Коли підрізати грушу навесні

Авторadmin

Коли підрізати грушу навесні

Зміст:

Обрізка груші навесні і восени для початківців – схема, відео

Обрізка груші навесні і восени – схеми | Як обрізати грушу правильно?

Обрізка груші здійснюється з метою забезпечення рослини якісним доглядом, омолодження, а також стимуляції росту і розвитку або продовження продуктивного періоду, тому такий захід проводити потрібно правильно і своєчасно.

Обрізати грушу потрібно на різних етапах вегетації, а покрокове керівництво для початківців дозволяє грамотно визначити, скільки таких заходів необхідно робити в процесі щорічного догляду за плодовою культурою.

  1. Варіанти обрізки груші
  2. Як обрізати грушу навесні (відео)
  3. Весняна обрізка груші
  4. Обрізка груші влітку
  5. Як формується крона у груші (відео)
  6. Осіння обрізка груші
  7. Омолодження дерева
  8. Як обрізати грушу влітку (відео)

Варіанти обрізки груші

В умовах присадибного садівництва практикуються найчастіше такі варіанти обрізки грушевих дерев:

  1. формуюча обрізка, спрямована на створення правильної і продуктивної крони плодового дерева;
  2. друга обрізка – санітарна, до стадії активізації вегетаційного періоду, що характеризується видаленням всіх всохлих і хворих або пошкоджених пагонів;
  3. основна або підтримуюча обрізка, що проводиться до першої декади квітня і передбачає видалення частини крони з метою запобігання перевантаження зав’язі і плодами.

Слід пам’ятати, що сильна одномоментна обрізка будь-якого виду здатна негативно позначитися на продуктивності плодових насаджень, тому захід здійснюється поетапно.

Важливо відзначити, що на стадії проведення обрізки можна вносити азотовмісні добрива, а підгодівлі здійснюються тільки після того, як місця зрізів затягнуться.

Як обрізати грушу навесні (відео)

Весняна обрізка груші

Груша, як і будь-яке інше плодове дерево, рясно плодоносить в умовах присадібного садівництва тільки при строгому дотриманні агротехніки та дотриманні схеми обрізки крони.

До переліку основних весняних робіт в саду входить і процедура обрізання плодових насаджень.

Правильне підрізування, а також своєчасне видалення всіх зайвих гілок сприяє рівномірному освітленню крони і її вентиляції, що дозволяє отримати високий і якісний врожай.

Весняну обрізку потрібно проводити гострим і чистим садовим секатором у відповідності з наступними рекомендаціями:

  • молоду грушу, в перший рік після висаджування на постійне місце, слід обрізати на висоті в 50-60 см від поверхні грунту, що сприяє стимуляції ростових процесів нових гілок, з нирок, який розташовуються на нижній частині однорічних саджанців;
  • стеблову частину саджанців на другий рік після посадки потрібно обрізати на чверть, в результаті чого на основній частині повинно залишатися не більше чотирьох-п’яти бічних гілок, наявних до стовбура під кутом в 45о;
  • конкуруючі гілки потрібно видаляти на «кільце» таким чином, щоб основні нижні гілки розташовувалися над пагонами другого порядку.

Горизонтальні пагони грають важливу роль у формуванні красиво виглядаючої і високопродуктивної крони.

У процесі обрізки молодих рослин всі нові пагони, призначені для формування зав’язей і врожаю, потрібно обов’язково відгинати в горизонтальне положення.

Вертікально зростаючі пагони важливо видаляти, а ділянки зрізів обов’язково обробити за допомогою садового вару або засоби «Раннет».

Важливо відзначити, що в умовах м’якого зимового періоду живці груші можна нарізати не тільки взимку, але і в ранній весняний період, до фази активного розпускання бруньок.

Нарізка живців для вегетативного розмноження плодових рослин може здійснюватися на стадії весняної обрізки з використанням виключно здорового батьківського дерева.

Фото: Формуюча обрізка молодої груші

Обрізка груші влітку

Друга обрізка після зимового відпочинку плодових насаджень здійснюється влітку.

Саме в цей період більшість садівників-любителів проводять чергову ревізію плодових дерев і при необхідності усувають деформовані або хворі гілки.

Проте, досвідчені садівники і фахівці стверджують, що річна обрізка, найчастіше, захід вимушений і проводити її потрібно тільки при серйозних показаннях.

У літній період грушеве дерево дуже важливо обрізати при наявності сильно загущеній крони, що може заважати визріванню плодів.

Такі заходи, як прищіпка верхівкових пагонів на рослинах старше 3 років, здійснюються саме в літній період, саме в червні.

Як формується крона у груші (відео)

Осіння обрізка груші

Ранньою осінню, з останніх чисел серпня і до середини вересня, потрібно видаляти всі засохлі, поламані і з ознаками хвороби гілки з їх подальшим знищенням.

Формування крони припускає укорочення приблизно на третину з залишенням декількох нирок, які будуть задіяні в утворенні нових гілок.

Початківцям і малодосвідченим садівникам-любителям настійно рекомендується використовувати агротехніку формування пірамідальної форми у рослин у віці двох років.

Така осіння обрізка сприяє підвищенню продуктивності плодового дерева і полегшує процес збору врожаю.

Фото: Осіння обрізка груші

Важливо відзначити, що осінню санітарну обрізку груші допускається здійснювати до тих пір, поки тримається плюсова температура повітря.

В умовах навіть незначних морозів, обрізка повинна бути перенесена на весняний період, тому що в противному випадку зрізи не встигають зажити до сильних заморозків, в результаті чого вимерзають.

Технологія обрізки груші восени і навесні

Омолодження дерева

Обрізка старої груші є досить серйозною процедурою, що вимагає деяких навичок і певних знань.

Плодові дерева, вік яких старше восьми-десяти років, піддаються проріджуванню в весняний період, ще до активних ростових процесів в нирках і листі.

Фото: Омолодження груші

Стандартна обрізка дорослої рослини має починатися з видалення зайвих гілок крони, що забезпечить надземній частині плодової культури хороше освітлення і доступ повітря.

На наступному етапі здійснюється укорочення всіх молодих гілок, що ростуть в паралельному основний стовбурової частини напрямку.

В результаті таких заходів вдається домогтися максимально швидкого і правильного формування молодих, продуктивних пагонів.

Як обрізати грушу влітку (відео)

При дотриманні всіх правил догляду за плодовим деревом після проведення обрізки, включаючи і такі заходи, як поливи, підгодівлі, ретельного розпушування грунту в пристовбурних кругах.

А також профілактична обробка надземної частини і грунту, дозволяє домогтися високих результатів в умовах присадибного садівництва і отримати високопродуктивне плодове дерево.

Схожі записи:

Обрізання груші навесні для початківців: схеми, правила, покрокові інструкції

Хороший урожай груш – результат правильного догляду, який обов’язково включає регулярне та своєчасне видалення непотрібних гілок. Знання правил та особливостей обрізання груші навесні допоможе створити дереву найкращі умови для зростання та формування плодів.

Оптимальні терміни обрізки груші навесні

Весняне обрізання груші необхідно зробити до того, як у пагонах почнеться рух соку (тобто до розпускання бруньок).

Спірно! При цьому одні садівники радять провести процедуру, коли ще впевнено тримаються мінусові температури (але не нижче -10 градусів), тоді як інші рекомендують, щоб температура повітря була плюсовою (близько +5). У будь-якому разі тривалість періоду обрізання – до розпускання бруньок.

Радимо прочитати ці статті:

Обробка дерев навесні під час розпускання бруньок
Обробка чагарників навесні під час розпускання бруньок

Обробка чагарників навесні від шкідників та хвороб бордоською сумішшю

Звичайно, вказати точні терміни досить складно: весна в різних регіонах, залежно від особливостей клімату, починається в різний час. Головне – встигнути до початку руху соку.

Проте можна назвати приблизні терміни. Так, обрізку груш навесні у Середній смузі (), як правило, проводять уже наприкінці березня – на початку квітня, на Півдні України – наприкінці лютого-березні місяці. На більш північних (на Північному заході — в Ленінградській області) і холодних регіонах (на Уралі й у Скандинавії) весняну обрізку груш проводять у другій половині квітня.

Види робіт

Усі заходи слід ділити на кілька напрямків залежно від цілей. Найчастіше потрібно використовувати відразу кілька варіантів, але іноді достатньо одного. Все залежить від стану груші, віку та інших факторів. Розібратися у всіх особливостях нескладно:

  1. Стимулююча. У молодих рослин укоротити центральний провідник та бічні відростки для того, щоб швидше розвивалися додаткові пагони. У дорослих видаляти частину плодоносних гілок для зменшення навантаження на рослину та збільшення розміру плодів.
  2. Санітарна. Забирати всі зламані, пошкоджені та обморожені частини, зрізати до здорової деревини. При виявленні вогнищ хвороб видаляти проблемні місця, так запобігти зараженню всієї груші. Простіше впоратися з проблемою на самому початку, потім дерево може і загинути.
  3. Формує. Проводити щороку, одразу продумати розташування скелетних гілок, залишати лише найміцніші пагони, розташовані під гострим кутом. Прибирати все зайве, надати правильної форми, особливо важливо робити це в перші роки, щоб потім тільки підтримувати нормальний стан рослини з мінімальним стресом для нього.
  4. Омолоджуюча. Старі дерева обрізати не так, як решта. У них слід вирізати щовесни по 1-2 старі гілки, замість них залишати молоді пагони для заміщення. Так, за кілька років нескладно повністю оновити крону, що збільшить урожай та продовжить термін плодоношення.

Проводити багато варіантів робіт краще у весняний або осінній періоди. Виняток становить лише боротьба з грибками, при необхідності прибирати хворі частини у будь-який період року, іноді тільки так можна впоратися із поширенням хвороби по кроні.

Обрізання груші починається з першого року і триває протягом усього терміну життя дерева.

  1. Перший раз саджанець груші підрізають при посадці навесні чи восени. Це необхідно для того, щоб зберегти крихкий баланс між надземною частиною рослини та її кореневою системою, яка не зможе повноцінно постачати поживними речовинами крону, що розростається.
  2. Молоді дерева повинні проходити обрізання, що формує, не рідше 2 разів на рік (навесні і восени). Її інтенсивність залежить від схильності конкретного гатунку до розгалуження.
  3. Поряд з обрізанням, у молодих фруктових дерев для формування більшої кількості плодових бруньок, використовують такий агротехнічний прийом, як відгинання гілок. Гілки за допомогою петлі зі шпагату прив’язують до вбитих у землю опор, так щоб вони прийняли горизонтальне положення. Процедуру проводять у весняний та літній періоди. Відгинання гілок груші ближче до горизонтального положення сприяє утворенню плодових бруньок.
  4. Щоб шпагат, дріт чи мотузка, за допомогою яких проводять відгинання, не врізалися у гілку, порушуючи циркуляцію поживних речовин, під них роблять підкладку.
  5. Другий ярус гілок на молодій груші формують не раніше 4-го року розвитку. До п’яти років інтенсивне зростання гілок уповільнюється, і обрізка дерева стає помірнішою.

Догляд за грушею після процедури

Контроль стану садових дерев, особливо молодих, має бути регулярним, ретельним та технічно правильним. Після весняного обрізання при стабільній позитивній температурі повітря та відтаванні грунту землю навколо навколоствольного кола перекопують. Роблять це обережно, щоб не пошкодити коріння рослини, розташованої близько до поверхні. Розпушений ґрунт мульчують.

Якщо весна видалася дощовою, і води біля дерев збирається багато, потрібно зробити водовідведення, щоб коріння не мокли, а додані підживлення не вимивалися.

Ослабла за зиму рослина потрібно підгодувати «весняними» добривами. Після обрізки дереву знадобляться сили відновлення пошкоджень. Найкраще внести органічні або мінеральні добрива без азоту. Останній інтенсивно накопичуватиметься в пористих тканинах груші, що вплине на смак та структуру плодів. До появи перших листочків проводять обробку саду від шкідників та хвороб.

Обрізання обов’язково проводжу чистим та гострим секатором. Обрізаю пагони на кільце, щоб місця зрізів швидше зарості. Пеньок не можна залишати, оскільки в них живуть шкідники та інфекції.

Основною метою такого виду є збереження здоров’я плодового дерева. Здійснюється вкорочування гілок за необхідності у будь-який час року за умови сприятливої ​​температури повітря. При цьому видаленню підлягають:

  • зламані або надламані дерев’яні пагони;
  • жирові, поросеві відростки;
  • сухі, уражені шкідниками чи хворобою гілки;
  • переплетені між собою пагони.

Санітарна обрізка груші дозволяє уникнути поширення хвороб і надає дереву доглянутого вигляду.

Радимо прочитати ці статті:

Коли садити перець на розсаду 2021 року в

Посадка перцю на розсаду у 2021 році за місячним календарем у березні

Підживлення розсади томатів та перцю нашатирним спиртом рецепт

Часті помилки

Поширена помилка садівників-початківців – видалення тільки сухих і травмованих гілок. Така обрізка будується на впевненості в тому, що ушкодження не розвиваються і не розповсюджуються далі вогнища. Видаляти втечу потрібно до першої здорової нирки. Ще одна помилка – загущення крони. Близькорозташовані гілки почнуть тертися одне про одного під впливом поривів вітру. Частий зіткнення позбавляє пагони захисного покриття, що сприяє проникненню хвороб та шкідників.

Обрізка «на нирку» – складна процедура, яка викликає труднощі у садівників-початківців. Новачки припускаються багато помилок, залишаючи великий пеньок, надмірно підрізаючи основу або зрізаючи гілку під кутом. Ще одне порушення техніки – застосування тупого та брудного інструменту. Перший залишить на зрізі глибокі борозни або задирки, які можуть спричинити виникнення гнилі. Брудний інвентар може викликати ураження місця різання грибком.

Щорічна весняна обрізка груші сприятливо позначиться на плодоношенні та розвитку дерева. Адже давати стабільні врожаї зможе лише здорова рослина із правильно сформованою кроною.

Обрізання груші, що омолоджує, навесні

Особливий спосіб обрізання використовується за необхідності провести омолоджування плодових насаджень. Такий захід дуже актуальний для дерев віком від 15 років. Для ефективного відновлення плодоутворювальної здатності у старої груші рекомендується дотримуватися наступної технології обрізки:

  • найкраще виконувати омолоджуючу обрізку в кілька етапів, дотримуючись тимчасової проміжок між заходами, що проводяться, в пару років;
  • на першому етапі слід видаляти пагони, що розташовуються під гострим кутом до стовбурової частини;
  • також слід видаляти всі пагони, що знаходяться в паралельному напрямку до стовбура плодового дерева;
  • здійснюючи обрізку гілок, не можна залишати пеньки або проводити сильне заглиблення зрізу, тому що в цьому випадку сильно затягується процес загоєння;
  • грамотне обрізання проводиться способом на кільце, що сприяє максимально швидкому загоєнню зрізів;
  • при товщині гілок більше 3 см потрібно спочатку зробити надпили знизу та зверху, що не дозволить завдати рослині сильних ушкоджень;
  • всі місця спилів необхідно обов’язково обробляти за допомогою садового вару.

Радимо прочитати ці статті:

Добрива землі навесні

Що робити, якщо перець не сходить

Підживлення розсади петунії для росту в домашніх умовах

Важливо, що річні прирости у грушових дерев, на відміну яблунь, не рекомендується піддавати дуже сильної обрізці. Оптимальним вважається вкорочування на чверть від початкової довжини. Після основної омолоджуючої обрізки здійснюється проріджування крони і видалення пагонів, спрямованих углиб крони або перехрещуються між собою.

Заходи після обрізки

Після закінчення роботи всі обрізані гілки слід забрати від дерева, а хворі краще при першій нагоді спалити. Місця зрізів обробляють садовим варом або зафарбовують олійною фарбою. Це запобігає проникненню інфекцій та комах-шкідників, зменшує втрати поживних речовин під час руху соку. При температурі менше 8 ° С краще користуватися фарбою садовий вар погано прилипає до деревини.

Удобрювати грушу після обрізки не рекомендується.

Обробка зрізів садовим варом

Як груші реагують на обрізання

Іноді груша реагує на обрізання не так, як вам цього хотілося б, і росте «не в той степ». Така непослух залежить від сорту та властивого йому типу зростання. Тому іноді легке обрізання поєднують з іншими прийомами, наприклад, відгинання. Є сорти з апікальним (верхівковим) домінуванням пагонів, є з бічним. Є з хорошим пагоноутворенням, є з поганим. Є сорти з прямим кутом відходження пагонів, є з гострим (мезотонічні та базитонічні).

Відмінно формуються сорти з мезотонічним типом розгалуження з широким кутом відходження гілок: Пам’яті Яковлєва, Серпнева роса, Ластівка. Подібні сорти формувати одне задоволення – зрізаємо молодий саджанець на висоту штамба + 20 см і прибираємо непотрібні бічні пагони влітку – дерево само себе формує. Схема формування таких груш — разреженно- ярусна.

А такий сорт, як Брянська Красуня, має верхівкове домінування. Тобто. вся сила зростання йде в одну єдину втечу, яку просто забиває інші. Сформувати таке дерево обрізанням неможливо! При обрізанні виходить один-два втечі, але з такими гострими кутами, що вони буквально йдуть паралельно стовбуру. Такі сорти утворюють горизонтальними кордонами. Це коли виганяють одну втечу, а потім її згинають. Пагони, що виросли з місць вигину, проріджують і знову-таки вигинають у протилежному напрямку і т.д.

Як правильно обрізати грушеве дерево

Перед початком виконання робіт варто не тільки ретельно розібратися з основними правилами та рекомендаціями, а й подбати про подробиці розуміння структури конкретної рослини. Крім іншого, важливо підібрати грамотний інструментарій, що включає всі необхідні для роботи аксесуари.

Що знадобиться для обрізання

Як основні інструменти, що застосовуються для обрізки, потрібно підготувати та використовувати наступний перелік предметів:

  • Звичайний секатор.
  • Ніж для саду, який слід використовувати для видалення занадто слабких відростків.
  • Ножівка, що застосовується під час роботи з особливо товстими гілками.
  • Довгий секатор – з ним ми працюватимемо, обрізаючи довгі гілки, розташовані у верхній частині крони.
  • Драбина – без неї у нас буде мало шансів, щоб дістатися потрібної висоти.
  • Олійна фарба, зі складом на основі оліфи. Також можна взяти саму оліфу, лляну олію або зеленку у великій кількості. В наш час існує велика кількість спеціалізованих паст та складів для дерев. Купити такі товари можна у дачних магазинах та на ринку.

Зверніть увагу: аксесуари, які ви використовуєте, повинні знаходитися в доглянутому стані, бути підготовлені до роботи. Обидва секатори потрібно наточити і ретельно промити з використанням дезінфікуючих розчинів.

Структура дерева

Визначення зайвих гілок дерева проводиться відповідно до деяких рекомендацій, які ви можете побачити нижче. Перед початком робіт слід візуально оглянути ствол на наявність гілок, явно придатних для видалення.

Згідно з встановленими природою правилами, практично всі дерева мають симетричну структуру – гілки і листя розташовуються рівномірно і дивляться на всі боки. Відштовхуючись від цього розуміння, а також уважно вивчивши агрономічні та біологічні таблиці, що розповідають про структуру дерев, ви зможете легко встановити зайві пагони, придатні для видалення.

Слід розуміти, що не всі візуально зайві гілки мають бути обрізані під корінь. Деякі їх можна просто трохи підрізати, залишивши основну довжину.

Обрізання дорослого дерева

Щодо обрізання дорослого дерева багато дачників довго сперечаються, бо бояться зрізати зайві одиниці. Однак це невиправданий страх, оскільки сильне розростання провокує зайву густоту та уповільнення розвитку дерева.

Обрізання запущеної груші, що проріджує.

Правила «дорослої» обрізки:

  • видалення стовбурових пагонів;
  • запобігання пенькам;
  • правильний підпил товстих наростів;
  • обробка зрізів;
  • дотримання термінів.

Насамперед усуваються стовбурові пагони, тобто ті, що відростають від центрального стовбура. Зрізаються вони під прямим кутом, а вже потім звертають увагу на відгалуження, що ростуть паралельно до стовбура.

При проведенні заходу необхідно діяти так, щоб не утворювалися пеньки, при цьому бажано не відрізати більше, ніж потрібно, інакше загоєння затягнеться.

У разі видалення гілок, діаметр яких перевищує три сантиметри , слід діяти правильно – спочатку підпилюються внизу, потім угорі. Таким чином, збережеться цілісність кори, тому що при одиночному спилі під вагою гілки шкірка розривається і знімається з великої ділянки деревини.

Особливості

Для закладення спила використовують садовий вар.

Після обрізки ранки закладаються садовим варом. Цей захід посприяє якнайшвидшому загоєнню, а рясне виділення соку не привертатиме уваги комах.

На цьому етапі впроваджувати підживлення забороняється. У цей час стовбур і гілки отримуватимуть живлення з коріння, а внесення підживлення порушить баланс і насичить лише зелену частину дерева.

Крім іншого, весняна підрізка дорослого дерева не повинна відбуватися занадто рано , найкращий час – температура, що стабільно підвищується. Як і у випадку з молодим деревцем, дорослу рослину слід підрізати щороку, усуваючи зайві, пошкоджені та неправильні відростки. Якщо мета підрізання прискорення початку плодоношення, тоді потрібно проріджувати крону.

Загальні поради

  • Якщо обрізається молодий саджанець , то провідник залишається значно вище, ніж пагони, що дозрівають – це сформує крону у формі піраміди.
  • Рослини, яким більше одного року бажано розрідити не лише навесні, а й підготувати до зимівлі восени (обрізати). Це допоможе утворенню відгалужень, на яких згодом розвиватимуться плоди.
  • Якщо після зимівлі утворилася велика кількість дзиги, їх, як правило, перетворюють на відгалуження, які згодом обростають, або формують скелет. У разі суворої зими , під час якої деревина, що знаходиться над дзигами підмерзла, а модрина і пагони погано розвиваються внаслідок цього, тоді зрізається вся верхня частина над дзиґами. Друга половина використовується відновлення крони. Другий ярус закладається лише другого року після посадки.

Обрізання старого дерева

Проріджувати стару грушу на молоді прирости, що з’явилися самостійно при відмиранні старих гілок.

Нерідко буває так, що на садовій ділянці залишилися лише старі груші, але сорт цілком влаштовує господаря і хочеться продовжити життя та плодоношення. У такому разі потрібно знати, як правильно обрізати таку рослину.

Насамперед слід зазначити, що обрізання старої груші вимагає чимало зусиль і підручних засобів, оскільки доведеться добре попрацювати. І також бажано діяти разом з помічником, тому що поодинці буде важко впоратися.

Для обрізки старих гілок доводиться забиратися високо на дерево.

Насамперед приділяється увага верхівці крони . Забирається вся верхня частина, у тому числі й молоді пагони. Варто усвідомлювати із самого початку, що «стареньку» доведеться обрізати майже наполовину – тільки після цього вона буде здатна до відновлення повноцінного плодоношення. Після розрідження верхівки переходять до нижньої області. Знизу не чіпають лише два ряди — залишають близько семи скелетних одиниць. Відстань між стебловими шарами має становити один метр.

Якщо це неможливо, то потрібно зрізати середні відрізки . Далі проріджується крона, ліквідуються пагони, які ростуть або перехрещені всередині, спилюються старі товсті гілки. Якщо груша трохи більше п’яти метрів, згодом урожай збирати буде легко, оскільки під вагою плодів стебла зігнуться. Плодоносити рослина почне вже через рік після заходу.

Leave a Comment Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Про автора

admin administrator