Зміст:
- 1 Котлети пожежні – класичний рецепт і 6 варіантів приготування
- 1.1 Котлети Пожарські – класичний рецепт
- 1.2 Необхідні продукти:
- 1.3 Процес покроково:
- 1.4 Як приготувати з сухариками?
- 1.5 Необхідні продукти:
- 1.6 Процес послідовно:
- 1.7 Дореволюційний рецепт котлет – покроково
- 1.8 Необхідні продукти:
- 1.9 Процес послідовно:
- 1.10 Доповнюємо страву сиром
- 1.11 Необхідні продукти:
- 1.12 Процес послідовно:
- 1.13 Пожежні котлети від Юлії Висоцької
- 1.14 Необхідні продукти:
- 1.15 Процес послідовно:
- 1.16 Від шеф-кухаря Іллі Лазерсона
- 1.17 Необхідні продукти:
- 1.18 Процес приготування:
- 1.19 Ніжні котлети зі свинини
- 1.20 Необхідні продукти:
- 1.21 Процес приготування:
- 2 Пожежні котлети: правильний і смачний старовинний рецепт. З якого м ‘яса роблять традиційні пожежні котлети? Як приготувати пожежні котлети з м ‘яса курки та індички з сухариками: рецепти
- 3 Класичний рецепт пожежних котлет
Котлети пожежні – класичний рецепт і 6 варіантів приготування
Класичний рецепт пожежних котлет з’явився досить давно, ще за часів Пушкіна. Але далеко не всі вміють їх готувати, адже в результаті виходить дійсно смачна страва.
Котлети Пожарські – класичний рецепт
Рум’яна корочка, соковита начинка, ніжне м’ясо – ось вони котлети за цим рецептом.
Необхідні продукти:
- одне яйце і цибулина;
- половина цілої курки;
- сіль і спеції на свій смак;
- 50 грам масла вершкового;
- склянка вершків;
- 100 грамів білого хліба.
Процес покроково:
- М’ясо подрібнюємо за допомогою блендера або дуже дрібно нарізаємо.
- Цибулю перетворюємо на невеликі квадратики і трохи обсмажуємо на сковороді, потім додаємо до курки.
- Вбиваємо туди яйце, засинаємо приправи і нарізані шматочки олії.
- У вершках вимочуємо хліб, прибираємо зайву рідину і викладаємо його до інших продуктів, ретельно перемішуємо.
- З отриманої маси формуємо середні котлети і смажимо з двох сторін. Після чого прибираємо їх ще на 20 хвилин у духовку, розігріту до 170 градусів.
Watch this video on YouTube
Як приготувати з сухариками?
Пожежні котлети з сухариками виходять дуже хрусткими, але в той же час не втрачають своєї ніжності всередині.
Читайте також: пожежні котлети – правильний і смачний рецепт
Необхідні продукти:
- сіль і спеції на свій смак;
- 500 грам курячого філе або готовий фарш;
- 200 мілілітрів молока або вершків;
- панувальні сухарі;
- одне яйце;
- близько 30 грамів вершкового масла;
- 100 грамів білого хліба.
Процес послідовно:
- Курку перетворюємо на фарш або використовуємо вже готовий. Змішуємо його зі спеціями і нарубаною олією.
- З хліба прибираємо скоринку, вимочуємо в вершках або молоці і теж викладаємо до м’яса.
- Масу добре вимішуємо і робимо з неї невеликі котлети.
- Готуємо панування: в одну ємність насипаємо панувальні сухарі, а в іншій злегка збиваємо яйце.
- Сформовані котлети спочатку опускаємо в яєчну суміш, потім в сухарі, трохи обсмажуємо з двох сторін і доводимо до повної готовності в розігрітій до 180 градусів духовці близько 7 хвилин.
Watch this video on YouTube
Дореволюційний рецепт котлет – покроково
Дореволюційний рецепт котлет – варіант приготування, яким користувалася Дарина Пожарська. Він зовсім нескладний і вимагає тільки дотримання деяких нюансів.
Необхідні продукти:
- 200 мілілітрів жирних вершків;
- близько 800 грамів м’яса курки;
- три цибулини;
- 200 грам масла вершкового;
- 100 грам хліба;
- спеції на свій смак.
Процес послідовно:
- Курку не перебиваємо, а тільки подрібнюємо на дуже маленькі квадратики.
- Цибуля нарізається і злегка обсмажується на сковороді, потім викладається до м’яса.
- Хліб ділиться на дві частини. Одна разом з олією прибирається в холодильник, щоб трохи заморозитися. А друга розм’якшується в вершках і вирушає до курки.
- Через 10 хвилин масло можна дістати і додати до інших продуктів. Отриману масу знову прибираємо в холод і даємо їй постояти близько 30 хвилин.
- У миску наливаємо теплої води, і постійно змочуючи в ній руки, формуємо котлети. Після чого обвалюємо їх у паніці, яку робимо із замороженого хліба, подрібнивши його в крихту.
- Доводимо до готовності на маслі з обох сторін до появи характерної корочки.
Watch this video on YouTube
Доповнюємо страву сиром
Зробити котлети більш цікавими можна, якщо додати в них сир, особливо якщо він з пікантним смаком.
Необхідні продукти:
- 150 грам сиру;
- панувальні сухарі;
- 600 грамів філе курячого або фаршу;
- спеції на свій смак;
- 150 мілілітрів молока;
- кілька шматочків білого хліба.
Процес послідовно:
- М’ясо подрібнюємо за допомогою ножа або беремо вже готовий фарш. Змішуємо його з обраними приправами.
- З хліба прибираємо кірку, тримаємо до розм’якшення в молоці і додаємо до курки.
- Сир перетворюємо на квадратики середнього розміру.
- З фаршу робимо котлети будь-якого розміру, а всередину кладемо шматок сиру.
- Обвалюємо заготовки в сухарях, смажимо котлети по кілька хвилин на сковороді, а потім доводимо до готовності в духовій шафі близько 7 хвилин на 180 градусах.
Пожежні котлети від Юлії Висоцької
Цей варіант не сильно відрізняється від інших, але є деякі нюанси.
Необхідні продукти:
- півлітра молока;
- сіль і перець за своїм бажанням;
- 800 грам курячого філе;
- 100 грамів масла вершкового;
- три шматочки хліба;
- панувальні сухарі.
Процес послідовно:
- З курки робимо фарш, причому пропустити через м’ясорубку його потрібно два рази. Спочатку тільки м’яса, а потім разом з хлібом, який попередньо відмочується в молоці.
- Близько 70 грамів вершкового масла потрібно розтопити і викласти до фаршу.
- Вологими руками зробіть з маси котлети, обсмажте по кілька хвилин на сковороді, потім відправте на противінь. Зверху на них покладіть по невеликому шматочку масла і тримайте в духовці 10 хвилин на 200 градусах.
Від шеф-кухаря Іллі Лазерсона
Знаменитий кухар пропонує свій рецепт приготування.
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- 4 шматочки хліба;
- 100 мілілітрів жирних вершків і стільки ж молока;
- куряче філе вагою 600 грам;
- дві ложки борошна.
Процес приготування:
- Половину хліба вимочуємо в молоці, а іншу подрібнюємо і сушимо в духовці.
- М’ясо перетворюємо на фарш, змішавши його з вершками, мокрим хлібом і спеціями.
- З отриманої маси сформуйте котлети, обваляйте в сухариках і смажте на гарячій сковороді по 2-4 хвилини з кожного боку. Після чого приберіть ще на 5-7 хвилин у гарячу духовку.
Watch this video on YouTube
Ніжні котлети зі свинини
Взагалі для пожежних котлет використовується курка, але чому б не приготувати їх зі свинини?
Необхідні продукти:
- 600 грам свинини;
- 150 мілілітрів молока;
- приправи за своїм смаком;
- два шматочки хліба;
- 30 грамів олії.
Процес приготування:
- Для початку готуємо м’ясо. Його потрібно нарізати на шматки і дуже добре відбити, після чого перекрутити у фарш.
- Змішуємо його з приправами і вимоченим у молоці хлібом.
- Масло нарізаємо на шматочки і теж відправляємо до м’яса.
- Залишилося тільки виліпити котлети, деякий час потримати їх на сковороді, а потім довести до повної готовності в розігрітому до 200 градусів духовій шафі близько 7 хвилин.
Пожежні котлети: правильний і смачний старовинний рецепт. З якого м ‘яса роблять традиційні пожежні котлети? Як приготувати пожежні котлети з м ‘яса курки та індички з сухариками: рецепти
Стаття пропонує вам кілька рецептів приготування соковитих і ніжних “пожежних” котлет.
З якого м ‘яса роблять традиційні пожежні котлети?
ЦІКАВО: Свою назву котлети отримали на честь власника готелю з прізвищем Пожарський. Одного разу, в цих готельних покоях зупинився Микола 1 і його пригощали тут котлетами. Оригінальний рецепт котлет мав складатися з телятини, але з волі випадку на кухні була тільки курка. Господиня не розгубилася і швидко “зметикувала” котлети з курячого філе з маслом і без цибулі. Страва виявилася настільки смачною, що імператор запросив її, Дарину Пожарську, до двору завідувати кухнею. Ці котлети разюче відрізняються від будь-яких інших своєю рум ‘яною корочкою і соковитим, ніжним, м’ яким філе всередині.
Що потрібно підготувати для оригінальних котлет:
- Куряче м ‘ясо – 0,5 кг. (можна брати тільки філе або поєднувати його в рівних пропорціях з червоним курячим м ‘ясом).
- Масло вершкове – 4-5 ст.л. (жирне, високої якості, без рослинних домішок).
- Вершки середньої жирності – 2-3 ст.л. (10-15%)
- М ‘якоть батона без корочок – з 2-3 ломтиків
- Молоко жирне – 60-70 мл. (домашнє або магазинне)
- Яйце – 1 шт. (краще використовувати домашнє)
- Сухарі панувальні – краще домашні (перекручені черстві сухарі).
- Сіль – кілька трісок
- Секрет котлет – ніжна текстура м ‘яса, яка виходить тільки шляхом дворазового прокручування через м’ ясорубку.
- Просто у фарш втрутіть м ‘яке вершкове масло і додайте трохи солі.
- Можна до смаку додати трохи перчика і знову перемішати масу.
- Хліб розмочіть в молоці, додайте до м ‘яса м’ якіш і вершки (не зайвим буде весь фарш пропустити через м ‘ясорубку ще раз).
- Котлети слід сформувати руками, вони виходити плоскими.
- Після цього їх потрібно обваляти добре в маслі і потім в сухарях (якщо буде потрібно, зробіть це в 2 шари).
- Смажити їх потрібно на олії і невеликому вогні, що м ‘ясо гарненько пропеклося, але не пересушилося.
- Кожну сторону котлетки слід тримати на вогні не менше 8, але не більше 10 хвилин (з ‘явиться скоринка).
Як приготувати пожежні котлети з м ‘яса курки з сухариками: смачний старовинний рецепт
Спробуйте посмажити котлети у великих домашніх сухарях. Цей спосіб дозволить зберегти м ‘яса соковитість всередині і знайти щільну хрустку корочку. Підготувати сухарі не складно, черствий хліб наріжте дрібними кубиками і залиште підсихати (на кілька днів).
- Куряче філе – 2 грудки (близько 0,5 кг, можна замінити на інше куряче м ‘ясо або змішати два види).
- Вершкове масло – 2-3 ст.л. (жирне, високої якості)
- Жирні вершки – 2-3 ст.л.
- Перець чорний – кілька трісок
- Сіль – кілька трісок
- Яйце – 1 шт. (краще використовувати домашнє)
- Домашні сухарі – приблизно 100 гр.
- Перекрутіть двічі в м ‘ясорубці куряче м’ ясо
- У готовий фарш додайте масло і вершки, присипте спеції
- Вбийте яйце і все ретельно перемішайте
- Якщо маса суховата, можна додати трохи більше вершків
- Сформуйте котлетки і обвалюйте їх у сухарях
- Смажте у великій кількості масла, але на маленькому вогні
- Час смаження 7-9 хвилин з кожного боку
Як приготувати пожежні котлети з м ‘яса індички з сухариками: рецепт
Для приготування ніжних і соковитих котлет так само ідеально підійде м ‘ясо індички. Найкраще брати філе.
Що потрібно підготувати:
- Філе індички – 0,5-0,6 кг. (можна в рівних пропорціях змішати з червоним індичиним м ‘ясом).
- Масло вершкове – 4-5 ст.л. (олія тільки високої якості).
- Жирні вершки – 100-150 мл. (25-30%)
- М ‘якіш батона – 3-4 ломтика (тільки без корочок)
- Приправи до смаку
- Домашні панувальні сухарі
- М ‘ясо слід двічі або тричі пропустити через м’ ясорубку.
- Після цього замочіть м ‘якіш батона в вершках
- Вершки не слід віджимати, м ‘якіш додайте до м’ яса і ще раз перекрутіть м ‘ясорубкою.
- У фарш додайте м ‘яке вершкове масло
- Масу поставте на півгодини в холодильник (масло “схопиться” і дозволить легше формувати котлетки).
- Зліплені котлетки покладіть в паніку і обсипте
- Смажте у великій кількості масла по 7-8 хвилин з кожного боку.
Який гарнір підійде для котлет пожежників з курки та індички?
Пожежні котлети – це справжнє “свято шлунка”. Це м ‘ясне частування ідеально підходить для святкового і повсякденного столу. Подавати котлети можна з топленою олією, а гарнір ідеально доповнить їх насичений і ніжний смак.
Як гарнір підійде:
- Тушковані овочі
- Смажені овочі
- Варені овочі
- Зелений горошок
- Картопляне пюре
- Смажені гриби
- Макарони
- Крупи
- Випічка
Класичний рецепт пожежних котлет
Пожежні котлети були вперше виготовлені в 19 столітті. Відтоді вони завоювали величезну популярність у всьому світі. Страва готується з курячого філе, яке має бути дуже дрібно нарубане. Також до складу входять вершкове масло, ароматні спеції і сухарі для панування. Рецепт має низький рівень складності, тому без проблем може бути приготований в домашніх умовах.
Історія походження страви
Існує багато легенд про походження пожежних котлет. Найпопулярнішою є історія, пов’язана з власницею трактира під Торжком Дариною Пожарською. Коли в її закладі зупинявся імператор, він просив приготувати котлети з телячого м’яса, але так як телятини на кухні не було, котлети зробили з курки. Під час подачі готову страву прикрасили кісточкою теля.
Імператор залишився дуже задоволений котлетами, а коли він дізнався про підміну інгредієнта, то не розлютився. Царю настільки сподобалися пожежні котлети, що віддав наказ включити їх у придворне меню. Відтоді цим кушанням пригощалися не тільки знатні люди, а й простий народ. Котлети були недорогими, але дуже ароматними і смачними. Їх по праву можна вважати шедевром російської кухні.
Основи рецепту котлет
Спершу потрібно підготувати всі інгредієнти для приготування. Треба нарубати куряче м’ясо з грудки і стегна дуже дрібно. Важливо, що фарш не можна використовувати для цього рецепта. Рубати дуже гострими топориками або ножем до отримання однорідної м’якої консистенції. Також потрібні 20% вершки, сухарики для обсипання, головка ріпчастої цибулі, масло і сіль з перцем. Від класичних котлет пожежники відрізняються відсутністю яйця при замішуванні фаршу і його формуванні. З філе і бедришок обов’язково зняти шкіру. Масло не треба замінювати маргарином. Хліб повинен мати щільну структуру з дрібними порами. Також для панування підійде солоний крекер, попередньо подрібнений у дрібну крихту.
Почати готування з подрібнення курячого м’яса блендером або гострими ножами. Використовуйте м’ясорубку під час нестачі часу. Потім подрібнити цибулю і обсмажити до прозорості і легкої золотистості, змішати з хлібними шматочками, вимоченими в вершках. Вершкове масло заморозити і додати у фарш, натерши його на терці в стружку. Для панування використовувати сухарі або крихти хліба. Обсмажити пожежні котлети на рослинному і вершковому маслі до апетитної скоринки. Після того як корочка утворилася, відправити в духовку до готовності.
Класичний рецепт пожежних котлет
У класичному все обов’язково має бути дотримано: всі пропорції і грамівки. На 800 г курячого м’яса необхідно додати 1 склянку 20% вершків і приблизно 400 г ріпчастої цибулі. Для панування використовується білий хліб, який при обсмажуванні надає апетитну скоринку. Якщо немає вершків, то їх можна замінити молоком.
Інгредієнти для котлет:
- 400 г курячого філе з грудки;
- 400 г курячого м’яса з бедришок;
- 150 г корок білого хліба;
- 100 г м’якішу;
- 0/5 пачки вершкового масла;
- 1 ст. ложка оливкової олії.
Як приготувати
- Масло розділити на 2 частини. Для смаження і для додавання у фарш.
- Нашинкувати цибулю і обсмажити до прозорості на сковороді.
- Порубати куряче м’ясо. Змішати з цибулею. Додати білий хліб, вимочений у молоці або вершках. Замісити фарш з додаванням масла.
- Ретельно розмішати масу, щоб масляна стружка не розтанула. Прибрати ємність з фаршем у холодильник на півгодини або годину.
- Хлібні кірки необхідно натерти на великій терці. З фаршу сформувати акуратні котлети розміром з картоплю середнього розміру.
- Для оскарження змішати оливкове і вершкове масла. Готувати на середньому вогні заготовки в пануванні до рум’яності.
- Після утворення скоринки перемістити пожежні котлети в духовку на 10-15 хвилин при 180-200 градусах.
Про автора