Що буде якщо вийти у відкритий космос без костюма

Авторadmin

Що буде якщо вийти у відкритий космос без костюма

Що станеться з тілом, якщо вийти у відкритий космос без скафандра?

Сценаристи голлівудських блокбастерів люблять нехтувати законами фізики й логікою заради емоційних сцен та епічних картин. Наукова фантастика – не виняток: десь у космосі вибухають космічні кораблі, хтось користується літаками, які згідно з аеродинамікою не мали б літати, а хтось вибухає, горить, кипить, замерзає у космічному просторі. На останньому й зупинимося. Що насправді відбувається із людиною без скафандра, коли вона потрапляє у відкритий космос?

У деяких фільмах показують, як персонажі миттєво замерзають у космосі. Ніби логічно – у глибокому космосі температура всього 2,7°К (-270°С) – це температура реліктового випромінювання, що залишилося з часу, коли у Всесвіті почали утворюватися перші атоми.

Проте теплообмін у космосі відбувається не так, як на Землі. У термодинаміці є три методи передачі тепла – теплопровідність, конвекція і теплове випромінювання. Оскільки провідність і конвекція не можуть відбуватися без матерії, залишається третій метод – теплове випромінювання.

За годину тіло втратить тепло потужністю близько 100 Вт – цього недостатньо, аби миттєво перетворитися в космічне ескімо. Поки це станеться, тілу вже давно буде байдуже, що з ним відбувається.

Більшою проблемою для людського тіла стане різка зміна атмосферного тиску. Оскільки тиск всередині тіла перевищуватиме тиск навколишнього середовища, гази в тілі, зокрема кисень, почнуть виділятися з крові.

Кров продовжить циркулювати тілом, але вже без кисню. За 15 секунд після виходу у відкритий космос людина знепритомніє від кисневого голодування. Виділені з крові гази почнуть утворювати бульбашки – це спровокує емболію . Через це тіло не розбухне і точно не вибухне, як Даглас Квейд із фільму «Згадати все». А через хвилину після виходу у відкритий космос без скафандра людина помре від кисневого голодування.

Тож насправді все відбувається не так епічно, як у фільмах, але все ж виходити у відкритий космос без скафандра не варто.

Посилання:

Скільки часу можна прожити в космосі без скафандра

Перебувати у космосі без скафандра смертельно небезпечно.

Без захисного костюму людина може перебувати лише кілька секунд, пише space.

І за умови, якщо встигне видихнути і повернутись до безпечного космічного корабля, де її реанімують.

Скафандри дозволяють астронавтам на короткий час виходити за межі космічного корабля, забезпечуючи повітря, воду, тиск і захист, необхідні для виживання людини.

Що станеться без скафандрів

“Протягом дуже короткого часу, від 10 до 15 секунд, людина втратить свідомість через нестачу кисню. Затримка дихання не допоможе, адже в умовах вакууму кисень в людському організмі починає розширюватися і розривати легені буквально на частини”, – старший спеціаліст із питань стратегії Європейського космічного агентства Стефан де Мей.

Від цього також закипає кров разом зі слиною, слізьми та іншими рідинами, що негайно викличе емболію і фатально вплине на організм.

Якщо людина бачить, що неминуче потрапляє у відкритий космос без захисту, вона має не вдихнути, а максимально спорожнити легені, щоб прожити довше.

Кисень – не єдина проблема, відсутність тиску також спричиняє інші, хоча й менш очевидні, смертельні наслідки. Тіло людини розшириться, але шкіра є достатньо еластичною, щоб впоратися зі зміною тиску. А проте кілька секунд надії все ж буде – до того, як кисень у крові вичерпається та настане втрата свідомості.

Після цього все ще є кілька хвилин, щоб уникнути загибелі. Адже мозок можна врятувати, повернувши людину в безпечне й багате на кисень середовище.

Щоб таких проблем не виникло, достатній рівень кисню і тиску забезпечують скафандри, а також вони захищають астронавтів від інших небезпек:

Температурних (вплив екстремальних температур від мінус 150 до 120 градусів за Цельсієм, які можуть спричинити опіки або обморожування).

Радіаційних (тривалий вплив електромагнітного випромінювання Сонця може спричинити проблеми зі здоров’ям, включаючи променеву хворобу і підвищений ризик раку, ультрафіолетове світло також обпікає шкіру).

Мікрометеоритних (космічне сміття рухається зі швидкістю у десятки кілометрів на секунду і становлять загрозу для супутників, космічних кораблів і астронавтів, тому їхні скафандри мають багатошарову конструкцію).

Національне управління по аеронавтиці і дослідженню космічного простору розробило жартівливий додаток для смартфонів на базі Android і iOS під назвою NASA Selfies.

Користувачі зможуть створювати селфі на тлі космічного простору в скафандрі. В якості фонових знімків використовуються матеріали, зняті за останні 15 років роботи “Спітцера” – космічного інфрачервоного телескопа, названого так на честь астронома Лаймана Спітцера.

Про автора

admin administrator