Чи можна заморожувати моркву

Авторadmin

Чи можна заморожувати моркву

Як правильно заморозити морква на зиму в морозилці: чотири способи

Морква є в продажу і влітку і взимку, тому господині не поспішають вживати заходів для збереження цього овоча про запас. Але подумайте, де, і за яких умов, вирощується культура, що красується на прилавках магазинів? Відповідь на це питання ви навряд чи знайдете. Давайте спробуємо зберегти моркву, вирощену на своєму городі або, по крайней мере, куплену в сезон.

Складові: морква
Час для закладки: осінь

Дрібна морква також згодиться, але смак і колір замороженого продукту будуть не настільки яскравими і насиченими.

Перед тим як приступити до заморожування морквину ретельно миють і очищають від шкірки. Потім зрізають кінчики з двох сторін коренеплоду. Звертайте увагу, щоб в заморозку не були позеленіли частини рослини!

Чотири основні способи заморозки моркви на зиму

Спосіб перший: заморозка сирої моркви

У сирому вигляді найчастіше заморожують морква, натерту попередньо на тертці. Подрібнений таким чином овоч розкладають по пакетам і заморожують.

В якому вигляді можна заморозити натерту на тертці моркву:

  • В одному великому пакеті, звернувши його щільним брусочком. Необхідну порцію продукту перед приготуванням відрізають гострим ножем.
  • У великому пакеті розсипом. Для цього, через пару годин після занурення закритого пакету в морозильник, його грунтовно струшують, щоб подрібнена морква залишилася розсипчастою.
  • У порційних пакетах, на один раз приготування.

ПОРАДА: Якщо в морозилці, з морквою сусідить натерта заморожена гарбуз, то не забудьте промаркувати упаковку.

Див. Відео від каналу «Маринчині Творінкі» – Морква на зиму

Спосіб другий: заморозка бланшированной моркви

Для цього способу чисту моркву нарізають кружечками, кубиками або соломкою. Товщина нарізки повинна бути, приблизно, однаковою. Це дозволить в подальшому, дійти моркви до готовності більш рівномірно.

Потім шматочки овочів опускають в киплячу воду на 2 хвилини. Відлік часу починається з моменту закладання коренеплодів в окріп. Важливо: бланшувати кожен вид нарізки потрібно окремо один від одного.

Після закінчення встановленого часу, овочі слід різко охолодити. Для цього в ємність з холодною водою додають достатню кількість льоду, щоб вода стала максимально низької температури. Остуджують бланшірованние овочі не менше 3 хвилин.

Наступним етапом морква обсушують на паперових рушниках. А потім відправляють в морозильну камеру. Щоб заморозка залишилася розсипчастою, можна провести попереднє заморожування на обробній дошці або в спеціальній ємності морозильної камери для дрібних продуктів.

Чи можна заморожувати моркву цілком? Звісно. Ідеально для цього підійде дрібна морква. Вичищену дрібниця бланшують вищеописаним способом 4 хвилини, остуджують, сушать і заморожують.

Див. Відео від каналу «Смачно з Нами» – Як бланшувати овочі

Спосіб третій: Як заморозити морква на зиму для дитини

Для дитини морква краще заморозити у вигляді пюре. Для цього, ретельно вичищені коренеплоди ріжуть великими шматочками і варять до м`якості, приблизно, 35 хвилин.

УВАГА! Закладати морква для варіння слід в холодну воду.

Готову моркву пюрируют блендером до однорідної консистенції і розкладають у форми для льоду або пластикові стаканчики.

Заморожена таким способом морква буде ідеальним прикормом для грудничка, і прекрасним наповнювачем для різних дитячих каш і овочевих пюре.

Спосіб четвертий: заморозка моркви обсмаженої з цибулею

Багато господинь задаються питанням: «Чи можна заморожувати обсмажену моркву з цибулею?». Однозначно, так. Цей спосіб заощадить купу часу при приготуванні будь-яких страв, в які додається овочева зажарка.

Зберігання замороженої моркви

Заморожена за всіма правилами морква, зберігається в морозильній камері при постійній температурі -18 ºС від 10 місяців до року.

Посмотрите похожие рецепти
  • Як правильно заморозити на зиму буряк Переглянути рецепт
  • Як можна заморозити цибулю на зиму в морозилці: заморозка зеленого і ріпчастої цибулі Переглянути рецепт
  • Замороження баклажанів в морозилці на зиму Переглянути рецепт
  • Як можна заморозити базилік на зиму в домашніх умовах в морозилці Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити часник і часникові стрілки: 6 способів заморозки часнику на зиму в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити хрін на зиму в морозилці: способи заморозки кореневого і листового хрону Переглянути рецепт
  • Як заморозити щавель на зиму в морозилці в домашніх умовах: рецепти Переглянути рецепт
  • Як зберегти ревінь на зиму в морозилці в домашніх умовах: 5 способів заморозки ревеню Переглянути рецепт
  • Як заморозити диню: правила заморозки і основні помилки Переглянути рецепт
  • Заморожений горошок: 4 способи заморозки зеленого горошку на зиму в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Замороження моркви на зиму. Рецепт покроково з фото Переглянути рецепт
  • Як заморозити овочі для рагу на зиму в домашніх умовах: склад сумішей і способи заморозки Переглянути рецепт
  • Як заморозити перець – 4 способи заморозки болгарського перцю Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити баклажани: способи заморозки баклажанів на зиму Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити огірки на зиму в морозилці: 6 способів заморозки Переглянути рецепт
  • Як заморозити морква Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити сливу на зиму в морозилці: всі способи заморозки Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити яблука на зиму в морозилці: основні способи заморозки Переглянути рецепт
  • Заморожений агрус: способи заморозки ягід на зиму в морозилці Переглянути рецепт
  • Чи можна заморозити варений буряк і як це зробити Переглянути рецепт

Як заморозити моркву на зиму в морозилці в домашніх умовах

Як заморозити моркву на зиму є кілька способів. Але щоб зберегти всі цінні властивості продукту, потрібно знати, як це правильно робити. Слід підготувати самі овочі та необхідний інвентар.

Важлива інформація

Багато хто запитує, чи можна заморожувати моркву і чи зберігаються в ній корисні речовини? Якщо дотримуватися всіх правил, то зберігатися всі вітаміни, а подрібнений на тертці продукт легко додавати в будь-яку страву, не витрачаючи час.

Причини, з яких багато господині вважають за краще зберігати овочі в морозилці.

  1. Економія грошей. Взимку овочі коштують набагато дорожче, набагато приємніше взяти вже приготовлений продукт із холодильника, не виходячи з дому.
  2. Невідомо в яких умовах зберігається продукт у магазинних умовах. Крім того, зимові овочі на прилавках часто проходять додаткову обробку для кращого зберігання та надання смаку. Тому, діставши з морозилки свою морквину, можна бути впевненим у її екологічній чистоті.
  3. Економія часу. Приступаючи до готування, не потрібно витрачати час на очищення та подрібнення овочів. Все вже готове!
  4. Буває, що овочі зі свого городу зберігати нема де. І тут на допомогу приходить морозильна камера. Не всі мають місткі льохи і підвали (крім того, в цих приміщеннях, так само потрібно підтримувати правильні умови).

Для заморозки підходить коренеплід невеликого розміру, щільної структури, солодкуватого смаку. Моркву можна зберігати як у цілому вигляді, так і подрібнену на тертці.

Не обов’язково для зберігання купувати морозильну камеру, у багатьох холодильників є морозилка, в якій слід зберігати тривалий час будь-які овочі, включаючи моркву. Перекладати у звичайне холодильне відділення потрібно тільки в тому випадку, коли потрібно поступове розморожування продукту.

Правила підготовки

Заморозка моркви на зиму в домашніх умовах повинна проходити за всіма правилами, тоді всі вітаміни залишаться збереженими.

Овочі повинні пройти ретельний відбір. Не можна заморожувати старі, підгнили коренеплоди, з’їдені шкідниками. Після відбору потрібно моркву вимити, очистити від бруду та пилу, зрізати кінчики.

Наступним етапом є бланшування.Готують дві ємності із водою. В одній потрібно закип’ятити воду, в іншу налити крижану воду. Великого розміру коренеплоди занурюють у окріп на 4 хвилини, малі досить потримати дві хвилини. Після цього одразу вирушають овочі в крижану воду. Завдяки холодній воді овоч не звариться остаточно, залишиться свіжим і хрустким.

Корнеплоди розподіляються на рушник і залишаються до повного висихання. Чисту, суху моркву нарізають будь-яким способом: кубиками, кільцями та смужками. Можна подрібнити за допомогою тертки. Все залежить від того, для якої страви призначається нарізка.

Щоб шматочки овочів не примерзли один до одного, потрібно їх на звичайну дерев’яну дошку розкласти шарами і відправити в морозилку на 1,5 години. Потім зібрати в одну купку. Після цієї процедури овочева нарізка зберігатиметься не прилипаючи.

Для заморозки краще не вибирати целофанові пакети та посуд зі скла. Перший варіант може порватися, а другий – тріснути через низьку температуру.

Найкращим вибором стануть пластикові контейнери. У них наповнюють продукт, не доходячи до краю 1 см. Можна скористатися вакуумними пакетами, що закріплюються скріпками, клейкою стрічкою або спеціальними затискачами.

Рекомендується на кожному пакеті або тарі вказати дату та час, коли продукт був розфасований. Як тара для заморожування продукту також можуть служити пластикові стаканчики, контейнери для зберігання льоду.

Температуру зберігання в морозильній камері для овочевої заготівлі найкраще підтримувати на позначці нижче -18 градусів. Чим вище температура, тим менше зберігатиметься заморожений продукт. Так, наприклад, при температурі -8 градусів моркву можна зберігати не більше трьох місяців.

Способи заморожування

Як можна заморозити моркву на зиму в морозилці є кілька основних та популярних способів.

Найпоширенішим варіантом є заморожування свіжої подрібненої моркви:

  • можна все подрібнену масу покласти в один пакет і згорнути брусочком, при необхідності відрізати необхідну кількість моркви;
  • можна просто у великий пакет перекласти приготовлену моркву, але через дві години перебування в морозилці пакет потрібно струснути, щоб подрібнені смужки не примерзли один до одного;
  • можна розкласти овочеву масу порційно.

Варіант з підготовчим етапом, що передбачає бланшування:

  • моркву нарізають окремими шматочками у довільній формі, але однакового розміру;
  • всі нарізані часточки опускають у окріп на дві хвилини;
  • потім овочі потрібно остудити, помістивши їх у крижану воду на три хвилини;
  • розподілити шматочки на рушник і дати їм обсохнути;
  • овочі готові до заморожування.

Морквяне пюре (варіант є ідеальним для тих, у кого маленькі діти):

  • моркву очищають і ріжуть часточками;
  • нарізані овочі заливають водою і після закипання варять приблизно 40 хвилин;
  • зварені коренеплоди розминають вилкою або подрібнюють за допомогою блендера;
  • отриману пюреподібну масу розкладають у формочки для льоду або будь-яку іншу невелику пластикову тару після остаточного остигання (щоб пюре швидше охололо і не потемніло, потрібно завантажити ємність із вмістом у холодну воду);
  • при температурі -18 градусів вміст форм заморожується протягом трьох годин;
  • потім овочеві кубики виймають із форм і перекладають у пакети.

Взимку таке пюре можна давати маленьким дітям або додавати під час приготування в різні каші та супи. Вони легко розчиняються і надають страві приємного смаку.

Обсмажування з цибулею (можна додати й інші овочі):

  • моркву очищають і подрібнюють на тертці;
  • цибуля ріжуть невеликими скибочками;
  • нарізані овочі відправляють на сковороду з маслом і тушкують приблизно 35 хвилин;
  • як тільки овочі охолонуть, можна приступати до заморожування.

Після того, як нарізка розподілена по ємностях, її необхідно щільно закрити, щоб морква не ввібрала в себе сусідні запахи.

Заморожена морквяна страва, при дотриманні технології приготування, може зберігатися близько року. Після цього краще заготовити свіжі овочі заново.

Правила розморожування

Заморожену свіжу або варену моркву не потрібно розморожувати. Достатньо необхідну кількість овочів взяти з морозилки і додати до страви на останньому етапі варіння.

Якщо ж морква не передбачається додавати в гарячу страву, то потрібно дотримуватися деяких правил, щоб зберегти цінні компоненти:

  • з морозильної камери овоч переміщається у звичайне холодильне відділення, щоб продукт трохи відтанув;
  • після цього можна приступати до розморожування при кімнатній температурі;
  • не можна з цією метою використовувати мікрохвильову піч, оскільки зникають усі поживні речовини.

Морковне пюре перед вживанням достатньо розігріти або в замороженому вигляді додати, наприклад, картопляне пюре або суп.

Рекомендуємо

Як заморозити кавун на зиму і чи можна в домашніх умовах у морозилці

Як краще заморозити кавун на зиму, поради та маленькі хитрощі, що дозволяють зберегти смак та користь продукту.

Як заморозити кабачки на зиму в домашніх умовах свіжими в морозилці

Детальна інформація про те, як смачно заморозити кабачки на зиму: етапи підготовки, способи заморожування овочів, правила та терміни його зберігання.

Як заморозити болгарський перець на зиму в морозилці в домашніх умовах свіжими

Як правильно заморозити болгарський перець на зиму? Для цього необхідно дотримуватися певних правил вибору овочів, підготовки тари та морозильної камери, а також умови заморозки та зберігання продукту.

Про автора

admin administrator