Цукіні зберігання на зиму

Авторadmin

Цукіні зберігання на зиму

Смачні рецепти маринованих цукіні на зиму

Цукіні був завезений до нас з Італії, внаслідок чого отримав ще одну назву – італійський кабачок. Дізнаємося, чим корисні цукіні, як треба їх вибирати при покупці і як можна замаринувати.

Корисні властивості цукіні

Італійський кабачок володіє багатьма корисними якостями для організму. Перш за все – це легкозасвоюваний для шлунково-кишкового тракту продукт. Він містить невелику кількість білків, жирів, органічних кислот. Цей низькокалорійний продукт (містить всього 17 ккал) складається в основному з води. У маринованому вигляді його калорійність не особливо зростає (21, 83 ккал). Тому він дуже корисний для боротьби із зайвою вагою. Цей овоч покращує процес травлення, а також завдяки високому вмісту калію сприяє виведенню з організму токсинів і інших шкідливих речовин.

Такий овоч рекомендують включати в їжу при хворобах печінки, серця і шлунково-кишкового тракту. Він містить багато вітаміну С (особливо молоді екземпляри в сирому вигляді), А, групи В, а також є джерелом калію, кальцію, фосфору. Вміст каротину в цукіні вище ніж у моркві, а вітаміну С, більше ніж в звичайних кабачках. Цей різновид кабачків має соковитий, солодкий і ніжний смак. Її часто використовують при приготуванні овочевих і м’ясних страв. Великою популярністю продукт користується при виготовленні дитячого харчування.

Важливо! При деяких захворюваннях нирок, пов’язаних з порушенням функції виведення з організму калію, включати в раціон кабачки і цукіні не варто.

Як вибрати і підготувати цукіні

Фахівці-кулінари дають наступні рекомендації по вибору і підготовки цього овоча до маринування:

  • краще зупинити свій вибір на примірниках близько 25 см в довжину, а 5-6 см в діаметрі;
  • шкірка повинна мати свіжий вигляд, яскравий окрас;
  • на овочах не повинно бути будь-яких пошкоджень (тріщин, гнилі, виїмок);
  • перед використанням овочі необхідно вимити під теплою водою з крана, а потім підсушити на рушник;
  • шкурку не очищують, так як вона повинна бути м’якою і в ній зосереджена велика частина вітаміну С, видаляють тільки хвостики;
  • для нарізки кабачка беруть гострий ніж, можна скористатися кухонний комбайном;
  • кабачки нарізають кільцями, півкільцями, а в деяких випадках кубиками.

Як замаринувати цукіні на зиму в банках

У сезон, коли отриманий урожай цих овочів, можна заготовити їх в маринаді самими різними способами. Смак маринованих цукіні залежить від використаних приправ. Тару (скляні банки з залізними кришками) перед початком приготування треба добре помити з содою і стерилізувати над парою або в духовці.

Чи знаєте ви? Назва «цукіні» походить від італійського назви гарбуза zucca. Італійці їх називають їх зменшувально zucchini, що перекладається як «тиквочки».

Класичний рецепт зі стерилізацією

  • цукіні 1, 2 кг
  • оливкова олія 200 мл
  • часник 8 зубчиків
  • лимон 2 шт. середніх розмірів
  • петрушка 2 пучка
  • кедрові горішки 100 г
  • запашний перець (горошок) 4 шт.
  • сіль 20 г
  • лимонна кислота 10 г

Відео: класичний рецепт маринованих кабачків

без стерилізації

Важливо! Для маринадів краще використовувати рафінована оливкова олія або другого віджиму. Воно буде з менш вираженим запахом і смаком, до того ж такий продукт менше коштує.

  • цукіні 1, 5 кг
  • листя хрону 2 шт.
  • гірчиця (зерна) 0, 5 ст. л.
  • кріп (парасольки) 1 шт.
  • чорний перець (горошок) 10 шт.
  • перець чилі 0, 5 шт.
  • часник 1 головка
  • перець гострий 1 шт.
  • сіль 2 ст. л.
  • оцет 9% 4 ч. Л.
  • цукор 2 ст. л.
  • зелень петрушки за смаком

Відео: рецепт маринованих кабачків без стерилізації

З каррі

Популярна приправа з Індії каррі, що надає стравам жовтий колір, відмінно поєднується з різними овочами, в тому числі і з кабачками. Маринування з нею робить будь-який продукт ще корисніше, так як до складу каррі входять прянощі з великим вмістом речовин з високою антиоксидантною активністю.

Чи знаєте ви? Цукіні і кабачки, а також гарбузи були завезені іспанцями в XVI столітті з територій сучасної Мексики, де вирощувалися місцевими аборигенами переважно заради насіння. Вперше м’якоть недозрілих кабачків стала вживатися в їжу італійцями тільки в XVIII столітті.

  • цукіні 2, 5 кг
  • вода 1, 75 л
  • столовий оцет 0, 3 л
  • цукор 0, 5 кг
  • сіль 1, 5 ст. л.
  • цибуля ріпчаста 2 середні цибулини
  • каррі 1 ст. л. з гіркою
  • гірчиця (зерна) 5 зерняток
  • селера 3 листа
  1. Помити овочі та зелень. Нарізати цукіні великими шматками, а очищені цибулини – кільцями.
  2. На дно стерильної тари покласти кільця цибулі, зелень і зерна гірчиці. Потім щільно укласти шматочки цукіні.
  3. У каструлю налити воду, довести до кипіння. Кинути в неї сіль, цукор, оцет, каррі і кип’ятити 10 хв. помішуючи.
  4. Залити киплячим маринадом шматочки і накрити банки кришками.
  5. Помістити банки в каструлю, підклавши під них тканину, і стерилізувати 15 хв.
  6. Потім тару треба дістати з окропу і закатати. Перевернути банки і укутати до охолодження.

З огірками

При наявності врожаю огірків і цукіні відмінним виходом для заготовок буде їх спільне маринування. Вони відмінно поєднуються разом і містять мало калорій.

Чи знаєте ви? У цукіні і інших кабачків, а також у гарбуза можна використовувати для приготування страв квітки. Вони вважаються делікатесом.

  • огірки 1 кг
  • цукіні 1 кг
  • кріп (парасольки) 6 шт.
  • вишневі листя 6 шт.
  • листя чорної смородини 6 шт.
  • часник 12 зубків
  • листя хрону 2 шт.
  • корінь хрону 16 г
  • лавровий лист 4 шт.
  • чорний перець (горошини) 30 шт.
  • червоний гострий перець ½ шт.
  • оцет (6%) 120 мл
  • очищена вода 1, 2 л
  • сіль 80 г
  • цукор 50 г

Відео: рецепт маринованих кабачків з огірками

З медом

Пікантними і смачними цукіні виходять в поєднанні з медовим маринадом і розмарином.

Дізнайтеся, чи можна морозити кабачки на зиму свіжими.

  • цукіні 1, 5 кг
  • соняшникова олія (рафінована) 180 мл
  • очищена вода 180 мл
  • оцет (9%) 170 мл
  • цукор 170 мл
  • сіль 1 ч. Л.
  • мед 2 ст. л.
  • часник 5 зубків
  • розмарин (сухий) 2 ч. Л.

Відео: рецепт маринованих кабачків з медом

По-корейськи

Салати корейської кухні популярні серед населення нашої країни. На корейський манер можна замаринувати і цукіні.

Вам буде цікаво дізнатися, в чому різниця між цукіні і кабачками.

  • цукіні 3 кг
  • морква 0, 5 кг
  • цибуля ріпчаста 0, 5 кг
  • болгарський перець 5 штук.
  • часник 2 зубки
  • соняшникова олія (рафінована) 250 мл
  • оцет 200 мл
  • цукор 200 г
  • сіль 3 ст. л.
  • гострий червоний перець 2 шт.
  • чорний перець (горошком) 10 шт.
  • паприка ¼ ч. Л.
  • гірчиця (зерна) 1 ст. л.
  • зелень пучок

Відео: рецепт кабачків по-корейськи

додаткові поради

Фахівці-кулінари дають наступні поради по використанню цукіні для консервації:

  1. Якщо потрібно порізати багато овочів, то краще це зробити за допомогою кухонного комбайна.
  2. При використанні молоденьких (молочних) цукіні з тонкою шкіркою і м’якою м’якоттю потрібно врахувати, що після термообробки вони стають м’якувата і втрачають свої смакові властивості. Їх бланшують і маринують в один прийом.
  3. Зрілі цукіні вимагає заливки маринадом не менше 2-х разів.
  4. Процес приготування консервованого салату з цього овоча проходить з більш довгим за часом увариванием і додаванням прожарений на сковороді соняшникової олії.
  5. Якщо цукіні готуватимуть через 1-2 дня, то їх зберігають в кімнатних умовах. На полиці холодильника їх рекомендують зберігати не більше 5 днів.
  6. У консервованому вигляді даний харчовий продукт зберігається в темному і сухому місці не більше 1 року. Для зберігання добре підійде комора, льох, підвал.

Читайте також, в чому різниця між кабачком і патисони.

Цукіні володіють більш ніжним смаком, ніж кабачки і містять більше аскорбінової кислоти, і також малокалорійні. Консервація з ними смачна, корисна і не особливо відбивається на фігурі.

Цукини на зиму

Быстро, просто, вкусно, из обычных продуктов! Цукини на зиму — рецепт вкуснейшей заготовки, приготовление которой не отнимет у вас много сил и времени. Ее можно подать в качестве закуски или дополнить любой гарнир. Цукини получаются хрустящими, нежными и слегка сладковатыми на вкус.

Состав / ингредиенты

чайная ложка5 мл
десертная ложка10 мл
столовая ложка20 мл
стакан200 мл

ГИ: 50 / 0 / 50

Пошаговое приготовление

Шаг 1:

Шаг 2:

Шаг 3:

Шаг 4:

Шаг 5:

Шаг 6:

Как рассчитать количество банок, почему взрываются банки и как этого избежать, а также секреты и лайфхаки читайте в статье о заготовках на зиму.

Так как степень солености, сладости, горечи, остроты, кислоты, жгучести у каждого индивидуальная, всегда добавляйте специи, пряности и приправы, ориентируясь на свой вкус! Если какую-то из приправ вы кладете впервые, то учтите, что есть специи, которые особенно важно не переложить (например, перец чили).

Для приготовления лучше использовать нейтральную по вкусу фильтрованную или бутилированную воду. Если же вы используете воду из-под крана, имейте в виду, что она может придать блюду неприятный характерный привкус.

Про автора

admin administrator