Коли можна садити лук батун

Авторadmin

Коли можна садити лук батун

Зміст:

Лук-батун: вирощування з насіння, посадка і догляд

або дудчатий цибулю, або татарка, або китайський цибулю, або пісочний – трав`янистий багаторічник, вид роду Лук. Існує думка, що батьківщиною батуна є Азія, оскільки в нинішній час в дикому вигляді він росте в Китаї, Японії та Сибіру. У культурі цей лук вирощується повсюдно для отримання зеленого пера, що володіє більш м`яким смаком, ніж зелень цибулі ріпчастої. Цибулини у батуна довгасті, слаборозвинені. Товстий, порожній усередині стебло досягає у висоту 1 м, листя теж дудчасті, ширші, ніж у цибулі ріпчастої. Цвіте батун кулястими парасольками, що складаються з численних квіток. Розмножується цибулю-батун діленням куща і насінням. Розсадний спосіб вирощування цибулі-батун застосовується в тому випадку, якщо ви хочете отримати зелень якомога раніше, але забули або не змогли провести його подзимний посів.

Посадка і догляд за цибулею-батуном (коротко)

  • посадка: посів насіння на розсаду – в середині квітня, висадка сіянців в грунт – в середині червня.
  • освітлення: яскраве сонячне світло або півтінь.
  • Грунт: родючі вологі супіщані або суглинні грунти слабокислою або нейтральної реакції.
  • полив: регулярний і настільки рясний, щоб грунт просочилася на глибину 20 см. У звичайний літо досить буде 2 поливів в тиждень, але в посуху зволожувати ділянку доведеться через день.
  • підживлення: органічними добривами у вигляді гною, деревної золи і розчину пташиного посліду, яким можна удобрити батун тільки один раз: рослина має властивість накопичувати нітрати.
  • розмноження: насіннєве.
  • шкідники: цибульні мухи, довгоносики і вогнівки.
  • хвороби: пероноспороз (несправжня борошниста роса).
  • властивості: має високу живильну цінність і використовується в дієтичному харчуванні.

Вирощування цибулі-батун з насіння


Посів насіння цибулі-батун на розсаду

Найнадійнішим способом отримати батун є вирощування розсади. Розсадний спосіб дуже популярний в східних країнах, оскільки в однорічній культурі батун менше уражується борошнистою росою, до того ж вирощування батуна через розсаду дозволяє прискорити процес дозрівання.

Сіють насіння цибулі-батун в середині квітня, а висадку розсади у відкритий грунт проводять в середині червня. У вересні зелена цибуля збирають прямо з помилковими цибулинами.

Склад грунту для розсади повинен бути приблизно таким: перегній і дернову землю змішують в рівних пропорціях, потім у відро суміші додають дві склянки деревної золи і 70-75 г мінерального добрива для городніх рослин, після чого склад ще раз ретельно перемішують. Субстрат необхідно простерилізувати, прогрів в мікрохвильовці або пропаривши в духовці, а можна просто пролити його темно-рожевим розчином перманганату калію.

Насіння цибулі-батун перед посівом замочують на добу у воді, міняючи її кожні 6 годин, після чого їх тримають дві-три доби в нижньому ящику холодильника, потім підсушують до сипучості і сіють в ящик з субстратом в борозенки глибиною 8-10 мм. Борозенки розташовуються на відстані 4-5 см один від одного. Можна сіяти насіння не в ящики, а по 4-6 штук в горщики розміром 4-5 см – це називається букетним способом вирощування розсади. Насіння злегка присипають грунтом, після чого поверхню вирівнюють і ущільнюють, а зверху насипають шар чистого прожареного піску товщиною в 3 мм. Потім обережно, щоб не розмити пісок, посіви зволожують з розпилювача, накривають плівкою або склом і до появи сходів містять при температурі 18-20 ºC.

Догляд за розсадою цибулі-батун

Як тільки насіння почнуть проростати, ємність виставляють на світло і тиждень містять при температурі 9-12 ºC, а потім встановлюють такий температурний режим: вдень 13-15 ºC, вночі 10-12 ºC. Якщо знизити температуру не вийде, доведеться часто провітрювати приміщення, захистивши молоденькі сіянці від протягів.

Для з`явилися сходів, швидше за все, доведеться організувати штучне освітлення, оскільки в цю пору року світає пізно, темніє рано, а сіянцям потрібен світловий день довжиною 14 годин. Фітолампи або світлодіодний джерело розташовують над розсадою на висоті 25-30 см. Перші два-три дні штучне підсвічування повинна працювати цілодобово, а потім її включають в 6 і вимикають о 20 годині.

Поливають розсаду цибулі-батун помірно, не допускаючи перезволоження субстрату. Через тиждень після проростання насіння, а потім ще через два тижні сіянці підгодовують розчином 2 г суперфосфату і 2 г калійної солі в відрі води. Як тільки у сіянців з`явиться перший справжній лист, розсаду потрібно прорідити, залишаючи між сходами інтервал близько 3 см.

За тиждень до пересадки у відкритий грунт починають гартують процедури: спочатку поступово збільшують частоту і тривалість провітрювання, а потім, якщо немає заморозків, сіянці виносять на балкон або в сад, залишаючи їх там грітися під сонячними променями. Коли розсада зможе проводити на відкритому повітрі цілодобово, її можна висаджувати у відкритий грунт.

Посадка цибулі-батун у відкритий грунт


Коли садити цибулю-батун в грунт

Висаджують розсаду цибулі-батун на грядку в середині червня – до цього часу пройдуть вже всі заморозки, і грунт прогріється на потрібну глибину. Готовим до висадки сіянцям з добре розвиненою кореневою системою, 3-4 справжніми листками і товщиною стебла біля основи 3-4 мм має бути близько 60 днів.

Грунт для цибулі-батун

Лук-батун не так вимогливий до тепла, як ріпчаста цибуля, тому може рости і в півтіні. Однак у виборі грунту цей вид вередливими: грунт потрібна Батун родюча, волога, нейтральна або слабокисла. Краще росте цибуля-батун на супіщаних або суглинкових грунтах. Незважаючи на те, що батун воліє вологі низинні місця, не висаджуйте його там, де може застоюватися вода, а також на торф`яних і піщаних грунтах, на яких він швидко стрілку. Раскисляют грунти внесенням деревної золи – по пів-літровій банці на кожен м² грядки, причому робити це потрібно не пізніше, ніж за півроку до посадки.

До підготовки ділянки під цибулю-батун потрібно поставитися відповідально, оскільки батун – культура багаторічна і може рости на одному місці 4-5 років. За пару тижнів до посадки на кожен м² ділянки вносять по 5 кг компосту або перегною, 15-20 г хлористого калію, 30-40 г суперфосфату, 25-30 г аміачної селітри, а потім грядку перекопують і розрівнюють.

Після чого можна садити цибулю-батун

Вирощування цибулі-батун буде набагато успішніше, якщо ви посадите його на тому місці, де раніше росли сидерати, горох, боби, капуста або томати, але після таких культур, як цибуля, часник, морква і огірок, батун краще не садити.

Як садити цибулю-батун у відкритий грунт

Посадка цибулі-батун виконується так само, як і посадка розсади будь-якого іншого виду цибулі. Викопайте на ділянці лунки на відстані 10-12 см в ряду і 20 см між рядами і висадіть в них сіянці. Якщо ви сіяли насіння букетним способом, врахуйте це при підготовці лунок і розташуйте їх на грядці просторіше.

Посадка цибулі-батун під зиму

Сіяти цибулю-батун у відкритий грунт можна три рази за сезон: в квітні, в червні-липні і в жовтні-листопаді. Подзимний посів цибулі-батун здійснюють для того, щоб отримати його зелень наступної весни якомога раніше. Ділянка під цибулю готують з літа, а як тільки настануть стійкі холоду і температура повітря опуститься до 3-4 ºC, насіння цибулі-батун густо сіють на глибину 2 см, якщо грунт на грядці важка, і на глибину 3 см, якщо грунт легкий. Відстань між рядами приблизно 20 см. Після посіву ділянку мульчують на зиму торфом. З настанням весни доцільно накрити грядку з посівами батуна поліетиленовою плівкою – цей захід прискорить проростання насіння. Лук-батун зимовий починає проростати, як тільки сходить сніг. Трохи підросли сходи необхідно прорідити.

Лук-батун на підвіконні

Вітамінну зелень цибулі-батун можна виростити посеред зими на власному підвіконні. Для цього потрібно восени викопати дво- або трирічні кущі разом із земляною грудкою, пересадити їх в горщики або контейнери з будь-яким живильним грунтом і містити при підвищеній вологості повітря (приблизно 80%) і температурі 18-22 ºC – через три тижні у вас вже буде свіжа зелень.

Можна виростити цибулю-батун в домашніх умовах з насіння або з дрібного севка, але простіше і швидше отримати перо з цибулинок. Першу зелень при вирощуванні батуна з насіння ви отримаєте не раніше, ніж через півтора місяці, а пір`я цибулі з сіянки будуть готові до зрізку вже через 2-3 тижні. Однак термін життя цибулини всього 2 місяці, а перо, що вирощується з насіння, можна зрізати протягом двох років, якщо ви не будете забувати 1-2 рази на місяць вносити в грунт підгодівлі – 1 ковпачок Роста розчиняють в 2 л води і зволожують розчином субстрат в горщику.

Перед посівом насіння замочують на ніч в чистій воді, потім їх витримують 8 годин на рожевому розчині марганцівки і сіють на глибину 2-3 см в ємність з дренажним шаром і поживним грунтом – сумішшю біогумусу (1 частина) і кокосового волокна (2 частини). Ємність вкривають поліетиленом і містять при температурі 18-25 ºC, а як тільки з`являться сходи, укриття знімають, а температуру знижують до 12-18 ºC. Зростає батун з насіння дуже повільно, і першу зрізання можна буде зробити місяці через два. Цілком ймовірно, що вам доведеться організувати для лука штучне освітлення, щоб продовжити світловий день на 3-4 години.

Для вигонки вибирають дрібні цибулинки і садять їх впритул в живильний субстрат, насипаний в горщики або ящики шаром в 15 см. Зверху цибулинки засипають таким же субстратом, поливають і поміщають в світле, але прохолодне місце – оптимальна температура для вигонки цибулі-батун з севка 12 -18 ºC.

Догляд за цибулею-батуном


Як виростити цибулю-батун

Вирощування цибулі-батун і догляд за ним не уявляють складності і включають в себе звичні для будь-якого городника процедури – полив, розпушування грунту, прополювання, підживлення і захист від хвороб і шкідників.

Перше розпушування проводять, як тільки сіянці укорінятимуться, всього ж в перший рік вам потрібно буде рихлити ґрунт навколо рослин не менше 5-6 разів – після кожного поливу або дощу. Одночасно з розпушуванням грунту видаляють бур`ян. Ви можете істотно полегшити собі працю і звільнити багато часу, якщо замульчіруете ділянку торфом – в цьому випадку і поливати, і рихлити, і полоти вам доведеться набагато рідше. Зрізати зелень цибулі починають, коли вона відросте на 10-15 см.

Полив цибулі-батун

Вологолюбний батун потребує регулярного зволоження грунту, грунт потрібна просякнута вологою на глибину 20 см. У звичайну для літа погоду з нормальною кількістю опадів досить буде двох поливів в тиждень, але в період посухи доведеться поливати батун через день. Майте на увазі, що полив повинен здійснюватися нехолодной водою, яку потрібно лити під корінь.

Підживлення цибулі-батун

Через тиждень після висадки сіянців на грядку в бідний грунт вносять розчин коров`яку в співвідношенні 1:10 або пташиного посліду в співвідношенні 1:15, якщо ж грунт родючий, кущики і грунт навколо них опудривают деревною золою. Удобрювати батун розчином посліду можна тільки один раз, оскільки рослина має властивість накопичувати нітрати, і тому в подальшому батун підгодовують деревною золою, яка є не тільки добривом, але і хорошим профілактичним засобом від хвороб і шкідників.

Шкідники і хвороби цибулі-батун

При дотриманні умов агротехніки батун майже не уражається ні хворобами, ні шкідниками, проте іноді неприємності все ж трапляються. Наприклад, батун може постраждати від цибулевих довгоносиків, огневок і мух.

Цибулева огневка з`їдає листя цибулі зсередини, залишаючи тонку шкірку. При перших ознаках появи шкідника застосовують обробку рослин інсектицидом контактної дії – карбофос або фуфанон, проте деякий час після обробки цибулю вживати в їжу не можна.

Цибулевий довгоносик – жучок довжиною 2-2,7 мм – робить на листках цибулі проколи і через них харчується соком рослини. А личинки довгоносика прогризають ходи в листі, чому вони жовтіють і пропадають.

Цибулева муха мало чим відрізняється від добре всім відомої мухи домашньої, однак клопоту вона доставляє набагато більше. Личинки мухи прогризають цибулину і виїдають в ній порожнини.

Із захворювань батун може вразити пероноспороз, або несправжня борошниста роса. Інфекція покриває листя сіро-фіолетовою цвіллю, і вони відмирають. Найдієвішим засобом від цієї грибкової хвороби є 2-3 обробки рослин розчином препарату ХОМ або мідного купоросу з інтервалом в 10 днів. Однак найдієвіший спосіб не завжди найбезпечніший.

Обробка цибулі-батун

Кращим засобом захисту цибулі-батун від шкідників і грибкових хвороб є дотримання агротехнічних умов вирощування культури, профілактичні заходи та правильний догляд – регулярне знищення бур`янів і розпушування грунту. Якщо ви будете уважні, то зумієте виявити ознаки хвороби або поява шкідників на луці-батун на самому початку, і тоді для позбавлення від проблеми досить буде застосувати до них народні засоби боротьби – не такі радикальні, як розчини фунгіцидів і інсектицидів, зате не токсичні. Пропонуємо вам кілька рецептів народних засобів, які допоможуть вам вигнати шкідників і знищити інфекцію на луці-батун:

  • від огневок: обробіть лук по листю міцним розчином гірчичного порошку;
  • від шкідників: в травні-червні влаштуйте цибулі на грядці холодний душ;
  • від цибулевої мухи: 2-3 рази за сезон обприскати рослини розчином склянки солі в відрі води;
  • від шкідників і хвороб: з ранньої весни обробляйте цибулю по листю настоями картоплиння, томатів, цибулі часнику або цибулі.

Але перед тим як обробити батун від хвороб або шкідників, видаліть з грядки уражені листя і рослини.

Прибирання і зберігання цибулі-батун

Лук-батун вирощують виключно заради зелені. Справжньою цибулини ця рослина не утворює – в грунті формується потовщення, яке називають помилковою цибулиною. На одному місці цибуля-батун можна вирощувати до 10 років, але найбільш продуктивними є перші 3-4 роки, а потім через численні дочірні рослин, які утворює цибулю-батун, посадки стають занадто густими, і це знижує якість врожаю.

У перший рік цибуля-батун відрощує коріння, які можуть йти в глибину на 30 см. Зелень зрізають з середини літа до осені. У наступні роки пір`я починають зрізати з ранньої весни, приблизно через місяць після того, як з`являться зелені сходи. Припиняють зрізання за місяць-півтора до початку заморозків, щоб підземні органи встигли підготуватися до зими. Всього за сезон урожай можна знімати від 2 до 4 разів.

Зелень готова до зрізку, коли вона досягне у висоту від 20 до 25 см. Зрізання роблять на рівні поверхні землі, потім листя пов`язують в пучки, охолоджують і зберігають в холодильнику загорненими в поліетилен.

Якщо вам потрібно зберегти викопані восени цибулини цибулі-батун до вигонки, тримайте їх при температурі не вище 1 ºC, але не обрізайте на цибулинах листя.

Види і сорти цибулі-батун

Лук-батун вирощують в Україні, Молдові, Росії, Монголії, Китаї, Японії, в Західній Європі і Північній Америці. Сорти цибулі-батун діляться на два підвиди – японська та російська.

У російського цибулі-батун листя темно-зеленого кольору і гострого смаку, вони досягають у висоту 30-40 см і швидко грубіють. Рослини цього підвиду сильно розгалужуються, тому на одному місці їх вирощують не довше чотирьох років. Розмножуються ці сорти насінням і діленням куща. Перевагою сортів цибулі-батун, що відносяться до російської різновиди, є висока морозостійкість. Русский підвид представлений такими сортами:

  • травневий – пізньостиглий сильноветвящийся цибулю гострого смаку масою від 200 до 340 г, не вимерзає навіть в безсніжні зими, коли температура опускається до 45 ºC. Цибулина у рослин цього сорту подовжена, маловираженим, зовнішні луски темно-коричневі;
  • Грибовський 21 – високоврожайний сорт з ясно-зеленим листям відмінних смакових якостей і пізнім стрелкование;
  • Трійця – середньостиглий зимостійкий сорт напівгострого смаку з ніжними зеленими листками, покритими восковим нальотом середньої інтенсивності;
  • батун Русский зимовий – середньостиглий зимостійкий салатний сорт слабоострого смаку з сильно розгалуженим листям висотою до 50 см;

Японський підвид включає в себе рослини середньої висоти з ніжними листям напівгострого смаку, спадають у верхній частині. Японські сорти теж зимостійкі, хоча і поступаються в цій якості сортам російського підвиду. Японська різновид цибулі-батун ділиться на чотири сортотипа – Ро, Сендзу, кудзу і Кага. Сорти типів Кага і Ро дуже схожі між собою – вони напівгострого смаку, середньої потужності і розрізняються тільки скоростиглістю. Сорти типу Сендз, найбільш поширені в Японії, мають потужні листя слабоострого смаку з ніжним запахом і помилковий стебло, що досягає у висоту 60-75 см. У сортів кудзу дрібні листя напівгострого смаку, вони вирощуються як в закритому, так і у відкритому грунті. До найвідоміших сортів японської різновиди відносяться:

  • батун Квітневий 12 – ранньостиглий морозостійкий напівгострий і стійкий до хвороб сорт з подовженою цибулиною і великими, ніжними листям, які довго не грубіють. Маса рослин від 200 до 300 г;
  • Лонг Токіо – середньостиглий зимостійкий врожайний сорт гострого смаку з прямостоячими ніжними листям довжиною до 60 см із слабким восковим нальотом;
  • Лонг уайт кошик – урожайний зимостійкий середньостиглий сорт напівгострого смаку з довгими і широкими прямостоячими ніжними листям з восковим нальотом;
  • салатний 35 – напівгострий ранньостиглий морозостійкий сорт, стійкий до хвороб, який на другий рік дає дві-три гілки з п`ятьма темно-зеленими, ніжними і соковитими, довго не грубеющіе листям довжиною до 50 см. Період збору зелені цього сорту короткий, тому що він рано починає стрелковаться.

У культурі популярні і інші сорти цибулі-батун. наприклад:

  • Уральський сімейний – скоростиглий сорт напівгострого смаку, технічна стиглість якого настає через 25 днів після появи сходів. Ця рослина висотою до 50 см, у якого безліч помилкових стебел і ніжні зелене листя з жовтуватим відтінком і восковим нальотом;
  • ніжність – урожайний середньостиглий морозостійкий салатний сорт слабоострого смаку з потужною прямостоячей гіллястої розеткою висотою до 40 см із зелених ніжних листя з ледь помітним восковим нальотом;
  • параді – середньостиглий сорт голландської селекції, який утворює розетку з блакитно-зеленого листя зі слабким восковим нальотом висотою до 60 см;
  • молодець – урожайний і зимостійкий ранньостиглий сорт напівгострого смаку з прямостоячими блакитно-зеленим листям довжиною до 45 см з сильним восковим нальотом;
  • перформер – середньостиглий сорт середньої врожайності з прямостоячими блакитно-зеленими соковитими і ніжними листям висотою до 50 см з сильним восковим нальотом і слабоострим смаком;
  • Смарагдовий – ранньостиглий зимостійкий салатний сорт, стійкий до хвороб, з ніжними і соковитими темно-зеленим листям з сильним восковим нальотом. Цей сорт є гібридом між цибулею-батуном і цибулею ріпчастою;
  • красень – новий врожайний морозостійкий ранньостиглий сорт, стійкий до хвороб і дає ніжну, довго не грубеющіе зелень приємного напівгострого смаку висотою до 60 см;
  • барон – ранньостиглий сорт слабоострого смаку висотою до 65 см, який утворює безліч помилкових стебел з ніжними темно-зеленим листям з восковим нальотом;
  • Ладозький – середньостиглий салатний сорт ніжного слабоострого смаку з розеткою прямостоячих листків висотою до 50 см;
  • червоний пролісок – ранньостиглий урожайний морозостійкий сорт з ніжними соковитими листям довжиною до 30 см.

Властивості цибулі-батун


Корисні властивості цибулі-батун

Лук-батун має всі переваги ріпчастої цибулі, проте вміст вітаміну C в ньому вище. У листі батуна в надлишку містяться нікотинова кислота, рибофлавін, каротин, тіамін, солі калію, магнію і заліза, ефірну олію, яке і надає цибулі-батун особливий аромат і гіркуватий смак. Найбільшу цінність властивості цибулі-батун мають у весняний період, коли багато людей страждають від авітамінозу, адже 150 г батуна можуть заповнити половину добової норми вітамінів C і A і п`яту частину необхідної кількості калію і кальцію, що поліпшують роботу серцево-судинної системи.

Що міститься в зелені цибулі-батун каротин допомагає підтримувати в хорошому стані шкіру і слизові оболонки. Китайські лікарі використовують цибулю-батун як потогінний, болезаспокійливого, противоглистного, загальнозміцнюючий, дезинфікуючого, кровоспинний і тонізуючий засіб.

Дієтологи включають цей вид цибулі в раціон людей, у яких спостерігаються порушення обмінних процесів, хвороби печінки, камені в нирках, подагра, атеросклероз, гіпертонія і дизентерія.

Для лікування лихоманки, хвороб серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту використовують настоянку з цибулі-батун, яку роблять так: подрібнену цибулю-батун заливають семидесятивідсоткового спиртом у співвідношенні 1: 4, тиждень наполягають і проціджують. П`ють настойку, розвівши 15-20 крапель в 50 мл води.

Тим, хто страждає від швидкої стомлюваності, допоможе відвар з цибулі-батун: подрібніть 80 г зелені, залийте її 200 мл окропу, дайте півгодини настоятися під кришкою, процідіть і приймайте по 200 мл двічі на день після їди.

Лук-батун – протипоказання

Переїдання цибулі-батун може привести до нервового перезбудження. Небажано вживати цибулю-батун в їжу тим, хто страждає панкреатитом, гастритом, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки.

Лук-Батун – посадка та догляд у відкритому грунті, під зиму, вирощування з насіння

Лук-батун (лат. Allium fistulosum), або дудчаста цибуля, або татарка, або китайська цибуля, або пісочний – трав’янистий багаторічник, вид роду Лук. Існує думка, що батьківщиною батуна є Азія, оскільки нині у дикому вигляді він зростає у Китаї, Японії та Скандинавії. У культурі ця цибуля вирощується повсюдно для отримання зеленого пера, що має більш м’який смак, ніж зелень ріпчастої цибулі. Цибулини у батуна довгасті, слаборозвинені. Товсте, порожнисте всередині стебло досягає у висоту 1 м, листя теж дудчасте, ширше, ніж у ріпчастої цибулі. Цвіте батун кулястими парасольками, що складаються з численних квіток. Розмножується лук-батун розподілом куща та насінням. Розсадний спосіб вирощування цибулі-батуну застосовується в тому випадку, якщо ви хочете отримати зелень якомога раніше, але забули або не змогли провести її підзимовий посів.

Посадка та догляд за цибулею-батуном

  • Посадка: посів насіння на розсаду – у середині квітня, висаджування сіянців у ґрунт – у середині червня.
  • Висвітлення: яскраве сонячне світло або півтінь.
  • Грунт: родючі вологі супіщані або суглинні грунти слабокислої або нейтральної реакції.
  • Полив: регулярний і настільки рясний, щоб ґрунт просочився на глибину 20 см. У звичайне літо достатньо буде 2 поливів на тиждень, але в посуху зволожувати ділянку доведеться через день.
  • Підживлення: органічними добривами у вигляді гноївки, деревної золи та розчину пташиного посліду, яким можна удобрити батун тільки один раз: рослина має властивість накопичувати нітрати.
  • Розмноження: насіннєве.
  • Шкідники: цибульні мухи, довгоносики та вогнівки.
  • Хвороби: пероноспороз (хибна борошниста роса).
  • Властивості: має високу поживну цінність та використовується у дієтичному харчуванні.

Детально про вирощування цибулі-батуну читайте нижче

Догляд за розсадою лука-батуна

Як тільки насіння почне проростати, ємність виставляють на світло і тиждень утримують при температурі 9-12 ºC, а потім встановлюють такий температурний режим: вдень 13-15 ºC, вночі 10-12 ºC. Якщо знизити температуру не вийде, доведеться часто провітрювати приміщення, захистивши молоді сіянці від протягів.

Для сходів, швидше за все, доведеться організувати штучне освітлення, оскільки в цю пору року світає пізно, темніє рано, а сіянцям потрібен світловий день довжиною 14 годин. Фітолампу або світлодіодне джерело розташовують над розсадою на висоті 25-30 см. Перші два-три дні штучне підсвічування повинно працювати цілодобово, а потім його включають о 6 і вимикають о 20 годині.

Поливають розсаду цибулі-батуну помірно, не допускаючи перезволоження субстрату. Через тиждень після проростання насіння, а потім ще через два тижні сіянці підгодовують розчином 2 г суперфосфату та 2 г калійної солі у відрі води. Як тільки у сіянців з’явиться перший справжній лист, розсаду потрібно прорідити, залишаючи між сходами інтервал близько 3 см.

За тиждень до пересадки у відкритий грунт починають процедури, що гартують: спочатку поступово збільшують частоту і тривалість провітрювань, а потім, якщо немає заморозків, сіянці виносять на балкон або в сад, залишаючи їх там грітися під сонячними променями. Коли розсада зможе проводити на відкритому повітрі цілодобово, її можна висаджувати у відкритий ґрунт.

Коли і як садити батун, все про головні принципи вирощування

Вирощування цибулі-батуну не вимагає високовитратних технологій посадки. Культура дуже просто розмножується, розсадженням куща та насінням.

Посів насіння цибулі-батуна, краще проводити в другій декаді весни, коли ґрунт достатньо прогріється. А влітку чи на початку осені можна збирати повноцінний урожай цибулі.

Місце цибулі-батуна в сівозміні передбачає черговість після бобових культур, не варто садити культуру після томатів, оскільки ризик зараження грибковими захворюваннями подвоюється.

Цибульні культури віддають перевагу дерновим грунтам, багатим гумусом, з низьким рівнем кислотності. Погано ростуть на мізерних та глиняних ґрунтах.

Якщо грунт на вашій ділянці не відповідає вимогам, тоді вирішенням проблеми буде штучне збагачення грунту, на важких суглинках органікою і торфом, що перепріла, склад піщаного грунту можна виправити додаванням до нього чорнозему.

До посадки лука-батуна навесні ділянку готують з осені або за тиждень до посіву. У ґрунт вносяться мінеральні добрива і перепріла органіка, кислі ґрунти вапнуються, оптимальним рівнем рН вважається позначка 6,5-7,5 одиниць. Після цього ділянка перекопується, боронується, і формуються грядки з відстанню між ними близько 30 см.

Нормою висіву насіння цибулі-батуна вважається півтора грами на квадратний метр ділянки, на глибину близько двох сантиметрів.

Склад грунту для розсади, що вирощується в домашніх умовах, мало відрізняється від складу відкритого грунту. Склад на розсаду можна змішати в наступних пропорціях: гній, що перепрів, і садову землю перемішують 1:1, додають 150 гр. золи, 120гр. суперфосфату, і знову перемішують. Щоб уникнути захворювань молодих цибулинних рослин, ґрунт варто зволожити міцним розчином марганцевокислого калію.

Насіння цибулі-батуну за добу до посіву слід загорнути у вологу марлеву серветку, попередньо витримавши їх 2 доби при температурі близько +6 градусів (у холодильнику). Після насіння просушують і сіють у контейнери наповнені ґрунтом, у неглибокі борозенки (до сантиметра) з кроком у 3-4 см. Після посіву насіння присипають землею і зволожують.

Місткістю для посіву може бути глиняний посуд або одноразові пластикові склянки. Висів у відкритий ґрунт, як насіння, так і розсади виробляють, коли ґрунт прогріється до +12 градусів, у підготовлений, збагачений ґрунт протруєне фунгіцидами насіння лука-батуна сіють у неглибокі грядки до 1,5 см, кроком у 3 см., (після сходів краще прорідити сіянці).

Посадка лука-батуна під зиму у відкритий ґрунт не відрізняється від весняної сівби, проте насадження слід укрити лутрастилом або мульчею, а напровесні, минаючи морози, шар зняти.

Як садити лук-батун у відкритий ґрунт

Посадка лука-батуна виконується як і, як і посадка розсади будь-якого іншого виду лука. Викопайте на ділянці лунки на відстані 10-12 см у ряді та 20 см між рядами та висадіть у них сіянці. Якщо ви сіяли насіння букетним способом, врахуйте це при підготовці лунок і розташуйте їх на грядці просторіше.

Посадка лука-батуна під зиму

Сіяти лук-батун у відкритий ґрунт можна тричі за сезон: у квітні, у червні-липні та у жовтні-листопаді. Підзимовий посів лука-батуна здійснюють для того, щоб отримати його зелень наступної весни якомога раніше. Ділянку під цибулю готують з літа, а як тільки настануть стійкі холоди і температура повітря опуститься до 3-4 ºC, насіння лука-батуна густо сіють на глибину 2 см, якщо ґрунт на грядці важкий, і на глибину 3 см, якщо ґрунт легкий. Відстань між рядами приблизно 20 див.

Після сівби ділянку мульчують на зиму торфом. З настанням весни доцільно накрити грядку з посівами батуна поліетиленовою плівкою – цей захід прискорить проростання насіння. Цибуля-батун зимовий починає проростати, як тільки сходить сніг. Трохи сходи, що підросли, необхідно проредити.

Цибуля на підвіконні

Вітамінну зелень лука-батуна можна виростити серед зими на своєму підвіконні. Для цього потрібно восени викопати дво- або трирічні кущі разом із земляною грудкою, пересадити їх у горщики або контейнери з будь-яким живильним ґрунтом і утримувати при підвищеній вологості повітря (приблизно 80 %) та температурі 18-22 ºC – через три тижні у вас вже буде свіжої зелені.

Вирощування цибулі на зелень на підвіконні

Можна виростити цибулю-батун в домашніх умовах з насіння або з дрібної сівачки, але простіше і швидше отримати перо з цибулинок. Першу зелень при вирощуванні батуна з насіння ви отримаєте не раніше, ніж через півтора місяці, а пір’я цибулі з сівачки буде готове до зрізування вже через 2-3 тижні. Однак термін життя цибулини всього 2 місяці, а перо, що вирощується з насіння, можна зрізати протягом двох років, якщо ви не забуватимете 1-2 рази на місяць вносити в ґрунт підгодівлі – 1 ковпачок Росту розчиняють у 2 л води та зволожують розчином субстрат у горщику.

Перед посівом насіння замочують на ніч у чистій воді, потім його витримують 8 годин у рожевому розчині марганцівки і сіють на глибину 2-3 см у ємність з дренажним шаром та живильним ґрунтом – сумішшю біогумусу (1 частина) та кокосового волокна (2 частини). Ємність покривають поліетиленом і містять при температурі 18-25 ºC, а як тільки з’являться сходи, укриття знімають, а температуру знижують до 12-18 ºC.

Росте цибуля-батун з насіння дуже повільно, і першу зрізку можна буде зробити через два місяці. Цілком ймовірно, що вам доведеться організувати штучне освітлення для цибулі, щоб продовжити світловий день на 3-4 години.

Для вигонки вибирають дрібні цибулинки і саджають їх впритул в живильний субстрат, насипаний у горщики або ящики шаром в 15 см. Зверху цибулинки засипають таким же субстратом, поливають і поміщають у світле, але прохолодне місце – оптимальна температура для вигонки бату2 з -18 ºC.

Догляд за цибулею-батуном

Як виростити цибулю-батун

Вирощування цибулі-батуна і догляд за ним не складно і включають в себе звичні для будь-якого городника процедури – полив, розпушування грунту, прополювання, підживлення і захист від хвороб і шкідників.

Перше розпушування проводять, як тільки сіянці вкоріняться, всього ж у перший рік вам потрібно буде розпушувати ґрунт навколо рослин не менше 5-6 разів після кожного поливу або дощу. Одночасно з розпушуванням ґрунту видаляють бур’ян. Ви можете суттєво полегшити собі працю і звільнити багато часу, якщо замульчує ділянку торфом – у цьому випадку і поливати, і розпушувати, і полоти вам доведеться набагато рідше. Зрізати зелень цибулі починають, коли вона відросте на 10-15 див.

Полив цибулі-батуна

Вологолюбна цибуля-батун потребує регулярного зволоження ґрунту, ґрунт потрібно просочувати вологою на глибину 20 см. У звичайну для літа погоду з нормальною кількістю опадів достатньо буде двох поливів на тиждень, але в період посухи доведеться поливати батун через день. Майте на увазі, що полив повинен здійснюватися холодною водою, яку потрібно лити під корінь.

Вирощування цибулі у відкритому грунті – посадка та догляд

Підживлення цибулі-батуна

Через тиждень після висадки сіянців на грядку в бідний ґрунт вносять розчин коров’яку у співвідношенні 1:10 або пташиного посліду у співвідношенні 1:15, якщо ж ґрунт родючий, кущики і ґрунт навколо них опудрюють деревною золою. Удобрювати батун розчином посліду можна тільки один раз, оскільки рослина має властивість накопичувати нітрати, і тому надалі батун підгодовують деревною золою, яка є не тільки добривом, але й профілактичним засобом від хвороб і шкідників.

Шкідники та хвороби лука-батуна

При дотриманні умов агротехніки цибуля-батун майже не уражається ні хворобами, ні шкідниками, проте іноді неприємності все ж таки трапляються. Наприклад, батун може постраждати від цибулинних довгоносиків, вогневок та мух.

Цибульна вогнівка з’їдає листя цибулі зсередини, залишаючи тонку шкірку. При перших ознаках появи шкідника застосовують обробку рослин інсектицидом контактної дії – Карбофосом або Фуфаноном, проте деякий час після обробки цибулю вживати не можна.

Луковий довгоносик – жучок довжиною 2-2,7 мм – робить на листі цибулі проколи і через них харчується соком рослини. А личинки довгоносика прогризають ходи в листі, через що вони жовтіють і пропадають.

Цибулева муха мало чим відрізняється від добре всім відомої домашньої мухи, проте клопоту вона завдає набагато більше. Личинки мухи прогризають цибулину і виїдають у ній порожнини.

З захворювань цибуля-батун може вразити пероноспороз, або хибна борошниста роса. Інфекція покриває листя сіро-фіолетовою пліснявою, і вони відмирають. Найдієвішим засобом від цієї грибкової хвороби є 2-3 обробки рослин розчином препарату ХОМ або мідного купоросу з інтервалом 10 днів. Однак найдієвіший спосіб не завжди найбезпечніший.

Обробка цибулі-батуна

Найкращим засобом захисту цибулі-батуна від шкідників та грибкових хвороб є дотримання агротехнічних умов вирощування культури, профілактичні заходи та правильний догляд – регулярне знищення бур’янів та розпушування ґрунту. Якщо ви будете уважні, то зумієте виявити ознаки хвороби або появу шкідників на цибулі-батуні на самому початку, і тоді для позбавлення проблеми достатньо буде застосувати до них народні засоби боротьби – не такі радикальні, як розчини фунгіцидів та інсектицидів, зате не токсичні.

Пропонуємо вам кілька рецептів народних засобів, які допоможуть вам вигнати шкідників та знищити інфекцію на цибулі-батуні:

  • від вогнівок: обробіть цибулю по листі міцним розчином гірчичного порошку;
  • від шкідників: у травні-червні влаштуйте цибулі на грядці холодний душ;
  • від цибульної мухи: 2-3 рази за сезон обприскуйте рослини розчином склянки солі у відрі води;
  • від шкідників та хвороб: з ранньої весни обробляйте цибулю по листю настоями картопляного бадилля, томатів, лушпиння часнику або цибулі.

Але перед тим як обробити батун від хвороб або шкідників, видаліть з грядки уражене листя і рослини.

Вирощування цибулі

Доглядати цибулю необхідно регулярно, від цього залежатиме врожай овочевої культури.

Як виготовляти полив

Поливати цибулю, яка була висаджена розсадним способом, слід регулярно, не допускаючи пересихання ґрунту. При недостатньому зволоженні пір’я грубіють, втратять смакові якості. При надмірному поливі коренева система може загнити.

Коли здійснювати прополювання та розпушування ґрунту

Прополку слід робити регулярно, стежачи за тим, щоб бур’яни не оточили рослину. Після цього ґрунт потрібно розпушити та зволожити. Цю процедуру бажано виконувати не менше 6 разів за сезон. Якщо на грунті утворюватиметься груба кірка, це не дасть можливості вирости цибулі з міцним пір’ям.

Підживлення цибулі

Як мінімум двічі на сезон слід підгодувати овочеву культуру мінеральним добривом. Перший раз через 30 днів після посадки та за місяць до ранніх заморозків. Перше добриво виробляється комплексне з розрахунку 15-20 г на 1 м², друге – з додаванням селітри, кількість те ж саме.

Варто взяти до уваги, що між підживленням у ґрунт корисно додати деревну золу – вона збагатить землю і забезпечить захист від комах-шкідників.

Прибирання та зберігання цибулі-батуна

Цибулю-батун вирощують виключно заради зелені. Справжньої цибулини ця рослина не утворює – у ґрунті формується потовщення, яке називають хибною цибулиною. На одному місці цибуля-батун можна вирощувати до 10 років, але найпродуктивнішими є перші 3-4 роки, а потім через численні дочірні рослини, які утворює батун, посадки стають занадто густими, і це знижує якість урожаю.

У перший рік лук-батун відрощує коріння, яке може йти в глибину на 30 см. Зелень зрізають з середини літа до осені. У наступні роки пір’я починає зрізати з ранньої весни, приблизно через місяць після того, як з’являться зелені сходи. Припиняють зрізання за місяць-півтора до початку заморозків, щоби підземні органи встигли підготуватися до зими. Усього за сезон урожай можна знімати від 2 до 4 разів.

Зелень готова до зрізання, коли вона досягне у висоту від 20 до 25 см. Зрізання роблять на рівні поверхні землі, потім листя зв’язують у пучки, охолоджують і зберігають у холодильнику загорнутими в поліетилен.

Як правильно вирощувати часник у відкритому ґрунті

Якщо вам потрібно зберегти викопані восени цибулини цибулі-батуна до вигонки, утримуйте їх за температури не вище 1 ºC, але не обрізайте на цибулинах листя.

Збирання зелені цибулі батун

Що ж до збирання врожаю, то хочу наголосити на тому, що на першому році життя ця культура стрімко нарощує кореневу систему, довжина якої може досягати тридцяти сантиметрів.

Зріз першого врожаю проводжу у липні. Особливості цибулі батун не тільки у простоті вирощування, а й у тому, що він може дати кілька врожаїв смачної зелені за один сезон. Всі наступні роки врожай починаю зрізати провесною після того, як з’являться зелені паростки. Останній зріз роблю за місяць до настання заморозків. Так рослина встигає зміцніти і підготуватися до зимівлі.

Види та сорти цибулі-батуна

Цибулю-батун вирощують в Україні, Молдові, України, Монголії, Китаї, Японії, Західній Європі та Північній Америці. Сорти лука-батуна поділяються на два підвиди – японський та український.

У української цибулі-батуна листя темно-зеленого кольору і гострого смаку, вони досягають у висоту 30-40 см і швидко грубіють. Рослини цього підвиду сильно розгалужуються, тому на одному місці їх вирощують не довше чотирьох років. Розмножуються ці сорти насінням та розподілом куща. Перевагою сортів лука-батуна, що належать до українського різновиду, є висока морозостійкість. Український підвид представлений такими сортами:

  • Травневий – пізньостигла цибуля гострого смаку, що сильно гілкується масою від 200 до 340 г, не вимерзає навіть у безсніжні зими, коли температура опускається до 45 ºC. Цибулина у рослин цього сорту подовжена, маловиражена, зовнішні луски темно-коричневі;
  • Грибовський 21 – високоврожайний сорт зі світло-зеленим листям відмінних смакових якостей та пізнім стрілкуванням;
  • Трійця – середньостиглий зимостійкий сорт півгострого смаку з ніжним зеленим листям, покритим восковим нальотом середньої інтенсивності;
  • цибуля-батун Український зимовий – середньостиглий зимостійкий салатний сорт слабогострого смаку з листям, що сильно гілкується, висотою до 50 см;

Японський підвид включає рослини середньої висоти з ніжним листям півгострого смаку, що поникають у верхній частині. Японські сорти теж зимостійкі, хоч і поступаються у цій якості сортам українського підвиду. Японський різновид лука-батуна ділиться на чотири сортотипи – Ро, Сендзю, Кудзе та Кага. Сорти типів Кага і Ро дуже схожі між собою – вони напівгострого смаку, середньої потужності і відрізняються лише скоростиглістю. Сорти типу Сендзю, найбільш поширені в Японії, мають потужне листя слабогострого смаку з ніжним запахом і хибне стебло, що досягає у висоту 60-75 см.

У сортів Кудзе дрібне листя півгострого смаку, воно вирощується як у закритому, так і у відкритому грунті. До найвідоміших сортів японського різновиду відносяться:

  • лук-батун Квітневий 12 – ранньостиглий морозостійкий напівгострий і стійкий до хвороб сорт з подовженою цибулею і великим, ніжним листям, яке довго не грубіє. Маса рослин від 200 до 300 г;
  • Лонг Токіо – середньостиглий зимостійкий врожайний сорт гострого смаку з ніжним ніжним листям довжиною до 60 см зі слабким восковим нальотом;
  • Лонг уайт кошикая – урожайний зимостійкий середньостиглий сорт півгострого смаку з довгим і широким прямостоячим ніжним листям з восковим нальотом;
  • Салатний 35 – напівгострий ранньостиглий морозостійкий сорт, стійкий до хвороб, який на другий рік дає дві-три гілки з п’ятьма темно-зеленими, ніжними та соковитими, довго не грубіючими листками довжиною до 50 см. Період збирання зелені цього сорту короткий, тому що він рано починає стрілкуватися.

У культурі популярні інші сорти лука-батуна. Наприклад:

  • Уральський сімейний – скоростиглий сорт півгострого смаку, технічна стиглість якого настає через 25 днів після появи сходів. Це рослина висотою до 50 см, у якої безліч хибних стебел і ніжне зелене листя з жовтуватим відтінком і восковим нальотом;
  • Ніжність – урожайний середньостиглий морозостійкий салатний сорт слабогострого смаку з потужною гілчастою розеткою висотою до 40 см із зеленого ніжного листя з ледве помітним восковим нальотом;
  • Параде – середньостиглий сорт голландської селекції, що утворює розетку з блакитно-зеленого листя зі слабким восковим нальотом заввишки до 60 см;
  • Молодець – врожайний і зимостійкий ранньостиглий сорт півгострого смаку з прямостоячим блакитно-зеленим листям довжиною до 45 см з сильним восковим нальотом;
  • Перформер – середньостиглий сорт середньої врожайності з прямостоячим блакитно-зеленим соковитим і ніжним листям висотою до 50 см з сильним восковим нальотом і слабогострим смаком;
  • Смарагдовий – ранньостиглий зимостійкий салатний сорт, стійкий до хвороб, з ніжним і соковитим темно-зеленим листям з сильним восковим нальотом. Цей сорт є гібридом між цибулею-батуном та цибулею ріпчастою;
  • Красень – новий врожайний морозостійкий ранньостиглий сорт, стійкий до хвороб і дає ніжну зелень, що довго не грубіє, приємного півгострого смаку висотою до 60 см;
  • Барон – ранньостиглий сорт слабогострого смаку висотою до 65 см, що утворює безліч помилкових стебел з ніжним темно-зеленим листям з восковим нальотом;
  • Ладозький – середньостиглий салатний сорт ніжного слабогострого смаку з розеткою прямостоячих листків заввишки до 50 см;
  • Червоний пролісок – ранньостиглий урожайний морозостійкий сорт з ніжним соковитим листям довжиною до 30 см.

Цибуля батун

Сорта цибулі батуна багаторічні для відкритого ґрунту:

  • Квітневий – дозріває вже у квітні, має солодкувато-гострий смак, дуже стійкий до хвороб.
  • Український зимовий – морозостійкий сорт із середнім терміном дозрівання. Довжина стебел досягає 35 см, на смак зелень солодкувата.
  • Байя Верде – сорт середнього терміну дозрівання. Стебла витягуються на 40 см завдовжки, мають яскраво-виражений цибульний аромат.
  • Ісполін – морозостійкий сорт, термін дозрівання ранній. М’ясисті стебла досягають висоти 45 см, смак солодкувато-гострий.
  • Сергій – морозостійкий, ранній сорт. У довжину стебла витягуються на 50-55 см, їх відтінок синювато-зелений.

Сучасні способи боротьби з крітами: вилов, отрути, народні засоби

Властивості лука-батуна

Корисні властивості цибулі-батуна

Цибуля-батун має всі переваги ріпчастої цибулі, проте вміст вітаміну C у ньому вищий. У листі батуна в надлишку містяться нікотинова кислота, рибофлавін, каротин, тіамін, солі калію, магнію та заліза, ефірна олія, яка і надає цибулі-батуну особливий аромат і гіркий смак. Найбільшу цінність властивості цибулі-батуна мають у весняний період, коли багато людей страждають від авітамінозу, адже 150 г батуна можуть заповнити половину добової норми вітамінів C та A та п’яту частину необхідної кількості калію та кальцію, що покращують роботу серцево-судинної системи.

Каротин, що міститься в зелені лука-батуна, допомагає підтримувати в хорошому стані шкіру і слизові оболонки. Китайські лікарі використовують лук-батун як потогінний, болезаспокійливий, протиглистний, загальнозміцнюючий, дезінфікуючий, кровоспинний і тонізуючий засіб.

Дієтологи включають цей вид цибулі до раціону людей, у яких спостерігаються порушення обмінних процесів, хвороби печінки, каміння в нирках, подагра, атеросклероз, гіпертонія та дизентерія.

Для лікування лихоманки, хвороб серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту використовують настойку з лука-батуна, яку роблять так: подрібнений лук-батун заливають сімдесятипроцентним спиртом у співвідношенні 1:4, тиждень наполягають і проціджують. П’ють настоянку, розвівши 15-20 крапель у 50 мл води.

Як і коли садити в ґрунт озиму цибулю

Тим, хто страждає від швидкої стомлюваності, допоможе відвар з батуна: подрібніть 80 г зелені, залийте її 200 мл окропу, дайте півгодини настоятися під кришкою, процідіть і приймайте по 200 мл двічі на день після їди.

Цибуля-батун – протипоказання

Переїдання лука-батуна може призвести до нервового перезбудження. Небажано вживати лук-батун в їжу тим, хто страждає на панкреатит, гастрит, виразку шлунка і дванадцятипалої кишки.

Про автора

admin administrator