Зміст:
- 1 Заготовки на зиму: маринована капуста без стерилізації
- 2 Маринована цвітна капуста на зиму: 15 швидких рецептів
- 2.1 1. Маринована цвітна капуста з оцтом
- 2.2 2. Маринована цвітна капуста з морквою на зиму
- 2.3 3. Маринована цвітна капуста з болгарським перцем
- 2.4 4. Маринована цвітна капуста без стерилізації
- 2.5 5. Маринована цвітна капуста «Золотиста»
- 2.6 6. Маринована цвітна капуста з помідорами на зиму
- 2.7 7. Маринована цвітна капуста з цибулею та морквою
- 2.8 8. Маринована цвітна капуста по-корейськи на зиму
- 2.9 9. Пікантна маринована цвітна капуста
- 2.10 10. Маринована цвітна капуста з буряком на зиму
- 2.11 11. Маринована цвітна капуста з огірками та помідорами
- 2.12 12. Маринована цвітна капуста в томаті на зиму
- 2.13 13. Гостра маринована цвітна капуста із зеленню
- 2.14 14. Маринована цвітна капуста з яблуками на зиму
- 2.15 15. Маринована цвітна капуста з броколі
Заготовки на зиму: маринована капуста без стерилізації
–>Консервація — зручний спосіб заготівлі овочів на зиму. Великою популярністю у хазяєчок користується такий тип консервації, як маринування. Таким способом вони дуже люблять заготовляти капусту. Вона виходить смачною, ароматною і зберігає свої корисні властивості. Як замаринувати цей овоч, розповімо далі.
Вибір і підготовка інгредієнтів
Щоб отримати хорошу, хрустку заготівлю, необхідно вміти вибрати і підготувати головний інгредієнт — капусту.
Слід керуватися наступними правилами:
- Качан має бути свіжий, не з обірваними листочками.
- На ньому не повинні бути присутніми ніякі сторонні вкраплення.
- Листя повинні бути цілими, без пошкоджень комахами.
- Качан обов’язково повинен бути тугим. Тугість перевіряється шляхом його здавлювання руками. При відчутті порожнечі всередині качана краще відмовитися від нього, тому що такий овоч недозрілий.
- Ідеально підходять для маринування пізні сорти капусти.
Важливо! Молода капуста не придатна для заготівлі на зиму, тому що не зберігається довго і містить мінімум корисних речовин.
Покрокові рецепти заготовок маринованої капусти на зиму
Існує безліч рецептів маринованого овоча. Її можна маринувати як без стерилізації, так і зі стерилізацією. У кого не вистачає часу, зазвичай воліють не стерилізувати заготовку. Кілька таких рецептів наведемо далі.
Класичний рецепт в банках без стерилізації
З часником швидкого приготування
З болгарським перцем
Класичний рецепт в банках без стерилізації
- Необхідно нашаткувати капусту і моркву натерти, змішати їх.
- На дно банки покласти лавровий лист і горошини перцю. Зверху укласти щільно овочі.
- Залити банки окропом і залишити на 10 хв. Злити воду і на ній приготувати маринад, додавши до води сіль, цукор, оцет, червоний перець.
- Довести рідину до кипіння, влити в банку. Закрити капроновою кришкою, укутати і залишити остигати.
Знаєте ви? 91% качана капусти — це вода.
З часником швидкого приготування
З часником швидкого приготування Видео-рецепт: З часником швидкого приготування
Знаєте ви? Вважається, що слово «капуста» походить від давньогрецького та давньоримського «капутум», тобто голова. Пов’язано це з тим, що качан овоча нагадує за формою голову.
З болгарським перцем
- Помийте білокачанну, видалите верхні листки, нашаткуйте.
- Очистіть моркву і натріть на тертці.
- перець Помийте, очистіть від насіння, наріжте соломкою.
- Очистіть цибулю, наріжте півкільцями.
- У великій ємності змішати всі овочі, трохи прим’яти руками.
- Розкладіть по банках салат.
- Закип’ятіть воду, залийте нею салат. Залиште на 10 хвилин, злийте і на ній приготуйте маринад.
- У воду додайте сіль, цукор, оцет. Доведіть суміш до кипіння.
- До овочів додайте лавровий лист і горошини перцю.
- Розлийте по банках розсіл. Загорніть їх, переверніть, укутайте і залиште остигати.
Особливості зберігання
Заготовлений на зиму капусту бажано зберігати в прохолодному місці, наприклад, в холодильнику. Замаринована в банках білокачанна під капроновими кришками зберігається 14 днів. Якщо заготівля зимового салату здійснюється з цибулею, то вона простоїть лише 3-4 дні.
Важливо! Щоб збільшити термін зберігання заготовки, необхідно закупорювати банки еврокрышками, тоді вона зможе простояти в прохолодному сухому місці 4 місяці.
Маринована капуста без стерилізації — можливість отримання смачною заготовки в стислі терміни. Заготовив продукт з вечора — вранці можна ласувати їм. Для зимового періоду це ідеальний варіант отримання вітамінів.
Маринована цвітна капуста на зиму: 15 швидких рецептів
Маринована цвітна капуста – не тільки смачна, але ще й дуже гарна заготівля для всієї родини на зиму. Вона ефектно виглядає у банках і так само ефектно прикрашає будь-який стіл. Розповідаємо 15 найкращих рецептів!
- 1. Маринована цвітна капуста з оцтом
- 2. Маринована цвітна капуста з морквою на зиму
- 3. Маринована цвітна капуста з болгарським перцем
- 4. Маринована цвітна капуста без стерилізації
- 5. Маринована цвітна капуста «Золотиста»
- 6. Маринована цвітна капуста з помідорами на зиму
- 7. Маринована цвітна капуста з цибулею та морквою
- 8. Маринована цвітна капуста по-корейськи на зиму
- 9. Пікантна маринована цвітна капуста
- 10. Маринована цвітна капуста з буряком на зиму
- 11. Маринована цвітна капуста з огірками та помідорами
- 12. Маринована цвітна капуста в томаті на зиму
- 13. Гостра маринована цвітна капуста із зеленню
- 14. Маринована цвітна капуста з яблуками на зиму
- 15. Маринована цвітна капуста з броколі
1. Маринована цвітна капуста з оцтом
Класичний та найпопулярніший спосіб приготування.
Тобі знадобиться: 1 кг цвітної капусти, 3 зубчики часнику, 500 мл води, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 лаврові листи, 1 ст.л. оцту, 1 ст. солі, 2 бутони гвоздики, 1,5 ст. цукру.
Розбери цвітну капусту на суцвіття, привари їх 1-2 хвилини в киплячій воді, а потім виклади в банки і додай часник. Окремо закип’ятять воду зі спеціями, сіллю та цукром. Влий оцет, залий цвітну капусту цим маринадом і закатай банки кришками.
2. Маринована цвітна капуста з морквою на зиму
Для краси наріж моркву не просто кружальцями, а красивими фігурками.
Тобі знадобиться: 900 г цвітної капусти, 3 зубчики часнику, 100 г моркви, 500 мл води, 1 ст. оцту, 1 ст. солі, спеції, 1,5 ст. цукру.
Розбери на суцвіття і привари цвітну капусту 1 хвилину в киплячій воді. Довільно наріж моркву та часник. Закип’ятіть воду, додай цукор, сіль, спеції за смаком, і влий оцет. Виклади всі овочі в цей маринад і провари ще 1 хвилину. Розклади заготівлю по банках і закатай.
3. Маринована цвітна капуста з болгарським перцем
Приємне та просте овочеве асорті, багате на вітаміни та корисні речовини.
Тобі знадобиться: 250 г цвітної капусти, 100 г моркви, 150 г болгарського перцю, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 30 мл оцту, 450 мл води спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі та часник, і розклади їх у підготовлені банки. Додай спеції за смаком та залий все окропом. Залиш на 20 хвилин під кришкою, потім знову закип’яти цю воду і залий овочі ще на 15 хвилин. Знову її злий і закип’яті із сіллю та цукром. Додай оцет, залий овочі маринадом і закатай.
4. Маринована цвітна капуста без стерилізації
Щоб не витрачати зайвий час на кип’ятіння банок із заготовками.
Тобі знадобиться: 900 г цвітної капусти, 4 зубчики часнику, 2 парасольки кропу, 2 лаврові листки, 4 горошини запашного перцю, 500 мл води, 2 ст.л. оцту, 1 ст. солі, спеції, 1,5 ст. цукру.
Розбери цвітну капусту на суцвіття і опусти її на 1 хвилину в киплячу воду. Вимий банки содою або ошпар окропом. Виклади туди капусту, часник, кріп, лавровий лист і запашний перець. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришками. Злий воду, знову її закип’яті і залий назад ще на 15 хвилин. Знову злий, додай цукор, сіль та оцет, доведи маринад до кипіння, залий цвітну капусту і закатай банки.
5. Маринована цвітна капуста «Золотиста»
Такий гарний та апетитний відтінок, що негайно хочеться її з’їсти.
Тобі знадобиться: 2 кг цвітної капусти, 2-3 моркви, 6 зубчиків часнику, 1 ч.л. куркуми, 1 ч.л. запашного перцю горошком, 1 ст.л. насіння гірчиці, 1,5 ст. солі, 3 ст. цукру, 70 мл оцту.
Приготування: Натрій моркву на корейській тертці, наріж часник пластинками і розбери цвітну капусту на суцвіття. Розклади всі шарами в чисті банки, пересипаючи запашним перцем, куркумою та гірчичним насінням.
Залийте заготовку окропом і залиште на 20 хвилин під кришкою. Після чого злий цю воду, знову закип’яти і залий ще на 15 хвилин. Знову злий, додай цукор, сіль та оцет, доведи маринад до повторного кипіння, залий їм цвітну капусту і закатай банки.
6. Маринована цвітна капуста з помідорами на зиму
Вибирай невеликі та пружні коктейльні помідори або чері, щоб залишити їх цілком.
Тобі знадобиться: 2 кг цвітної капусти, 500 г болгарського перцю, 1 кг помідорів, 1 головка часнику, 3 лаврові листки, 1 ст.л. суміші перців горошком, 1/2 склянки олії, 1 пучок зелені, 100 мл оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі.
Приварення суцвіття цвітної капусти 1-2 хвилини в киплячій воді. Наріж болгарський перець смужками, промий помідори і щільно розклади всі овочі шарами в банки. Зали окропом і залиш на півгодини під кришками.
Злий цю воду і закип’ятіть її заново з цукром і сіллю. Додай у банки часник, спеції та зелень. Залий маринадом і влий у кожну банку по ложці олії та оцту. Закочуй заготовку на зиму.
7. Маринована цвітна капуста з цибулею та морквою
Цвітну капусту краще розібрати на дрібніші суцвіття, щоб вона добре промаринувалася без варіння.
Тобі знадобиться: 2 моркви, 2 цибулини, 1,5 кг цвітної капусти, 1 л води, 2 ч. л. цукру, 1,5 ст. солі, 3 ст. оцту, спеції за смаком.
Приготування: Наріж моркву кружальцями, цибуля – півкільцями, а капусту – розбери на суцвіття. Розклади все у банки з улюбленими спеціями. Закип’яти воду з цукром, сіллю та оцтом, залий цвітну капусту цим маринадом і закатай.
8. Маринована цвітна капуста по-корейськи на зиму
Цей рецепт вимагає стерилізації, але всі зусилля окупляться сповна.
Тобі знадобиться: 1 качан цвітної капусти, 1 перець чилі, 3 моркви, 1 упаковка спецій для корейської моркви, 5 горошин запашного перцю, 3 лаврові листки, 2 ст.л. солі, 5 зубчиків часнику, 1/4 склянки оцту, 1/2 склянки олії, 1/2 склянки цукру.
Приготування: Натрій моркву на корейській тертці, подрібни чилі та часник, і розбери цвітну капусту на суцвіття. Виклади все у підготовлені банки. Закип’ятити воду з цукром, сіллю та всіма спеціями. Додай олію та оцет, знову доведи до кипіння та залий овочі цим маринадом. Простерилізуйте заготовки ще 20 хвилин і заходьте.
9. Пікантна маринована цвітна капуста
Секрет цього рецепту – у гострому червоному перці та поєднанні спецій з добавками.
Тобі знадобиться: 3 кг цвітної капусти, 1 пучок кінзи, 3 моркви, 3 цибулини, 3 болгарських перцю, 3 гострих перцю, 5 листя вишні, 5 листя смородини, 3 листи хрону, 6 лаврових листків, 6 бутонів цвяхи. л. запашного та чорного перцю горошком, 1,5 л води, 3 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 1 ч. л. оцтової есенції.
Розбери цвітну капусту на суцвіття і наріж решту овочів середніми шматочками. Розклади всі разом із листям, спеціями та кінзою в банки. Зали окропом і залиш на півгодини під кришками. Потім злий цю воду і знову закип’ятіть її з цукром і сіллю. Додай оцтову есенцію, залий цвітну капусту отриманим маринадом і закатай.
10. Маринована цвітна капуста з буряком на зиму
Буряк надає закусці не так смак, як насичений малиновий відтінок.
Тобі знадобиться: 250 г цвітної капусти, 250 г буряка, 4 зубчики часнику, 600 мл води, 2 ст.л. оцту, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. цукру.
Розбери цвітну капусту на суцвіття і наріж буряк брусочками. Уклади все разом з часником у чисту банку, залий окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Вилий цю воду, залий овочі чистим окропом і залиши ще на 15 хвилин. Злий її в каструлю, доведи до кипіння, додай цукор, сіль і оцет, і залий овочі знову. Закатай цвітну капусту на зиму.
11. Маринована цвітна капуста з огірками та помідорами
Така баночка – вже повноцінна тарілка із соліннями до святкового столу.
Тобі знадобиться: 1 кг цвітної капусти, 500 г помідорів, 500 г огірків, 500 г болгарського перцю, 2 ст. цукру, 1 ст. солі, 1 л води, 150 мл оцту.
Розбери на суцвіття і привари цвітну капусту 1 хвилину в киплячій воді. Крупно наріж болгарський перець, промий помідори, а огірки – залиш так чи довільно наріж.
Розклади всі овочі по банках і залий їх окропом. Залиш на 15 хвилин під кришкою і вилий цю воду. Окремо закип’ятити 1 літр чистої води із сіллю, цукром та оцтом. Залий заготовку та закатай кришками.
12. Маринована цвітна капуста в томаті на зиму
Хрумка і дуже ароматна – ідеальна закуска на кожен день і з особливих випадків.
Тобі знадобиться: 2 кг цвітної капусти, 1,2 кг помідорів, 2 болгарські перці, 1 пучок петрушки, 1 головка часнику, 1 ч.л. лимонної кислоти, 100 г цукру, 60 г солі, 3 лаврові листки, 1 ч.л. запашного перцю горошком, 100 мл олії, 80 мл оцту.
Очисти помідори від шкірки і пропусти їх з болгарським перцем і часником через м’ясорубку. Додай олію, цукор, сіль та спеції, доведи до кипіння і проварити 6-7 хвилин.
Виклади туди суцвіття цвітної капусти, додай рубану петрушку і провари ще 5 хвилин. Влий оцет, додай лимонну кислоту, перемішай все разом і закатай у стерилізовані банки.
13. Гостра маринована цвітна капуста із зеленню
Простий рецепт з мінімумом інгредієнтів, але дуже смачно.
Тобі знадобиться: 1 качан цвітної капусти, 30 г кропу, 2 перцю чилі, 6 зубчиків часнику, 9 горошин чорного перцю, по 50 г солі та цукру, 50 мл оцту.
Розбери цвітну капусту на суцвіття і відвари їх 1 хвилину в киплячій воді. Наріж часник, чилі та кріп, і виклади всі разом у чисті банки. Зали окропом і залиш під кришкою на 15 хвилин. Злий цю воду і знову її закип’яті з цукром, сіллю та чорним перцем. Проварити 1 хвилину, влий оцет, перемішай і залий цвітну капусту отриманим маринадом. Закатай банки кришками.
14. Маринована цвітна капуста з яблуками на зиму
Знадобляться кислі яблука зелених сортів – дуже незвичне рішення.
Тобі знадобиться: 1 кг цвітної капусти, 1-2 зелені яблука, 4 зубчики часнику, по 2 гілочки кропу та петрушки, 1 морква, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 лаврові листи, 3 ст.л. олії, 2 ст.л. цукру, 1,5 ст. солі, 100 мл оцту.
Розбери цвітну капусту на суцвіття, наріж моркву кружальцями, а яблука – часточками. У підготовлені банки виклади спеції та зелень, і щільно поклади шарами овочі та яблука. Закип’ятіть 1 літр води з цукром і сіллю, додай оцет з маслом і знову доведи до кипіння. Залий заготівлю та заходи банки на зиму.
15. Маринована цвітна капуста з броколі
А для краси додамо до заготівлі ще трохи інших овочів.
Тобі знадобиться: 1 кг броколі, 1 кг цвітної капусти, 1 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 кг помідорів, 1 головка часнику, 500 г цибулі, 100 г петрушки, 200 мл оцту, по 40 г солі та цукру, 3 л води.
Приготування: Розбери броколі та цвітну капусту на суцвіття, і довільно наріж решту овочів. Закип’яти воду з цукром, сіллю та оцтом, і проварити 2-3 хвилини. У стерилізовані банки виклади овочі із зеленню гарними шарами, залий все маринадом і закатай заготовку.
Про автора