Де зберігати сушені яблука в домашніх умовах

Авторadmin

Де зберігати сушені яблука в домашніх умовах

Як і де зберігати сушені яблука в домашніх умовах?

Яблука – найпоширеніший і корисний фрукт. Більшість вирощують їх на своїх дачах і в літній період насолоджуються смачними і соковитими плодами.

А що ж робити взимку? Можна придбати яблука в магазині, але не завжди можна бути впевненим у їхній якості. Тому як фрукти доставляються з інших країн, і щоб зберегти свіжість, їх обробляють різними хімічними складами.

Як же бути в цьому випадку любителям даного ласощі? Відповідь дуже проста – можна влітку заготовити сушені яблука. Вийдуть досить смачні і наповнені вітамінами сухофрукти, які порадують всю сім’ю взимку.

Користь і шкода сушених яблук для здоров’я людини, калорійність

Дані сухофрукти складаються з великої кількості макро- і мікроелементів, різних вітамінів, які необхідні організму для правильної діяльності:

  • вітаміни К, Е і В регулюють кровообіг;
  • аскорбінова і інші кислоти сприяють правильній роботі мозку;
  • селен, мідь, магній, йод, мідь, цинк, марганець, залізо та інші елементи насичуючи організм, підвищують імунітет.

Сушені яблука містять такі речовини:

    1. Мінеральні – магній, залізо, йод (покращує якість крові, серцево-судинну систему, обмін речовин і підтримує функціонування гормональної системи).
      1. Фітонциди (зупиняють ріст патогенних бактерій і грибків).
        1. Дубильні (мають протизапальні та антибактеріальні якості).
          1. Органічні кислоти – хлорогенова, яблучна, винна, арабіновая кислоти (протистоять інфекціям, регулюють кислотно-лужну рівновагу).
            1. Цукор – сахароза, фруктоза, глюкоза (відновлюють сили, сприяють швидкому насиченню організму).
              1. Полісахаридні пектинові компоненти (знижують рівень холестерину).
              1. Флаваноіди (протистоять пошкоджень клітин, блокуючи дію вільних радикалів).

              Калорійність сухофруктів становить 231 ккал на 100 грам продукту.

              • Недостиглі яблука: що з ними можна зробити?
              • 5 способів заморозки яблук будинку.
              • Огляд пристосувань для швидкого чищення і нарізки яблук на дольки.

              Використовуючи сушені яблука, людина наповнює свій організм великою кількістю корисних елементів, але є і деякі протипоказання.

              При цукровому діабеті або ж ожирінні вживання сушених яблук може негативно вплинути на здоров’я людини. При таких патологіях краще відмовитися від прийому сухофруктів.

              Яблучні сушки сприяють гарному травленню завдяки вмісту пектину, харчових волокон і клітковини. Складові цих плодів білки, кислоти, ефірні масла і фітонциди покращують обмін речовин і сприятливо діють на освіту мікрофлори в кишечнику.

              Сушені яблука – корисні властивості і вітаміни:

              Корисні для схуднення сухофрукти

              Різні сухофрукти вживають в період дієт в незначній кількості. Цьому сприяє підвищена калорійність яблучної сушки.

              Висушений продукт втрачає вологість, але поживність залишається в ньому. Через це сухий вид продукту стає в кілька разів калорийнее, ніж свіжий.

              Сушені яблука в кілька разів калорийнее, ніж свіжі

              Застосовувати дієту на сушених яблуках слід з обережністю. Слід вживати комплекс сухофруктів і горіхів протягом 5 днів. У день необхідно вживати 200 г сушки і така ж кількість горіхів.

              Суміш поділяють на 10 частин і приймають кожну годину. Крім цього, слід пити багато рідини. Яблучну сушку рекомендується застосовувати з метою схуднення, але потрібно замінити ними вечірній прийом їжі.

              Сухофрукти принесуть шкоди і протипоказані людям з діагнозом ожиріння і цукровий діабет на останній стадії.

              Які сорти яблук вибрати для сушки?

              Відбираємо великі або середні плоди з тонкою шкіркою і невеликою насіннєвою коробкою. При такому відборі буде менше залишків і більше готового продукту.

              Краще використовувати урожай осінніх кисло-солодких сортів. Солодкі плоди після сушіння найчастіше мають слабким смаком, що більшості споживачів не подобається. Для сушіння рекомендується брати сорти Апорт, Антонівка, Пепин.

              Як правильно висушити: основні вимоги

              Багато господині сушать яблука в духовці в квартирі. Готові часточки потрібно укласти в 1 ряд на деку, але краще на сітці. Виставляємо слабкий вогонь (75 ° С) і залишаємо дверцята злегка відкритою.

              Для кращого результату, перед кінцем сушки температуру знижують до 50-55 ° С. Кожні півтори години необхідно перемішувати яблука. Весь процес довгий, триває близько 7 годин, після чого плоди стають блідими.

              Яблука можна сушити в духовці, на сонце, на нитці, в мікрохвильовці і електросушарці

              Найперший і широко застосовуваний спосіб – сушити яблука на сонці. Його застосовують в жарких районах з переважаючою кількістю спекотних днів.

              В осінній період висушити яблука на вулиці навряд чи вийде, повітря повинне добре прогрітися, щоб продукт не зіпсувався, а швидко подвяліть. Тому такий варіант застосовують для сушіння літніх сортів.

              Переваги даного способу – на необмеженої майданчику можна висушити за один раз все приготовані яблука.

              Готові плоди розкладають на сітці або деку і щодня перемішують.

              Також можна нанизати нарізані плоди на нитку і підвісити. Для захисту від різних шкідників слід накрити продукт марлею, складеною 1-2 рази (але це не 100% гарантія захисту). Обов’язково уберігати від дощу.

              При виконанні всіх пунктів, яблука перетворяться в сушку протягом 3-4 днів.

              Наступний варіант – сушка в електросушарці. За допомогою цього пристрою можна засушити яблук за вельми короткий термін і в великій кількості. Це самий елементарний спосіб сушіння.

              Яблука нарізають товщиною не більше 5 мм, залагоджують в один ряд в електросушарці і через 2-3 години продукт досягає готовності.

              У електросушарці можна засушити велика кількість яблук за короткий термін

              Сушка в мікрохвильовій печі. Плоди добре миють і нарізають кружальцями завтовшки від 1 до 2 см. Готові яблука опускають в слабкий сольовий розчин (на 1 л води 4 ч.л. солі) для збереження кольору.

              Продукт поміщають рівномірно на деко і ставлять в мікрохвильовку. Сушіння виробляється на потужності 300 Ватт протягом 2 хвилин. Відключаємо і дивимося, якщо вогкуваті, то повертаємо ще на 30 секунд в піч.

              Процес вимагає уважності. Сушка повинна вийде висушеної і еластичною. Час вказано приблизне. Можливо на це піде 3 хвилини, або ж 2 хвилини і 45 секунд.

              Сушка яблук і незвичайний спосіб зберігання:

              Підготовка свіжого врожаю сушінню і зберігання

              Відібрані яблука добре вимивають, вирізають підгнилі місця і коробку з насінням. Шкірку на плодах бажано залишати, так як в ній знаходяться більший відсоток вітамінів.

              Після цього плоди нарізають тонкими часточками або кружечками і поміщають в сольовий розчин для кращого результату. Яблука сушать відповідним кожної господині способом.

              Головне правило якісної схоронності яблук тривалий період – це правильний процес сушіння.

              Висушувати, в’ялити часточки слід грунтовно, щоб не залишилося вогкуватої продукції. Через неї почнуть псуватися і інші часточки.

              Як і де зберігати в домашніх умовах: квартирі, підвалі або льосі

              В яких би умов не зберігалася сушка, потрібно пам’ятати про основні вимоги до цього процесу:

              • провітрюється;
              • сухість;
              • свіжість;
              • темрява.

              Необхідно пам’ятати, що зберігання сухофруктів поруч з джерелами тепла привести до псування продукції. Якщо сушка упакована правильно, то до неї буде надходити кисень, що запобігає появі цвілі і подальшої псування.

              Ніколи не зберігайте сухофрукти в поліетиленових мішечках або в пластиковій тарі. Вони щільно закриваються і перешкоджають доступу кисню, від чого яблука можуть зіпсуватися.

              Найбільш відповідною ємністю для зберігання сушених яблук є маленькі мішечки з щільного матеріалу. У них не пролізуть нищить їх міль та інші комахи для відкладення яєць.

              Також можна застосовувати коробки з картону, що герметично закриваються кошика, а також дерев’яну тару, в яку не проникнуть шкідники. На дно обраної тари слід покласти аркуш цупкого, або вощеного паперу.

              Основні правила, як зберегти сушені фрукти довгою зимою

              Щоб зберегти сушені яблука, слід пам’ятати:

              • дно і верх вистилати вощеного або щільним папером;
              • щільно укладати сухофрукти;
              • при виборі скляній тарі, обов’язково простежити за щільністю кришки;
              • сушка повинна знаходитися далеко від інших продуктів з яскраво вираженим запахом (яблука вбирають запахи);
              • часто перевіряти продукт, щоб там не з’явилися комахи;
              • переглядайте часточки, і позбудьтеся від зіпсованих.

              Способи боротьби з комахами

              При появі шкідників в сухофруктах, не поспішайте відправляти продукт в урну, адже є способи повернути смакові, корисні і естетичні властивості.

              Є кілька варіантів боротьби:

              1. Перший – помістити сушку в піч і просушити їх півгодини при температурі 60 градусів. Такий спосіб можна застосовувати і при появі цвілі.
              2. Другий – сушені яблука укладають на певний час в морозилку.

              Обробивши сушку, необхідно очистити ємність, де зберігалися яблучка і замінити папір.

              Правильно висушені яблука є незамінним джерелом вітамінів в зимовий період

              Правильно висушені яблука можуть зберігатися кілька років. Вони є незамінним джерелом більшості вітамінів і мінералів, що так важливо в зимовий період. З них готують різні ласощі і варять компоти.

              Зберігання сушки досить простий процес, і при виконанні всіх вимог, дозволяє постійно використовувати корисний продукт в приготуванні їжі.

              Як правильно висушити та зберігати яблука в домашніх умовах

              Якщо урожай яблук вас порадував, то може виникнути питання: що робити з плодами, які не призначені для тривалого зберігання? Сік, компот і варення — це прекрасно. Але якщо ви втомилися від заготовок, є більш простий спосіб збереження яблук — сушіння, інформує Ukr.Media.

              Сушені яблука відмінно зберігаються до нового врожаю, займають мало місця, годяться для приготування компотів, випічки і підходять для вживання в їжу без будь-якої термічної обробки. До того ж в цих сухофруктах зберігаються практично всі вітаміни і мінерали, що містяться у свіжих плодах.

              Чим корисні сушені яблука

              Про користь сушених яблук чули багато. Але чим саме вони корисні?

              Сушені яблука містять вітаміни А, Е, РР, К, С, В1, В2, B5, В6, калій, залізо, кальцій, магній, натрій, фосфор, марганець, йод, а також клітковину, глюкозу, фруктозу, пектин, органічні кислоти і флавоноїди. Оскільки сухофрукти практично позбавлені води, в порівнянні зі свіжими плодами їх поживна цінність зростає. У 100 г продукту міститься близько 230 ккал. Регулярне вживання в їжу сушених яблук допомагає поліпшити обмін речовин, роботу шлунково-кишкового тракту, попереджає розвиток анемії, серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину і зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань.

              Велика кількість корисних речовин міститься саме в шкірці яблук. Тому сушити яблука найкраще з шкіркою (якщо, звичайно, це плоди з вашого саду, а не з супермаркету).

              Як правильно висушити яблука

              Для сушіння підходять будь-які сорти яблук. Зазвичай відбирають ті, які погано зберігаються, з тонкою шкіркою. Але навіть і стійкі до псування сорти можна висушити, якщо немає можливості створити відповідні умови для зберігання.

              У жодному разі не можна використовувати для сушіння плоди з підгнилими бочками. Навіть якщо відріжете зіпсовану частину разом зі здоровою тканиною, весь плід може бути вражений мікотоксинами — небезпечними для здоров’я речовинами, які виробляються пліснявими грибами. Мікотоксини не руйнуються при високій температурі і можуть накопичуватися в організмі, викликаючи різні захворювання.

              Яблука наріжте часточками або кільцями приблизно однієї товщини. Щоб фрукти не потемніли, можна помістити їх на 10 хвилин в підкислену воду, змішавши 1 л води і 50 мл лимонного соку. Потім викладіть яблука на рушник і злегка просушіть. Влітку можна висушити яблука на відкритому повітрі, якщо стоїть сонячна погода. Але на це знадобиться 7-10 днів.

              У електросушарці при температурі 40°C тонко нарізані яблука висихають за 10-12 годин. Це найефективніший спосіб сушіння: яблука не темніють, зберігають колір і аромат.

              На початку сушіння яблука можна злегка посипати меленою корицею, імбиром або іншими прянощами за смаком.

              Якщо ви збираєтеся сушити яблука в духовці, де немає конвекції, то перші 2 години дверцята краще тримати злегка прочиненими, щоб волога випаровувалася швидше. Спочатку сушку тримають при низькій температурі: 45-50°C, а через кілька годин можна закрити дверцята і збільшити температуру до 60-70°C (приблизно на 4 години). Протягом цього часу яблука бажано кілька разів діставати і перевертати.

              Щоб отримати хрусткі яблучні чипси, плоди слід нарізати тонкими кружечками або півкільцями, попередньо видаливши серцевину. Потім виставити в електросушарці або духовці відразу 60-70°C і сушити так 4 години. А після цього знизити температуру до 50°C і досушувати ще близько двох-трьох годин.

              Як зберігати сушені яблука?

              Сушені яблука слід зберігати в темному сухому і добре провітрюваному приміщенні при температурі від 5 до 15°C. Чим вища температура, тим менший термін зберігання сухофруктів. Вологість не повинна перевищувати 70%. Щоб прибрати зайву вологу, біля упаковки з сухофруктами можна поставити чашку з сіллю.

              Для зберігання сушених яблук найкраще використовувати мішечки з натуральної щільної тканини, а також стерилізовані скляні банки з кришками. Якщо ви віддаєте перевагу тканинним мішечкам, то постарайтеся не класти поруч з яблуками прянощі, які сильно пахнуть, оскільки сухофрукти швидко вбирають запахи. Винятком може бути тільки шкірка цитрусових, яка допоможе відлякати харчову міль.

              Якщо все ж ви виявили на своїх запасах цвіль або сліди присутності комах, то весь вміст банки або мішечка доведеться викинути. Щоб цього не допустити, періодично переглядайте сушені яблука і при необхідності підсушуйте їх знову.

Про автора

admin administrator