овальним невеликим листям характерний насичений колір, який тьмяніє з боків. Жовтуваті або салатові плями йдуть уздовж центральної жилки трансформуються в темно-зелений візерунок у формі пера. Червоні прожилки чітко видніються на зовнішньому боці листка, але знизу вони вже стають набагато блідіше, набуваючи блідо-малиновий або рожевий відтінок.
    3. Маранта керховіна з овальними листочками на коротких черешках і дрібними білими квітками. На верхній частині пластини красуються перьеобразние або глазчатие зеленуваті плями з центральною світлою смугою. Колір нижньої сторони листка коливається від червоного відтінку до блакитного.
    4. Маранта масанжа відрізняється від попереднього виду колірним забарвленням плям – від світло-оливкового до чорного.
    5. Маранта двоколірна не формує бульб. Овальні листя з хвилястими краями розташовуються на короткому червоному держаку. Верхній візерунок представлений темнувато-зеленими і бурими плямами, а нижній – червоним орнаментом.
    6. Маранта очеретяна представляє компактний кущ з товстим бульбоподібним коренем. Висота рослини доходить до 1,2 метра. Листя довгі, темно-зеленого кольору з сизим відтінком в формі овалу із загостреною вершиною. Квіти білі і маленькі.

    полив маранти

    Для поливу застосуєте пом’якшену воду кімнатної температури – відстояною більше доби, кип’ячену або талу. Рослина вимагає поливів не за розкладом, а за станом грунту. Перед поливом земля у вазоні повинна бути трохи підсохлої. Влітку грунт висихає швидше, тому треба збільшити частоту поливів. Взимку можна обмежитися парою поливів за тиждень. Також в холод можна чергувати поливання з обприскуванням всієї рослини. Маранта просто обожнює обприскування при будь-якому пори року.

    освітленість

    Цей квітка не дуже любить сонячну сторону. Навіть, живучи на північній стороні, листя рослини буває пожухлим і блідим, тут їм теж дуже світло. А ось, перенісши маранту в глибину кімнати, вона буде чудово себе почувати. Почнуть зростати нові листочки з яскравим забарвленням, можливо, буде цвітіння. При коротких світлових днями, горщик можна ставити ближче до вікна, але не на підвіконня.

    Температурний режим

    Так як маранта – житель тропіків, віддає перевагу тепле зміст. Влітку їй потрібна температура близько 20-25̊ С, взимку – не менше 17-18̊ С. Рослина страшно боїться протягу, через що ніжні листи швидко сохнуть. Також не потрібно ставити горщик на холодні підлоги або підвіконня. У теплий сезон маранту можна утримувати просто на вулиці, але в тіні і в непродуваемих місці.

    Вологість

    Цей критерій, мабуть, найголовніший, коли доглядаєш за маранту. Звичайних обприскувань може не вистачати. Для підтримки потрібної вологості, ставте горщик на піддон з мокрою галькою або мохом і періодично влаштовуйте водні процедури душем. Тільки в такому випадку накрийте землю поліетиленовим пакетом, щоб її не перезволожити. Простежте, щоб, поливаючи в наступний раз, грунт був підсохлої.

    Добрива і підживлення маранти

    Підживлення маранти проходять з перших весняних днів до осені. Удобрюють через тиждень, розраховуючи один грам на літр води. З квітня до кінця літа можна підгодувати комплексним набором добрив для декоративних кімнатних рослин. Квітка досить чутливий до надлишку підгодівлі. Вимагає мінеральні та органічні добрива, які вносять по черзі раз в два тижні.

    пересадка маранти

    Рекомендовано пересаджувати маранту через рік. Краще це робити навесні, коли набирає темп вегетація. Ця рослина віддає перевагу широкі ємності. Для пересадки готують пухкий торф’яної субстрат з додаванням компосту і листової землі в рівних частках. Можна користуватися покупними сумішами для маранти.

    Так як корінь насилу переносить в грунті вапняк, воду слід обов’язково відстояти або прокип’ятити, а в грунт додати хвойної землі або деревного вугілля. Якщо посадку можна проводити в будь-який сезон, то розподіл куща протипоказано взимку. При пересаджуванні видаляються хворі і старе листя, тим самим стимулюючи зростання нових пагонів.

    За зиму маранта може витягнутися, втратити компактність, вимагаючи формування та обрізку.

    розмноження маранти

    Щоб зробити з маранти пишний кущ, всі пагони зрізаються під корінь. В результаті рослина знову викидає нові пагони і свіже листя. При пересадці проводиться поділ куща, акуратно розрізаючи кореневище на дві частини. Розділений таким чином кущ висаджується в приготовлену грунт і для кращої приживлюваності вкривається прозорим пакетом.

    Приблизно в травні-червні від молодого втечі відрізається держак з двома або трьома листками, який поміщається в ємність з водою. Через півтора місяці він випустить коріння, після чого його садять в грунтову суміш на підставі торфу і добре доглядають.

    цвітіння маранти

    Цвіте рослина рясно, квіткові стрілки з’являються протягом усього літа. Але квітки, на жаль, не дуже гарні. На стрілці збираються в колосок маленькі білі, блідо-жовті або світло-рожеві квіточки. У домашніх умовах маранта цвіте вкрай рідко, тому для квітникаря це вважається справжньою подією.

    Хвороби і шкідники маранти, методи боротьби з ними

    Специфічних грибних і бактеріальних захворювань у маранти майже не спостерігається. Іноді в поганих умовах і частому переувлажнении листя вразяться бурою плямистістю, а корені можуть загнити. Уражені корені і листя обрізаються, рослина обробляється розчином марганцівки і пересідає в новий грунт.

    Скручування і засихання листя маранти відбувається через посушливий повітря в кімнаті. Тут допоможуть мінеральні добрива, після чого листя відновляться.

    Якщо листя скручуються і покриваються плямами, то причиною є недостатній полив. Влітку земля завжди повинна бути трошки вологою

    В’янення і гниття стебла відбувається через холод або надмірного поливу. Тут знадобиться термінова пересадка і очищення від гнилих коренів і стебел. Не доводьте рослина до низької температури.

    Втрата забарвлення викликається при занадто яскравому світлі або навіть опіком від попадання сонячних променів. Встановіть рослина в менш світле місце.

    Часті питання по вирощуванню маранти

    Таке може відбуватися як при надлишку, так і нестачі поживних компонентів. Листя реанімуються після підгодівлі мінеральними добривами.

    Листя пожовтіє і висохнуть при неналежному поливі або ж від надто сухого повітря. Часто поливайте, а влітку Ви будете пильнувати земля була завжди сирої. Кожен день обприскуйте листя, ставте горщик на гальку з водою в піддоні. Усихання листя сприяє неправильний склад грунту – може містити в надлишку добрива або, навпаки, бути занадто бідною.

    Маранта цвіте в достатку, квіткові стрілки можуть виникати все літо, але особливої ​​краси в них немає. Квіточки можуть бути білими, блідо-рожевими і блідо-жовтими.

    Відео по догляду за маранту в домашніх умовах

    Маранти не люблять новачків в квітникарстві. Про невідповідних для них умовах листя сигналізують своїм підняттям вгору або згортанням уздовж листка. Кімнатна маранта любить помірну півтінь, вологу, вимагає щоденне обприскування і регулярний рясний полив. Відповідна вологість повітря близько 90%. Температура не може бути менше 17 градусів. Всі хвороби спровоковані неправильним доглядом або невідповідними умовами. Любить підгодівлю комплексним добривом, але небажано удобрювати після пересадки і в холодну пору року.

    З шкідників піддається нападам павутинного кліща, проти якого слід проводити обробки. Є думка, що маранта здатна знизити агресію в будинку, захистити від сварки, знизити нервове збудження. Вважають, що тільки завдяки своєму забарвленню, може покращувати настрій і заряджати позитивом мешканців.

    Ви також можете поділитися своїми секретами, по догляду за маранту в домашніх умовах. Якщо у Вас є питання задавайте їх в коментарях нижче, Ми з задоволенням на них відповімо.

Про автора

admin administrator