Гарбуз для супу який сорт вибрати

Авторadmin

Гарбуз для супу який сорт вибрати

Зміст:

Найсмачніші сорти гарбуза з фото, описом і відгуками

Гарбуз з точки зору ботаніки вважається ягодою, але в кулінарії він є овочем, який можна використовувати для приготування, як десертів, так і м’ясних страв. Це цінний харчовий продукт для тварин, який відмінно зберігається, що дає можливість використовувати його всю зиму. Гарбузове насіння дуже корисне: його можна підсушити та їсти, як закуску, також з нього роблять масла, які застосовуються для приготування страв і косметичних засобів.

Всього у світі налічується 20 видів гарбуза. Над їстівними видами постійно працюють селекціонери та створюють нові сорти й гібриди з поліпшеними якостями. З популярними сортами гарбуза пропонуємо ознайомиться в статті.

  1. Данка Полька (Геліос)
  2. Українська багатоплідна (Геліос)
  3. Лунга Піена ді Наполі (Геліос)
  4. Мускат де Прованс (Clause)
  5. Атлас F1 (Sakata)
  6. Атлантичний гігант (Hortus)
  7. Ольга (Moravoseed)
  8. Вест (Lark Seeds)
  9. Віоліна (Hortus)
  10. Біг Макс (Hortus)
  11. Арахісове масло (Servise plus)
  12. Коннектикут Філд (Геліос)
  13. Руж віф де Тамп (Clause)
  14. Мускатна (Елітний ряд)
  15. Велтруска Обровска (Moravoseed)
  16. Атлант (Голіаш) (Moravoseed)
  17. Болгарка (Seedera)
  18. Тіана F1 (Enza Zaden)

Данка Полька (Геліос)

Середньоранній сорт для отримання насіння і на корм тваринам. Також використовується, як столовий гарбуз для приготування різних каш і десертів.

Рослина середньоплетиста, з розсіченим листям середнього розміру, світло-зеленого кольору з плямами.

Плоди округло-приплюснуті, помаранчево-зеленого кольору з мармуровим візерунком, вагою 2,5-3,5 кг. Кірка середньої товщини. М’якоть тверда і крохмалиста.

Данка Полька чудово зберігається і має високу харчову цінність, як кормовий овоч. Також у неї легко відокремлюється насіння, тому його вибирають вручну або перемелюванням комбайном.

Українська багатоплідна (Геліос)

Скоростиглий великоплідний сорт гарбуза, який достигає через 85-90 днів від появи сходів.

Рослина потужна, добре навантажена з довгими стеблами. Здорове та густе листя закриває плоди від сонячних опіків. Кущ стійкий до посухи та не схильний до розвитку борошнистої роси.

Плоди округло-овальні за формою, жовто-зеленого кольору з об’ємними смугами, вагою від 5 до 8 кг. Кірка гладка і дуже тверда, а м’якоть жовта, хрустка і солодка.

Українська багатоплідна цінується за те, що з неї можна збирати насіння для виробництва олії та косметики. Також її плоди транспортабельні та лежкі.

Лунга Піена ді Наполі (Геліос)

Відомий сорт твердокорого гарбуза раннього терміну дозрівання та універсального використання.

Рослина дуже потужна, повзуча і врожайна. Гарбуз не вибагливий до умов зростання і дає високий урожай навіть на бідних ґрунтах.

Плоди великі, вузько-циліндричні, зеленого забарвлення з помаранчевими жилками, вагою 15-20 кг (до 35 кг). М’якоть морквяного кольору. Насіннєва камера маленька і розташована в кінці ягоди.

Лунга Піена ді Наполі – це сорт зеленого гарбуза, який має відмінний смак і добре зберігається. Також його із задоволенням їдять домашні тварини.

Відгук про гарбуз Лунга Піена ді Наполі від Віри С.:

Тыква очень вкусная и сладкая. Горячий оранжевый цвет мякоти делает мои блюда не просто красивыми, а и неповторимыми.

Мускат де Прованс (Clause)

Універсальний мускатний гарбуз для свіжого ринку і різних видів перероблення. Вегетація в середньому триває 120 днів.

Сорт компактний, не вибагливий до середовища зростання. Відмінно себе показує при вирощуванні на різних типах ґрунтів і способах поливу.

Плоди округло-приплюснуті з помітною плямистістю, помаранчево-коричневого кольору. Середній діаметр гарбуза 40 см, а маса – 8-10 кг. М’якоть пахуча і смачна (вміст сухих речовин – 10%).

Мускат де Прованс вирізняється високою врожайністю, здатністю довго зберігатися та універсальністю в застосуванні.

Відгук про гарбуз Мускат де Прованс від Вікторії К.:

Хорошая тыква на хранение. Сладкая и ярко-оранжевая. Запечённая в духовке просто супер.

Атлас F1 (Sakata)

Гібрид мускатного гарбуза із середнім терміном дозрівання (85-100 днів) для виготовлення пюре і соків, а також тривалого зберігання.

Кущ плетистий з потужною кореневою системою, яка забезпечує високі показники при вирощуванні на богарі.

Плоди однорідні, порційні, грушоподібні, вагою – 2-3 кг. Шкірка гладенька, світло-помаранчевого кольору. Насіннєва камера маленька. М’якоть солодка, насичено-помаранчева.

Сорт гарбуза баттернат Атлас F1 відрізняється тривалим плодоношенням і чудово зберігається в післязбиральний період.

Атлантичний гігант (Hortus)

Найбільший гарбуз у світі, плоди якого щорічно потрапляють до книги рекордів Гіннеса. Він належить до пізніх сортів і достигає через 105-125 днів.

Рослина повзуча, стійка до поширених захворювань. Але для формування врожаю їй потрібна велика площа живлення.

Плоди округло-приплюснутої форми з ребристістю, зеленувато-помаранчевого кольору. М’якоть товста, солодка і ніжна. При вирощуванні без підгодівлі гарбуз може досягати маси 50-70 кг, а на хорошому агрофоні – 150-250 кг і більше.

Сорт гарбуза Атлантичний гігант підходить для вживання в їжу і на корм тваринам. Добре переносить транспортування і довго зберігається без втрат товарних якостей.

Ольга (Moravoseed)

Унікальний сорт голонасінного гарбуза з великим вмістом олії. Дозріває в середні терміни.

Рослина сильноросла, зі сланкими стеблами та потужною кореневою системою. Відрізняється стійкістю до стресових погодних умов.

Молоді плоди зеленого кольору з білою плямистістю, а зрілі – помаранчеві з вираженою мармуровістю. Гарбузи мають округлу форму і масу від 4 до 6 кг. М’якоть смачна, середньої товщини.

Основною перевагою сорту гарбуза Ольга є те, що вона містить велике насіння без лушпиння, яке мають високий вміст мінеральних речовин.

Стоп-підробка або як виглядає оригінальна упаковка і насіння гарбуза Ольга

Вест (Lark Seeds)

Середньостиглий сорт гарбуза мускатного типу для використання в кулінарії та перероблення.

Рослина високоврожайна, потужна, середньоплетиста. Гарбуз стійкий до багатьох грибкових хвороб, легко переносить перепади температур і інші несприятливі погодні умови.

Плоди округло-плоскої форми, блідо-помаранчевого кольору, масою до 15 кг. М’якоть насичено-помаранчева, солодка, з високим вмістом сухих речовин. Насіннєва камера середня.

Сорт Вест має дуже тверду шкірку, тому не розтріскується при перевезенні та довго зберігається.

Відгук про гарбуз Вест від Валерія Н.:

Подходит для долгого хранения и очень крупная получилась. Я доволен результатом.

Віоліна (Hortus)

Сорт мускатного гарбуза із середнім терміном дозрівання. Від появи сходів до збору врожаю проходить 110 днів.

Потужна витка рослина з листям зеленого кольору і сизими плямами. Підходить для вирощування на всіх типах ґрунтів.

Плоди грушоподібні, масою 3-4 кг, з помаранчевою шкіркою і яскравою м’якоттю.

Насіннєва камера невеликого розміру, розміщена на початку плоду.

Благодаря ореховой кожуре Виолина, хорошо транспортируется и хранится в весь зимний период без ухудшения вкуса.

Біг Макс (Hortus)

Середньостиглий сорт великоплідного гарбуза, який готовий до збору через 110-120 днів після посіву насіння.

Рослина відрізняється невибагливістю до місця росту, а також стійкістю до поширених захворювань.

Плоди округлі, червонувато-помаранчевого кольору, вагою до 50 кг. М’якоть помаранчево-жовта, товщиною до 10 см, дуже пахуча і смачна.

Плюси сорту гарбуза для соку Біг Макс – це транспортабельність, чудовий товарний вигляд, лежкість і універсальність в застосуванні.

Арахісове масло (Servise plus)

Ранньостиглий сорт гарбуза грушоподібної форми. Від появи сходів до повного дозрівання плодів проходить 90-100 днів.

Рослина сильна, не займає багато місця на полі. Показує високу стійкість до перепадів температури та хвороб гарбузових.

Плоди кремового кольору, подовжені за формою, середньою масою 4-5 кг. М’якоть солодка і соковита, помаранчевого забарвлення.

Гарбуз Арахісове масло має ніжний смак і приємний мускатний аромат, тому популярний для використання свіжим в кулінарії та промислового перероблення. Також сорт зберігається 6-12 місяців.

Антифейк або як відрізнити оригінальне пакування насіння гарбуза Арахісове масло від підробки

Коннектикут Філд (Геліос)

Один з найвідоміших сортів гарбуза у світі, який був виведений селекціонерами в Америці. За тривалістю дозрівання належить до середньоранніх (110-115 днів).

Рослина довгоплетиста, не вимоглива до місця росту, добре себе показує в різних регіонах вирощування.

Плоди округлі, трохи ребристі, яскраво-помаранчевого кольору, вагою до 8 кг. М’якоть жовтого забарвлення, товста. Гарбуз відмінно підходить для приготування кондитерських виробів.

Сорт Коннектикут Філд чудово зберігається більше як рік. В Америці використовується для вирізання пики на свято Гелловін.

Руж віф де Тамп (Clause)

Середній високоврожайний сорт великого гарбуза. Період від перших сходів до збору врожаю триває 110-115 днів.

Кущ потужний, не вимагає особливих умов і відрізняється пластичністю. Толерантний до багатьох хвороб гарбузових.

Плоди великого розміру, червоно-помаранчевого забарвлення, округло-приплюснуті, з сегментацією, вагою 15-20 кг. М’якоть яскраво-помаранчевого кольору, твердої структури з прекрасним смаком.

Руж віф де Тамп призначений для свіжого споживання, зберігання і виготовлення соків, дитячого харчування і різних видів каш.

Відгук про гарбуз Руж віф де Тамп від Валентини Р.:

Растет большая. Мякоть ярко-оранжевая и сладкая. Семена хорошие.

Опис оригінальної банки насіння Руж віф де Тамп від компанії Clause

Мускатна (Елітний ряд)

Середньостиглий сорт гарбуза мускатного для вживання у свіжому вигляді та перероблення. Дозріває через 100 днів після посадки.

Рослина середньої сили росту, з довгими батогами та зеленим листям з білою плямистістю. Слабо уражується борошнистою росою.

Плоди гладкі, подовжено-циліндричної форми з розширенням біля квітки. Гарбузи помаранчево-жовтого кольору, середньою масою від 6 до 7 кг.

Перевага сорту гарбуза Мускатна – це темно-помаранчева м’якоть, яка відрізняється чудовим смаком.

Велтруска Обровска (Moravoseed)

Середньостиглий сорт великоплідного гарбуза для вживання в їжу, консервування та на корм домашнім тваринам.

Рослина з потужною кореневою системою і повзучими стеблами. Призначена для посадки насінням у відкритий ґрунт.

Плоди великі, округло-приплюснуті за формою, середньою вагою до 20 кг.

Поверхня гарбуза гладка, рожево-помаранчевого забарвлення. М’якоть товщиною 5-8 см, помаранчева, дуже смачна.

Сорт Велтруска Обровска добре переносить транспортування на тривалі відстані та може зберігатися до весни.

Атлант (Голіаш) (Moravoseed)

Середньостиглий високоврожайний сорт гарбуза для вживання в їжу, консервування та зберігання. Період вегетації – 110-130 днів.

Рослина формує сильну кореневу систему і потужні повзучі стебла. Стійка до грибних хвороб Гарбузових, в тому числі до борошнистої роси.

Плоди великі, округло-овальної форми, червоно-помаранчевого кольору, масою 18-30 кг (можуть досягати 50-70 кг). М’якоть товщиною 5-8 см, оранжевого кольору, цукриста.

Атлант (Голіаш) – це універсальний сорт твердокорого гарбуза, який відрізняється високою врожайністю якісних плодів.

Відгук про гарбуз Атлант (Голіаш) від Ігоря К.:

Отличный сорт! Самая большая тыква была весом 50 кг. По вкусу сладкая, хорошо храниться.

Болгарка (Seedera)

Сорт гарбуза середнього терміну дозрівання з високим виходом насіння. Дозріває на 95-105 день після появи сходів.

Рослини кущові, стійкі до поширених захворювань і перепадів температури в осінній період.

Плоди циліндричної форми, блідо-жовтого кольору, гладкі, масою 3-5 кг. М’якоть світло-помаранчева, хрустка, товщиною 5-7 см. Насіннєва камера велика, з жовто-кремовим насінням.

Гарбуз Болгарка використовують для споживання у свіжому вигляді та короткочасного зберігання. Сорт підходить для вирощування на насіння.

Тіана F1 (Enza Zaden)

Ранній гібрид гарбуза для реалізації у свіжому вигляді та використання в кулінарії. Період вегетації – 90-95 днів.

Рослина середньоросла, утворює по 3-5 плодів при різних умовах вирощування. Толерантна до вірусу жовтої мозаїки гарбуза.

Плоди злегка ребристі, циліндричної форми, гірчичного кольору.

Це сорт маленького порціонного гарбуза вагою 1,2-1,5 кг. М’якоть оранжевого кольору.

Сорт гарбузу баттернат Тіана F1 прекрасно зберігається всю зиму і зберігає високі смакові якості весь період.

У списку описані найпопулярніші сорти гарбуза з фото, які мають попит в нашому інтернет-магазині. Вони вже багато років є фаворитами у покупців.

Діліться, в коментарях, які види та сорти гарбуза вирощували і як найбільше сподобалися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зігріє краще за ковдру. Рецепт гарбузового крем-супу з імбиром

Всі вершкові крем-супи мають одну схожу рису – вони наче наповнюють нас відчуттям приємного тепла. Особливо їх до снаги готувати, коли на дворі починає холодати. Тож на такий випадок пропонуємо рецепт крем-супу з гарбуза, в якому зігрівального ефекту додасть шпаркий корінь імбиру. Радимо подавати страву на обід чи вечерю, а ще мати при нагоді хрусткий багет або підсмажені брускети.

Як вибрати гарбуз для крем-супу

Найпопулярніший сорт гарбуза, який продається в супермаркетах та на базарах, починаючи з вересня – Мускатний. Він дуже солодкий і як найкраще пасуватиме до цього рецепта. Важливо обирати цілі плоди без вм’ятин та пошкоджень. Бо навряд чи використаєте цілий гарбуз одразу, а частина з недоліками, яку ви залишите в холодильнику, швидко зіпсується.

Раптом трапиться інший сорт гарбуза, то спробуйте на смак шматочок його сирого – саме солодкуватий ідеально підійде для приготування цього крем-супу.

Щоб отримати від їжі задоволення та в процесі відчути тепло, яке розтікається по тілу, приготуйте страву ще за одним рецептом – морквяний крем-суп з імбиром, який дуже легко робиться.

Крем-суп з баклажанів

Крем-суп з грибами: білими, гливами та печерицями

Як приготувати гарбузовий крем-суп з імбиром

Інгредієнти

Гарбузовий крем-суп з імбиром: покроковий рецепт

Запечіть шматочки гарбуза в духовці для ще більш насиченого смаку та аромату. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. Помийте 500 г гарбуза, очистьте від шкірки та насіння і наріжте невеликими шматочками. За бажанням можете не очищати, зробити це після приготування. Деко застеліть пергаментним папером та перекладіть гарбуз, полийте 2 ст. л. соняшникової олії та поставте запікатися на 25 хвилин в режимі верхнього та нижнього нагріву. Якщо у вас великі шматочки, час приготування може збільшитися. Орієнтуйтеся на м’якість гарбуза.

Викладіть шматочки запеченого гарбуза в невелику каструлю та натріть туди ж на дрібній тертці 5 см очищеного від шкірки кореня імбиру. Половину цибулини також натріть на дрібній тертці, трішки притисніть ложкою, щоб виділився сік. Нам його потрібно ½ ч. л. Додайте цибулевий сік у каструлю.

До гарбуза поступово додавайте 150-200 мл молока 2,5% та 100 мл вершків 33% та перебивайте блендером до отримання однорідної консистенції. Посоліть та поперчіть до смаку.

Поставте на вогонь, доведіть до кипіння та варіть 2 хвилини.

Тим часом 50 г сала та 30 г бекону поріжте невеличкими шматками та обсмажте на сухій пательні до появи золотавої скоринки. Розливайте крем-суп по тарілках та подавайте з обсмаженим салом та беконом зверху. Ще посипте за бажанням гарбузовим насінням.

Готувати – це просто!

Залишити відгук Скасувати відповідь

Читайте також

Риба з фенхелем і лимоном

Секретний інгредієнт – манка. Простий рецепт вареників із

Напій для підвищення імунітету. Рецепт компоту з кизилу

Готуємо за 7 хвилин: рецепт спагеті з цукіні

Ароматна заправка. Оливкова олія з розмарином від Євгена

Янтик – чебурек без фритюру

Лимонад з базиліком

Рецепт від Євгена Клопотенка: курячі шашлички з овочами

Соус Голландез: класичний рецепт

Вони вас зачарують. Ліниві вареники з картоплею від

Як приготувати матча-лате вдома. Легкий і перевірений рецепт

Зроблено в Україні. Рецепт картопляників з грибами в

Варення з винограду та ванілі за рецептом Євгена

Як гарнір, із хлібом, як соус. Пюре з

Налисники з яблуками за рецептом Євгена Клопотенка

Насолоджуємося, поки сезон. Зелений борщ з кропивою від

Буженина з рибною пастою

Як приготувати смачне рагу з м’ясом. Рецепт для

Баклажани як шашлик в соєвому соусі за рецептом

Грушевий пиріг з фініками

Зігріє краще за ковдру. Рецепт гарбузового крем-супу з імбиром

Інгредієнти

Follow The Directions

Гарбузовий крем-суп з імбиром: покроковий рецепт

Запечіть шматочки гарбуза в духовці для ще більш насиченого смаку та аромату. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. Помийте 500 г гарбуза, очистьте від шкірки та насіння і наріжте невеликими шматочками. За бажанням можете не очищати, зробити це після приготування. Деко застеліть пергаментним папером та перекладіть гарбуз, полийте 2 ст. л. соняшникової олії та поставте запікатися на 25 хвилин в режимі верхнього та нижнього нагріву. Якщо у вас великі шматочки, час приготування може збільшитися. Орієнтуйтеся на м’якість гарбуза.

Викладіть шматочки запеченого гарбуза в невелику каструлю та натріть туди ж на дрібній тертці 5 см очищеного від шкірки кореня імбиру. Половину цибулини також натріть на дрібній тертці, трішки притисніть ложкою, щоб виділився сік. Нам його потрібно ½ ч. л. Додайте цибулевий сік у каструлю.

До гарбуза поступово додавайте 150-200 мл молока 2,5% та 100 мл вершків 33% та перебивайте блендером до отримання однорідної консистенції. Посоліть та поперчіть до смаку.

Поставте на вогонь, доведіть до кипіння та варіть 2 хвилини.

Тим часом 50 г сала та 30 г бекону поріжте невеличкими шматками та обсмажте на сухій пательні до появи золотавої скоринки. Розливайте крем-суп по тарілках та подавайте з обсмаженим салом та беконом зверху. Ще посипте за бажанням гарбузовим насінням.

h2:eq(0)’ data-code=’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’ data-block=’1’>

Товари від Шефа

Поради Клопотенка

Поради експертів

Новини

@Klopotenko

Підписатися на нас

Всі права на матеріали, розміщені на сайті klopotenko.com охороняються відповідно до законодавства України. Повне або часткове використання матеріалів сайту klopotenko.com без письмового дозволу Адміністрації сайту забороняється. © Євген Клопотенко 2024

h2:eq(1)’ data-code=’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’ data-block=’2’>

h2:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’3’>

h2:eq(3)’ data-code=’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’ data-block=’4’>

h2:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’5’>

h2:eq(0), .posts-e .post-border:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’19’>

h2:eq(1), .posts-e .post-border:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’20’>

h2:eq(2), .posts-e .post-border:eq(6)’ data-code=’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’ data-block=’21’>

h2:eq(3), .posts-e .post-border:eq(8)’ data-code=’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’ data-block=’22’>

h2:eq(4), .posts-e .post-border:eq(10)’ data-code=’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’ data-block=’23’>

h2:eq(5)’ data-code=’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’ data-block=’24’>

h2:eq(0), .direction-wrap-layout1′ data-code=’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’ data-block=’25’>

Вражаючі сорти гарбуза — і красиві, і смачнющі!

Такий ми практичний народ, городники, що нам дорогий кожен метр родючої землі. Віддавати грядки під масивні кущі гарбуза, які неможливо використати в їжу, багато хто вважає легковажним заняттям. Але навіщо ж ці муки вибору між смачним і красивим, коли існують сорти гарбузів, здатні не тільки всю зиму прикрашати інтер’єр, але і зайняти гідне місце на вашому столі? Довгий час я теж вважала гарбуз повсякденним овочем, поки не виявила, що у цієї рослини є дивовижні сорти і гібриди, які не тільки мають химерну форму, унікальне забарвлення чи рельєф, але при цьому не втрачають і в смаку, складаючи конкуренцію звичним столовим сортам. Саме про такі смачнющі і красиві гарбузи я розкажу в цій публікації.

Вражаючі сорти гарбузів — і красиві, і смачні

1. Сорт гарбуза «Марина з Кіоджа» ( Marina Di Chioggia)

«Морське чудовисько» або «жаба-царівна» – такі прізвиська носить цей дивовижний гарбуз. Як говорить італійська легенда, цей плід людям подарувало саме море. І в цій історії є деяка частка істини, тому що спочатку рослина вирощувалася в далекій Південній Америці, а завдяки морським експедиціям в 16 столітті вона дісталася до берегів Італії, де унікальний гарбуз був оцінений жителями невеликого рибальського містечка Кьоджа. Саме звідти, отримавши визнання в Італії, а потім і у всій Європі, сорт продовжив подорож по всьому світу, підкоряючи серця гурманів і садівників.

Сорт гарбуза «Марина з Кіоджа» ( Marina Di Chioggia). © Людмила Світлицька

Використання сорту в кулінарії

Шкірка цього гарбуза має яскраво-зелене малахітове забарвлення і покрита великими горбами і складками. Вага коливається від 5 до 12 кг. Плід має плоску чалмовидну форму. Чудова зовнішність «Марини з Кіоджа» вдало поєднується з приємним смаком. М’якоть цього овоча зовсім не схожа на звичну гарбузову, вона дивує присмаком лісових горіхів і екзотичних фруктів. Стиглі плоди – дуже солодкі. Запах – свіжий, а консистенція сухувата. Зберігається гарбуз довго – до наступного врожаю.

«Морське чудовисько» смачне і як самостійна страва, запечена в духовці, і як начинка для пирога, а на батьківщині з неї нерідко готують начинку для равіолі, або подають як фірмову страву в венеціанських ресторанах.

Гарбуз «Марина з Кіоджа» ( Marina Di Chioggia)

Особливості вирощування сорту

Якщо ви хоч раз побачите «морське чудовисько» своїми очима, то обов’язково захочете завести щось подібне у себе на грядці. А виростити цей сорт гарбуза не складе особливих труднощів. Адже, незважаючи на екзотичну зовнішність, цей гарбуз добре зав’язує плоди в середній смузі, а взимку дозріває в приміщенні. Тільки враховуйте, що кущі у «Марини з Кіоджа» потужні і здатні розкидати батоги на відстань більше 5 метрів. В зв’язку з цим, не шкодуйте для неї органічних добрив і забезпечте відкрите сонячне місце і полив в посушливий період.

На нашому городі це один з найбільш врожайних сортів. Спочатку плоди зав’язуються гладкі, а характерну бугристість набувають ближче до кінця літа. До речі, нерівна поверхня абсолютно не ускладнює процес очищення, адже шкірка цього гарбуза не тверда і видаляється досить легко.

2. Гарбуз-кабачок «Фестиваль» (Festival F1)

Мабуть, найбільш барвистий гарбуз на грядці, адже його шкірка розмальована цятками і штрихами різного забарвлення. Зелені, салатові, помаранчеві, жовті й коричневі мазки, розкидані на бежевому тлі, роблять цей гарбуз по-справжньому святковим, а невеликий розмір дозволяє розмістити його навіть на невеликій кухонній полиці.

Гарбуз-кабачок «Фестиваль» ( Festival F1). © Людмила Світлицька

Використання гарбуза «Фестиваль» в кулінарії

Оранжувато-кремова м’якоть «Фестивалю» також більше нагадує кабачкову. Для її кулінарного використання добре підходять рецепти страв з картоплі і кабачків. Наприклад, дуже смачними будуть гарбузові скибочки, засмажені з цибулею. Але нашій сім’ї особливо полюбилися котлети, де в складі, крім основного інгредієнта – гарбуза, натерта морква, цибуля і курячі яйця.

Єдиним мінусом цього сорту є дуже тверда шкірка, яку не так просто очистити. Для того щоб полегшити цей процес, краще спершу розрізати гарбузики на скибочки, і вже потім акуратно очистити гострим ножем. Зберігаються плоди приблизно півроку, втрачаючи строкатість і змінюючи забарвлення на жовто-оранжевий.

Близька родичка цього гібриду – гарбуз сорту «Світ Дамплінг» (Sweet Dumpling). Вона не така святкова, як «Фестиваль», але солодша і в два рази дрібніша. Дякуючи малому розміру, цей сорт дуже зручний для фарширування.

Гарбуз «Фестиваль» (Festival F1). © Людмила Світлицька

Особливості вирощування сорту

Форма цього гарбуза не зовсім традиційна, схожа на жолудь – витягнута, з численними вузькими ребрами. Вага окремого плода до 1 кілограма (зазвичай 700-800 грам). У продажу цей гібрид можна зустріти під дивною назвою “гарбуз-кабачок”. Це частково пояснюється тим, що «Фестиваль», на відміну від більшості знайомих нам гарбузів, можна вживати в їжу в незрілому вигляді і готувати по кабачковим рецептами. Але, швидше за все, подібна назва виникла через приналежність «Фестивалю» до групи гарбузів «сквош».

На грядці цей гарбуз не займе багато місця, бо має компактну кущову форму, як у кабачка-цукіні. Рослина в цілому невибаглива, але плодовита. За літній сезон, регулярно збираючи врожай, з одного куща можна отримати до двадцяти невеличких гарбузиків. Листя «Фестивалю» має високу стійкість до борошнистої роси, а плоди – до гнилі. Цей гібрид гарбуза відносять до ранніх, перші плоди досягають повної зрілості вже через 85 днів.

3. Сорт гарбуза «Блакитний Хаббард» (Вlue Нubbard)

«Гарбуз-крокодил» – таке прізвисько цей гарбуз отримав завдяки характерній веретеновидній формі і грубій горбистій шкірці, що нагадує шкіру алігатора. Крім незвичайної фактури і значних розмірів, плоди сорту відрізняє рідкісний для цього овоча ніжно-блакитний колір. При сприятливих умовах вага одного плоду може досягати 20 кілограмів, але, в середньому, вони важать від 7 до 12 кілограмів.

Сорт гарбуза «Блакитний Хаббард» (Вlue Нubbard)

За походженням «Блакитний Хаббард» також можна віднести до одного з «морських чудовиськ», бо цей гарбуз, так само, як і «Марина з Кіоджа», чимало подорожував в корабельних трюмах. Моряки, завдяки його тривалому терміну зберігання і приємному смаку, часто брали цей гарбуз в далекі плавання. Збереглися відомості, що насіння прародительки цього чудо-сорту потрапили до якоїсь міс Хаббард від капітана корабля з Карибських островів. Дівчина з успіхом розводила ці гарбузи в своєму саду, а потім подарувала насіння селекціонерові на прізвище Грегорі, охарактеризувавши цей гарбуз, як найсмачніший овоч, який вона коли-небудь пробувала.

Після цілеспрямованої селекційної роботи «Блакитний Хаббард» отримав свій унікальний блакитний колір (спочатку шкірка була темно-зеленою) і набув популярності серед любителів рослин.

Використання сорту в кулінарії

М’якоть у цього гарбуза не товста, але дуже солодка, і має багатий смак з горіховими нотками, борошнисту структуру і сонячний яскраво-жовтий колір. Любителі гарбузового пирога характеризують сорт, як один з кращих для приготування цієї випічки. Але ми використовуємо його, в основному, для запікання, розрізавши на половинки, бо через великі розміри і тверду шкірку обробляти «крокодила» зовсім непросто.

Сорт гарбуза «Блакитний Хаббард» (Вlue Нubbard). © Людмила Світлицька

Особливості вирощування

«Блакитний Хаббард» відноситься до сортів середнього терміну дозрівання, його плоди, зазвичай, готові до збирання через 105-110 днів після появи сходів. На моїх грядках цей культивар проявив себе, як самий холодостійкий. Коли раптове повернення холодів одного разу занапастило всі посіви, він був єдиним гарбузом, який зійшов і почав розвиватися, не зважаючи на негоду.

Вибираючи місце для посадки, майте на увазі бурхливе зростання і значну довжину батогів «Блакитного Хаббарда», щоб «крокодил», бува, не «втік» до сусідів. А якщо вам більше підходять порційні гарбузики невеликого розміру, то у цього сорту також існує двійник з дрібними плодами – «Baby Blue Hubbard».

4. Гарбузи – «красуні в бородавках»

Якщо людині наявність бородавок ніяк не додає привабливості, то в світі рослин така особливість часто є гарантом особливої ​​уваги і підвищеного попиту. Ботаніки стверджують, що поява бежевих наростів відбувається внаслідок проникнення цукру з м’якоті на поверхню, і чим більше бородавок, тим більше цукру накопичила рослина.

Найбільше дивовижними бородавками славляться два сорти: «Галеукс Д’Ейзінес» (Galeux d ‘Eysines) і «Світ Міт» (Sweet Meet).

Сорт гарбуза «Галеукс Д’Ейзінес» (Galeux d ‘Eysines)

Сорт гарбуза «Галеукс Д’Ейзінес» (Galeux d ‘Eysines)

Перший культивар французького походження, і його назва перекладається як «Облізла з Езіна». Шкірка цього гарбуза персикового кольору, в зрілому стані вона покривається безліччю бежевих бородавок, а всередині ховається соковита солодка м’якоть яскраво оранжевого кольору. Термін дозрівання у нього середньо-ранній – 95-100 днів.

У Франції цей різновид також називають «суповим гарбузом», тому що найчастіше з нього готують класичний гарбузовий суп.

Але поки ви не використаєте його в їжу, оригінальні плоди будуть прикрашати своїм виглядом осінній сад або інтер’єр. До того ж, «Галеукс Д’Ейзінес» відкриває великий простір для творчості, адже на молодих гарбузах можна легко нашкрябати слова або малюнки, які в міру дозрівання плоду заповняться бородавками.

Гарбуз «Світ Міт» (Sweet Meet). © Людмила Світлицька

Гарбуз «Світ Міт» (Sweet Meet)

Гарбуз «Світ Міт» менш бородавчастий, ніж його легендарна сестриця, і окремі плоди можуть майже не мати специфічних наростів, однак за смаком вони сподобалися нам більше. Адже слово «світ» – «солодкий» – винесено в назву цього сорту неспроста. М’якоть «Світ Міт» яскраво-жовтого кольору товста і цукрова, і не має характерного гарбузового смаку і запаху, зате радує неперевершеним ароматом.

Зовнішність його також дуже екзотична. Шкірку «Світ Міт» відрізняє приємний синьо-зелений колір і наявність радіально-розташованих бородавок. Форма плоду округло-пласката, а у окремих плодів виходить злегка грушоподібною, що в поєднанні з химерними наростами, робить гарбузи схожими на шапку Маномаха.

Сорт досить ранній, його вегетаційний період 95 днів. На жаль, цей сорт має середню врожайність, і на довгих лозах зав’язується не дуже багато плодів вагою 4-6 кг. Найчастіше ми вживаємо «Світ Міт» в запеченому вигляді або використовуємо його для приготування крем-супу.

5. Гарбузи – «фруктові японки»

Насправді існує ціла група традиційних японських гарбузів, які називаються “Йокогама”. Таку назву гарбузи отримали по імені великого портового міста Японії, який першим відкритили для іноземців. У той час США відразу оцінили економічну вигоду від поширення овочевих чудасій Сходу. І насіння дивовижних японських гарбузів потрапили до Сполучених Штатів, де рослини зазнали подальшої селекційної роботи.

Гарбуз, сорт «Чірімен» (Сhirimen). © Людмила Світлицька

Таким чином, зокрема, був створений знаменитий сорт «Чірімен» ( «Сhirimen»), який здався нам найбільш незвичайним представником японських гарбузів завдяки унікальному сірому нальоту на шкірці. Внаслідок такої особливості блакитні плоди виглядають немов посипані попелом. Інші примітні сорти групи «Йокогама»: «Когіку», «Хідемі», «Кікудзі», «Футсі Корокава».

Використання в кулінарії

Всі японські гарбузи об’єднує сильна ребристість, шорстка поверхня, плеската форма і невеликий розмір, що робить їх схожими на іграшкові. Але головне достоїнство плодів – ні з чим незрівнянний аромат, який часто називають «квітковим», хоча, насправді, він об’єднує в собі солодкуваті запахи різних тропічних фруктів. Смак у плодів приємний і трохи горіховий, м’якоть щільна і волога, насіннєва камера невелика. На своєму городі я щороку саджаю кілька сортів цих крихіток, які використовую, перш за все, в якості прикрас осіннього інтер’єру.

Гарбуз групи “Йокогама”. © Людмила Світлицька

Особливості вирощування

Якщо ви хочете отримати багатий урожай гарбуза «Йокогама», то майте на увазі, що більшість цих сортів пізні, і щоб отримати дозрівший урожай, найкраще вирощувати рослину через розсаду. У наших умовах плоди у цієї групи зав’язуються досить пізно – в серпні місяці, тому найкраще ці гарбуза вдаються в ті роки, коли довга тепла осінь, хоча дозрівання в приміщенні також цілком можливе. І приблизно до Нового року плоди набувають ніжного бежево-оранжевого кольору.

Японські сорти гарбузів стійкі до борошнистої роси та інших захворювань. Також варто відзначити, що мініатюрні «японки», ймовірно, більше підходять для південних регіонів, бо у нас вони не розкрили всю гаму смаку. Хоча ми з задоволенням вживали їх в запеченому вигляді або їли сирими, як яблуко.

6. Чалмовидні сорти гарбузів

Появі цієї унікальної різновидності гарбузів ми зобов’язані знаменитому американському селекціонерові Лютеру Бербанку, в результаті старань якого з насіння чилійської прародительки була отримана стійка лінія чалмовидних гарбузів. Цей різновид довгий час мав славу найкрасивішого і «безтолкового» гарбуза. Адже при такій ефектній зовнішності всередині знаходилася несмачна водяниста м’якоть, мало придатна для вживання в їжу.

Гарбуз «Турецький тюрбан». © Людмила Світлицька

Але з часом в процесі селекційної роботи її смак був поліпшений. І сьогодні у продажу можна знайти як чисто декоративні, так і столові сорти. Щоб розібратися, хто є хто, краще орієнтуватися не тільки на опис виробників насіння, а й на розмір плода Так, дрібні плоди, зазвичай, гіркуваті (наприклад, сорт «Грибок»), і в кулінарії їх не використовують, а ось сорти побільше – вагою 4 5 кг, як правило, дуже смачні. У продажу вони часто зустрічаються під іменами «Червона шапочка», «Тюрбан» або «Турецький тюрбан».

Використання чалмовидних сортів в кулінарії

М’якоть цих сортів повністю позбавлена ​​волокон, характерних для багатьох видів, досить солодка, з горіховим присмаком і віддалено нагадує смачні мускатні сорти. Її цілком можна вживати і в сирому вигляді, наприклад, в салатах. Зовнішність «Турецького тюрбану» – дуже красива, він дійсно схожий зі східним головним убором.

Завдяки характерній формі, тюрбан немов створений для того, щоб використовувати його в якості оригінальної природної прикраси інтер’єру. При цьому химерні плоди, що складаються немов з двох частин, мають життєрадісне строкате забарвлення гами осіннього листя. У верхній частині, зазвичай, переважає оранжеве забарвлення, а ось «опукла підставка» розмальована безліччю яскравих штрихів і плям.

Особливості вирощування гарбуза

У наших умовах «Турецький тюрбан» показав себе як найбільш холодостійкий, посухостійкий і стійкий до хвороб гарбуз. На грядці рослини компактні, довжина їх батогів не перевищує трьох метрів. Крім того, для сорту також характерна рання стиглість – готові строкаті плоди можна прибирати вже через 90 днів.

Гарбуз «Пальцефрукт» (Finger Fruit). © Людмила Світлицька

І на завершення списку хочеться також звернути увагу на оригінальний гарбуз з цікавою назвою «Пальцефрукт» (Finger Fruit), який також зустрічається в продажу під ім’ям «Корона». Плоди цього сорту є умовно їстівними, тому що при бажанні їх можна вживати в їжу в літній час, використовуючи молоді «зірочки» замість кабачків. А ось взимку їх м’якоть досить швидко всихає, і невеликі химерні гарбузики можуть не один рік прикрашати кухонний інтер’єр або служити ялинковою іграшкою.

Про автора

admin administrator