Баклажани на зиму в домашніх умовах

Авторadmin

Баклажани на зиму в домашніх умовах

Зміст:

Царська закуска з баклажанів на зиму: 5 приголомшливих рецептів

Як приготувати баклажани на зиму по-вірменськи або за іншою, не менш смачною рецептурою – дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Баклажани входять в рейтинг найпопулярніших овочів для зимової консервації. Вони універсальні і прості в приготуванні, а заготовити їх на холодну пору зможе будь-яка господиня. УНІАН розповість, як зробити салат на зиму з баклажанів, солодких перців і помідорів, і порадить ще кілька різноманітних поєднань.

Баклажани на зиму “Вогник”

  • баклажани – 1.5 кг;
  • болгарський перець – 350 гр;
  • помідори – 350 гр;
  • перець чилі – 2 шт;
  • часник – 7 зубчиків;
  • сіль – 1 ч. л;
  • цукор – 2 ч. л;
  • оцет – 50 мл;
  • рослинне масло.

Баклажани вимити, нарізати кружечками, товщиною в 1 см. Засипати сіллю, залити холодною водою так, щоб вона покривала овочі. Накрити тарілкою і поставити який-небудь вантаж зверху. Через 10 хвилин на сковороді з маслом обсмажити баклажани до золотистого кольору.

Часник очистити, а перець чилі промити і видалити плодоніжки. Помідори і болгарський перець пропустити через м’ясорубку, чилі і часник натерти на тертці. Викласти всі подрібнені овочі в каструлю, додати сіль, цукор і рослинне масло. Перемішати, поставити на маленький вогонь і варити 5-7 хвилин. Потім зняти з плити, баклажани викласти в каструлю і перемішати. Перекласти баклажани разом з соусом в стерилізовані банки і закатати кришками.

Баклажани на зиму з часником

  • баклажани – 5 кг;
  • сіль – 200 гр;
  • вода – 5 л;
  • рослинна олія – 500 мл;
  • оцет – 500 мл;
  • часник – 200 гр.

Баклажани помити, нарізати кружечками або кубиками. У каструлю налити воду, посолити, додати оцет і викласти баклажани. Варити на повільному вогні 4-5 хвилин. Часник подрібнити, злегка обсмажити на олії, а потім в окремій ємності змішати з баклажанами. В кінці розкласти закуску по банках і закатати.

Баклажани на зиму з помідорами

  • баклажани – 1 кг;
  • помідори – 1.5 кг;
  • часник – 1 головка;
  • цукор – 3 ст.л;
  • рослинна олія – 4 ст.л;
  • сіль – 1 ст.л;
  • оцет – 1 ст.л.

Помідори вимити, очистити від шкірки і пропустити через м’ясорубку або блендер. Томатну масу викласти в сотейник і варити 10-15 хвилин після закипання. Потім додати баклажани, нарізані кубиками, а також сіль, цукор і масло. Знову проварити 30 хвилин, додати оцет і подрібнений часник. Довести до готовності протягом 5 хвилин і розкласти по банках.

Баклажани по-корейськи з морквою і цибулею

  • баклажани – 4 кг;
  • морква – 1 кг;
  • перець болгарський – 1 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • часник – 100 гр;
  • оцет – 2 ст.л;
  • спеція.

Баклажани вимити, нарізати соломкою, посолити і залишити на годину в мисці, потім злегка обсмажити на олії. Моркву натерти на тертці, цибулю нарізати півкільцями, перець – соломкою. Всі овочі перемішати, додати подрібнений часник, оцет і спеції, залишити на ніч. Вранці знову перемішати закуску і розкласти по банках.

Баклажани з горіхами на зиму по-вірменськи

  • баклажани – 1 кг;
  • часник – 100 гр;
  • волоські горіхи – 1 склянка;
  • рослинна олія – 0.5 склянки;
  • петрушка – 0.5 пучка;
  • оцет – 3 ст.л;
  • сіль – 1.5 ч.л;
  • чорний мелений перець – 1.5 ч.л

Баклажани промити, видалити плодоніжки і нарізати овоч кружечками. Викласти на деко, змастити олією і випікати в духовці 20-25 хвилин при 200°C. Горіхи і зелень дрібно нарізати ножем, часник пропустити через прес. Додати сіль, перець, оцет і перемішати. Шарами викласти в стерилізовану банку соус і баклажани, а потім закатати кришками.

Вас також можуть зацікавити новини:

Баклажани на зиму – 7 кращих рецептів

Заготівля баклажанів на зиму – обов’язкове справа для кожної господині. Взимку такі овочі приносять користь. З баклажанів консервують салати, готують їх з іншими овочами і прянощами.

Баклажан до нас прийшов з Індії і полюбився, завдяки смаком і корисними властивостями. Овоч багатий кальцієм і цинком, а також мінералами. У цій статті зібрані кращі рецепти баклажанів на зиму.

Салат з баклажанів на зиму

Така заготовка – справжнє джерело корисних речовин. Виходить салат з баклажанів на зиму дуже смачним і пікантним.

Приготування займає дві години. З інгредієнтів виходить 7 баночок об’ємом 1 літр.

Інгредієнти:

  • 20 томатів;
  • десять солодких перців;
  • десять баклажанів;
  • гострий перець – один стручок;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 60 мл. оцту;
  • півтори ст. л. солі;
  • десять морквин;
  • 0,5 л. олії;
  • десять цибулин;
  • мелений чорний перець;
  • три лаврових листки;
  • зелень.

Приготування:

  • Банки і кришки стерилізуйте.
  • Наріжте перець смужками середньої довжини.
  • Цибулини наріжте півкільцями, такої ж довжини, що і перець.
  • На великій тертці натріть моркву, очищені від шкірки баклажани наріжте середнім кубиком.
  • Обшпарте окропом томати і видаліть шкірку, поріжте овочі кубиками.
  • У каструлю шарами викладіть овочі. Морква повинна бути першим шаром, зверху викладіть баклажани.
  • Наступний шар перець з цибулею. Покладіть між шарами гострий перець.
  • Додайте спеції з цукром і подрібнену зелень.
  • Влийте масло з оцтом, викладіть томати.
  • Варіть під кришкою, як закипить, зменшіть вогонь і тушкуйте 30 хвилин.
  • Викладіть в баночки, закатайте. Коли охолонуть повністю, приберіть в підвал або комору.

Вибирайте молоді баклажани з дрібними насінням. Якщо попалися гіркі, на півгодини покладіть овочі в підсолену воду. Перед готуванням відіжміть руками.

Ікра з баклажанів по-грузинськи

У Грузії люблять баклажани і готують з овочем багато національних страв та закусок.

На приготування піде 2,5 години.

Інгредієнти:

  • кілограм цибулі;
  • півтора кг томатів;
  • пажитник і коріандр;
  • два гострих перцю;
  • 700 гр. морквини;
  • 3 ст. ложки оцту;
  • кілограм перцю;
  • сіль, цукор;
  • 2 кг. баклажанів.

Приготування:

  • Баклажани наріжте кубиками і залиште у воді з сіллю на 40 хвилин.
  • Помідори очистіть від шкірки і наріжте, нашаткуйте цибулини з перцем невеликими шматочками.
  • Гострий перець подрібніть, на середній тертці натріть моркву.
  • Баклажани і обсмажте до м’якості на олії, викладіть в окрему посуд.
  • Обсмажте в цьому ж маслі до золотистого кольору цибулю, перекладіть в посуд, потім моркву з перцем. Томати готуйте без масла десять хвилин.
  • З’єднайте інгредієнти, додайте спеції і цукор. Готуйте 35 хвилин на маленькому вогні, влийте оцет і зніміть з вогню через п’ять хвилин. закатайте.

Ікра виходить пальчики оближеш!

Гострі баклажани на зиму

Це закуска з баклажанів для тих, хто полюбляє гострі страви.

Готування займає 2,5 години.

Інгредієнти:

  • 3 кг. томатів;
  • раст. масло – 1 склянку;
  • 3 кг. баклажанів;
  • 3 головки часнику;
  • 3 гострих перцю;
  • цукор – шість ст. ложок;
  • 3 ст. ложки солі;
  • 120 мл. оцту.

Приготування:

  • Овочі, крім баклажанів, подрібніть в м’ясорубці часником.
  • Влийте масло з оцтом, цукор, посоліть. Коли закипить, зменшіть вогонь і готуйте 15 хвилин.
  • Баклажани порізати соломкою або напівкружечками, викладіть до овочів. Готуйте сорок хвилин. Загорніть в банки.

Соте з баклажанів на зиму

Соте відноситься до різновиду овочевого рагу, яке готується особливим способом – піджаркою і струшуванням сковороди. Не можна перемішувати лопаткою овочі, можна тільки струшувати. У цьому вся особливість – вважається, що так овочі зберігають сік і шматочки залишаються цілими.

Дивіться також: Варення з кавуна – рецепти з кавунової м’якоті і кірок на зиму

Загальний час на приготування становить близько 2 годин.

Інгредієнти:

  • 12 томатів;
  • головка часнику;
  • 9 баклажанів;
  • 2 перцю гострих;
  • 3 цибулини;
  • сіль – ¾ ч. л.
  • 3 солодких перцю;
  • 3 морквини.

Приготування:

  • Кубиком поріжте баклажани і цибулю з перцем, моркву тонкою соломкою, помідори напівкружечками.
  • Відіжміть Руками баклажани і обсмажте. Окремо обсмажте по черзі цибулю і моркву, через 7 хвилин додайте перець солодкий, через п’ять хвилин помідори. Посоліть овочі, крім баклажанів.
  • Овочі тушкуйте до повного випаровування вологи. Після додайте баклажани.
  • Перемішайте, готуйте кілька хвилин, покладіть роздавлений часник з подрібненим гострим перцем. Залиште соте нудитися кілька хвилин. Загорніть в баночки.

Мариновані баклажани на зиму

Мариновані баклажани з пряними травами і часником стануть відмінним пригощанням для гостей холодним зимовим вечором. Овочі виходять ароматними.

Приготування займає 2,5 години.

Інгредієнти:

  • 4 перцю;
  • 1/3 скл. яблучного оцту;
  • 2/3 скл. кип’яченої води;
  • 3 баклажана;
  • часник – головка;
  • кріп і кінза – по 3 ст. ложки;
  • спеції.

Приготування:

  • На годину залийте нарізані кружечком баклажани підсоленою водою. Відіжміть і просушіть серветкою, трохи обсмажте, промокніть серветкою, видаліть зайве масло.
  • Розріжте навпіл очищені перці і печіть 50 хвилин. Коли овочі охолонуть, очистіть від шкірки і поріжте кубиками.
  • Змішайте рубану зелень з розчавленим часником, перцем і спеціями.
  • Шарами викладіть овочі по банкам, воду з оцтом, перемішайте, посоліть.
  • Залийте овочі в баночках так, щоб рідина їх покривала.
  • Закрийте банки і на добу покладіть в холодильник.

Салат з баклажанів з рисом на зиму

Цей салат до столу можна подавати як закуску або самостійне блюдо до обіду або вечері. Вона ситна, завдяки поєднанню рису з овочами. Стерилізація не потрібна.

Готування займає 3,5 години.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг. баклажанів;
  • 2,5 кг. помідор;
  • стакан раст. масла;
  • по 750 гр. цибулі і моркви;
  • 1 кілограм перцю;
  • склянку рису;
  • 5 ст. ложок цукру;
  • 2 ст. ложки солі;
  • 120 мл. оцту.

Приготування:

  • Перець поріжте соломкою, моркву полуколечками, цибулини – кубиком.
  • 1/3 олії влийте на деко, наріжте баклажани і запечіть.
  • Вилийте інше масло в каструлю з овочами, тушкуйте під кришкою 20 хвилин.
  • Помідори перетворити на пюре, використовуючи блендер або м’ясорубку, вилийте до овочів. Додайте цукор з сіллю.
  • Як закипить, додайте рис, перемішайте і готуйте ще 20 хвилин під кришкою.
  • Додайте баклажани, акуратно перемішайте, доведіть до кипіння. При необхідності додайте трохи кип’яченої води, якщо рідини мало.
  • Влийте оцет, готуйте ще п’ять хвилин і закатайте.
  • Коли салат охолоне, зберігайте баночки в погребі.

Аджика з баклажанів на зиму

З усіх готових інгредієнтів виходить 10 літрів аджики.

Час приготування – 2 години.

Інгредієнти:

  • 3 кг томатів;
  • 2,5 кг яблук;
  • 2 кг. баклажанів;
  • 3 головки часнику;
  • сіль – три ст. ложки.
  • по кілограму цибулі і перцю;
  • 1 гострий перець;
  • 220 мл оцту;
  • олію раст. – 0,5 л;
  • цукор – 220 гр.

Приготування:

  • Подрібніть в м’ясорубці очищені яблука з овочами.
  • Додайте в масу масло з цукром, посоліть. Як закипить, зменшіть вогонь і варіть під кришкою 55 хвилин.
  • Додайте оцет і роздавлений часник, варіть ще 5 хвилин.
  • Розлийте по банках і закатайте.

Баклажани, мариновані на зиму – найкращі рецепти в банках

Кажуть, що побачити, як уві сні зростає на грядка баклажан обіцяє несподівану радість, а якщо виростити його самому, то успіх не обійде вас стороною. Це уві сні. Насправді, якщо ви виростите сині, а потім заготовите мариновані баклажани на зиму, то попереду вас чекають дуже смачні дні. А з ними удача, радість та задоволення від апетитних закусок. Закочення з цього овоча універсальні, їх можна використовувати як самостійну закуску, зробити інгредієнтом салату або гарніром до риби, м’яса, картоплі.

Кількість рецептів маринування баклажанів не вміститься на пальцях навіть обох рук. Кухні різних країн представляють закуски одна краще за іншу. Гострі та пряні салати по-корейськи, шалені грузинські та вірменські варіанти. Синенькі маринують цілком або шматочками, часто фарширують овочами. У запропонованій добірці ви знайдете ТОП 10 найкращих рецептів, від простих до складних.

  • 1 Баклажани, мариновані на зиму цілими у банках без стерилізації
  • 2 Баклажани, мариновані на зиму з часником та зеленню – простий рецепт
  • 3 Смачні баклажани, мариновані шматочками з помідорами
  • 4 Дуже смачні баклажани, мариновані з овочами
  • 5 Баклажани по-корейськи на зиму (відео)
  • 6 Мариновані смажені баклажани на зиму
  • 7 Перець з баклажанами, маринований на зиму
  • 8 Фаршировані мариновані баклажани по-вірменськи
  • 9 Баклажани, мариновані по-грузинськи
  • 10 Відео-рецепт: баклажани, мариновані як гриби

Баклажани, мариновані на зиму цілими у банках без стерилізації

Рецепт, який вважається класичним, тому використовують його дуже часто. Все максимально просто, а овочі вийдуть смачними та ароматними.

Інгредієнти на 2 трилітрові банки:

  • Баклажани – 22 шт.
  • Часник – 8-10 зубків.
  • Цукровий пісок – 2 столові ложки.
  • Сіль – 4 столові ложки.
  • Оцтова есенція – чайна ложка.
  • Горошини перцю – 16 шт.
  • Вода – 1,5 літра.
  1. Киньте в кожну банку по 8 горошин перцю, 4 часникові часточки, розрізані навпіл, 3 аркуші.
  2. Засипте по 2 ложки солі і ложку цукру.
  3. Закип’ятіть у каструлі воду, складіть туди баклажани (хвостики відріжте, шкірку не очищайте).
  4. Бланшуйте овочі протягом 7-10 хвилин, залежно від їх величини. У процесі частіше повертайте овочі, щоб прогрівалися рівномірно.
  5. Розкладіть банки.
  6. Залийте окропом. Додайте під кришку по ложці есенції.
  7. Закатайте під залізну або гвинтову кришку.
  8. Поставте ємності догори дном, накрийте пледом. Залишіть на добу для поступового остигання. Заготівля відмінно зберігається навіть у квартирних умовах, не вибухає і не каламутніє.

Баклажани, мариновані на зиму з часником та зеленню – простий рецепт

Найпростіший і популярніший варіант заготівлі маринованих синеньких. Смачні, ароматні, завдяки достатку зелені, із чудовим запахом часнику. Обсмажування надає особливого смаку овочам, у чому ми переконалися, коли закочували смажені баклажани в банки.

  • Баклажани — 1,5 кг.
  • Часник – 120 гр.
  • Свіжий кріп, базилік, петрушка – всього 100 гр.
  • Оцет 9% — 60 мл.
  • Сіль — 2 чайні ложки.
  • Цукор — 1,5 чайні ложки.
  • Олія для смаження.
  1. Наріжте овочі кружальцями завтовшки 1 см. Пересипте сіллю, залиште на чверть години. Після промийте під проточною водою.
  2. Обсмажте кружечки на сковороді в невеликій кількості олії з двох сторін до легкої рум’яності.
  3. Дрібно порубайте зелень, подрібніть часточки часнику. Змішайте в спільній мисці.
  4. Заправте часник із зеленню сіллю, цукром, влийте оцет. Ретельно перемішайте.
  5. На дно стерильної баночки киньте ложку часникової заправки. Потім покладіть шар обсмажених кружечків.
  6. Покладіть ложку заправки і накрийте шаром баклажанів.
  7. Наповнені таким чином банки прикрийте кришками. Поставте оброблятись на водяну баню. Час стерилізації для півлітрових ємностей – 20 хвилин.
  8. Закатайте баночки, остудіть, перевернувши і тепло укутавши. Обов’язково перевірте герметичність закрутки, потім перенесіть на зимове зберігання в приміщення з низькою температурою.

Смачні баклажани, мариновані шматочками з помідорами

Зачарований рецепт заготівлі з дуже вдало підібраною пропорцією приправ для маринаду.

Візьміть на 6 банок 0,5 літра:

  • Баклажани -3 кг
  • Томати – 1 кг.
  • Великий лимон.
  • Петрушка – кілька гілочок.
  • Часник – великий зубчик.
  • Лаврушка – 2 аркуші.
  • Перець горошком – 10 шт.
  • Коріандр – 1/3 чайної ложки.
  • Сіль – чайна ложка.
  • Цукровий пісок – 2 чайні ложки.
  • Олія соняшникова — 2 великі ложки.
  • Оцет 9% — неповна велика ложка.

Ополосніть овочі. Очистіть баклажани смужками, як на фото.

Розведіть у великій мисці сольовий розчин води, опустіть брусочки, потримайте 10-15 хвилин. Потім швидко промийте під проточною водою.

Паралельно поставте на плиту каструлю з водою. Коли вона закипить, спочатку видавіть сік із половинки лимона, потім покладіть цю половинку в каструлю. Сіль не додається. Другу половинку використовуйте для наступної партії шматочків синіх.

Бланшуйте шматочки овочів протягом кількох хвилин з моменту закипання. Потім дістаньте, відкиньте, щоб стекла рідина, але віджимати брусочки не потрібно.

Поріжте помідори часточками, очистіть часник.

Опустіть на дно в кожну банку по лавровому листку, перець горошком, половинку часникового зубчика.

Покладіть трохи зелені петрушки (без стеблинок).

Почніть наповнювати банку синенькими, вкладаючи в проміжки по 3-4 часточки помідорів на кожну банку. Брусочки вкладайте вертикально, щоб більше увійшло.

У середині покладете половину часнику, що залишилася, ще перець горошком , петрушку та лист лавра.

Продовжуйте викладати баклажани. Коли баночка заповниться по плічка, засипте сіль з цукром, налийте вказану в рецепті кількість олії.

Наповніть ємності повністю.

Відправте заготівлю на пастеризацію. Час обробки підлогу літрових банок на водяній бані в каструлі – 25 хвилин з моменту закипання води в каструлі.

Закатайте консервацію під ключ.

Повільно охолодіть у перевернутому вигляді під ковдрою. Зберігати заготівлю можна в будь-яких умовах, навіть у квартирі.

Дуже смачні баклажани, мариновані з овочами

У моєму записнику рецепт називається «10 на 10», оскільки кожного овоча береться рівно по 10 шт. Але, на відміну від відомого салату «Десяточка» овочі маринуються цілими. Вважаю його одним із найкращих варіантів маринування синіх з овочами. Порада: використовуйте овочі середніх розмірів, щоб вони одночасно потушились.

  • Баклажани, цибуля, болгарський перець, помідори – по 10 шт.
  • Вода – 2 склянки.
  • Оцет 9% — склянка.
  • Рослинна олія – склянка.
  • Сіль – столова ложка.

Цукор – 2 столові ложки.

  1. Підготуйте овочі до переробки: промийте, почистіть. Зрізати шкірку у баклажанів не потрібно, тільки кінчики обріжте. Нарізати овочі не потрібно, заготівля йде цілком.
  2. Складіть овочі у велику каструлю. Укладайте слоями кожен овоч окремо в наступній послідовності: синенькі, перці, цибуля, помідори.
  3. В окремому посудині зробіть маринад. Для цього закип’ятіть воду, додайте сіль із цукром, олією та оцтом. Розмішайте.
  4. Залийте маринадом овочі, поставте на конфорку. Дайте закипіти, варіть на тихому вогні 30-40 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
  5. Розподіліть готові овочі по банкам, намагаючись поділити порівну. Розлийте маринад.
  6. Закатайте під ключ або закрутіть кришками євро. Щоб овочі не охолонули, раджу наповнювати по 1 банку і відразу її закупорювати.
  7. Переверніть заготовки догори денцем. Тепло вкрийте. Залишіть остигати на добу. Після повірте герметичність закочення. Зберігайте у прохолодному приміщенні.

Баклажани по-корейськи на зиму (відео)

Представляю тут лише один, авторський рецепт заготівлі баклажанів по-корейськи. На іншій сторінці ви знайдете ще кілька відмінних варіантів, запрошую.

Мариновані смажені баклажани на зиму

Перед вами рецепт швидкого приготування баклажанів, призначених для тривалого зберігання.

  • Вода – 2 склянки.
  • Часник – 2 головки.
  • Оцет 9% — 100-150 мл.
  • Перець горошком – 8 шт.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Запашний перець – 4 шт.
  • Гвоздика – 4 бутони.
  • Сіль, цукор, густий мед – по столовій ложці.
  • Олія соняшникова – столова ложка.
  1. Наріжте тонкими пластинами часник.
  2. Налийте в каструльку 0,5 літра води, засипте всі спеції та приправи, призначені для маринаду, перелічені в рецепті. Дочекайтеся закипання, вимкніть маринад, остудіть.
  3. Почистіть баклажани від шкірки, наріжте пластинами товщиною близько 1 см. Пересипте сіллю, потримайте чверть години, потім промийте під проточною водою.
  4. Відіжміть шматочки синеньких, швидко обсмажте на сковороді з обох боків до рум’яної скоринки. Охолодіть.
  5. Для маринування зручніше використовувати каструлю чи будь-який глибокий контейнер. Вмочіть кожну пластину смаженого баклажану в маринад, покладіть у ємність. Поруч укладіть наступну смужку.
  6. Зробіть перший ряд із синеньких, посипте пластини рубаним часником.
  7. Накрийте нижній ряд наступним шаром із пластин і знову посипте часником. Дійте, поки овочі не закінчаться.
  8. Залийте маринад, що залишився, відправте в холодне місце.
  9. Через 3-5 днів баклажани промаринуються і будуть готові до вживання. Для тривалого зберігання відправте їх у льох. Для зручності можна перекласти закуску в банки.

Перець з баклажанами, маринований на зиму

Чудова закуска під чарочку, яку особливо оцінять чоловіки.

Необхідно на 3 банки в 0,5 літра:

  • Синенькі – 2 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Часник – 8 часточок.
  • Вода – 0,5 літра.
  • Цукровий пісок – 3 великі ложки.
  • Сіль – велика ложка.
  • Оцет 9% — 50 мл.
  • Коріандр, копчений (або паприка) – велика ложка.
  • Чорний перець – 5 гр.
  1. Ополосніть і наріжте брусочками баклажани.
  2. Засипте сіллю, через 10 хвилин промийте.
  3. Настрогайте солодкі перці соломкою, видаливши насіннєву коробку.
  4. Складіть овочі в загальну миску, залийте на 5 хвилин окропом. Після відкиньте на друшляк.
  5. Зваріть маринад. Для цього закип’ятіть півлітра води. Розчиніть у ній сіль та цукор, додайте коріандр, чорний перець. Коли маринад закипить, влийте оцет.
  6. Опустіть у кожну банку по часточці часнику. Заповніть овочами догори.
  7. Трішки утрамбуйте, залийте маринадом.
  8. Стерилізуйте на водяній бані. Час термічної обробки для ємностей 0,5 літра – 5-8 хвилин. Для літрових банок збільште час до 10-15 хвилин.
  9. Закатайте, остудіть і віднесіть на зимове зберігання.

Фаршировані мариновані баклажани по-вірменськи

Чудова закуска на всі випадки життя з баклажанів, маринованих цілими, але з начинкою.

  • Баклажан – 1 кг.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Перець гіркий – 1-2 шт.
  • Часник – 8 часточок.
  • Оцет 9% – 3 великі ложки.
  • Сіль – велика ложка.
  • Перець чорний – 1/3 чайної ложки.
  • Хмелі-сунелі – 1,5 великі ложки.
  • Коріандр – чайна ложечка.
  • Петрушка – кілька гілочок.
  • Олія соняшникова – літр.
  1. Зріжте з баклажанів кінчики, потім запікайте в духовці при 230 о С. Час запікання – 30 хвилин, до м’якості овочів.
  2. Відразу розріжте вздовж, але не до кінця. У вас має вийде «кишенька» для фаршу. Потім остудіть.
  3. Підготуйте начинку. Дрібно покришіть м’якоть солодкого перцю. Аналогічно подрібніть гострий перчик без насіння та зубчики часнику. Складіть у спільну миску.
  4. Порубайте зелень петрушки, додайте в миску. Посоліть, засипте цукор, хмелі-сунелі, коріандр, чорний перець.
  5. Влийте оцет, добре розітріть масу.
  6. Наповніть кишеньку баклажана начинкою. Покладіть у каструлю, залийте необхідною кількістю олії.
  7. Накрийте вміст тарілкою, придавіть гнітом. Поставте у холодне містечко на 5-6 діб.
  8. Закуску можна їсти одразу, вона повністю готова. Якщо вирішите зберегти її на зиму, розкладіть овочі в стерильні банки і залийте олією.
  9. Закрийте банки прокип’яченою капроновою кришкою, віднесіть у холод.

Баклажани, мариновані по-грузинськи

Ще одна закуска з маринованих синеньких, що викликає загальне захоплення.

  • Баклажани — 2,3-2,5 кг.
  • Волоські горіхи — 2 склянки.
  • Часник — 1 головка
  • Сіль – чайна ложка (для соусу).
  • Сіль для баклажанів — 3 великі ложки.
  • Цукор – чайна ложка.
  • Оцет 9% — 50мл. (або яблучний 6% — 75 мл.).
  • Хмелі-сунелі — 0,5 чайної ложки.
  • Кінза – кілька гілочок.
  • Базилік — 2 гілочки.
  • Вода — 330 мл.
  • Олія для смаження.
  1. Наріжте великими кружальцями баклажани. Пересипте сіллю. Через чверть години промийте та промокніть.
  2. Обсмажте на сковороді в невеликій кількості олії з обох боків, остудіть.
  3. Пробийте ядра волоських горіхів блендером або перетріть у ступці.
  4. Дуже дрібно покришіть зелень кінзи та базиліка. Роздавіть пресом часникові часточки.
  5. З’єднайте зелень, горіхи, часник і добре розітріть із сіллю та цукром.
  6. Залийте водою, розмішайте, введіть оцет.
  7. Додайте хмелі-сунелі. Знову перемішайте.
  8. Киньте на дно банки ложку горіхової заправки, покладіть шар із овочів. Продовжуйте заповнювати ємність догори, перекладаючи кружечки синіх горіхами із зеленню.
  9. Якщо поставите закуску в холодильник, то через пару годин можете куштувати. Для збереження на зиму банки необхідно пастеризувати на водяній бані протягом 15-20 хвилин.
  10. Закатайте, повільно охолодіть, віднесіть у приміщення типу льоху, підвалу.

Відео-рецепт: баклажани, мариновані як гриби

Мені дуже подобається даний варіант заготівлі, маринад чудовий, його можна окремо пити, та й самі овочі виходять надзвичайно смачними. Приємного апетиту, нехай кожен ваш день буде смачним, і допоможуть вам у цьому найкращі баклажани, мариновані на зиму.

Про автора

admin administrator