Як посолити кріп на зиму вдома
Компонентом багатьох страв є один з основних видів зелені – кріп, який покращує смак і запах, а також прикрашає кулінарні шедеври зовні. У холодну пору року цю корисну траву буває складно відшукати, тому багато господинь освоїли різні способи її заготівлі про запас. Чи можна солити кріп, і як це робити правильно, розповідається нижче.
Чи знаєте ви? Красу цієї рослини високо цінували в Стародавньому Римі, де житла нерідко прикрашалися його стеблами з парасольками.
Вибір і підготовка кропу
Для заготівлі кропу з сіллю вибираються свіжі і здорові рослини, зібрані з вечора або вранці в день засолювання. Зелені гілки перебираються, видаляються всі побілілі, пожовклі і підсохлі частини. Пагони промиваються під проточною водою і розкладаються для просушки на кухонному рушнику. Після цього стебла зрізаються по нижні гілочки.
Як засолити кріп в банках
- Підготовлені стебла поріжте поперек частинами по 1 см.
- Нарізку викладіть в широку миску і засипте сіллю.
- Акуратно, але ретельно перемішайте вміст миски. Робиться це близько 30 секунд, щоб не встиг виділитися сік.
- При розчинення солі, масу щільно укладіть в чисту банку і утрамбуйте для сокообразованія.
- Ободок банки витріть тканинної серветкою – це допоможе уникнути закисання верхній частині вмісту банки.
- Шийка ємності накрийте харчовою плівкою в 1-2 шари – вона захистить внутрішню поверхню кришки від корозії в агресивному солоної середовищі.
- Закрутіть кришку поверх харчової плівки і відправте на зберігання.
важливо! Утрамбовувати солону зелень в банку потрібно, поставивши її в миску, щоб не розлити рясно виділяється сік по кухонного столу.
Як і де зберігати
З огляду на те, що засолювання кропу робилася без стерилізації, вжити блюдо потрібно в першу ж зиму після приготування. Застосування такого соління безліч – добавка в борщ і супи, другі страви і м`ясне, салати і нарізки. Солоний кріп краще зберігати в невеликих банках, щоб вміст скоріше використовувалося, а не закисало довгий час в місці зберігання. Умови зберігання звичайні для різноманітної: головне – прохолода або холод. Для компактних банок добре підійде холодильник, також непогано продукт збережеться в погребі, підвалі або підполі. Вологість не грає великої ролі, так як зберігати таке соління довго не планіруется- хіба що, від вогкості може постраждати стан кришок. Втім, при засолюванні і консервації вони є витратним матеріалом.
Чи знаєте ви? Свою назву ця рослина отримало від латинської інтерпретації грецького слова «anethum» – пахучий. І дійсно, його найчастіше додають після закінчення готування, інакше страва втратить свій аромат і буде пахнути тільки провареної або протушенние спецією.
Солоний кріп допоможе урізноманітнити зимовий раціон, як в вітамінному, так і в естетичному плані. Завжди приємно серед зимової сірості побачити в своїй тарілці цю запашну частинку літа.
Як засолити кріп на зиму в банках – простий рецепт заготовки свіжого кропу.
Кріп – це дуже потрібна зелень, яку додають в безліч страв. Тому його обов’язково треба заготувати на зиму. І якщо ви хочете не тільки сушити та заморожувати кріп, можете його також засолити.
Як же солити кріп в домашніх умовах
Візьміть молоді пагони, помийте, посушіть на рушнику, чи виклавши на ситі, та поріжте.
Далі покладіть в миску, посипте кріп сіллю і перемішайте. Треба брати сіль в пропорції 200 або 250 грамів солі на 1 кілограм кропу.
Розкладіть кріп в банки та притисніть їх ложкою або дерев’яним товкачем, аби з’явився сік. Зверху додайте ложку олії.
Щоб на кропі не з’являлась цвіль, також додайте в заготовку 1 чайну ложку чорного меленого перцю.
Поставте кріп в холодильник та використовуйте його, щоб додати в страви пікантності.
Про автора