Чи потрібно зчищати шкірку з яблук

Авторadmin

Чи потрібно зчищати шкірку з яблук

Особливості впливу шкірки яблук на організм людини

Деякі люди, перед тим як з’їсти яблуко, очищають шкірку. Але дієтологи говорять про її величезну користь для організму і рекомендують їсти фрукти цілком. Про те, що ж містить яблучна шкірка і як вона впливає на організм, читайте в цьому огляді.

Калорійність і хімічний склад

Багато любителів яблук сумніваються, правдиво чи твердження, що більшість поживних речовин у фруктах і овочах міститься саме в шкірці.

Важливо! За даними ВООЗ, жінки у віці від 19 до 30 років повинні вживати 200 г фруктів в день, а жінки старше 31 року150 г.

  • 5 г клітковини;
  • 13 мг кальцію;
  • 239 мг калію;
  • 10 мг вітаміну С.

Після очищення в складі плода залишається близько 3 г клітковини, 11 мг кальцію, 194 мг калію, а також близько 6 мг вітаміну С. Кількість, безсумнівно, змінилося, але це не означає, що разом з шкіркою фрукт втратив хоча б половину досліджуваних речовин. Тому, якщо вам не подобається шкірка, ви можете сміливо видалити її. Але з нею ви отримаєте набагато більше поживних речовин, ніж без неї.

Вітамінний склад і харчова цінність

Перш за все, слід враховувати, що біохімічний склад яблук значно відрізняється у різних сортів, тому точні дані до конкретного яблуку ви можете отримати, тільки протестувавши його в лабораторії. До складу магазинного яблука входить широкий спектр хімічних сполук, корисних для організму.

Чи знаєте ви? До 1600-х років словом «яблуко» позначали будь-які фрукти, що не були ягодами. Можливо, тому ми до сих пір думаємо, що Єва з’їла яблуко, хоча ніхто не знає, чим був цей фрукт насправді.

  • 130 калорій;
  • 0 г жиру;
  • 0 г холестерину;
  • 34 г вуглеводів;
  • 1 г білків;
  • 5 г клітковини;
  • 25 г цукрів (фруктози і інших).
  • 8% вітаміну С;
  • 7% калію;
  • 2% кальцію;
  • 2% вітаміну А;
  • 2% заліза.

Найбільш важливий елемент, який зосереджений в шкірці – антиоксидант кверцетин. Застосування цієї речовини здатне підтримати здоров’я тканин мозку, які пов’язані з хворобою Альцгеймера та іншими дегенеративними процесами.

Також в шкірці містяться трітерпеноїди – речовини, що пригнічують розвиток ракових клітин в лабораторних культурах. Дослідження, проведене університетом Корнелла в 2007 році, показало її ефективність в боротьбі з клітинами раку печінки, товстої кишки і молочної залози.

Вона також містить урсоловую кислоту, корисну в боротьбі з ожирінням. Шкірка збільшує м’язову масу, підсилює спалювання калорій, тим самим знижуючи ризик ожиріння.

Читайте також статті по цій темі:

Найкорисніший сорт яблук для організму людини Користь і шкода яблук

Скільки яблук можна з’їдати в день? Користь і шкода яблук

Чим корисні насіння яблук? Користь і шкода яблук

Калорійність і хімічної складу яблук сорту Симиренко Користь і шкода яблук

Користь яблук для здоров’я жінки Користь і шкода яблук

Особливості впливу шкірки яблук на організм людини Користь і шкода яблук Все статті

Чи потрібно чистити яблука від шкірки

Якщо ви не переносите вживання жорсткої шкірки на фруктах, їжте фрукти без неї, тому що навіть яблуко без неї краще, ніж відсутність яблук. М’якоть не менше живильна. І будучи очищеною, вона містить сполуки, які корисні в боротьбі з ожирінням, можуть знизити ризик розвитку хвороб серцево-судинної системи, а також діабету і астми.

Чим корисна шкірка яблука

Високий вміст поживних речовин – не єдине її перевага для здоров’я. В її складі багато антиоксидантів. Вони надають профілактичну і регуляторну дію на ризик розвитку інфарктів, перешкоджаючи окисленню поліненасичених жирів. Вона містить вітаміни Е і К, необхідні для формування кісток, а також флавоноїди, які нейтралізують вільні радикали.

Чи знаєте ви? Згадуючи президента США Джорджа Вашингтона, кажуть, що його улюбленим захопленням була обрізка яблунь. Так, садівництво допомагало йому боротися зі стресом.

У складі фрукта є розчинні і нерозчинні волокна. У шкірці – близько 77% нерозчинних волокон. З’єднуючись з водою, вони запобігають запори, виштовхуючи харчові відходи через товсту кишку. Розчинна клітковина желирующих, потрапляючи в травний тракт. Вона створює відчуття ситості, уповільнює засвоєння поживних речовин, запобігає раптовий сплеск рівня цукру в крові. Вона також допомагає знизити рівень холестерину.

На шкірці є натуральне воскове покриття. Воно захищає плід від вбирання вологи з навколишнього середовища, зберігаючи його смакові та біохімічні якості. Віск безпечний для вживання, але під час формування воскового шару фермери можуть проводити обприскування від шкідників, після чого частина пестицидів може бути законсервована в цьому покритті, тому перед вживанням плоди обов’язково миють.

Важливо! Миття фруктів допомагає видалити більшість пестицидів, які потрапили на шкірку плоду, але не всі. Тому якщо вас турбує їх наявність, купуйте яблука в еко-магазинах або у перевірених фермерів.

Що можна зробити, куди додати

Процес випічки пом’якшує текстуру фрукта, тому печені яблука можна рекомендувати тим, кому не подобається їсти плоди з шкіркою. Вони мають більш приємним смаком і м’якою текстурою. Натираючи свіже яблуко на терці, ви подрібнює шкірку.

Є її у вигляді такого фруктового пюре також більш приємно. Додавання шкірки в повидло збільшує дозу пектину в ньому і робить кінцевий продукт більш корисним, тому в усі заготовки яблука кладуть разом з шкіркою.

Шкода і протипоказання

Вживання в їжу яблук в надлишку не викликає побічних ефектів. Але, як і з іншими продуктами, не варто переїдати. 2-3 плоди в день достатньо для організму.

Що таке яблуко і які у нього особливості? Стоматологи вважають, що кислі плоди і їх сік шкодять зубній емалі. І навіть будуть в 4 рази більше шкідливими, ніж газовані солодкі напої. Але значення має не тільки те, що їдять, а також спосіб вживання.

Чим повільніше їдять фрукт, тим довший час впливу кислот на зубну емаль, тому рекомендується їсти плоди у вигляді фруктових салатів та інших страв, зменшуючи контакт зубів з активними кислотами.

Також бажано обполіскувати рот після їжі для поліпшення стану ротової порожнини.

  • Шкода, що потрібно обов’язково враховувати:
  • Насіння яблук містять ціанід і є отруйними. 100 г насіння – смертельна доза для людини, тому їх не можна вживати у великих кількостях.
  • Не варто вживати яблука, якщо у вас алергія на абрикос та інші рослини сімейства розоцвітих. Це можуть бути сливи, груші, персики та інші плоди.
  • Особам, що страждають на діабет, потрібно стежити за рівнем цукру в крові. А яблучний сік здатний його підвищити. На відміну від клітковини, він не містить речовин, що уповільнюють всмоктування цукрів у кров, зате містить самі цукру у великій кількості.

Вживання яблук з шкіркою більш корисно, ніж без неї. Але ви все одно можете вибрати той варіант, який вам більше до душі.

Лікарі розповіли, чи потрібно знімати з яблук шкірку

Серед громадськості часто виникають суперечки: а чи потрібно знімати з яблук шкірку. Одні кажуть, що в ній містяться пестициди. Інші переконані, що шкірка – найкорисніше в яблуці. Лікарі розповіли, в яких випадках шкірку варто залишити, а в яких – ні.

На думку лікарів-дієтологів, в шкірці яблука міститься велика кількість вітамінів А і С, кальцій, залізо і фосфор. Крім того, вона багата корисними антиоксидантами. Екстракт зі шкірки яблука може уповільнити розповсюдження злоякісних клітин.

Вчені з’ясували, що в ній містяться компоненти, корисні для роботи серця. Наприклад, флавоноїди. Вони нормалізують підвищений кров’яний тиск.

Крім цього, шкірка яблук протидіє застою в шлунково-кишковому тракті і служить їжею для корисних бактерій.

Однак сьогодні яблука часто обробляють спеціальним воском, щоб фрукти довше зберігалися. Перед їжею необхідно ретельно промити яблука і протерти рушником. Але навіть так віск до кінця не змивається, що може привести до алергічних реакцій. В такому випадку краще очищати яблука від шкірки.

Лікарі розповіли, чи потрібно знімати з яблук шкірку

Серед громадськості часто виникають суперечки: а чи потрібно знімати з яблук шкірку. Одні кажуть, що в ній містяться пестициди. Інші переконані, що шкірка – найкорисніше в яблуці. Лікарі розповіли, в яких випадках шкірку варто залишити, а в яких – ні.

На думку лікарів-дієтологів, в шкірці яблука міститься велика кількість вітамінів А і С, кальцій, залізо і фосфор. Крім того, вона багата корисними антиоксидантами. Екстракт зі шкірки яблука може уповільнити розповсюдження злоякісних клітин.

Вчені з’ясували, що в ній містяться компоненти, корисні для роботи серця. Наприклад, флавоноїди. Вони нормалізують підвищений кров’яний тиск.

Крім цього, шкірка яблук протидіє застою в шлунково-кишковому тракті і служить їжею для корисних бактерій.

Однак сьогодні яблука часто обробляють спеціальним воском, щоб фрукти довше зберігалися. Перед їжею необхідно ретельно промити яблука і протерти рушником. Але навіть так віск до кінця не змивається, що може привести до алергічних реакцій. В такому випадку краще очищати яблука від шкірки.

Про автора

admin administrator