Чому тепло у голці

Авторadmin

Чому тепло у голці

Вчені дали поради, як не втратити тепло тіла в люті морози

Правильна комбінація з одягу, фізичної активності й спожитої їжі допоможе завжди почуватися в теплі.

Чекаючи автобуса на зупинці, вигулюючи собаку чи прогулюючись під час зими всі намагаються якось бути в теплі. На щастя, процес, який людське тіло використовує для розщеплення їжі, служить джерелом внутрішнього тепла.

Але коли наступають особливі зимові морози, деякі «захисні стратегії» теж знадобляться, щоб запобігти переохолодження. Чим більша різниця між температурами тіла і довкілля, тим швидше люди втрачають своє тепло. Але двоє людей з однаковою температурою і в одному і тому ж середовищі можуть почуватися по-різному. Один з них може замерзати, а інший не відчувати жодного дискомфорту, пише на сторінках Newsweek професор прикладної психології Державного університету Міссісіпі Джон Ерік Сміт.

Але попри різне переживання холоду, вчені виявили, що природна фізіологічна реакція на низьку температуру і поведінкова адаптація можуть допомогти підтримувати тепло тіла на рівні 36,6 градусів за Цельсієм, щоб почуватися нормально.

Що ж відбувається з тілом? Кров циркулює, доставляючи поживні речовини, кисень й інші важливі для організму субстанції. І ця система забезпечення передає тепло від м’язів до шкіри, де воно вивільняється. Коли людина заходить в прохолодне середовище, організм скеровує більше крові в тулуб, захищаючи тепло життєво важливих органів там. Водночас, відбувається відтік крові від шкіри. Скорочуючи теплові потоки до шкіри, організм запобігає відтоку тепла в холодне середовище. Це дозволяє тілу якомога довше зберігати внутрішнє тепло.

Інша захисна реакція тіла полягає в пожвавленні м’язової активності. Натомість пришвидшується метаболізм і створюється додаткове тепло. Варто лише уявити швидку зимову прогулянку в дні, коли ртутний стовпчик термометра опустився дуже низько: зуби зціплені, а руки і ноги неконтрольовано тремтять. Ці, здавалося б, безглузді скорочення м’язів насправді спроба тіла збільшити температуру, спаливши більше поживних речовин у внутрішній «печі». Відмінності від розмірів, фізичної форми і метаболізму впливають на те, як різні люди переживають холод. Менші люди з малими жировими запасами втрачають більше тепла у холодному середовищі, ніж більші і товстіші люди. Ті, хто мають більшу м’язову масу, теж у виграші. Тому що тепло генерується саме у м’язах. Але наявні фізичні властивості не можна змінювати в залежності від ситуації.

Тож щоб зберегти відчуття зігрітості, вчений радить маніпулювати одягом, активністю і їжею. Зазвичай, щоб зігрітися, люди одягають тепле пальто, шапку і рукавиці. Вочевидь, збільшення товщини одягу чи його щільності допомагає справі. Зимовий одяг не так нагріває, як допомагає зберегти тепло, яке тіло виробляє самостійно. На відміну від поширених переконань, голова не більше джерело відтоку тепла, ніж будь-яка інша адекватно вкрита частина тіла. Якщо одягти шапку і піти без пальто, втрата температури тіла буде відбуватися через тулуб завдяки тому, що організм скеровує туди потоки крові в холодних умовах. Якщо ж зігріти тулуб і голову, кров’яні потоки будуть скеровані до ніг і рук, що підвищить загальне відчуття зігрітості.

По-друге фізична активність сприяє підвищенню скорочень м’язів, спаленню поживних речовин і виділенню додаткового внутрішнього тепла. Це теж допомагає зігрітися. Але, нажаль, з одягом і фізичною активністю можна переборщити. Тоді тіло почне пітніти, щоб охолодитися. І така ситуація не несе нічого хорошого. Адже потовиділення пришвидшує процес втрати температури.

Нарешті, споживання їжі теж підвищує внутрішнє виробництво тепла. Процес розщеплення продуктів харчування трохи збільшує температуру тіла. Інколи люди, які ночують в наметах, з’їдають щось перед сном, щоб почуватися в теплі впродовж ночі. Якщо з’їсти щось невелике, вплив на метаболізм буде не дуже шкідливий. А різниця між втратою і виділенням тепла буде відносно невеликою.

✅Чому термос зберігає тепло?

Давайте, дорогі мої допитливі чомучки, подумки проведемо невеликий експеримент. Загорнімо в газету чайник з гарячою водою, а потім закрутимо його в ковдру або плед, та ще й подушку зверху покладемо. Ви побачите, що вода в чайнику буде остигати дуже повільно.

Раніше в старовину, коли ще не були в ходу мікрохвильовки і електроплити, деякі господині робили саме так, щоб не розігрівати кожен раз їду. Але цей спосіб хороший тільки на кілька годин, інакше суп або каша може зіпсуватися.

Термос і його устрій

А термос, мабуть, найкращий тепловий хранитель. Якщо вранці ти наллєш в термос чай, то він і до вечора не охолоне. А знаєте, як виглядає термос? А з чого термос складається? Зараз я вам про це розповім. Термос зовні може бути зроблений з різного матеріалу.

Може бути пластмасовим, а може і металевим. Але всередині нього обов’язково повинна бути блискуча, дзеркальна колба, яка складається з подвійних стінок. Між цими стінками немає навіть повітря. Його відкачали і створили усередині подвійної колби вакуум, який найкраще зберігає всі тепло гарячого чаю.

Адже порожнеча, або по-науковому вакуум найгірший провідник тепла. Але і це ще не все. Внутрішні стінки колби обов’язково повинні бути дзеркальними. Чому? Як ти думаєш?

Правильно, тому що віддзеркалює всі на світі, в тому числі і теплову енергію. Теплова енергія або просто тепло, знаходиться в скляній колбі, немов у пастці і дуже довго не може покинути термос. Ось таке ось складний пристрій має, такий, з першого погляду, простий прилад, як термос.

Термос дуже потрібна штука. І ти, напевно, про це добре знаєш. Напевно не раз брали з татом на риболовлю чи полювання термос, в якому завжди є гарячий чай. Навіть якщо ви зібралися з родиною по гриби, або просто відпочити на природі, то термос буде самим незамінним помічником для збереження гарячого чаю, або навіть смачного борщу. А раптом ви в дорозі сильно зголодніли?

Про автора

admin administrator