Буряк від запору варений або сирий який краще

Авторadmin

Буряк від запору варений або сирий який краще

Який буряк корисніше сирий чи варений?

Буряк – звичний і доступний всім овоч, який нескладно виростити самостійно. Відмінно поєднуючись з іншими продуктами, вона використовується в салатах, гарнірах, супах. У своєму раціоні можна вживати як сиру, так і варений буряк, адже після теплової обробки вона не втрачає корисних властивостей. В якому випадку краще їсти варений, а в якому – сирої овоч?

Загальні відомості

Буряк відома з давніх часів, і раніше її сприймали не як овоч, що вживається в їжу, а виключно як лікарський засіб, використовуване в сирому вигляді. У цього коренеплоду чимало плюсів: простота вирощування в домашніх умовах, яскравий красивий колір і аромат, тривалий термін зберігання, широке використання у кулінарії.

Унікальний хімічний склад буряків робить її цінним продуктом для здорового харчування. У ній міститься рідкісний набір мікроелементів, вітамінів, амінокислот, який неможливо зустріти в інших овочах. За складом сира і варена буряк майже не відрізняються, по харчовій цінності – теж.

Після термічної обробки поживні речовини овоча практично не змінюються. Кількість білків і вуглеводів стає трохи більше, а кількість вітамінів, амінокислот і клітковини, навпаки, зменшується. При цьому концентрація мінералів залишається колишньою. Головне – відварювати буряк потрібно цілком і в шкірці, з закритою кришкою. У цьому випадку корисні речовини зберігаються максимально.

буряк від запорів

у складі буряка міститься багато клітковини, благотворно впливає на перистальтику кишечника. Овоч може успішно використовуватися для профілактики і лікування запорів. Коренеплід надає на організм м’який проносний ефект. Для боротьби з запорами буряк можна вживати і в сирому, і вареному вигляді. Якщо є проблеми з шлунково-кишкового тракту, краще віддати перевагу вареному буряку: вона діє більш делікатно.

для лікування запорів потрібно з’їдати близько 100 г вареного буряка на голодний шлунок, за півгодини до їди. Тривалість курсу — 1-2 тижні. Позбувшись від запору, буряк продовжують включати в меню 2-3 рази в тиждень для профілактики. Замість вареного буряка можна натщесерце пити свіжовичавлений буряковий сік сирого буряка. Починають з 1 столової ложки, і збільшують поступово до 150 мл на добу для дорослих, і 150 мл для дітей.

Запор у дітей ще лікують сумішшю свіжовіджатих соків буряка, огірка і моркви (1:1:1). Дають до їжі, максимальний обсяг — 70 мл.лікування запору у немовлят необхідно обговорити з педіатром.

майбутні мами при запорах можуть їсти салат з сирої або вареного буряка (150 г) і вимоченого в окропі чорносливу (30 г).

Буряк корисний сирий або варений

Майже кожен дачник на своєму городі вирощує буряк. А все тому, що цей овоч не лише корисний, а й смачний. Дієтологи ведуть безліч суперечок, в якому ж вигляді краще їсти буряк, у вареному або все-таки в сирому. Щоб достеменно зрозуміти, необхідно розглянути корисні властивості продукту в обох станах.
Зміст:

Більшість людей воліє їсти буряки, тому що вони мають низьку калорійність. Як варений, так і сирий овоч містить безліч корисних вітамінів, а вміст в ній жирів, вуглеводів дозволяє їсти практично кожен день.

  • Вітаміни В, які допомагають переносити енергію по організму, а також нормалізують дихання та забезпечують клітини киснем.
  • Рутін. Цей вітамін відноситься до тих, які організм не здатний виробляти самостійно, тому продукти, що його містять, є дуже цінними та корисними. Рутин підтримує нормальний стан стінок капілярів, судин, знижує артеріальний тиск, а також уповільнює серцевий ритм.
  • Нікотинова кислота, яка регулює процеси в нервовій системі, позитивно впливає на травлення, розширює судини, запобігає розвитку тромбозу.
  • Магній, який сприяє більшій стійкості людини до стресів
  • Калій, який бере участь у регуляції водно-сольового балансу, а також сприяє нормальному функціонуванню м’яких тканин
  • Йод, який бере активну участь у роботі щитовидної залози
  • Марганець

Вважається, що буряк є відмінним джерелом заліза, і тому його призначають пацієнтам з анемією.

Крім перерахованих вище компонентів, буряк містить у собі клітковину, фолієву кислоту, сірку, рубідій та інші елементи, необхідні для нормального функціонування людського організму.

Завдяки такому багатому складу, буряк має масою корисних властивостей, тому дієтологи (якщо немає алергії) рекомендують їсти її хоча б раз на два дні.

До корисних властивостей буряків можна віднести:

  • Відмінно лікує серцево-судинні захворювання. В овочах міститься багато клітковини, яка позитивно впливає на роботу серця. Бетаїн, завдяки якому буряк червоний, покращує роботу судин і допомагає знизити рівень гомоцитену (цей компонент дуже шкідливий для судин і його кількість підвищується, якщо не вистачає вітаміну В). Вміст в овочі вітаміну Р допомагає зробити стінки судин еластичнішими
  • Допомагає при гіпертонії. Більшість гіпертоніків знає, щоб контролювати артеріальний тиск, звести до мінімуму періоди його підвищення, необхідно пити буряковий сік. За бажанням до нього можна додати цукор. Такий ефект досягається через великий вміст в овочах магнію та бетаїну.
  • Допомагає при атеросклерозі. Йод, який так необхідний людям, які страждають на атеросклероз, повною мірою міститься у буряках
  • Протизапальний ефект. Не всі використовують буряки для зняття запалення. Але насправді її м’якоть і листя здатні швидко зменшити вогнище і звести його до мінімуму. Причому застосовувати буряк можна як для внутрішніх вогнищ запалення, так і для зовнішніх. Наприклад, буряковий сік добре допомагає при виразці шлунка.
  • Антиоксидантний ефект. Склад даного овочів дозволяє вивести їх організму всі токсини та шкідливі речовини, тим самим забезпечуючи його нормальну роботу. До того ж, вона захищає від радіоактивного впливу
  • Покращує травлення. Буряк корисний тим людям, які мають проблеми з кишечником, тому що виявляється невеликий проносний ефект і стимулює перистальтику.
  • Покращує приплив крові до мозку, за рахунок вмісту в овочах нітратів.

Це основні корисні властивості буряка, які відомі більшості споживачів. Саме тому продукт рекомендується їсти як у вареному, так і у сирому вигляді (хто як любить).

Крім перерахованих вище корисних властивостей, буряк має ще кілька, які є більш специфічними. До них можна віднести:

  • Зміцнення імунітету. У буряках міститься багато вітамінів та мінералів, які виконують нестачу таких в організмі. А відомо, якщо всі мікроелементи в організмі на належному рівні, то і імунітет зміцнюється
  • Підвищує працездатність. Нещодавно вчені провели дослідження, за наслідками яких стало відомо, що вживання буряків значно підвищує працездатність людини. Це було перевірено на спортсменів. Вона є своєрідним допінгом
  • Покращує зір, тому що в ній міститься вітамін А, звичайно не в такій кількості, як у моркві
  • Використовується в косметології та допомагає вивести ластовиння

Правда, незважаючи на безліч корисних властивостей продукту, не всі її люблять. Смак трохи специфічний, але саме він надає блюдам (особливо салатам) незвичайності.

Чоловікам, чий вік наближається до 50 років, рекомендується їсти буряк, оскільки вони здатні запобігти розвитку аденоми простати. До того ж, її рекомендують вживати тим, хто має деякі проблеми з репродуктивною системою. Звичайно, це не говорить про те, що потрібно цілий день їсти буряк, але достатньо буде випивати 100 грамів соку на день, щоб підвищити не тільки «чоловічі» здібності, але й покращити працездатність всього організму, тому що, як уже було сказано вище , Буряк є гарним допінгом.

Але їсти буряки корисно не тільки чоловікам. Для жінок вона також незамінна. Дуже цікаві її знеболювальні властивості. Завдяки їм під час менструації можна значно знизити біль, або взагалі світи її на «ні».

До того ж вважається, що натуральний буряковий сік дуже корисний для жінок у клімактеричному віці. Він здатний допомогти набагато більше, ніж прописані лікарями гормональні препарати.

Досі точаться суперечки про те, в якому вигляді корисніше їсти овоч. Багато хто вважає, що все вживати потрібно тільки в сирому вигляді, тому що зберігаються всі корисні властивості та вітаміни. Інші ж дотримуються думки, що краще їсти все у вареному вигляді.

А що ж насправді? Вчені проводили безліч досліджень щодо того, як краще їсти буряк і в якому випадку вони принесуть більше користі.

У сирому буряку міститься багато вітамінів, нітратів, а також фруктових кислот, які з одного боку дуже корисні, а з іншого боку і не дуже. Корисність полягає лише у кількості. А ось шкода в тому, що фруктові кислоти та нітрати можуть дратувати слизову оболонку шлунка і взагалі всі органи шлунково-кишкового тракту. І через це замість того, щоб засвоїться, вітаміни просто пропадуть внаслідок нетравлення.

Що ж відбувається з вареним буряком?! Під час варіння, звичайно, частина вітамінів пропадає, але при цьому руйнується і частина фруктових кислот, а ось нітрати переходять у відвар. Усі основні мікроелементи та вітаміни залишаються в овочі у незмінному стані. Та й до того ж, їсти варені буряки приємніше, ніж сирі.
Можна зробити висновок, що найкраще їсти варені буряки, тому що вона краще засвоюється в шлунку і не дратує його.

І хоча вчені дійшли висновку, що все ж таки корисніше варені буряки, вона здатна завдати невеликої шкоди організму.

Якщо говорити про шкідливі властивості, то до них можна віднести:

  • Хімічний склад. Незважаючи на те, що під час варення більшість нітратів виварюється (як і фруктові кислоти), вони все ж таки залишаються, і тому можуть зашкодити слабкому шлунку, особливо якщо людина страждає від гастриту.
  • Варений буряк перешкоджає нормальному засвоєнню кальцію в організмі, через що його не рекомендується їсти тим, у кого цей елемент у дефіциті.
  • Великий вміст цукру, що робить її небезпечною для людей, які страждають на цукровий діабет
  • Проносний ефект, про який не знають деякі люди. І тому для них стає повною несподіванкою, коли після вживання салату з буряком, стілець стад рідким

Звичайно, якщо їсти буряк у невеликих кількостях і правильно його готувати, то можна уникнути негативного впливу. Як то кажуть, все добре, що в міру.

Якщо говорити про буряки у свіжому вигляді, то дуже корисний буряковий сік, який до того ж досить приємний на смак. Деякі люди додають у нього трохи цукру, хоча сам він солодкий.

У буряковому соку містяться речовини, які допомагають утворенню червоних тілець, та й взагалі покращують склад крові. Особливо корисний сік для жінок. У тому випадку, якщо вона випиватиме до півлітра напою на день (змішаного з морквяним соком), то ефект буде божевільним.

Але через те, що буряковий сік має гарні очисні властивості, починати пити його потрібно поступово. У жодному разі не можна відразу випити (без будь-якої попередньої підготовки) склянку бурякового соку, можуть з’явитися нудота та запаморочення. Виявлятимуться очисні властивості.

Лікарі та дієтологи рекомендують починати з невеликих доз, і бажано змішувати з морквяним соком. Так, у перші кілька днів повинен переважати морквяний сік, а потім поступово його кількість повинна зменшуватися доти, поки не залишиться тільки буряковий. Звичайно, якщо людині подобається смак моркви та буряків разом, то не потрібно прибирати компоненти. Морквяно-буряковий сік не менш корисний.

Щоб організм сприймав очищувальну дію напою, необхідно пити по одній склянці двічі на день, але після того, як організм звик до нього.
До того ж, буряковий сік показаний, якщо:

  • У жінки настав клімакс. Його дія набагато краща за синтетичні гормональні препарати
  • Є проблема із кровоносними судинами. Буряковий сік відмінно розчиняє солі, які відкладаються в судинах після їди вареної їжі.
  • Якщо є ознаки затвердіння вен або згущення крові, особливо це буває у гіпертоніків
  • Є проблеми з лімфою, тому що сік стимулює її діяльність
  • Людина мучиться від безсоння

Чудово допомагає буряковий сік під час простудних захворювань. Мало хто знає, але якщо полоскати горло соком при ангіні, то можна швидше вилікуватися і уникнути ускладнень. Та й щоб позбутися густих соплів, достатньо буде кілька днів промивати ніс буряковим соком.

Деяким людям не рекомендується їсти буряк, як у сирому, так і у вареному вигляді. До протипоказань відносять:

  • Знижений тиск. Відомо, що буряк показаний тільки для гіпертоніків, оскільки здатний швидко знизити тиск. Для гіпотоніків такі властивості овочів небезпечні
  • Підвищена кислотність шлунка. Немає жодної різниці, чи їсть людина варені буряки або ж сирі. Все одно вона підвищує кислотність
  • Сечокам’яну хворобу. В інтернеті можна знайти безліч помилкових рецептів, які за допомогою буряків та бурякового соку пропонують позбутися каменів.
  • Остеопороз. Небезпека вживання буряків при остеопорозі полягає в тому, що вони перешкоджають нормальному засвоєнню кальцію в організмі.
  • Цукровий діабет, тому що у буряках міститься велика кількість цукру, який небезпечний для діабетиків
  • Хронічна діарея. Буряк здатний спровокувати новий напад, чим викликати не тільки пронос, а й зневоднення

Ну і, звичайно ж, необхідно знати міру, і тоді овоч піде лише на користь.

Окремо треба сказати, що завдяки своїм лікованим властивостям, буряк входить у безліч рецептів від різних хвороб. До основних можна віднести:

  • Рецепт 1. Буряк та мед від гіпертонії. Необхідно взяти склянку бурякового соку та склянку меду, все добре перемішати. Пити отриману суміш потрібно по столовій ложці від трьох до чотирьох разів на день
  • Рецепт 2. Буряк та оцет при ангіні. Необхідно взяти склянку буряка і додати в нього ложку оцту, потім дати трохи постояти, віджати. Отриманим соком і полоскати горло
  • Рецепт 3. Буряк та яблуко при анемії. Потрібно взяти 250 грам яблучного соку (бажано свіжого) і 50 грам бурякового. Пити один раз на день
  • Рецепт 4. Буряк та мед при мастопатії. Потрібно взяти буряк (попередньо натертий на тертці), змішати його з медом (ідеальна пропорція буде один до трьох). Потім викласти суміш на капустяний лист і прикласти до хворих грудей

Але перш ніж скористатися одним з перерахованих вище рецептів, краще проконсультуватися з лікарем, так як у деяких людей може розвинутися алергічна реакція або пронос.

Не всі знають про корисні властивості буряків, але при цьому його можна часто побачити на обідніх та святкових столах. Найчастіше її кладуть у салати, а також у борщі.
Найвідомішими та популярними салатами з додаванням буряків вважається вінегрет, «оселедець під шубою». У таких поєднаннях вона надає гарний колір страві та незвичайний смак за рахунок певної солодощі.

Чоловіки вважають за краще їсти салат з буряком та горіхами. Готується він просто. Потрібно взяти один буряк, зварити його, потерти на тертці, добити туди горіхи. Горіхи потрібно додавати за смаком. Хтось любить, щоб вони були порізані дрібно, хтось, навпаки, щоб крупно.

Є ще один окремий варіант салату із буряком, зробити який просто. Береться один буряк, відварюється і треться на тертці. Потім береться часник (один зубчик) і теж треться. Сюди додають набагато горіхів. Заправляється салат майонезом або сметаною (хто як любить).

Сири буряк іноді їдять діти, тому що їм здається загадковим це овоч, який і солодкий, і в той же час немає. Але не потрібно захоплюватися цим, тому що дитячий організм тендітний, і не завжди здатний сприйняти продукт і перетравити його.

У відео Ви можете дізнатися корисну інформацію про буряки.

Питання про те, який буряк корисніший, сирий або варений, постає у лікарів досі. І хоча вони вже дійшли певних висновків, що найкраще їсти її у вареному вигляді, перебувають прихильники натурального (тобто без термічної обробки). Насправді, якщо людині подобається їсти сирі буряки та її шлунок нормально сприймає продукт, то можна продовжувати це робити. Головне, не переборщити, щоб не з’явилася діарея. Для тих, хто любить її у вареному вигляді, також краще обмежитися 200 грамами на день. Інакше людину може просто відвернути від продукту, що буває досить часто.

Leave a Comment Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Про автора

admin administrator