Сорти великих томатів для відкритого ґрунту мясистих та дуже ранніх

Авторadmin

Сорти великих томатів для відкритого ґрунту мясистих та дуже ранніх

Помідори для відкритого грунту: 28 найкращих сортів

Томати вирощуються повсюдно, в більшості регіонів нашої величезної країни. Виняток становить лише крайній північ. Тільки от не скрізь є можливість обробляти цю культуру у відкритому грунті. Щоправда, такий спосіб вирощування має величезні переваги і дає можливість зібрати найбільш корисні і смачні плоди. Вони відрізняються за смаковими якостями від помідорів вирощених в тепличних умовах, виграючи у останніх. Масова частка корисних речовин також значно вище у цих сортів, ніж у вирощених у теплиці.

Кращі сорти томатів для відкритого грунту

Який томат найкраще підійде для відкритого грунту? Однозначну відповідь на це питання дати неможливо. Адже в кожній категорії і для кожного регіону Росії є свої фаворити.

У відкритому грунті можна вирощувати весь асортимент помідор: детермінантні і скоростиглі, популярні ультраранні і суперранні, від низьких до високих. Відрізняються вони також смаком, кольором, ароматом, хімічним складом, соковитістю і т. Д. Власники навіть самих невеликих ділянок землі намагаються обов’язково посадити на них хоч трохи томатів.

Кращі ранні сорти

Ранні сорти помідор – найбільш поширені. Їх можна зустріти на кожному дачній ділянці або городі. Не дивно, що у цього різновиду вже є фаворити, які завоювали довіру і любов більшості городників.

Маріша

Ранній універсальний сорт, томати якого, відмінно підходять як для консервації, так і для вживання в свіжому вигляді. Плоди мають округлу форму, при дозріванні колір їх – насичено червоний. Маса їх коливається від 55 до 124 грамів.

Томат Маріша Смакові якості оцінені дуже високо. Урожайність досить висока, добре переносять транспортування.

Плодоношення і дозрівання дружне. Маріша виведена в Північно-Кавказькому НДІ садівництва і виноградарства.

Валентина

Виведений в інституті імені Вавилова. Ранній сорт, плоди якого починають дозрівати вже через 3 місяці після появи сходів. Висота куща не більше 70 см, компактні. Томати мають слівовідной форму, маса їх 80-90 грамів. Шкірочка щільна, окрас стиглого помідора червоно-помаранчевий.

Смакові якості добрі, помідори дуже м’ясисті і щільні. Дуже добре підходять для засолювання і консервування, а також вживання в свіжому вигляді. Урожайність висока. Транспортування переноситься прекрасно. При закладці на дозрівання можуть зберігатися досить довго.

пародист

Дозріває вже через 80 днів після появи сходів. Висота куща до півметра, компактний. Плоди зав’язуються при будь-якій погоді, урожай дозріває дуже дружно. Форма томата округла, трохи ребриста, маса коливається від 100 до 160 грамів.

Колір при дозріванні стає насичено червоний. Смакові якості середні. Основне призначення – вживання в свіжому вигляді. Гарна врожайність. Транспортується погано.

Санька

Справжній улюбленець дачників. Одним з достоїнств сорту Санька, то що він має низькорослі штамбові кущі, що не потребує підв’язки. Ультраскоростиглий (дозрівання починається через 80 днів після появи сходів). Підвищена холодостойкость, для дозрівання потрібна мінімальна кількість світла.

Врожайність середня. Маса помідора становить близько 80 грамів, колір насичений червоний. Поверхня трохи ребриста.

помідори Санька Опис сорту Пародист Бабушкін поцілунок Томат дуже м’ясистий з хорошими смаковими якостями. Призначення – універсальний (придатний для консервації і вживання в свіжому вигляді).

Бабушкін поцілунок

Являє собою ранньостиглий високорослий томат, який потребує підв’язки. За формою округлі, трохи ребристі масою від 200 до 500 грамів томати. У зрілості вони мають яскраво-жовте забарвлення. Смакові якості відмінні, мають легкий фруктовим ароматом. Плоди дуже соковиті, можуть застосовуватися як для вживання в свіжому вигляді, так і для консервації. Урожайність дуже висока.

Найурожайніші помідори

Власники невеликих ділянок мріють про те, щоб зібрати багатий урожай, але при цьому задіяти якомога менше площі. Саме тому вони і намагаються підібрати сорти, які будуть давати велику кількість плодів і при цьому мати хороші смакові характеристики.

Столипін

Низькорослий сорт Столипін, який прекрасно плодоносить навіть при дуже несприятливій погоді. Відноситься до ранніх, стійкий до найбільш поширених захворювань. Завдяки підвищеній холодостойкости, утворює плоди навіть в холодну і дощову погоду. Урожайність дуже висока, стійкий до розтріскування. Форма у них овальна, маса коливається від 90 до 120 грамів.

Шкірочка дуже щільна, гладка. Колір стиглого томата, як правило, темно-рожевий. Ароматна і соковита м’якоть забезпечує чудові смакові якості. Призначення універсальне: можна вживати як в свіжому вигляді, так і застосовувати для різних видів консервації. Дуже добре переносить транспортування і не втрачають при цьому товарних якостей.

малиновий гігант

Кущ дуже великих розмірів з товстим, стійким стеблом. Висота досягає 1 метра. Відноситься до ранніх сортів з дуже високою врожайністю. Після дозрівання плоди не розтріскуються, мають дуже мало насіння. Колір стиглого томата – темно-рожевий, нагадує малину, маса його може коливатися від 200 до 400 грамів.

Смакові якості відмінні, добре переноситься транспортування. Застосовують в основному для вживання в свіжому вигляді.

Грибне козуб

Середньостиглий сорт, що характеризується дуже високим кущем. Підійде для любителів чогось оригінального і незвичайного. Плоди в зрілому вигляді мають яскраво-червоний колір, незвичайну ребристу форму. Їх маса досягає 500 грамів. Смакові якості дуже хороші. Висока врожайність. Відмінно переноситься транспортування, зберігання. Застосовують для прикраси столу, фаршировані і т.п.

малиновий гігант Помідори грибне козуб Томат Пузата хата

Пузата хата

Ранній високорослий сорт Пузата хата, що вимагає обов’язкової підв’язки. Плоди за формою нагадують грушу, ребристі, в зрілому вигляді мають червоне забарвлення. Маса їх коливається від 150 до 250 грамів. Смакові якості просто відмінні, м’якоть сахаристая. Насіння не багато. Урожайність висока. Призначення томатів універсальне: відмінно підходять як для консервації, так і для вживання в свіжому вигляді. Добре транспортується.

Кращі великі сорти помідорів

Красиві великі помідори не можуть не радувати око. Кожен дачник мріє виростити у себе на грядках якесь чудо, якому заздритимуть всі сусіди. Для цих цілей і підбираються великоплідні сорти томатів, здатні дати рекордні плоди.

бичаче серце

Відноситься до найбільш смачним сортам томатів, які, до того ж, мають ще й гігантськими розмірами плодів. Характеристики Бичачого серця: середньостиглий, має великий високорослим кущем, які потребують обов’язкової підв’язці. На одному і тому ж рослині можуть утворюватися плоди різноманітної форми і розміру.

Найбільші плоди формуються внизу куща. Урожайність і стійкість до захворювань середня. Непогано транспортуються. Вага одного плоду може перевищувати 500 грамів, колір в зрілості – червоний. Шкірочка тонка, м’якоть без прожилків, насіння мало. Використовується в основному для вживання в свіжому вигляді, але можна і консервувати.

апельсин

Прекрасний середньостиглий сорт Апельсин, що характеризується підвищеним вмістом вітамінів. Кущ високорослий, вимагає підв’язки. Маса плода коливається від 200 до 400 грамів, насіння мало, дуже м’ясисті. Відноситься до салатним томатам, тому має відмінні смакові якості. Плоди кулясті, в зрілості мають насичений помаранчевий колір.

Вживаються плоди цього сорту в основному в свіжому вигляді, підходять для дитячого і дієтичного харчування.

Король королів

Середньоранній гібрид, що відрізняється величезними плодами (вагою до 1 кг!). Кущ високорослий, кисті формуються по мірі зростання, ніж забезпечують тривале отримання врожаю. Плоди округлої форми, при дозріванні мають червоний колір. При надмірному зволоженні схильні до розтріскування. Смакові якості досить непогані, врожайність висока. Насіння не збираються. Томати універсального застосування.

Король королів томати Апельсин Опис сорту Алсу

Алсу

Досить новий сорт, який уже встиг завоювати певну популярність.

Характеристики сорту Алсу:

  • кущ середньої висоти, вимагає підв’язки;
  • томат ранньостиглий;
  • плоди серцеподібні, трохи ребристі, маса досягає 800 грамів;
  • в зрілому вигляді забарвлення плодів яскраво-червона.

Смакові якості просто відмінні. Придатні для всіх видів консервації і для вживання в свіжому вигляді. Багаті вітамінами і корисними речовинами. Сорт Алсу прекрасно транспортується і зберігається, що є додатковою перевагою.

медовий спас

Високорослий середньостиглий сорт з великими плодами помаранчевого кольору. Маса плода коливається від 160 до 220 грамів. Смакові якості добрі, м’якоть солодка. Придатні для вживання в свіжому вигляді та консервації. Плоди мають тривалий період зберігання, добре переносять транспортування.

Найкращі південні сорти (для Ростовської області)

Сорти томатів для відкритого грунту відрізняються не тільки термінами дозрівання, а й районуванням. Навіть один і той же сорт в різних регіонах може повести себе по-різному. Саме тому при виборі томата треба враховувати ще й особливості клімату. На півдні нашої країни, в Ростовській області, Башкирії, а також в Нижегородської області найкраще себе проявили помідори Преміум і Зефір в шоколаді.

Зефір у шоколаді

Основною перевагою цього сорту є відмінний смак. А завдяки незвичайній забарвленні плодів даний томат придбав додаткових шанувальників з нестандартними уподобаннями. Кущі досить рослі, вимагають підв’язки. Середньостиглий з високою стійкістю до захворювань.

Томати зефір в шоколаді

Маса плодів близько 120-150 грамів, окрас в період достигання червоно-коричневий з невеликими розлученнями темно-зеленого відтінку. М’якоть має солодкий смак, дуже соковита. Насіння мало.

Помідори погано зберігаються, використовуються в основному в свіжому вигляді. Дуже висока врожайність.

Преміум

Дуже врожайний і ранньостиглий гібрид, який має невисокий кущ. Плоди м’ясисті, маса їх досягає 130-140 грамів. Форма їх округла, в період зрілості мають червоне забарвлення. Ідеальні для переробки та консервування, в свіжому вигляді вживають після повного визрівання на кущах. Плодоношення дуже дружне, стійкість до хвороб висока.

Помідори, які підходять для Ленінградської області

У Ленінградській області є свої особливості вирощування томатів. Сирий і прохолодний клімат підходить аж ніяк не для всіх сортів. Кращими для цього регіону визнані наступні.

фараон

Середньостиглий гібрид з кущами середньої величини. Плоди мають округлу форму, дуже щільні. Забарвлення в зрілому вигляді – червоний, маса досягає 115-140 грамів. Дуже хороші смакові якості. Цінується головним чином за те, що протягом місяця помідори не втрачають своїх товарних якостей і відмінно переносять транспортування. Призначення їх універсальне. Плоди не розтріскуються, стійкість до захворювань висока.

Ленінградський скоростиглий

Ультраскоростиглий штамбовий сорт, який не потребує пасинкування. Плоди невеликі, масою 50-60 грамів, червоного кольору і округлої форми. Смакові якості досить хороші, застосування універсальне. Стійкий до розтріскування і до більшості захворювань.

Ленінградський скоростиглий Помідори Монгольський карлик Опис сорту Фараон

монгольський карлик

Надзвичайно ранній сорт Монгольський карлик з досить маленькими кущиками. Висота їх досягає всього 15-25 сантиметрів. А ось плоди не такі вже й маленькі – до 200 грамів. Колір їх червоний, смак солодкий, соковиті.

Урожайність просто прекрасна. Помідори стійкі до розтріскування, хвороб, добре переносять транспортування.

Застосування зібраного врожаю універсальне.

спалах

Не дивлячись на те, що сорт є ранньостиглий, він стійкий до захворювань і холоду. Рослина штамбові і в висоту досягає не більше 50 см. Не потребує підв’язки. Плоди округлі, не сильно ребристі, окрас їх яскраво-червоний.

Смакові якості на дуже високому рівні, помідори стійкі до розтріскування. Підходять як для всіх видів переробки і консервації, так і для вживання в свіжому вигляді. Довго зберігаються і добре переносять транспортування. Плодоношення відбувається навіть при несприятливих умовах.

помідори Спалах сорт Грибовський

Грибовський

Ранньостиглий штамбовий сорт, прекрасно переносить зниження температур. Плоди масою від 60 до 100 грамів мають круглу форму і червоний колір. Смакові якості дуже хороші, придатні до транспортування. Призначаються для вживання в свіжому вигляді.

самозапильних помідори

У певних умовах запилення комахами відбувається дуже погано. Саме в цьому випадку самозапильних сорту є справжньою знахідкою.

Орлине серце

Справжній велетень серед помідор, що володіє до всього іншого чудовим смаком. Урожайність безпосередньо залежить від грунту і якості посівного матеріалу. Кущ дуже потужний. Плоди достигають протягом тривалого часу.

Температурні перепади для даного сорту не страшні, до захворювань він стійкий. Вимагає підв’язування. Форма плоду сердцевидная, маса може досягати 1 кг, забарвлення в період зрілості яскраво-рожевий. Насіння не багато, м’якоть солодка і щільна. Плоди дуже добре транспортуються і зберігаються.

Орлине серце Шапка Мономаха томати Мікадо

Мікадо

Сорт Мікадо має кілька різновидів, що відрізняються не тільки кольором плодів, а й термінами їх дозрівання. Як правило, це ранні та середньоранні томати, форма яких нагадує шапку відомого японського імператора. Кущ високорослий, потужний.

Маса плоду досягає 250-300 грамів, форма плоска, злегка ребриста. Смакові якості відмінні, врожайність середня. Вживається переважно в свіжому вигляді, але годиться і для переробки, консервації.

Шапка Мономаха

Ранній штамбовий сорт, що відрізняється воістину царськими плодами. Стійкий до багатьох захворювань, дає урожай навіть при нестачі вологи в грунті. Дозрівання плодів дружне. Урожайність висока. Плоди в зрілому вигляді мають яскраво-червоне забарвлення, округлу форму, вага досягає 900 грамів. Дуже хороші смакові якості. Томати добре транспортуються і зберігаються тривалий час.

Найкращі низькорослі томати

Перевага низькорослих томатів в тому, що вони не вимагають підв’язки. Саме завдяки цьому більшість дачників і віддає їм перевагу.

Абаканский рожевий

Відноситься до середніх пізнім сортам, плодоносить тривалий період. Саме це і є основною перевагою Абаканского перед конкурентами. Кущик невисокий, висотою до 1 метра. Однак при цьому врожайність залишається на високому рівні.

Вага одного плоду становить 250-300 грамів, але при гарному догляді може досягти і 500 грамів. Форма томата сердцевидная, ребристість середня. Кількість насіння невелика. Урожайність висока. Застосовуються в основному для вживання в свіжому вигляді. Транспортуються неважливо.

Помідор Абаканский рожевий

Аляска

Ранній, дуже врожайний, кущик невеликий. Плоди невеликого розміру (80-100 грамів), червоного кольору і плоско-округлої форми. Ідеально підходять як для вживання в свіжому вигляді, так і для всіх видів заготовок. Стійкі до захворювань. Плодоносить навіть при несприятливих умовах.

Боні-ММ

Ранній штамбовий сорт Боні ММ відрізняється хорошою врожайністю. Чи не потребує підв’язки. Плоди яскраво-червоні, округлі, злегка ребристі, масою 60-80 грамів. Стійкий не тільки до захворювань, але і до несприятливих погодних умов. Смакові якості високі. Ідеально підходить як для вживання в свіжому вигляді, так і для всіх видів консервації.

Томати сорти Аляска помідори Бобкат Сорт Боні ММ

бобкат

Пізній середньорослий гібрид Бобкат з хорошою врожайністю. Стійкий до основних видів захворювань. Сорт з легкістю переносить посуху, плоди мають відмінні смакові якості, універсальні у використанні. У зрілому вигляді вони мають яскраво-червоне забарвлення, округлу форму, маса досягає 180-240 грамів. Добре транспортуються.

Різноманітність сортів томатів для відкритого грунту просто вражає. У всьому різноманітті залишається вибрати лише те, що підходить саме вам, найбільш відповідає вашим потребам і придатне для вирощування в даних кліматичних умовах. Урізноманітнити можна не тільки терміни дозрівання, але і колірну гамму свого врожаю.

Кращі сорти томатів для відкритого грунту – Рейтинг 2020 року

Багато хто вважає, що у відкритому ґрунті помідори вирощувати простіше. Так, можливо вибравши польове вирощування, ви уникнете додаткових клопотів з підв’язування і доглядом за теплицею. Однак, не забувайте, що так ви позбавляєте помідор додаткового захисту. Саме тому вибрати правильний сорт або гібрид вкрай важливо.

Спираючись на головні критерії вибору, ми підготували для вас зведену таблицю і порівняльні характеристики кращих томатів для відкритого ґрунту.

Категорія Назви томатів
Низькорослі1) 1504 F1, 2) Белла Росса F1, 3) Бобкат F1, 4) Бріксол F1, 5) Інкас F1, 6) Мармара F1, 7) Наміб F1, 8) Ріо Фуего, 9) Хапінет F1
Високорослі1) Бичаче серце, 2) ВП-1 F1, 3) Колібрі F1, 4) Малинка Стар F1, 5) Пінкі Спринтер F1, 6) Стар Голд F1, 7) Толстой F1
Ранні1) Даринка F1, 2) Каста F1, 3) Мамака F1, 4) Пінк Барбі F1, 5) Сарра F1
Стійкі до стресів1) Асвон F1, 2) П’єтра Росса F1, 3) Руфус F1, 4) Солероссо F1
Голландські1) Абелус F1, 2) Велоз F1, 3) Дуал Лардж F1, 4) Полбіг F1, 5) Річі F1, 6) Торбей F1, 7) Умань F1, 8) Усмань F1

Низькорослі

Детермінантні сорти томатів для відкритого ґрунту — хороший вибір для тих, кому подобаються низькі кущики. Вони не вимагають регулярного або в цілому пасинкування.

Вони також як правило, добре облиствені, завдяки чому непогано захищають плоди від сонця.

1504 F1

Виробник Spark Seeds. Даний томат має відмінне потужне стебло. Кущик компактний, облиствений. Плоди червоного кольору, досягають у вазі близько 220-280 грам, багатокамерні.

Багато хто цінує цей помідор за його холодостійкість. Завдяки такій особливості, він підійде для вирощування як на півдні, так і на півночі України, а також в більш прохолодних регіонах, таких як, наприклад, Підмосков’ї.

Головна перевага: універсальність місця вирощування.

Важливо звернути увагу: томат середньоранній, тому перший урожай ви отримаєте орієнтовно через 110 днів.

Белла Росса F1

Виробник Sakata. Хороший вибір для тих, хто любить насолодитися соковитими свіжими помідорами. Досить великий, вага досягає 280 грамів.

Сам плід круглий, не утворює зеленої плямочки біля плодоніжки. Белла Росса високо стійка до різних захворювань і непогано переносить спекотні умови.

Головна перевага: прекрасний смак і стійкість до хвороб.

Важливо звернути увагу: гібрид добре підходить для вирощування на півдні, проте слабо стійкий до холоду і не підійде для відкритого ґрунту для більш прохолодних регіонів, таких як Київська, Чернігівська область, або Сибір або Урал.

Відео про те, як виглядає оригінальна упаковка насіння томату Белла Роса F1

Бобкат F1

Виробник Syngenta. Відомий своїми великими плодами, гарну стійкість до спеки. Бобкат хороший як для свіжого вживання, так і для перероблення на сік. Помідор м’ясистий, не тріскається.

Крім того, його рослина стійка до ряду хвороб. Завдяки цьому, клопоту в його вирощуванні буде трохи менше.

Головна перевага: стресо- і хворобостійкість, якість плоду.

Важливо звернути увагу: важливо уважно стежити за поливом, бо даний томат не любить надмірної вологи.

Бріксол F1

Виробник United Genetics. Бріксол підійде, якщо ви плануєте вирощувати томат, наприклад, на дачній ділянці. Добре зростає і розвивається, навіть якщо приділяти йому мало уваги.

Добре вистоює проти хвороб, дає високу врожайність. Сливовидна форма робить його відмінним кандидатом для засолювання, консервування, перероблення.

Головна перевага: форма дозволяє максимально урізноманітнити використання даного томату.

Важливо звернути увагу: вага плодів невелика (до 80 грамів), тому, якщо ви хочете отримати більш великоплідні томати, даний гібрид може вам не підійти.

Інкас F1

Виробник Nunhems. Дана сливка відома тим, що може формувати гарний «носик». Завдяки цьому вона має красиву форму. Крім того, в Інкас високий відсоток цукру — томат солодкий, без кислинки.

Важливо також відзначити, що він добре адаптований під різні умови вирощування. Тому його можна садити в самих різних регіонах.

Головна перевага: цікава форма і універсальність за місцем вирощування.

Важливо звернути увагу: як і у більшості низькорослих томатів, у Інкас не надто велика врожайність у порівнянні з індетермінантами.

Мармара F1

Виробник Yuksel. У Мармари хороша сила росту. Рослина потужна, добре зав’язує плоди та переносить спеку, дозріває приблизно через 110 днів.

Сам плід м’ясистий, багатокамерний, має приємні смакові якості й досягає у вазі 270-280 грам.

Головна перевага: швидке зростання і відмінні якості плода.

Важливо звернути увагу: цей помідор важливо мульчувати і вчасно поливати, тоді він покаже ще більш гарні результати врожайності.

Наміб F1

Виробник Syngenta. Ще одна сливка рейтингу з дуже дружною і багатою віддачею врожаю. Однак, на відміну від інших, формує більш великий плід — до 100-120 грам.

Досить щільний, завдяки чому добре перевозиться і зберігається. Стійкий до хвороб і особливо добре справляється з фітофторою.

Головна перевага: вага і щільність плоду.

Важливо звернути увагу: гібрид суперранній, через що досить швидко віддає урожай.

Ріо Фуего

Виробники: Agri Saaten, Lark Seeds і Semenaoptom. Твердий сливовидний сорт, який особливо люблять за його структуру і лежкість.

Відмінно вирощується як розсадним, так і безрозсадним методом. Середня маса однієї помідорки 100 грамів. Показує непогану стійкість до хвороб.

Головна перевага: щільність томата і можливість зібрати насіння.

Важливо звернути увагу: багато хто відзначає недостатню соковитість даного томату, але, тим не менш, у нього хороший смак.

Хапінет F1

Виробник Syngenta. Середньоранній округлий гібрид дуже красивого рожевого відтінку. Даний помідор руйнує міфи про те, що вирощувати рожевий низькорослий томат у відкритому ґрунті — це складно.

Він добре зав’язує плоди, дає високу врожайність, стійкий до захворювань, спеки й нерівномірної подачі води. А крім того, самі плоди не тріскаються і мають приємний смак.

Головна перевага: стійкість, урожайність і красивий окрас.

Важливо звернути увагу: не дивлячись на те, що Хапінет адаптований до вирощування на різних ґрунтах, в більш прохолодних районах (наприклад, на півночі України) при нестійкій температурі навесні його краще вкривати на перших етапах росту.

Високорослі

Як правило, високорослі сорти для відкритого ґрунту — не дуже популярний вибір. Це пояснюється тим, що з ними у городника виникає набагато більше клопоту: необхідно більше простору, підв’язування до шпалери, пасинкування, прищипування і т.д.

Однак дані помідори мають і свої принади. Наприклад, більш тривалий період плодоношення, просте прибирання, зниження ймовірності захворювань (зокрема, грибком).

Серед індетермінантних сортів і гібридів для відкритого ґрунту можна виділити наступні.

Бичаче (волове) серце

Виробники – Seedera та Елітний ряд. Відомий і популярний сорт томату на території практично всіх пострадянських країн. Може бути різного забарвлення: від червоного до жовтого.

Зустрічаються навіть різновиди зі смужками. Має унікальну форму (завдяки якій і отримав свою назву). Дуже м’ясистий і смачний, ідеальний компонент для салатів.

Головна перевага: перевірений багаторічним досвідом, цікава форма, хороший смак.

Важливо звернути увагу: менш стійкий до захворювань і стресів, ніж гібридні помідори, можуть виникнути труднощі при вирощуванні.

ВП-1 F1

Виробник Vilmorin. Великоплідний рожевий помідор французької селекції. Добре показує себе в полі, плоди не розтріскуються.

Володіє відмінними смаковими якостями та врожайністю. Стійкий до прохолоди й до спеки, підійде для вирощування в різних регіонах.

Головна перевага: смак і стійкість до погодних стресів.

Важливо звернути увагу: помідор середньої щільності, краще за все вживати свіжим.

Колібрі F1

Виробник Clause. Червоноплідний індет, за формою нагадує Інкас, але більш округлий. Городники часто відмічають його, як той, що ідеально підходить для консервації — дуже красиво виглядає в баночках.

Можна збирати кистями. Урожай з одного куща досягає показників в 3-5 кг.

Головна перевага: форма і смак плода.

Важливо звернути увагу: при надмірно жаркій погоді кущ може витягнутися вгору недостатньо сильно.

Малинка Стар F1

Виробник Cora Seeds. Малинка відрізняється особливо насиченим рожевим відтінком. Як правило, цей помідор вживають у свіжому вигляді.

Дуже солодкий і соковитий, середнього розміру (до 250 грамів). Показує непогану стійкість до вірусу мозаїки, вертицильозу і фузаріозу.

Головна перевага: колір і соковитість.

Важливо звернути увагу: для гарного росту томату необхідний регулярний полив і розпушування.

Пінкі Спринтер F1

Виробник Lucky Seed. Новинка серед рожевоплідних томатів 2019 і 2020 року. Скоростиглий і стійкий. Має сильну рослину і хороший листовий апарат, який захищає його від надмірного попадання сонячних променів.

Плоди добре зберігаються і перевозяться, що є особливо важливою якістю серед рожевих помідорів.

Головна перевага: лежкість і придатність для транспортування.

Важливо звернути увагу: важливо правильно організувати підв’язку рослини, так як великі плоди створюють на неї додаткове навантаження під час дозрівання.

Стар Голд F1

Виробник Esasem. А цей помідор — знахідка для любителів черрі. Його насичений жовтий колір напевно порадує вас як строкаті прикраси городу.

Плоди середнього розміру, близько 30 грамів, дуже солодкі. Збирається кистями й добре перевозиться. Крім того, рослина також стійка до ряду захворювань.

Головна перевага: колір плоду і прекрасний смак.

Важливо звернути увагу: цей томат дуже важливо правильно прищипувати й підв’язувати, бо в польових умовах він відчуває себе все ж не так впевнено, як в теплиці.

Толстой F1

Виробник Bejo. Формує досить багато (порядком 8-10) плодів на одному кущику. Дає хороший і дружний урожай невеликих плодів, у вазі досягають близько 100 грамів.

Універсальний у використанні завдяки своїм смаковим якостям і внутрішній структурі.

Головна перевага: висока врожайність.

Важливо звернути увагу: стежте за якістю ґрунту, на якому росте Толстой. При низькому рівні корисних речовин в ньому, може зменшуватися в розмірах і погано розвиватися.

Ранні

Безумовно, багато підшукують ранньостиглі сорти томатів для відкритого ґрунту. Пов’язано це, в першу чергу, з тим що кожен мріє поласувати смачними, яскравими, соковитими плодами з першим наступом тепла.

Також, багато хто продає вирощені томати. В такому випадку терміни — вирішальний фактор, який безпосередньо впливає на майбутній прибуток фермера.

Нижче перелік томатів, які подарують вам самий ранній урожай у відкритому ґрунті.

Даринка F1

Виробник Semo. Сильноросла і розлога рослина з безліччю плодів. Даринка порадує вас не дуже великими, близько 100-110 грамів плодами, які дружно дозрівають.

Томат низькорослий, щільний, перший урожай можна очікувати вже через 90 днів.

Головна перевага: дружна віддача врожаю.

Важливо звернути увагу: через те що плоди не дуже великі, гібрид відмінно підійде для консервації.

Каста F1

Виробник Clause. Назву Каста цей томат отримав відносно недавно. До 2020 року більшість знали його як Супернова. Відомий він, в першу чергу, завдяки формі й красивому носику.

Помідор насиченого червоного кольору, має приємний аромат і смак. У вазі досягає 250 грамів. Урожай ви отримаєте всього через 60-65 днів.

Головна перевага: красива форма плоду.

Важливо звернути увагу: необхідно грамотно побудувати систему догляду і підгодівлі, інакше томат може не утворити носик.

Мамако F1

Виробник Syngenta. Вегетаційний період Мамако становить всього 50-52 дні з моменту висадки розсади.

На виході ви отримаєте округлі, невеликі (100-110 грам) плоди з насиченим червоним забарвленням. Універсальний у використанні, добре переносить спеку.

Головна перевага: найраніший томат серед представлених в рейтингу.

Важливо звернути увагу: стежте за температурою під час посіву даних томатів, занадто холодна погода погубить рослини.

Пінк Барбі F1

Виробник Lucky Seed. Рожевий і ранньостиглий — відмінне поєднання якостей. Томат володіє прекрасними смаковими та зовнішніми якостями.

Стійкий до розтріскування. Добре показує себе при вирощуванні як в першому, так і в другому оборотах.

Головна перевага: гарний насичений колір і приємний смак.

Важливо звернути увагу: томат високорослий, тому вимагає підв’язки.

Сарра F1

Виробник Clause. Багато хто порівнює цей томат з бичачим серцем внаслідок його серцеподібної форми. Однак, у порівнянні з сортом, даний гібрид має низку переваг.

Термін дозрівання – 60-62 дні, стійкий до більшості хвороб, а також до падіння температури й невеликих заморозків. Крім того, Сарра суперсолодка.

Головна перевага: серцеподібна форма, стійкість до заморозків.

Важливо звернути увагу: насіння Сари можна зібрати, однак врожай із зібраного насіння гібрида буде іншим, ніж оригінал.

Стійкі до стресів

Томати, які виростають просто неба, безумовно, більш беззахисні й уразливі, ніж тепличні. Ось чому, при їх виборі важливо підбирати стійкі сорти томатів для відкритого ґрунту. Важливо щоб обраний помідор добре переносив коливання температур і спеку. За це відповідають, зокрема, облиствленість рослини, її висота, компактність.

Практично всі з перерахованих вище гібридів і сортів справляються з цим завданням, однак нижче представлена четвірка кращих з них.

Асвон F1

Виробник Kitano Seeds. Окрім чудової стійкості до спеки, Асвон ще і невибагливий у вирощуванні. Навіть при недостатньому поливі, він дасть відмінний урожай.

Плоди — сливовидні, невеликої ваги. На одному кущі може формувати до 100 помідорів, які не будуть падати зі стебла і показувати однакову вагу кожної партії.

Головна перевага: висока врожайність і невибагливість.

Важливо звернути увагу: грунт для Асвона повинен бути багатий на поживні елементи, в гіршому випадку врожайність може знизитися.

П’єтра Росса F1

Виробник Clause. У П’єтра Роса відмінні товарні якості. Так, наприклад, його можна збирати без плодоніжки, не жовтіє аж до закінчення вегетації, а плоди щільні й добре зберігаються.

Помідор сливовидний, з високих вмістом сухих речовин. Завдяки цьому він відмінно показує себе і у свіжому споживанні й в переробленні.

Головна перевага: високі товарні якості.

Важливо звернути увагу: важливо вчасно проводити підгодівлю і захисні заходи, в іншому випадку томат може піддатися хворобам.

Руфус F1

Виробник Esasem. Багато хто у відгуках називає цей помідор вишенькою. Все завдяки красивим маленьким плодам (близько 60 грамів), які утворюють привабливу, усипану кисть.

Рослина з добре розвиненою кореневою системою, стійка до сонячних опіків. Добре показує себе як в умовах півдня, так і в більш північних регіонах.

Головна перевага: смачні і красиві плоди.

Важливо звернути увагу: томат значно підвищує свою врожайність при використанні крапельного поливу.

Розповідь про переваги томату Руфус F1 від представника компанії Esasem

Солероссо F1

Виробник Nunhems. Один з найвідоміших томатів для домашнього консервування. Дає дружний і рясний урожай компактних помідорів по 50-60 грам.

Дуже соковитий, середній за щільністю. Низькорослий і ранній, перші плоди можна отримати через 90-95 днів.

Головна перевага: ідеальний помідор для консервації цілком.

Важливо звернути увагу: в більш холодних регіонах дозріває трохи пізніше і показує себе як середній томат.

Голландські

Насіння з Нідерландів традиційно вважаються високоякісними й дуже результативними. А все через те, що на невеликій території, історично званої Голландією, з давніх часів фермери дуже ретельно пеклися про якість насіннєвого матеріалу для своїх полів і селекціонери старанно виводили кращі гібриди. Як правило, всі голландські гібриди дуже стійкі до хвороб, стресів, мають хороші транспортабельні й зовнішні якості.

Якщо вас цікавить насіння сорту томатів для відкритого ґрунту голландського походження, ви можете підібрати найбільш уподобані з рейтингу нижче.

Абелус F1

Виробник Rijk Zwaan. Показує хороше зав’язування плодів навіть в стресових умовах. Томат високорослий і урожайний.

Попри невелику вагу, 140-150 грам, плоди мають приємний смак і не тріскаються. Стійкий до багатьох захворювань і, зокрема, до нематоди.

Головна перевага: хороша стійкість до захворювань і стресів.

Важливо звернути увагу: на початку фази дозрівання, важливо видаляти все листя, яке розташоване нижче суцвіть. Томат вимагає підв’язки.

Велоз F1

Виробник Seminis. Сливка витягнутої, ближче до перцевидної, форми. Має насичений червоний колір і привабливий блиск.

Може тримати хвостик, завдяки чому зберігає гарний товарний вигляд. Відмінно підійде для консервування та засолювання.

Головна перевага: форма, врожайність і стійкість.

Важливо звернути увагу: у даного томата відносно невелика насіннєва камера.

Дуал Лардж F1

Виробник Ergon seeds. Хоч Дуал Лардж і формує досить великі плоди вагою до 250 грамів, він добре самовкривається. Це означає, що помідор відмінно перенесе жарку погоду й активний сонячне світло.

Великі плоди можуть стати хорошим доповненням столу як у свіжому вигляді, так і в складі салатів. Соковитий і смачний.

Головна перевага: стійкий до надмірних солей в грунті і добре росте навіть на кам’янистих територіях.

Важливо звернути увагу: хоч плоди даного томату і можна виростити меншого обсягу, однак краще за все він підійде саме для свіжого вживання, а не консервації.

Полбіг F1

Виробник Bejo. Полбіг особливо улюблений багатьма городниками за хорошу стійкість до хвороб і тривале збереження гарного зовнішнього вигляду і смаку.

На одному кущі утворюється від 6 до 8 плодів. Транспортабельний, особливо гарний у середній смузі України.

Головна перевага: ранній і дружний урожай.

Важливо звернути увагу: плоди досить великі, через що раціонально підв’язувати кущ, щоб він не зламався.

Річі F1

Виробник Bejo. Завдяки внутрішній структурі й м’ясистості, даний томат є одним з лідерів для перероблення на пасту. Не менш смачним він буде і у свіжому вигляді.

Плоди середнього розміру, 100-110 грам, червоні, щільні. Низькорослий, не вимагає підв’язки, високоврожайний.

Головна перевага: кращий томат для виготовлення пасти.

Важливо звернути увагу: рослина дуже світлолюбна, тому показує гарні результати в центральних і південних регіонах. Не підходить для вирощування на холодних територіях, таких, як Сибір або на Урал.

Торбей F1

Виробник Bejo. Торбей не є суперсолодким томатом. Однак більша його цінність саме в легкій кислинці, яка надає йому пікантного смаку.

Рослина з сильним корінням, компактна і може досягати в розмірі 180 см.

Головна перевага: хороший смак і густе рожеве забарвлення.

Важливо звернути увагу: в прохолодних регіонах Торбей краще вирощувати в закритому ґрунті.

Уманья F1

Виробник Rijk Zwaan. Уманью хвалять за сильну і добре розвинену рослину. В умовах перепадів температур саме воно допомагає томату відновитися і продовжувати рости.

Стійка до нематоди. Формує великі, щільні й транспортабельні плоди червоного кольору.

Головна перевага: сильна рослина.

Важливо звернути увагу: щільна структура Уманьї може не сподобатися любителям соковитих і м’яких плодів.

Усмань F1

Виробник Enza Zaden. Дуже ранній детермінантний помідор (55-60 днів з моменту висадки розсади), який багатьох радує швидким наливом і великими розмірами плодів.

І навіть не дивлячись на великі плоди, Усмань не розтріскується і добре переносить перевезення.

Головна перевага: раннє дозрівання і стійкість до розтріскування.

Важливо звернути увагу: у томата більше шести камер, він не дуже м’ясистий.

Кілька простих правил

Вирощувати томати на території України не складно. Для цього є і відмінні погодні умови й родюча земля і помірний клімат. Томат, в більшості своїй, не вибаглива культура. Але чим більше ви надасте турботи й догляду за ним — тим довше і рясніше він буде дарувати урожай. Досить дотримуватися лише кілька простих правил:

  1. Підбирайте не один, а хоча б 3-5 сортів. По-перше, неможливо вгадати як в новому сезоні себе покаже той чи інший гібрид, більшу різноманітність гарантує вам хороший урожай. По-друге, якщо плануєте використовувати помідори як для свіжого вживання, так і для консервації — зможете посадити окремо кожен вид і він розкриє свій потенціал по максимуму. По-третє, більша кількість томатів дозволить вам поекспериментувати з різними формами, розмірами й забарвленнями.
  2. Якщо ви живете в південних регіонах — сміливо сійте насіння відразу в ґрунт, як тільки прогріється земля. Якщо живете на півночі країни — використовуйте розсадний метод.
  3. Вибирайте добре освітлену територію, де немає відкритих протягів. Помідори люблять сонце.
  4. У догляді важливо вчасно здійснювати полив, прополювати томати й підгодовувати їх. Також, якщо ви вибрали для себе високорослий сорт або гібрид, не забувайте про підв’язку й пасинкуванні.

Безумовно, представлений в даній статті рейтинг не охоплює весь асортимент томатів для відкритого ґрунту. Він заснований на відгуках городників, фермерів і виробників.

Є ще величезна кількість сортів і гібридів, які відрізняються за кольором, формою, термінам дозрівання. Орієнтуючись на критерії, правила і місце вирощування, ви з легкістю можете підібрати необхідний для вас сорт або гібрид і отримати рясний, красивий урожай.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Про автора

admin administrator