Маринована капуста на зиму без стерилізації

Авторadmin

Маринована капуста на зиму без стерилізації

Зміст:

Заготовки на зиму: маринована капуста без стерилізації

–>Консервація — зручний спосіб заготівлі овочів на зиму. Великою популярністю у хазяєчок користується такий тип консервації, як маринування. Таким способом вони дуже люблять заготовляти капусту. Вона виходить смачною, ароматною і зберігає свої корисні властивості. Як замаринувати цей овоч, розповімо далі.

Вибір і підготовка інгредієнтів

Щоб отримати хорошу, хрустку заготівлю, необхідно вміти вибрати і підготувати головний інгредієнт — капусту.

Слід керуватися наступними правилами:

  1. Качан має бути свіжий, не з обірваними листочками.
  2. На ньому не повинні бути присутніми ніякі сторонні вкраплення.
  3. Листя повинні бути цілими, без пошкоджень комахами.
  4. Качан обов’язково повинен бути тугим. Тугість перевіряється шляхом його здавлювання руками. При відчутті порожнечі всередині качана краще відмовитися від нього, тому що такий овоч недозрілий.
  5. Ідеально підходять для маринування пізні сорти капусти.

Важливо! Молода капуста не придатна для заготівлі на зиму, тому що не зберігається довго і містить мінімум корисних речовин.

Покрокові рецепти заготовок маринованої капусти на зиму

Існує безліч рецептів маринованого овоча. Її можна маринувати як без стерилізації, так і зі стерилізацією. У кого не вистачає часу, зазвичай воліють не стерилізувати заготовку. Кілька таких рецептів наведемо далі.

Класичний рецепт в банках без стерилізації

З часником швидкого приготування

З болгарським перцем

Класичний рецепт в банках без стерилізації

  1. Необхідно нашаткувати капусту і моркву натерти, змішати їх.
  2. На дно банки покласти лавровий лист і горошини перцю. Зверху укласти щільно овочі.
  3. Залити банки окропом і залишити на 10 хв. Злити воду і на ній приготувати маринад, додавши до води сіль, цукор, оцет, червоний перець.
  4. Довести рідину до кипіння, влити в банку. Закрити капроновою кришкою, укутати і залишити остигати.

Знаєте ви? 91% качана капустице вода.

З часником швидкого приготування

З часником швидкого приготування Видео-рецепт: З часником швидкого приготування

Знаєте ви? Вважається, що слово «капуста» походить від давньогрецького та давньоримського «капутум», тобто голова. Пов’язано це з тим, що качан овоча нагадує за формою голову.

З болгарським перцем

  1. Помийте білокачанну, видалите верхні листки, нашаткуйте.
  2. Очистіть моркву і натріть на тертці.
  3. перець Помийте, очистіть від насіння, наріжте соломкою.
  4. Очистіть цибулю, наріжте півкільцями.
  5. У великій ємності змішати всі овочі, трохи прим’яти руками.
  6. Розкладіть по банках салат.
  7. Закип’ятіть воду, залийте нею салат. Залиште на 10 хвилин, злийте і на ній приготуйте маринад.
  8. У воду додайте сіль, цукор, оцет. Доведіть суміш до кипіння.
  9. До овочів додайте лавровий лист і горошини перцю.
  10. Розлийте по банках розсіл. Загорніть їх, переверніть, укутайте і залиште остигати.

Особливості зберігання

Заготовлений на зиму капусту бажано зберігати в прохолодному місці, наприклад, в холодильнику. Замаринована в банках білокачанна під капроновими кришками зберігається 14 днів. Якщо заготівля зимового салату здійснюється з цибулею, то вона простоїть лише 3-4 дні.

Важливо! Щоб збільшити термін зберігання заготовки, необхідно закупорювати банки еврокрышками, тоді вона зможе простояти в прохолодному сухому місці 4 місяці.

Маринована капуста без стерилізації — можливість отримання смачною заготовки в стислі терміни. Заготовив продукт з вечора — вранці можна ласувати їм. Для зимового періоду це ідеальний варіант отримання вітамінів.

Маринована цвітна капуста на зиму: 15 швидких рецептів

Маринована цвітна капуста – не тільки смачна, але ще й дуже гарна заготівля для всієї родини на зиму. Вона ефектно виглядає у банках і так само ефектно прикрашає будь-який стіл. Розповідаємо 15 найкращих рецептів!

  1. 1. Маринована цвітна капуста з оцтом
  2. 2. Маринована цвітна капуста з морквою на зиму
  3. 3. Маринована цвітна капуста з болгарським перцем
  4. 4. Маринована цвітна капуста без стерилізації
  5. 5. Маринована цвітна капуста «Золотиста»
  6. 6. Маринована цвітна капуста з помідорами на зиму
  7. 7. Маринована цвітна капуста з цибулею та морквою
  8. 8. Маринована цвітна капуста по-корейськи на зиму
  9. 9. Пікантна маринована цвітна капуста
  10. 10. Маринована цвітна капуста з буряком на зиму
  11. 11. Маринована цвітна капуста з огірками та помідорами
  12. 12. Маринована цвітна капуста в томаті на зиму
  13. 13. Гостра маринована цвітна капуста із зеленню
  14. 14. Маринована цвітна капуста з яблуками на зиму
  15. 15. Маринована цвітна капуста з броколі

1. Маринована цвітна капуста з оцтом

Класичний та найпопулярніший спосіб приготування.

Тобі знадобиться: 1 кг цвітної капусти, 3 зубчики часнику, 500 мл води, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 лаврові листи, 1 ст.л. оцту, 1 ст. солі, 2 бутони гвоздики, 1,5 ст. цукру.

Розбери цвітну капусту на суцвіття, привари їх 1-2 хвилини в киплячій воді, а потім виклади в банки і додай часник. Окремо закип’ятять воду зі спеціями, сіллю та цукром. Влий оцет, залий цвітну капусту цим маринадом і закатай банки кришками.

2. Маринована цвітна капуста з морквою на зиму

Для краси наріж моркву не просто кружальцями, а красивими фігурками.

Тобі знадобиться: 900 г цвітної капусти, 3 зубчики часнику, 100 г моркви, 500 мл води, 1 ст. оцту, 1 ст. солі, спеції, 1,5 ст. цукру.

Розбери на суцвіття і привари цвітну капусту 1 хвилину в киплячій воді. Довільно наріж моркву та часник. Закип’ятіть воду, додай цукор, сіль, спеції за смаком, і влий оцет. Виклади всі овочі в цей маринад і провари ще 1 хвилину. Розклади заготівлю по банках і закатай.

3. Маринована цвітна капуста з болгарським перцем

Приємне та просте овочеве асорті, багате на вітаміни та корисні речовини.

Тобі знадобиться: 250 г цвітної капусти, 100 г моркви, 150 г болгарського перцю, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 30 мл оцту, 450 мл води спеції.

Приготування: Довільно наріж всі овочі та часник, і розклади їх у підготовлені банки. Додай спеції за смаком та залий все окропом. Залиш на 20 хвилин під кришкою, потім знову закип’яти цю воду і залий овочі ще на 15 хвилин. Знову її злий і закип’яті із сіллю та цукром. Додай оцет, залий овочі маринадом і закатай.

4. Маринована цвітна капуста без стерилізації

Щоб не витрачати зайвий час на кип’ятіння банок із заготовками.

Тобі знадобиться: 900 г цвітної капусти, 4 зубчики часнику, 2 парасольки кропу, 2 лаврові листки, 4 горошини запашного перцю, 500 мл води, 2 ст.л. оцту, 1 ст. солі, спеції, 1,5 ст. цукру.

Розбери цвітну капусту на суцвіття і опусти її на 1 хвилину в киплячу воду. Вимий банки содою або ошпар окропом. Виклади туди капусту, часник, кріп, лавровий лист і запашний перець. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришками. Злий воду, знову її закип’яті і залий назад ще на 15 хвилин. Знову злий, додай цукор, сіль та оцет, доведи маринад до кипіння, залий цвітну капусту і закатай банки.

5. Маринована цвітна капуста «Золотиста»

Такий гарний та апетитний відтінок, що негайно хочеться її з’їсти.

Тобі знадобиться: 2 кг цвітної капусти, 2-3 моркви, 6 зубчиків часнику, 1 ч.л. куркуми, 1 ч.л. запашного перцю горошком, 1 ст.л. насіння гірчиці, 1,5 ст. солі, 3 ст. цукру, 70 мл оцту.

Приготування: Натрій моркву на корейській тертці, наріж часник пластинками і розбери цвітну капусту на суцвіття. Розклади всі шарами в чисті банки, пересипаючи запашним перцем, куркумою та гірчичним насінням.

Залийте заготовку окропом і залиште на 20 хвилин під кришкою. Після чого злий цю воду, знову закип’яти і залий ще на 15 хвилин. Знову злий, додай цукор, сіль та оцет, доведи маринад до повторного кипіння, залий їм цвітну капусту і закатай банки.

6. Маринована цвітна капуста з помідорами на зиму

Вибирай невеликі та пружні коктейльні помідори або чері, щоб залишити їх цілком.

Тобі знадобиться: 2 кг цвітної капусти, 500 г болгарського перцю, 1 кг помідорів, 1 головка часнику, 3 лаврові листки, 1 ст.л. суміші перців горошком, 1/2 склянки олії, 1 пучок зелені, 100 мл оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі.

Приварення суцвіття цвітної капусти 1-2 хвилини в киплячій воді. Наріж болгарський перець смужками, промий помідори і щільно розклади всі овочі шарами в банки. Зали окропом і залиш на півгодини під кришками.

Злий цю воду і закип’ятіть її заново з цукром і сіллю. Додай у банки часник, спеції та зелень. Залий маринадом і влий у кожну банку по ложці олії та оцту. Закочуй заготовку на зиму.

7. Маринована цвітна капуста з цибулею та морквою

Цвітну капусту краще розібрати на дрібніші суцвіття, щоб вона добре промаринувалася без варіння.

Тобі знадобиться: 2 моркви, 2 цибулини, 1,5 кг цвітної капусти, 1 л води, 2 ч. л. цукру, 1,5 ст. солі, 3 ст. оцту, спеції за смаком.

Приготування: Наріж моркву кружальцями, цибуля – півкільцями, а капусту – розбери на суцвіття. Розклади все у банки з улюбленими спеціями. Закип’яти воду з цукром, сіллю та оцтом, залий цвітну капусту цим маринадом і закатай.

8. Маринована цвітна капуста по-корейськи на зиму

Цей рецепт вимагає стерилізації, але всі зусилля окупляться сповна.

Тобі знадобиться: 1 качан цвітної капусти, 1 перець чилі, 3 моркви, 1 упаковка спецій для корейської моркви, 5 горошин запашного перцю, 3 лаврові листки, 2 ст.л. солі, 5 зубчиків часнику, 1/4 склянки оцту, 1/2 склянки олії, 1/2 склянки цукру.

Приготування: Натрій моркву на корейській тертці, подрібни чилі та часник, і розбери цвітну капусту на суцвіття. Виклади все у підготовлені банки. Закип’ятити воду з цукром, сіллю та всіма спеціями. Додай олію та оцет, знову доведи до кипіння та залий овочі цим маринадом. Простерилізуйте заготовки ще 20 хвилин і заходьте.

9. Пікантна маринована цвітна капуста

Секрет цього рецепту – у гострому червоному перці та поєднанні спецій з добавками.

Тобі знадобиться: 3 кг цвітної капусти, 1 пучок кінзи, 3 моркви, 3 цибулини, 3 болгарських перцю, 3 гострих перцю, 5 листя вишні, 5 листя смородини, 3 листи хрону, 6 лаврових листків, 6 бутонів цвяхи. л. запашного та чорного перцю горошком, 1,5 л води, 3 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 1 ч. л. оцтової есенції.

Розбери цвітну капусту на суцвіття і наріж решту овочів середніми шматочками. Розклади всі разом із листям, спеціями та кінзою в банки. Зали окропом і залиш на півгодини під кришками. Потім злий цю воду і знову закип’ятіть її з цукром і сіллю. Додай оцтову есенцію, залий цвітну капусту отриманим маринадом і закатай.

10. Маринована цвітна капуста з буряком на зиму

Буряк надає закусці не так смак, як насичений малиновий відтінок.

Тобі знадобиться: 250 г цвітної капусти, 250 г буряка, 4 зубчики часнику, 600 мл води, 2 ст.л. оцту, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. цукру.

Розбери цвітну капусту на суцвіття і наріж буряк брусочками. Уклади все разом з часником у чисту банку, залий окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Вилий цю воду, залий овочі чистим окропом і залиши ще на 15 хвилин. Злий її в каструлю, доведи до кипіння, додай цукор, сіль і оцет, і залий овочі знову. Закатай цвітну капусту на зиму.

11. Маринована цвітна капуста з огірками та помідорами

Така баночка – вже повноцінна тарілка із соліннями до святкового столу.

Тобі знадобиться: 1 кг цвітної капусти, 500 г помідорів, 500 г огірків, 500 г болгарського перцю, 2 ст. цукру, 1 ст. солі, 1 л води, 150 мл оцту.

Розбери на суцвіття і привари цвітну капусту 1 хвилину в киплячій воді. Крупно наріж болгарський перець, промий помідори, а огірки – залиш так чи довільно наріж.

Розклади всі овочі по банках і залий їх окропом. Залиш на 15 хвилин під кришкою і вилий цю воду. Окремо закип’ятити 1 літр чистої води із сіллю, цукром та оцтом. Залий заготовку та закатай кришками.

12. Маринована цвітна капуста в томаті на зиму

Хрумка і дуже ароматна – ідеальна закуска на кожен день і з особливих випадків.

Тобі знадобиться: 2 кг цвітної капусти, 1,2 кг помідорів, 2 болгарські перці, 1 пучок петрушки, 1 головка часнику, 1 ч.л. лимонної кислоти, 100 г цукру, 60 г солі, 3 лаврові листки, 1 ч.л. запашного перцю горошком, 100 мл олії, 80 мл оцту.

Очисти помідори від шкірки і пропусти їх з болгарським перцем і часником через м’ясорубку. Додай олію, цукор, сіль та спеції, доведи до кипіння і проварити 6-7 хвилин.

Виклади туди суцвіття цвітної капусти, додай рубану петрушку і провари ще 5 хвилин. Влий оцет, додай лимонну кислоту, перемішай все разом і закатай у стерилізовані банки.

13. Гостра маринована цвітна капуста із зеленню

Простий рецепт з мінімумом інгредієнтів, але дуже смачно.

Тобі знадобиться: 1 качан цвітної капусти, 30 г кропу, 2 перцю чилі, 6 зубчиків часнику, 9 горошин чорного перцю, по 50 г солі та цукру, 50 мл оцту.

Розбери цвітну капусту на суцвіття і відвари їх 1 хвилину в киплячій воді. Наріж часник, чилі та кріп, і виклади всі разом у чисті банки. Зали окропом і залиш під кришкою на 15 хвилин. Злий цю воду і знову її закип’яті з цукром, сіллю та чорним перцем. Проварити 1 хвилину, влий оцет, перемішай і залий цвітну капусту отриманим маринадом. Закатай банки кришками.

14. Маринована цвітна капуста з яблуками на зиму

Знадобляться кислі яблука зелених сортів – дуже незвичне рішення.

Тобі знадобиться: 1 кг цвітної капусти, 1-2 зелені яблука, 4 зубчики часнику, по 2 гілочки кропу та петрушки, 1 морква, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 лаврові листи, 3 ст.л. олії, 2 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі, 100 мл оцту.

Розбери цвітну капусту на суцвіття, наріж моркву кружальцями, а яблука – часточками. У підготовлені банки виклади спеції та зелень, і щільно поклади шарами овочі та яблука. Закип’ятіть 1 літр води з цукром і сіллю, додай оцет з маслом і знову доведи до кипіння. Залий заготівлю та заходи банки на зиму.

15. Маринована цвітна капуста з броколі

А для краси додамо до заготівлі ще трохи інших овочів.

Тобі знадобиться: 1 кг броколі, 1 кг цвітної капусти, 1 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 кг помідорів, 1 головка часнику, 500 г цибулі, 100 г петрушки, 200 мл оцту, по 40 г солі та цукру, 3 л води.

Приготування: Розбери броколі та цвітну капусту на суцвіття, і довільно наріж решту овочів. Закип’яти воду з цукром, сіллю та оцтом, і проварити 2-3 хвилини. У стерилізовані банки виклади овочі із зеленню гарними шарами, залий все маринадом і закатай заготовку.

Про автора

admin administrator