Найпоширеніші кімнатні квіти

Авторadmin

Найпоширеніші кімнатні квіти

10 кімнатних рослин, які роблять дива

Кімнатні рослини додають барв в життя, створюють настрій та домашній затишок. Також, кімнатні рослини можуть приносити велику користь. Тому обирати їх треба правильно, так як певні види не просто оживляють кімнату, але й покращують самопочуття, зігрівають в холоди та просто радують око.

tochka.net зробила добірку найкорисніших кімнатних рослин, щоб ти не просто змогла прикрасити своє житло, а й подбати про своє здоров’я та атмосферу в місці, де ти живеш.

Корисні властивості домашніх рослин

  • У погано провітрюваних кімнатах накопичується вуглекислий газ. Квіти поглинають його та насичують повітря киснем.
  • Лікарські види рослин лікують порізи, опіки, застудні захворювання та інші нездужання.
  • Взимку повітря в приміщенні стає сухим через роботу системи опалення, що позначається на стані шкіри та самопочутті. Квіти сприяють зволоженню повітря.
  • Рослини поглинають електромагніте випромінювання, яке створюється побутовими приладами та домашньою технікою. Воно здатне впливати на самопочуття людини, викликаючи безсоння та головні болі.
  • Нас оточують предмети, які можуть виділяти токсичні речовини. В міському повітрі міститься багато пилу, вихлопних газів, тяжких металів від викидів заводів та підприємств. Рослини очищують повітря, вбивають мікроби за допомогою своїх фітонцидів та поглинають шкідливі суміші.
  • Народні повір’я наділяють кімнатні рослини властивостями приносити щастя, гармонію, спокій та ін.

Кімнатні рослини, які варто мати вдома

Алое

Це всім відомий домашній лікар. Він допоможе при застуді, запалені, здатен зупинити кровотечу та загоює рани. Його сік використовують для лікування горла, печії, гастриту, при запаленні ясен та інших захворювань. Його часто використовують в косметичних цілях.

Хлорофітум

Його також корисно тримати вдома. Ця пишна рослина з тоненьким та гнучим листям, яке має світлі смужки. Воно допоможе позбавитися від плісневих грибків та хвороботворних бактерій, очистить повітря від наявних в ньому шкідливих речовин. Хлорофітум принесе в дім покій та затишок.

Фіалка

Така рослина чудово впишеться до інтер’єру кухні та не займе багато місця. Фіалка очистить та зволожить повітря від угарного газу. Ця квітка – символ миру та спокою у сімейних відносинах. Вважається, що білі квіти допомагають позбавитися від смутку, втоми та депресії. Блакитні фіалки підходять для творчих людей. Вони дарують спокій, стимулюють духовне зростання та зміцнюють характер. Квіти червоного та рожевого кольору підіймають настрій та здатні захищати їх власника від хвороб.

Фікус

Чудово справляється з завданням по збиранню пилу, який осідає на його листочках. Їх дуже легко мити або протирати вологою ганчіркою. Фікус наситить повітря киснем, очистить повітря від неприємних запахів. Він покращує сімейні відносини, заспокоює та позбавляє від тривожних думок.

Герань

Пишна кучерява герань має багато цілющих властивостей. Вона відлякує моль та злих духів, позбавляє від роздратованості, нормалізує сон та бореться з хвороботворними бактеріями. Одна її присутність вдома притягує вдачу та виконує бажання. Аромат цих квітів розслаблює та знімає головні болі. Якщо рослина в’яне, то вважають, що хтось з домочадців може захворіти.

Товстянка

Ця рослина може бути приземистою або високою, з товстим стволом. ЇЇ часто називають грошовим деревом. Товстянка має невелике темно-зелене листя, яке росте на гілках в симетричному порядку. Вони схожі на маленькі монетки. Тому вважається, що товсятнка здатна притягувати в дім матеріальні блага.

Цитрусові

Всі цитрусові заспокоюють нервову систему та знімають стрес. Дерево можна виростити з кісточки лимону або мандарину. Листочки так саме, як і плоди здатні робити корисну дію. Рослини виділяють ефірні масла, які сприяють заспокоєнню, зняттю струсу та втоми, забезпеченню здорового та міцного сну.

Спатіфіллум

Багато квітів, згідно прикметам, приносять в дім гармонію та любов. Наприклад, спатіфіллум – символ жіночного щастя. Він допомагає дівчині в пошуках своєї другої половинки та зберігає відношення заміжньої жінки.

Антуріум

У спальні рекомендовано ставити червоні квіти. вони привносять у життя сімейної пари згоду та взаємні почуття. Антуріум має глянцеві темно-зелені листочки у вигляді сердечок. Згідно прикметі, ця квітка принесе вдачу її власнику-чоловікові. Антуріум – це символ сміливості, чоловічної сили, пристрасті, прагнення до свободи та кохання.

Каланхое

Має дрібні суцвіття різного забарвлення. Це справжній домашній лікар. Квітка загоює порізи, лікує застуду, регенерує шкіру, позбавляє від виразки шлунку і навіть варикозного розширення вен.

Підписуйся на наш Facebook і будь в курсі всіх найцікавіших та актуальних новин!

Найпопулярніші кімнатні рослини

Популярність тих чи інших кімнатних рослин обумовлена ​​багатьма факторами. Ми вибираємо кімнатні квіти, керуючись різними потребами.

Комусь подобаються екзотичні квіти, що вимагають безперервної уваги – це свого роду виклик самому собі, чи вдасться виростити примхливу рослину і змусити її цвісти. Якщо виходить – є чим пишатися.

Інші вважають за краще на перше місце ставити користь кімнатної рослини – здатність очищати і зволожувати повітря, фітонцидні властивості (здатність рослини утворювати речовини, що пригнічують ріст бактерій).

Для третіх головним критерієм при виборі зеленого друга є простота в догляді, невибагливість і витривалість.

Декоративність, тривалість і частота цвітіння, сезонність – багато характеристики формують ступінь популярності кімнатних квітів.

Які кімнатні рослини найпопулярніші?

Топ 5 за декоративністю і зовнішнім виглядом:

  • Бегонія
  • Кімнатна троянда
  • Диффенбахія
  • Калатея
  • Цикас

У перших рядах стоять квітучі кімнатні рослини. І не дивно – різноманітність відтінків, форм, видів величезна! Роза, бегонія, жасмин, сенполія, азалія, гарденія, – список можна продовжити, але кімнатна троянда і бегонія безсумнівні лідери серед квітучих.

Декоративно-листяні рослини часто не поступаються, а то і перевершують квітучі по красі. Строкаті листи і химерні форми, дивовижно різні розміри – варіантів маса. Серед самих декоративних листяних варто відзначити шеффлеру, диффенбахію, калатею, кротон, мирт, сансевиєрію, всілякі фікуси.

Список найкрасивіших пальм очолюють монстера, цикас, драцена, бокарнея і арека.

Топ 5 по корисним властивостям:

  • Хлорофітум
  • Спатифіллум (Жіноче щастя)
  • Сансевієрія (Тещин язик, Щучий хвіст)
  • Каланхое
  • Крассула (Толстянка, Грошове дерево)

Хлорофітум здатний за добу очистити повітря на 80%, при цьому насичуючи його киснем. Крім цього, він знищує цвіль і шкідливі бактерії, а яскраві зелені чубчики здатні наповнити життєрадісністю будь-яке приміщення.

Спатифіллум – лідер серед борців з шкідливими речовинами в повітрі. Він поглинає пари аміаку, бензолу, ацетону, чадний газ, формальдегіди і випаровування різних спиртів, вбирає зайву вологу і нормалізує клімат. А ще він дуже красиво цвіте!

Сансевієрія виробляє багато кисню, зволожує повітря і очищає його від випарів синтетичних матеріалів. Красиве і дуже невибаглива рослина.

Каланхое – всім відомий домашній доктор. Крім того, каланхое – прекрасний борець з формальдегідами і тютюновим димом. Ця рослина – справжній повітряний фільтр. У своєму листі каланхое накопичує воду і зволожує повітря. Рослина дуже проста у догляді і здатна адаптуватися до мінливих кліматичних умов. А ще каланхое радує красивим рясним цвітінням.

Крассула – прекрасний повітряний фільтр. На її м’ясистих щільних листях осідає пил, який легко змити, тому рослина особливо рекомендована для дитячих кімнат. Толстянка ефективно зволожує повітря і дуже невибаглива. Ця рослина стане чудовою прикрасою для будь-якої кімнати.

Список найкорисніших рослин варто доповнити такими рослинами, як алое, пеларгонія, мирт, цитрусові, фікуси.

Топ 5 по невибагливості

  • Кактуси і сукуленти
  • Замиокулькас (Доларове дерево)
  • Бокарнея (Ноліна, Слоняча нога)
  • сциндапсус
  • Гібіскус (Китайська троянда)

Кактуси в більшості своїй вимагають мінімального догляду. Їм потрібен вкрай помірний полив, вони не потребують пересадки, обрізки та обприскування. З кактусів можна складати оригінальні квіткові композиції. Багато видів кактусів милують красивими квітами. Серед сукулентів теж рідко зустрічаються примхливі представники.

Заміокулькас добре переносить недолік освітлення і нерегулярний полив. Замік не боїться яскравого сонячного світла, не вимагає частих підгодівль і пересадок, прекрасно росте навіть в тісному горщику. Навіть якщо Ви надовго забудете про необхідність все-таки іноді поливати заміокулькас, він скине листя, але після поливу пустить нові паростки. Цвіте непомітно, але краса заміокулькаса – в глянцевих темно – зелених листах.

Бокарнея прекрасно переносить посуху, так як запасає вологу в товстому стовбурі. Ідеальна рослина для тих, хто часто покидає свій будинок на термін до 1 місяця. Рослина не потребує обприскування. Єдина вимога – правильно посадити бокарнею. Горщик має бути невеликим, а грунт – пухким і малопоживним. Ноліна виглядає дуже екзотично і стане справжньою родзинкою інтер’єру Вашої квартири або офісу.

Сциндапсус теневитривкий і не вимогливий до поливу. Ідеальна рослина навіть для приміщень зі штучним освітленням, популярний житель офісів. Витривала рослина, стійка до перепадів температури і вологості. Правда, при недостатньому освітленні красиві серцеподібні листки можуть втратити свою строкатість і стати однотонно зеленими, але й в такому забарвленні сциндапсус виглядає декоративно красивим.

Гібіскус не вимагає особливих навичок у догляді, це прекрасна рослина для новачків квітникарів. Радує прекрасними квітами і соковитими зеленими листям, витривалий, швидко оговтується в разі нерегулярного поливу або нестачі освітлення.

Керуючись критерієм невибагливості, враховуйте, що мінімальний догляд зовсім не означає, що квітка можна залишити на півроку в кутку без поливу. Кожна кімнатна рослина вимагає уваги, на турботу відгукується новими пагонами, появою бутонів.

Топ 5 по екзотичності і рідкості

  • Орхідеї
  • Бамбук
  • Стреліція
  • Мандарин (каламондін)
  • Фінік (Фінікова пальма)

Орхідеї завоювали міцну популярність за екзотичні красиві квіти. Фаленопсис, дендробіум, онцідіум, камбрія – ці види були спеціально виведені селекціонерами для вирощування в домашніх умовах. Всупереч існуючій думці, орхідеї не так вже й примхливі і складні у догляді, і Ваша мінімальна увага до цих розкішних красунь буде винагороджена рясним цвітінням.

Бамбук виглядає дуже стильно і незвично, здатний привнести екзотику в самий звичайний інтер’єр. Бамбук вирощують в мисці або в горщику, він прекрасно виглядає в квіткових композиціях і абсолютно не вимагає особливого догляду.

Стреліція користується особливою популярністю у флористів за незвичайні, загострені квіти яскравих відтінків і химерних форм. Рослина прекрасно підходить для великих, просторих холів і зимових садів.

Мандарин (каламондін) або кімнатний лимон створюють атмосферу тропічної екзотики навіть у звичайній кухні. Цитрусові виглядають дуже святково і життєрадісно, ​​особливо якщо вдається домогтися цвітіння і плодів. Будьте готові до того, що мандарин досить примхливий у догляді, потребує рясного поливу, яскравого освітлення і частого обприскування.

Фінікову пальму можна виростити навіть з кісточки, якщо проявити терпіння. Доросла рослина займає багато простору, тому краще підходить для просторих приміщень. Фінікова пальма створює атмосферу екзотичної розкоші. Не вимоглива в догляді і дуже красива.

Список екзотичних рослин можна продовжити такими незвичайними представниками, як венерина мухоловка, джункус, аспленіум, ріпсаліс – рослинний світ настільки величезний і різноманітний, що, напевно, ніколи не перестане дивувати нас новими формами своїх представників.

Резюме

Рідкісні та екзотичні рослини не завжди примхливі і складні у догляді. Корисні рослини бувають дуже декоративними. Скористайтеся нашими рекомендаціями і вибирайте зеленого друга відповідно до Ваших пріоритетних критеріїв. Серед різноманіття кімнатних обов’язково знайдеться та рослина, яка підходить саме Вам!

Про автора

admin administrator