Є багато моркви

Авторadmin

Є багато моркви

Способи вживання моркви з максимальною користю для організму

Морква сприймається як поширений продукт харчування в щоденному раціоні людини, але мало хто знає, що цей овоч є також дуже корисним. Розглянемо, коли, в якому вигляді і кількості необхідно вживати коренеплід, щоб отримати максимальну користь для організму.

Чи знаєте ви? Спочатку морква мала фіолетовий забарвлення, звична нам оранжевий різновид була отримана тільки в XYII в. нідерландськими селекціонерами.

Опис і хімічний склад моркви

морква – дуже древня культивована культура, батьківщиною якої вважається Афганістан. Першими Європейськими країнами, де почали вживати коренеплід, були Іспанія та Франція. Коренеплоди, в залежності від сорту можуть мати вагу від 50 до 300 г, форма витягнута, конусоподібна, рідше – циліндрична. М`якоть овоча складається з двох частин – оболонки і серцевини, які різняться за складом, кольором і щільності. Серцевина зазвичай відрізняється соковитістю і твердістю, але при цьому менш солодка, тому селекціонери намагаються виводити сорти з невеликою в діаметрі серцевиною.

  • вітаміном А (бета-каротином)-
  • вітаміном В1 (тіамін)-
  • вітамін В2 (рибофлавін)-
  • ниацином (вітаміном В3 або вітамін РР)-
  • інозитол (вітамін В8)-
  • фолієвою кислотою (вітамін В9)-
  • вітаміном С (аскорбінової кислотою)-
  • вітаміном Е (токоферолом)-
  • калієм-
  • кальцієм-
  • магнієм-
  • натрієм-
  • фосфором-
  • залізом-
  • йодом-
  • кобальтом-
  • марганцем-
  • міддю-
  • молібденом-
  • фтором-
  • цинком.
  • 88 г води-
  • 1,2 г білків-
  • 0,1 г жирів-
  • 9,1 г вуглеводів (з яких 7 г займають моно- і дисахариди)-
  • 1,2 г харчових волокон (клітковини)-
  • 0,6 г пектинів-
  • 0,2 г органічних кислот-
  • 1 г золи.

Калорійність коренеплоду невисока – на 100 г припадає лише 39 ккал, продукт практично без жирів, при цьому він дуже поживний і добре притуплює відчуття голоду.

Чи знаєте ви? Спочатку морква вирощувалася і вживалася в їжу як спеція, для цього збирали і сушили бадилля і насіння рослини, коренеплоди стали вживати пізніше.

Корисні властивості моркви для організму

  • Вживання коренеплоду здатне надавати позитивний вплив на людський організм, яке представлено:
  • поліпшенням роботи органів дихання-
  • лікуванням захворювань очей (кон`юнктивіт, блефарити)-
  • зміцненням зубів, ясен-
  • підтриманням в здоровому стані шкірних покривів і слизових оболонок-
  • лікуванням авітамінозів-
  • запобіганням проблем з печінкою-
  • зміцненням судинних стінок і серцевого м`яза-
  • зниженням ризику виникнення онкологічних хвороб-
  • антибактеріальну дію на організм, зниженням кількості бактерій в роті після споживання коренеплоду-
  • сечогінну і жовчогінну впливом-
  • антиоксидантні властивості-
  • поліпшенням роботи головного мозку, підвищенням концентрації-
  • зміцненням кісткових тканин організму-
  • підвищенням стійкості організму до простудних і вірусних захворювань-
  • поліпшенням складу крові, уповільненням процесів старіння.

Як правильно вживати моркву

Залежно від того, в якому вигляді буде споживатися морква, існують певні норми і особливості споживання. Розглянемо, як правильно їсти коренеплід, основні переваги та недоліки вживання сирого, вареного продукту і овочевого соку.

У вареному вигляді

Засвоюваність вареного овоча набагато краще, ніж сирого, проте кількість вітамінів після варіння значно зменшується, і він стає менш корисним. Головним достоїнством вареного продукту є підвищений вміст антиоксидантів, що дуже цінується в лікуванні певних захворювань. Овоч, який пройшов термообробку, надає послаблюючий ефект, тому здатний дбайливо позбавити від запору. Оптимальна кількість спожитого коренеплоду на добу – до 300 г у вареному вигляді.

сира

Сирий коренеплід рекомендують обов`язково вводити в раціон, так як він містить максимальну кількість вітамінів і мінералів, які знищуються в процесі термообробки. Мінусом споживання сирого овоча є наявність грубої клітковини, яка довго перетравлюється організмом, тому небезпечна при загостреннях деяких захворювань шлунково-кишкового тракту. Щоб отримати від споживання овоча максимум користі, необхідно дотримуватися рекомендацій. У день дорослій здоровій людині можна з`їдати не більше 300 г коренеплоду, що еквівалентно 3-4 невеликим одиницям.

важливо! Для вживання моркви в сирому вигляді рекомендують вибирати овочі невеликого розміру, вони містять більшу кількість вітамінів і на смак солодші.

Морквяний сік

Морквяний сік, в порівнянні з сирим продуктом, м`якше впливає на шлунково-кишковий тракт через відсутність грубої клітковини. Хороша засвоюваність каротину, який міститься в соку, зобов`язує дотримуватися рекомендацій щодо вживання напою. Надмірне споживання може приводити до зайвого навантаження на печінку. Оптимальна норма споживання соку – не більше 250 мл на добу.

З чим краще засвоюється морква в організмі

Велика кількість каротину, яким багата морква, при вживанні овоча в чистому вигляді не засвоюється, але існує кілька способів вирішення проблеми. Щоб коренеплід краще засвоївся організмом, і він отримав необхідну кількість вітаміну А (каротину), овоч рекомендують споживати з жирними добавками або продуктами (з маслом вершковим і рослинним, сметаною, сирами, горіхами). На процес засвоєння впливає також, в якому вигляді вживається продукт: наприклад, варений овоч і сік засвоюються краще і швидше, ніж свіжий.

важливо! Зберігання моркви має відбуватися без бадилля, так як листя забирають певну кількість вологи з коренеплоду, він швидше в`яне, знижується соковитість.

Як правильно вибирати і зберігати моркву

При виборі моркви для придбання якісного продукту звертають увагу на шкірку овоча. Його поверхня повинна бути гладкою, без пошкоджень, виразок, ознак захворювань і впливу шкідників. На дотик якісний продукт твердий і щільний. Огляньте ділянку біля бадилля або того місця, де вона перебувала раніше, він не повинен бути зеленим або червоним. Зберегти молодий овоч на тривалий час свіжим і соковитим можна, обернувши кожну одиницю в пухирчатою поліетилен і відправивши в холодильник в відсік для овочів або на нижню полицю. Зберігання великої кількості врожаю відбувається в погребі, в дерев`яних ящиках. Високий рівень вологості в льосі не дасть овочу засохнути, а невисока температура запобіжить розмноження бактерій, які стають причиною гниття.

Можливі протипоказання до вживання

Багатьох людей цікавить питання, чи всім можна вживати моркву або є протипоказання, тому розглянемо цю інформацію докладніше.

  • Протипоказаннями до споживання моркви є:
  • наявність алергічних реакцій на коренеплід-
  • наявність каменів в нирках-
  • хронічні хвороби печінки-
  • хвороби шлунково-кишкового тракту в період загострення.

Деякі рекомендують пити морквяний сік натщесерце, але робити це категорично не можна, розберемося, чому. Сік коренеплоду в чистому вигляді містить речовини, які викликають подразнення слизової кишечника з діареєю і неприємну відрижку. Однак, якщо вас мучить проблема з запорами, тертий коренеплід упереміш з іншими овочами можна з`їсти на голодний шлунок для досягнення проносного ефекту. Також можна споживати невелику кількість вареного продукту як доповнення до сніданку, а сік додавати в смузі зі злаками, які обволікають слизову шлунка. Таким чином, морква рекомендують додавати в щоденний раціон харчування у вареному, свіжому вигляді або пити овочевий сік. Щоб отримати тільки користь і не нашкодити організму, необхідно дотримуватися рекомендацій щодо вживання коренеплоду, які докладно описані в статті.

Морква в день запобігає старінню

Всі ми знаємо, що таке морква, і всі звикли їсти її в сирому, вареному або натертому вигляді. Форма не має значення, головне — це споживати її, оскільки вона приховує безліч переваг, які ми сьогодні виявили, щоб надати моркві значення, на яке вона заслуговує.

Морква — помаранчевий, витягнутий, ароматний овоч. Хороший овоч для дітей, дорослих і людей похилого віку, навіть для собак. Хороша річ моркви в тому, що її можна їсти сирою, але її рекомендується ретельно мити, і якщо ми знімемо шкірку, тим краще.

Морква повна користі, і це через те, наскільки вона повноцінна. Отже, ми хочемо почати з харчової цінності. Пізніше ми побачимо різні способи додавання їх до раціону, а також максимальну добову кількість для середньої дорослої людини. Уточнивши все це, ми побачимо основні переваги, а також найсуворіші протипоказання цього овоча.

Харчова цінність моркви

Для розрахунку харчової цінності продукту завжди береться кількість у 100 грамів. Таким чином розрахунки відбуваються швидше, але ці 100 грамів не завжди збігаються з максимальною рекомендованою денною кількістю.

У 100 грамах цього овоча міститься 41 кілокалорія, 9,6 грамів вуглеводів, 4,74 мг цукру, майже 3 грами харчових волокон, без білка і 100 грамів моркви 88,29% води.

Крім того, морква також містить необхідні вітаміни та мінерали. Настільки, що цей овоч містить багато вітаміну А, У 557 г моркви міститься 100% вітаміну А.

Серед вітамінів і мінералів у моркві є вітамін А, групи В, С і К. Мінерали, які містить морква, це кальцій, калій, магній, фосфор, натрій і фтор.

Способи додавання в раціон і максимальна кількість

З точки зору поживних властивостей морква багата, тому було б дуже гарною ідеєю додати її до нашого щоденного раціону або принаймні їсти дуже регулярно. Якщо ми хочемо вийти з одноманітності поїдання печеної, тертої, вареної або сирої моркви, то ми дамо вам кілька цікавих ідей.

Наприклад, у салатах, морквяному коржі, соках, пюре, кремах, смаженні з м’ясом чи рибою, веганському соусі Болоньєзе, смажена морква, печиво, кекси, омлет з морквою, емпанади з сиром, фаршировані макарони, морквяний майонез, оладки та ін.

Все це має неймовірну дрібницю, але, як ми бачили, це в п’ять разів збільшує добову норму вітаміну А, яку потребує організм, ось тут її важливо не перевищувати, оскільки через надлишок вітамінів можуть бути певні наслідки.

Експерти рекомендують їжте від 1 до 3 морквин на день, залежно від їх розміру. Якщо вони маленькі, ми можемо з’їсти 3, якщо вони дуже великі і товсті, тільки одну. У випадку, коли ми вже купуємо їх нарізаними або консервованими, ви повинні відміряти або половину склянки, якщо він змішаний з більшою кількістю овочів, або 1 склянку, якщо він поєднується з м’ясом або рибою. Це також залежить від апетиту кожного.

Властивості і користь моркви

Морква дуже смачна, і ми маємо на увазі не тільки її смак або спосіб приготування, а й харчову цінність. На їх основі випливають корисні властивості цих овочів, на них ми зараз і зупинимося.

Покращує здоров’я очей

Морква завжди була ідеальним союзником для очей, і це абсолютно правда. Морква може запобігти катаракті та хворобі під назвою дегенерація жовтої плями, яка вражає сітківку ока.

Цей овоч дуже корисний при поганій гостроті зору і коли ми страждаємо від світлобоязні, тобто підвищеної чутливості до світла. Також морква є хорошим союзником при кон’юнктивітних процесах і при запаленні повік.

Як ми бачимо, при всіх інфекційних процесах, пошкодженнях або захворюваннях морква може нам допомогти, хоча найкраще звернутися до лікаря-спеціаліста і допомогти нам.

поліорганна допомога

Ці овочі корисні не тільки для очей і зору, а й для інших важливих органів, таких як печінка, легені, кістки і шкіра в цілому.

Якщо бути точніше, то цей овоч містить гіпоглікемічний, що робить його ідеальним для діабетиків, він підходить для патологій, пов’язаних з печінкою, а також бронхолегеневих проблем, завдяки кількості кальцію, який він забезпечує, сприяє хорошому здоров’ю кісток і зубів, знижує рівень поганого холестерину, добре проти прищів і екзема, опіки та виразки.

Зміцнює імунну систему

Імунна система – це те, що захищає нас від вірусних інфекцій, гастроентериту, інфекцій та інших проблем зі здоров’ям. Наш головний щит від усього зовнішнього, і якщо цей бар’єр слабшає, починаються проблеми зі здоров’ям.

Морква чудово підходить для захисних сил, астенії (нестачі енергії та життєвих сил) і анемії. Ці помаранчеві овочі містять багато заліза та міді, двох важливих мінералів утворення червоних кров’яних тілець. Зазвичай цей овоч призначають при анемії, інфекціях, знижених захисних силах, астенії тощо.

Морква запобігає атеросклерозу, отже, вона також допомагає нам запобігти інфарктам та іншим хворобам серця. Як ми бачимо, це повноцінний овоч, повний користі.

Допомагає запобігти раку

Ми повинні пояснити, що якщо ми схильні до раку через генетичну спадковість або погані звички, вживання великої кількості моркви не відстрочить початок захворювання.

Незважаючи на це, цей овоч має антимутагенні та протипухлинні властивості завдяки бета-каротину. Іншими словами, це дійсно допомагає запобігти мутації клітин і пухлинам.

Кумарини – це інші фітохімічні речовини моркви, а також кверцетин або терпени. Доведено, що все це допомагає запобігти раку, особливо раку глотки, сечового міхура, шлунка, простати та товстої кишки. Але ми повертаємося до того самого, ми повинні супроводжувати це різноманітною та збалансованою дієтою та звичками здорового способу життя, такими як зменшення споживання цукру, виключення з раціону продуктів, які пройшли ультраобробку, виконання помірних фізичних вправ кілька разів на тиждень тощо.

Морква має побічні ефекти

Вони насправді не токсичні, нічого подібного, але ці проблеми виникають через надмірне споживання, і це пов’язано з кількістю вітамінів і мінералів, таких як вітамін А, який ми вже бачили, який майже в п’ять разів перевищує рекомендовану добову кількість на 100 грамів моркви.

Одним із побічних ефектів споживання занадто великої кількості овочів цього типу є підвищене виділення сечі, оскільки майже 90% моркви складається з води, тому ми ризикуємо збільшити кількість сечі, що призводить до перенапруження нирок, тому це не гарна ідея, якщо у нас є проблеми з цими органами.

Надмірне споживання моркви може зробити нашу шкіру жовтою, і це пов’язано з бета-каротином, який, у свою чергу, сприяє засмагі. Але надлишок моркви може зробити нашу шкіру жовтою, і це відомо як гіперкаротинемія.

Повний шлях до статті: Стиль життя » харчування » Овочі та зелень » Морква в день запобігає старінню

Будьте першим, щоб коментувати

Про автора

admin administrator