Чим батат корисніший за картоплю

Авторadmin

Чим батат корисніший за картоплю

Зміст:

Чому батат корисніший за картоплю — наукові факти та смачні рецепти

Для багатьох людей у світі батат став повноцінним замінником картоплі. Це один з небагатьох вуглеводних овочів, який можна їсти на дієті. Завдяки своєму складу батат має багато переваг для нашого здоровʼя.

Вибирати сезонні локальні овочі, бо вони корисніші, нам радять дієтологи. Батат до українських сезонних овочів не належить, хоча адаптовані сорти солодкої картоплі наші фермери вирощують вже давно. Попри не місцеву природу батат надзвичайно корисний, особливо взимку, кажуть фахівці. І ось чому.

Батат не додасть зайвих кілограмів, якщо вживати його помірно, і підтримає практично всі системи організму:

  • У бататі є кальцій, фосфор, калій, натрій, магній, хлор, залізо, йод та вітаміни групи В, вітамін С, Е, фолієва кислота.
  • Калорійність солодкої картоплі не надто висока, він має низький глікемічний індекс.
  • Солодка картопля уповільнює всмоктування цукрів, допомагає регулювати рівень глюкози у крові. Батат рекомендований людям, які страждають на цукровий діабет.

Читайте також

Науковці з’ясували, що морська капуста допомагає при діабеті

Потрібно їсти цей дешевий фрукт, щоб урятуватися від діабету

Підтримує зір

Найпоширеніший колір батату — помаранчевий. Такий колір забезпечують каротиноїди, один з них бета-каротин. Бета-каротин перетворюється в організмі на вітамін А та використовується для формування світлочутливих рецепторів усередині очей.

Читайте також

Не лише допомагає зору: чому морква — український суперфуд

Корисний для кишечника

Дослідження показали, що харчові волокна в солодкій картоплі корисні для кишечника. Клітковина в бататі діє як пребіотики, вони допомагають покращити травлення та загальний стан здоровʼя.

Батат використовують для лікування діареї та інших проблем зі шлунком.

Як правильно готувати батат і в чому його користь: Прості рецепти

Depo.ua розповість, що таке батат, в чому полягає його користь для організму, а також як приготувати батат швидко і смачно.

Батат: особливості смаку і корисні властивості

Батат — це солодка картопля з тонкою шкіркою та частіше за все соковитою м’якоттю рудого або рожевого кольору. Він може бути як солодких, так і несолодких сортів. Останні є кормовими, тому в кулінарії їх не використовують. Готують картоплю батат овочевих і десертних сортів.

  • Солодка картопля — це не просто незвичний продукт, перш за все батат — корисний овоч, який допомагає при безсонні, хронічній втомі та неврозах.
  • Вважають, що батат має протиракові властивості, зокрема захищає від появи й розвитку пухлин.
  • Продукт регенерує еластичність кровоносних судин і позитивно впливає на роботу нирок і печінки.
  • Батат рекомендують вживати для зміцнення імунітету, зменшення рівня шкідливого холестерину та поліпшення обміну речовин.
  • Надзвичайно корисний батат для діабетиків: він допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та містить антиоксиданти, які запобігають погіршенню стану організму.

У якому вигляді їдять солодку картоплю

Попри те, що звичайну картоплю ми звикли їсти у вареному чи смаженому вигляді, солодкий продукт прекрасно підходить для вживання сирим.

Також батат можна смажити, варити чи запікати — він відмінно поєднується з кашами та вареними овочами. Нерідко з нього роблять пюре, додають до супів і навіть м’ясних страв — наприклад, котлет.

Десертні сорти батату використовують при приготуванні пастили, повидла чи варення.

Як готувати батат, щоб було смачно: прості та корисні страви

Хоч батат — це солодка картопля, він містить дуже мало калорій (бульба середнього розміру містить близько 105 ккал). Страви з цього продукту є дієтичними та підходять тим, хто стежить за фігурою.

Суп-пюре з солодкої картоплі

Якщо хочеться поласувати чимось незвичайним і порадувати близьких, суп пюре з солодкої картоплі — прекрасний вибір.

  • батат — 700 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • часник — 2 шт.;
  • бульйон — 1,25 л;
  • оливкова олія — 1 ст. л.;
  • карі — 1 ч. л.;
  • грінки — 100 г;
  • зелень — на вибір.

Спосіб приготування супу-пюре

1. Очищуємо цибулю й солодку картоплю та нарізаємо їх кубиками.

2. Додаємо до каструлі оливкову олію, обсмажуємо злегка цибулю з додаванням карі та подрібнений часник.

3. Вливаємо в каструлю бульйон, додаємо батат і доводимо до кипіння.

4. Виймаємо трохи батату з каструлі, а решту подрібнюємо за допомогою блендера до однорідної маси.

5. Перед подачею на стіл додаємо до страви кубики картоплі, грінки та посипаємо зеленню.

Оладки з батату

Оладки з батату — чудова страва до сніданку. Готують їх так само як зі звичайної картоплі, вони лише мають солодкуватий смак.

  • батат — 4 бульби;
  • цибуля — 1 шт.;
  • масло рослинне;
  • борошно пшеничне — 2 ст.л.

Спосіб приготування оладок з батату

1. Натріть на тертушці або подрібніть за допомогою блендеру батат з цибулею, додайте борошно.

2. На розігріту сковороду налийте рослинну олію та викладіть за допомогою великої ложки майбутні оладки.

3. Смажте їх до появи золотистої скоринки.

4. Подавайте оладки з солодкої картоплі зі сметаною або хріном.

Запечений в духовці батат

Багато господарів знають, як приготувати батат у духовці, але не всі роблять це правильно. Оскільки ця картопля солодка, то подавати її треба зі спеціальним соусом, щоб підкреслити незвичайний смак.

  • батат — 7 шт.;
  • сіль і спеції — на смак;
  • масло рослинне;
  • кріп;
  • часник — 3 зубчики;
  • сметана — 300 г.

Як готувати солодку картоплю в духовці

1. Почистіть батат від шкірки і поріжте на часточки.

Запікати батат можна і у шкірці. Існує думка, що зі шкіркою солодка картопля більш корисна.

2. Посоліть і поперчіть батат, додайте олію.

3. Викладіть солодку картоплю на деко та запікайте протягом 20-30 хвилин при температурі 200 градусів.

4. Поки батат запікається, можна зайнятися приготуванням соусу. Для цього потрібно додати в сметану дрібно нарізаний кріп, пропущений через прес часник, сіль і перемішати.

5. На стіл солодку картоплю необхідно подавати з соусом.

Пюре з батату

Дуже смачним виходить пюре з солодкої картоплі. Готується воно, як зі звичайної картоплі, а в кінці додається молоко чи вершкове масло. Також до пюре можна додати гарбуз.

Відзначимо, що пюре з батату набагато корисніше, ніж зі звичайної картоплі, оскільки в його шкірці міститься в три рази більше антиоксидантів.

Гратен з батату

Попри незвичайну назву цієї страви, готується вона швидко, а на смак – дуже смачна.

  • солодка картопля — 2 шт.;
  • сметана — 2 ст. л.;
  • твердий сир — 50-70 г;
  • молоко — 100 мл;
  • сир — 2 ст. л.;
  • сіль і перець — на смак.

Як приготувати гратен з батату в духовці

1. Почистіть батат від шкірки й наріжте тонкими кружальцями.

2. Змішайте сметану, сир, сир, молоко, додайте сіль і перець.

3. Викладіть солодку картоплю на деко декількома шарами й полийте сметанно-сирним соусом. Можна полити тільки верхній шар, або ж кожен шар окремо.

4. Помістіть майбутній гратен на 20-30 хвилин запікатися при температурі 180 градусів.

5. За кілька хвилин до приготування страву потрібно посипати сиром.

Кому не рекомендується вживати батат

Попри корисні властивості батату, вживати його можна не всім. Зловживання солодкою картоплею протипоказано при:

  • гастриті;
  • дивертикуліті;
  • виразці шлунка;
  • виразковому коліті;
  • вагітності та лактації;
  • захворюваннях жовчного міхура чи нирок.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

Про автора

admin administrator