Зміст:
- 1 Батат
- 2 Батат: калорійність, корисні властивості, рецепти приготування
- 2.1 Історія походження батату
- 2.2 Опис
- 2.3 Сирий батат: калорійність на 100 грам, бжу, вітаміни, мінерали
- 2.4 Приготування
- 2.5 Смажений батат: калорійність на 100 грам, бжу, вітаміни, мінерали
- 2.6 Хімічний склад
- 2.7 Рецепт Батат запечений. Калорійність, хімічний склад та харчова цінність.
- 2.8 Користь батата
- 2.9 Варений батат: калорійність на 100 грам, бжу, вітаміни, мінерали
- 2.10 Користь при схудненні
- 2.11 Глікемічний індекс (ГІ), БЖУ та калорійність на 100 грам
- 2.12 Шкода коренеплоду
- 2.13 Користь та шкода батата
- 2.14 Рецепти приготування
- 2.15 КБЖУ та БЖУ батата на 100 грам
- 2.16 Калорійність та хімічний склад
- 2.17 Шкода батата та протипоказання
- 2.18 Хімічний склад батату
- 2.19 Користь печеного батату
- 3 Батат і картопля – корисні властивості та в чому різниця
Батат
Батат, або солодка картопля, — це коренеплід трав’янистої рослини родини берізкових. Він є дуже далеким родичем картоплі та зовсім близьким родичем улюбленої в Україні квітки кручені паничі, або в’юнка і має дуже схожі квіти.
Солодка картопля є трав’янистою ліаною завдовжки до 4 метрів. Майже вся рослина їстівна — можна вживати паростки, листя та корінь. Бульбоподібний корінь батату довгий і конічний, жовтого, помаранчевого, червоного, коричневого або пурпурового кольору.
Сорти солодкої картоплі з білою або блідо-жовтою м’якоттю менш солодкі та вологі, ніж червоні, рожеві або помаранчеві сорти.
Яка енергетична цінність батату
У 100 г сирого батату в середньому міститься:
- вода — 76%;
- білки — 2 г;
- жири — 0,15 г;
- вуглеводи — 20,7 г;
- крахмал — 7,05 г;
- цукри — 6,5 г;
- клітковина — 3,3 г;
- калорії — 90 ккал.
Що готують з батату
Батат має солодкий землистий смак із відтінками горіха, деякі сорти солодші за інші. Овоч використовується в солоних та солодких стравах. Батат можна варити та подавати цілим або робити з нього пюре. Його можна запікати в духовці, смажити, готувати на парі, варити, тушкувати.
Солодку картоплю можна готувати в запіканках, рататуї або лазаньї, варити в супі, чилі, кокосовому каррі. Батат можна додавати у тісто та начинку для випічки, приправляючи мускатним горіхом, корицею, духмяним перцем.
Солодка картопля добре поєднується з такими травами, як базилік, шавлія, розмарин, кінза, петрушка, та спеціями — паприкою, коріандром, кмином, каєнським перцем. Також батат смакує з яблуками, грушами, апельсинами, грибами, морквою, помідорами, шпинатом, гарбузом, руколою, червоною цибулею, імбиром, часником, козячим сиром, медом, кленовим сиропом, коричневим цукром.
Батат: калорійність, корисні властивості, рецепти приготування
Батьківщиною вважається територія нинішнього Перу та Колумбії. Виростає культура в природному середовищі в тропіках та субтропіках, але деяким вдається отримати врожай та в помірному кліматі. Звичайно, на своїй батьківщині коренеплід досягає набагато більших розмірів, і за умови багаторічного зростання може давати бульби до 10 кг вагою. Дозріває плід 2-9 місяців. У помірному кліматі досягти таких показників неможливо через морози, і овоч може досягати лише 200-300 грам. Росте батат як трав’яниста ліана і належить до роду Іпомеї. Його назва була запозичена з мови араваків.
На сьогодні найбільшими постачальниками коренеплоду по всьому світу є КНР, Нігерія, Індонезія та інші країни з відповідним кліматом. Придбати батат в Україні буває проблематично, оскільки практично весь урожай, що є на прилавках – привізний.
Історія походження батату
У Центральній Америці одомашнений батат використовується вже щонайменше 5 тисяч років. Його історичною батьківщиною походження вважають Перу та Колумбію. Назва овочів була запозичена з мови індіанців. Воно перекладається як «солодка картопля». Тому довгий час вважалося, що культура є родичем коренеплоду сімейства Пасльонових. Однак насправді це не так.
Сьогодні існує 27 сортів батату. Вони відрізняються за забарвленням м’якоті. Так, зустрічаються жовті, білі, оранжеві, фіолетові плоди.
Опис
Дуже часто батат називають «солодкою картоплею», і справді у коренеплодів багато спільного. Калорійність батату та картоплі практично не відрізняється і зовні вони дуже схожі. Бульби тропічної культури можуть мати різну форму і досягати завдовжки 30 см.
Вічків у батата немає, а паростки розвиваються із прихованих бруньок. Шкірка дуже ніжна, має червонуватий відтінок. М’якуш плоду може бути білим, рожевим, помаранчевим, червоним і навіть фіолетовим. Зріз коренеплоду або бадилля завжди виділяє чумацький сік.
Залежно від сорту та кольору м’якоті культуру поділяють на:
Чим яскравіше забарвлення бульб, тим їхня м’якоть буде солодшою. Білі коренеплоди відносяться до кормових, жовті – до овочевих. Їхня структура більш суха, тому підходить для приготування других страв та гарнірів. Яскраві сорти батату – десертні.
Сирий батат: калорійність на 100 грам, бжу, вітаміни, мінерали
Калорійність сирого батату на 100 г 83 ккал. У 100 г продукту міститься:
- білки – 1,5 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 19,5 г.
Читати: Чи можна пити какао на ніч
Склад 100 г солодкої картоплі представлений наступним набором вітамінів та мінералів (у дужках % речовин від добової норми дорослої людини):
- А (76);
- бета каротин (165);
- В1 (5,1);
- В2 (3,3);
- В4 (2,4);
- В5 (16);
- В6 (10);
- В9 (2,7);
- З (12,6);
- Е (1,7);
- До (1,4);
- РР (5,2);
- калій (13);
- кальцій (2,9);
- магній (6,1);
- натрій (4,1);
- фосфор (5,7);
- залізо (3,3);
- марганець (13);
- мідь (15);
- селен (1,1);
- цинк (2,4).
Приготування
Десертний батат на смак нагадує одночасно диню, грушу, гарбуз, банан і горіхи. З таких коренеплодів готують пастилу, чіпси, повидло, суфле та інші солодкі страви.
Овочевий різновид бульб ідеально підходить для смаження, запікання, доповнення до каш, м’ясних страв, котлет та безлічі інших кулінарних шедеврів.
Калорійність батату дозволяє вживати їх у сирому вигляді без шкоди фігурі. Також коренеплід використовують для приготування борошна, патоки, цукру та спирту. Його бадилля виварюють і вимочують для видалення соку, після чого додають у салати, а насіння використовують як сурогат кави.
То чому ж «солодка картопля»? Калорійність батату хоч і становить у сирому вигляді лише 60 Ккал, вміст у ньому глюкози може сягати 6%. Висока концентрація солодощі дає гарнірам із коренеплоду присмак солодкуватий підмороженої картоплі, що все пояснює.
Смажений батат: калорійність на 100 грам, бжу, вітаміни, мінерали
Калорійність смаженого батату на 100 г 161 ккал. У 100 г продукту міститься:
- білки – 2 г;
- жири – 12,8 г;
- вуглеводи – 10,2 г.
Склад 100 г смаженого батату представлений наступним набором вітамінів та мінералів (у дужках % речовин від добової норми дорослої людини):
- А (33);
- В1 (9,7);
- В2 (3,4);
- З (15);
- Д (1,7);
- Е (11);
- РР (5);
- калій (13);
- кальцій (3,4);
- магній (5,9);
- натрій (20);
- фосфор (5,6);
- хлор (17);
- залізо (4,9);
- кобальт (1);
- молібден (1,1).
Хімічний склад
Крім високої концентрації глюкози, бульби містять у м’якоті до 30% крохмалю. Також у складі є вітаміни, мінеральні речовини і практично немає жирів. Вуглеводи в продукті займають приблизно 14% загальної ваги, а кількість каротину залежить від кольору м’якоті. У сортів помаранчевого та жовтого кольору концентрація буде в рази вищою.
Отже, калорійність батату на 100 г в середньому становить 60 ккал у сирому вигляді. На ту ж вагу бульби доводиться:
- 80% води;
- 0,1% органічних кислот;
- 1,3% харчових волокон;
- 2% білків;
- 7,3% крохмалю;
- 1,2% золи;
- 6% дисахаридів та моносахаридів.
Крім цього плід багатий на вітаміни групи В, каротин, вітамін РР, вітамін К і аскорбінову кислоту. Концентрація останньої дозволяє задовольнити 65% від добової норми споживання вітаміну С при вживанні лише 1 порції «солодкої картоплі».
З наявних у складі мінеральних солей найбільше в бататі калію, марганцю та міді. У меншій кількості бульби містять фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо, селен та цинк.
Рецепт Батат запечений. Калорійність, хімічний склад та харчова цінність.
Харчова цінність та хімічний склад «Батат запечений».
У таблиці наведено вміст харчових речовин (калорійності, білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінералів) на 100 г їстівної частини.
Нутрієнт | Кількість | Норма** | % від норми 100 г | % від норми 100 ккал | 100% норми |
Калорійність | 72.7 кКал | 1684 кКал | 4.3% | 5.9% | 2316 г |
Білки | 2.3 г | 76 г | 3% | 4.1% | 3304 г |
Жири | 1.1 г | 56 г | 2% | 2.8% | 5091 г |
Вуглеводи | 13.9 г | 219 г | 6.3% | 8.7% | 1576 р |
Органічні кислоти | 0.1 г | ~ | |||
Харчові волокна | 1.7 г | 20 г | 8.5% | 11.7% | 1176 р |
Вода | 81.8 г | 2273 г | 3.6% | 5% | 2779 р |
Зола | 1.693 г | ~ | |||
Вітаміни | |||||
Вітамін А, РЕ | 333.2 мкг | 900 мкг | 37% | 50.9% | 270 г |
альфа Каротін | 0.055 мкг | ~ | |||
бета Каротін | 0.324 мг | 5 мг | 6.5% | 8.9% | 1543 р |
бета Криптоксантін | 0.114 мкг | ~ | |||
Лікопін | 0.091 мкг | ~ | |||
Лютеїн + Зеаксантін | 2.068 мкг | ~ | |||
Вітамін В1, тіамін | 0.131 мг | 1.5 мг | 8.7% | 12% | 1145 г |
Вітамін В2, рибофлавін | 0.045 мг | 1.8 мг | 2.5% | 3.4% | 4000 г |
Вітамін В4, холін | 12.74 мг | 500 мг | 2.5% | 3.4% | 3925 г |
Вітамін В5, пантотенова | 0.702 мг | 5 мг | 14% | 19.3% | 712 г |
Вітамін В6, піридоксин | 0.186 мг | 2 мг | 9.3% | 12.8% | 1075 г |
Вітамін В9, фолати | 6.261 мкг | 400 мкг | 1.6% | 2.2% | 6389 г |
Вітамін C, аскорбінова | 10.79 мг | 90 мг | 12% | 16.5% | 834 г |
Вітамін Е, альфа токоферол, ТЕ | 0.395 мг | 15 мг | 2.6% | 3.6% | 3797 р |
гама Токоферол | 0.03 мг | ~ | |||
Вітамін К, філлохінон | 3.2 мкг | 120 мкг | 2.7% | 3.7% | 3750 г |
Вітамін РР, НЕ | 0.5865 мг | 20 мг | 2.9% | 4% | 3410 г |
Ніацін | 0.009 мг | ~ | |||
Бетаїн | 0.041 мг | ~ | |||
Макроелементи | |||||
Калій, K | 402.51 мг | 2500 мг | 16.1% | 22.1% | 621 г |
Кальцій, Ca | 43.88 мг | 1000 мг | 4.4% | 6.1% | 2279 г |
Кремній, Si | 0.02 мг | 30 мг | 0.1% | 0.1% | 150000 г |
Магній, Mg | 29.59 мг | 400 мг | 7.4% | 10.2% | 1352 г |
Натрій, Na | 233.82 мг | 1300 мг | 18% | 24.8% | 556 г |
Сірка, S | 18.71 мг | 1000 мг | 1.9% | 2.6% | 5345 г |
Фосфор, P | 49.9 мг | 800 мг | 6.2% | 8.5% | 1603 р |
Хлор, Cl | 272.19 мг | 2300 мг | 11.8% | 16.2% | 845 г |
Мікроелементи | |||||
Алюміній, Al | 3.6 мкг | ~ | |||
Бір, B | 0.2 мкг | ~ | |||
Ванадій, V | 0.03 мкг | ~ | |||
Залізо, Fe | 1.078 мг | 18 мг | 6% | 8.3% | 1670 г |
Йод, I | 0.06 мкг | 150 мкг | 250000 г | ||
Кобальт, Co | 0.139 мкг | 10 мкг | 1.4% | 1.9% | 7194 г |
Літій, Li | 0.024 мкг | ~ | |||
Марганець, Mn | 0.3249 мг | 2 мг | 16.2% | 22.3% | 616 г |
Мідь, Cu | 167.53 мкг | 1000 мкг | 16.8% | 23.1% | 597 г |
Молібден, Mo | 0.717 мкг | 70 мкг | 1% | 1.4% | 9763 г |
Нікель, Ni | 0.133 мкг | ~ | |||
Рубідій, Rb | 0.5 мкг | ~ | |||
Селен, Se | 0.754 мкг | 55 мкг | 1.4% | 1.9% | 7294 г |
Фтор, F | 1.25 мкг | 4000 мкг | 320000 г | ||
Хром, Cr | 0.31 мкг | 50 мкг | 0.6% | 0.8% | 16129 г |
Цинк, Zn | 0.3328 мг | 12 мг | 2.8% | 3.9% | 3606 г |
Засвоювані вуглеводи | |||||
Крохмаль та декстрини | 8.329 г | ~ | |||
Моно- та дисахариди (цукри) | 5.9 г | max 100 г | |||
Галактоза | 0.001 г | ~ | |||
Глюкоза (декстроза) | 0.001 г | ~ | |||
Фруктоза | 0.001 г | ~ | |||
Незамінні амінокислоти | |||||
Аргінін* | 0.001 г | ~ | |||
Валін | 0.002 г | ~ | |||
Гістідін* | 0.001 г | ~ | |||
Ізолейцин | 0.002 г | ~ | |||
Лейцин | 0.005 г | ~ | |||
Лізін | 0.001 г | ~ | |||
Треонін | 0.001 г | ~ | |||
Фенілаланін | 0.002 г | ~ | |||
Замінні амінокислоти | |||||
Аланін | 0.003 г | ~ | |||
Аспарагінова кислота | 0.006 г | ~ | |||
Гліцин | 0.002 г | ~ | |||
Глутамінова кислота | 0.006 г | ~ | |||
Пролін | 0.006 г | ~ | |||
Серін | 0.002 г | ~ | |||
Тирозін | 0.002 г | ~ | |||
Цистеїн | 0.001 г | ~ | |||
Стерили (стерини) | |||||
Фітостероли | 0.419 мг | ~ | |||
бета Сітостерол | 1.025 мг | ~ | |||
Насичені жирні кислоти | |||||
Насичені жирні кислоти | 0.2 г | max 18.7 г | |||
16:0 Пальмітінова | 0.135 г | ~ | |||
18:0 Стеаринова | 0.027 г | ~ | |||
20:0 Арахінова | 0.009 г | ~ | |||
Мононенасичені жирні кислоти | 0.689 г | min 16.8 г | 4.1% | 5.6% | |
16:1 Пальмітолеїнова | 0.016 г | ~ | |||
18:1 Олеїнова (омега-9) | 0.668 г | ~ | |||
18:1 цис | 0.003 г | ~ | |||
20:1 Гадолеїнова (омега-9) | 0.005 г | ~ | |||
Поліненасичені жирні кислоти | 0.14 г | від 11.2 до 20.6 г | 1.3% | 1.8% | |
18:2 Лінолева | 0.126 г | ~ | |||
18:3 Ліноленова | 0.001 г | ~ | |||
18:3 Омега-3, альфа-ліноленова | 0.001 г | ~ | |||
20:3 Ейкозатрієнова | 0.001 г | ~ | |||
Омега-6 жирні кислоти | 0.1 г | від 4.7 до 16.8 г | 2.1% | 2.9% |
Енергетична цінність Батат запечений становить 72,7 ккал.
Основне джерело: Створено у додатку користувачем. Детальніше.
** У цій таблиці вказані середні норми вітамінів та мінералів для дорослої людини. Якщо ви хочете дізнатися про норми з урахуванням вашої статі, віку та інших факторів, тоді скористайтесь додатком «Мій здоровий раціон».
Користь батата
У країні, що займає перше місце з експорту та вирощування даного овочу, батат називають плодом довголіття і вважають, що він здатний протистояти раковим клітинам. Його вживають як вітамінний і загальнозміцнюючий засіб при різних захворюваннях завдяки високій концентрації аскорбінової кислоти. Також батат зміцнює нервову систему завдяки калію, допомагає впоратися зі стресами, неврозами та безсоннями. Вітамін В6 зміцнює стінки судин і відновлює їхню еластичність, каротин зміцнює зір і допомагає при захворюваннях шкіри, ніжна клітковина рекомендується для людей із розладами травлення.
Крім цього коренеплід знижує рівень шкідливого холестерину, активізує роботу нирок та печінки, зміцнює імунітет, виводить з організму шлаки та нормалізує обмін речовин.
Особливо цінним продукт є для жінок під час клімактеричного періоду, оскільки бульби тропічної картоплі багаті на жіночі гормони.
Діабетикам вживати солодкий плід не заборонено, а навіть корисно, адже батат не викликає стрибка цукру в крові завдяки низькому глікемічному індексу.
Крохмаль рослини широко використовується в медицині як обволікаючий і пом’якшувальний засіб при захворюваннях травної системи.
Варений батат: калорійність на 100 грам, бжу, вітаміни, мінерали
Калорійність вареного батату на 100 г 74 ккал. У 100 г продукту міститься:
- білки – 1,3 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 14,9 г.
Склад 100 г вареного батату представлений наступним набором вітамінів та мінералів (у дужках % речовин від добової норми дорослої людини):
- А (86);
- бета каротин (185);
- В1 (3,7);
- В2 (2,6);
- В4 (2,1);
- В5 (11);
- В6 (8,1);
- В9 (1,5);
- З (11);
- Е (6,1);
- До (1,8);
- РР (2,6);
- калій (9);
- кальцій (2,6);
- магній (4,4);
- натрій (20);
- фосфор (3,9);
- залізо (3,9);
- марганець (13);
- мідь (9,2);
- цинк (1,6).
Користь при схудненні
Низька калорійність батата не єдина його перевага при дієтичному харчуванні. Вміст у коренеплоді складних вуглеводів дозволяє тривалий час зберігати енергію та бадьорість навіть при важких розумових та фізичних навантаженнях без шкоди для фігури. Досягається такий ефект завдяки низькому глікеміческій індекс вуглеводів, які повільно розщеплюючись поступово всмоктуються відразу в кров, а не перетворюються на жир.
Також важливі при схудненні харчові волокна, що є у складі продукту. Завдяки їм забезпечується тривале відчуття насичення, організм очищається від шлаків, покращується всмоктування поживних речовин та нормалізується робота кишечника.
Глікемічний індекс (ГІ), БЖУ та калорійність на 100 грам
Розглянемо КБЖУ батата та особливості його хімічного складу. Сирий бульбоплод містить 60-63 ккал в 100 г. Це вагомий плюс для тих, хто хоче урізноманітнити своє дієтичне меню.
Основний харчовий склад батату на 100 г:
- білки – 2 г;
- вуглеводи – 13-15 г;
- харчові волокна – 1,3 г;
- жири – 0,1 г;
- крохмаль – 7,3 г;
- вода – 80,5 г.
Калорійність печеного батату (без солі у шкірці) становить 90 ккал. Вуглеводів у ньому 17,4 г, жирів – 0,2 г, білків – 2 г. У 100 г запеченого бульбоплоду міститься 961 мкг вітаміну A, що перевищує добову норму (900 мкг).
ГІ овочів складає 55, як і у буряків. Це середній показник для овочів. Для порівняння — у картоплі ГІ дорівнює 80, гарбуза 75, томата 30, огірків 15.
Шкода коренеплоду
Негативний вплив на організм коренеплід може мати при наявності виразкової хвороби шлунка через можливе подразнення слизової оболонки. Небажано вживати препарат при дивертикулезі, дивертикуліті та інших захворюваннях травної системи. При вагітності та лактації батат також не рекомендований. У рідкісних випадках оксалат, що знаходиться в складі бульб, може провокувати утворення каменів у нирках і жовчному міхурі, на це варто звернути увагу при схильності до нефролітіазу. Висока концентрація цукру не є протипоказанням, а лише вимагає контролювати кількість споживаного продукту.
Користь та шкода батата
Батат приносить як користь, і шкоду. Але спочатку про корисні властивості коренеплоду.
Рекомендуємо ознайомитись БЖУ арахісу
Солодка картопля багата на вітамін В6, тому продукт позитивно діє на стінки кровоносних судин. Сприяє зміцненню останніх, запобігаючи розвитку патологій серця та судин.
Бета-каротин – вітамін А – відповідальний за якість зору людини. Додатково речовина допомагає зберігати молодість та зовнішню привабливість. Як природний антиоксидант, вітамін активізує процеси вироблення природного колагену. Завдання останнього – підтримка шкіри у хорошому стані, підвищення тургору.
Вітамін А відноситься до групи жиророзчинних вітамінів, тому для повного засвоєння коренеплід бажано приправляти олією.
М’якуш овочів містить багато вітаміну С (аскорбінова кислота). Медики радять замінювати у раціоні картопля бататом. Це дозволить закривати більшу частину потреби організму в цій речовині.
Присутні у складі харчові волокна покращують роботу шлунково-кишкового тракту і засвоєння їжі, що надходить. Клітковина допомагає у виведенні з кишечника шлаків та токсинів, прискорює перебіг метаболічних процесів. Завдяки їй продукт забезпечує тривале за часом почуття ситості та допомагає втрачати вагу.
Важливий елемент у складі овочів – калій. Допомагає справлятися з безсонням, стресовими та депресивними станами. Речовина нормалізує роботу клітин нервової системи та головного мозку. У результаті людина стає спокійною і розумно мислячою.
Рекомендуємо ознайомитись Розрахунок бжу кето дієти
Речовини, що входять до складу овочів, мають дезінфікуючі та протизапальні властивості. Батат здатний зменшувати негативний вплив на організм вільних радикалів та важких металів. Коренеплід не тільки прибирає симптоми їхнього впливу, але й допомагає частковому висновку.
Щоб не заподіяти шкоди організму, необхідно знати, коли солодку картоплю не можна включати до раціону. Протипоказання:
- дивертикулез;
- спастична або дуоденальна виразка;
- дивертикуліт;
- гестація та наступний період грудного вигодовування;
- язвений коліт;
- хвороби нирок, сечовивідних шляхів.
Протипоказанням стає також алергічна реакція на овоч. Оцінюючи користь та шкоду, які коренеплід здатний завдати, необхідно пам’ятати про високий вміст оксалатів. Останні становлять небезпеку для людей, схильних до утворення каменів у нирках.
Рецепти приготування
Калорійність батату в приготовленому вигляді незалежно від способу обов’язково буде вищою за показник сирого продукту. Найчастіше коренеплід запікають у духовці. Для цього бульби можна навіть не розрізати, досить трохи зіскребти шкірку і покласти зверху шматочок вершкового масла. Щоб зберегти соковитість продукту, його можна загорнути у фольгу і запікати 30-40 хвилин в залежності від розмірів. Калорійність батату печеного при цьому становитиме приблизно 90 ккал.
Не менш часто батат смажать у фритюрі. Робити це можна в олії чи духовці. Як і картопля, солодку соломку рекомендується попередньо вимочити у воді для видалення зайвого крохмалю, потім обсушити та смажити вибраним способом. Калорійність батату залежатиме від обраного способу смаження та кількості олії.
Також овоч можна обсмажити на грилі, виключивши зайві калорії, зварити повністю, зробити пюре або додати суп. Технологія приготування зовсім не відрізняється від звичного нам картоплі, тому впоратися з таким дивовижним овочом зможе кожна господиня.
КБЖУ та БЖУ батата на 100 грам
Співвідношення “білки – жири – вуглеводи” продукту змінюється в залежності від способу приготування. Але так як солодку картоплю використовувати в їжу можна і у свіжому вигляді, то розглянемо БЖУ овочів, які не пройшли термічної обробки.
На 100 г м’якоті коренеплоду припадає 2 г протеїнів, мінімум жирів – не вище 0,07 г – та 17,07 г вуглеводів. Завдяки цьому калорійність у нього досить низька – приблизно 72 кілокалорії на 100 грам.
Запеченого
Запікають батат як у очищеному вигляді, так і зі збереженою шкіркою. На показник калорійності це не позначається.
Запечений батат КБЖУ:
- протеїни – 2,01 г (10,3%);
- жири – 0,15 г;
- вуглеводи – 17,41 г (89%);
- харчова цінність – 92 кілокалорії.
Рекомендуємо ознайомитись БЖУ баклажану
Запечена солодка картопля містить високу кількість вуглеводів за низького рівня калорійності.
Смаженого
За способом приготування смаження коренеплоду нічим не відрізняється від обсмажування звичайної картоплі. У процесі також використовується олія, що підвищує вміст жирів. 100 г готового продукту міститься 2% добової норми.
БЖУ смаженої солодкої картоплі:
- білки – 1,96 г (9%);
- жири – 4,51 г (20,7%);
- вуглеводи – 15,30 г (70,3%);
- харчова цінність на 100 грам – 131,90 кілокалорії.
Пареного
Парений батат можна приготувати як у духовці, так і мультиварці. Головна вимога – мінімум води.
Парений батат БЖУ:
- протеїни – 2 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 13,8 г;
- калорійність – 60 кілокалорій.
Сирого
Батат в їжу використовувати можна у свіжому вигляді, завдяки незвичайному смаку овочів.
БЖУ коренеплоду, що не пройшов температурної обробки:
- білки – 2 г (10,4%);
- жири – 0,07 г;
- вуглеводи – 17,07 г (89,2%);
- харчова цінність – 72,67 кілокалорії.
У свіжому вигляді плід містить підвищену кількість вуглеводів за низької калорійності.
Калорійність та хімічний склад
Батат калорійність має невелику, у сирому вигляді – 60 кКал проти 77 кКал у картоплі. Показники бжу:
- білки – від 1,5 до 2 р.,
- жири – приблизно 0,06 р.,
- вуглеводи – від 15 до 34 р. на 100 г продукту залежно від виду.
Крохмаль у бататі є у великій кількості від 10 до 30%, дивлячись який сорт і місце проростання овоча брати до уваги. Показники глікемічного індексу батату – 55 одиниць. Харчова цінність батата за іншими основними речовинами, в середньому така:
- Клітковина – 3 р.
- Калій – 337 мг.
- Кальцій – 10 мг.
- Магній – 25 мг.
- Фосфор – 47,0 мг.
- Натрій – 55,0 мг.
Батат багатий на вітаміни. Наприклад, вітаміну А – 709,0 мкг, а бета-каротину міститься більше добової норми – 8509,0 мкг. Вітамінів: В6 – 0,2 мг. (16,1%), В5 – 0,8 мг. (16,0%).
Шкода батата та протипоказання
Незважаючи на широкий спектр застосування батату та його вражаючі корисні властивості, є ризик заподіяння значної шкоди своєму організму. Щоб уникнути неприємних ситуацій, слід уважно ознайомитися з усіма протипоказаннями продукту, перш ніж вводити його в раціон харчування. До них належить:
- період вагітності та лактації;
- виразка шлунка та серйозне загострення гастриту;
- наявність алергії на продукт чи його компоненти;
- мочекам’яна хвороба;
- проблеми із перистальтикою кишечника.
За наявності подібних протипоказань, щоб не заподіяти шкоди організму, варто звернутися до лікаря для внесення коренеплоду в меню і узгодження безпечної дози.
Важливо! При передозуванні препарат може призвести до тяжких наслідків, які виявляються у вигляді отруєння та діареї.
Хімічний склад батату
Для хорошого самопочуття необхідно дотримуватися вітамінних та мінеральних норм. Батат завдяки своїм корисним властивостям та багатому складу може нормалізувати діяльність організму.
Вітаміни | Мінерали | ||||
макроелементи | мікроелементи | ||||
А | 300 мкг | Калій | 397 мг | Залізо | 1 мг |
В 1 | 0,15 мг | Фосфор | 49 мг | ||
В 2 | 0,05 мг | Кальцій | 34 мг | ||
З | 23 мг | Натрій | 28 мг | ||
РР | 0,6 мг | ||||
Ретинол | 0,3 мг | ||||
Неацин | 0,6 мг |
Користь печеного батату
Якщо ви регулярно вживаєте запечений батат у їжу, то приносите своєму організму незаперечну користь. Корисними властивостями продукту вважаються:
- невисока калорійність батату на 100 г дозволяє використовувати його під час схуднення. При цьому дієтологи не рекомендують переїдати продуктом. На думку фахівців із правильного харчування, достатньою є одна 170-грамова порція солодкої картоплі на добу;
Читати: Калорійність вівсяного печива на 100 грам
- завдяки насиченості батату вітамінами групи В він корисний здоров’ю серцево-судинної системи, зокрема допомагає нормалізувати тиск;
- протиракові властивості батату пов’язані з наявністю в його складі, що має сильні антиоксидантні властивості вітаміну С;
- батат насичений клітковиною, тому показаний людям, які страждають від хвороб шлунка та кишечника;
- складні вуглеводи солодкої картоплі допомагають тривалий час підтримувати відчуття ситості, ефективно насичують організм енергією;
- калій у складі батату активізує роботу нервової системи, допомагає впоратися з безсонням, стресами, хронічною втомою.
Батат і картопля – корисні властивості та в чому різниця
Може здатись, що картопля й батат різняться лише у смакових властивостях, але це не зовсім так. Є ще ряд відмінностей, які варто знати, якщо плануєте додати цей овоч до свого раціону.
Що ж таке батат?
Часто можна почути, що батат – родич картоплі. Однак це міф, поширений невідомо ким і чому. Насправді батат є видом клубнеплодових багаторічних ліан, картопля ж – вид рослин родини пасльонових. Ззовні він дійсно нагадує картоплю, але значно більший і нетипового для неї кольору. Походить цей овоч з Південної Америки, а саме – з Колумбії. Овоч багатий на вітамін А, або каротин. Він добре діє на передміхурову залозу та органи зору. Вітаміни групи В – покращує роботу центральної нервової сиситеми. Батат є не надто популярним овочем для вирощування в нас через любов цього плоду до вологого та теплого клімату. Наша осінь та зима йому не до вподоби.
Ззовні батат дійсно нагадує картоплю, але значно більший і нетипового для неї кольору
В чому різниця з картоплею?
снує декілька різновидів батату. Основна їх відмінність у кольорі та мікроелементах, які його надають – білий, жовтий, червоний, фіолетовий та помаранчевий. Смак батату часто порівнюють з перемерзлою картоплею, каштанами та печеним гарбузом. Він солодший від картоплі, але при цьому глікемічний індекс у нього менший (ГІ батату 50, при показнику 70 у картоплі). Вміст цинку та міді у нього також менший. Крім цього, вищою є енергетична цінність картоплі – 80 та 60 ккал. Також притаманна особливість картоплі – високий вміст крохмалю, не стосується батату. Через низький вміст цього елементу батат рекомендують споживати діабетикам.
Основна їх відмінність у кольорі – білий, жовтий, червоний, фіолетовий та помаранчевий
Як готувати?
На відміну від картоплі, батат можна їсти сирим, але зазвичай перед споживанням він все ж проходить термічну обробку – його запікають, тушкують, часто смажать як французьку фрі. Плід називають “солодкою картоплею” через схожу структуру та форму кореня, але насправді на смак він відрізнятиметься від картоплі суттєво. Задля експерименту можна спробувати замість традиційного для нас пюре зробити таке ж, але з батату – смак принципово не зміниться. Однак пюре – універсальний спосіб готувати овочі, тому ним нічого не зіпсуєш. Все ж цей плід більше смакує з рибою, сиром чи грибами, а солодкий пиріг із картоплі навряд чи вийде – краще з цим впорається саме батат.
На відміну від картоплі, батат можна їсти сирим, але зазвичай перед споживанням він все ж проходить термічну обробку
Про автора