Гострий соус з аґрусу на зиму

Авторadmin

Гострий соус з аґрусу на зиму

Зміст:

11 найкращих покрокових рецептів приготування соусу з аґрусу на зиму

Вперше спробувавши, я дуже здивувалася, дізнавшись, що гострий соус до м’яса приготований з ягід аґрусу, та ще й заготовлений у баночках на зиму. Знала, що подібні приправи роблять із слив, на Півдні нашої країни та Кавказі вони неймовірно популярні. З досвіду зрозуміла, що соус краще заготовляти із зелених сортів ягід чагарника, або брати червоні, але не надто солодкі та не дуже стиглі. Найчастіше робиться без стерилізації, іноді без варіння. За всіма запропонованими варіантами можна зробити заготовки на зиму або використовувати приправу відразу.

Приправа чудово поєднується не тільки з м’ясом. Гарячі страви з курки та риби будуть вдало доповнені та збагачені кисло-солодким соусом. Тримайте найкращі рецепти, перевірені та схвалені домочадцями. А якщо у вас хороший урожай слив, зверніть увагу на рецепти Ткемалі , на моєму сайті є відмінна добірка.

Гострий соус з аґрусу – рецепт із часником

Найпростіший варіант приготування гострого соусу до м’яса, який можна подати одразу або заготовити на зиму.

  • Часник – 300 грн.
  • Аґрус – 500 гр.
  • Гострий гіркий перець у стручках – 200 гр.
  • Приправи за бажанням дуже смачно з кропом.
  • Сіль – 50 гр.
  • Волоські горіхи – 50 гр.
  1. Пропустіть через м’ясорубку промитий аґрус, очищені зубчики часнику.
  2. Аналогічно подрібніть стручки перцю. Виймати насіння чи залишити, вирішувати вам. З насінням заготівля стане ядреною, на любителя.
  3. Додайте будь-які інші приправи за бажанням, посоліть. Роздробіть у крихту горіхи, відправте в миску.
  4. Все добре перемішайте, розкладіть по банкам.

Кулінарні секрети

Смачний соус із агрусу може закрити на зиму навіть малодосвідчена господиня. Придатним до м’яса його зроблять спеції. Якщо не виявляти надто великої самодіяльності, то турбуватися за результат вам не доведеться. Однак знання кількох секретів гарантує ще більшу відповідність готової приправи очікуванням кулінара.

  • Соус можна зробити з цілих плодів аґрусу або ягід, пропущених через м’ясорубку. Якщо після подрібнення м’ясорубкою або блендером ягідну масу додатково протерти через сито, консистенція у соусу буде ніжнішою і гладкішою, адже в ньому не потраплятиме кістянок.
  • З зелених плодів приправа вийде більш кислою і терпкою, з червоного аґрусу вона вийде ніжнішою, але до м’яса підійдуть обидва варіанти.
  • Підготовка аґрусу полягає в його перебиранні, промиванні, обсушуванні. Якщо ви наберетеся терпіння і зріжете у ягід «приймочки» та «хвостики», буде ще краще.
  • Якщо ви дбаєте про здоров’я близьких, відмовтеся від використання при приготуванні соусу агрусу від алюмінієвого посуду. Цей метал легко окислюється і продукти цієї реакції нешкідливі для організму.
  • Готуючи соус з аґрусу для подачі до столу безпосередньо після приготування, в рецептуру можна вносити зміни, орієнтуючись на свій смак. Закриваючи приправу на зиму, кількість солі, цукру, оцту чи інших консервантів зменшувати не варто.
  • Ніколи не використовуйте для приготування консервів дрібну чи йодовану сіль.
  • Банки під приправу, призначену для тривалого зберігання, потрібно вимити із содою та простерилізувати. Кришки стерилізують шляхом 10-хвилинного кип’ятіння.
  • Закривати соус потрібно герметично, для цього підійдуть тільки металеві кришки типу «твіст-офф» або під закатування спеціальним ключем.

Як зберігати соус з аґрусу, залежить від конкретного рецепту. Зазвичай подібні заготівлі непогано стоять навіть за кімнатної температури, але іноді вимагають перебування у холодильнику.

Нижче представлено 12 дуже різних рецептів агрусового соусу: гострого та ніжного, солодкого та кислого, властивого різним кухням світу. Майже напевно ви знайдете у поданій збірці саме той варіант рідкої приправи, який дозволить максимально розкрити смак ваших улюблених страв з м’яса.

Простий рецепт соусу до м’яса

Приправа до будь-якого м’яса, особливо гарна до шашлику. Знаю ще одну чудову приправу до м’ясних страв – соус із брусниці , запрошую на класні рецепти.

  • Ягідне пюре – 500 грн.
  • Коріандр – чайна ложка.
  • Часник – 3 зубки.
  • Столовий оцет – десертна ложка.
  • Сіль, перець – до смаку.
  • Базилік.
  1. Підготуйте аґрус, пробийте його блендером.
  2. Подрібніть коріандр, роздавити пресом часникові часточки, порубати зелень базиліка.
  3. Поєднайте з ягідною масою. Влийте оцет, посоліть і поперчіть на свій смак. Розмішайте та подавайте до м’яса.

Як зробити соус із зеленого аґрусу на зиму.

Смарагдовий соус відмінно підійде практично до всіх м’ясних та рибних страв.

  • Ягоди – кілограм.
  • Кріп – 200 гр.
  • Часник – 300 грн.
  1. Ягідки та кріп промийте, часник почистіть.
  2. Складіть у чашу блендера, подрібніть у кашку.
  3. Розлийте приправу в малі баночки і поставте на полицю холодильника.

Соус з аґрусу на зиму

Смачна приправа заготовляється швидко та без стерилізації.

  • Ягоди – 1 кг.
  • Яблучний оцет – 100мл.
  • Сіль – десертна ложка.
  • Цукровий пісок – склянка.
  1. Переберіть ягоди, відірвіть хвостики, складіть у каструлю, залийте водою. Проваріть після закипання до м’якості ягід.
  2. Протріть ягоди через сито, або подрібніть іншим способом.
  3. Додайте до отриманого пюре інші компоненти, перерахований у рецепті.
  4. Перемішайте, спробуйте на смак. Додайте відсутні спеції, орієнтуючись на ваш смак.
  5. Поставте на плиту. Дочекайтеся закипання, проваріть 4-5 хвилин.
  6. Розподіліть по невеликих ємностях, закатайте під кришку.

Поради та рекомендації

  • Якщо не використовувати термічну обробку або використовувати мінімум, тоді такий соус можна зберігати тільки в холодильнику і не тривалий час. Але, незважаючи на короткий термін зберігання, соус, приготований без застосування термічної обробки, зберігає всі корисні речовини і вітаміни. Тобто це своєрідний вітамінний удар по організму.
  • Обов’язково ретельно переберіть, промийте та обсушіть ягоди перед приготуванням.
  • Існує кілька варіантів приготування соусу з аґрусу. Деякі їх припускають наявність цілих ягід у соусі. В інших пишуть про те, що ягоди потрібно перебити в блендері і перетерти через сито. Тоді соус вийде “шовковистим”, ніжним і тане в роті.
  • Незалежно від того, скільки часу і де ви зберігатимете вашу заготівлю, її необхідно розкласти тільки по стерилізованих банках. Інакше соус швидко пропаде.
  • Не забувайте кип’ятити кришки перед закоченням.
  • Не використовуйте при приготуванні соусів алюмінієвий посуд, оскільки він має властивість окислюватись і виділяти шкідливі речовини. Також вона може вплинути на остаточний смак і колір продукту.
  • Якщо розкладати соус у стерилізовані банки, то зберігаються вони в холодильнику до 35 тижнів. Якщо соус не був законсервований, то в цьому випадку його потрібно з’їсти протягом тижня.
  • Якщо ви любите солодкі соуси, то можете додати в свою скарбничку рецепт соусу брусничного до м’яса. Ще один розкішний варіант заготівлі – рецепт соусу на зиму з порічки. А рецепт кисло-солодкого соусу має знати кожна господиня.

Відповідний смачний соус з будь-якої страви може зробити справжній шедевр. Дорогі господині, користуйтесь моїми рецептами та радуйте ваших близьких своїми кулінарними витворами. Пишіть свої рецепти та враження у коментарях. Смачного!

Приправа з аґрусу з прянощами на зиму без стерилізації.

  • Ягоди – 1 кг.
  • Часник – 2 голівки.
  • Червоний перець – стручок.
  • Селера листова, базилік, кінза – по пучку.
  • Аркуш хрону.
  • Сіль – 5 гр.
  • Вода – 35 мл.
  • Цукор – велика ложка.
  1. Складіть аґрус у каструлю, залийте водою, закип’ятіть. Поваріть 10 хвилин. Після протріть розм’якшені ягоди через сито, щоб у масі не залишилося насіння та шкірок.
  2. Поверніть пюре в каструлю, доведіть до кипіння. На найменшому вогні томіть заготівлю близько 40 хвилин, не забуваючи періодично помішувати.
  3. Порубайте зелень. Зі стручка перцю видаліть насіннєву частину, м’якоть також дрібно покришіть. Зелень з перцем можна подрібнити блендером, але можна залишити просто подрібненими.
  4. Почистіть часникові головки, перетворите на пюре.
  5. Додайте підготовлені компоненти до гарячої ягідної маси. Підсоліть, засипте насолоду.
  6. Розмішайте, закип’ятіть. Варіть за тихого кипіння приблизно 30 хвилин.
  7. Розподіліть готовий соус у маленькі баночки, закатайте. Після остигання віднесіть на тривале зберігання у холод.

Рецепт 1

Багато хто звикли вважати, що з солодких ягід можна приготувати лише солодкі варення та компоти. Однак сьогодні ми розвіємо цей міф, приготувавши маринований солоний аґрус як закуску.

Читайте більше про способи заготівлі аґрусу на зиму

складові

Необхідні продукти на одну банку об’ємом 0,5 літра:

  • ягоди – 300 г;
  • гвоздика – 2-3 суцвіття;
  • перець-горошок запашний – 3 шт.;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • сіль – третина столової ложки;
  • оцет 9% – 2 столові ложки;
  • вишневе або смородинове листя – 2-3 штуки.

Для збереження овочів та зелені взимку ознайомтеся з рецептами заготівлі патисонів, баклажанів, петрушки, хрону, щавлю, часнику, кабачків, квасолі, томатів.

Покроковий рецепт

Послідовність приготування солоного маринованого аґрусу:

  • Підготовлений промитий аґрус перебираємо, видаляючи всі гілочки та листя та зіпсовані ягідки.
  • Укладаємо ягідки в стерилізовану банку, додаємо гвоздику та запашний перець.
  • Вливаємо в банку киплячу воду.
  • Накриваємо стерилізованою кришкою і залишаємо остигати на півгодини.
  • Зливаємо остиглий розсіл із баночки назад у каструлю.
  • Додаємо листя смородини або вишні і ставимо на вогонь.
  • Після того, як введення з листям закипіла, зменшуємо вогонь і даємо проваритися листочкам 5 хвилин.
  • Потім дістаємо листя з каструльки – вони більше не знадобляться.
  • Додаємо в каструльку з розсолом сіль та цукор, перемішуємо.
  • Можна додати ще трохи води (під час варення вода може випаруватися).
  • Доводимо розсіл до кипіння і заливаємо їм ягоди, що знаходяться в баночці. Відставляємо до повного остигання розсолу (близько 40-50 хвилин).
  • Потім знову зливаємо розсіл у каструльку, доводимо до кипіння.
  • Як тільки розсіл закипів, додаємо оцет, добре перемішуємо і заливаємо розсолом ягоди.
  • Закриваємо стерилізованою кришкою та закочуємо машинкою.
  • Перевертаємо баночку, уважно перевіряємо на предмет підтікань та тріщин, укутуємо рушником до повного остигання.
  • Після того, як заготівля охолонула, ми її перевертаємо і ставимо зберігатися в прохолодне місце.

Важливо! Щоб скло не тріснуло, необхідно заливати киплячий розсіл у теплу банку. Внаслідок зіткнення гарячого розсолу з холодним склом висока ймовірність утворення мікротріщин, що повністю зіпсує заготівлю.

Рецепт аджики з агрусу з помідорами до м’яса

Називайте як хочете: аджиком чи соусом, але це неймовірно смачна універсальна приправа. Підійде до м’яса та риби.

  • Агрус – 0,5 кг.
  • Помідори – 3 шт.
  • Болгарський перець.
  • Цибулина.
  • Голівка часнику.
  • Паприка, солодка – їдальня ложка.
  • Сіль – стільки ж.
  • Цукровий пісок – 2 великі ложки.
  • Оцет 6% – їдальня ложка.
  • Гострий перець чилі – до смаку.
  • Соняшникова олія – 2 ложки.

Як заготовити на зиму:

  1. Помийте овочі та ягоди, почистіть часник із цибулею.
  2. Помідори та болгарський перець наріжте великими частинами.
  3. Пропустіть усі компоненти через м’ясорубку або попрацюйте блендером.
  4. У масу додайте всі перелічені в рецептурі приправи і спеції.
  5. Розмішайте, дайте постояти на столі 10-15 хвилин. Потім спробуйте соус на смак, додайте необхідні спеції, підкоригувавши гостроту та сіль.
  6. Влийте олію, розмішайте. Після цього розкладіть по банках, прикрийте кришками. Поставте у широку каструлю, наповнену гарячою водою. Стерилізуйте баночки 15-20 хвилин, зафіксувавши час після закипання води у каструлі.
  7. Закатайте консервацію, остудіть, віднесіть на зберігання у прохолодне місце.

Підбираємо рецептик

Як приготувати соус з агрусу? Насправді немає нічого простішого. Із завданням легко впорається навіть господиня-початківець. Отже, судіть самі.

Шашличний соус

Промитий і обсушений аґрус розмолоти блендером. У півлітра отриманого пюре додати чайну ложку протертих у ступці зерен коріандру, 3 великі зубчики часнику, пропущених через прес, і 1 десертну ложку столового оцту. Масу посолити і поперчити на свій смак. Також непогано додати невеликий пучок дрібнорубаного базиліка. Добре перемішати.

Подавати соус з аґрусу до шашлику чи іншого м’яса. Є з великим задоволенням!

Приправа гостра

Півкіло агрусу прокрутити через м’ясорубку разом із 200 г гіркого червоного перцю, 50 г будь-яких пряних трав та 300 г часнику. Додати 50 г солі та стільки ж товчених волоських горіхів. Перемішати.

Гострий соус з агрусу здатний порадувати всіх, хто любить гаряче, чудово поєднуючись зі свіжим хлібом та гарячими стравами.

Крім того, багато кулінарів часто готують соус з агрусу з часником і кропом. Для нього краще брати дещо недостиглі ягоди з вираженою кислинкою, тому що саме так буде смачніше.

Приправа «Звенигород»

Береться кілограм аґрусу та 200 г запашної зелені кропу, промивається, зайва вода просушується. Очищається 300 г часнику.

Усі компоненти подрібнюються на м’ясорубці, перемішуються. Соус розливається банками невеликого обсягу. Шийки посуду прикриваються пергаментним папером, і приправа відправляється на зберігання холодильник.

Підливка до солодких страв

Кажуть, що цей соус із агрусу від самої Лариси Рубальської, а вона, як відомо, не лише знаменита поетеса, а й чудова господиня.

  • 0,5 л соку аґрусу;
  • 40 г крохмалю;
  • 150 г смородини;
  • цукор до смаку.

Цукор змішати з крохмалем і обережно розвести з процідженим соком, поставити на малий вогонь, помішуючи, щоб не було грудочок. Довести до активного кипіння. Зняти соус із плити, додати підготовлені цілі ягоди. Спробувати і, якщо потрібно, додати цукор.

Соус «Всеми коханий» на зиму

1 кг вимитого аґрусу залити малою кількістю води, зварити до м’якого стану та перетерти через велике сито. У ягідне пюре додати 1 десертну ложку великої солі, 100 мл яблучного оцту, чайну ложку запашного перцю горошком та 1 склянку цукру. Поставити на вогонь, прокип’ятити 4 хвилини. Кисло-солодкий соус з аґрусу готовий, залишається розкласти його по стерильним баночкам і герметично закупорити.

Приправа “Аля Ткемалі”

Традиційний ткемалевий соус робиться із певного сорту слив, а зі звичайною сливою виходить надто солодким. Але вмілі хазяйки знайшли вихід, готуючи улюблений соус Ткемалі із садового агрусу.

Особливий Ткемалі

На 1 кг червоного аґрусу знадобиться:

  • цукровий пісок – 2 столові ложки;
  • сіль – 1 столова ложка;
  • кінза, чебрець та кріп – по маленькому пучку;
  • часник – 2 зубчики;
  • червоний гіркий перець – ½ стручка;
  • мелений коріандр – 0,5 чайної ложки.

Аґрус вимити, нагріти в каструлі. Коли пом’якшиться, перетерти через сито. Макуха викинути. Додати сіль, цукор-пісок та кип’ятити 7 хвилин. Додати вичавлений через прес часник, перець, зелень пучками та коріандр. Закип’ятити. Влити оцтову есенцію із розрахунку 0,5 чайної ложечки на 1 літр соусу. Витягти зелень і перець, прокип’ятити буквально хвилину і розлити в стерильні банки, закатати.

Потрібно мати на увазі, що ткемалевий соус з червоного агрусу особливо люблять чоловіки. Ще б пак, адже це так смачно!

Ткемалі «Для милого»

В 1 кг пюре з червоного кислого аґрусу додати маленьку баночку магазинної приправи «Аджіка» та 600 г цукру. Заважаючи, кип’ятити 15 хвилин, потім охолодити. Додати 400 г пропущеного через тиснення часнику. Розмішати та розмістити по баночках. Не стерилізувати, зберігати у холоді. Солити до смаку перед подачею.

Як бачите, соус з аґрусу нескладно спорудити, використовуючи запропоновані рецепти. Крім того, можна одразу приготувати ніжне м’ясо з незвичайним соусом.

Соус Ткемалі з червоного аґрусу

Шанувальників відомого Ткемалі в нашій країні чимало, зазвичай його заготовляють зі зливів особливого сорту. З аґрусу вийде не зовсім звичний смак соусу, але дуже цікавий.

  • Ягоди – кілограм.
  • Цукор – 2 великі ложки.
  • Сіль – ложка.
  • Часник – 2 часточки.
  • Кріп, кінза, чебрець – по пучку.
  • Гострий чилі – ½ стручка.
  • Коріандр – ½ чайної ложки.
  1. Додайте в каструлю з ягодами трохи води, прогрійте, щоб став м’яким. Протріть у пюре через сито (макуха не знадобиться).
  2. Підсолити, підсолодити, поварити 5-7 хвилин.
  3. Роздавіть пресом часник, дрібно покришіть зелень, стручок чилі. Відправте в пюре, потім засипте подрібнений коріандр.
  4. Коли маса закипить, влийте оцет, прокип’ятіть хвилину, вимкніть і розкладіть в стерильні банки.

Ванільний

Підготовка 30 хвилин Готова 1 hour Порцій 8 Ккал 734 kcal

складові

  • 1 кілограм аґрусу
  • 0.5 кілограми цукру
  • 1 столова ложка пектину яблучного
  • 1 пакетик ванільного цукру або ванілін на кінчику ножа

Інструкція з приготування

  1. Ягоди перебрати та промити під проточною водою, дати повністю висохнути, розклавши в один шар на паперових або звичайних рушниках.
  2. Скласти аґрус у глибоку ємність і перебити блендером до однорідного стану. Протерти через часте сито щоб порожниною позбутися кісточок і шкірки.
  3. Додати до ягідної маси цукор і ванілін або ванільний цукор, ретельно розмішати, поки не розійдуться кристали.
  4. Встановити на повільний вогонь, довести до кипіння, додати пектин, варити приблизно 60-80 хвилин, не припиняючи помішувати. Обсяг має зменшитись приблизно вдвічі, на це і сої орієнтуватися.
  5. Дати масі злегка охолонути, розкласти формами, остудити при кімнатній температурі. Поставити у холодильник, витримати приблизно 5-7 годин, після чого можна подавати до столу або відправляти на зберігання.

Дуже смачний соус з аґрусу

  • Ягідки аґрусу – 1 кг.
  • Часниковий зубчик.
  • Червона цибуля – 400 гр.
  • Вода – 60 мл.
  • Соняшникова олія – велика ложка.
  • Білий винний оцет – 2 великі ложки.
  • Цукор – 170 гр.
  • Каррі – 2 маленькі ложки.
  • Родзинки – 70 гр.
  • Порошок імбиру – ½ маленької ложки.
  • Сіль – 4 чайні ложки.
  1. Підготуйте аґрус: промийте, видаліть хвостики, просушіть.
  2. Покришіть цибулю дрібним кубиком, наріжте зубчик зубчастий, закиньте на сковороду. Обсмажте в маслі кілька хвилин, потім підлийте воду. Гасіть хвилин 20 на тихому вогні. Якщо помітите, що цибуля почала горіти, хлюпніть ще трохи води.
  3. Додайте ягоди, підсоліть, засипте цукор. Продовжуйте гасити ще 10 хвилин, не забуваючи помішувати вміст.
  4. Відправте на сковороду каррі, імбир, влийте оцет. Гасіть, поки суміш не стане густою – це ще близько 10 хвилин. спробуйте соус, додайте спецій, якщо знадобиться, відкоригуйте смак на сіль та оцет.
  5. Розлийте заготовку по стерильним баночкам, закрийте герметично. Після остигання відправте на зберігання в холод.

Соус вийде досить густим, зі шматочками ягід. Якщо ви хочете мати однорідну масу, пробийте вміст блендером. Потім ще раз закип’ятіть соус і відправте в банки.

Солодкий соус з ягід з червоною смородиною.

Тримайте солодкий варіант приготування приправи. Подавайте його до млинців, запіканки, морозива. Єдиний недолік соусу – залишити його на зимове зберігання вам не вдасться.

  • Сік з ягід аґрусу – 500 мл.
  • Червона смородина – 150 гр.
  • Крохмаль – 40 гр.
  • Цукор – до смаку.
  1. Видавіть із ягід сік, відміряйте потрібну кількість.
  2. В окремій мисці з’єднайте крохмаль із цукром, розмішайте. Влийте сік, поставте варитися. На тихому вогні сильно закип’ятіть.
  3. Загусла соус зніміть з конфорки, додайте ягідки смородини, перемішайте.

Як зберігати?

Домашні рецепти з аґрусу слід обов’язково зберігати у своїй кулінарній книзі. Адже вони дозволяють зробити дуже смачні десерти, з якими приємно пити гарячий чай у холодну пору року.

Після того, як ягоди будуть подрібнені разом з цукром, масу розкладають по пластикових контейнерах з кришкою і відправляють у морозильну камеру. Як тільки десерт застигне, можна сміливо братися до його вживання.

Готовий джем зі свіжого аґрусу має густу консистенцію, схожу на морозиво. Такі ласощі можна зберігати в морозильній камері всю зиму. При цьому ягода не втратить своїх властивостей і в холодну пору року насичуватиме ваш організм вітамінами та мінералами.

Соус з агрусу до мяса на зиму – 8 смачних рецептів з покроковими фото

Стиглість аґрусу в цьому рецепті абсолютно не важлива. Соус з будь ягоди вийде смачним і пікантним, а в приготуванні він досить простий. При цьому зимова заготівля чудово поєднується з м’ясом і морепродуктами і точно сподобається любителям гострої їжі.

Інгредієнти:

  • Агрус – 1 кг
  • Базилік – 50-100 р.
  • Часник – 150 р.
  • Чорний мелений перець – ½ ч. л.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Оцет 6% – 2 ст. л.
  • Бадьян – 1 шт.
  • Сіль – 50 г
  • Цукор – 150 р.

Процес приготування:

1. Спочатку помийте банки і поставте їх стерилізуватися, щоб потім не відволікатися.

2. Часник очистіть. Гілки базиліка разом з листям наріжте на 4 частини. Агрус переберіть і промийте.Перець чилі очистити, приберіть перегородки і насіння.

3. Прокрутити На м’ясорубці базилік, перець чилі і часник в одну тару, слідом за ними аґрус – в іншу. Грати вибирайте в залежності від бажаної фактури соусу.

4. Перекладіть масу з ягід в каструлю і закип’ятити. Покладіть в неї сіль, цукор, перець і розмелений бадьян. Поваріть на малому вогні 10 хвилин, помішуючи. Перекладіть кашку часнику з базиліком,перцем чилі і оцет, і готуйте ще 3 хвилини.

5. Розкладайте соус з підготовленим банкам, загорніть, укутайте і залиште остигати.

Діставайте гострий соус взимку і подавайте до улюблених страв!

Соус до м’яса з аґрусу на зиму: 12 рецептів, поради щодо приготування

Вперше спробувавши, я дуже здивувалася, дізнавшись, що гострий соус до м’яса приготований з ягід аґрусу, та ще й заготовлений у баночках на зиму. Знала, що подібні приправи роблять із слив, на Півдні нашої країни та Кавказі вони неймовірно популярні. З досвіду зрозуміла, що соус краще заготовляти із зелених сортів ягід чагарника, або брати червоні, але не надто солодкі та не дуже стиглі. Найчастіше робиться без стерилізації, іноді без варіння. За всіма запропонованими варіантами можна зробити заготовки на зиму або використовувати приправу відразу.

Приправа чудово поєднується не тільки з м’ясом. Гарячі страви з курки та риби будуть вдало доповнені та збагачені кисло-солодким соусом. Тримайте найкращі рецепти, перевірені та схвалені домочадцями. А якщо у вас хороший урожай слив, зверніть увагу на рецепти Ткемалі , на моєму сайті є відмінна добірка.

Кулінарні секрети

Смачний соус із агрусу може закрити на зиму навіть малодосвідчена господиня. Придатним до м’яса його зроблять спеції. Якщо не виявляти надто великої самодіяльності, то турбуватися за результат вам не доведеться. Однак знання кількох секретів гарантує ще більшу відповідність готової приправи очікуванням кулінара.

  • Соус можна зробити з цілих плодів аґрусу або ягід, пропущених через м’ясорубку. Якщо після подрібнення м’ясорубкою або блендером ягідну масу додатково протерти через сито, консистенція у соусу буде ніжнішою і гладкішою, адже в ньому не потраплятиме кістянок.
  • З зелених плодів приправа вийде більш кислою і терпкою, з червоного аґрусу вона вийде ніжнішою, але до м’яса підійдуть обидва варіанти.
  • Підготовка аґрусу полягає в його перебиранні, промиванні, обсушуванні. Якщо ви наберетеся терпіння і зріжете у ягід «приймочки» та «хвостики», буде ще краще.
  • Якщо ви дбаєте про здоров’я близьких, відмовтеся від використання при приготуванні соусу агрусу від алюмінієвого посуду. Цей метал легко окислюється і продукти цієї реакції нешкідливі для організму.
  • Готуючи соус з аґрусу для подачі до столу безпосередньо після приготування, в рецептуру можна вносити зміни, орієнтуючись на свій смак. Закриваючи приправу на зиму, кількість солі, цукру, оцту чи інших консервантів зменшувати не варто.
  • Ніколи не використовуйте для приготування консервів дрібну чи йодовану сіль.
  • Банки під приправу, призначену для тривалого зберігання, потрібно вимити із содою та простерилізувати. Кришки стерилізують шляхом 10-хвилинного кип’ятіння.
  • Закривати соус потрібно герметично, для цього підійдуть тільки металеві кришки типу «твіст-офф» або під закатування спеціальним ключем.

Як зберігати соус з аґрусу, залежить від конкретного рецепту. Зазвичай подібні заготівлі непогано стоять навіть за кімнатної температури, але іноді вимагають перебування у холодильнику.

Нижче представлено 12 дуже різних рецептів агрусового соусу: гострого та ніжного, солодкого та кислого, властивого різним кухням світу. Майже напевно ви знайдете у поданій збірці саме той варіант рідкої приправи, який дозволить максимально розкрити смак ваших улюблених страв з м’яса.

Вибір та підготовка інгредієнтів та тари

Якщо в рецепті не дано чіткого визначення, то агрус можна брати будь-який – зелений або червоний, як завгодно. Збирати ягоди краще в суху погоду — так вищі смакові якості. Їх відокремлюють від гілочок, промивають у проточній воді і дають обсохнути на друшляку, іноді трохи струшуючи його. Більшість рецептів не завершуються стерилізацією, тому відповідним чином скляні банки потрібно підготувати заздалегідь. Наприклад – вимити з содою, обполоснути окропом і висушити в духовці.

Класичний рецепт соусу з агрусу з часником

Що потрібно (на 0,5 л):

  • аґрус (стиглий) – 0,7 кг;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • цукор – 30 г;
  • столовий оцет (9-відсотковий) – 5 мл;
  • сіль – 10 г;
  • хмелі-сунелі – 5 г;
  • рафінована рослинна олія – 10 мл;
  • вода – 50 мл.
  1. Переберіть аґрус, промийте його, помістіть у каструлю. Додайте 2-3 столові ложки води, помістіть у прохолодне місце. Залишіть на ніч або хоча б на 3-4 години.
  2. Помийте, простерилізуйте банки, кришки.
  3. Каструлю з аґрусом поставте на тихий вогонь. Гасіть ягоди на повільному вогні, поки вони не стануть м’якими.
  4. Перебийте вміст каструлі занурювальним блендером. Всипте в агрусове пюре цукор і сіль. Поваріть, поки сипучі продукти не розчиняться.
  5. Додайте хмелі-сунелі та пропущений через прес часник, поваріть соус 10 хвилин.
  6. Влийте в рідку приправу масло та оцет, перемішайте її, розподіліть по підготовлених баночках і щільно закрийте їх металевими кришками.

Зберігати зроблену за цим рецептом приправу агрусу до м’яса бажано в прохолодному місці, хоча і в опалювальному приміщенні вона не зіпсується досить довго.

Пряний соус з аґрусу з горіхами

Що потрібно (на 1 л):

  • червоний аґрус – 1 кг;
  • солодкий перець – 0,4-0,5 кг;
  • часник – 0,2 кг;
  • ядра волоських горіхів – 50 г;
  • сіль – 20 г;
  • сушені пряні трави – 20 г.
  1. Горіхи дрібно покришіть ножем.
  2. Часник роздавіть і дрібно порубайте.
  3. З перців витягніть насіння. М’якуш дрібно поріжте.
  4. Аґрус перетворить на пюре за допомогою м’ясорубки або блендера.
  5. У ягідне пюре покладіть подрібнені овочі, цукор та сіль. Доведіть масу до кипіння, куховаріть чверть години.
  6. Всипте пряні трави, перемішайте. Продовжуйте процес варіння ще 10-15 хвилин.
  7. Зніміть соус з вогню, дозвольте йому охолонути і відстоятись.
  8. Простерилізуйте банки або пляшечки, розлийте по них соус, закупоріть.

Даний варіант соусу робиться без цукру та оцту, тому зберігати його можна тільки в прохолодному місці: у льоху, холодильнику, холодному підвалі. Зроблена за наведеним рецептом приправа стане чудовим доповненням до м’яса птиці.

Рецепт гострої приправи «Аджика» з аґрусу

Це ще одна відома всім приправа із зеленого аґрусу, для приготування якої знадобляться:

  • 1 кг ягід;
  • 3 часникові головки;
  • 1 перець гіркий;
  • 1 перець солодкий;
  • 3 гілочки базиліка (фіолетового);
  • по 1 пучку петрушки та кропу;
  • 2 ст. л. рафінованої соняшникової олії;
  • сіль за смаком.

Як готувати? Ягоди та овочі помити, злегка підсушити та подрібнити у м’ясорубці. Трави нарізати ножем на найдрібніші шматочки. Ягідно-овочеву масу скласти в каструлю, довести на плиті до кипіння, проварити приблизно 10 хв, далі всипати часник і зелень, додати сіль та олію. Варити ще близько 10 хв., після чого розкласти по підготовленим банкам, закупорити, а після остигання прибрати у прохолодне темне місце.

Ткемалі з аґрусу на зиму

Що потрібно (на 0,75 л):

  • зелений аґрус – 1 кг;
  • часник – 3 головки;
  • гострий стручковий перець – 1 шт.;
  • цукор – 50 г;
  • кінза, базилік, петрушка, м’ята, зелень селери – по 20 г;
  • мелений коріандр – велика тріска;
  • сіль – на власний смак (5-10 г).
  1. Підготовлені плоди пропустіть через м’ясорубку.
  2. Так само зробите з очищеними зубчиками часнику.
  3. Змішайте часникову масу з аґрусової. Доведіть до кипіння.
  4. Додайте цукор та сіль, дочекайтеся їх розчинення.
  5. Всипте дрібно порізані перець, зелень та коріандр. Перемішайте. Поваріть 15-20 хвилин.
  6. Розкладіть соус по заздалегідь підготовлених баночках, щільно їх закупоріть і заберіть на зберігання в комору або інше прохолодне приміщення.

Цукор і перець роблять соус стійким до несприятливих умов зберігання, він може стояти навіть у приміщенні, що опалюється. Подають його зазвичай до м’яса.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися, як зробити соус ткемалі зі сливи на зиму. Також на нашому сайті ви знайдете рецепти ткемалі з аличі.

Кетчуп з аґрусу на зиму

Що потрібно (на 1 л):

  • аґрус – 0,5 кг;
  • помідори – 0,5 кг;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • цибуля – 100 г;
  • болгарський перець – 0,25 кг;
  • гострий стручковий перець – 1 шт.;
  • сушена паприка – 5-10 г;
  • столовий (9-відсотковий) оцет – 10 мл;
  • рафінована рослинна олія – 20 мл;
  • сіль – на власний смак.
  1. Помийте агрус та овочі. У ягід відріжте кінчики. З перців (гострого та солодкого) вийміть насіння. З цибулі та часникових часточок увійдіть лушпиння. Помідори обдайте окропом, очистіть від шкірки.
  2. Цибулю, перці та томати наріжте великими шматками і переверніть через м’ясорубку.
  3. Аналогічним чином подрібніть аґрус та часник.
  4. Перемішайте подрібнені продукти.
  5. У пюре, що вийшло, всипте сіль і паприку, влийте масло, перемішайте.
  6. Доведіть соус до кипіння і поваріть 10-20 хвилин, щоб він придбав бажану консистенцію.
  7. Влийте оцет, перемішайте, зніміть ємність із соусом із вогню.
  8. Розлийте кетчуп по заздалегідь підготовленій тарі, герметично закрийте і приберіть на зберігання в місце, де зазвичай тримаєте запаси на зиму.

Соус добре стоїть, зберігаючи свої органолептичні якості тривалий період. Використовувати його можна, як і звичайний кетчуп, подаючи до м’яса, овочів та інших страв.

Пропонуємо вам дізнатись інші рецепти кетчупу для заготівлі його на зиму. На нашому сайті ви знайдете як традиційні, так і незвичайні варіанти томатної приправи.

Чатні з аґрусу на зиму

Що потрібно (на 0,75 л):

  • стиглий аґрус – 1 кг;
  • цукор – 120-160 г;
  • вода – 120 мл;
  • перець чилі – 2 шт.;
  • корінь імбиру – 20 г;
  • сіль – на свій смак.
  1. Плоди агрусу, перебравши та помив, залийте водою і варіть до прозорості.
  2. Перець очистіть від перегородок і насіння, якомога дрібніше поріжте.
  3. Імбир очистіть, натріть.
  4. Покладіть перець та імбир до аґрусу, додайте цукор, сіль. Перемішайте.
  5. Уварюйте соус, поки він не здасться вам досить густим.
  6. Розкладіть соус по стерилізованих баночках, закатайте.

За смаком приготовлений за цим рецептом соус нагадує чатні. Цю рідку приправу в Індії готують із манго, але практика показує, що при заміні цього екзотичного фрукта північним виноградом виходить непоганий результат.

Гострий соус до м’яса з аґрусу

Що потрібно (на 1 л):

  • зелений аґрус – 1 кг;
  • гострий стручковий перець – 2 шт.;
  • вода – 0,4 л;
  • часник – 2 головки;
  • аджика (у формі пасти) – 20 мл;
  • зелень – 100 г;
  • сіль, цукор – на власний смак.
  1. Агрус, заливши водою, поваріть до м’якості, потім протріть через сито.
  2. Перець пропустіть через м’ясорубку, змішайте з агрусовим пюре.
  3. Додайте дрібно порубану зелень, пропущений через прес часник, аджику сіль та цукор.
  4. Перемішайте або навіть збийте блендером.
  5. Поставте на тихий вогонь і поваріть хвилин 15-20 після закипання.

Цей варіант агрусового соусу – один з найбільш гострих, він сподобається любителям пекучих приправ, підійде до більшості видів м’яса.

Підбираємо рецептик

Як приготувати соус з агрусу? Насправді немає нічого простішого. Із завданням легко впорається навіть господиня-початківець. Отже, судіть самі.

Шашличний соус

Промитий і обсушений аґрус розмолоти блендером. У півлітра отриманого пюре додати чайну ложку протертих у ступці зерен коріандру, 3 великі зубчики часнику, пропущених через прес, і 1 десертну ложку столового оцту. Масу посолити і поперчити на свій смак. Також непогано додати невеликий пучок дрібнорубаного базиліка. Добре перемішати.

Подавати соус з аґрусу до шашлику чи іншого м’яса. Є з великим задоволенням!

Приправа гостра

Півкіло агрусу прокрутити через м’ясорубку разом із 200 г гіркого червоного перцю, 50 г будь-яких пряних трав та 300 г часнику. Додати 50 г солі та стільки ж товчених волоських горіхів. Перемішати.

Гострий соус з агрусу здатний порадувати всіх, хто любить гаряче, чудово поєднуючись зі свіжим хлібом та гарячими стравами.

Крім того, багато кулінарів часто готують соус з агрусу з часником і кропом. Для нього краще брати дещо недостиглі ягоди з вираженою кислинкою, тому що саме так буде смачніше.

Приправа «Звенигород»

Береться кілограм аґрусу та 200 г запашної зелені кропу, промивається, зайва вода просушується. Очищається 300 г часнику.

Усі компоненти подрібнюються на м’ясорубці, перемішуються. Соус розливається банками невеликого обсягу. Шийки посуду прикриваються пергаментним папером, і приправа відправляється на зберігання холодильник.

Порада. За цим рецептом готуйте соус із зеленого агрусу, тоді він буде напрочуд красивим, ніби смарагдовим на вигляд.

Підливка до солодких страв

Кажуть, що цей соус із агрусу від самої Лариси Рубальської, а вона, як відомо, не лише знаменита поетеса, а й чудова господиня.

  • 0,5 л соку аґрусу;
  • 40 г крохмалю;
  • 150 г смородини;
  • цукор до смаку.

Цукор змішати з крохмалем і обережно розвести з процідженим соком, поставити на малий вогонь, помішуючи, щоб не було грудочок. Довести до активного кипіння. Зняти соус із плити, додати підготовлені цілі ягоди. Спробувати і, якщо потрібно, додати цукор.

Соус «Всеми коханий» на зиму

1 кг вимитого аґрусу залити малою кількістю води, зварити до м’якого стану та перетерти через велике сито. У ягідне пюре додати 1 десертну ложку великої солі, 100 мл яблучного оцту, чайну ложку запашного перцю горошком та 1 склянку цукру. Поставити на вогонь, прокип’ятити 4 хвилини. Кисло-солодкий соус з аґрусу готовий, залишається розкласти його по стерильним баночкам і герметично закупорити.

Приправа “Аля Ткемалі”

Традиційний ткемалевий соус робиться із певного сорту слив, а зі звичайною сливою виходить надто солодким. Але вмілі хазяйки знайшли вихід, готуючи улюблений соус Ткемалі із садового агрусу.

Особливий Ткемалі

На 1 кг червоного аґрусу знадобиться:

  • цукровий пісок – 2 столові ложки;
  • сіль – 1 столова ложка;
  • кінза, чебрець та кріп – по маленькому пучку;
  • часник – 2 зубчики;
  • червоний гіркий перець – ½ стручка;
  • мелений коріандр – 0,5 чайної ложки.

Аґрус вимити, нагріти в каструлі. Коли пом’якшиться, перетерти через сито. Макуха викинути. Додати сіль, цукор-пісок та кип’ятити 7 хвилин. Додати вичавлений через прес часник, перець, зелень пучками та коріандр. Закип’ятити. Влити оцтову есенцію із розрахунку 0,5 чайної ложечки на 1 літр соусу. Витягти зелень і перець, прокип’ятити буквально хвилину і розлити в стерильні банки, закатати.
Потрібно мати на увазі, що ткемалевий соус з червоного агрусу особливо люблять чоловіки. Ще б пак, адже це так смачно!

Ткемалі «Для милого»

В 1 кг пюре з червоного кислого аґрусу додати маленьку баночку магазинної приправи «Аджіка» та 600 г цукру. Заважаючи, кип’ятити 15 хвилин, потім охолодити. Додати 400 г пропущеного через тиснення часнику. Розмішати та розмістити по баночках. Не стерилізувати, зберігати у холоді. Солити до смаку перед подачею.

Як бачите, соус з аґрусу нескладно спорудити, використовуючи запропоновані рецепти. Крім того, можна одразу приготувати ніжне м’ясо з незвичайним соусом.

Кисло-солодкий соус з аґрусу з вином та родзинками

Що потрібно (на 0,5 л):

  • стиглий аґрус – 0,5 кг;
  • сухе вино (біле чи червоне) – 150 мл;
  • вода – 150 мл;
  • родзинки – 50 г;
  • цукор – 150 г;
  • сіль – 20 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • готова гірчиця – 5мл.
  1. Агрус засипте цукром, дайте йому постояти дві-три години, щоб він дав сік.
  2. Додати воду, поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння.
  3. Через 20 хвилин додайте розтертий з гірчицею і сіллю часник, родзинки та вино.
  4. Уварюйте соус, помішуючи, на максимально слабкому вогні протягом півгодини.
  5. Перебийте масу, що вийшла, занурювальним блендером, прокип’ятіть її протягом 5 хвилин.

Залишається розкласти соус по підготовленій тарі, закупорити. Зберігати цю приправу рекомендується у прохолодному місці, в ідеалі – у холодильнику.

Гострий кисло-солодкий соус з аґрусу

Що потрібно (на 0,5 л):

  • зелений аґрус – 0,7 кг;
  • цибуля – 1 шт. (близько 80 г);
  • яблучний (6-відсотковий) оцет – 40 мл;
  • зелений гострий перець – 1 стручок;
  • цукор – 120 г;
  • сіль, тертий імбир – на власний смак.
  1. Помийте аґрус, обсушіть, складіть у каструлю.
  2. Очистіть і дрібно поріжте цибулю, покладіть до аґрусу.
  3. Додайте цукор та сіль, перемішайте. Залишіть на годину.
  4. Додати оцет, підігріти на тихому вогні.
  5. Після закипання додайте тертий імбир і порізаний дрібно перець, попередньо очищений від насіння.
  6. Поварити 10 хвилин після повторного закипання.
  7. Розкладіть соус по невеликих баночках, попередньо простерилізованих, закатайте. Переверніть тару, укутайте, залиште у такому стані на добу.

Після того, як баночки з соусом охолонуть, їх можна прибрати на зберігання в комору або будь-яке інше приміщення – ця приправа відмінно стоїть при кімнатній температурі.

Солодкий соус з ягід з червоною смородиною.

Тримайте солодкий варіант приготування приправи. Подавайте його до млинців, запіканки, морозива. Єдиний недолік соусу – залишити його на зимове зберігання вам не вдасться.

  • Сік з ягід аґрусу – 500 мл.
  • Червона смородина – 150 гр.
  • Крохмаль – 40 гр.
  • Цукор – до смаку.
  1. Видавіть із ягід сік, відміряйте потрібну кількість.
  2. В окремій мисці з’єднайте крохмаль із цукром, розмішайте. Влийте сік, поставте варитися. На тихому вогні сильно закип’ятіть.
  3. Загусла соус зніміть з конфорки, додайте ягідки смородини, перемішайте.

Кисло-солодкий соус з агрусу з хроном

Що потрібно (на 0,75 л):

  • аґрус – 1 кг;
  • лист хрону – 1 шт.;
  • часник – 1 головка;
  • гострий перець – 1 стручок;
  • зелень – 60 г;
  • сіль – чайна ложка;
  • цукор – склянка;
  • вода – чверть склянки.
  1. Помийте, обсушіть, дрібно наріжте зелень, включаючи хріновий лист.
  2. З перцю видаліть перегородки та насіння, м’якоть поріжте якомога дрібніше.
  3. Часник подрібніть за допомогою спеціального пресу.
  4. Агрус, перебравши і помивши, зсипте в невелику каструлю, хлюпніть у неї води. Потоміть плоди 10 хвилин на повільному вогні, перетворите на пюре, вдавшись до допомоги занурювального блендера.
  5. Продовжуйте томити агрусове пюре на слабкому вогні півгодини, потім введіть решту інгредієнтів, дочекайтеся закипання соусу і поваріть його 10 хвилин.
  6. Розподіліть рідку агрусову приправу по стерилізованих баночках, закрутіть їх. Після остигання приберіть у прохолодне місце.

Зроблений за цим рецептом соус стане чудовим доповненням до свинини, можна його подати і до шашлику.

Кисло-солодкий соус з аґрусу з бузиною

Що потрібно (на 0,5 л):

  • аґрус – 0,5 кг;
  • бузина – 1-2 гілочки;
  • лимонний сік – 20 мл;
  • вершкове масло – 100 мл;
  • цукор – 100 г;
  • сіль – на власний смак.
  1. Розтопіть масло|мастило|, покладете в нього цукор і прогрівайте до розчинення кристалів.
  2. Покладіть підготовлені аґрус та бузину, додайте сіль та сік лимона.
  3. Загасіть ягоди чверть години, подрібніть блендером і загасіть ще 5 хвилин.

Зберігати приправу потрібно у стерилізованих та герметично закритих банках у холодильнику. Термін придатності цього соусу не перевищує 6 місяців, тому сильно берегти його не варто.

Другі страви з аґрусом

Спекотне з телятини

1 кг телятини чи молодої яловичини натерти сіллю. Зробити на поверхні м’яса гострим ножем неглибокі надрізи.

На дно сотейника налити 2 столові ложки розтопленого вершкового або оливкової олії, укласти м’ясо, зверху розподіливши 1 склянку аґрусу (взимку можна використовувати заморожений). Потім сотейник треба поставити в сильно розігріту духовку і дати м’ясу гарненько підрум’янитися, час від часу поливаючи соком, що виступає.

Через годину змішати 100 мл білого напівсухого вина з 1 склянкою м’ясного бульйону (можна з кубиків) і 1 соком лимона, влити в сотейник і тушкувати ще 20 хвилин.

Готове печеню укласти на блюдо і полити соусом, що залишився в сотейнику. Прикрасити свіжим аґрусом.

Кисло-солодкий соус до м’яса з ананасовим соком та аґрусом

Що потрібно (на 0,5 л):

  • аґрус – 0,4 кг;
  • ананасовий сік – 100 мл;
  • лимонний сік – 30 мл;
  • коричневий цукор – 0,25 кг.
  1. Підготуйте баночки, в яких зберігатиметься приправа, вимивши і простерилізувавши їх. Кришки вимийте, прокип’ятіть.
  2. Помийте та обсушіть ягоди.
  3. Розжарите сотейник, всипте в нього ягоди та цукор. Додайте сік лимона та ананасу.
  4. Протягом 5 хвилин готуйте аґрус на сильному вогні, розминаючи ягоди вилкою.
  5. Зменште інтенсивність полум’я, варіть аґрус 10-20 хвилин, одночасно розминаючи ягоди. За 5 хвилин до готовності можна подрібнити плодову масу блендером.
  6. Розкладіть приправу по підготовленій тарі, закупоріть.

Зберігати соус, приготовлений за даним рецептом, бажано в прохолодному місці, але не обов’язково в холодильнику.

Поради та рекомендації

  • Якщо не використовувати термічну обробку або використовувати мінімум, тоді такий соус можна зберігати тільки в холодильнику і не тривалий час. Але, незважаючи на короткий термін зберігання, соус, приготований без застосування термічної обробки, зберігає всі корисні речовини і вітаміни. Тобто це своєрідний вітамінний удар по організму.
  • Обов’язково ретельно переберіть, промийте та обсушіть ягоди перед приготуванням.
  • Існує кілька варіантів приготування соусу з аґрусу. Деякі їх припускають наявність цілих ягід у соусі. В інших пишуть про те, що ягоди потрібно перебити в блендері і перетерти через сито. Тоді соус вийде “шовковистим”, ніжним і тане в роті.
  • Незалежно від того, скільки часу і де ви зберігатимете вашу заготівлю, її необхідно розкласти тільки по стерилізованих банках. Інакше соус швидко пропаде.
  • Не забувайте кип’ятити кришки перед закоченням.
  • Не використовуйте при приготуванні соусів алюмінієвий посуд, оскільки він має властивість окислюватись і виділяти шкідливі речовини. Також вона може вплинути на остаточний смак і колір продукту.
  • Якщо розкладати соус у стерилізовані банки, то зберігаються вони в холодильнику до 35 тижнів. Якщо соус не був законсервований, то в цьому випадку його потрібно з’їсти протягом тижня.
  • Якщо ви любите солодкі соуси, то можете додати в свою скарбничку рецепт соусу брусничного до м’яса. Ще один розкішний варіант заготівлі – рецепт соусу на зиму з порічки. А рецепт кисло-солодкого соусу має знати кожна господиня.

Відповідний смачний соус з будь-якої страви може зробити справжній шедевр. Дорогі господині, користуйтесь моїми рецептами та радуйте ваших близьких своїми кулінарними витворами. Пишіть свої рецепти та враження у коментарях. Смачного!

Про автора

admin administrator