Чи корисний дайкон для організму людини

Авторadmin

Чи корисний дайкон для організму людини

Зміст:

Дайкон – що це таке? Властивості та застосування

Дайкон – що це таке? Часто можна почути, як його називають «» японська рідка «». По суті, це прізвисько і описує його, адже дайкон – близький родич редісу і редьки. Батьківщиною цього овоча вважається Японія, де він був виведений на основі китайського коренеплоду «» лоба «». Зараз дайкон поширений у багатьох країнах світу, є досить затребуваним у світі кулінарії.

  • Вигляд
  • Харчова цінність і склад
  • Користь
  • Шкода дайкона
  • Протипоказання
  • Застосування
  • Вибір і зберігання
  • Вирощування
  • Рецепти з дайконом

Вигляд

Дайкон перекладається з японської як “великий коренеплод” “. Воно й не дивно, адже цей овоч має досить значні розміри, до півметра, і може важити близько 5 кг. За формою нагадує морква великих розмірів, білого кольору з зеленим листям. Від редьки і редису його відрізняють відсутність гірчичних мастил і помірний запах.

Існують різні сорти дайкона, що користуються попитом у різних країнах і регіонах. Найбільш поширений в Японії – Аокубі – має якраз той опис, який представлено вище. У Росії відомі сорти «» Термінатор «», «Дубинушка» «,» Дракон «» та інші. Нижче представлено фото дайкону Аокубі.

Харчова цінність і склад

Дайкон є дієтичним овочем. Його калорійність становить лише 21 ккал на 100 г, що є причиною його присутності в багатьох дієтичних рецептах і меню. Жирів у ньому майже немає, а ось вміст білків і вуглеводів становить 1,2 г і 4,1 г відповідно.

Дайкон багатий на вітаміни різних груп, але в особливо великих кількостях у ньому присутні вітаміни В і С. Крім того, він є одним з овочевих рекордсменів за вмістом кальцію. Також у ньому присутні: клітковина, магній, залізо, фосфор, йод, калій і багато інших речовин. У зв’язку з перерахованим вище цей коренеплод має велику користь для організму людини. Дайкон – що це за вівоч?

Користь

Зрозуміло, з таким складом, як у дайкона, у нього просто не може не бути маси позитивних властивостей. Користь дайкона величезна: підвищення мозкової активності, зміцнення серця і судин, розрідження мокротиння, антибактеріальний вплив, прискорення процесу обміну речовин, зміцнення імунної системи.

Все це лише мала частка того, як дайкон сприятливо впливає на організм. Крім цього, дайкон сприяє розщепленню піску в нирках, запобігає розвитку онкологічних захворювань, може сприяти душевному спокою. Коренеплод може допомогти організму швидше відновитися при деяких хворобах, наприклад цукровому діабеті або порушенні роботи нирок.

Він також сприяє виведенню токсинів з організму та очищенню кишківника, що позначається і на стані шкіри – прищій і акне стає набагато менше, шкіра виглядає здоровою. І звичайно ж, він допомагає в боротьбі з зайвою вагою, тому є невід’ємною частиною багатьох дієт і програм схуднення.

Шкода дайкона

Не можна обійтися і без ложки дьогтю в бочці меду. Адже навіть корисні продукти не можна вживати в занадто великих кількостях. Так, зловживання дайконом може призвести до подразнення слизової оболонки шлунка, здуття і тяжкості, порушення кислотності шлункового соку. Тому варто стежити за тим, яка кількість овочу присутня в раціоні. До того ж необхідно стежити і за тим, з якими продуктами вживається дайкон. Тобто стежити за тим, щоб різні речовини, вітаміни та мікроелементи не перевищували добової норми, адже «» передозування «» навіть корисними речовинами може призвести до сумних наслідків. При наявності протипоказань і деяких хвороб від дайкону варто зовсім утриматися, в перспективі можливе ускладнення вже наявних недуг.

Протипоказання

Не всі речовини, що містяться в дайконі, можуть бути корисні. Точніше кажучи, деякі з них можуть благотворно впливати на організм лише за відсутності певних захворювань. Головною причиною для утримання від вживання дайкону є захворювання шлунково-кишкового тракту, а саме стравоходу, шлунка, кишечника, дванадцятипалої кишки. Якщо існує подібний діагноз, варто як мінімум проконсультуватися у лікаря, але краще зовсім не додавати дайкон у свій раціон.

Крім того, не рекомендується вживати його людям з хронічними захворюваннями печінки і нирок, схильним до ізжоги і мають індивідуальну непереносимість. У таких випадках вживання японської редьки може призвести не тільки до неприємних симптомів, але і до серйозних ускладнень існуючих захворювань.

Застосування

Зрозуміло, цей коренеплод вживається в їжу. На своїй батьківщині, в Японії, він займає одне з центральних місць у раціоні буквально кожного її жителя. До речі, через свій тісний зв’язок з цією країною, він часто служить назвою для ресторанів і кафе з японською тематикою, наприклад, суші-бар «» Дайкон «» в Пензі та інших містах.

Дайкон дуже корисний і тому користується великою популярністю в кулінарній сфері. Але незважаючи на те, що дайкон – це насамперед продукт харчування, він також має й інші способи застосування.

Наприклад, схуднути дайкон може допомогти не тільки своєю присутністю в раціоні. Бажаючим схуднути рекомендується пити півсклянки соку дайкону перед сном щодня протягом всієї дієти. Для отримання соку віджимається терта редька. При необхідності пом’якшення смаку можна змішати напій з морквяним соком або соком солодкого яблука.

Японська рідкісна корисна і в косметології. Тим самим соком можна щодня вмивати обличчя. Ця процедура сприяє омолодженню шкіри, поліпшенню її зовнішнього вигляду, наданню пружності. Маска з тертого дайкону також сприятливо вплине на шкіру: натертий овоч необхідно змішати зі сметаною, маслом, соком алое або кремом (залежно від типу шкіри) і тримати на обличчі протягом двадцяти хвилин.

Широке поширення отримав дайкон і в народній медицині. Багатьом варто знати, що дайкон – це відмінний засіб від застуди, якщо змішати його сік з медом і вживати по 50 г тричі на день. Такі маніпуляції сприяють розрідженню мокротиння та ліквідації шкідливих вірусів.

Тертий овоч можна використовувати як примочки для ран, замотуючи бинтом або марлею. А якщо змішати тертий дайкон з цукром і дочекатися виділення соку, то цей сік допоможе в боротьбі з аритмією – столова ложка перед кожним прийомом їжі піде тільки на користь! Головне, знати міру і не переборщувати, а також пам’ятати про протипоказання.

Вибір і зберігання

Багато хто, дізнавшись про такий чудовий овочі, напевно захоче його придбати. Тому моментально постає питання – як же вибрати дайкон? Звичайно, найголовніше – свіжість продукту. При наявності ботви варто звернути увагу на стан листя. Свіжий коренеплод повинен бути пружним, але щільним, не мати дефектів, плям і тріщин.

Хороший свіжий дайкон зберігається до одного місяця, довше при зберіганні в холодильнику. Але з часом всі корисні речовини починають зникати з продукту, тому краще з’їсти його вже в перший тиждень, приготувавши, наприклад, найпростіший салат з дайкону.

Вирощування

Для тих, у кого є свої ділянки та городи, актуальне питання вирощування дайкону в домашніх умовах. Чи можливо це в нашому кліматі? Так, можливо. Сам по собі дайкон досить-таки невибагливий і рости може майже в будь-якому ґрунті. Але, зрозуміло, чим краща якість ґрунту, тим краща якість овочів. Тож добрива на кшталт перегну або компосту зайвими не будуть.

Принцип такий же, як і у редьки, але необхідно враховувати те, що, як правило, дайкон має великі розміри. Садити його рекомендується в кінці червня або на початку липня – це оптимальний час для вирощування найбільш хорошого врожаю.

Залежно від сорту збір урожаю можна буде виробляти приблизно через півтора-два місяці. Зберігати в підвалі або холодильнику.

Рецепти з дайконом

Як вже говорилося, дайкон є родичем редьки. Але його відрізняє більш ніжна структура і смак без гіркоти, тому в кулінарії він використовується набагато активніше. Найбільш корисним вважається саме свіжий дайкон. Таким чином, великою популярністю користуються рецепти салатів з дайконом. Причому вони настільки різноманітні, що очі розбігаються.

Можна зустріти салати тільки з дайкону, з сухариками, з яблуками і грушами, з сиром і сиром, з м’ясом і яйцями і так далі. Варіацій існує безліч, так що кожен зможе знайти собі щось до смаку.

Як приклад можна розглянути рецепт салату з дайконом, морквою і яблуком. Все досить просто: головні інгредієнти подрібнюються на терці, сюди ж додаються кільця фіолетового лука, все збризкується лимонним соком. Як заправку використовується зерниста гірчиця з соняшниковою олією, додаються сіль і спеції до смаку. Ось такий нехитрий, але дуже цікавий за смаком салат.

Але все-таки дайкон може піддаватися різного роду обробці. Його можна маринувати, додавати в суп, гасити, солити, сушити і багато іншого.

Існує традиційний японський спосіб консервації такуан, коли дайкон спочатку кілька тижнів сушиться на сонці, потім кілька місяців кваситься під гнітом з різними добавками. Також в їжу вживаються листя ботви дайкона, які також додаються в салати та інші страви.

Дайкон можна назвати дивовижним овочем. Він має незвичайний смак, який дозволяє насолоджуватися коренеплодом у сирому вигляді, дуже корисний, у зв’язку з чим дуже затребуваний. До того ж, при бажанні його можна виростити в домашніх умовах! Безумовно він повинен хоч одного разу побувати на кожному столі.

Дайкон: корисні властивості та протипоказання

Користь і шкода дайкона перед вживанням в їжу повинні бути вивчені тими людьми, хто скаржиться на деякі нездужання. Для здорового організму цей багатий на вітаміни і клітковину овоч принесе безсумнівну користь. Він приємний на смак, в ньому відсутня гіркота з гірчичних масел, притаманна редисці або звичайною редьці. Циліндричний коренеплід білого кольору, схожий обрисами на моркву, але набагато більше за обсягом, завдяки корисним властивостям застосовується також в зовнішньому лікуванні та косметології.

  • Склад і харчова цінність дайкона
    • Хімічний склад коренеплодів дайкона
      • Зміст вітамінів в дайкон
      • Чим корисний дайкон для жінок
        • при вагітності
        • При грудному вигодовуванні
        • Від кашлю
        • при діабеті
        • для печінки
        • при подагрі
        • Для схуднення
        • У народній медицині
        • У косметології

        Склад і харчова цінність дайкона

        Коренеплоди цінуються за вітамінний склад, насиченість макро- і мікроелементами поряд з низькою калорійністю, що в сукупності складають їх корисні властивості.

        Хімічний склад коренеплодів дайкона

        Японська редька містить майже всі мінерали, потрібні для відмінного здоров`я:

        • калій – 280 мг;
        • фосфор – 28 мг;
        • кальцій – 27 мг;
        • натрій – 16 мг;
        • мідь – 10 мг;
        • магній – 9 мг;
        • хлор – 7 мг;
        • сірка – 5 мг;
        • залізо – 0,84 мг;
        • марганець – 0,75 мг;
        • цинк – 0,18 мг.

        Два мікроелемента з корисними властивостями для людини вимеріваются в 100 г дайкона не в міліграмах, а в микрограммах:

        Зміст вітамінів в дайкон

        У ніжній м`якоті добре накопичуються і зберігаються вітаміни. Найбільше, 30 мг, вітаміну C, на чому і грунтуються багато корисних властивостей солодкої редьки. Виходить, що 100 г свіжого овоча забезпечать більше однієї третини кількості з добової потреби аскорбінової кислоти. Але не тільки цим необхідним речовиною розміряється користь дайкона для організму людини. У складі понад 2 мг кожного з вітамінів PP, E, B5. Є також інші речовини цінної для здоров`я нервової системи групи B:

        • B1 – 0,8 мг;
        • B2 – 0,2 мг;
        • B6 – 0,3 мг;
        • B9 – 18 мкг.

        Ще визначають 10 мкг вітаміну A і 19 мкг вітаміну H.

        калорійність дайкона

        Біла Чи не гірка редька, крім корисного складу мінералів, малокалорійні. 100 г свіжого продукту містить всього 18-21 ккал. Завдяки низькій калорійності редька дайкон популярна серед тих, хто стежить за своїм здоров`ям.

        Скільки вуглеводів в дайкон

        При повній відсутності жирів в 100 г коренеплоду знаходяться:

        • 1,2 г білків;
        • 4,1 г вуглеводів;
        • 1,4 г клітковини;
        • 95,4 г води.

        Також присутні крохмаль – 0,5 г і зола – 0,8 г. За явну користь і велика кількість соковитою м`якоті, досить приємною на смак, багато і цінують білі лежкие коренеплоди, як дієтичний продукт.

        Чим корисний дайкон для організму

        Хімічні складові показують, що редька дайкон корисна для організму. Калій, натрій, кальцій працюють на клітинному рівні, сприяють загальному здоров`ю. Крім цього, користь овоча в тому, що він багатий на інші речовини і сполуки:

        • ферменти, за допомогою яких краще засвоюються продукти харчування з великою кількістю крохмалю;
        • фітонциди, які стримують розвиток бактерій;
        • антиоксиданти, які при тривалому вживанні виводять шкідливий холестерин;
        • клітковина і пектини чистять організм від шлаків і виводять непотрібну рідина;
        • лізоцими з властивостями антисептика.

        Користь редьки дайкон для організму істотна, позначається при тривалому і систематичному вживанні, бажано в сирому вигляді. Багато цінують жовчогінний і сечогінний ефект, заспокійливий вплив на нервову систему, як профілактичний засіб від онкології.

        Чим корисний дайкон для жінок

        Систематично вживаючи страви з японської або китайської редьки, як іноді називають овоч, популярний через свою користі в країнах Південно-Східної Азії, дорослі жінки і чоловіки, забезпечують організм потрібними вітамінами і цінною клітковиною. Корисні властивості редиски дайкон в тому, що її низька калорійність не приводить до набору зайвих кілограмів ваги.

        Важливо! За 20-22 дні до пологів вагітні припиняють прийом будь-якої кількості дайкона.

        при вагітності

        Майбутнім мамам доводиться переглядати свій звичний раціон, в тому числі і вживання не гіркою білої редьки. Дайкон вагітним в помірній кількості не протипоказаний, особливо на перших порах. Позитивно працюють його корисні властивості: сечогінну дію знімає набряклість і допомагає звільнитися від токсинів, а мінерали, кальцій зокрема, приносять користь, зміцнюючи зуби. Але при всій його визнаної користь присутні деякі обмеження. Овоч активує гладку мускулатуру, зростає ризик переривання вагітності при постійній наявності білої редьки в їжі. Можуть виникнути неприємні відчуття в кишечнику, пов`язані з процесами метеоризму. З великим об`ємом дайкона в раціоні може бути пов`язано і розлад сну або виникає дратівливість. Досить буде з`їдати 100 г свіжого овоча з корисними сечогінні властивості через 3-4 дня.

        Увага! При виникненні аритмії вагітним радять вживати сік з цукром.

        Солодку білу редьку шаткують скибочками і посипають цукром. Перед сніданком, обідом і вечерею випивають по 10 мл соку, що виділився.

        При грудному вигодовуванні

        Шалені мами не повинні включати овоч з корисними властивостями в раціон перші 2 місяці нового життя. Через цей час травні органи дитини вже будуть здатні сприймати зміни в материнському молоці. Буває, що при відчутті іншого смаку немовля відмовляється від їжі. Хоча дайкон при грудному вигодовуванні приносить користь, так як збільшує лактацію. У будь-якому випадку продукт вводять малими порціями і стежать за реакцією організму – свого і малюка.

        Користь і шкода дайкона для чоловіків

        Систематичне вживання не гіркої редьки з корисними властивостями підвищує потенцію у чоловіків і має загальнозміцнювальну дію. Сексуальний потяг збільшується, адже організм отримує всі необхідні мінерали і вітаміни. Користь дайкона для чоловіків, що працюють за комп`ютером або за кермом автомобіля, полягає в регулюванні ваги і активації кровотоку в області статевих органів,

        Чи можна дайкон дітям

        Хоча овоч і не гіркий, без гірчичного масла, але дитячому організму важко переварити велику кількість клітковини. Можна давати свіжий дайкон з корисними властивостями дітям тільки старше 3-4 років. Починають з найменших порцій і при бажанні дитини дають обмежену кількість.

        Користь дайкона для літніх

        Людям старшого віку також слід помірно вживати овоч з великим об`ємом клітковини. Для гарного засвоєння потрібне активне травлення. Іноді користь буде істотніше при заміні овоча соком. Корисні властивості ті ж – м`яке сечогінний і послаблюючу дію, насичення цінними речовинами.

        Чим корисний дайкон

        Китайську редьку з корисними властивостями вживають і цілеспрямовано, прагнучи вилікуватися від деяких захворювань.

        Від кашлю

        Як і гірку редьку, застосовують дайкон від кашлю. Це корисна властивість овоча базується на солідному обсязі фітонцидів, які протистоять розмноженню мікробів. Специфічні білкові сполуки зупиняють подальше зараження дихальних шляхів. Використовують дайкон в лікуванні ускладнень застуди, грипу, при бронхітах. Особливо важлива користь соку, під впливом якого розріджується мокротиння:

        • 50 мл змішують з 1 ч. Л. меду і випивають перед їжею;
        • 50 мл соку дайкона змішують з 50 мл соку моркви або яблука, прийом такої ж.

        при діабеті

        Глікемічний індекс дайкона дорівнює 15 одиницям. Овоч дає відчуття насичення, корисний для тих, хто контролює набір ваги і діабетиків. Клітковина регулює цукор в організмі. Вживають дайкон при цукровому діабеті 2 типу через його корисних властивостей, багатого складу мінералів і вітамінів, за допомогою яких:

        • запобігає анемія;
        • підвищується імунітет;
        • поліпшується робота серця;
        • зберігається якість зору;
        • відзначається позитивна дія на нервову систему.

        Вводять редьку в раціон у вигляді салатів:

        • з відвареної курячої грудкою, тушкованою цибулею, тертими морквою і дайконом, який заправляють зеленню, перцем і сметаною;
        • з натертими морквою і дайконом, нарізаним солодким перцем, цибулею, зеленню, який заправляють оливковою олією і соком лимона.

        для печінки

        З`єднання овоча очищають жовчні протоки, допомагають здоровому організму переварити жирну їжу, тому салат з нього обов`язково включають до переліку святкових страв. Дасть користь дайкон для печінки в такому блюді:

        • відварюють і очищають 150 г креветок;
        • для соусу змішують сік 2 мандарина з 4 ст. л. майонезу;
        • з 1 яблука знімають шкірку і нарізають маленькими шматочками;
        • 4 мандарини поділяють на часточки;
        • натирають 100 г дайкона і все заправляють приготовленим соусом.

        при подагрі

        При розвитку запального подагричного процесу навіть солодку редьку не рекомендується включати в раціон. Дайкон при подагрі, як і ревматизмі, використовують у вигляді розтирань суглобів: змішують 30 мл соку редьки, 20 г меду, 10 мл спирту 70% і ставлять в темне прохолодне місце на тиждень.

        Для схуднення

        Висока кількість вітаміну С сприяє нормалізації ваги. При дієті вживання за день 300 г солодкої редьки дозволить позбутися від 175 калорій, оскільки вона підвищує метаболізм. Дайкон для схуднення застосовують в салатах і коктейлях перед тренуванням:

        • пропускають в блендері по 100 г коренеплоду і манго;
        • жарким літнім вечором готують освіжаючий смузі з 100 г огірка, 100 г коренеплоду і декількох гілочок петрушки.

        Включають китайську редьку в раціон розвантажувальних днів.

        Порада! Якщо немає протипоказань, дайкон приносить користь вже тільки тим, що не накопичує шкідливих сполук з грунту або повітря.

        Більш того, овоч здатний вивести радіонукліди.

        Користь соку дайкона

        Рідина не так дратівливо діє на травну систему. Тому, з огляду на, що біла редька дайкон несе користь і шкоду, в неоднозначних випадках схиляються до вживання соку. Його приймають при схудненні, часто перед тренуваннями, оскільки овоч – природний жиросжигатель. Рекомендується випивати по 50 мл соку щодня натще протягом 2 тижнів. Радять і літнім людям замінити натертий овоч соком, в якому зберігаються всі корисні властивості.

        Важливо! Приймають сік-фреш з дайкона не частіше, ніж 1 раз в 3-4 дня.

        застосування дайкона

        Японську редьку беруть діючим елементом для перевірених рецептів народної медицини і косметології, враховуючи користь дайкона і протипоказання до його вживання.

        У народній медицині

        Знахарі радять їсти пити сік дайкона:

        • знімаючи похмільний синдром;
        • активуючи роботу жовчного і сечового міхура;
        • звільняючи кишечник від токсинів і шлаків;
        • зупиняючи кашель;
        • зменшуючи запалення при ангіні, в суглобах і при шкірних інфекціях;
        • залучив кашкою ранки і подряпини;
        • знижуючи підвищену нервову збудливість.

        У косметології

        Користуючись китайської редькою як антисептик, сік або кашку застосовують як:

        • очищающий лосьйон;
        • маску при вугрової висипки;
        • засіб для відбілювання веснянок і пігментних ділянок на шкірі;
        • бальзам для краси, блиску і зростання волосся.

        Як вживати дайкон в їжу

        Традиційно солодку редьку включають в різні салати. Часто роблять фреш. Можна вживати в їжу і молоді зелене листя. У Китаї, Японії овоч маринують, варять і тушкують.

        Обмеження і протипоказання до прийому

        Незважаючи на корисні властивості, приносить дайкон і шкода навіть здоровим людям при необмеженій вживанні. Можуть турбувати болі і різі в животі, діарея, аж до підвищення температури. Категорично забороняють дайкон за такими протипоказаннями:

        • гастрит з підвищеною кислотністю;
        • виразка шлунку;
        • патології печінки;
        • захворювання нирок.

        Слід відмовитися від овоча і тим, хто страждає від подагри.

        висновок

        Користь і шкода дайкона добре вивчені. У кожному конкретному випадку допоможе вирішити сумніви лікуючий лікар. Всі, у кого відсутні скарги на здоров`я, можуть вживати овоч в помірних рекомендованих обсягах.

        Дайкон: користь і шкода для організму

        Корисні властивості і протипоказання редьки дайкон для організму людини

        Японці давно оцінили користь і шкоду редьки дайкон, адже люди сходу вміють використовувати цілющі властивості рослин, включаючи їх в щоденний раціон. В якості інгредієнта цей коренеплід присутній у багатьох китайських і корейських блюдах. Східні люди практичні, в хід йде не тільки біла м’якоть редьки, використовують все: бадилля, коренеплід, листя.

        Склад і харчова цінність

        Корисні властивості редьки визначає харчова цінність, смак, склад поживних речовин. Дайкон недарма цінують дієтологи: редька в повній мірі забезпечує фізіологічні потреби організму в білках і вуглеводах, а жири в м’якоті відсутні.

        На замітку. У 100 г м’якоті дайкона міститься білків – 1,2 г, вуглеводів – 4,1 г і всього 21 Ккал. При розщепленні білка виділяється 5 Ккал, вуглеводів – 16 Ккал.

        У відсотковому відношенні енергетичну цінність редьки можна уявити в цифровому вираженні: вуглеводи 77,4%, білки 22,6%. Її біохімічний склад:

        Дієтологи при розробці дієт для схуднення враховують низьку калорійність овоча і комплекс корисних компонентів, що входять до його складу.

        Корисні властивості дайкона

        Редька корисна для здоров’я людям будь-якого віку. Дайкон володіє цінними лікувальними властивостями:

        • що міститься в ньому калій позитивно впливає на роботу серця, зменшує набряки;
        • комплекс вітамінів групи B нормалізує роботу нервової і ендокринної систем, регулює вироблення інсуліну;
        • залізо служить профілактикою анемії, бере участь в синтезі гемоглобіну;
        • вітамін C захищає від застуди, стимулює імунітет;
        • корінь містить йод, який необхідний для щитовидки;
        • фосфор необхідний людині для активної мозкової діяльності, формування кісток, зубів, його кількість в 100 г м’якоті – 28 мг;
        • ферменти сприяють перетравленню їжі з крохмалем;
        • містяться в м’якоті фітонциди мають бактерицидну дію;
        • пектини знижують в крові рівень холестерину і глюкози.

        Вживання сирої редьки допомагає очищенню організму від шкідливих токсинів і шлаків. Цьому сприяє чистка кишечника клітковиною. Позбавляючи організм від шкідливих речовин, редис знижує навантаження на печінку. Вчені знайшли в складі овоча унікальний засіб проти раку – ізородановую кислоту, тому вживання коренеплоду служить профілактикою онкологічних захворювань.

        Загальна користь

        Аналіз складу допомагає зрозуміти, чим корисна редька для людини. Її вживання надає загальну користь для всіх людей:

        • зміцнює імунітет;
        • знижує збудливість, заспокоює нервову систему;
        • допомагає позбавитися від зайвої ваги;
        • чистить організм (нирки, печінку, кишечник).

        Лікарі рекомендують включати коренеплід в раціон людям старше 50 років. З віком погіршується стан судин, збільшується рівень холестерину. Вміщені в редьці антиоксиданти полегшують лікування атеросклерозу.

        Особливо корисний віковим людям селен (Se), адже з роками його зміст в організмі природним чином знижується. Регулярне вживання дайкона знижує ризик онкологічних захворювань. Селен служить профілактикою раку:

        • травної системи;
        • простати;
        • товстої кишки;
        • матки.

        Selenium активно бере участь в утворенні хрящів в хребті і суглобах. Цей елемент необхідний при лікуванні остеохондрозу. Вживаючи страви з коренеплоду, люди заповнюють недолік кальцію, перешкоджають розвитку остеопорозу. Вживання страв з японською редькою сприяє загальному оздоровленню організму, а білок лізоцим прискорює процес одужання при грипі, ГРВІ. Доведено, що корисний овоч в однаковій мірі як жінкам, так і чоловікам.

        Чим корисний для жінок

        Більшість жінок турбує не тільки здоров’я, їх не меншою мірою хвилює зовнішній вигляд. Дайкон корисний під час розвантажувальних днів і дієт для схуднення. При додаванні редьки в раціон на тривалий час відбувається зниження ваги, а сік коренеплоду очищає жіночий організм від шлаків і сприяє кращому розщепленню жиру.

        Під час вагітності жінкам дозволено їсти дайкон в сирому вигляді, він має сечогінні властивості, допомагає позбутися від набряків, полегшує симптоми токсикозу, поповнює нестачу кальцію.

        Чим корисний для чоловіків

        У країнах сходу коренеплід вважається афродизіаком. Чоловіки, які вживають в їжу свіжу, консервовану, квашену редьку, не скаржаться на потенцію. Лікарські властивості дайкона сприяють чоловічому здоров’ю, покращують кровотік в області статевих органів, знижують ризик захворювань сечостатевої системи, прискорюють їх лікування.

        Чоловікам, які ведуть здоровий спосіб життя, страви з дайкона допомагають підтримувати себе у формі, контролювати вагу, уникати переїдання. Корисно вживати коренеплід чоловікам, схильним до ожиріння, тим, хто мало рухається, проводить багато часу за комп’ютером або за кермом автомобіля.

        Використання дайкона

        Свіжий коренеплід для організму людини приносить більше користі, його застосовують в косметології, він входить до складу народних рецептів від багатьох захворювань.

        У народній медицині

        Натертим дайконом лікують невеликі механічні пошкодження шкіри: садна, тріщини. Подрібнену масу редьки накладають на пошкоджену поверхню і фіксують бинтом. Зовнішньо застосовують тертий дайкон, змішаний з медом і водою: 3 частини редьки, 2 частини меду, 1 частина води. Це натирання допомагає при радикуліті і ревматизмі, зменшує біль.

        У літньому віці життя багатьох людей ускладнена атеросклерозом. Досить включити в меню салат з редьки, щоб зменшити ймовірність його появи. Добова норма споживання не більше 150 м

        Для зниження рівня цукру в крові щодня приймати сік дайкона. Денна норма – 6 ст. л. в три прийоми після їжі. Вичавлений сік редьки можна зберігати в герметичній ємності не більше доби. Щоб налагодити роботу кишечника, досить пити на ніч сік, він діє як м’яке проносне. Проблема запорів вирішується без застосування таблеток.

        У косметології

        Проблеми кишечника відображаються на стані шкіри обличчя. Висипання, поганий колір, підвищена сухість або жирність – ознаки поганої роботи кишечника. Для лікування шкіри готують сік японської редьки, їм протирають обличчя. Можливі результати від застосування соку дайкона:

        • зникнення пігментних плям;
        • очищення пір;
        • видалення запалень;
        • зменшення кількості дрібних зморшок;
        • поліпшення кольору обличчя.

        Зовнішнє застосування соку редьки діє не менш ефективно, ніж при прийомі його всередину. Маски для обличчя з дайкона підсилюють лікувальну дію плода на шкіру. Для приготування коренеплід натирають на дрібній тертці (50 г), змішують з оливковою олією (1 ч. Л). Масу наносять на чисту шкіру обличчя, змивають через 20 хвилин. Для омолодження шкіри застосовують маску з дайкона, що містить мед. Для її приготування використовують м’якоть середнього коренеплоду, змішану з 1 ч. Л меду.

        У кулінарії

        Відзначається зростання популярності дайкона у кулінарів усього світу. Чим досвідченіший кухар, тим вишуканішим використовується коренеплід. Гіркота розподіляється в м’якоті нерівномірно: у гички її більше, середня частина солодша. Це враховують при приготуванні страв азіатської кухні.

        Важливо! Корисний свіжий салат, більшу частину цілющих властивостей він втрачає через 30 хвилин після приготування.

        Багатьом стане в нагоді ситний рецепт салату з дайкона з відварною куркою. На 200 г редьки потрібно:

        • 150 г м’яса птиці;
        • 2 шт. томатів;
        • 2 шт. огірків;
        • зелень (базилік, кінза, м’ята).

        Заправляти потрібно несолодким йогуртом, його потрібно 4 ст. л. Овочі (редька дайкон, огірок) нарізаються соломкою, м’ясо поділяється руками на волокна, помідори ріжуться тонкими скибочками, зелень подрібнюється. Всі інгредієнти змішуються і заправляються несолодким йогуртом.

        Прості у виготовленні весняні вітамінні салати готують з декількох овочів, при цьому поєднання з дайконом можуть бути найрізноманітніші. Багатьом подобається смак редьки, присмаченою кунжутом. До складу страви входять продукти:

        • дайкон – 300 г;
        • кунжут білий – 2 ст. л;
        • кріп;
        • цибуля зелена;
        • петрушка;
        • огірки – 2 шт. (Не великі).

        Для заправки знадобиться масло оливкове (3 частини) і соєвий соус (1 частина).

        Процес приготування не займе багато часу. Дайкон можна тонко нарізати пластинками або натерти за допомогою великої терки. Огірки ріжуться кружечками, кріп і цибулю шинкують. Все покласти в салатник, посипати кунжутом, заправити сумішшю соусу з маслом.

        Всього за 15 хвилин можна приготувати гарнір з дайкона. Для сидить на дієті людини він стане відмінною заміною смаженої картоплі. Блюдо виходить смачне і низькокалорійне.

        На замітку. При термічній обробці гіркоту з м’якоті редьки зникає.

        Витрата продуктів на 1 порцію гарніру:

        • редька дайкон – 350 г;
        • бекон – 7 г;
        • масло рослинне – 1 ст. л;
        • приправи за смаком (перець, сіль);
        • зелень (петрушка).

        Дайкон нарізається невеликими брусочками, обсмажують на олії до прозорості протягом 10 хвилин на вогні середнього ступеня. В кінці готування гарнір з редьки посипається порізаними кубиками бекону і подрібненою петрушкою. Блюдо вживають гарячим.

        У дієтичному харчуванні

        Людям з надмірною вагою потрібно виключити з раціону висококалорійні продукти і замінити їх овочами, корисними і низькокалорійними. Дієтологами вітається вживання коренеплоду, що містить клітковину.

        Для очищення організму від шлаків п’ють сік редьки. Рекомендують після вечері випивати ½ склянки свіжоприготованого напою, при цьому домагаючись позитивних результатів:

        • видалення з організму надлишків рідини;
        • втрата ваги;
        • очищення кишечника;
        • зниження рівня поганого холестерину.

        Актуально пити смузі зі свіжих огірків, соку редьки, зелені петрушки.

        шкода дайкона

        Помірне вживання редьки дайкон не приносить шкоди. Неприємні відчуття у вигляді здуття живота можливі при переїданні. Є протипоказання для людей c такими хворобами:

        • виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки;
        • хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
        • індивідуальною непереносимістю;
        • дисфункцією щитовидної залози;
        • камінням в жовчних протоках.

        Необхідно знати міру хворим на подагру і при наявності точного діагнозу сечокам’яна хвороба. Ознаки переїдання дайкона: метеоризм, подразнення слизової шлунково-кишкового тракту.

        Як вибирати японську редьку

        При виборі редьки потрібно аналізувати стан бадилля. Свіжа, зелена гичка – ознака якісного коренеплоду. Шкірка дайкона повинна бути гладкою, без вм’ятин і опуклостей, м’якоть – щільною, пружною, важкою.

        Вирощування дайкона на ділянці

        В Японії дайкон вирощують в промислових масштабах. При вирощуванні редьки на дачі потрібно дотримуватися нескладних правил:

        • готувати грунт (коренеплід добре росте в пухкому грунті);
        • дотримуватися сівозміни (не сідати після хрестоцвітих культур);
        • сіяти насінням з кінця червня по середину липня;
        • організувати регулярні і рясні поливи.

        Важливо. При рідкісних поливах розміри дайкона невеликі, м’якоть суха.

        Вирощувати редьку можна в регіонах, де літо прохолодне. У помірному кліматі городникам вдається зібрати гігантські екземпляри.

        Збір і зберігання

        Зберігати редьку потрібно при температурі не вище 5 ° C. Для цієї мети підходить льох або овочевий відсік холодильника. Дотримання рекомендованого температурного режиму – гарантія захисту плодів від білої гнилі та продовження термін зберігання. Збір врожаю починають через 1,5-2 місяці після посадки. Точні терміни залежать від посадженого сорти редьки. Роботи проводять в суху погоду. У льох спускають тільки здорові плоди редьки без ознак гнилі і механічних пошкоджень.

        Редька дайкон користь і шкода для організму

        Восени і взимку на прилавках наших магазинів з’являється редька під назвою «дайкон». Цей коренеплід родом з Японії. Жителі Країни висхідного сонця давно оцінили користь коренеплоду. Вони використовують не тільки сам плід, а й бадилля, листя рослини. Дайкон є близьким родичем редиски.

        Калорії в 100 р, (ккал):21
        Білка в 100 р, (г):1.2
        Жирів в 100 р, (г):0.0
        Вуглеводів в 100 р, (г):4.1
        Глікемічний індекс:15

        Редька дайкон, склад і калорійність

        Коренеплід дуже багатий на вміст вітамінів, в ньому є вітамін А, С, РР і практично всі групи В. Багато в ньому заліза, клітковини, цинку, ензимів, пектину, амінокислот і фітонцидів. При цьому калорійність продукту складає всього 21 ккал.

        Дайкон ніж корисно, вітаміни і мінерали

        Через наявність йоду, дозволяє налагодити роботу щитовидної залози. А фосфор, значно покращує роботу головного мозку.

        У літньому віці, овоч корисний тим, що допомагає заповнити недолік фосфору в організмі. А це можливість попередити розвиток остеопорозу.

        Користь редьки дайкон для жінок

        Коренеплід корисний для жіночого організму, так як виводить шлаки, тим самим очищає не тільки внутрішні органи, а й шкірний покрив.

        Дайкон може використовуватися в раціоні жінок, які стежать за своєю масою тіла.

        Користь редьки дайкон для чоловіків

        В Японії цей овоч відносять до афродизіаків. Ті чоловіки, які на регулярній основі вживають дайкон, ніколи не скаржаться на свою потенцію. Коренеплід сприяє поліпшенню кровообігу в органах малого тазу і знижує ризик розвитку хвороб сечостатевої сфери.

        Овоч допомагає підтримати хорошу фізичну форму і не набрати зайвих кілограмів. Коренеплоди рекомендується вживати особам, схильним до ожиріння.

        Дайкон при вагітності і грудному вигодовуванні

        У період виношування дитини, овоч корисний через можливість виводити зайву воду. Знімає симптоми токсикозу і поповнює запаси кальцію в організмі.

        Для полегшення відходу молока використовують сік коренеплоду. Плоди нарізають на невеликі фрагменти і пересипають цукром. Через кілька годин збирають з’явився сік і приймають до їди тричі на день.

        Редька дайкон можна дітям

        Ніяких протипоказань до вживання овоча в дитячому віці немає. Вводити в раціон коренеплід можна з 3-річного віку. Для зменшення дратівливих властивостей овочу його натирають на тертку і приправляють маслом. Овоч добре поєднується з картоплею і кашами.

        Як і всі нові продукти, дайкон вводять поступово. Первісна доза не повинна перевищувати 1 чайної ложки. Якщо ніякої негативної реакції немає протягом 2 днів, то коренеплід можна вводити в раціон. Він віднесений до гіпоалергенним продуктам.

        Для дітей дайкон корисний тим, що містить аскорбінову кислоту, клітковину, інші корисні речовини. Овоч дозволить поліпшити роботу мозку і нервової системи. Завдяки регулярному вживанню коренеплоду, можна знизити кількість простудних захворювань в осінньо-зимовий період.

        Дайкон корисно для схуднення

        В азіатських країнах коренеплід широко використовують в дієтичному харчуванні. Його поєднують з рисом, рибою і додають в салати. Ніякої монодієти на цьому овочі немає, зате його можна адаптувати до будь-якої іншої системи харчування.

        Чисто японський рецепт приготування дайкона для схуднення: овоч проварюють близько 20 хвилин, змішують з рисом, бажано басматі, в рівних частинах. Заправити блюдо можна оливковою олією або соєвим соусом.

        Для прискорення метаболізму редьку вживають разом з перепелиними яйцями (відвареними).

        Редька дайкон при діабеті

        Незважаючи на низький глікемічний індекс, овоч при діабеті вживають з обережністю. Перевищувати добову рекомендовану дозу не варто, щоб уникнути проблем з шлунково-кишкового тракту. Головна користь для організму при діабеті – виведення токсинів з організму.

        Редька дайкон – застосування в косметології

        У косметичних цілях широко використовують сік коренеплоду. Він допомагає очистити пори і прибрати пігментні плями. Завдяки соку можна позбутися від дрібних зморшок і усунути запалення.

        Щоб приготувати маску для обличчя, 50 г коренеплоду натирають на терці, змішують з оливковою олією і наносять на 20 хвилин на шкіру обличчя. Щоб отримати омолоджуючий ефект, в маску додають мед.

        Шкода і протипоказання редьки дайкон

        Доведеться відмовитися від овоча при наявності подагри і якщо є порушення в обміні речовин.

        Зайве захоплення дайконом може стати причиною метеоризму і нетравлення шлунка.

        Що можна приготувати з дайкона

        Коренеплід вживають в свіжому, маринованому, вареному і тушкованому вигляді. Його додають у салати і овочеві супи. Велику користь можна отримати від вживання овоча в сирому вигляді.

        Найпростіший рецепт: дайкон натирається на тертці, солиться за смаком і приправляється сметаною або оливковою олією.

        Можна зробити смачний і корисний гарнір, змішавши коренеплід з яблуками, грушами і приправивши невеликою кількістю меду і горіхів.

        Як правильно вживати редьку дайкон і якими дозами

        Максимальна допустима доза овоча на добу – 200 м Перевищення цієї дози загрожує тим, що почнеться здуття і може дійти навіть до нетравлення шлунка. Овоч багатий на вміст клітковини, яка і спровокує такий неприємний ефект.

        Дайкон. Як вибрати і зберігати

        Відмовтеся від покупки плодів, які мають плями, м’які на дотик. Це ознака того, що коренеплоди вже почали псуватися. Якісний продукт має неяскраво виражений глянсовий відтінок. На плоді не повинно бути вм’ятин і тріщин. Бадилля плода повинна бути зеленою і свіжою.

        Середній розмір коренеплоду 20-30 см, але може досягати і 50 см.

        Овоч зберігають в холодильнику або погребі. У холодильнику не варто тривалий час зберігати цей овоч, він швидко висихає.

        Розмір дайкона в середньому двадцять п’ять – тридцять сантиметрів. Великий розмір може виявитися сухим і перестиглих. Бадилля у свіжого овоча повинна бути зелена. На зрізі м’якоть волога і однорідна.

        Не слід довго зберігати продукт (швидко сохне). У холодильник класти дайкон не рекомендується. Для зберігання вибирають пізні сорти дайкона.

        Використовується в сирому вигляді. Бадилля можна смажити в розпеченому рослинному маслі. Найбільший в світі дайкон виріс вагою в двадцять дев’ять кілограм.

        Дайкон – корисні властивості і протипоказання

        Дайкон, який все частіше називають японської (або китайської?) Редькою, в нашій країні не вважається звичним і «одомашненим» працьовитими дачниками коренеплодом.

        Для багатьох він як і раніше «екзотика», хоч і зовсім невибаглива, що радує багатими врожаями і явною користю для організму.

        Знавці питання так і не вирішили поки, яка з азіатських країн є істинною батьківщиною дайкона – Китай чи Японія – та й чи так важливо це?

        Головне, що дайкон відомий людству вже більше трьох тисяч років, відзначається на Сході за неперевершені смакові і цілющі якості. Він цікавий всім, хто піклується про своє здоров’я і довголіття, як це роблять мудрі китайці і японці.

        Редька редьці ворожнечу

        Дайкон поки далеко до популярності морквини, редиски, буряків та інших місцевих овочів, але він впевнено підкорює серця наших співвітчизників, своїм делікатним смаком і доступністю.

        Дайкон дуже дешевий, але від цього не менш цінний коренеплід. Серед його найближчих «українських» родичів – редька.

        Багата вітамінами, маслами, знаменита своїми лікувальними властивостями, але жахливо гірка, малоапетитне, що викликає таку неприємність, як метеоризм.

        Так ось, дайкон – це повноцінна альтернатива нашій редьці, тільки виведена древніми селекціонерами.

        Дайкон вийшов напрочуд вдалим експериментом: стабільно урожайний, з малою кількістю гірчичного масел і ніжний на смак, відмінно зберігається, не вимагає складного догляду і агротехніки.

        Його приємний смак припав до душі спочатку азіатам, а потім і іншим народам земної кулі. Сьогодні дайкон з успіхом вирощують в багатьох країнах світу, в тому числі на Україні і в України.

        Зовні дайкон нагадує корінь петрушки або біло-кремову морквину. Дуже соковитий, майже без запаху. Його використовують для приготування різних салатів. Він відмінно поєднується з морквою, свіжими огірками.

        Підходить для холодних супів, закусок. Його можна класти в окрошку, наприклад, або в борщ. В Японії і Китаї майже 90% страв національної кухні передбачають використання дайкона.

        Там його парять, варять, запікають, подають в холодному і в гарячому вигляді, кладуть навіть в десерти.

        Нашим господаркам слід взяти на замітку той момент, що дайкон відноситься до сімейства капустяних, а відповідно придатний для теплової обробки, а не тільки для салатів .

        У азіатських кухарів можна перейняти багато способів приготування дайкона, щоб поступово відкривати для себе багатогранність смаку і властивостей цього незвичайного овоча.

        Хімічний склад дайкона

        Дайкон ідеальний для прихильників здорового харчування. Він низькокалорійний, багатий цінними для організму елементами, прекрасно засвоюється, позбавлений серйозних протипоказань.

        Варто знову нагадати, що дайкон – одна з основ японської кухні, а японці ніколи і нічого не їдять просто так, вся їхня їжа працює на здоров’я, продовження життя.

        В дайкон, крім величезної кількості вітамінів і мінералів, багато ферментів.

        У складі овочу лідирують:
        • вітамін С;
        • всі представники В групи;
        • вітамін РР;
        • мікро- і макрокомпонентів – йод, селен, залізо, фосфор, калій, кальцій, натрій, мідь і інші;
        • пектини;
        • фітонциди;
        • цінні ферменти;
        • антиоксиданти.

        Дієтологи рекомендують дайконовую дієту, як одну з найбільш ефективних і збалансованих для тих, хто мріє схуднути. А щоденне вживання дайкона показано всім людям для поліпшення функціонування основних систем організму.

        Дайкон – корисні властивості

        Дайкон – просте і бюджетний кошт від багатьох неприємностей зі здоров’ям. Він лікує, попереджає хвороби, покращує самопочуття і просто радує своїм тонким і багатим смаком.

        Ось лише невеликий перелік корисних властивостей японської редьки:

        1. Велика кількість клітковини покращує травлення і очищає кишечник від шлаків і токсичних відкладень.

        2. Мінерали, що містяться в дайкон, підтримують здоров’я бронхо-легеневої системи, серцевого м’яза, печінки.

        3. Коренеплід благотворно впливає на процеси кровотворення.

        4. Корисний при простудних захворюваннях, так як містить багато вітаміну С – в 100 грамах дайкона більше 40% від добової норми цього вітаміну.

        5. Велика кількість вітамінів В групи добре позначається на стані центральної нервової системи.

        6. Пектин знижує рівень цукру і холестерину в крові.

        7. Дайкон – визнаний антиоксидант, що попереджає онкологічні хвороби.

        8. Фітонциди, преоблдающіе в коренеплоді, підсилюють опір організму до атак вірусів і бактерій.

        9. Дайкон сприяє нормалізації артеріального тиску.

        10. Збільшує працездатність, знімає втому емоційну і фізичну.

        11. Ферменти дайкона швидко розщеплюють їжу на компоненти, які швидко і в повному обсязі засвоюються організмом, таким чином, їжа приносить більше користі, краще і швидше насичує.

        12. Дайкон прискорює метаболічні процеси, скорочує час перетравлення їжі, попереджає її гниття в кишечнику.

        13. Ензими спрощують розщеплення білків і жирів.

        14. Японська редька хороший союзник в боротьбі з атеросклерозом, іншими патологіями судин і серця.

        15. Діє на організм омолаживающе, оскільки прискорює метаболізм і сприяє виведенню токсинів .

        16. Добре знижує вагу.

        17. Заповнює дефіцит калію, який бере участь в процесах виведення з організму продуктів розпаду.

        18. Дайконовий сік допомагає швидше заснути, м’яко заспокоює нервову систему.

        19. У косметичних цілях кашка з м’якоті дайкона використовується для боротьби з висипом вугрів.

        20. Наявність фолієвої кислоти робить дайкон особливо корисним жінкам під час планування вагітності.

        21. Виводить пісок з нирок, знімає наявні запалення в області сечостатевої системи .

        Також відомо, що солодка редька – перевірений засіб від похмільного синдрому. Її благотворний вплив на отруєний алкоголем організм пояснюється потужним очищує дією.

        Ще однією корисною особливістю незвичайної редьки є те, що вона не тримає шкідливі речовини під час росту, а при прийомі в їжу виводить важкі метали, їх оксиди, радіонукліди з організму.

        Полегшує стан при артритах і артрозах, не дає прогресувати хвороб .

        Дайкон – протипоказання

        При помірному і розумному вживанні овоч не здатний нашкодити людині.

        Неприємності чекають тих, хто не обмежує себе в їжі, схильний до переїдання.

        При надмірному вживанні коренеплоду можливо здуття кишечника.

        З обережністю його потрібно їсти хворим на виразку шлунку, людям з каменями в протоках нирок, жовчного. Будьте здорові.

        Дайкон – що це таке, корисні властивості і шкода для організму людини

        Дайкон – це білий коренеплід, який в народі називають японської редькою. Великі плоди мають вагу 2-4 кг і мають багатими смаковими якостями. Соковитий, ніжний смак позбавлений гіркоти. На відміну від звичайної редьки, дайкон не містить гірчичних масел. Продукт широко використовується в східній кухні в якості приправи.

        Завдяки своїм корисним властивостям коренеплід завоював всесвітнє визнання. Він містить безліч вітамінів, ферментів і мікроелементів, необхідних для здоров’я людини. У народній медицині біла редька теж користується незмінною популярністю. Цей інгредієнт входить до складу рецептів для лікування багатьох захворювань і для загального зміцнення імунітету.

        Калорійність і склад дайкона

        Коренеплід має низьку калорійність. У 100 г свіжого продукту міститься 21 ккал.

        • білки – 0,6 г;
        • жири – 0,1 г;
        • вуглеводи – 4,1 г;
        • клітковина – 1,6 г;
        • харчові волокна – 1,6 г;
        • вода – 94,62 м

        вітамінний склад

        Хімічний склад дайкона багатий вітамінами, необхідними для підтримки життєдіяльності організму. Відомо, що 300 г редьки покривають добову норму вітаміну С.

        У складі білої редьки містяться такі вітаміни:

        вітамінкількістьКористь для організму
        Вітамін В1, або тіамін0,02 мгНормалізує роботу нервової системи, бере участь в обміні вуглеводів, покращує перистальтику кишечника.
        Вітамін В2, або рибофлавін0,02 мгПокращує обмін речовин, захищає слизові оболонки, бере участь в утворенні еритроцитів, зміцнює нервову систему.
        Вітамін В4, або холін7.3 мгРегулює обмінні процеси в організмі, зміцнює нервову систему, знижує рівень холестерину і жирних кислот в крові, сприяє утворенню метіоніну.
        Вітамін В5, або пантотенова кислота0,138 мгБере участь в окисленні вуглеводів і жирних кислот, покращує стан шкірних покривів.
        Вітамін В6, або піридоксин0,046 мгЗміцнює нервову й імунну системи, бореться з депресією, бере участь в синтезі гемоглобіну, сприяє засвоєнню білків.
        Вітамін В9, або фолієва кислота28 мкгСприяє регенерації клітин, бере участь в синтезі білків, підтримує здоровий формування плоду при вагітності.
        Вітамін С, або аскорбінова кислота22 мгАнтиоксидант, зміцнює імунну систему, захищає організм від бактерій і вірусів, впливає на синтез гормонів, регулює процеси кровотворення, бере участь в синтезі колагену, регулює обмін речовин.
        Вітамін РР, або нікотинова кислота0,02 мгРегулює обмін ліпідів, діяльність нервової системи, знижує рівень холестерину в крові.
        Вітамін К, або филлохинон0,3 мкгПокращує згортання крові, запобігає розвитку остеопорозу, покращує роботу печінки і нирок, сприяє засвоєнню кальцію.
        бетаїн0,1 мгПокращує стан шкірних покривів, захищає клітинні мембрани, зміцнює судини, нормалізує кислотність шлункового соку.

        Сукупність вітамінів в складі дайкона комплексно впливає на організм, покращуючи роботу всіх органів і систем і зміцнюючи імунітет. Коренеплід незамінний при вірусних і простудних захворюваннях, порушеннях роботи нервової і серцево-судинної системи.

        Макро- і мікроелементи

        До складу дайкона входять макро- і мікроелементи, необхідні для підтримки повноцінного складу крові і допомагають зберегти здоров’я легенів, печінки і серця.

        У 100 г продукту містяться такі макроелементи:

        макроелементкількістьКористь для організму
        Кальцій (Ca)27 мгФормує і зміцнює кісткову і зубну тканини, робить м’язи пружними, регулює збудливість нервової системи, бере участь в згортанні крові.
        Калій (K)227 мгНормалізує роботу серцево-судинної системи, виводить шлаки і токсини.
        Магній (Mg)16 мгРегулює обмін білків і вуглеводів, знижує рівень холестерину в крові, знімає спазми.
        Натрій (Na)21 мгРегулює кислотно-лужний і електролітний баланс, нормалізує процеси збудливості і скорочення м’язів, зміцнює стінки судин.
        Фосфор (P)23 мгРегулює обмін речовин, покращує роботу мозку, бере участь в синтезі гормонів, формує кісткові тканини.

        Мікроелементи в 100 г дайкона:

        мікроелементкількістьКористь для організму
        Залізо (Fe)0,4 мгВходить до складу гемоглобіну, бере участь в кровотворенні, нормалізує роботу м’язів, зміцнює нервову систему, бореться з втомою і слабкістю організму.
        Мідь (Cu)0,115 мгБере участь в утворенні червоних кров’яних тілець і в синтезі колагену, покращує стан шкіри, сприяє переходу заліза в гемоглобін.
        Марганець (Mn)0,038 мгБере участь в окисних процесах, регулює обмін речовин, нормалізує рівень холестерину в крові, запобігає відкладенню жирів в печінці.
        Селен (Se)0,7 мкгЗміцнює імунітет, уповільнює процеси старіння, запобігає розвитку ракових пухлин.
        Цинк (Zn)0,15 мгРегулює рівень глюкози в крові, підтримує гостроту нюху і смаку, зміцнює імунітет, захищає від впливу бактерій і вірусів.

        Мінеральні компоненти, що входять до складу редьки, нормалізують водний баланс організму і сприяють виведенню шлаків і токсинів. Дайкон – один з небагатьох овочів, які допомагають розчиняти камені в печінці та нирках.

        Коренеплід не вбирає в себе токсичні речовини і солі важких металів. При тривалому зберіганні не втрачає корисні властивості.

        амінокислотний склад

        амінокислотакількість
        триптофан0,003 г
        треонін0,025 г
        ізолейцин0,026 г
        лейцин0,031 г
        лізин0,03 г
        метіонін0,006 г
        цистин0,005 г
        фенілаланін0,02 г
        тирозин0,011 г
        валін0,028 г
        аргінін0,035 г
        гістидин0,011 г
        аланин0,019 г
        аспаргіновая кислота0,041 г
        глутамінова кислота0,113 г
        гліцин0,019 г
        пролин0,015 г
        Серін0,018 г
        • насичені (пальмітинова – 0,026 г, стеаринова – 0, 004 г);
        • мононенасичені (омега-9 – 0, 016 г);
        • поліненасичені (омега-6 – 0,016 г, омега-3 – 0,029 г).

        Дайкон не містить холестерин і трансжири.

        Корисні властивості дайкона

        Завдяки наявності поживних речовин в складі дайкон володіє багатьма корисними для здоров’я властивостями. Систематичне вживання коренеплоду робить позитивний вплив на організм людини, а саме:

        1. Очищає організм. Використовується як сечогінний і послаблюючий засіб природного походження. Завдяки солям калію і кальцію нормалізується водний баланс.
        2. Покращує роботу нервової системи і мозкову активність. Продукт сприяє нормалізації нервової збудливості і бореться з підвищеною агресією. Регулярне вживання дайкона збільшує стресостійкість і працездатність, нормалізує сон, покращує концентрацію уваги.
        3. Використовується для лікування і профілактики захворювань серцево-судинної системи, зміцнює судини, покращує склад крові.
        4. Знижує рівень холестерину в крові, знижує ризик розвитку атеросклерозу.
        5. Застосовується в лікуванні і профілактиці цукрового діабету. Корисні речовини в складі дайкона сприяють нормалізації рівня глюкози і насичують організм фруктозою, необхідної для діабетиків.
        6. Сік коренеплоду позитивно впливає на роботу нирок, печінки і підшлункової залози.
        7. Зміцнює імунну систему. Завдяки високій концентрації вітаміну С і ряду інших вітамінів дайкон допомагає боротися з вірусами та інфекціями. У зимовий період овоч сприяє поповненню запасу корисних речовин в організмі і виступає ефективним профілактичним засобом авітамінозу.
        8. Використовується для лікування шкірних недуг і оздоровлення волосся.

        Дайкон незамінний в раціоні здорового харчування. Продукт має яскраво вираженим м’яким смаком і підходить для приготування різних страв. Коренеплід рекомендується вживати в період посилених тренувань і вимотують змагань для підтримки оптимальної фізичної форми і підвищення результативності.

        Користь для жінок

        Дайкон приносить неоціненну користь жіночому організму. Це не просто продукт, який використовується в кулінарних рецептах, а й незамінний засіб для лікування і профілактики різних захворювань.

        Багато жінок в боротьбі із зайвими кілограмами дотримуються здорового харчування. Завдяки низькій калорійності продукту дієтологи рекомендують включати редьку в дієтичне меню. Високий вміст клітковини необхідно для очищення кишечника від шлаків і токсинів, а також для профілактики захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Ефективні та корисні розвантажувальні дні з використанням білого коренеплоду.

        Високий вміст вітамінів групи В нормалізують роботу нервової системи. Дайкон особливо корисний в період емоційних навантажень. Коренеплід знімає нервову напругу і допомагає боротися зі стресами. Жінкам рекомендується вживати редьку для зняття симптомів передменструального синдрому.

        Фолієва кислота сприяє нормалізації менструального циклу і регенерації всіх клітин організму. Вона дуже корисна для жінок в період вагітності.

        Говорячи про користь дайкона для жінок, не можна не згадати, що він широко застосовується в домашній косметології. Свіжовичавлений сік рослини має відбілюючим властивістю і допомагає позбутися від пігментних плям і веснянок.

        Дайкон – смачний і корисний продукт для всієї родини. Користь і шкода, як вибрати і зберігати.

        Дайкон або японська редька байлобо – цікавий різновид редьки, коренеплід з сімейства Капустяні. Назва перекладається, як «великий корінь», а в українській мові існує безліч синонімів: «біла редька», «солодка редька», «білий редис».

        Вперше рослина було виведено в Японії древніми селекціонерами, які взяли за основу китайський коренеплід лоба. Смакові якості і поживні властивості допомогли продукту швидко отримати визнання і поширитися в усі країни Європи, Середземномор’я. З тих пір кожна держава вважає своїм обов’язком виборювати право на батьківщину дайкон.

        Коренеплід на вигляд схожий на моркву, тільки білого кольору. Розміри рослини можуть вразити: в довжину він іноді досягає півметра, маючи вагу до 5 кг.

        За смаком Дайкон набагато м’якше чорної і зеленої редьки. Продукт використовується в якості приправи до перших і других страв, салатів. Унікальність білої редьки в тому, що вона не вбирає в себе солі важких металів та інші шкідливі речовини з грунту. Це екологічно чистий продукт. Які не зашкодить здоров’ю людини. Лікарі рекомендують включати в раціон рослина не рідше одного разу на тиждень.

        ВАЖЛИВО: Ця овочева культура була відома Давнім Грекам, які вивчили її корисні властивості і полюбили тонкий, солодкуватий смак. Рослина купували за золоті монети і подавали на позолоченою і срібному посуді. Дозволити собі Дайкон могли тільки дуже багаті люди.

        Хімічний склад і калорійність

        Дайкон не містить гірчичних масел, які присутні в редисці та чорній редьці, і володіє слабо вираженим ароматом. У його складі присутні вітаміни, мінерали та інші корисні речовини.

        Біла редька багата:

        • вітамінами групи В, А, РР, Н, Е;
        • мінеральними компонентами – калієм, фосфором, селеном, марганцем, залізом, міддю, йодом, сіркою та ін .;
        • ізородановой кислотою;
        • клітковиною;
        • ферментами, що допомагають перетравлювати крохмалисті продукти;
        • пектином;
        • каротином;
        • ензимами;
        • антиоксидантами.

        Калорійність продукту складає 21 ккал на 100 г.

        Користь редьки дайкон для здоров’я

        Дайкон має безліч корисних властивостей.

        • Очищаюча здатність – коренеплід ефективний як сечогінний і послаблюючий засіб. Завдяки таким здібностям і змістом мікроелементів (калію і кальцію), організм швидше виводить шлаки і зайву рідину. Це робить продукт незамінним для дієтичного харчування і очищають дієт.

        • Зміцнення імунної системи – багатий вітамінами овоч насичує організм корисними речовинами, покращуючи захисні функції. Білкові компоненти і фітонциди діють за принципом антибіотиків, знищуючи патогенну флору в організмі і будучи профілактичним засобом простудних і вірусних захворювань. Вживання дайкон допоможе полегшити симптоматику бронхіту, астми, різних видів кашлю.

        • Профілактика хвороб нирок і печінки – свіжовичавлений сік з білої редьки є натуральним засобом, що очищає, поліпшує роботу печінки, нирок, підшлункової залози. З його допомогою можна розчинити дрібні камені і вивести їх з організму.

        • Покращення роботи нервової системи – білу редьку можна використовувати в якості заспокійливого продукту. Для людей з підвищеною збудливістю, агресією, занепокоєнням, страви з коренеплоду, вживання продукту в сирому вигляді і свіжовичавлений сік показані щодня для нормалізації роботи нервової системи і набуття душевного спокою. При поганій якості сну рекомендується випивати півсклянки соку дайкон ввечері.

        • Профілактика цукрового діабету – завдяки фруктозі, що входить до складу овоча, хворі на діабет можуть вживати його регулярно, не переживаючи за можливі скачки глюкози і наслідки від цього.

        • Допомога при схудненні – Дайкон є низькокалорійним продуктом. Його приємний смак і велика кількість клітковини сприяють швидкому насиченню організму і очищенню його від шлаків. Це дозволяє використовувати білу редьку в меню людей, що прагнуть схуднути.

        • Профілактика і лікування хвороб серця, судин – регулярне вживання в їжу овоча допоможе позбутися від проблем з прохідністю вен і артерій, знизити рівень холестерину в крові.

        • Терапія шкірних недуг – свіжовичавлений сік дайкон дозволяє знизити забарвлення веснянок, пігментних плям. Якщо втирати в шкіру сік білої редьки. Можна зменшити запалення від прищів, поліпшити стан при фурункульозі, позбавити від численних дефектів дерми.

        • Лікування волосся – багатий вітамінами овоч благотворно впливає на стан волосся як зсередини, так і зовні. Втирання соку редьки в корені волосся допомагає зміцнити і живити волосся по всій довжині.

        Користь дайкон для чоловіків

        Що міститься в Дайкон білок прискорює ріст м’язів, що може стати в нагоді спортсменам і всім представникам сильної статі, зайнятим фізичною працею. При регулярному вживанні продукту чоловіче лібідо посилюється, потенція підвищується.

        Користь дайкон для жінок

        Біла редька містить велику кількості вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Ця речовина нормалізує менструальний цикл, покращує процес кровотворення. Для дам, які бажають завагітніти, Дайкон стане незамінним постачальником вітаміну В9, без якого неможливе формування здорового плоду.

        Для літніх людей

        У похилому віці часто виникає атеросклероз судин. Якщо включити в раціон Дайкон у вигляді салату або соку, можна зменшити прояви хвороби і попередити її розвиток.

        Лікувальні властивості редьки дайкон

        Натертої білої редькою можна вилікувати численні проблеми зі шкірою: тріщини, садна, мозолі. Для цього необхідно накладати подрібнену масу рослини на пошкодження, фіксуючи бинтом. Можна застосовувати Дайкон, змішаний з медом і водою в пропорції 3: 2: 1 (редька: мед: вода).

        Цей же склад відмінно допомагає при радикулітах і ревматизмі. Він знімає больові відчуття, покращує загальне самопочуття.

        При діабеті рекомендується щодня приймати сік білої редьки в обсязі 6 столових ложок на добу. Це кількість потрібно поділити на 3 – 4 частини і приймати після їжі. Зберігати такий сік можна в герметичних ємностях добу.

        При проблемах з кишечником необхідно пити сік на ніч. Він впливає на стінки товстої кишки, діючи як м’який проносний засіб.

        Протипоказання і шкода редьки дайкон

        При помірному вживанні редьки, вони не може принести шкоди. Але при переїданні можуть виникнути неприємні відчуття у вигляді здуття живота, надмірне утворення газів.

        Не рекомендується вживати Дайкон людям з такими захворюваннями:

        виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки;

        дисфункція щитовидної залози;

        камені в жовчному міхурі і протоках;

        хронічні процеси в шлунково-кишковому тракті.

        Іноді виникає індивідуальна непереносимість, яка є абсолютним протипоказанням до вживання білої редьки.

        Хворим на подагру потрібно знати міру і не переїдати продукт.

        Як вибирати японську редьку дайкон

        При виборі дайкон необхідно звертати увагу на стан його бадилля. Вона повинна бути свіжою, зеленою, соковитою. Якщо продавець відрізав бадилля – плід зберігається вже давно. Тоді необхідно оглянути його зовні: шкірка повинна бути гладкою, без вм’ятин і тріщин, опуклостей. М’якоть не повинна продавлюватися. Тільки пружна, щільна, важка редька з цільної і рівною шкірою може принести користь організму.

        як зберігати

        Дайкон можна зберігати кілька місяців. Але йому потрібно забезпечити хороші умови: оптимальна температура не може знижуватися менше 1 ° С, але не повинна перевищувати 5 ° С (оптимально – в овочевому ящику холодильника). Якщо є можливість заховати коренеплід в підвал, йому потрібно підібрати відповідні за розміром ящики з сухим піском.

        Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter .

Про автора

admin administrator