Іван чай габа ферментації

Авторadmin

Іван чай габа ферментації

Іван-чай: заготівля в домашніх умовах: збір, ферментація

Лікувальні властивості чаю, приготованого з рослини з споконвічно російською назвою Іван-чай, просто визначають його використання. У рослини є інші, забуті російські назви, які сьогодні відроджуються і знову починають використовуватися – це дрімуха, маточник.

Наукова назва рослини – кіпрей. Кожна з назв нагадує про користь застосування з метою поправки здоров ‘я. Заготовка Іван-чаю в домашніх умовах передбачає найпростіший спосіб, який є також і гранично значущим – це ферментування, тобто збереження природного зеленого кольору листя і яскравих відтінків суцвіття.

У заготівлю йдуть листя і квіти рослини. Знайти його можна на опушках лісу, в широких лугах. Спеціально розсіюється Іван-чай у степових заповідниках, щоб зберегти його популяцію.

Кіпрей: необхідність ферментування

Копорський чай приносить користь організму при різних захворюваннях, якщо сировина грамотно приготовлена і ферментована. Як вважають вчені – травознавці, процес ферментації полягає в отриманні з сировини рослини її живильних соків, які в обов ‘язковому порядку повинні контактувати з повітрям, пройти процеси бродіння, окислення, перш ніж перейти до повного висушування.

Після правильного ферментування кіпрей зберігає корисні речовини, а міцно заварений чай має незвичайний фруктовий аромат. Коли ж зібрана сировина висушується звичайним способом, чай виходить не просто несмачним, але ще й марним.

Технологія ферментації – це особливий спосіб заготівлі листової сировини. Листочки спочатку скручують “ковбасками”, складають шарами в обраний посуд, це може бути велика каструля або спеціальні пластикові лотки. Важливо зверху помістити гніт, який сприятиме виділенню соку зі скручених листків. Посуд з придавленим гнітом листям накривається злегка зволоженою бавовняною тканиною, ставиться в тепле місце. Не на сонці, краще в тіні, на наскрізнячці.

Оптимальною для ферментації Іван-чаю вважається температура до + 26 ° С. Важливо стежити за дотриманням температурного режиму, оскільки при зниженні температури можуть припинитися процеси виділення соку, його окислення при контакті з повітрям. Те ж відбувається і при підвищенні температури. Це має велике значення в отриманні смачно завареного, ароматного чаю.

Любителям особливо міцного чаю найпростішим способом заготівлі Іван-чаю в домашніх умовах пропонується проведення ферментування за його часом. Мінімально ферментація триває 3 години – 3 дні. Вважається, що чим довше триває ферментація, тим міцніше і смачніше виходить чайний напій.

Найбільший час ферментування – 12 днів, але тут важливо знизити температурний режим, через пару днів теплої температури переставити посуд з гнітом у прохолоду. Ще потрібно буде перевертати “ковбаски”, стежити, щоб всю масу не вразила цвіль.

Прості методи ферментування кіпрею

Одним з найпростіших способів правильної заготовки і ферментації Іван-чаю в домашніх умовах вважається загортання підготовленої сировини в полотно злегка змоченої бавовняної матерії.

Спосіб неймовірно простий:

  • зім ‘яте листя ферментується повністю;
  • тканина змочується зовсім небагато, щоб матерія не забирала вологу від сировини;
  • на тканину викладається заздалегідь заготовлене листя;
  • полотно щільно скручується в палять по всій його ширині;
  • використовується подвійне перев ‘язування мотузкою.

Зроблений таким способом згорток треба м ‘яти близько 20 хвилин, щоб всі листя святлилися і випустили свій сік. Після цього скручений у морські вузли палять тканини залишається для попередньої ферментації на 3 години. Як тільки температура скрутки дійде до 37 ° С, попередня ферментація вважається закінченою.

Після цього скрутку із заготовленою листовою сировиною треба укласти в прогріту, теплу ємність, де ще 3 доби триватиме процес ферментації з використанням гніту.

Багатьом травникам подобається спосіб підготовки кіпрея в домашніх умовах з використанням м ‘ясорубки. Це найменш трудомісткий і швидкий спосіб. З м ‘ясорубки виймаються ножі, крізь неї пропускається вся маса листя. Під м ‘ясорубку підставляють емальований посуд, покритий змоченою тканиною. Пропущену крізь м ‘ясорубку масу листя слід укрити вологою матерією, поставити в тепле місце на 3-6 годин, під гнітом.

Ознаки завершення ферментування Іван-чаю в домашніх умовах:

  • забарвлення листя зміниться з зеленої на зелено-бурую;
  • біля сировини з ‘явиться ароматний фруктово-квітковий запах.

Саме такий чай принесе найбільшу користь здоров ‘ю людини. Корисні властивості обумовлені наявністю різноманіття вітамінів і мінералів.

Заготовлена сировина містить у своєму хімічному складі:

  • вітаміни груп А, B і PP;
  • Аскорвіт, вітамін С;
  • мікроелементи – K, P, Mg, Cu, Se, Fe, Ca, Zn.

З таким складом чай можна успішно використовувати як такий, що зміцнює життєві сили, імуномодулюючий, тонізуючий, лікувальний напій. Головне, вчасно зібрати листя, квіти, правильно заготовити їх на зиму.

При різноманітності найпростіших способів заготівлі Іван-чаю можна вибрати більш вподобаний, щоб використовувати його в домашніх умовах.

Заготівля Іван-чаю

Зовнішній вигляд кіпрея треба знати, щоб не сплутати його з іншими високими квітучими представниками рослинного світу. У хороших умовах зростання ця квітка досягає росту людини, відрізняється багатством кольору з рожевими і фіолетовими кольорами. Рослина багаторічна, зазвичай розростається на широкій площі, і не складає труднощів з однієї ділянки набрати листя для заготівлі на всю зиму.

Для заготівлі підходить вузьколистий копорський чай, що відрізняється від різних видів одного сімейства. Болотисті та сирі місця зазвичай заростають кіпреєм болотним, кіпреєм дрібнокольоровим.

Травники звертають увагу на важливий момент: рослина цвіте все літо. Листя і квіти можна заготовляти так само весь літній період. Але: не треба збирати сировину в ті дні, коли квіти починають пушитися насінниками, які розлітаються по вітру і від найменшого руху стеблів. У цю пору рослина не придатна для заготовок.

Квіти та листя сушать окремо. Квіти висихають в тіні на наскрізнячці швидко, так як у них ніжна структура пелюсток. А листям потрібно перед остаточною просушкою пройти процес ферментації. Багаторічна рослина дає сильну кореневу систему.

Травники викопують коріння, чистять їх від землі і дрібних відгалужень, миють від землі і пилу, подрібнюють на дрібні шматочки. Після повного висихання в тіні коріння подрібнюють до стану борошна. Таке борошно використовується у випіканні пелюшок, додається в будь-які страви, де в рецептурі потрібне борошно.

Іван-чай (Копорський чай) – корисні і лікувальні властивості і застосування іван-чаю, заготівля, ферментація та протипоказання

Як збирати, заготовляти іван-чай або кипрей вузьколистий

Іван-чай – рослина з яскравими, притягають очей лілово-червоними квітами. Воно невибагливо і зустріне його можна практично скрізь. По-науковому іван-чай називається кипрей вузьколистий. У народі ж його, як тільки не кличуть. Ботанічний словник Анненкова наводить кілька десятків назв Іван-чаю вузьколистого.

Назва верба-трава, верба-трав він отримав через схожість листя з листям верби. Вогняна трава, пожежник – тому що активно росте на позначці згарищ. Іван-чай ще називають скрипун або плакун. Якщо ви рвали його, то чули характерний звук, схожий і на скрип, і на схлип одночасно. Кипрей вузьколистий ще знають в України, як дика конопля або дикий льон.

За старих часів на з зніту узколістрого робили волокно і ткали тканину. Висушені і розмелені корені іван-чаю навіть додавалися в борошно при випічці хліба. Звідси імена хлібник і мельнічнік. Пухом набивали подушки і матраци.

Тлумачні українські мужики навчилися готувати з іван-чаю напій міцніше чаю. Думаю, цінність і користь іван-чаю після цього зросла багаторазово. Правда, нове ім’я рослині з цієї нагоди дати забули. А як би, наприклад, «усладнік» добре звучав.

Треба нагадувати, що збирати кипрей вузьколистий можна лише далеко від цивілізації. Інакше ви принесете додому не цілющу траву, а колекцію всіх важких металів і токсинів. Період цвітіння іван-чаю для його заготівлі – найоптимальніший. Але треба встигнути, поки квіткова кисть не розпустилася повністю. Інакше з квітами ризикуєте набрати і пух. Зазвичай пух з’являється у іван-чаю в серпні.

Втім, багато любителів іван-чаю воліють збирати його на початку травня. І обривають тільки верхівки молодих пагонів. Тоді смак і користь іван-чаю посилюються.

Напій з зніту має масу корисних властивостей, але бездумно пити його не рекомендується, оскільки у нього є протипоказання для організму.

Протипоказання до прийому іван-чаю:

  • Тривале вживання чаю з зніту, або іван чай , несприятливо діє на печінку. У іван-чаї міститься кумарин, а він токсичний.
  • Тим, хто страждає тромбозами і іншими проблемами з підвищеним згортанням крові, потрібно бути обережним. Краще перед вживанням такого напою проконсультуватися з лікарем.
  • Не варто приймати одночасно жарознижуючі засоби і кіпрейний напій. Різке зниження температури тіла не принесе користі.
  • З заспокійливими препаратами пити напій теж не рекомендується, щоб не посилити їх ефект, і не завдати шкоди нервовій системі.
  • Буває і індивідуальна непереносимість іван-чаю, що веде до алергічних реакцій.
  • При запорах не варто зловживати чаєм, інакше це призведе до діареї. Безперервно можна пити такий напій не більше двох тижнів.
  • Дітям до шести років не рекомендується давати кіпрейний чай.
  • Вживання під час очікування малюка можливо тільки з дозволу акушера-гінеколога.

У давнину іван-чай називали чоловічий травою. Вважалося, що він здатний допомогти вирішити будь-які проблеми з потенцією. Його рекомендують приймати при аденомі простати, простатиті. Ефективно приймати кошти, в складі яких є кипрей, в профілактичних цілях.

Чоловікам радять випивати по склянці напою перед сніданком і на ніч. Напій готують шляхом настоювання 3 ч. Ложок сировини в склянці окропу. Для приготування потрібно витратити 15 хвилин.

Кіпрейний чай для жінок теж корисний. Він застосовується для лікування безпліддя, допомагає заспокоїти нерви, позбутися від безсоння. Іван-чай можна назвати напоєм краси, при його регулярному вживанні нігті стають міцними, шкіра гладкою, а волосся густими. Чай допомагає продовжити молодість. Корисний він при клімаксі, оскільки допомагає впоратися з приливами і іншими неприємними симптомами. Застосовується Копорський чай для лікування міоми і ендометріозу.

Незвичайне застосування іван-чаю

Листя і квіти іван-чаю рясніють мікроелементами і різними живильними речовинами. Чого в них тільки немає. Хлорофіл, органічні кислоти, білкові речовини, кумарини, фітостероли, лігнін, алкалоїди. Присутній в українській чаї також танін. Він сприяє виведенню токсичних речовин з організму і надає напою протизапальний ефект.

Над синтезом вітаміну A працюють каротиноїди, що містяться в рослині. Флавоноїди зміцнюють судини, що захищають клітини від окислення. Є в українській чаї і пектин. Ця речовина покращує травлення, нормалізує метаболізм, сприяє виведенню токсинів. Чайна рослинна клітковина дуже важлива для здоров’я кишечника. А полісахариди зроблять вас енергійніше, додадуть сил для нових справ.

Листя і квіти Копорской чаю багаті залізом. Тому напій з нього підніме рівень гемоглобін, стабілізує роботу нервової і травної систем. Є в них і такі важливі для нормалізації роботи серця і м’язів елементи, як молібден, магній, калій, нікель, літій, бор, кальцій. Іван-чай містить також мідь і марганець. Ці мікроелементи підтримують структуру кісток, корисні для печінки і селезінки.

Кипрей вузьколистий багатий вітаміном C. У листі і стеблах іван-чаю його більше, ніж у цитрусових. Вітамін С запобігає розвитку онкологічних захворювань. Омолоджує організм, відсуває зовнішні ознаки старіння.

Вітамінна група B представлена ​​в Копорском чаї вітамінами B2, B6, тіамін, нікотинової та фолієвої кислоти. Вони покращують роботу мозку, оптимізують обмін жирів і білків в організмі.

Іван-чай – це ще й джерело амінокислот. У рослині є практично всі відомі нам. Це кислоти глутамінова і аспарагінова, ізолейцин, аргінін, лізин, треонін, тирозин, лейцин, цистеїн і інші. Коріння рослини не поступаються за своїми корисними якостями і властивостями листю і квіткам. У них містяться крохмаль, солі кальцію і фосфату, полісахариди, білки, кобальт, танін.

Копорский іван-чай сприятливо впливає на імунну та ендокринну систему людини. Він ефективний проти запальних процесів. Вчені підтвердили високий коефіцієнт протизапальної дії зніту вузьколистого. Добре чистить організм від токсинів, підвищує імунітет. Регулярне вживання іван-чаю підвищує працездатність, знімає депресію і напруга, заспокоює, зменшує відчуття тривоги.

Завдяки своїм складом, багатому мікроелементами, український чай покращує процес кровотворення, очищає і покращує склад крові.

Лікарі рекомендують пити іван-чай для відновлення потенції і профілактики статевого безсилля. Деякі вважають його еліксиром для чоловіків, що повертає чоловіче здоров’я немічним і людям у віці.

Копорский чай допомагає чоловікам не тільки при зниженні потенції. Він корисний при гострому і хронічному простатиті, аденомі простати. Позитивний ефект від вживання відварів і чаю з зніту, при 1-2 стадії аденоми, дозволяє уникнути оперативного втручання. Лікування вузьколистий кипреем слід проводиться тільки під контролем лікаря.

Іван-чай лікує і жіночі хвороби. Лікарі часто рекомендують його для профілактики утворення каменів в жовчному міхурі жінкам після 35-40 років. Гостролистий кипрей зменшує відчуття голоду і покращує обмін речовин. Він допоможе вам схуднути.

Настої і відвари з іван-чаю зменшують менструальні болі, знімають неприємні відчуття при клімаксі. Допомагають при головному болю.

Іван-чай корисний жінкам при ендометріозі, білях, безплідді, молочниці, циститі, міомі. Так як в гостролистий Кіпрі немає кофеїну, то іван-чай рекомендований навіть вагітним жінкам. Не забудьте проконсультуватися з лікарем, уточнити чи немає у вас протипоказань.

На відміну від інших енергетичних напоїв, іван-чай не містить кофеїну. Одночасно відмінно знімає втому, тонізує не гірше, ніж традиційні чорні, зелені чаї та кава.

Копорский іван-чай надає на організм такі благотворні дії:

  1. Підвищує імунітет організму;
  2. Відновлює оптимальний баланс мікрофлори в кишечнику;
  3. Підвищує засвоюваність поживних речовин;
  4. Усуває запори;
  5. Знижує розвиток злоякісних пухлин;
  6. Підсилює противірусну активність;
  7. Стимулює сечогінні і жовчогінні процеси;
  8. Покращує роботу щитовидної залози;
  9. Має протизапальний і бактерицидний ефект;
  10. Очищає організм від шлаків і токсинів;
  11. Підвищує потенцію і покращує чоловіче здоров’я.

Щодо здоровій людині іван-чай може принести тільки користь. Протипоказаний він може бути тільки для людей з індивідуальною непереносимістю або зі специфічними захворюваннями. Так що ніколи не нехтуйте радою з лікуючим лікарем.

Настоянка з вузьколистого зніту може бути протипоказана зовсім або обмежена її вживанні при регулярному прийомі людиною седативних засобів. Не рекомендується поєднувати з іван-чаєм прийом жарознижуючих засобів.

Відвар іван-чаю слід з обережністю вживати людям з тромбозами і підвищеної згортанням крові. При тривалому прийомі іван-чаю може спостерігатися легкий послаблюючий ефект.

Іван-чай користувався на Русі популярністю, як серед простих людей, так і в середовищі знаті. На тлі підвищеного попиту на нього підприємливість проявили монахи. У XIII столітті в поселенье Копор’є Петербурзької губернії вони стали виробляти чай з зніту вузьколистого практично в промислових масштабах.

Пізніше іван-чай стали заготовлювати і в інших губерніях імперії. Але в експортні списки він увійшов під іменем Копорський чай.

Українські чаювальники навчилися заварювати іван-чай таким чином, що він до смаку і кольору став нагадувати субтропічний чай. І виготовляли його за старих часів в такий спосіб. Листя іван-чаю сушили, обшпарюємо в діжці окропом і перетирали в кориті. Потім відкидали на листи і сушили в українській печі.

«Справа в тому, що в кінці XIX століття популярність іван-чаю виявилася, так велика, що стала підривати фінансова могутність Ост-Індійської чайної кампанії, яка торгувала індійським чаєм! Кампанія роздула скандал. Нібито, українські перетирають чай білою глиною, а вона, мовляв, шкідлива для здоров’я. Справжня причина полягала в тому, що власникам Ост-Індійської кампанії треба було прибрати з власного ринку Англії найпотужнішого конкурента – Русский чай!

Компанія досягла-таки свого. Був знижені закуп Українського чаю. А після революції в України 1917 року, коли Англія увійшла до військового блоку «Антанта», закуп чаю в України припинився повністю! Копорье розорилося … ».

«Друзі мої, спробуйте чайок приготувати за рецептом моєму! Ви зрозумієте, що все життя ви не чай пили, а бурду! До мене особисто це дійшло з першого ковтка іван-чаю.

  1. Зібране листя і квітки слід трохи пров’ялити. Досить, якщо вони полежать в тіні на вітерці 2-8 годин, в залежності від товщини листів. Необхідно, щоб листя втратили частину вологи, але не пересохли, а стали м’якими і не ламкими. Можна збирати листя з середньої частини стебла зніту (не тільки верхівки), зриваючи їх одним рухом руки – швидко, а зніту не шкодить абсолютно.
  2. Прокрутити сировину через м’ясорубку (ми робимо саме так – не руками, інакше на велику сім’ю на весь рік кипрей заготовити дуже складно). Укласти отриману масу в емальовану миску і накрити кришкою або тарілкою відповідного діаметру. Поставити миску приблизно на добу в тепле місце (25-30 ° С). В цей час відбуватиметься прискорений процес ферментації чаю, так само як при квашенні. Незабаром маса потемніє і придбає приємний фруктово-яблучний аромат. У нас, коли готуємо багато, масу складаємо в величезну емальовану каструлю – на ніч, вранці – вже починаємо сушку ».

підв’ялений листя складаються в чавунний казанок (чавунець) і ставляться в прогріту українську піч годин на 10-12. Можна в електропечі в утятніце або керамічної будь-якому посуді. Температуру тримаємо близько 60 градусів. Підготовлені листя для чаю Берендея зберігати слід у щільно закривається посуді, як і будь-який чай взагалі. При цьому можна заздалегідь змішати різні листя. Або ж зберігати їх окремо, а змішувати вже перед заварюванням.

  1. Після ферментації, лист викладаєш на чавунну сковороду і на дуже повільному вогні млоїш протягом хвилин сорока, або в печі. Прогрівання до гарячого стану необхідно для прискорення ферментації. При цьому частина нерозчинних неекстрагіруемих речовин рослинної тканини перетворюються в розчинні і легкозасвоювані. Це ті речовини, які дають смак, запах і колір чаю ».

«5. Далі можна по-різному. Наприклад, рівномірно розкласти масу на сухе деко і поставити в духовку, попередньо розігріту до 90 ° С. Сушити, періодично перемішуючи, до повного висихання. На виході вийде гранульований чай темно-коричневого кольору. Можна сушити в сушці на 45, чай буде світліше.

Щоб заварити іван-чай правильно в домашніх умовах великий хитрощі не потрібно. Для приготування однієї чашки цілющого і смачного напою вам буде потрібно 2-3 грами висушеної сировини. Залийте його окропом, щільно прикрийте і залиште настоюватися на 10 хвилин.

Пити Копорський іван-чай краще свіжозавареним. Але, завдяки вмісту в своєму складі ефірних масел, він не псується. І на наступний день українська чай не втратить свої цілющі і смакові якості. Більш того. Щоб повною мірою відчути аромат, знавці рекомендують пити іван-чай холодним або теплим.

Користь іван-чаю для організму людини по пунктах

Іван-чай і напій з нього відрізняється величезною кількістю корисних властивостей:

  • має антибактеріальну, знеболювальну, протизапальну, потогінну властивість;
  • усуває пошкодження нервової системи;
  • допомагає впоратися з застудою;
  • покращує роботу судин і серця;
  • знімає головний біль;
  • виявляє седативну дію;
  • лікує виразку шлунка, гастрит;
  • виводить шлаки;
  • покращує обмін речовин, склад крові;
  • підвищує лактацію;
  • підвищує імунітет;
  • допомагає боротися з безсонням;
  • знижує ризик онкології;
  • впливає на ендокринну систему;
  • допомагає при чоловічих проблемах;
  • покращує стан шкіри і загальний стан організму;
  • є легким болезаспокійливу засобом.

Воно не містить такі негативні елементи, як кислота щавлева, пуринові підстави і кофеїн.

Хаменерій відмінно впливає на кров, якщо його використовувати в якості міцного настою або відвару з зніту за умови постійного вживання (збільшує рівень гемоглобіну, відновлює кислотно-лужну норму в крові)

  • У його зміст входять такі елементи, як вітаміни групи В, вітамін С, залізо, які підтримують кровотворну функцію;
  • Сприяє в нормалізації травлення і обміну речовин, покращує всі види обмінних процесів, особливо ліпідного і вуглеводного;
  • Володіє потужним антіфлогістіческім і антисептичні властивості, ефективний як цілющий і профілактичний препарат в загальній схемі лікування інфекцій і запалень. У цьому питанні листочки і квіти цієї трави значно перевершують такі знайомі всім потужні природні антисептики як кора верби, дубова кора і ведмежі вушка. Таке специфічне дію рослини пов’язане з утримання в ньому флавоноїдів, дубильних речовин, каротиноїдів, вітаміну С, органічних кислот, тритерпеноїдів, мікроелементів;
  • Продовжує активне життя чоловічого організму, підтримуючи і поліпшуючи функцію «другого серця» – передміхурової залози. До того ж значно поліпшується стан чоловічого здоров’я в цілому: збільшує потенцію, нормалізує еректильну функцію. Не дарма Іван-чай називають «чоловічий» травою;
  • Має м’яку сечогінну дію, нормалізує водно-електролітний баланс, знижуючи при цьому артеріальний тиск ;
  • Завдяки входять до складу зніту магнію, вітамінів групи В, флавоноїдів, він є ефективним не синтетичний снодійним і седативним, нормалізує психо-емоційний стан (знижує нервозність, збудливість, полегшує головні болі, нормалізує нічний відпочинок);
  • Так як в складі Іван-чаю є дубильні речовини, слизу, пектини та інше, він здатний покращувати і відновлювати діяльність травної системи, усуваючи закрепи, печію, дисбактеріоз. Це досягається за рахунок огортає, протизапального і репаративного дії;
  • Завдяки присутності в Копорском чаї органічних кислот, в сукупності з магнієм і флавоноїдами, проявляється жовчогінну дію;
  • Діє на віруси і протистоїть алергії;
  • Репаративний (тобто ранозагоювальний) ефект досягається за рахунок присутності в змісті трави таких елементів, як хлорофіл, дубильні суміші, каротиноїди, які прискорюють грануляцію і епітелізацію пошкоджень на шкірі;
  • Поступове болезаспокійливий вплив Іван-чаю відбувається завдяки присутнім в квіточках і листочках алкалоїдів, слизу, флавоноїди, магнію;
  • Має лактаційний якості, продовжуючи грудне вигодовування і тим самим покращуючи здоров’я малюків;
  • Флавоноїди і пектини листя Іван-чаю є природними адсорбентами і очищають тіло від токсичних елементів;
  • Ендокринні органи працюють злагоджено і більш ефективно;
  • Трава особливо придбала успіх у вигляді протипухлинного засобу за рахунок антиоксидантної дії хангрола та інших антиоксидантів – каротиноїдів, флавоноїдів, дубильних сполук, міді, кислот, що відносяться до органічних, марганцю, вітаміну С, магнію. Під час наукових досліджень з’ясували, що в кипрей вузьколистий міститься малотоксичні і високомолекулярні речовини, що проявляють «інтерес» щодо ракових клітин;
  • Уповільнює раннє шкірне старіння, роблячи її еластичною і пружною. Все це завдяки речовинам, що стимулює природні процеси синтезу колагену (фітостероли, вітамін С, флавоноїди, каротиноїди, органічні кислоти і мідь).

Іван-чай для чоловіків

Безумовно, цілющі властивості рослини допомагають усім – чоловікам, жінкам, дітям, але, володіючи здатністю виліковувати простатит і аденому простати, іван-чай заслужив беззастережне довір’я з боку чоловіків.

Іван-чай для жінок

Це неперевершене засіб для лікування циститу, молочниці і інших захворювань сечостатевої системи у жінок.

Іван-чай для схуднення

Вживання напою з зніту, користь якого доведена, допомагає знизити тягу до солодкого, апетит. Налагоджується робота кишечника, поліпшується обмін речовин. Копорский чай не викликає звикання, його дія не припиняється навіть після тривалого застосування.

Приготувати напій для схуднення можна за кількома рецептами:

  1. Квіти, листя, стебла зніту (2 ст. Ложки) залити склянкою окропу. Закрити кришкою, о другій наполягати. Розділити настій на три частини, випити за день.
  2. Трава зніту (3 ч. Ложки) залити окропом. Через п’ять хвилин додати 2 ч. Ложки соку лимона, 1/4 ч. Ложки кориці. Щоранку потрібно випивати по склянці напою.

Потрібно не тільки пити чай, але і вести активне життя, дотримуватися дієти, обмеживши споживання солодкого і печеного.

Рецепти від конкретних захворювань

кіпрейний чай

Щоб чай з зніту вийшов максимально ефективним, потрібно знати невеликі секрети його приготування.

Сировина для чаю збирають під час цвітіння рослини, відбувається це в другій половині літнього сезону. Після збору сировину розкладають тонким шаром до повного висихання. Зазвичай через добу трава подвяліть, листя потрібно розім’яти, щоб вони дали сік. Коли листочки потемніють, їх перекладають в емальований посуд. Закривають марлею і залишають на 2 доби, щоб пройшов процес ферментації.

Для подальшої обробки листя зніту дрібно ріжуть, щоб вийшли дрібні чаїнки. Отриману масу викласти на чавунну сковороду, накрити кришкою, на повільному вогні томити 40 хвилин. Потім на сильному вогні просушити, постійно помішуючи. Не можна допускати пережарювання, інакше смак чаю зіпсується, він буде гірчити.

Настій з зніту

Для приготування настою потрібно взяти склянку крутого окропу, засипати 2 ст. ложки подрібненого іван-чаю. Після 15-хвилинного настоювання напій готовий. Він ефективний при частих головних болях. Пити при мігрені настій потрібно по парі ложок під час їжі.

Фітозбір з кипреем

Буде потрібно скласти фітозбір з липи, ромашки, іван-чаю і фенхеля. Липу і кипрей беруть по 2 ч. Ложки, а ромашку і фенхель по одній. Все перемішують, беруть столову ложку суміші, заливають окропом (1 склянка). Приймають перед їжею для лікування виразкової хвороби.

Настої з листя іван-чаю рекомендовані для лікування і заспокоєння нервової системи, лікування статевої системи у жінок і чоловіків, кровотеч. також настої вживаються при головних болях, безсонні.

Іван-чай при простатиті

Для застосування настою при простатиті та аденомі передміхурової залози використовують наступний рецепт: 15 г подрібненого лікарської сировини (надземна і підземна частина рослини) заливають 200 мл окропу і настоюють протягом 1 години, після чого отриманий настій проціджують і приймають по 15 мл (1 столовій ложці ) 3 рази на день.

Для зовнішнього застосування настою (при отиті, стоматиті і ангіні): 2 столові ложки сухого лікарської сировини заливають 400 мл окропу (використовувати краще очищену воду) і настоюють протягом 6 годин, після чого отриманий настій проціджують і використовують у міру необхідності.

Для застосування при різних захворюваннях сечостатевої системи, в тому числі хронічному циститі і запаленні сечоводів: 1 столову ложку сухої подрібненої сировини (листя) заливають 200 мл окропу і настоюють протягом двох годин, після чого проціджують в чистий посуд. Застосовують по 1/3 склянки (50-60 мл) 3 рази на день.

Для застосування настою як знеболюючий і заспокійливий засіб (в тому числі при безсонні): 1 столову ложку подрібненої сировини (корінь з кореневищем) заливають 200 мл окропу і настоюють протягом 45 хвилин, після чого отриманий настій проціджують в чисту і суху ємність. Приймають по 15 мл (1 столовій ложці) 3 рази в день.

Іван-чай під час вагітності

Кіпрейний чай незамінний при токсикозі. Він позбавляє від печії, підвищує рівень гемоглобіну. При прийомі під час лактації чай допомагає підвищити якість грудного молока та його кількість. Чи може такий чай принести шкоду? Якщо не зловживати напоєм, не може. Купувати іван-чай краще в аптеці, а не займатися збором самостійно.

Вагітним жінкам рекомендується приймати склянку іван-чаю на голодний шлунок, чергуючи з очищеною водою і свіжовичавленим соком. Після 2-тижневого прийому потрібно робити перерву.

Незвичайне застосування іван-чаю

Іван-чай має виражену седативну дію на організм (за механізмом дії і терапевтичного ефекту настій цієї рослини близький до дії валеріани лікарської). Застосовується при неврозах, підвищеній збудливості, агресії, безсонні, частих нічних пробудженнях, відчутті тривоги і різкому перепаді настрою.

Водний настій використовують як знеболюючий засіб при головних болях, як обволікаючий засіб при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (виразка, коліт, гастрит, дисбактеріоз і т. Д.).

Протизапальну дію іван-чаю з успіхом застосовується при лікуванні захворювань сечостатевої системи, в тому числі хронічного і гострого циститу і запалення сечовивідних шляхів. Для чоловіків застосування лікарських настоїв допоможе впоратися з хронічним простатитом і аденомою передміхурової залози.

Антибактеріальну дію лікарської рослини використовується при захворюваннях ротової порожнини – ангіні, стоматиті і гінгівіті.

Вхідні в хімічний склад іван-чаю аскорбінова кислота, марганець і залізо дозволяють використовувати настій рослини як допоміжний засіб при лікуванні залізодефіцитної анемії.

Іван-чай – рослина, до застосування якого на сьогоднішній день не виявлено будь-яких протипоказань, тому при необхідності його можуть приймати вагітні жінки.

Чай, приготований на основі іван-чаю – натуральний засіб для лікування гастриту підвищеної кислотності, колітів, виразки шлунка. Рослина має протизапальну дію, допомагає побороти головний біль, захворювання носоглотки, ангіну.

Вітаміни та інші корисні речовини, що входять до складу іван-чаю, роблять позитивний вплив на загоєння ран, сприяють нормальному протіканню вагітності, що зайвий підтверджує безпеку його застосування для вагітних жінок.

Іван-чай дітям

Іван-чай рекомендується немовлятам в момент прорізування зубів. Володіючи прекрасним протизапальну і знеболюючу дію, він значно полегшує цей непростий процес.

Рослина має противірусну властивістю і застосовується як профілактичний засіб в період загострення сезонних захворювань (грипу та ГРВІ).

Рецепт №1 – настій. Квітки іван-чаю (1 столову ложку) потрібно залити 1 склянкою крутого окропу. Застосовується в якості парової ванни перед косметичним масажем. Процедура проводиться кожні 10 хвилин щодня по 1-2 години в день.

Рецепт №2 – протизапальна маска. Для приготування маски необхідно взяти 10 мл настойки квіток іван-чаю на горілці, дрібку солі «Екстра» і толокно. Інгредієнти змішують (повинна вийти консистенція рідкої сметани). Маску слід накладати на обличчя на 10 хвилин.

Обережно застосовувати чай з зніту (настій, відвар) при порушенні згортання крові (тромбофлебіт і варикозна хвороба).

Є думка, що іван чай не рекомендований дітям до 2 років, однак цей факт ніяк не підтверджений, навпаки, є факти про користь його застосування (в невеликих кількостях!)

Автор статті: Соколова Ніна Володимирівна | фітотерапевт

Освіта: Диплом за спеціальністю «Лікувальна справа» та «Терапія» отримано в університеті імені М. І. Пирогова (2005 року і 2006 року). Підвищення кваліфікації на кафедрі фітотерапії в Київському Університеті Дружби Народів (2008 г.).

  • Корінь має солодкуватий присмак, його можна варити або є сирим. Можна висушити корінь і перемолоти в борошно, з якої спекти хліб.
  • Молоді пагони за смаком нагадують спаржу, тому їх додають у салати.
  • Стебла іван-чаю використовують для виготовлення мотузок. А пух, який утворюється при дозріванні плодів, застосовують як наповнювач для подушок і матраців.

Про рослина іван-чай

Ще на Русі вживали настій з Іван-чаю як напій і ліки від різних хвороб. Ця непоказна на вигляд травичка по лікувальній дії і оздоровлюючим властивостям, враховуючи неповторне хімічний вміст, багаторазово перевершує навіть морську капусту.

Випивши Іван-чай після заходу сонця, ви даєте своєму організму шанс підготуватися на оздоровлення, на м’яке заспокоєння серцебиття, зниження тиску артеріального і нормалізацію загального стану здоров’я. Цей стан нічного «анабіозу» – реальна можливість продовжити або збільшити періоди активної життєдіяльності не менше чверті її циклу в середньому. А це вже точно чимало.

Прикладом і підтвердженням відновлюють властивостей Іван-чаю є життя дослідника початку двадцятого століття – Петра Олександровича Бадмаєва. Більшість його праць науки присвячені вивченню таємниць цілющої сили цієї рослини. Лекарь прожив сто десять років, і в віці ста років – пізнав радість батьківства. І невідомо, скільки років він міг би ще радіти життю, якби все не обірвала в’язниця в Петрограді.

Європа дуже швидко оцінила переваги цього чаю за його неповторний зміст. У ньому є в шість з половиною разів більше вітаміну С, ніж в будь-якому лимоні. Крім цього є дубильні речовини – до 20 відсотків, велика кількість флавоноїдів, слизу і пектинів. Тому з України цей продукт експортувався до Європи величезними партіями.

Його роблять з рослинної сировини Іван-чаю. Це відбувається за аналогією отримання з зеленого чаю чорного. Підготовка смачного і корисного чаю починається з ферментації – 24-48 годин. Від часу початку бродіння і діючої температури залежить запах, колір і смак продукту, який вийде в результаті всіх маніпуляцій.

Кіпрейний чай: можливу шкоду

Збір рекомендується здійснювати в суху погоду, не варто його починати відразу після дощу. Непридатні для збору запилені, брудні, хворі, уражені рослини. Іван-чай, що росте вздовж жвавих доріг, не призначений для лікарських зборів.

Для приготування лікарських настоїв і відварів підходить надземна частина рослини, тому під час збору його перерізають або переломлюють посередині, іноді ближче до землі.

Квіткові кисті акуратно розстилають на підлозі тонким шаром (близько 5 см), після чого скручують в рулон і обжимають з метою виділення соку. Рулон залишають на 8-10 годин в приміщенні, де температура повітря становить 20-25 ° C.

Процес ферментації можна проводити і в дерев’яному ящику, склавши в нього обтиснуті квіткові кисті і, для заощадження вологості, накривши вологим полотном. Після закінчення часу трава висушується в духовці при температурі не більше 50 ° C.

Більш детально дивіться в методах ферментації

На початку травня можна збирати верхівки молодих пагонів, з яких вийде приготувати чай відмінної якості. Цей чай володіє дивовижною здатністю повертати сили і відновлювати енергетичні запаси.

Іван Іванович А.

Добавить комментарий Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Про автора

admin administrator