Готуємо варення з жимолості

Авторadmin

Готуємо варення з жимолості

Варення з жимолості пять простих покрокових рецептів

Варення з жимолості – смачне засіб підтримати імунітет в холодну пору року. Готують його з насінням, або без них. У першому випадку ласощі має терпкий смак, у другому воно виходить ніжною однорідної консистенції.

  • стигла жимолость – два кілограми;
  • цукровий пісок дрібний – два кілограми.

Переберіть жимолость. Видаліть підгнилі та плісняві плоди. Ретельно вимийте жимолость. Перекладіть їх у каструлю, пересипте цукром і перемішайте дерев’яною ложкою. Якщо ягоди сухуваті, можете влити склянку цукру.

Каструлю поставте на конфорку. Увімкніть середній нагрів і дочекайтеся, поки вміст скипить. Потім зменшіть вогонь, щоб кипіння було максимально слабким. Готуйте, поки ягоди не розваряться повністю. Крупинки цукру повинні розтанути. Як правило, на це знадобиться чверть години.

Зніміть каструлю з плити і злегка остудіть. Щоб відокремити насіння, і домогтися однорідної консистенції, перетріть жимолость через сито. Пюре з жимолості поверніть в каструлю і доведіть до скипання на середньому вогні. Піну, яка утворюється в процесі варіння, обов’язково зніміть. Варіть джем, поки маса не увариться на третину від початкового об’єму. Расфасуйте ласощі по підготовленим скляних ємностях. Закрутіть кришками і охолоджують під теплою тканиною.

Ємності для джему обов’язково стерилізують. Зробити це можна декількома способами: прогріти на пару, в духовці або мікрохвильовій печі. Для приготування використовуйте свежесобранную стиглу ягоду.

Варення з жимолості: 12 рецептів на зиму

Варення з жимолості відрізняється корисними властивостями, насиченим кольором, ароматом і характерним смаком. Це не сама улюблена ягода, особливо у дітей. Тим не менш, вона необхідна нашому організму.

Тому є сенс її просто правильно подати. Наприклад, разом з цукром у вигляді джему. В готуванні немає нічого складного. Покрокові рецепти, що представлені в статті, допоможуть засвоїти технологію всім бажаючим.

Від чого лікує така ягода? Жимолость має ряд лікувальних властивостей:

  1. Усунення запалень.
  2. Очищення печінки.
  3. Лікування анемії, гастриту, діабету.
  4. Полегшує симптоми головного болю.
  5. Знижує артеріальний тиск.

Плоди багаті вітамінами і корисними речовинами. Тому жимолость допомагає заповнити запас організму поживними елементами. Так як багато хто не люблять вживати сині ягідки в чистому вигляді з-за характерною кислинки, популярно варити десерти з жимолості.

На замітку! Чому гірчить жимолость? Це пов’язано з її сортом або умовами, в яких ягода дозрівала. Гіркота йде після заморозки або під час варіння з цукром.

Процес приготування заготовок з даних плодів вельми простий. Однак, можуть виникнути проблеми. Наприклад, із зберіганням. Щоб ласощі не зіпсувалося, необхідно добре стерилізувати банки, кришки і зберігати у відповідному місці. Сире варення в холодильнику, варене в коморі.

Якщо ж воно все-таки забродило, як його переварити?

Багато господині на форумах радять у відгуках цього не робити, так як смак бродіння все рівно залишиться. Найкращий вихід — це приготувати настоянку або вино.

Ну що готові приступити до приготування супер-корисного варення? Тоді дані рецепти спеціально для вас.

«П’ятихвилинка» – варення з жимолості

Дуже смачне варення з жимолості, яке не піддається тривалої теплової обробки. А тому ягоди зберігають більше корисних елементів.

Пропорції цукру і ягід:

  1. Частина промитих і обсушену ягід переробляємо в пюре. Решту жимолость залишаємо цілісною. З’єднуємо ягідні маси між собою. Всипаємо цукор і залишаємо настоюватися на 6-8 год.
  2. Після чого ставимо заготовку на вогонь, доводимо до кипіння. Кип’ятимо 5 хвилин. Потім знімаємо з плити і залишаємо приблизно на 8 годин.
  3. Далі, знову доводимо до кипіння і розливаємо гаряче варення по банках. Прибираємо закрутки в комору. Вони чудово зберігаються без холодильника.

Варення з жимолості та полуниці

Жимолость + полуниця — це відмінне поєднання користі, смаку і аромату. Обов’язково спробуйте таке варення і пригостить усіх близьких.

Примітка до рецептом! За даною технологією можна приготувати варення з лісової суниці і жимолості. Виходить також смачно.

  • 500 р полуниці;
  • 500 г жимолості;
  • 1500 г цукру.
  1. Ягоди перебираємо, очищаємо листочки, гілочки і т. д. Потім промиваємо, обсушуємо, пропускаємо через м’ясорубку. Відправляємо в каструльку, засипаємо цукром і залишаємо на добу.
  2. Далі, ставимо масу на вогонь, після закипання варимо 5 хвилин. Потім варення трохи охолоджуємо і розливаємо по стерилізованим банкам. Закручуємо герметично кришками, чекаємо повного остигання і прибираємо на зберігання.

На замітку! Банки стерилізують незадовго до готовності варення. До моменту розливу заготовки, ємності повинні бути сухими. Наповнюйте тару невеликими порціями, інакше скло може лопнути.

З додаванням ревеню

Вельми незвичайне поєднання. Напевно мало хто наважиться таке приготувати. А дарма, смачно виходить.

  • 1 кг жимолості;
  • 1 кг цукру;
  • 500 г ревеню.
  1. Подрібнюємо ягоди в пюре. Найзручніше скористатися блендером. Хоча хтось віддає перевагу сито.
  2. Перекладаємо кашку в глибоку посудину, з’єднайте з цукром і ставимо все на вогонь. Кип’ятимо 5 хвилин.
  3. Ревінь дрібно нарізаємо і відправляємо в киплячу вже 5 хв. масу. Доводимо заготовку до повторного закипання і проварюємо ще 7 хв.
  4. Потім знімаємо посудину з вогню. Наполягаємо пару годин і знову повертаємо на плиту. Після закипання варимо 7 хвилин.
  5. Готове варення розливаємо по чистим, сухим ємкостей і закриваємо.

Варення з жимолості без варіння

Методика приготування варення без варіння — відмінний спосіб зберегти якомога більше вітамінів в жимолості.

  1. Невеликими порціями перекладаємо ягоди в глибоку миску, де розминаємо плоди з допомогою картоплем’ялкою. Припустимо пропустити все через м’ясорубку з цукром або скористатися блендером. Однак після товкачика залишаються крупинки ягід, що багатьом подобається. Більш інтенсивним подрібненням такого не домогтися.
  2. В кашку з жимолості всипаємо пісок. Замішуємо однорідну масу. Залишаємо настоюватися приблизно на добу. Періодично заготівлю помішуємо, даємо піску розподілитися рівномірно.
  3. За цей час цукор повністю розчиниться.
  4. Готуємо банки. Стерилізуємо ємності і кришки. Потім наповнюємо їх сирим варенням і прибираємо в холодильник.

Рецепт на зиму: варення з жимолості і апельсина

Апельсин доповнить варення з жимолості додатковим особливим смаком. Це дуже смачний рецепт, який готується простим способом.

  • 500 г апельсинів;
  • 500 г жимолості;
  • 1500 р піску;
  • 1000 мл води.
  1. Ягоди перебираємо, промиваємо і даємо обсохнути. Апельсини очистити від шкірки і нарізаємо шматочками.
  2. У каструлю додаємо цукор, вливаємо воду і ставимо все на вогонь. Помішуючи масу, доводимо до кипіння.
  3. Коли пісок повністю розчиниться, додаємо ягоди та цитрус. Проваримо хвилин 5.
  4. Потім вимикаємо плиту і залишаємо варення до повного охолодження. Далі, знову ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо 5 хвилин і залишаємо остигати. У загальній складності, масу проварюємо три рази по 5 хв.
  5. Після третього кипіння не чекаємо остигання. Розливаємо заготовку по стерильним банкам в гарячому вигляді.
  6. Закатуємо кришками, остуджуємо і прибираємо в комору.

Простий рецепт з жимолості і смородини

Ще одне дуже вдале поєднання ягід — смородина і жимолость. Скільки користі, скільки смаку. А аромат! Обов’язково спробуйте.

  • 500 г чорної смородини;
  • 500 г жимолості;
  • 1500 р піску.
  1. Ягоди промиваємо і подрібнюємо. Візьміть сито, блендер, м’ясорубку що вам буде зручно. Засипаємо цукром пюре, перемішуємо і залишаємо на ніч.
  2. Ранок масу можна розлити по банках, а можна прокип’ятити 5 хвилин. Потім у гарячому вигляді розподілити по ємностях. Залежить все від того, де ви збираєтеся зберігати заготовки. Сире варення відправляється в холодильник. А проварене не зіпсується і при кімнатній температурі.
  3. От легко і швидко робиться дане ласощі. Не забудьте банки і кришки попередньо простерилізувати.

Варення «Асорті» з полуниці, жимолості, суниці

Варення з жимолості з лісовою суницею — справжня знахідка для любителів смачних і корисних десертів. Урізноманітнити склад можна вікторією, полуницею. Всі ці ягоди прекрасно між собою поєднуються.

  • суниця — 0,5 кг;
  • полуниця — 0,5 кг;
  • жимолость — 0,5 кг;
  • цукор — 1,6 кг.
  1. Промиті сухі ягоди без хвостиків відправляємо у великий таз, пересипаючи цукром. Залишаємо так на 8-12 годин.
  2. Потім таз ставимо на вогонь, доводимо до закипання. Кип’ятимо 5 хвилин. Масу охолодити і знову проварюємо хвилин 5.
  3. Після чого розливаємо варення по стерильним банкам. Закручуємо кришками. Коли заготовки охолонуть, прибираємо на зберігання.

Як зварити варення з жимолості, щоб вийшло, як желе

Це желеподібна варення. Густе, дуже смачне і неймовірно корисне.

  • 1,5 кг жимолості;
  • 1,5 кг цукру;
  • 200 мл води;
  • 10 г желатину.
  1. Желатин розчиняємо в теплій воді (пропорції вказані в інструкції на упаковці. У каструльку відправляємо ягоди і цукор. Все перемішуємо і залишаємо на 60 хвилин.
  2. Потім вливаємо 150 мл води і подрібнюємо масу заглибним блендером. Ставимо каструлю на плиту.
  3. Доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь.
  4. Утворюється знімаємо пінку. Варимо 40 хвилин, періодично помішуючи.
  5. Потім вимикаємо вогонь і залишаємо масу остигати на кілька годин. Потім знову включаємо вогонь і вливаємо желатин. Доводимо желированный джем до кипіння. Кип’ятимо 15 хвилин.
  6. Далі, розливаємо гаряче варення гарячим стерильним банкам. Закручуємо щільно кришками, перевертаємо ємності, кутаем і залишаємо так до повного охолодження.

Рецепт варення на фруктозі

Фруктоза — це плодовий цукор, який ідеально підходить для діабетиків і людей, схильних до повноти. Компонент підсилює смак і аромат ягід. Десерт виходить досить солодким.

На замітку! Фруктоза не є консервантом. Тому варення на фруктозі зберігаються в холодильнику не більше 4 місяців.

  • 500 г жимолості;
  • 350 г фруктози;
  • 200 мл води.
  1. Воду і фруктозу відправляємо в каструльку. Варимо сироп.
  2. У готовий сироп додаємо промиту і обсушену ягоду. Кип’ятимо 7 хвилин.
  3. Даємо масі охолонути. Потім розливаємо по стерильним банкам.

Густе варення з жимолості за класичним рецептом

За рахунок густого сиропу, варення виходить бажаної консистенції. Також воно дуже гарне на вигляд — прозоре із насичено вишневим відтінком.

  • 100 мл води;
  • 1 кг жимолості;
  • 1 кг цукру.
  1. Для початку зваримо сироп. Потім додаємо ягоди. Доводимо масу до кипіння.
  2. Далі, знімаємо з вогню. Наполягаємо 8 годин. Після чого знову ставимо на вогонь. Виставляємо повільний режим і проварюємо 20 хвилин.

Смачне варення, зварене в мультиварці

Мультиварка значно спрощує життя в світі кулінарії. Багато господинь вже звикли до неї і варення варити. Один з таких рецептів ви дізнаєтеся прямо зараз.

  1. Ягоду переберемо, промиємо, обсушим і з’єднаємо з цукровим піском. Залишимо суміш у чашу мультиварки на ніч.
  2. Після чого включимо режим “гасіння” на одну годину. Підготуємо банки. Промиємо і простерилизуем. Кришки потримаємо в окропі.
  3. Готове гаряче варення розіллємося по ємностях, закрутимо і залишаємо остигати. Потім приберемо на зберігання.

Варення з жимолості і лимона

Вельми незвичайне і дуже смачне варення, яке довго зберігається. Готується просто. Багато часу піде лише на наполягання заготовки.

  • жимолость — 2,5 кг;
  • лимон — 1 шт.;
  • цукор — 2,5 кг.
  1. З’єднуємо чисту суху ягоду з цукром в антипригарній каструлі. Залишаємо масу на ніч.
  2. Ранок ставимо все на вогонь. Доводимо до закипання, потім знімаємо з вогню і настоюють 8 годин.
  3. Після чого масу знову ставимо на плиту. Включаємо повільний вогонь, вливаємо сік з одного цитруса і проварюємо до загустіння. Пінку, що буде утворюватися під час процесу, знімаємо.
  4. Готове варення розподіляємо по ємностях, які герметично закривають.

На замітку! Як перевірити готовність варення? Капніть трошки маси на ложку, проведіть лінію зубочисткою. Нічого не розтікається? Ви досягли потрібної консистенції, і пора розливати ласощі по банкам.

Чи Не правда, чудові рецепти? Розкажіть про них своїм друзям в соціальних мережах. А ви любите жимолость? Залишайте відповіді в коментарях.

Автор статті: Дороніна Юлія Василівна.

Про автора

admin administrator